2017-08-09 10118 瀏覽
跟大食朋友傾開偈, 原來識左咁耐都只係知道大家都係大食積, 但從來未試過一齊食放題, 好啦, 就响旺角搵間黎比試下啦! 之前行旺角經過, 見到呢間價錢都幾抵,我地呢啲放工放放得早嘅6點前入2百都唔使,價錢非常OK!响門口等左一陣,見到海報話有蒸氣火煱,以為係另一樣野,放題就只係放題,入去坐低先發現每一枱都有個蒸爐,原來可以一邊放題一邊蒸野食,正呀!落完第一輪柯打,去攞下野飲,野飲櫃有芒果布甸同360牛乳布甸,識食梗係食少少甜品開下胃先,我揀左360牛乳布甸,超濃牛奶味,實的的,但唔會太甜,完全唔影響之後的作戰!正式開始: 三文魚、喜靈魚、帶子刺身: 新鮮、靚仔! Wasabi夠辣!清酒煮蜆: 有酒味, 熱辣辣!燒翠肉瓜: 唔會過熟,燒汁甜甜地炸物: 魷魚圈: 炸粉比例啱啱好! 紫心香芋丸: Excellent! 非常好食! Encore左2次!炸芝士年糕: 煙un的、QQ的, 濃例芝士味芝士蟹子燒帆立貝: Excellent! 熱辣辣即燒即食,芝士汁好味! 要Encore!燒蠔: 朋友話好味! 粒蠔唔係丁屎咁細粒,無呃稱ga!蝦天婦羅: 炸粉唔油膩, 不俗!香草柳天婦羅: 有淡淡香草味

正式開始:

清酒煮蜆: 有酒味, 熱辣辣!

燒翠肉瓜: 唔會過熟,燒汁甜甜地

炸物:
魷魚圈: 炸粉比例啱啱好!
炸芝士年糕: 煙un的、QQ的, 濃例芝士味

燒蠔: 朋友話好味! 粒蠔唔係丁屎咁細粒,無呃稱ga!

蝦天婦羅: 炸粉唔油膩, 不俗!
香草柳天婦羅: 有淡淡香草味,魚又唔腥,可以一試!
南瓜天婦羅、甜薯天婦羅: 太好食,完全唔記得影相! Encore!
牛肉粒: 食評個個都話好食,果然係喎! 又係新鮮整,熱辣辣上枱,調味調得好! 有牛味又唔會太鹹太甜! Encore x2

牛油炒帶子: (究竟帶子可以整幾多款餸XDDD) 牛油香噴噴非常惹味! 仲有類似菇類配菜, 夾牛油炒無得輸啦!

燒牛舌: 又係食到差D影唔到相XDDD 完全唔un! 正! 自己都食左3串!

牛油炒雜菇: 都話牛油同菇係絶配! 正呀!

Choya梅酒: Ayoyo! 我的最愛!

燒三文魚: 外面脆,裏面juicy!

燒波蘿: 戰鬥力開始下降最好食件波羅開番個胃! 樣子唔吸引, 但估你唔到咁juicy!

火炙三文魚: 記住趁熱食, 我地錯過左最佳時機, 凍左都還不錯!

燒豚肉: 燒肉味! 少少乾,但味道OK!

臨尾叫返個鰻魚飯: 鰻魚粒甜甜的, 炒飯夠乾身, 用碗上應該好睇D

臨尾叫埋個蒸鍋: 肥牛,鮮蝦,金菇,娃娃菜
鮮蝦 Excellent x 10! 非常新鮮, 早知留肚食多幾隻啦!

肥牛: 牛味夠濃!
金菇,娃娃菜: 乾淨、新鮮

見到隔離枱蒸煱係粥底,但原來二人枱個煱太細,加粥會痴底所以無,下次都係約多啲人黎就可以試埋個粥喇!

雪糕有香芋同榴槤,兩樣都好味,雪糕嘅野水嚟啫,食多幾粒都無問題!

最後去雪櫃攞支清熱酷吹埋就爆住肚返屋企lu~ 爆食的感覺實在太好~~~~
2017-08-09 5962 瀏覽
為食亞姨又想再吃日式放題、上openrice找找,揀了旺角地鐵出口對面的番本,因其食評唔錯,也貪其就腳,不用亞姨大汗淋漓吃放題。地地方比想像中大,又有一列大窗,光猛又開揚。服務員溫柔有禮,真的要加分呢!自助飲品選擇頗多,而且都是大眾認識的品牌,更有熱飲紙包竹蔗茅根水,很貼心呢!先來一瓶亞姨喜歡的梅酒。新鮮的榮螺片刺身 、北海道帶子刺身和爽口象拔蚌刺身。火炙三文魚壽司、泰式虎蝦壽司、鰻魚壽司及香芒黃金大蝦卷 鹽燒黑豚肉串、爽甜的鹽燒海老串、細細隻但有蠔味的北海燒蠔和鹽燒青魚 。牛油炒雜菌, 有新鮮又炒得香滑的本菇、雞髀菇和金針菇 。紫心香芋丸、脆又爽的炸雞軟骨粒及惹味的吉列魷魚圈。難得的是幾款炸物都不見油光。肥美的虎蝦天婦羅、香草魚柳天婦羅及香甜軟糯的紫心番薯天婦羅。Last call,要多一客至愛的芝士年糕和紫心香芋丸。自助甜品雖然選擇不多,但這兩款榴槤及香芋雪米糍,真的不要錯過。番本的食物水準唔錯,有美食便滿足,不需要食番夠本。

先來一瓶亞姨喜歡的梅酒。

新鮮的榮螺片刺身 、北海道帶子刺身和爽口象拔蚌刺身

火炙三文魚壽司、泰式虎蝦壽司、鰻魚壽司及香芒黃金大蝦卷

牛油炒雜菌, 有新鮮又炒得香滑的本菇、雞髀菇和金針菇 。

Last call,要多一客至愛的芝士年糕和紫心香芋丸。

番本的食物水準唔錯,有美食便滿足,不需要食番夠本。
2017-08-06 240 瀏覽
今晚又嚟到番本食放題,人流好多,幾乎爆滿。首先當然食刺身,款式多之餘估唔到味道都唔錯,起碼新鮮,唔會霉同腥。三文魚夠肥美,帶子鮮甜,系我既最愛。米紙卷好特別,而且清新開胃。芝士鰻魚卷既鰻魚又香又惹味。蟹子沙律好足料,絲絲蟹柳、爽脆青瓜絲連同甜甜酸酸既沙律醬,正!燒物方面,燒帶子同虎蝦都唔錯。但我更鍾意燒鯖魚,厚肉又鮮味。呢度仲有少見既蒸氣火鍋,將食材放系上面蒸,下面系粥底,食完放題食碗粥,暖上心頭。甜品方面,除左雪糕杯同雪米糍之外,牛奶布丁好好食,奶味非常濃郁又夠幼滑,好食到我食左幾乎10杯!呢度食物選擇多,價錢又相宜,系我既放題首選。
今晚又嚟到番本食放題,人流好多,幾乎爆滿。

米紙卷好特別,而且清新開胃。
芝士鰻魚卷既鰻魚又香又惹味。

呢度食物選擇多,價錢又相宜,系我既放題首選。
2017-08-05 194 瀏覽
如果你突然想食放題...又不能夠立刻訂到坊間大熱的。這是好去處,因為容易訂位,walk in也可,而價錢和食物都OK。現在還有蒸火鍋,海鮮蒸又得、火鍋又得,都幾得意。但食物種類不多,沒有羊鞍。
現在還有蒸火鍋,海鮮蒸又得、火鍋又得,都幾得意。

但食物種類不多,沒有羊鞍。
2017-08-05
  • 人蔘雞湯
2017-08-04 259 瀏覽
日式放題食過不少, 但有近年興起的蒸鍋就很少,這晚約了朋友一起來到番本, 可以一試。我們一行三人先點蒸鍋, 然後就是刺生、日本料理、壽司等等, 當然小不了雪糕甜品。而我最驚喜是蒸氣鍋, 不單可玩玩,, 而帶子、鮮蝦、肥牛和金菇經過蒸鍋都能保持食物的原味而鮮味, 如果再多幾款更好。而三文魚刺生難得是厚切, 鮮帶子和甜蝦都特別鮮味。火炙海鹽象拔蚌壽司外面是小有, 他做得也不錯, 就是太細件, 不夠滿足; 此外我們還叫紅酒牛腩和汁做得也不錯, 而人蔘雞湯比想像好, 而且蔘味都重好有回甘, 原想再叫燒烤, 但截單了, 只好再食雪糕才走,咁多款食物2個小時都不夠, 閒日7:30都係$228+1, 都算合理, 如9:30過後仲抵食。
日式放題食過不少, 但有近年興起的蒸鍋就很少,
而三文魚刺生難得是厚切, 鮮帶子和甜蝦都特別鮮味。
2017-07-27
2017-08-04 5879 瀏覽
月頭當然要食餐好, 好既意思可以好廣泛, 而係我既解釋入面, 就係開懷大食大口喝, 仲要花費唔好太多, 咁就最開心啦, 係呢度啦....................坐低首要梗係落刺身柯打啦, 有成十款選擇, 連象拔蚌都有得食, 當然要無限ENCORE, 甜蝦食落味甜, 一啖一隻好過癮, 仲有我喜愛既希靈魚, 爽脆可口!壽司精緻唔怕"爭飽"你, 壽司飯味道唔錯, 佢既蟹柳有埋少少沙律醬一齊食, 甜甜地好味喎; 另外推介火焰三文魚, 燒一燒增加魚肉既香味! 食緊壽司時, 呢3款前菜已經送到黎, 凡親有蟹籽沙律我都唔會放過, 多汁爽口青瓜絲配脆口蟹籽; 胡麻汁冷豆腐作為消暑前菜都唔錯, 豆腐都幾滑口; 另外個枝豆若然可以用鹽水烚下, 加返少少味道會好D!呢度三人就可以有得食埋蒸氣火鍋, 材料都好多選擇, 有海鮮類 : 扇貝, 蜆, 章魚花, 魷魚, 螺片; 肉類有豬肉, 蟲草花蒸鷄 (呢個相當入味); 蔬菜類有南瓜, 娃娃菜, 椰菜; 菇類有冬菇及金菇, 每款試D, 無需蒸好耐, 食物蒸完可以食到佢既原味及甜味! 呢度包埋任飲, 連梅酒都有得叫, 大熱天時有杯冰凍又易入口既甜梅酒飲下,

呢度包埋任飲, 連梅酒都有得叫, 大熱天時有杯冰凍又易入口既甜梅酒飲下, 正呀!!

飲住梅酒食住天婦羅, 點左炸蝦, 南瓜及紫蕃薯仔, 個炸漿唔太厚, 上到枱時仍然係熱辣辣保持佢既脆度, 點埋個天婦羅汁一齊食好味道呀!

炸物食開有條癮, 咪比佢停, 芝士年糕外香內軟, 一咬D流心芝士"傾巢而出", 味道香滑甜美, 真係好好味; 個小丸子係紫芋丸, 味道香甜, 質感外脆內軟滑, 又係正既; 另外個魷魚圈, 以放題水準黎講都係好味既, 魷魚食落柔軟得黎係有少少嚼頭, 調味都做得唔錯! 總括黎講呢度既炸物水準唔錯, 熱辣辣上碟又唔會食到一口油!

呢度仲包埋甜品, 有雪糕杯, 雪米糍, 布甸等, 但實在太飽啦, 呢D都係留返比更有"食力"之人士享用, 但我呢餐計落都一定"番本"................呵呵!!
2017-08-02 3158 瀏覽
近日天氣終於轉好,又是一個藉口與朋友出來聚一聚。上次去新店吃完放題,得知這間番本是原店,加上上次的食物質數十分好,便決定來這間番本來吃放題。與新店店的對比,原來大家有各有特色的食物,所以不會悶。小食芝麻八爪魚 它的八爪魚十分大隻,並且給的份量很多, 絕對不孤寒。燒菠蘿菠蘿使用新鮮菠蘿燒的, 我更加喜歡這樣, 因為不會像罐頭菠蘿一樣的太甜。 而這裏的燒菠蘿是新鮮原味的鮮甜,超好吃!芝士蟹子燒帆立貝整個帆立貝也蓋滿芝士。 芝士亦是經過烤了,所以帶點焦味,超好吃。另外,它還有一個特色蒸爐,讓客人可以選擇不同的食物以蒸的方式去烹調,很有特色! 看多美味的蒸牛肉!炸物日式炸芝士年糕裡面激多芝士, 一咬開,芝士馬上爆了出來! 而且裏面也是熱辣辣的,所以吃的時候要小心燙口喔。壽司芥末蜜糖三文魚卷蜜糖很甜,很美味。中間有清爽的青瓜增加咬感。海鰻芝士卷海鰻很大片。 味道鹹中帶點鮮甜。 肉質不會太散太冧, 咬落口感會有咀嚼感。飲料蘆薈汁味道很清涼清新, 能夠消滯。 味道尚算甜, 若果加冰喝,必定超好喝。芒果椰子汁芒果汁配上椰子果肉,十分熱帶的感覺。椰子味荳奶椰汁味很重,同時不會把豆奶的豆未遮蓋。另外,還有
近日天氣終於轉好,又是一個藉口與朋友出來聚一聚。

與新店店的對比,原來大家有各有特色的食物,所以不會悶。

小食

芝麻八爪魚

它的八爪魚十分大隻,並且給的份量很多, 絕對不孤寒。

燒菠蘿

芝士蟹子燒帆立貝

看多美味的蒸牛肉!

炸物
日式炸芝士年糕

壽司

芥末蜜糖三文魚卷
蜜糖很甜,很美味。中間有清爽的青瓜增加咬感。

海鰻芝士卷

飲料

蘆薈汁

芒果椰子汁

芒果汁配上椰子果肉,十分熱帶的感覺。

椰子味荳奶
椰汁味很重,同時不會把豆奶的豆未遮蓋。

另外,還有巨峰提子汁和別的飲料。

甜品

有各種不同特色的甜品,還有糯米糍和雪糕。

我十分希望介紹它的糯米糍, 因為味道十分特別。
就是榴槤味!

我是一個榴槤愛好者,知道有榴槤味的糯米糍,實在令我興高采烈了一整晚。

而我一個人,就已經吃了十多粒榴槤糯米糍。 因為他的榴槤味很香濃,同是不會很甜,不會味道很假的感覺。實在太讚! 愛吃榴蓮的,絕對絕對值得一吃!

另外糯米糍還有香芋味。 同樣香芋很重本身甜甘的香芋味。

番本果然名不虛傳,食物質數超班,而選擇亦是貴價的材料和食品。二百多元就能吃到,我覺得超級抵吃呢!
2017-07-31 409 瀏覽
見有好多好評,而且有蒸海鮮,好特別,所以去試下,結果中伏😓刺身:三文魚有筋,其他唔新鮮串燒:試咗豚肉&牛舌,烤到乾晒天婦羅:粉厚,一般蒸海鮮:因爲2人用細爐,睇comment時覺得好安排好貼心,但其實爐太細,枱又細,烝咗一 round 後,索性叫佢收走連鹽燒雞翼好難會整到唔好食嘅都可以係用難食黎形容全晩可以話ok的有炸芝士年糕,炸紫薯&鰻魚飯&牛油粟米枱細,仲要擺埋個烝爐,完全無位放嘢,不過都無野可以encore再食, 未夠鐘已走人呢個價錢,我去吉壽,御前大江戶,大喜屋好食過佢好多唔會再有下次
見有好多好評,而且有蒸海鮮,好特別,所以去試下,結果中伏😓
刺身:三文魚有筋,其他唔新鮮
串燒:試咗豚肉&牛舌,烤到乾晒
天婦羅:粉厚,一般
連鹽燒雞翼好難會整到唔好食嘅都可以係用難食黎形容
全晩可以話ok的有炸芝士年糕,炸紫薯&鰻魚飯&牛油粟米
呢個價錢,我去吉壽,御前大江戶,大喜屋好食過佢好多
唔會再有下次
2017-07-28
2017-07-26 353 瀏覽
係旺角做完gym食放題,補充體力是合理的!今次特登行遠一點點,搵到呢間會回本既放題,梅酒清酒asahi任飲好耐無飲過清酒,即刻衝入去!一坐低當然來一個梅酒!梅酒入口甜美 並沒有一種人工味道,更附有冰杯,夏日炎炎消暑一流!蒸鍋小小的 剛剛好適合兩人食用蒸鍋的食材也有十數種,常見的蝦貝類海產都有看來都很新鮮 並沒有雪,顏色都不錯 要蒸一蒸 試試佢蒸後到很有意思,更配有三種不同醬料(韓式辣醬,蒜蓉,甜醬)把食材提鮮!職員也會細心幫客人擺設 ,比如 菜放在底部 易熟的放周邊,難熟的放中間,值得一提蟲草雞件質素很高!最後更可加飯成粥底火鍋當然唔少得刺身,更有~白肉拖羅~喜出望外,入口即溶,鮮美無比。其他食物如壽司天婦羅等就不能盡錄,味道都是不錯的最後,少不了清酒,設置有格調,入口不滄,甜而不辣,佐以刺身,完美組合店內裝潢有日本風,掛畫品味不錯,餐廳氣氛舒適。最後最後更可以清清熱氣
好耐無飲過清酒,即刻衝入去!
一坐低當然來一個梅酒!
梅酒

蒸鍋小小的 剛剛好適合兩人食用

蒸鍋的食材也有十數種,常見的蝦貝類海產都有
蒸鍋

看來都很新鮮 並沒有雪,顏色都不錯 要蒸一蒸 試試佢

最後更可加飯成粥底火鍋

當然唔少得刺身,更有~白肉拖羅~
清酒

店內裝潢有日本風,掛畫品味不錯,餐廳氣氛舒適。
最後最後更可以清清熱氣
2017-07-25
10 分鐘 (堂食)
梅酒
蒸鍋
清酒
見番本有得放題又有蒸氣火鍋一次過滿足哂我同朋友既願望同埋見呢間係Open Rice既評語唔錯於是就訂左枱夜晚食呢間 上到去人頭湧湧好多人等位心諗咁多人食應該質素唔錯 因為訂左枱既關係等左五分鐘左右就入得點知埋到位見到枱好細細到只可以放到蒸氣火鍋同一碟刺身就已經滿所以我同朋友都唔敢一次過叫太多野食 放題一定要食刺身所以一開始就叫左三文魚、象拔蚌、帶子、蝦但當刺身黎到既時候就隱約嗅到腥味食落就知唔新鮮 之後就放棄刺身攻熟食我地叫左牛油粟米、什菜、天婦羅南瓜、番薯仔、串燒黑豚肉、串燒牛舌等但我冇諗過呢D好難伏既野全部都係伏牛油粟米好硬有雪藏既感覺什菜冇咩味天婦羅南瓜、番薯仔好似整左好耐咁又凍又唔脆,可以用腍黎形容串燒黑豚肉同牛舌上面得D調味粉入面冇味又燒到乾哂咁基本既野都可以整得咁難食可想而知佢質素有幾差 但係以上既食物唔係最伏而個日式蒸氣火鍋先係最得人驚~☠😨個鍋蓋同個鍋的size完全唔吻合,🙅🏻所以當擺左食物上去蒸的時候,如果你想蓋上鍋蓋,希望食物快d均勻地烹調好,但又唔想岩岩擺過枱面的鍋蓋掂住你的食物,係一件難以取捨的事!😩除非你只放一件剛好細過鍋蓋的食物~如果唔係就唔蓋鍋蓋,蒸到20
見番本有得放題又有蒸氣火鍋

點知埋到位見到枱好細
細到只可以放到蒸氣火鍋同一碟刺身就已經滿
所以我同朋友都唔敢一次過叫太多野食

放題一定要食刺身
所以一開始就叫左三文魚、象拔蚌、帶子、蝦
但當刺身黎到既時候
就隱約嗅到腥味
食落就知唔新鮮

之後就放棄刺身攻熟食
但我冇諗過呢D好難伏既野全部都係伏
牛油粟米好硬
有雪藏既感覺
什菜冇咩味
天婦羅南瓜、番薯仔好似整左好耐咁
又凍又唔脆,可以用腍黎形容
串燒黑豚肉同牛舌上面得D調味粉入面冇味
又燒到乾哂
咁基本既野都可以整得咁難食
可想而知佢質素有幾差

但係以上既食物唔係最伏
而個日式蒸氣火鍋先係最得人驚~☠😨
個鍋蓋同個鍋的size完全唔吻合,🙅🏻

所以當擺左食物上去蒸的時候,
如果你想蓋上鍋蓋,希望食物快d均勻地烹調好,
但又唔想岩岩擺過枱面的鍋蓋掂住你的食物,
係一件難以取捨的事!😩
除非你只放一件剛好細過鍋蓋的食物~
如果唔係就唔蓋鍋蓋,蒸到2046年。🙄

所以我唯有突發其想,
將自己想食既放最底,
用d菜覆蓋自己想食既食物,
所以就變成咁。

菜蓋帆立貝

幾經波折,終於蒸熟想食的帆立貝,
點知係「伏味濃」,
唔新鮮不突止,仲要有沙,
連最讓人期待的帆立貝都咁既質素,叫人仲點食落去?😷
好啦,唯有迫於無奈之下,放棄整個火鍋

總括來說,
所有食物都唔好食,
有部分更直迫難食的level,
完全係一個伏!
雖然唔明白點解仲有咁多人黎食,
只能説不能苟同,
難食到一個地步要站起來,講個真相出黎~
  • 冇樣好食
2017-07-24 243 瀏覽
番工總有受氣嘅時候,條氣唔順唯有食餐好對自己好D!今日一放工就約左哥哥嚟到旺角番本食放題!去到7:30,店外已經有人排隊,一個人$218加一,價錢可以接受!行入餐廳已經人頭湧湧,平日黎講算好熱鬧!侍應帶我們走進餐廳,坐低後揭揭餐牌,發現呢度嘅嘢食種類非常豐富,最特別嘅地方莫過於迷你蒸氣火鍋!呢度只係其中一部份嘅點菜紙,可見種類數目,的確是不能忽視!剔完點菜紙之後就可以出去拎野飲,我揀咗韓國嘅蘆薈汁!過多一陣,嘢食開始送到先有牛油粟米同燒生蠔!粟米粒粒都充滿牛油香味;燒生蠔內有少許沙律醬,入口微燶。之後係天婦羅系列。我地嗌左番薯、虎蝦同海鰻。各款嘅天婦羅炸漿都唔係好厚,當中我最鍾意嘅就係糖心番薯,除咗貪佢細細粒之外,佢個芯真係好甜!一啖一粒!之後就係每次放題必食嘅刺身!呢一間放題其中一個賣點就係有象拔蚌任食!都真係比較少見嘅!除咗象拔蚌之外,仲有我最鍾意食嘅赤貝,非常鮮甜!之後仲嗌左兩舊海膽吞拿魚壽司,壽司飯偏細,同哥哥都係一啖一粒,叫過吓海膽癮之後就到聞名不如見面嘅迷你蒸氣火鍋!真係好可愛啊頂蒸氣帽!細心睇吓蒸氣火鍋嘅點菜紙,其實每樣食材佢都有一個參考嘅烹調時間,只要依照佢嘅指引,包唔
番工總有受氣嘅時候
,條氣唔順唯有食餐好對自己好D
!今日一放工就約左哥哥嚟到旺角番本食放題
去到7:30,店外已經有人排隊
,一個人$218加一,價錢可以接受!
行入餐廳已經人頭湧湧,平日黎講算好熱鬧!
呢度只係其中一部份嘅點菜紙,可見種類數目,的確是不能忽視!
剔完點菜紙之後就可以出去拎野飲,我揀咗韓國嘅蘆薈汁!
過多一陣,嘢食開始送到
之後仲嗌左兩舊海膽吞拿魚壽司壽司飯偏細,同哥哥都係一啖一粒,叫過吓海膽癮
之後就到聞名不如見面嘅迷你蒸氣火鍋!真係好可愛啊頂蒸氣帽
細心睇吓蒸氣火鍋嘅點菜紙,其實每樣食材佢都有一個參考嘅烹調時間,只要依照佢嘅指引,包唔會衰
雀巢雪糕
最後當然唔少得雪糕個part啦! 除咗有細細杯嘅雀巢雪糕之外,其實佢仲有香芋同榴槤味嘅糯米糍,我比較鍾意食香芋味,嘻嘻!

食完呢餐放題,條氣終於順返啲
2017-07-24
15 分鐘 (堂食)
2017-07-24 161 瀏覽
This was the first time I had buffet in HongKong, but I was pleased by the variation of dishes the menu provide, including the all you can drink corner which probably had more than ten different drinks to offer, cold and hot. The sashimi was fresh although I did not recommend ordering the sushi, some of them smelled a little bit weird. The grilled stuffs were great, but I was allergic to the prawns. I would recommend the chuka iidako, the octopus were really delicious. The hot pot was unique and you should try it for yourself! ☺

Oh, the toilets were dirty and the tissue was almost out, and there were staffs who could not speak English, although they tried their best with our orders and stuffs

2017-07-23
2017-07-18 273 瀏覽
我是第一次試呢間放題,首先在門口等位入座時已經覺得衛生環境差,然後入座安排坐的位置對住冷氣風口,我要求換位坐侍應話要問經理,經理話其他枱已經有客book咗,我都未去過D放題會有預先留枱比未到的客人,服務態度極差👎,至於食物方面質素極差👎,唔會有下一次再光顧呢間放題
2017-07-17 407 瀏覽
上星期聽朋友講話旺角番本放題好食,於是訂左位同老公夜晚去食~店舖位於西洋菜南街,設於3樓,上到去人山人海,好多人等位,好在預先有book位,我見到有d人book左19:00,但遲左10分鐘已經唔留枱,要再等,所以要準時去~入面地方都算大,全部枱都坐滿,好多人食,因為唔同時段,唔同價錢~我食$218果段時間~~坐底後老公即時order刺身,我就揀d炸物、串燒、都有好多款式選擇,愛飲清酒既朋友就啱曬~清酒任飲,可惜我揸車,唔飲得酒仲有一個亮點,就係有任食蒸鍋,日式放題加磯燒依家普遍左,反而日式放題配任食蒸鍋就第一次食,蒸物有蝦、蜆、尤魚、扇貝、豚肉、什菜選擇~但當然要食主菜先------就係刺身~三文魚肥美、赤貝好有鮮味蒸鍋一枱一爐扇貝鮮甜仲有一亮點,顧客服務唔錯,侍應會主動幫客人睇下蒸鍋既海鮮,會提醒客人蒸海鮮既需要時間螺頭蟹粥真係一流,粥夠綿、料又多~我忍唔住食左2碗配合價錢,整體唔錯~可以encore

刺身
三文魚肥美、赤貝好有鮮味
蒸鍋一枱一爐
蒸扇貝

扇貝鮮甜
串燒
天婦羅
蟹粥
螺頭蟹粥真係一流,粥夠綿、料又多~我忍唔住食左2碗

配合價錢,整體唔錯~可以encore
2017-07-17
5 分鐘 (堂食)
刺身
蒸扇貝
蟹粥
2017-07-16 241 瀏覽
三五知己聚會,要迎合各人口味,絕不容易。最後我地搵到一間可以滿足咁多人嘅要求,就係放題]啦,除了放題外還有蒸氣火煱供應,坊間好多放題都有火鍋食,但蒸鍋就比較少有。我地六時半到達,已經坐無虛席。由於有訂位,所以不用等。番本放題位於三樓全層,佔地甚廣,佈置簡約,座位甚多,枱與枱之間較為貼近。叫得放題當然是多元化,番本的放題種類有十多款,加上蒸氣火鍋,非常豐富 。坐下來第一件事,先來點了一客刺身,刺身切得厚薄切得剛好,不單只新鮮, 仲好清爽鮮甜,當中以三文魚最出色,色澤鮮明,油脂分佈均勻,肉質肥美柔軟,還有帶子鮮甜美味,甜蝦刺身蝦肉結實,一啖一隻食極唔厭。番本的壽司款式都算多,我地只點了幾款來吃,我自己最喜歡係花之戀、火灸三文魚同埋蟹棒。和風牛肉粒- 調味出色,牛肉味十足,肉質夠腍,味道咸中帶甜,令人百吃不厭。胡麻豆腐 - 豆腐充滿黃豆的清香,口感滑溜,入口充滿芝麻香味,涼浸浸好正。海鮮蒸氣鍋 - 呢個蒸氣煱有兩層,上層係用來蒸食物,下層是一窩粥底,可以把上層的食物鮮味流到下層的粥內,令粥底更鮮甜美味,而且所有食材絕無添加任何調味料,保持食物本身的味道。吃完一輪火煱,想吃點香口食物。天婦羅
三五知己聚會,要迎合各人口味,絕不容易。最後我地搵到一間可以滿足咁多人嘅要求,就係[番本日式放題]啦,[番本]除了放題外還有蒸氣火煱供應,坊間好多放題都有火鍋食,但蒸鍋就比較少有。我地六時半到達,已經坐無虛席。由於有訂位,所以不用等。番本放題位於三樓全層,佔地甚廣,佈置簡約,座位甚多,枱與枱之間較為貼近。叫得放題當然是多元化,番本的放題種類有十多款,加上蒸氣火鍋,非常豐富 。

坐下來第一件事,先來點了一客刺身刺身切得厚薄切得剛好,不單只新鮮, 仲好清爽鮮甜,當中以三文魚最出色,色澤鮮明,油脂分佈均勻,肉質肥美柔軟,還有帶子鮮甜美味,甜蝦刺身蝦肉結實,一啖一隻食極唔厭。

吃完一輪火煱,想吃點香口食物。天婦羅 - 推薦大蝦,蟹柳,南瓜,日本蕃薯,天婦羅的脆漿不會太厚,夠熱夠乾身很鬆脆,不會油淋淋,食多幾件都唔怕。
黃金焗蠔 - 單是賣相已經很吸引,芝士沙律蛋黃醬舖滿表面,上碟嘅時候聞到陣陣的芝士香味,而焗蠔肉質嫩滑, 入口啖啖蠔味, 讚!

芝士蟹子燒帆立貝 - 芝士加上蟹子,醬汁非常非常惹味,雖然帶子不算鮮甜,幸好有醬汁搭夠,喜歡芝士的朋友應該一定鍾意。

芝士年糕 - 炸得金黃,滿滿的芝士餡,很香口,好味。

紫心香芋丸 - 口感煙煙韌韌,淡淡的芋頭香甜味,中和炸物的油膩感。
燒菠蘿 - 香甜多汁,正好清清味蕾,減輕負擔。

臨走前走到甜品櫃看看,有雪米糍、雪糕同布甸,我差不多吃了全部款式,非常滿足。