2019-02-10 72 瀏覽
番茄師兄🍅🍅大推介朋友盛讚足料好吃 於是我就跟她試試由於是下午茶時段到達 點麵食還贈送飲品 飲品養生超足料! 非一般啡茶檸檬雪梨露 原價$18桂圓紅棗桑寄生茶 原價 $18兩款飲品都絕不會太甜 喝得到食材的原味 超推介檸檬雪梨露 咬得到粒粒! 🍋店舖專心致志做好蕃茄濃湯底 由於足料 湯底偏稠身 吃完不口乾 真材實料麵底可選烏冬 上海麵 米線 日式拉麵 主打:犇犇有禮 $78用上牛面頰 牛坑腩 崩沙腩 全部部位又嫩又濃味 牛魔王必食!滑一滑$48有炒滑蛋 新鮮騸牯滑牛 又唔同口感 $48抵食!
番茄師兄🍅🍅大推介
朋友盛讚足料好吃 於是我就跟她試試
檸檬雪梨露 原價$18
桂圓紅棗桑寄生茶 原價 $18

麵底可選烏冬 上海麵 米線 日式拉麵
主打:犇犇有禮 $78

滑一滑$48
有炒滑蛋 新鮮騸牯滑牛 又唔同口感 $48抵食!
2019-02-08 61 瀏覽
好友話想去尼間食肆試下,不過唔識路,較早前食過,適逢放假,於是帶佢去食好西,雖然位置唔係大街大巷,不過都唔難搵,門口顏色鮮豔,招牌蕃茄公仔可愛,玻璃貼上雜誌介紹我地分別叫左一個一貝子配米線同犇犇有禮配烏冬犇犇有禮用上牛面頰,崩沙腩倆種牛嘅唔同部位,加上蕃茄湯底,我就比較喜歡加埋芝士令湯底更香濃,牛面頰咬落肉質軟熟,崩沙腩啖啖肉,層次感大,倆著牛味香濃,牛魔王必選!至於烏冬唔同平時食開嘅日本烏冬,尼度嘅烏冬係扁身D,比較容易吸湯,之前食過上海麵同米線,但最愛都係烏冬一貝子配米線,牌內有大花蜆同北海度剌身級帶子,大花蜆大大隻新鮮配上蕃茄湯底更加鮮甜,帶子冇腥味,煮得時間恰到好處,唔會太熟而過韌秘製沙嗲牛栢葉,牛柏葉爽口彈牙,沾上沙嗲汁,更加好味鮮炸魚片頭,魚質滑溜,冇腥味,外表炸得香脆桂圓紅棗桑寄生茶,紅棗香桂圓甜,養生保健其餘倆款飲料都出色,最有趣嘅係凍飲個樽係一個水樽,如果想拎走,可以加錢帶走!呢度有五款不同番茄麵,五款都各有特色,仲有三款未試,一定要再encore

我地分別叫左一個一貝子配米線同犇犇有禮配烏冬

秘製沙嗲牛栢葉,牛柏葉爽口彈牙,沾上沙嗲汁,更加好味

鮮炸魚片頭,魚質滑溜,冇腥味,外表炸得香脆

桂圓紅棗桑寄生茶,紅棗香桂圓甜,養生保健

2019-02-07 51 瀏覽
你會揀一個你愛的人, 還是愛你的人?呷一口清潤足料的熱檸檬雪梨露, 邊思考著這個問題.理智的朋友, 可能會揀愛你的人. 她付出比你多, 樣樣給你最好, 無可否認會比較幸福. 固執的我, 偏會義無反顧地選擇我愛的人. 或者那個人根本並不愛我, 那怕這種生活會很折磨人. 跟心儀的人在一起, 可能只是簡單一起上街坊麵店,齊齊吃碗番茄湯麵. 她願意吃你那隻肉厚的帶子, 飽滿的花甲, 再分享一隻爽口的大蝦給你,已是很美好的時光. 兩情相悅固然是最完美, 但人生往往就是充滿無奈.

你會揀一個你愛的人, 還是愛你的人?
呷一口清潤足料的熱檸檬雪梨露, 邊思考著這個問題.
跟心儀的人在一起, 可能只是簡單一起上街坊麵店,
已是很美好的時光.
兩情相悅固然是最完美, 但人生往往就是充滿無奈.

2019-02-07 1802 瀏覽
今天去了深水埗,見到2 間食店都大排長龍 ,我就食左番茄師兄。點了兩款炸物都好好味,鮮炸腐皮墨魚蝦條 $24,鮮炸魚片頭 $24,原來是用了學利魚蛋,外皮香脆裡面非常彈牙。還有兩款小食,麻香瑞士汁牛筋肉碎 $24,70度慢煮麻辣瑞士汁雞中翼 $28,瑞士汁雞翼好常見,但加了麻辣立即變得不一樣,估唔到甜甜辣辣的竟然好夾。犇犇有禮是配了新鮮牛面頰、牛坑腩和崩沙腩的蕃茄濃湯麵,我選了日式拉麵,還加$5 有炒滑蛋$83。湯底非常精彩,落足料煲出來味道濃郁,牛肉好好味,滑蛋煮得剛剛好,無有任何可以挑剔的地方。另一碗是一貝子$68,有新鮮大花蜆、北海道刺身級帶子蕃茄濃湯米線。花蜆大大隻賣相吸引。調味架上有百里香同麻之一滴,兩款都有試,喜歡加百里香落番茄湯,立即變了西餐的味道,加了一滴麻辣,令蕃茄湯更美味。飲品點了信陽毛尖蜂蜜冷泡茶 $18和檸檬雪梨露 $18,檸檬雪梨露不錯絕對是真材實料,有打成蓉的果肉。

鮮炸腐皮墨魚蝦條

70度慢煮麻辣瑞士汁雞中翼
麻香瑞士汁牛筋肉碎

一貝子
一貝子

信陽毛尖蜂蜜冷泡茶、檸檬雪梨露
2019-02-02
10 分鐘 (堂食)
午餐
鮮炸腐皮墨魚蝦條
70度慢煮麻辣瑞士汁雞中翼
麻香瑞士汁牛筋肉碎
信陽毛尖蜂蜜冷泡茶、檸檬雪梨露
  • 檸檬雪梨露
2019-02-07 859 瀏覽
深水埗足料番茄湯麵 個湯底真係冇得輸 用咗大量蕃茄淆製而成 味道酸中帶鮮 保證一試便愛上 店內簡單而又整潔 燈光光猛充足 雖然座位與座位之間比較狹窄 但係呢一早先係深水埗嘅特色 充滿人間溫暖餐廳除咗有多款蕃茄麵提供選擇之外 仲有炸物及小食提供 飲品仲要係自家煲製 全部價錢都好貼地 相當親民70度慢煮麻辣瑞士汁雞中翼$28/4隻 肉質嫩滑而且入味 一咬有大量肉汁 味道方面瑞士汁唔太鹹 最後大有麻辣味道 非常過癮鮮炸腐皮墨魚蝦條$24外面層腐皮炸到脆卜卜 一咬落去好似食緊薯片咁 中間嘅墨魚蝦條有原粒蝦仁 真材實料 而且口感是彈彈的 即叫即炸熱辣辣的 好香口一貝子米線$68其實我係一個幾鐘意食蕃茄嘅人 番茄師兄呢個蕃茄湯底真係有驚喜 首先湯底味道一啲都唔假 唔係罐頭死實嘅味道, 其次湯底嘅黏度 可以掛喺每一條麵上面 每一啖麵都食到湯底嘅精華, 唔單止湯底有濃沃嘅蕃茄味 仲有新鮮蕃茄 成件事好茄呀帶子用牛油煎香兩邊 生熟程度拿捏得剛剛好 外層帶有焦脆 內裏嫩滑花甲夠大隻 肉質肥美飽滿 充滿海水味 重點係冇沙 同蕃茄湯底真係夾到不得了,鮮到不行了店內嘅飲品都係由餐廳親手製作的 感受到餐廳嘅誠意

70度慢煮麻辣瑞士汁雞中翼$28/4隻

鮮炸腐皮墨魚蝦條$24

一貝子米線$68

店內嘅飲品都係由餐廳親手製作的 感受到餐廳嘅誠意 每款飲品甜度都有經過深思熟慮 盡量適合大眾口味 不會太甜 健康為上

蜂蜜冷泡茶 生津解渴 味道清新 有淡淡嘅蜂蜜味 有潤喉嘅作用
2019-02-06 50 瀏覽
作為一個蕃茄控,基本上如果餐廳有蕃茄湯底選擇我都會揀😌 記得剛開業時曾經都想過去試,但見佢價錢係深水埗區黎講唔算好平,就諗住聽多d食評再去試😂😂星期日下午茶時段,門口唔算多人等位,所以決定比次機會佢😎 坐低睇menu,推薦菜都睇到眼花撩亂,乜都想試🙊計我話如果有小食放題就好🤣一貝子👅個名好浪漫💕,配料有帶子同埋蜆肉,肥大肉厚非常鮮甜🤤 ,濃厚番茄湯底,夾雜唔少茄蓉,酸咪咪很開胃鮮氣逼人,睇名晤知胡蘆賣什麼藥,充滿神秘感🙊一上枱就發現原來好足料,又鮑魚、又墨魚滑、仲有蝦!烏冬彈牙亦好掛湯,配濃郁茄蓉真係好夾。叫咗幾款小食,當中最得我歡心嘅係70度慢煮麻辣瑞士汁雞中翼。平時瑞士雞翼就食得多,呢到加入麻辣口味🌶入口首先會食到小小甜味,隨後就有微微麻辣嘅味道😈 可能因為慢煮關係,咬落非常juicy,同時非常入味!鮮炸腐皮墨魚蝦條都有驚喜☺️ 外皮炸得香脆,肉質彈牙鮮味濃,食落仲有d麻辣味,愛辣人士必點🥰食咗咁多香口野,貼心嘅師兄原來仲有自家製健康飲品😃檸檬雪梨露飲一啖就知道非常足料,雪梨再加檸檬味嘅組合,清新醒胃我就叫咗杯熱桂圓紅棗桑寄生茶,無多餘糖份,香濃足料,好滋潤😌同老闆傾開先知原來番茄師

同老闆傾開先知原來番茄師兄係用牛骨湯調製茄湯底,所以味道會更香濃,牛味更突出😻希望番茄師兄水準可以繼續保持,為食客帶黎更多驚喜啦👍🏻👍🏻
2019-02-03
  • 一貝子
  • 檸檬雪梨露
  • 鮮氣逼人
  • 桂圓紅棗桑寄生茶
生活簡單成就自己快樂,容易滿足培養到人大咗都唔會追求奢侈人生。作為一個吃貨,一頓美饌已經可以令我工作一日後嘅勞累消除。成日都話,愈簡單嘅食物愈難烹調出色;粥粉麵飯係人人都常接觸到嘅食物,可能因為咁,大家對呢啲菜式嘅味道都無乜要求;直至遇上番茄師兄,先感覺係粥粉麵飯呢啲日常生活一定要食到嘅食物裏面,搵到自己對食物嘅要求✨🥢滑一滑 $48新鮮騸牯滑牛配上海麵,食過好幾間用🍅番茄濃湯做湯底嘅餐廳,老實講每一間都各具特色;有啲就偏向甜,有啲就偏向濃。我會形容番茄師兄嘅蕃茄湯底係又濃又杰好新鮮,有少少似日本拉麵嘅沾麵醬,因為麵一上枱,唔使五分鐘已經感覺湯底畀面吸收晒,直到最後唔自己飲曬啲湯,都會所淨無幾,精華走曬入麵裏面。🐂滑牛超軟熟,一個程度係唔需要咬,擺上舌頭與上顎之間,輕壓已經能夠自然溶解;加咗幾蚊配椰菜同粟米粒,未見過放喺面上面嘅椰菜可以咁翠綠,而且仲好清甜,幾蚊嘅粟米足足有兩個湯匙咁多嘅份量🌽用心烹調嘅麵只係48蚊,價錢物超所值,甚至會擔心佢哋有冇錢賺🤔.🥢70度慢煮麻香瑞士汁雞翼 $28如果佢係慢煮的話28蚊呢個價錢絕對唔能夠要求更多而但係佢嘅品質絕對係比我預期嘅多出十倍甚至幾十倍一

🥢滑一滑 $48
番茄濃湯
🥢70度慢煮麻香瑞士汁雞翼 $28
慢煮麻香瑞士汁雞中翼
如果佢係慢煮的話28蚊呢個價錢絕對唔能夠要求更多而但係佢嘅品質絕對係比我預期嘅多出十倍甚至幾十倍一份四隻雞翼size雖然唔會好大但係每一隻肉質嫩滑 而且相當入味 瑞士汁滲出輕微嘅麻香唔會話好啦都唔會過鹹味道層次嘅衝擊

🥢鮮炸紫菜墨魚丸 $28
炸紫菜墨魚丸
師兄小食大部分都是28蚊造價錢一份四粒嘅紫菜墨魚丸size大魚乒乓波而且相當彈牙 鮮味龍澳資源中心出紫菜香紫菜本身嘅鹹味增添咗墨魚丸嘅味道層次。

🥢牛油炒雞髀菇 $28
牛油炒雞髀菇
簡單嘅炒菇,以為唔會有乜嘢特別,點知一放落口,個感覺係唔花巧,簡單調味,但係絕對完全帶出雞髀菇嘅精髓同埋原本嘅味道🤤用咗秘製蒜蓉去炒雞髀菇,唔會好油,亦都冇咗菇嘅腥味👍

或者佢只係深水埗一間平民小店,但係喺深水埗街道中間穿插,絕對唔會錯過呢間小店
門口嘅裝飾搶眼,用咗鮮紅色,裏面環境光亮✨,而且相當乾淨,絕對放心入去進餐。
💲價錢方面更加唔貴,係一般粉麵嘅價錢,但係絕對會知道佢用心烹調,甚至感覺到廚師烹調每一碗時嘅用心,因為等候嘅時間,都唔係一般車仔麵五分鐘以應酬式方法呈上畀客人。

🤘人生,其實付出過,總會有人感受到,加油師兄!
2019-01-30
5 分鐘 (堂食)
番茄濃湯
慢煮麻香瑞士汁雞中翼
炸紫菜墨魚丸
  • 鮮炸紫菜墨魚丸
2019-02-06 28 瀏覽
近期越來越注重健康, 一於從飲食入手啦, 番茄含維他命C、胡蘿蔔素、番茄紅素,今晚就一於去一間食蕃茄湯麵既餐廳先檸檬雪梨露, 好多梨肉, 在梨汁里加入檸檬汁後更加清新美味,而且這道果汁很清甜, 不錯不錯!炸紫菜墨魚丸 , 食落去非常香口外脆內彈, 配埋紫菜, 味道更加有層次蕃茄麵有好多餸菜選, 我點選了鮮氣迫人, 蕃茄麵不負所望,視覺上色彩鮮豔,濃郁蕃茄湯口感, 口感令人驚喜, 番茄湯底味道酸酸甜甜夠開胃 , 牛肉高湯,比一般湯底略帶牛肉味,更加香海鮮有鮑魚, 好爽口, 大蝦吸收不少高湯, 入味墨魚滑好特別, 加入了麻辣, 別有一番風味

海鮮有鮑魚, 好爽口, 大蝦吸收不少高湯, 入味

墨魚滑好特別, 加入了麻辣, 別有一番風味

2019-02-05 33 瀏覽
今日嚟到深水埗覓食,途中見到間紅色嘅餐廳,裝修都幾別緻,於是就決定食呢一間番茄師兄。我見到佢有自家製嘢飲,於是叫咗兩支🍋檸檬雪梨露🍐同桂圓紅棗寄生茶🥤呢啲係滋潤的飲品💕淡淡嘅口味,我都幾鍾意。嗰樽係可以拎走㗎,有得飲又有得拎走個樽,幾好👍番茄麵我就叫左「犇犇(讀音:賓)有禮」,啲牛十分之新鮮,炆得好腍,唔會話好硬咬唔到。湯底亦充滿新鮮嘅番茄味,聽職員講碗番茄湯底真係全部都係用番茄整成,我真係食到滿載而歸👍💕

2019-02-03 48 瀏覽
一search深水埗,都見好多人推介呢間番茄師兄,平時寫開嘅番都有草花頭,但呢到竟然係冇草花頭,一問之下先知原來番字有兩種寫法,店主想特別啲,所以用上冇草花頭嘅番😀 唔講咁多推門入去睇下佢咩料先😋整體嘅餐牌食物嘅選擇都非常之多,價錢亦都幾公道!食完之後仲會覺得係物超所值😍😍😍店舖入面嘅所有食材同埋飲品都係主打新鮮人手每日自家製,所以食完一啲都唔會驚咸而且仲愈食愈滋味!😂先來個70度慢煮麻辣香瑞豉汁雞中翼, 估唔到呢間小店竟然提供幾款慢煮嘅小食,而呢個醬汁整得非常之出色😋😋麻中帶辣但係又唔會非常之辣, 嗰種ma仲keep得都幾耐㗎🍻香甜嘅瑞士汁配上份量適中嘅雞翼, 雞翼內外都夠曬味,仲好juicy嫩滑🎉而呢個秘製豬扒蕃茄濃湯麵我係叫咗烏冬再另加五蚊芝士。 烏冬配呢個湯底真係絕配兼一流!烏冬嘅特質本身就係非常之索啲湯汁,而且佢哋嘅湯亦都係每日新鮮泡製。不得不提嘅係初初都以為個湯底好濃烈嘅牛味,因為本身自己都唔太食牛,但係牛味一啲都唔騷!再加上番茄嘅鮮味,呢個烏冬真係冇得頂呀💕再撈埋啲芝士更加creamy更加香濃,值得一試!個豬扒呢唔使點出力咬一入口就已經自動分開,非常之鬆軟,一啲都唔鞋口,

而呢個秘製豬扒蕃茄濃湯麵我係叫咗烏冬再另加五蚊芝士。 烏冬配呢個湯底真係絕配兼一流!烏冬嘅特質本身就係非常之索啲湯汁,而且佢哋嘅湯亦都係每日新鮮泡製。不得不提嘅係初初都以為個湯底好濃烈嘅牛味,因為本身自己都唔太食牛,但係牛味一啲都唔騷!再加上番茄嘅鮮味,呢個烏冬真係冇得頂呀💕再撈埋啲芝士更加creamy更加香濃,值得一試!個豬扒呢唔使點出力咬一入口就已經自動分開,非常之鬆軟,一啲都唔鞋口,更重要係兩大塊添,掂呀😍😍!

再嚟過78度慢煮沙爹豬腩肉 !沙嗲汁一啲都唔死咸,仲有啲清新既感覺亦都唔會話太肥,胖肥瘦啱啱好,入口即溶嘅感覺竟然有再次畀我搵到💕💕

鮮炸紫菜墨魚丸,墨魚丸夠曬彈牙,仲食到粒粒墨魚配埋少量嘅紫菜喺入面真係好鮮!

影個近鏡畀你睇下個湯底有幾結幾濃喇💕💕

忍唔住要回味返個慢煮豬腩肉😜😜

見唔見到啲烏冬有幾掛湯汁呀😁😁

自家製飲品亦都極力推介畀大家真係好清新好健康㗎! 店主日日自己親自煲,呢份心機真係值回票價💖

鮮炸腐皮墨魚蝦條 嘩。。。呢個又炸腐皮又墨魚又蝦條。。就知道佢用料十足!就算係炸物小食到一啲唔hea!!💝

香蒜炒時菜 超香濃嘅香蒜味,入口濃竟然唔覺得係好鹹有驚喜呀!食落去十十聲,就知道佢啲蔬菜有幾新鮮啦🤫

整體上佢哋嘅食物味道都非常之健康,唔似一般出面叫到嗰啲嘢食,食完會好頸渴好喊。反而呢間舖頭嘅感覺係少油鹽糖,健康之選!👍🏿呢個價錢係深水埗搵到健康好味又舒適既餐廳真係唔易,所以有時間真係要黎試下呀!🍎❣️
  • 犇犇有禮
  • 鮮炸紫菜墨魚丸
  • 慢煮麻辣瑞士汁雞翼
  • 78度慢煮沙嗲豬腩肉
  • 鮮炸腐皮墨魚蝦條
  • 70度慢煮麻辣瑞士汁雞翼
2019-02-03 24 瀏覽
本人好鐘意蕃茄,路過見到好吸引於是就入去食,等左5分鐘就有位置☺️呢間店採用膠板點餐好環保👌🏻👌🏻我叫左碗{犇犇有禮}加cheese同雞髀菇拉面👍🏻👍🏻😋加左芝士好好味,個牛食落真係好有牛味☺️男友叫左{豚豚圓圓}上海面係厚切❣️個蕃茄湯好濃,食完唔覺得口渴唔似平時出面食完好似好多味精咁👍🏻而且個面好大碗好足料😋😋小食試左個炸墨魚粟米條同麻辣瑞士雞翼,兩款都唔錯!☺️野飲叫左桑寄生紅棗茶同檸檬雪梨露,推介後者因為幾清新同好潤喉嚨❣️

呢間店採用膠板點餐好環保👌🏻👌🏻

男友叫左{豚豚圓圓}上海面係厚切❣️

2019-01-31 48 瀏覽
今日公司有每月生日之星既蛋糕食,食完冇耐就放工,都唔係好肚餓而且胃口冇乜,都唔知食咩好,突然醒起深水埗基隆街有番茄湯麵食喎,未食過,一於試試佢。一如往常我都係行左40分鐘嚟到喇,門口紅色的,好易見到,推開好重既門,好多位,我又比較早食晚飯晚,所以得三幾個人。簡單餐牌,好易簡到食咩。「滑一滑」即係有滑蛋,牛肉,番茄配番茄湯底,麵我揀左烏冬,再加三蚊椰菜(好開心有菜加,感覺有多點纖維食落肚)需要等一陣既(耐心等...)職員送碗麵嚟面前,嘩,好吸引喎,開餐喇!番茄湯襯烏冬好好味好夾,滑蛋有蛋香,牛肉有𡁻口但又唔會好韌,而且唔太似被梳打粉醃到淋晒,唔錯喎,椰菜好新鮮,冇加錯,都夾。本來由冇乜胃口但最後連湯都清晒,我冇叫飲品一個鐘後都未太口渴(即唔重味精吧)。
需要等一陣既(耐心等...)

2019-01-30 874 瀏覽
蕃茄師兄位於深水埗基隆街,鄰近地鐵站,地點非常方便,係一間專門吃番茄的餐廳。朋友推介呢度抵食又好味,性價比高!星期六放假就黎左呢度食lunch啦!餐廳以紅白色為主調,燈光明亮,感覺好潔淨!餐牌都幾多選擇啊,有各類配料嘅蕃茄濃湯麵,$5-60左右就有交易,好抵食啊!檸檬雪梨露飲品係自家製的,清晰可以見到有啲雪梨肉,好足料啊!應該係冇額外添加糖,甜味來自新鮮雪梨,仲帶有陣陣檸檬清香,夠晒滋潤滋補啊桂圓紅棗桑寄生茶味道有d似五花茶,桂圓同紅棗份量都唔少啊,所以甜左少少鮮炸魚片頭魚片頭買少見少,呢度都竟然有得食!新鮮炸起所以金黃微溫的,帶有魚香,好味道啊鮮炸紫菜墨魚丸紫菜墨魚丸真係第一次食,新鮮嘅墨魚丸爽口彈牙,裏面仲有唔少紫菜,配埋酸甜醬一齊食好正啊70度慢煮麻辣香瑞士雞翼雞翼都幾肥美厚肉,用70度慢煮所以肉質特別嫩滑而且入味,帶有微微麻辣香但又唔會太辣,正!鮮氣逼人材料有新鮮鮑魚、大蝦、同鮮制麻辣墨魚滑,鮑魚已經貼心地去殻去腸,夠晒鮮甜!好欣賞佢地個墨魚滑,新鮮彈牙帶有麻辣香!主角湯底:蕃茄濃湯採用新鮮騸牯牛腩同牛骨熬制,騸牯牛嘅肉味比平常的牛肉濃郁,而湯底嘅蕃茄味都好突出,我忍唔住飲晒成

檸檬雪梨露

桂圓紅棗桑寄生茶

味道有d似五花茶,桂圓同紅棗份量都唔少啊,所以甜左少少

70度慢煮麻辣香瑞士雞翼

鮮氣逼人

主角湯底:蕃茄濃湯採用新鮮騸牯牛腩同牛骨熬制,騸牯牛嘅肉味比平常的牛肉濃郁,而湯底嘅蕃茄味都好突出,我忍唔住飲晒成碗啊

犇犇有禮

呢碗嘅材料以牛肉為主,分別有:新鮮牛面頰、牛坑腩、崩沙腩,牛面頰肉肉質好腍滑,中間帶有啫喱膠原,富有嚼勁!
牛坑腩同崩沙腩燜得軟腍,筋腱爽彈有咬口,牛肉味香濃!日式拉麵有咬口,好掛湯,每啖麵都吸收晒番茄湯精華!
2019-01-28 503 瀏覽
之前係某雜誌見到番茄師兄,被佢既番茄湯吸引左,同埋見呢間口碑都唔錯就去試下~番茄湯有咩賣點咁巴閉?佢地既番茄湯同市面大不同市面番茄湯多數以豬骨或純素熬湯~真材實料,香濃番茄湯每日用30斤鮮番茄同30斤既騸牯牛骨及牛腩去熬湯~門口都好多人排隊,全場爆滿人氣十足~門口有好多餐牌介紹佢地既食物,店外同店內都有食物宣傳片睇客人排隊既時候基本上都已經可以揀定食d咩餐廳環境不算大,但都尚算整齊乾淨我地叫左熱檸檬雪梨露(右2),聞說係師母廿幾年既創作就整杯試下,起初第一啖飲落去有少許微酸,跟住慢慢就飲到雪梨甜,檸檬拼雪梨,酸酸甜甜,都幾開胃~另一杯就係桂園紅棗桑寄生茶(左1),呢杯好岩女士飲,滋陰又養顏味道甜甜的,好飲來到番茄師兄,緊係要叫番個茄牛麵我地就揀左犇犇有禮同鮮氣逼人犇犇有禮材料分別有騸牯牛面頰、牛坑腩同崩沙腩加5蚊仲有個滑蛋,再淋上香濃既番茄湯有幾正?騸牯牛面頰肉質好嫩,一d都唔肥牛坑腩呢個係牛肋骨中間的肉,這個有d脂肪,但分佈都算平均,食到好香既牛脂味,肉質都幾有口感崩沙腩呢個係牛既橫隔膜,這個牛味冇牛坑腩咁出但都幾juice好食加多5蚊就有滑蛋番茄湯底好濃,淡淡番茄溶,湯底較結身,果

番茄湯有咩賣點咁巴閉?

佢地既番茄湯同市面大不同
市面番茄湯多數以豬骨或純素熬湯~

真材實料,香濃番茄湯

每日用30斤鮮番茄
同30斤既騸牯牛骨及牛腩去熬湯~

門口都好多人排隊,全場爆滿
人氣十足~

門口有好多餐牌介紹佢地既食物,
店外同店內都有食物宣傳片睇
客人排隊既時候基本上都已經可以揀定食d咩

餐廳環境不算大,但都尚算整齊乾淨

我地叫左熱檸檬雪梨露(右2),
聞說係師母廿幾年既創作
就整杯試下,起初第一啖飲落去有少許微酸,
跟住慢慢就飲到雪梨甜,檸檬拼雪梨,
酸酸甜甜,都幾開胃~

另一杯就係桂園紅棗桑寄生茶(左1),
呢杯好岩女士飲,滋陰又養顏
味道甜甜的,好飲

檸檬雪梨露 桂圓紅棗桑寄生茶

來到番茄師兄,緊係要叫番個茄牛麵
我地就揀左犇犇有禮同鮮氣逼人

犇犇有禮
材料分別有騸牯牛面頰、牛坑腩同崩沙腩
加5蚊仲有個滑蛋,再淋上香濃既番茄湯

有幾正?
騸牯牛面頰
肉質好嫩,一d都唔肥

牛坑腩
呢個係牛肋骨中間的肉,
這個有d脂肪,但分佈都算平均,
食到好香既牛脂味,肉質都幾有口感

崩沙腩
呢個係牛既橫隔膜,
這個牛味冇牛坑腩咁出
但都幾juice好食

加多5蚊就有滑蛋
番茄湯底好濃,淡淡番茄溶,
湯底較結身,果然係真材實料

犇犇有禮 加5蚊有滑蛋

鮮氣逼人
材料有鮮鮑魚、大蝦、麻辣墨魚骨
鮑魚夠鮮味,煙煙韌韌,口感十足
大蝦同墨魚滑都好彈牙
加5蚊仲可放2塊芝士係番茄湯到,正呀
芝士控既朋友必加

鮮氣逼人 加5蚊有芝士

麻香瑞士汁雞翼

呢個真係超級好食,一客有4隻
佢係用70度慢火煮,雞肉肉質好嫩
輕微麻辣香,甜甜麻麻,
但就是唔覺得辣,正呀

麻辣瑞士汁雞翼

一客有5件,脆口又彈牙
點埋泰式醬食,甜甜地
好食

呢個一客有4粒
食到啖啖墨魚粒
好香墨魚味,
都好脆口彈牙

用心小店,
服務員態度都有善,老闆都好nice,
不時也會出來幫手,親力親為

加油~
  • 鮮氣迫人加5蚊有芝士
  • 鮮氣逼人加5蚊有芝士
  • 犇犇有禮加5蚊有滑蛋
  • 檸檬雪梨露桂圓紅棗桑寄生茶
次次等蘇媽蘇媽都經過呢間鋪好搶眼。個名又幾得意好記,叫蕃茄師兄,好明顯就係一間食專食蕃茄既鋪頭,岩哂我男朋友口味。今日就決定同埋個男朋友行完黃金就唔去搵蘇媽改去搵師兄。見到佢有好多選擇,我最鍾意食海鮮仲,所以就叫左個鮮氣逼人。我男朋友就鍾意食牛,叫左個犇犇有禮。叫完先發覺佢地d份量原來好大份,如果兩個女仔可以叫一個麵加小食share.鮮氣逼人$88有鮑魚,大蝦,麻辣墨魚滑再加左芝士$5。芝士係secret menu, 配芝士夾埋d面一齊食係好好味,必試!!犇犇有禮$78 有 牛坑腩,牛面頰。 你估唔到係呢d鋪頭都可以食到唔同既牛肉部位,仲要係有質素既。我男朋友就好滿意,一個面有齊哂最鍾意既兩樣野,同埋本身牛肉配蕃茄湯底係 絕配!!蕃茄湯底可以中和牛肉嘅油膩。仲嗌咗麻辣瑞士汁雞翼,蒜蓉炒生菜,蕃茄湯底五寶丸麻辣瑞士汁雞翼辣辣地甜甜地好開胃,仲要係慢煮嫁Wor,好味必嗌, 仲要唔貴,$28就已經有五隻喧大隻GE雞翼。蒜蓉炒生菜,菜夠新鮮,再加埋蒜蓉同蠍油,夠哂味,岩哂我地呢D要食高卡野,又要講健康GE人。蕃茄湯都係用招牌蕃茄湯,四寶丸$28有墨魚丸、豬肉丸、魚蛋、牛筋丸 ,全部都好彈牙,之

仲嗌咗麻辣瑞士汁雞翼,蒜蓉炒生菜,蕃茄湯底五寶丸

蕃茄湯都係用招牌蕃茄湯,四寶丸$28有墨魚丸、豬肉丸、魚蛋、牛筋丸 ,全部都好彈牙,之後發現原來佢係用學利魚蛋,唔怪得唔同平時出面街鋪普通魚蛋。

本身以為自己叫得唔多野,應該岩岩好,點知份量多到我地兩個人係食唔哂,有剩。
呢間餐廳,絕對有下次!
2019-01-21
  • 犇犇有禮