2019-03-07 70 瀏覽
終於黎潮聖番茄師兄嘅蕃茄湯底!之前見報導同openrice 食評口碑都唔錯,一直放左係自己嘅必食清單裡面,因為大愛蕃茄湯底,同埋之前睇過報導話坊間多數都係用豬骨熬製湯底,但番茄師兄係用牛腩及牛骨天天新鮮熬煮,加入大量番茄,啖啖番茄蓉,仲要冇任何添加劑!係星期六中午到,真係人山人海,仲要等下位先入!食物選擇都算多,就算本身唔食牛嘅都可以有海鮮或者豬肉食!同埋有唔同小食,飲品,蔬菜,炸物,濃湯可供選擇!一貝子 $68「一貝子」裡面有新鮮大花蜆、北海道刺身級帶子!我就揀了烏冬,因為如果個茄湯夠濃原嘅話可以掛起啲湯,更加可以啖啖蕃茄!仲($+3)要了椰菜!花蜆大大隻賣相已經好吸引了,食落肉質肥美飽滿,充滿海水味,處理得得宜食落都冇沙,所以好鮮味!而帶子有用牛油煎香兩邊,外層脆,內裡嫩滑,而且煎得岩岩好唔會好韌!個蕃茄湯果然冇令我我失望,係濃厚路線,仲要有唔少茄蓉!正!犇犇有禮 $78朋友就叫了「犇犇有禮」要拉麵,入面有唔同部位嘅騸牯牛肉:新鮮牛面頰、牛坑腩、崩沙腩。牛坑腩同崩沙腩燜得軟腍,唔會好韌!食落牛味仲好濃郁,原來係因為店主用了騸牯牛肉,所以肉味比平常牛肉濃郁,脂肪分佈

一貝子 $68

犇犇有禮 $78
朋友就叫了「犇犇有禮」要拉麵,入面有唔同部位嘅騸牯牛肉:新鮮牛面頰、牛坑腩、崩沙腩。牛坑腩同崩沙腩燜得軟腍,唔會好韌!食落牛味仲好濃郁,原來係因為店主用了騸牯牛肉,所以肉味比平常牛肉濃郁,脂肪分佈都平均啲,所以咬落更有層次,跟雪藏肥牛口感味道真係好大分別!而日式拉麵有咬口,又係好掛湯!

秘制沙嗲牛柏葉 $28
牛柏葉和好夠爽嫩,份量多!佢嘅牛柏葉唔會切到好薄,質感很好,而且配埋秘制沙嗲汁就更加惹味,厚切牛柏葉可以掛起啲汁!

鮮炸紫菜墨魚丸 $24
紫菜墨魚丸做得好爽口彈牙,質感好,很重墨魚味,而且又唔會炸都好油,外皮炸到煙韌香口!

檸檬雪梨露 $18 (凍熱同價)
呢到飲品都係自家製!我同朋友都點了檸檬雪梨露,一杯熱一瓶凍!檸檬雪梨露真係真材實料,啖啖雪梨蓉,夠晒滋潤呀,又唔會好甜!

🍽8/10
🔎 番茄師兄