2008-01-04
一行8人去到灣仔的留園雅敘上海菜館﹐食0左好多野﹐其中另我最回味0既有:煙熏雞蛋黃中蝦香糯肉煙熏雞﹐肉質鮮嫩﹐而且帶有好濃0既煙熏味﹐呢種香味恰到好處﹐香得0黎絕對唔會0倉候﹐亦是這菜館0既招牌菜。不過如果要食的話﹐要早一日預訂蛋黃中蝦食落非常香口﹐咸咸香香金黃色的蛋黃包住大大隻泡過油0既蝦﹐香口得0黎又有好香脆0既口感﹐令人頓時將膽固醇都拋諸腦後!!香糯肉係我另外一個我欣賞0既菜式﹐一塊帶有肥糕0既豬肉被糯米包住﹐然後外面用了粽葉將整舊東西包住來將肉汁鎖住。而最令人驚喜0既地方就係食落竟然完全唔覺膩﹐本來我唔想食肥糕部份﹐但係最後都係忍唔住將整舊吃下﹐因為實在太香喇整個菜單如下:燻蛋4隻炸脆鱔里脊肉跟叉子燒餅咸蛋黃中蝦砂鍋津白煙燻雞1隻雪菜毛豆百頁香糯肉(8件)小籠包(8只)高力豆沙(8只)真係令人回味0既一餐。呢度D菜牒頭唔算大﹐如果多人食叫例牌係唔夠﹐要就中size。
煙熏雞
煙燻雞1隻
雪菜毛豆百頁
香糯肉(8件)
小籠包(8只)
高力豆沙(8只)
真係令人回味0既一餐。呢度D[食送]菜牒頭唔算大﹐如果多人食叫例牌係唔夠﹐要就中size。