今晚又撇低個女兩公婆出嚟食嘢🫣(真係好不該,掌嘴中🫢)其實係因為要買嘢俾女女順便食埋個快飯簡左黑布街比較多野食既地方,又食我最鍾意嘅日本野🤗鐘意佢地開業咁耐都keep到水準,由旺角食到銅鑼灣開店,兩間都唔錯嫁!嚟申子必食一定係佢地既串燒,另外都試左佢地其他野食。水母刺身比平時嘅海蜇更爽更厚,晶凝通透嘅水母刺身前菜令人食指大動😋汁煮左口魚裙邊真係大推!😍😍😍一開始仲覺得有啲貴,不過見到真身之後就會覺得物超所值!因為左口魚裙邊卷到成粒帶子咁大😳 用汁煮關係已經唔使再沾上任何調味,食落有種入口即溶嘅感覺🤤左口魚既肥美感真係一試難忘❤️推推推每次黎都會食既手作免治雞肉棒,外層燒得香口,免治雞肉棒食落好實在但唔會鞋口,同雞蛋一齊食多咗份蛋香😊😊😊極上鹽燒牛舌心,看似簡單又普通但牛舌心軟熟富口感🤤🤤🤤每條牛舌只有好少份量既牛舌心,牛香味重,係每位愛牛者必食美食之一火炙大蝦讚岐手打烏冬,湯頭超濃郁勁濃厚😍見到湯頭完美咁掛汁,仲有具蛋櫻花蝦既湯頭,真係可以話佢係個撈麵都唔過分😌隻大蝦太大隻啦⋯⋯同時又驚浸住佢影響味道所以夾起左,啖啖肉口而且仲有幾分彈牙😚😚😚嚟呢度一定要整返幾串串燒😎 山藥第一次食燒物,
今晚又撇低個女兩公婆出嚟食嘢🫣
(真係好不該,掌嘴中🫢)
其實係因為要買嘢俾女女順便食埋個快飯
簡左黑布街比較多野食既地方,又食我最鍾意嘅日本野🤗

火炙大蝦讚岐手打烏冬,湯頭超濃郁勁濃厚😍

嚟呢度一定要整返幾串串燒😎 山藥第一次食燒物,冇左潺潺口感換黎既係清甜味

雞內臟串燒,一睇就知道係我老公嘅名物🤣🤣🤣一串串燒有晒幾種唔同嘅質感,鍾意內臟嘅朋友,千祈唔好錯過!

雖然我唔係素食者,不過每一次點串燒最鍾意食嘅一定係蔬菜類,燒起上嚟蔬菜嘅甜味會逼出來,係平時食唔到既味道❤️⋯⋯日本大蔥燒起黎好香甜,同埋日式燒汁咁燒上黎多份醬香,yummy yummy😋

超高水準嘅日本居酒屋🏮又可以諗定下次再黎食
2023-07-16
慶祝紀念
紀念日
  • 水母刺身
  • 汁煮左口魚裙邊
最近𝐰𝐞𝐞𝐤𝐝𝐚𝐲頻頻去覓食,主要是因為報了游水堂,課堂結束後大抵都𝟐𝟏:𝟑𝟎了🤣這次二刷這家人氣高企的日式居酒屋,儘管是晚上𝟏𝟎點樓上雅座依然熱鬧非凡,食物之高質難怪人流絡繹不絕👏🏻——— ✤ 極上鹽燒牛舌芯|$𝟏𝟐𝟖⭕️推薦推薦⭕️最近也有吃過不少家的牛舌芯!但申子寄的敢可以說是全港𝐧𝐮𝐦𝐛𝐞𝐫 𝟏。的骰𝐜𝐮𝐛𝐞形的牛舌芯厚肉,燒烤技巧高超,做到外層酥脆焦香內裡有嚼勁爽軟,一咬瞬間𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲無比、油脂爆發,搭配少許檸檬汁🍋以及岩鹽更顯風味👍🏻超級好味😋✤ 蓬鬆玉子|$𝟏𝟎𝟖感覺比較像是𝐦𝐞𝐠𝐚 𝐬𝐢𝐳𝐞份量的超級嫩滑蛋捲,千絲萬縷的滑蛋漿看著就滿足😋面頭淋上大阪燒燒汁以及蛋黃醬,中層也可以見到不少拉絲𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞,✤ 海膽炒飯|$𝟐𝟑𝟖⭕️推薦推薦⭕️金黃色的飯粒炒得香口,整體乾身、很有鑊氣、飯粒粒粒分明,配料多元豐富:明太子蝦乾、本菇、海膽、蟹子、貝柱、三文魚籽🍚✤ 吉列千層豚肉(三重芝士)|$𝟐𝟐𝟖本來還說要不要多點一點,可是一吃這個瞬間飽腹感洶湧而至😂揭開千層豚肉可見肥肉居多的薄片豚肉包裹住海量𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞,外層吉列部份炸得酥脆之餘也好不油膩。
———
✤ 極上鹽燒牛舌芯|$𝟏𝟐𝟖

✤ 蓬鬆玉子|$𝟏𝟎𝟖

✤ 海膽炒飯|$𝟐𝟑𝟖

✤ 吉列千層豚肉(三重芝士)|$𝟐𝟐𝟖
  • 牛舌芯
2023-07-18 63 瀏覽
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢一間係屬於香港人號居酒屋🎑今次已經係第2次encore啦☺️
❶洋風雞肉卷$148呢個雞肉卷好特別🐥食落口感豐富 層次分明🥳雞肉中間包住咗一啲漬物(牛蒡、蘿蔔)💁🏻‍♀️雞肉肉質仍然好鮮嫩 而且雞皮好爽脆⭐️❷極上鹽燒牛舌心 $128呢個牛舌心超出色🐄一份大約有7粒❤️每粒都大大粒 食落超有口感🐱軟腍同時又爽脆🥰❸汁燒活白鱔 $88外皮食落香脆 魚肉彈牙鮮嫩🍥 而且仲保留左超多肉汁🚣🏻‍♀️❹雜錦天婦羅 $168呢個天婦羅超級大份😱即叫即炸 上枱嘅時候熱辣辣🔥魚、蝦、蔬菜樣樣齊👍🏻而且炸粉一啲都唔厚🤫❺凍蕎麥麵 $78咁熱既天氣食冷蕎麥麵就最適合啦🥵冰涼既蕎麥麵口感偏粗獷有咬口 帶少少蕎麥香🌾點少少湯醬汁已經好好味👍🏻❻油揚腐皮熱稻庭烏冬$68烏冬係我想象中更為幼身🤔口感煙韌 可能因為幼身嘅關係 比平時既更掛汁👅食落滑溜溜同時又彈牙👀而腐皮就得一塊 食落有啲脆卜卜☁️高湯滲入腐皮後就更好味🍲❼西尾抹茶熱鮮奶 $52抹茶帶點苦澀 鮮奶細滑🍵兩者中和後略嫌甜咗少少🎌

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

呢一間係屬於香港人號居酒屋🎑
今次已經係第2次encore啦☺️

❶洋風雞肉卷$148
呢個雞肉卷好特別🐥
食落口感豐富 層次分明🥳
雞肉中間包住咗一啲漬物(牛蒡、蘿蔔)💁🏻‍♀️
雞肉肉質仍然好鮮嫩 而且雞皮好爽脆⭐️

而且仲保留左超多肉汁🚣🏻‍♀️

❹雜錦天婦羅 $168
呢個天婦羅超級大份😱
即叫即炸 上枱嘅時候熱辣辣🔥
魚、蝦、蔬菜樣樣齊👍🏻
而且炸粉一啲都唔厚🤫

❼西尾抹茶熱鮮奶 $52
抹茶帶點苦澀 鮮奶細滑🍵
兩者中和後略嫌甜咗少少🎌

2023-07-17 160 瀏覽
之前試過銅鑼灣店晚餐,今次來到旺角店午餐探店。原本想試招牌既吉列千層豚肉,但係周末都有指定午餐半價,好吸引!只要先選-個極上午餐,即可享半價order嚴選割煮午餐。。 ° 𓆝.° ⧔ 極上⧕申子三式丼 (海膽、拖羅蓉、三文魚子)$298所有食材好新鮮,海膽鮮甜、拖羅入口即溶、三文魚子朋友話好味,勝在飯嘅份量唔會太多,同魚生1:1。 ⧔ 嚴選⧕鰻魚玉子丼 ㊕半價$138 ⸜♡♡♡♡♡⸝有驚喜!玉子同鰻魚都厚切。玉子手製,3cm厚,熱辣辣,-層層,真心好味;鰻魚夠厚身,燒得外層焦香,肉質好嫩滑鬆軟,無骨,鰻魚汁唔會太甜太杰,撈飯好惹味,必食 ʕ⸝⸝ᴥ˶กʔ𖢖極上塩燒牛舌芯 +$88 ⸜♡♡♡♡♡⸝๑申子名物๑好淋有彈性,無雪/ 怪味,仲好juicy! 本人唔特別好牛舌都覺得好味🤤𖢖凍奶泡朱古力 +$28朱古力唔夠濃,少奶味,正常發揮𖢖西尾抹茶凍鮮奶抹茶香濃但不甘苦,配上3.6牛乳,奶香味與茶味好balance絕對值得-訪再訪既用心小店。

只要先選-個極上午餐,即可享半價order嚴選割煮午餐。

。 ° 𓆝.°

𖢖極上塩燒牛舌芯 +$88
⸜♡♡♡♡♡⸝
極上塩燒牛舌芯

𖢖凍奶泡朱古力 +$28
朱古力唔夠濃,少奶味,正常發揮
凍奶泡朱古力

𖢖西尾抹茶凍鮮奶

絕對值得-訪再訪既用心小店。
申子三式丼
鰻魚玉子丼
極上塩燒牛舌芯
  • 日式雞鎚花蝦
2023-07-14 167 瀏覽
申子居酒屋係我地其中一間鍾意去既居酒屋,今日黎開旺角就過黎食埋飯😌▫️蜜柑鯛 ($248) 每次黎都會望下牆上special menu睇下有冇啲特別野,今次見有蜜柑鯛就叫左份😋有12切,新鮮的,點上酸汁食會更有味道,唔需要點豉油同wasabi。▫️最中餅 ($208)賣相特別,好似鯛魚燒咁。出面係薄脆片包住三文魚籽、吞拿魚蓉同牛油果蓉,味道咸咸地,口感又脆又軟。▫️明太子芝士山藥 ($68)明太子同芝士炙燒過好香,加上爽口既山藥都幾好食。▫️海膽炒飯 ($238)炒飯炒得乾身鬆化粒粒分明,除左有海膽仲有三文魚籽同蟹籽,飯入面亦有帶子粒同菇仔,好豐富!呢到既環境係幾似日本啲居酒屋,有好多唔同大小既擺設、掛畫。

▫️蜜柑鯛 ($248)
蜜柑錭

蜜柑鯛

▫️最中餅 ($208)

最中餅

▫️明太子芝士山藥 ($68)
明太子同芝士炙燒過好香,加上爽口既山藥都幾好食。
明太子芝士山藥

▫️海膽炒飯 ($238)
海膽炒飯

呢到既環境係幾似日本啲居酒屋,有好多唔同大小既擺設、掛畫。
2023-07-09
蜜柑錭
蜜柑鯛
明太子芝士山藥
2023-07-14 54 瀏覽
申子野食唔錯…所以都幫襯過好幾次…次次黎見到生意幾好就知…今次點左鐵膽既牛舌芯…仲試左d新野鹽燒牛舌芯水準一路都keep到…所以每次黎係必點既菜式…香牛舌味又爽口無筋…配個芥茉/柚子醬好夾蓬松玉子 呢個第一次點…上網見到幾好味。一切開見到d蛋好細綿…好蓬鬆🤣🤣…仲有流心芝士…蛋味好濃好味吉列三重芝士千層豚肉 呢個應該係必點菜式…不過我黎咁多次反而係第一次點…一夾起芝士拉哂絲…豚肉調味唔錯…唔怪得檯檯都有點蟹肉粥 呢個用個斧飯鍋上…一路食都keep住熱度👍🏻。有條大蟹柳同蟹籽…粥底好鮮甜仲有一絲絲蟹肉同菇…味道都ok雞卷 個樣有d似醉雞卷不過用上汁煮方法…啖啖肉正😍😍呢度燈光暗暗地…氣氛唔錯…加上酒類選擇都多…好啱幾個朋友食下野…飲下酒…傾下計咁
申子野食唔錯…所以都幫襯過好幾次…次次黎見到生意幾好就知…

今次點左鐵膽既牛舌芯…仲試左d新野

雞卷 個樣有d似醉雞卷不過用上汁煮方法…啖啖肉正😍😍

• 蓬鬆玉子
  • 鮮蟹肉粥
2023-07-14 58 瀏覽
原來有兩年冇嚟過呢間申子,今次嚟到居然坐返係同一個位,真係咁啱得咁橋。嚟申子我最欣賞係佢哋嘅熟食。今次又叫咗幾樣唔同嘅食物。吉列三重芝士千層豚肉呢個申子名物次次嚟都會叫,外層鬆脆,入面拉絲芝士夠曬惹味。特製雞白湯關東煮睇中咗佢嗰湯底先至試吓,雞湯底加木魚嘅味道,入面有竹輪、魚板、蛋餅、蘿蔔、福袋年糕。廣島蠔鍋呢個抵食,原個鑄鐵鍋上,入面有六大隻廣島蠔。用野菜同埋味噌一齊煮熟,原汁原味。梅子燒雞翼呢度串燒都好得,雞翼做得好好,皮脆入面仲有汁。叫咗梅子味有少少酸冇咁油膩。雲丹炒飯呢個飯炒得好乾身,粒粒分明,入面仲有櫻花蝦、三文魚籽、蟹子、海膽。又香又甜,最後食埋個飯先至滿足

嚟申子我最欣賞係佢哋嘅熟食。今次又叫咗幾樣唔同嘅食物。

吉列三重芝士千層豚肉
呢個申子名物次次嚟都會叫,外層鬆脆,入面拉絲芝士夠曬惹味。

特製雞白湯關東煮

廣島蠔鍋

梅子燒雞翼

雲丹炒飯
2023-07-09
  • 吉列千層豚肉
2023-07-13 80 瀏覽
呢間日式居酒屋,入到去嘅時候,一入到去以為好細間,不過點知原來係有兩層樓🤣 上到去之後,個環境就好chill,播嘅音樂仲要好啱聽😎 雖然價錢有少少貴但係絕對值得🎗️🎗️🎗️#Daydayeat旺角 #旺角美食海膽炒飯🍱 $238美味指數:👅👅👅👅/👅 (4.5/5)炒飯入面有新鮮嘅海膽,仲加咗啲飛魚子、蝦籽、櫻花蝦、柱貝同埋松茸,食咗第一啖,就已經可以感受到海膽嘅鮮味,仲有一啲微微嘅甜味同埋滑嫩嘅質感‼️ 飛魚子、蝦籽同埋櫻花蝦就係增加咗啲口感,令炒飯更加豐富火炙大蝦讚岐手打烏冬🍤 $168美味指數:👅👅👅👅👅 (5/5)湯底超濃郁,但食哂一碗都唔會膩口,入面仲加咗一啲啲櫻花蝦仔,唔止係增加啲口感,仲帶嚟啲微微嘅海鮮味👍🏻 烏冬口感好彈牙,而且都吸晒啲湯汁入面,真係絕配汁燒蒜片牛柳粒🐮 $128美味指數:👅👅👅👅/👅 (4.5/5)啲牛柳粒好嫩啊,入口即化😳 啲蒜片燒得啱啱好,唔會太焦,仲有啲微微嘅焦香味,好正!啲汁就更加係好味啦,唔會太鹹,啱啱好,啲牛柳粒都吸收啲汁嘅味道,好正❤️蓬鬆玉子🍳 $108美味指數:👅👅👅👅👅 (5/5)佢嘅賣相真係好吸引啊,啲芝士仲要拉絲😍 玉子入口就好軟綿,好嫩
#Daydayeat旺角 #旺角美食

海膽炒飯🍱 $238

火炙大蝦讚岐手打烏冬🍤 $168
美味指數:👅👅👅👅👅 (5/5)

汁燒蒜片牛柳粒🐮 $128

蓬鬆玉子🍳 $108
美味指數:👅👅👅👅👅 (5/5)
佢嘅賣相真係好吸引啊,啲芝士仲要拉絲😍 玉子入口就好軟綿,好嫩滑,加埋芝士味道唔會太濃,啲玉子同芝士嘅味道都好平衡

柚子酒🍶 $78
美味指數:👅👅👅👅/👅 (4.5/5)
柚子酒嘅味道好清新,好似有柚子嘅香味,又有啲微微嘅酸味,好開胃😇 酒精味唔會太重,啱啱好

百年梅酒🥃 $78
美味指數:👅👅👅👅/👅 (4.5/5)
梅酒啲梅子嘅味道都好出色,好似啃咗啲梅咁,令人回味無窮啊!味道有啲甜,但唔會太甜,啱啱好🤭
2023-07-12 57 瀏覽
💛 #旺角 #申子居酒屋 🏮申子世一🥳 令我不停回頭嘅居酒屋🏮! 今日又同朋友嚟咗呢度食嘢聚吓舊😋 令度環境都好適合三五知己坐低傾計,又有好西食😚🍣 申子新卷 ($248)首先一定要叫返個壽司卷物喇🤭 我哋叫咗招牌嘅呢個「申子新卷」,超級大份!佢係反卷,面頭再加上吞拿魚同海膽😍 正!👅 極上鹽燒牛舌芯 ($128)🐮 汁燒蒜片牛柳粒 ($128)之後鍾意食牛嘅朋友嗌咗兩樣牛肉😋 鹽燒牛舌心好濃味,牛舌好爽口,仲有四種醬料/toppings任君選擇,好味👍🏻 牛柳粒就就比較香,汁燒蒜片同牛嘅油脂味都非常正🤪🍳 蓬松玉子 ($108)玉子係我每次嚟都會食嘅,佢唔係一般日式玉子咁硬實,而係由半熟嘅雞蛋整成,好滑好香😍🍥 關東煮 ($108)關東煮好豐盛! 湯底係清香嘅無激素雞白湯,裏面有齊各式關東煮,仲每款都有兩件冇走雞㗎😍 包括日式魚片、野菜餅、年糕福袋、蒟蒻、竹輪、蘿蔔,香港好少可有地方可以食到😍😍!
💛 #旺角 #申子居酒屋 🏮

🍣 申子新卷 ($248)

👅 極上鹽燒牛舌芯 ($128)
🐮 汁燒蒜片牛柳粒 ($128)

🍳 蓬松玉子 ($108)

🍥 關東煮 ($108)
2023-07-12 82 瀏覽
之前去咗位於旺角嘅申子居酒屋食大餐😂🤰🏻入面環境好好👍🏻好有正宗日式居酒屋嘅feel,食物質素亦都好高💁🏻‍♀️我哋兩個人叫咗好多嘢食😂依家就同大家重點推薦幾款啊依家就同大家重點推薦幾款啊啦💁🏻‍♀️🔻極上鹽燒牛舌芯呢個超級好食,個人覺得仲好味過專食牛舌嘅日式店😂每粒牛舌心都好厚,面頭燒過,好香,食落又唔會太韌🤩再沾少少鹽去帶出啲牛舌味,oishi~ 🙌🏻🔻蓬鬆玉子呢款玉子燒同出面唔同,食落真係好鬆軟,而入面有大量嘅拉絲芝士,結合玉子超好味🤤而上面就有沙律醬、大阪燒醬同埋䓤,真係必食推介💁🏻‍♀️🔻廣島蠔鍋呢個蠔鍋入面有至少6-7隻蠔,啲蠔好新鮮,湯頭味道濃郁👍🏻🔻日式醬油炒飯一開始驚用醬油炒會好鹹,但上台之後醬油味好香得來,食落又唔會過鹹,配料份量恰到好處,咁大碗飯我哋都可以食得晒就知有幾好味啦😂🔻芝士年糕外脆內軟,一咬落去啲芝士多到爆😂記住上枱趁熱食呀💁🏻‍♀️🔻另外我哋仲有試佢嘅串燒同埋壽司,都係好好味,大家有機會經過旺角就去試吓啦😊——————————————————-申子居酒屋Address: 申子居酒屋 (旺角)旺角黑布街74-76號藝興大廈地下1號舖....#do_mei_a_f
蓬鬆玉子
廣島蠔鍋
呢個蠔鍋入面有至少6-7隻蠔,啲蠔好新鮮,湯頭味道濃郁👍🏻
日式醬油炒飯
芝士年糕
外脆內軟,一咬落去啲芝士多到爆😂記住上枱趁熱食呀💁🏻‍♀️
——————————————————-
申子居酒屋
Address: 申子居酒屋 (旺角)
旺角黑布街74-76號藝興大廈地下1號舖
#do_mei_a_flavour #shinko #japanese #sushi #牛舌 #玉子燒 #香港美食#igfoodie #hongkong#hkfoodblogger#kimbap#拉絲芝士#tamago #instafood#instagood#picoftheday#photooftheday#foodporn#相機食先#foodstagram#sharefood#hkig#followme#tagforlikes#l4l#吃貨
  • 蓬鬆玉子
  • 極上鹽燒牛舌芯
之前食過銅鑼灣既申子,一直念念不忘🥺🫶🏼好想翻食佢出名既申子和牛燒,仲有極上鹽燒牛舌心😋今次終於有機會黎到旺角分店再支持❤️旺角分店既裝修都係以和風格局為主,燈光昏暗,座位寬敞舒適,好有feel😛💕拍拖、慶祝特別日子就岩晒👫到訪當日雖然係平日,但依然人氣旺盛🤭值得欣賞既係,服務態度依然誠懇,又會主動向我地介紹menu,落單後唔需要等好耐就有得食喇😆❥ 海膽炒飯 $238Encore系列之一❗️海膽份量都好慷慨🫶🏼 味道鮮甜,完全唔會腥唔🧡連埋醬油一齊炒,穫氣十足♨️炒飯粒粒分明,夠乾爽👏另外再撈埋蟹籽、櫻花蝦,口感味道都好豐富❣️❥ 極上鹽燒牛舌心 $128每次去都必點❤️牛舌好厚身,食落爽口彈牙,充滿肉汁,完全唔韌😋仲有好香既牛味🐮配搭埋檸檬、岩鹽一齊食,更加好食🥰❥ 申子新卷 $248見到「申子」呢兩個字,估計係招牌菜之一,所以叫左🤭的確有驚喜🤩壽司飯團包住炸魚皮🍣面頭鋪滿吞拿魚蓉、海膽、三文魚籽,鮮味十足,仲可享有多重口感❤️好正!❥ 雞軟骨 $38燒得夠乾爽,軟骨食落好爽口,送酒一流🍻❥ 聖金聖衣(雞皮) $48雞皮燒到脆卜卜😋食落口非常邪惡,油脂逼晒出黎🤎但又唔會過份肥膩,感覺岩岩好!
之前食過銅鑼灣既申子,一直念念不忘🥺🫶🏼
好想翻食佢出名既申子和牛燒,仲有極上鹽燒牛舌心😋
今次終於有機會黎到旺角分店再支持❤️

到訪當日雖然係平日,但依然人氣旺盛🤭

❥ 海膽炒飯 $238
Encore系列之一❗️
海膽份量都好慷慨🫶🏼 味道鮮甜,完全唔會腥唔🧡
連埋醬油一齊炒,穫氣十足♨️炒飯粒粒分明,夠乾爽👏
另外再撈埋蟹籽、櫻花蝦,口感味道都好豐富❣️

❥ 極上鹽燒牛舌心 $128
每次去都必點❤️
牛舌好厚身,食落爽口彈牙,充滿肉汁,完全唔韌😋
仲有好香既牛味🐮配搭埋檸檬、岩鹽一齊食,更加好食🥰

❥ 申子新卷 $248
見到「申子」呢兩個字,估計係招牌菜之一,所以叫左🤭

❥ 雞軟骨 $38
燒得夠乾爽,軟骨食落好爽口,送酒一流🍻

❥ 聖金聖衣(雞皮) $48

2023-07-05
2023-07-07 211 瀏覽
呢間居酒屋一直都係旺角長期人龍居酒屋,係佢啱啱開業嘅時候已經有幫襯,食物質數之高,係旺角居酒屋嘅排名中絕對名列前茅,今次我哋又係太掛住佢個牛舌芯而返嚟🤣極上鹽燒牛舌芯 $128必點!👍🏻👍🏻 上枱嘅時候已經香氣撲鼻,每粒都超級厚身,肉質超嫩滑有彈性,牛味頗濃略帶焦香味,隨碟會配柚子胡椒醬,蔥花,鹽再作個人調味,不同風味但得出嚟嘅都係一份滿滿嘅幸福感🥰海膽炒飯 $238整個炒飯都呈金黃色,非常搶眼,配料有海膽,飛魚籽,蝦籽,櫻花蝦,柱貝,松茸,夠哂豐富😍 海膽,櫻花蝦將味道昇華;飛魚籽,蝦籽將口感豐富;柱貝,松茸則將整個飯嘅內涵提升,完成度相當高嘅一個炒飯👍🏻鰻魚天婦羅 $198用上一整條鰻魚製作,炸粉頗薄,咬開外脆嘅表皮下,係鮮甜無比嘅嫩滑鰻魚肉,而鰻魚嘅油香油鮨亦都在線,配埋佢哋自家製嘅醬汁,用嚟送酒真係一流😚日式雞槌花蝦 $118呢款雞槌用櫻花蝦代替麵包糠,食落去一樣脆卜卜,但就多咗一份櫻花蝦嘅香味同味道,而內裡除咗雞肉外,仲有蝦滑,兩樣都一樣咁滑身,真係估唔到可以咁樣Mɪx,仲要幾Mᴀᴛᴄʜ🥴巨峰乳酸梳打 $68佢呢到嘅梳打與坊間有啲唔同,坊間好多都係死甜,呢杯就啱啱好喇,唔死甜

極上鹽燒牛舌芯 $128

海膽炒飯 $238

鰻魚天婦羅 $198
鰻魚天婦羅

日式雞槌花蝦 $118
日式雞槌花蝦

巨峰乳酸梳打 $68
佢呢到嘅梳打與坊間有啲唔同,坊間好多都係死甜,呢杯就啱啱好喇,唔死甜👍🏻
巨峰乳酸梳打

以地段嚟講,好多人睇到個價錢可能會覺得比較進取,但當你入到嚟食,你就會知道佢個價錢係物超所值,不論係食物,環境,定係服務都係一樣咁高質素🫶🏻
2023-07-02
3 分鐘 (堂食)
鰻魚天婦羅
日式雞槌花蝦
巨峰乳酸梳打
🇯🇵日式居酒屋❗️和牛🐮絕對要試❗️🐮申子和牛燒10/10他是上菜就馬上燒🔥口感非常豐富,吃起來非常柔軟和嫩滑。和牛🐮的肉質非常細膩,入口即化,同時也非常有嚼勁。珍珠米🍚的口感也非常獨特,米粒細小與和牛燒肉完美結合在一起,味道非常美味。有濃郁的肉香味和米香味,口感非常香甜🥰。和牛燒肉本身就非常美味,再加上珍珠米的香氣,讓這道菜肴的味道更加美妙。此外,這道菜肴還搭配了魚子醬❗️配搭一流💯。工作人員會燒好後幫您包好,直接吃就可以。如果您還沒有嚐過這道美食,我強烈建議您嘗試一下💯!🐔黑松露雞肉芝士雜炊7/10吃起來非常濃郁和滑順。雞肉🐓的肉質非常細膩,入口即化,同時也非常有嚼勁。濃郁的黑松露味和芝士🧀味,口感非常香濃。雞肉🐔本身就非常美味,再加上黑松露和芝士的香氣,讓這道菜肴的味道更加美妙🍚。🧀吉列三重芝士千層豚肉10/10由豬肉🐥🍗和三種不同種類的芝士🧀🧀🧀製成,表面炸得鬆脆。這道菜肴在口感和味道方面都非常出色,但是太fat fat,罪惡感非常重,不過也是值得的❗️三種芝士🧀的味道各不相同,但是結合在一起,味道更加豐富,味道濃郁,口感滑順,與豬肉完美結合在一起,味道非常美味😋。🍠日本甜薯8/10它
🇯🇵日式居酒屋❗️和牛🐮絕對要試❗️

10/10

日本甜薯

🍠日本甜薯
8/10
它的外皮烤得微微焦黃🟨,裡面的肉🍗質柔軟,入口即化。烤甜薯🍠的口感非常順滑,不會有任何的渣滓感。烤的過程中把甜薯中的糖份🍬被慢慢釋放出來,讓整個甜薯都充滿了香甜的味道~

燒雞翼

🍗燒雞翼
5/10
這些燒雞翼看起來很不錯,但是在咀嚼時卻感覺到有些乾巴巴的。它們的口感是嫩滑的,但是在口中咀嚼時也沒有太多的汁液。味道也非常普通,沒有太多的特色令我對它感到有點失望。

香港探店|旺角|日本菜|申子如果朋友問我在旺角吃什麼日本菜好的時候,我一定會推介這一間——申子餐廳能夠在旺角這個競爭激烈的戰場,維持不敗之身,肯定有他的過人之處。時間半年,今天再來體驗體驗,發覺質素依然甚佳,怪不得仍然為人龍店蟹肉蟹籽牛油果沙律橙黃色的蟹籽在牛油果上,加上份量超級多的蟹肉!和下方的綠色蔬菜是最好的配搭。三色迷你丼飯三種不同口味,總有一款適合你!推介三文魚子飯,滿滿的三文魚子在口腔爆開,感覺真是幸福。蟹肉蟹籽飯已經拆殼的蟹,特別方便,不用怕弄髒雙手。配上魚生飯,感覺特別開胃。日本山藥朋友說要試一試他們食特別小吃這是揀了山藥,是很健康、高纖維的蔬菜,自己也喜歡這裏的烹飪方式,有機會會再來!極尚鹽燒牛舌心如果問我,有什麼一定要試的,我肯定會推介這一款牛舌心,感覺是在全香港裏頭最好吃的牛舌心!西尾抹茶凍鮮奶太幸福了,瞬間感覺就像回到去日本京都,抹茶的香濃配上3.6牛乳的香滑,實在是太幸福了。——————為食分界線——————📍 申子居酒屋 Shinko (旺角店)74-76號 Hak Po St, Mong Kok, Hong Kong人均消費: $400#mariofatfa
香港探店|旺角|日本菜|申子

蟹肉蟹籽牛油果沙律

三色迷你丼飯
三種不同口味,總有一款適合你!
推介
三文魚子飯,滿滿的三文魚子在口腔爆開,感覺真是幸福。
蟹肉蟹籽飯

日本山藥
朋友說要試一試他們食特別小吃

極尚鹽燒牛舌心

西尾抹茶凍鮮奶

——————為食分界線——————
📍 申子居酒屋 Shinko (旺角店)

人均消費: $400
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
2023-07-05 220 瀏覽
呢間餐廳見長期都好多人討論,今日lunch行開呢頭見到,所以同朋友入去試吓先😋入到去見環境好細,原來佢哋係仲有一層,安排左我哋上樓上坐☺️餐廳環境充滿簡約風格,但係又有特色👍餐廳有兩個lunch set menu,我地揀左一個極上、一個其他set!因為只要揀一款極上,另外一份menu lunch set可以半價,勁抵食🤤🤤壽司定食呢個壽司定食勁高質👍有多款高級壽司軍艦刺身。包括海膽軍艦、三文魚子、帆立貝等…全部都勁鮮甜💯定食仲配有一碗超滑身嘅烏冬及麵豉湯,勁滿足😋鰻魚玉子丼(半價)勁大碗嘅鰻魚丼飯,成碗都鋪滿曬鰻魚同玉子🤤🤤鰻魚肉質好嫩滑,完全食唔出佢啲骨😋😋名古屋風芝麻羽先雞翼炸到非常香脆,但係肉又唔會柴,仲保持到好嫩口,好正💯水母刺身未試過食水母,見呢個刺身價錢又唔貴$88,所以同朋友點左一份試下🤭佢口感好爽,有d似海蜇,但係再硬身d😋我幾鍾意❤️加配 凍奶泡朱古力加配 熱奶泡朱吉力兩杯飲品都整到好精緻,特別係我杯熱朱古力奶,好多泡泡🫧,勁療癒🥳聽聞呢度嘅晚市和牛都好出名,下次要再嚟食🤤🤤🤤📍 申子居酒屋 (旺角)旺角黑布街74-76號藝興大廈地下1號舖#申子居酒屋 #美食推薦 #香港

壽司定食

鰻魚玉子丼(半價)

名古屋風芝麻羽先
雞翼炸到非常香脆,但係肉又唔會柴,仲保持到好嫩口,好正💯

水母刺身

加配 凍奶泡朱古力

加配 熱奶泡朱吉力

聽聞呢度嘅晚市和牛都好出名,下次要再嚟食🤤🤤🤤

📍 申子居酒屋 (旺角)
旺角黑布街74-76號藝興大廈地下1號舖

#申子居酒屋 #美食推薦 #香港探店 #香港美食 #日本 #日式居酒屋 #日式料理 #旺角美食 #yummy #japan #打卡 #打卡美食 #餐廳推薦 #高質美食

2023-06-28
午餐