第二次黎到申子 依然都係咁有氣氛咁多人呢度既熱鬧程度應該係唔會減退🥳昏暗既燈光下 令到用餐既氣氛大增 更入形入格🥰黎過申子都知道佢係食物選擇方面係有好多😆今次亦都可以叫唔同既野食 又睇吓水準keep唔keep到👍🏼➷🪐 汁煮左口魚裙邊第一次咁樣食裙邊 平時都係配壽司食 今次係另一番風味😋左口魚裙邊好厚身 而且好肥美 油份係極高🤤真係唔食得多配上湯汁味道又幾夾👍🏼加上魚籽亦可以增加口感§🪐 關東煮呢個關東煮係申子限定 天寒地凍食啲暖笠笠既就岩晒🥰湯底味道濃厚 無出現死咸既情況😋配料同配菜都好豐富🍥福袋入面既年糕夠晒煙韌😆到最後飲到連湯都無埋 的確幾欣賞佢呢個味道👍🏼§🪐 日式雞鎚蝦花將雞鎚混合蝦膠同肉碎 再沾滿櫻花蝦之後先拎去炸🍗整隻雞鎚炸至通透 多重口感同味道打破咗雞鎚既單調可以話係色香味俱全👍🏼想試特色野 呢個絕對可以試吓🤤§🪐 極上鹽燒牛舌芯呢個係🧸要encore之選😆記得對上一次係好食既粒粒牛舌芯都有返咁上下厚度🤏🏼但入口係好軟腍只係加上少少鹽去燒 就已經夠晒惹味🤤難怪有人要encore§🪐 海膽炒飯鮮甜既海膽加上佈滿魚籽既炒飯😍鑊氣好就一定喇每一啖都有脆口既大細魚籽 整個口感都
第二次黎到申子 依然都係咁有氣氛咁多人

今次食既野都幾有驚喜🤩仲有好多野都想食呀
唔知幾時又可以返黎encore呢😋

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼9️⃣🌟
2022-12-12
5 分鐘 (堂食)
2022-12-23 89 瀏覽
《申子居酒屋》香港人 · 居酒屋好耐之前開始已有唔少朋友推薦,今日終於黎親自品嚐。低調而有個性既裝潢,實而不華。[日式雞鎚蝦花]利用墨魚滑包住最內層免治雞肉,再加上最外面的櫻花蝦層。心機之作。櫻花蝦外層又香又脆,跟內層啖啖肉形成強烈對比。[池魚兩食]池魚兩食 - 冷盤刺身,每件切到一致既薄身。鮮甜非常,醬汁更能帶出其鮮甜味;炸天婦羅,外層脆身非常,裡面保持啖啖魚肉。魚鰭魚尾炸至薄脆薯片般,非常香口。[蓬鬆玉子]外層半生熟雞蛋包住中間既芝士,蛋香濃郁,蓬鬆既口感好吸引。加上日式燒汁和沙律醬更美味。[關東煮]以無激素雞煮成清甜白湯,當中有蘿蔔 竹輪 魚糕 年糕福袋,材料都好入味,年糕福袋煙韌有口感。再配合兩杯乳酸梳打,圓滿🫶🏻

《申子居酒屋》

香港人 · 居酒屋
好耐之前開始已有唔少朋友推薦,今日終於黎親自品嚐。
低調而有個性既裝潢,實而不華。

[日式雞鎚蝦花]

[池魚兩食]
池魚兩食 -

[蓬鬆玉子]

[關東煮]

再配合兩杯乳酸梳打,圓滿🫶🏻
2022-12-15
10 分鐘 (堂食)
長期人氣熱店申子居酒屋餐廳樓高兩層~以日式裝修為主燈光昏暗~非常有氣氛ꔐ是日鮮魚($268)賣相超級吸晴的針魚魚肉透徹漂亮魚肉肉質甘甜有嚼勁~Q彈鮮美 ꔐ海膽炒飯($238)店家熱賣菜色之一海膽加上三文魚籽非常誘人炒飯粒粒分明~夾雜帶子肉口感層次豐富ꔐ關東煮($98)好耐無食關東煮最喜歡裡面的蘿蔔香甜帶蘿蔔清香然後是腐皮福袋~裡面是煙煙韌韌的年糕還有大大塊的嗚門卷~口感彈牙喝一口清湯~非常舒服ꔐ鐵板炒野菜($78)加入了櫻花蝦~咸香又惹味ꔐ黑牛($78)¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩食物同服務非常有質素如果想食一定要訂位~是日9點用餐餐廳還是滿座狀態
長期人氣熱店
申子居酒屋
餐廳樓高兩層~以日式裝修為主
燈光昏暗~非常有氣氛

ꔐ是日鮮魚($268)
賣相超級吸晴的針魚
魚肉透徹漂亮
魚肉肉質甘甜有嚼勁~Q彈鮮美

ꔐ海膽炒飯($238)
店家熱賣菜色之一
海膽加上三文魚籽非常誘人
炒飯粒粒分明~夾雜帶子肉
口感層次豐富

ꔐ關東煮($98)
好耐無食關東煮
最喜歡裡面的蘿蔔
香甜帶蘿蔔清香
然後是腐皮福袋~裡面是煙煙韌韌的年糕
還有大大塊的嗚門卷~口感彈牙
喝一口清湯~非常舒服

ꔐ鐵板炒野菜($78)
加入了櫻花蝦~咸香又惹味

ꔐ黑牛($78)

¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩
食物同服務非常有質素
如果想食一定要訂位~是日9點用餐
餐廳還是滿座狀態

2022-12-21 86 瀏覽
價錢食物質素不成正比,吉列芝士豚肉超肥。海膽炒飯冇乜海膽,又細碗燒牛柳粒普通,唔值咁既價錢申子卷係唯一叫冇負評既食物店員服務態度差,黑口黑面,座位又逼,撞跌隔板落杯茶上面一句唔好意思都冇
價錢食物質素不成正比,吉列芝士豚肉超肥。
海膽炒飯冇乜海膽,又細碗
燒牛柳粒普通,唔值咁既價錢
申子卷係唯一叫冇負評既食物
2022-12-21 75 瀏覽
呢間餐廳真係想試好耐 聽過好多朋友話食過都好正 今次就專登想去試吓佢哋嘅串燒同玉子燒😍三色迷你丼🦀🐠 ($298)包括有海膽 蟹肉 三文魚籽 三款都非常之新鮮 而且都係小辮同男朋友嘅最愛 海膽完全冇腥味 蟹肉同魚子嘅份量都非常之多 最好係可以一次過滿足晒三個願望極上鹽燒牛舌心🐮👅 ($118)油分高 感覺入口即溶 牛味濃 一口牛舌心剛剛好有咬口 但唔會靭汁煮左口魚裙邊 ($138)平時都係食開隻燒左口魚裙邊,今次是呢款汁煮 幾特別 醬汁會有少少酸味 作為前菜 最開胃👍🏻蓬鬆玉子 🍳($98)呢款淨係見過圖都已經知道係必點 玉子好嫩滑 裏面有大量嘅芝士切開有勁多拉絲 正❤️日本甜薯🍠($45)平時食開壽司郎係凍嘅甜薯,呢度嘅串燒係熱食 上面仲加咗焦糖 非常惹味手打墨魚棒🍢 ($78)估唔到呢度有另一個選擇,係手打墨魚棒 肉質彈牙 而且多咗口感層次豐富咗好多 推介手打免治雞肉棒🐔 ($68)相比手打墨魚棒較為普通 但味道都OK

三色迷你丼🦀🐠 ($298)

極上鹽燒牛舌心🐮👅 ($118)

汁煮左口魚裙邊 ($138)

蓬鬆玉子 🍳($98)

日本甜薯🍠($45)

手打墨魚棒🍢 ($78)

手打免治雞肉棒🐔 ($68)
相比手打墨魚棒較為普通 但味道都OK
2022-12-19 89 瀏覽
之前睇過喺香港飲食Youtuber界都算數一數二的L佛介紹過「申子居酒屋」,就Bookmark左打算有時間嚟試今次一行2️⃣人平日晚上到訪,地下設有幾個吧檯座位,上層則是雅座,裝修符合居酒屋風格店內一直播放著柔和的日文慢歌==========🔹極上鹽燒牛舌芯 $118一口厚切牛舌芯,表面煎至微脆,口感爽彈油潤,牛味濃郁甘香旁邊放上幼鹽,蔥花及柚子醬蘸上柚子醬能平衡牛舌油脂感推介指數:9/10==========🔹鯖魚 (刺身) $248擺盤得體色澤鮮艷的鯖魚片,配上酸汁鯖魚皮經過輕微炙燒,甘香可口魚身鮮美甘甜,帶濃厚鯖魚香,油脂感豐富蘸上酸汁能解微膩,蘸上芥末醬油則能提鮮,是兩種不同的享受推介指數:9/10==========🔹蓬鬆玉子 $98份量十足的玉子上灑上蔥花玉子蛋味豐富,嫩滑Juicy簡單配上沙律醬及醬汁已足夠滋味推介指數:9/10==========🔹海膽炒飯 $238打開是滿滿的蟹子材料豐富,有海膽,三文魚籽,三文魚肉,帆立貝,本菇及櫻花蝦海膽甘甜順滑,三文魚籽及蟹子皆新鮮,珍珠米粒粒分明炒得乾身多種材料加起來令口感味道皆層次豐富推介指數:9/10==========🔹Hou
店內一直播放著柔和的日文慢歌
🔹極上鹽燒牛舌芯 $118
一口厚切牛舌芯,表面煎至微脆,口感爽彈油潤,牛味濃郁甘香
旁邊放上幼鹽,蔥花及柚子醬
蘸上柚子醬能平衡牛舌油脂感
🔹鯖魚 (刺身) $248
擺盤得體色澤鮮艷的鯖魚片,配上酸汁
鯖魚皮經過輕微炙燒,甘香可口
魚身鮮美甘甜,帶濃厚鯖魚香,油脂感豐富
蘸上酸汁能解微膩,蘸上芥末醬油則能提鮮,是兩種不同的享受
🔹蓬鬆玉子 $98
份量十足的玉子上灑上蔥花
玉子蛋味豐富,嫩滑Juicy
簡單配上沙律醬及醬汁已足夠滋味
🔹海膽炒飯 $238
打開是滿滿的蟹子
材料豐富,有海膽,三文魚籽,三文魚肉,帆立貝,本菇及櫻花蝦
海膽甘甜順滑,三文魚籽及蟹子皆新鮮,珍珠米粒粒分明炒得乾身
多種材料加起來令口感味道皆層次豐富
🔹House sake (吟釀酒:純米大吟釀) $78
可選辛/甜
揀咗辛,清酒醇香味甜,尾韻帶甘
🔹西尾抹茶 (熱) $38
抹茶味道醇厚濃郁,清香甘甜
埋單連加一$9️⃣0️⃣0️⃣
整體用餐體驗感滿意,食材高質出品有水準,整頓飯充滿著儀式感
2022-12-19
  • 極上鹽燒牛舌芯
  • 蓬鬆玉子
2022-12-18 123 瀏覽
放假約舊同事到在旺角吃飯,我知道申子經常爆滿,午市營業至3點,所以我哋兩點多入座,不用同人迫。先來一道極上鹽燒牛舌芯,牛舌大大粒超厚身,食落外脆內嫩,保留肉汁,蘸蔥粒、海鹽,再加入少許檸檬,美味。午市定食亦有很多選擇,壽司定食、豐洲魚生、天婦羅軟殼蟹都想試,最後選了厚燒玉子鰻魚丼及牛肉壽喜燒,下午不用開工,飲品選了生啤,朋友則點了凍奶泡朱古力。厚燒玉子鰻魚丼鰻鱼肥美,搽醬油再燒,魚邊帶少少脆,玉子厚身,香甜蛋味濃。壽喜燒可選牛肉/豚肉。我選的牛肉配上大蔥、旺菜、金菇、豆腐等,醬汁調味剛剛好,蘸生雞蛋食用,熱辣辣。我哋遲入坐,當天麵豉湯售完,店家升級三文魚刺生,超正。

厚燒玉子鰻魚丼

牛肉壽喜燒

我哋遲入坐,當天麵豉湯售完,店家升級三文魚刺生,超正。
厚燒玉子鰻魚丼
牛肉壽喜燒
2022-12-16 78 瀏覽
壽司定食 $298呢個壽司定食有齊前菜、味噌湯、壽司同埋烏冬♨️ 通常壽司定食都總會夾雜住有啲唔想食嘅壽司🤨 但呢到款款都好吸引🥳 冇一款係唔想食既😝 而且壽司刺身都幾新鮮,再加上熱辣辣既滑烏冬,口感彈牙兼有嚼勁,好鍾意食呀😋 厚燒玉子鰻魚丼 $124凡惠顧一客「極上·午市割烹」,就可以享用第二客半價惠顧「嚴選·午市割烹」,只要124蚊就食到呢個厚切燒玉子鰻魚丼啦😋 蒲燒鰻魚部位非常肥美,肉質Q彈😗😗 塗上香甜嘅蒲燒醬汁,味道香濃惹味~~ 厚切嘅玉子香甜柔軟,兩者味道配合得天衣無縫🤪蓬鬆玉子 $98套餐加配左呢個蓬鬆玉子,玉子選用日本蛋製作☺️ 配合香濃芝士製作成蛋捲,上層淋上沙律醬、燒汁同香蔥😌😌 每一啖都好滑溜滋味😛😛
壽司定食 $298
厚燒玉子鰻魚丼 $124

蓬鬆玉子 $98
2022-12-16 1907 瀏覽
踏入12月, 飯局又開始多, 因為朋友們都想在佳節的月份見下面聚吓, 朋友特別點名要去這一家, 我也覺得很好, 所以即使餐廳的booking 很full, 晚點去也是值得支持的。當天下著毛毛細雨, 天氣頗冷, 但去到餐廳內還是很熱鬧, 果然很旺場。 肚子餓了, 所以快快的點了吃的: 🥢香箱蟹見到有蟹, 我呢個蟹迷梗係點黎試吓啦, 香箱蟹即松葉蟹既雌蟹,體型較小, 每年10-12月是食用季節, 日本人會將佢拆肉, 將蟹膏及蟹籽排好係蟹蓋上享用, 申子呢度配埋樓子醋同吃, 味道充滿層次, 十分鮮味。 🥢極上鹽燒牛舌芯-牛舌好大舊好有口感, 但燒後還是很juicy, 而且十分軟腍入味。 🥢關東煮天氣凍時特別想吃關東煮, 熱焫焫的湯汁伴隨著魚糕, 一啖湯一啖魚糕,是我其中一款comfort food, 申子這裏的闗東煮的湯底是採用無激素雞淆煮的雞白湯, 所以特別鮮甜, 內裏有必食既蘿蔔、麻糬福袋、魚板、竹輪等, 吸滿晒湯汁。 🥢海膽炒飯凍既天氣一定要食D 飯, 所以揀咗呢個海膽炒飯, 炒飯炒得乾身, 粒粒分明, 配上海膽,蟹籽及三文魚籽, 海膽鮮甜, 三文魚籽脆卜卜又咸鮮, 這個炒飯鮮味及

肚子餓了, 所以快快的點了吃的:
🥢香箱蟹

🥢極上鹽燒牛舌芯-

🥢關東煮

🥢海膽炒飯
凍既天氣一定要食D 飯, 所以揀咗呢個海膽炒飯, 炒飯炒得乾身, 粒粒分明, 配上海膽,蟹籽及三文魚籽, 海膽鮮甜, 三文魚籽脆卜卜又咸鮮, 這個炒飯鮮味及口感同時有齊, 食吓食吓, 就成碗食晒。

🍶飲品: 梅酒及蜜桃乳醋梳打

• 極上鹽燒牛舌芯
2022-12-14 61 瀏覽
二訪旺角人氣餐廳--申子居酒屋☺️平時成日見好多人,要食就建議book定位或者6點鐘就好去開餐避開人潮啦😆極上鹽燒牛舌芯,$118餐廳出名高質,第二次去依然會想叫佢嘅燒牛舌。牛舌都幾厚,但係口感非常好,夠爽口,一啲都唔韌。海膽炒飯,$238海膽炒飯係我平時好鍾意食嘅飯,呢度嘅炒飯除咗海膽同蟹子,仲加入帶子粒同櫻花蝦,增加香味,米飯炒到粒粒分明,好味。真鯛,$258師傅手工好好,真鯛切得好薄,賣相唔錯,而且夠新鮮,加上佢特製嘅醬汁,酸酸甜甜,又幾開胃喎。汁煮左口魚裙邊,$138咪睇佢細細碗,份量都唔細,裙邊好長一條,卷埋一團,首先要打開分嚟食,佢肉質勁肥美,啲汁甜甜哋,食完都唔會太膩。總體嚟講係旺角區價錢唔平但係質素幾高嘅日本餐廳,所以一直人氣高企,下次去飲埋酒應該會更chill☺️

極上鹽燒牛舌芯,$118

海膽炒飯,$238

真鯛,$258

汁煮左口魚裙邊,$138

2022-12-14 68 瀏覽
我朋友想食尼間餐廳好耐,所以一早book左位帶我去食,餐廳門口無咩特別裝備,只放左1棵粉紅色聖誕樹,入面有好多酒樽同埋黃店貼紙店員安排我地坐2樓,牆身有好多酒樽裝飾,環境昏暗適合把酒談心,然後比餐牌我地睇,有好多吾同類型既食物,我地揀左尾長鯛鮮魚刺身、日式雞鎚蝦花、關冬煮、極上鹽燒牛舌芯、蓬松玉子,飲品揀左鮮奶抹茶、波子汽水職員首先送上尾長鯛鮮魚刺身,刺身肉質鮮美,蓬松玉子同關東煮好好食,牛舌芯吾會太韌,雞鎚蝦花第1次食味道幾得意
職員首先送上尾長鯛鮮魚刺身刺身肉質鮮美,蓬松玉子同關東煮好好食,牛舌芯吾會太韌,雞鎚蝦花第1次食味道幾得意
2022-12-14 90 瀏覽
-{旺角居酒屋🍶}🤤鮮魚🤤 ($258)是日鮮魚係老翁魚 第一次試個油脂感唔重~肉質較實淨🥳中間個酸汁亦幾開胃😆👖褲評: 7.8/10🤤 極上鹽燒牛舌芯 🤤 ($118)大概有8塊 好爽彈嘅外皮入面就腍身🥰每件都有啲厚度😎好快清曬!👖褲評: 8.5/10🤤 海膽炒飯 🤤 ($238)上面有幾片嘅海膽!唔腥唔苦但口感硬左啲啲 而入面有帶子粒 櫻花蝦蟹籽 魚子好足料😋👖褲評: 8/10🤤 蓬松玉子 🤤 ($98)好香滑嘅蛋🤓中開夾住熱溶芝士😎又係不死配搭😆👖褲評: 8/10個梅酒同high ball都好飲😛環境好舒服 夠寬敞個氣氛亦好放鬆好😛食物質素幾好😎性價比: 7.5/10服務: 8/10環境: 8/10🚩 申子居酒屋 🚩地址: 旺角黑布街74-76號藝興大廈地下1號舖
{旺角居酒屋🍶}
🤤鮮魚🤤 ($258)

👖褲評: 7.8/10

🤤 極上鹽燒牛舌芯 🤤 ($118)

👖褲評: 8.5/10

🤤 海膽炒飯 🤤 ($238)

👖褲評: 8/10

🤤 蓬松玉子 🤤 ($98)
好香滑嘅蛋🤓中開夾住熱溶芝士😎又係不死配搭😆

蓬松玉子
  • 蓬鬆玉子
  • 極上塩燒牛舌芯
2022-12-13 42 瀏覽
旺角人氣居酒屋—申子❤️咁出名,梗係要去朝聖下🙌🏻收工一於捉埋朋友去😝餐廳分兩層,樓下主要bar檯位,樓上位置比較多,雖然係閑日去但全場爆滿勁好生意😲先嚟個汁煮左口魚裙邊,左口魚非常肥美,充滿魚油香,做到入口即溶嘅感覺!三文魚子更有提鮮作用!冬天涼涼地最適合食返個關東煮🍢用以雞白湯湯底,湯頭非常鮮甜👍🏻內有蘿蔔、魚糕、福袋等,食完個人暖笠笠☺️當然唔少得呢度嘅名菜極上鹽燒牛舌芯🌟 牛舌芯非常彈牙又重肉味,可以配以鹽或柚子、胡椒進食,出色👍🏻蓬松玉子,內含半溶芝士嘅雞蛋卷,好重蛋香😙蛋唔會煎得過熟啱啱好!最後吉列蘋果豚肉卷都同樣出色,吉列皮香脆,內有豬肉卷及蘋果粒,味道豐富!嚟到居酒屋點都要叫番杯酒飲下,富士高砂少甜梅酒係個唔錯選擇🤗好容易入口,唔會好甜,好香梅味!

2022-12-13 62 瀏覽
之前去過申子喺銅鑼灣嘅舖頭 食物有水準 環境舒適 最近佢哋喺旺角開店 馬上去踩場😀-🥚蓬鬆玉子 $98玉子嘅空氣感十足 蛋味濃 有流心蛋漿 上面灑上蔥花 味道唔單調 推薦‼️-🥣汁煮鹿兒島豬軟骨 $88豬軟骨炆得入味 有啲軟骨仲係入口即化🥹 湯汁充滿豬骨香 餸飯佐酒都咁掂-🍚海膽炒飯 $238炒飯只得一碗😔 原來用料十足🤓 飯面有海膽 海膽碎同醬汁包滿每粒珍珠米 味濃而唔膩 食得滿足-🥠鹽燒牛舌心 $118牛舌心軟熟煙韌 食嗰時 蘸啲放喺碟兩旁嘅胡椒鹽或者柚子鹽 各有特色-🥗櫻花蝦炒野菜 $88櫻花蝦鹹香有嚼勁 炒椰菜爽口清甜-🍊柑桔酒 $78🍏青蘋果乳酸梳打 $68乳酸梳打有多種水果口味 柑桔酒幾細杯吓 味道淡 飲得唔夠喉
🥚蓬鬆玉子 $98

🍏青蘋果乳酸梳打 $68

乳酸梳打有多種水果口味 柑桔酒幾細杯吓 味道淡 飲得唔夠喉
  • 汁煮鹿兒島豬軟骨
2022-12-12 69 瀏覽
今次介紹嘅《申子居酒屋》位於旺角黑布街,設計就同日式居酒屋一樣,主要都係木系建築,係旺角長期維持最高人氣。原條鮮魚兩食 手釣池魚 $378今次嘅是日鮮魚就係池魚,店員解釋佢地嘅池魚係手釣,肉質會比較厚實。每一片都切到好薄,有啖啖嘅魚脂味。講到明係兩食,另一部分嘅魚肉拎咗去炸,最特別係魚骨都炸到香脆,真係每一部份都唔會浪費。關冬煮 $98關東煮最重要當然係個湯,佢地用左無激素嘅雞白湯,入面有竹輪、蘿蔔、魚餅、年糕福袋,食完飲埋個湯成個身暖哂,係一個好適合冬天嘅菜式。極上鹽燒牛舌芯 $118出面食開都係比較薄身少少,佢地依款就係厚切,外層煎到好香,但係內裡又好多肉汁,配上海鹽同埋柚子蓉,食落一啲都唔會油膩。蓬松玉子 $98依款水準真係好高,玉子好香滑,中間嘅部分仲係流心。上面再灑上蔥花同埋秘製醬汁,甜甜地,味道都幾豐富。最後飲番杯好飲嘅巨峰 Kaku highball $68同埋柚子 Chu-hai $68,好寫意嘅一餐。✨人均300左右如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!`*-.,.-*`♪`*-.,.-*`♫`*-.,.-*`♬`*-.,.-*`♩`*-.,申子

原條鮮魚兩食 手釣池魚 $378

關冬煮 $98

極上鹽燒牛舌芯 $118

蓬松玉子 $98

✨人均300左右

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!

申子居酒屋 (旺角)
旺角黑布街74-76號藝興大廈地下1號舖