2017-10-08 2748 瀏覽
今個週六係family day~ 同家中老媽去食放題,今次老媽選中呢間番本放題! 中午時去,3小時任食,只係$178 ~~~ 食3個鐘真係好正!!! 12點上到去,人未算太多,同其他放題一樣,一定有沙律啦,刺身,壽司,手卷丶日本料理丶小食、燒烤丶湯天婦羅炸物拉麵烏冬等等...呢一間餐廳嘅飲品選擇算係我食過大多放題餐廳當中選擇最多嘅一間除咗汽水之外佢哋仲有清酒啦日本啤酒梅酒超級正!第一樣就要試佢嘅刺身啦,我哋叫咗三文魚象拔蚌八爪魚 螺片帶子同埋甜蝦。帶子同埋甜蝦超級鮮甜,而且三文魚好厚切好肥美!試過刺身又叫咗三色花之戀,鰻魚同芒果軟殼蟹sushi 。以上全部合乎標準正正! 想同大家推薦呢個黃金焗蠔同芝士蟹子燒帆立貝佢上面有芝士沙律蛋黃醬,上碟嘅時候已經好香,雖然蠔同帶子有少少細粒左但係成件事加埋就好好味!!呢2碟以味道取勝 再嚟就係和風牛柳粒,牛油蒜香炒帶子同燒海老,呢3個小食都好惹味細細份兩個人分享就最好不過啦~食咗幾輪之後兩個女人其實已經戰鬥力開始下降,食埋最後一輪嘅炸物:燒菠蘿同埋翠肉西瓜就已經好飽喇! 超級滿足嘅一餐啊!

12點上到去,人未算太多,同其他放題一樣,一定有沙律啦,刺身壽司,手卷丶日本料理丶小食、燒烤丶湯天婦羅炸物拉麵烏冬等等...

超級滿足嘅一餐啊!
2017-09-30
  • 芝士蟹子燒帆立貝
2017-10-05 342 瀏覽
大概4年前左右食過一次, 但係真係好難食, 所以決定唔會再黎.因為個次既經歷, 我不斷叫身邊既朋友都唔好試,但係.....經過4年後既洗禮, 朋友們依然不斷推介.....最終我都比左次機會佢, 我當然唔係抱住好大既期望啦.....因為較早前BOOK左台, 所以我去到只係等左10分鐘左右就可以安排入座.先點刺身, 的確無當年咁難食既.但係.....都係難食, D野食唔算太新鮮(比起"大"字集團黎講)其他熟食, 不值一提......另外配有蒸氣鍋, 有白蜆, 蝦, 雞肉, 牛, 菜....都可以接受既.但係因為係2人鍋, 所以可以蒸既範圍比較少...總結.....真係無下次
因為個次既經歷, 我不斷叫身邊既朋友都唔好試,

先點刺身, 的確無當年咁難食既.
其他熟食, 不值一提......
但係因為係2人鍋, 所以可以蒸既範圍比較少...

總結.....真係無下次
2017-09-26
10 分鐘 (堂食)
2017-10-04 2421 瀏覽
旺角實在太多放題可選擇,要突出餐廳真的要出盡辦法,就像這間番本除普通放題外,還有蒸氣鍋、磯燒和最新推出首創的海膽涮涮鍋給客人選擇,真多花款,我們選擇了最新的海膽涮涮鍋。然後當然看看點餐紙和到自助區看看,飲品選擇多,有冷有熱,還有雪糕、豆腐花、布甸和奶凍。今天星期四8時入座都只是$228,星期五至日都只是多加$10,抵食。前菜:芝麻八爪魚日本冰梅酒梅酒夠冰,梅味特濃刺身擺盤漂亮,我們點了象拔蚌、白拖羅、甜蝦、北海道帶子、榮螺片、赤貝和鯛魚。最喜歡象拔蚌刺身新鮮爽韌,在外面比較少放題有。白拖羅也不錯刺身雪白肥美。其他刺身質素都不俗。海膽涮涮鍋店員端上鍋已經聞到海膽香,其他還有鮮海膽、紫菜、鮮帶子、赤貝、蟹柳、響鈴和米飯。店員提示先把紫菜卷起海膽直接食用,海膽鮮味豐腴但紫菜有點韌。其他火鍋料可全下鍋,海鮮一小會就可食用,響鈴一浸便可,吸入海膽湯底果然別有一番風味,份外鮮味。最後店員示意我們可把飯加入海膽鍋,可變成濃汁飯,味道一流十分有驚喜。日本料理:紅酒牛腩炆得好入味又嫩滑。和風牛肉粒嫩口,牛肉味濃,少韌,調味不錯。燒烤:芝士蟹子燒帆立貝賣相吸引,鹽燒雞中翼、汁燒翠玉瓜串、烤有機菠蘿。雞中翼

前菜:
芝麻八爪魚
日本冰梅酒
梅酒夠冰,梅味特濃
海膽涮涮鍋
日本料理:
紅酒牛腩炆得好入味又嫩滑。
和風牛肉粒嫩口,牛肉味濃,少韌,調味不錯。
燒烤:
芝士蟹子燒帆立貝賣相吸引,鹽燒雞中翼、汁燒翠玉瓜串、烤有機菠蘿。雞中翼皮脆,翠玉瓜和有機菠蘿燒鮮甜水潤。
壽司、卷物:
火炙海膽赤蝦壽司將海膽輕炙過配上刺身蝦鮮味十足。
柚子胡椒針魚壽司配上柚子,味道清新。
火灸芝士玉子壽司,溶化的芝士配合玉子配。
泰式虎蝦壽司,泰式風味十足。
天婦羅
虎蝦天婦羅粉漿簿脆,蝦肉爽彈鮮甜,十分推介。
最後還點了稻庭烏冬,比較幼身爽口。
甜品有芒果布甸和百福豆腐花。
2017-09-04
2017-10-02 1849 瀏覽
上兩星期吃完築地番本,今星期朋友又相約到番本放題,那我就試試有何分別,來到店外原來除普通放題外,還有蒸氣鍋、磯燒和最新推出首創的海膽涮涮鍋,真多花款。這間築地番本裝潢具有日式風格,不擠迫,座位坐得舒適。我們選擇了最新的海膽涮涮鍋。晚飯時間都係$218-$238 刺身:象拔蚌刺身新鮮爽韌,在外面比較少放題有。白拖羅雪白肥美,油脂豐富。甜蝦鮮甜,蝦頭蝦膏豐腴。北海道帶子肥厚新鮮,沒有雪味。榮螺片刺身爽口。赤貝刺身彈牙有口感。鯛魚刺身厚切鮮味。海膽涮涮鍋最新推出的海膽涮涮鍋,當中附送海膽紫菜、鮮帶子、赤貝、蟹柳、響鈴和米飯。先把紫菜卷起海膽直接食用,海膽鮮味紫菜有點韌。其他火鍋料全下鍋,一會就可先吃海鮮,用上海膽湯底煮的料果然別有一番風味,份外鮮味。最後店員提示我們把飯加入鍋,不一會把湯底全吸收像意大利飯般,味道一流十分有驚喜。日本料理:紅酒牛腩紅酒牛腩炆得好嫩滑,味道很好。和風牛肉粒嫩口,牛味濃,調味不錯。日式響螺蟹粥好夠綿燒烤:看照片的北海燒蠔十分吸引,鹽燒牛舌、鹽燒雞中翼、鹽燒黑豚肉串、汁燒翠玉瓜串、烤有機菠蘿。牛舌少韌,翠玉瓜和有機菠蘿燒鮮甜水潤。壽司、創作卷物:海鰻芝士卷香芒黃金大

晚飯時間都係$218-$238

刺身
象拔蚌刺身新鮮爽韌,在外面比較少放題有。
白拖羅雪白肥美,油脂豐富。
甜蝦鮮甜,蝦頭蝦膏豐腴。
北海道帶子肥厚新鮮,沒有雪味。
榮螺片刺身爽口。
赤貝刺身彈牙有口感。
鯛魚刺身厚切鮮味。
海膽涮涮鍋

日本料理:
紅酒牛腩紅酒牛腩炆得好嫩滑,味道很好。
和風牛肉粒嫩口,牛味濃,調味不錯。
日式響螺蟹粥好夠綿

燒烤:

壽司、創作卷物:
海鰻芝士卷
香芒黃金大蝦卷配搭夠特別。
飛魚子帶子沙律軍艦,口感味道整體不錯。
泰式虎蝦壽司風味十足。
柚子胡椒針魚壽司柚子味清新,針魚在放題比較少見。
火灸芝士玉子壽司溶化的芝士配合玉子簡直是完美的搭配,必食之選。
火炙海膽赤蝦壽司將海膽加熱配上刺身蝦配搭一流。
天婦羅
令人驚喜的是天婦羅炸得特別好,虎蝦天婦羅粉漿簿脆,蝦肉爽彈鮮甜。
香草魚柳天婦羅魚肉滑溜,配上天婦羅醬汁更美味。
甜品我選擇了朱古力和雲呢拿味雀巢雪糕杯。
餐廳還貼心準備常溫和熱飲,適合不喜歡凍飲的朋友。
番本的放題選擇十分多,食物質素都不錯,是個放題不錯的選擇。
2017-09-29
2017-10-01 294 瀏覽
同朋友2人 9:00pm入座座位比較迫而且食物種類不算多最大問題係d野食一食落口已經知整定左好耐連最基本刺身都唔太新鮮手卷同壽司又硬唯一好食的是芝士焗蠔e間試一次就夠☹️
2017-10-01 223 瀏覽
好耐無食放題,難得有一大班大食鬼一齊食,又有人想食放題,於是就拿拿臨book。可能是星期六嘅關係好多間都full book。咁我眼見openrice有網上訂位服務,咁我就試吓喇。訂枱程序相當方便,㩒幾個制就攪惦,仲要之後有提醒你訂枱時間。食飯當日餐廳仲有人打比你confirm booking。第一次食放題會加埋蒸氣煱都幾特別,因為唔食魚生都仲有好多熟食比你揀。唯一餐廳嘅枱都比較細,所以食得都好趕,因為要盡快清咗枱面嘅野先有位放食物,所以都無咩時間影到相。但食物質素平均,天婦羅望落似厚粉,但食落都相當鬆脆同唔油。燒烤都唔錯,唯一無羊架就有有失望。焗蠔同焗帶子都唔錯。我地一行6人都有食蒸氣煱,基本上食材新鮮。最估唔到最後嘅粥底係好好味。因佢預先已加咗南瓜同薑片。抵讚👍服務態度非常好,店員見我地有點迫,主動比埋隔離張2人枱比我地擺食物,當然佢有講明有客就要比留張枱佢,好滿意佢嘅細心。飲品方面同樣照顧每一個人,竟然會有熱飲櫃,我唔似凍嘅就啱哂喇!!梅酒清酒都係任飲架!!甜品就有雪糕,雪糕糯米糍,布丁,奶凍。但講真,食物種類多,真係要留位先食得落呀!

燒烤都唔錯,唯一無羊架就有有失望。

焗蠔同焗帶子都唔錯。

甜品就有雪糕,雪糕糯米糍,布丁,奶凍。
但講真,食物種類多,真係要留位先食得落呀!

2017-09-30
2017-09-23 286 瀏覽
晚市。放題。款式因爲款式比較多,也很難盡說,我就挑選一些特別合我口味的來說一下。這款是芝士焗帆立貝及芝士焗生蠔,醬汁是芝士醬配上沙拉醬,醬汁多,香濃,不過容易飽肚,還有女生們小心吃太多發胖刺身三文魚肥美,蝦也鮮甜,叫了兩遍刺身。蒜香炒帆立貝,蒜香味十足,青蒽感,配搭!蝦天婦羅鮮美,皮也薄。海鰻天婦羅如果更厚身,相信吃起來更有質感。飲品款式很多,汽水是基本的,還有無糖人士偏好的解茶,或像我們一樣,每人來杯梅酒也是很不錯的選擇。
晚市。放題。款式

刺身三文魚肥美,蝦也鮮甜,叫了兩遍刺身

蒜香炒帆立貝,蒜香味十足,青蒽感,配搭!

2017-09-23 337 瀏覽
旺角附近有很多不同類型的放題,但是質素參差,有些價錢便宜但食物的質素則......今天來到番本日式放題, 看見相對現時市面價錢便宜, 加上朋友早前吃過後大力推介,所以今天下班來試試!我們七時入席,今天是星期三,一人收費218+1,相當便宜,看見這裏的點餐紙有很多不同種類的食物,刺身壽司熱食串燒小炒,當然還有日本清酒類, 不喝酒的外面有飲品櫃,有多款飲品任飲,凍飲熱飲也有,非常貼心!這裏才下單一會兒刺身就到,本身我的期望並不高,始終是比較平價的放題,但喜出望外的是,所有刺身都非常新鮮,特別是三文魚帶子和甜蝦刺身,我和朋友都不斷encore,實在太鮮甜,肉質吃得岀十分新鮮。而且沒有漏單,點十件岀十件壽司則沒有刺身出色,但都值得一試, 特別是火炙三文魚壽司入口即溶,芝士玉子壽司, 芝士味濃郁,玉子甜,很喜歡這個配搭。炸物方面我們點了雞軟骨,非常香口,食不停口,但略嫌有少許焦。這個芝士年糕大推芝士味濃郁而不膩,encore這個蟹粥必點!足料蟹味濃郁,真的有大半隻蟹,鮮甜,好吃!而且吃粥不會太飽肚,可以繼續吃吃吃我的最愛,不會燒得太乾,多汁又鮮甜,醬汁配搭一流這個略嫌有點太焦,但味道不錯,香口很

三文魚刺身,田螺刺身,  赤貝刺身,甜蝦刺身

(左起: 火炙三文魚壽司,火炙芝士玉子壽司,松葉蟹棒壽司,三文魚壽司,香蔥海膽碎吞拿魚壽司)

炸雞軟骨粒

日式炸芝士年糕

這個芝士年糕大推
芝士味濃郁而不膩,encore

日式響螺蟹粥

汁燒翠玉瓜串

我的最愛,不會燒得太乾,多汁又鮮甜,醬汁配搭一流

鹽燒黑豚肉串

這個略嫌有點太焦,但味道不錯,香口

牛油蒜香炒帶子

很足料,一碗有多過20粒帶子,重牛油香,我和朋友都吃不停口!
和風蒜味冷菠菜

這個醬汁酸酸甜甜,開胃

鹽燒海老串

大推,燒得剛剛好,鹽燒非常香口,肉質仍然鮮嫩

日式清酒煮蜆

沒有沙,吃得岀很鮮甜,沒有腥味,份量足料!
香芋雪糕糯米糍

最後甜品仼食,有雪糕糯米糍和雀巢雪糕,大滿足😙
2017-09-20
  • 蟹粥
  • 赤蝦
  • 人蔘雞湯
2017-09-21 206 瀏覽
8點多來到番本,全場爆滿,還會已預訂位置,桌子比較窄,2個人叫了一桌的美食已經滿,還要放一個蒸汽火鍋的小爐,所以桌下放了一張折凳可以放放東西放題對我來說最重要是刺身,這裡刺身選擇不少而且很新鮮,我最愛甜蝦,是原隻連頭,非常鮮味,另外帶子和白肉拖羅也是吃不停口,赤貝食落爽口也是值得一試最推薦這裡的蜆,冇沙又新鮮,另外天婦羅蝦熱辣辣炸起很香口烤物我最喜歡燒牛舌,牛味濃郁口感又好另外還有一些沒有拍的,推薦炸物特別是炸芝士年糕和紫心香芋丸,用黎做甜品perfect還有最重要的,這裡有酒放題,可以選啤酒清酒和梅酒,梅酒仲要是choya的,最適合我同我朋友兩個酒鬼。

最推薦這裡的蜆,冇沙又新鮮,另外天婦羅蝦熱辣辣炸起很香口

烤物我最喜歡燒牛舌,牛味濃郁口感又好

2017-09-19
  • 梅酒
  • 和風珍味浸白蜆
  • 天婦羅
2017-09-19 287 瀏覽
原本見佢出咗個海膽涮涮鍋就諗住去試下 點知一去到已經沽清哂 咁都一場嚟到試下無所謂啦 先講座位 張枱好細 係細到要碟疊碟至有位食到嘢刺身極唔新鮮 其他好普通嘅料理都可以整到好難食 牛舌好似食緊牛肉乾一樣三文魚都可以做到冇味又唔新鮮 真係好伏 俾錢買難受 係誇張到啲saff係見到你張枱full哂都唔會幫你收嘢 態度極差 食物質素已經唔好後尾隔離枱一樣係兩個人但佢地係可以轉去卡位😂 呢個價錢我寧願去食大滿喜其他日式放題餐廳 伏到不能再伏 垃圾不如
先講座位 張枱好細 係細到要碟疊碟至有位食到嘢
2017-09-17 222 瀏覽
又貴又難食係我食過咁多間放題之中最差刺身極唔新鮮三文魚有筋燒牛舌燒到牛肉乾咁雞軟骨好似麥樂雞咁嘅味道無一樣嘢好食,普普通通嘅嘢都可以整到好難食都唔知點解會有咁多人嚟食,我寧願落下層食個pizza/茶餐好過
又貴又難食
係我食過咁多間放題之中最差
刺身極唔新鮮
三文魚有筋
燒牛舌燒到牛肉乾咁
雞軟骨好似麥樂雞咁嘅味道
無一樣嘢好食,普普通通嘅嘢都可以整到好難食

2017-09-16 207 瀏覽
好耐無食日式放題啦!今次同朋友來到位於旺角的番本!朋友和我都是很喜歡日式料理的,我們點了一大堆生魚片、手卷和燒物。我最欣賞的是燒帶子。上面一層芝士,口感潮流,補償返燒物的乾身。燒三文魚頭是我朋友的最愛,他點了好幾碟,確實不錯!手握手卷也是必食!特別喜歡海鰻手卷。食放題點可唔食sashima! 呢一盤sashimi有大量的甜蝦、帶子、吞拿魚等優質美食。我們吃完又吃,2大盤。值得一讚的是餐廳上菜快速!
好耐無食日式放題啦!今次同朋友來到位於旺角的番本!
我最欣賞的是燒帶子。
上面一層芝士,口感潮流,補償返燒物的乾身。
燒帶子
燒三文魚頭是我朋友的最愛,他點了好幾碟,確實不錯!
燒三文魚頭

手握手卷也是必食!特別喜歡海鰻手卷。
手卷

放題點可唔食sashima!
呢一盤sashimi有大量的甜蝦、帶子、吞拿魚等優質美食。
我們吃完又吃,2大盤。
值得一讚的是餐廳上菜快速!
sashimi
2017-08-10
燒帶子
燒三文魚頭
手卷
sashimi
2017-09-07 394 瀏覽
旺角的放題很多,價錢都係1xx 到2xx 咁上下今次去左間以'任食象拔蚌' 做噱頭既刺身新鮮,但唔系突出 (放題當然唔可以太高要求吧)主角象拔蚌唔算好新鮮,但仍處於安全範圍 (至少食完無唔舒服)反而附送既粥底蒸氣鍋有驚喜,都幾多料揀個粥仲好甜甜品有大福同牛奶公司雪糕,有幾款揀,中規中矩吧!本來訂8位,改完又改最後係6位,去到餐廳既時候比左4人枱我地,逼少少啦但又未至於唔舒服。後尾隔離枱走左,侍應就主動拍埋比我地,值得一讚!總括評分:食物質素:3/5食物種類:4/5餐廳環境:3.5/5服務質素:4/5
旺角的放題很多,價錢都係1xx 到2xx 咁上下
今次去左間以'任食象拔蚌' 做噱頭既

反而附送既粥底蒸氣鍋有驚喜,都幾多料揀
個粥仲好甜

甜品有大福同牛奶公司雪糕,有幾款揀,中規中矩吧!

總括評分:
食物質素:3/5
食物種類:4/5
餐廳環境:3.5/5
服務質素:4/5
2017-08-04
$240 (宵夜)
  • 粥底火鍋
2017-09-02 515 瀏覽
我鍾意食蒸氣火鍋又鍾意食放題,嚟呢度就可以一次過滿足我兩個願望!野飲選擇唔算多,但都足夠。清熱飲正好下下火!首先當然叫啲刺身,番本呀嘛!甜蝦唔太鮮甜,三文魚反而唔錯,夠肥美!鰻魚卷細細一件,加埋惹味既燒汁又幾好食。米紙卷清新開胃,夠哂健康!每次食放題都叫蟹籽沙律,呢度好足料,爽脆青瓜絲連埋絲絲蟹柳、蟹籽同惹味沙律醬,正呀!扇貝上面系酸甜沙律醬,夠哂惹味!蒸氣火鍋配料選擇唔多,我反而鍾意綿綿既粥底,食完咁多生冷野食碗粥暖上心頭!呢度既牛奶布丁都絕對唔可以錯過,又滑奶香又濃!呢間放題價錢唔太貴,番本!

野飲選擇唔算多,但都足夠。

清熱飲正好下下火!

扇貝上面系酸甜沙律醬,夠哂惹味!

呢度既牛奶布丁都絕對唔可以錯過,又滑奶香又濃!

呢間放題價錢唔太貴,番本!
2017-09-01 213 瀏覽
食物ok,  刺身種類不太多,服務人員很熱心,漏單情況並不嚴重, 甜品略少,只有雪糕、奶凍及芒果布甸3款, 蒸氣鍋用粥底上,很美味! 熱食烏冬也很好吃,而且很滑,整體也很滿意,唯獨是洗手間太污糟了!