2023-10-30 111 瀏覽
食咗咁多次dinner,第一次試申子嘅lunch!如果叫咗極上就可以用半價加購嚴選套餐~所以兩個人黎食就最抵!今次我就叫咗個三色丼,分別有三文魚籽、海膽同拖羅蓉~份量都幾多下!同啲飯比例差唔多係1比1🤣食完勁飽飽勁滿足!海膽一啲都唔腥好鮮😍三文魚刺身好厚切好肥美🫶🏻雖然定價有點高,但對得住質素!絕對encore!申子居酒屋📍旺角黑布街74-76號藝興大廈地下1號舖📍銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心9樓

申子居酒屋
📍旺角黑布街74-76號藝興大廈地下1號舖
📍銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心9樓
申子居酒屋一直都係香港人氣居酒屋之一😌自己之前食過銅鑼灣分店,都已經覺得很不錯😝呢次二訪申子,就決定嚟旺角分店,睇下質素會唔會有唔同🫰🏻旺角分店環境比銅鑼灣大同舒服,入夜都幾滿座㗎!🌟極上鹽燒牛舌心 $128第一次食呢款人氣名物😎真係冇令我失望!牛舌心有7件,每件都大大粒,咬落去肉質超嫩!牛舌心中間呈粉紅色,爽口彈牙,一啲都唔韌😝而且油脂豐富,牛油味超香🥰另外配上四種醬料,有檸檬汁、鹽、蔥同類似麵豉醬嘅醬料可以點,個人都係最鍾意點鹽😚真心真心必叫!🌟蓬松玉子 $108呢個玉子望落平平無奇,但食落係超級嫩滑😍蛋味香濃,入口即化!金黃色嘅蛋上面擠滿燒汁同沙律醬,食落好有大阪燒風味😋🌟三色迷你丼 $298三碗精緻嘅迷你丼😆包括海膽、三文魚籽同蟹肉丼🫰🏻海膽味道正常但唔算鮮甜,三文魚籽份量好足,撈埋海膽同蟹肉一齊食先最正🤣同埋蟹肉一絲絲都幾鮮甜~🌟吉列三重芝士千層豚肉 $238呢個千層豚肉係我兩次都堅持要叫嘅菜式🤣吉列外皮炸得金黃色,食落超級酥脆!入面係層次分明嘅豚肉同非常澎湃嘅拉絲芝士😍每食一啖都覺得好邪惡😈😈但真係好好食💖🌟花之戀壽司 (免費)依家只要po ig story tag返餐廳就

🌟極上鹽燒牛舌心 $128

🌟蓬松玉子 $108

🌟三色迷你丼 $298

🌟吉列三重芝士千層豚肉 $238

🌟花之戀壽司 (免費)
依家只要po ig story tag返餐廳就有甜品/小食送😆當日係送花之戀壽司😍😋側邊嗰兩片三文魚腩係超厚超肥美🥹完全唔係hea你!

總括嚟講覺得成餐飯都食得好滿足💖個人覺得旺角分店坐得比較舒服,但食物質素兩間分店都做得幾好,非常適合一大班朋友一齊嚟食😋
2023-10-22 75 瀏覽
旺角人氣小店 @shinkohk 申子居酒屋 樓高2層銅鑼灣亦有分店 主打日式丼飯 燒物 天婦羅等主廚曾在大阪老字號學藝💛難怪經常預約爆滿食材由日本直送 餐廳不時推出新菜式及新優惠·🍣申子新卷海膽+吞拿魚蓉+三文魚籽組合的卷物並不罕見但申子新卷加入了炸魚皮 即叫即整 保持酥脆度層次豐富有趣 灑上芝麻和葱絲提鮮 口感好清爽·🍱海膽炒飯海膽與櫻花蝦 瑤柱 雜菌炒香後 倒入日本產白米炒至金黃色 米飯粒粒分明 乾身有鑊氣 香氣撲鼻再連同海膽刺身 蟹籽一齊食 滿口都是海洋鮮味·🥩極上鹽燒牛舌芯牛舌芯是牛舌中最嫩滑的部分 以鹽燒方式呈現帶出食物最原始鮮美 香濃爽韌 外皮燒得焦脆咬下去爆汁有驚喜 再蘸點檸檬汁/柚子醬/岩鹽·🧈蓬鬆玉子將雞蛋及香濃芝士融合其中 慢慢推疊捲成蛋卷唧上沙律醬 燒汁同香蔥 「芝」味十足 蛋味香濃 質感蓬鬆柔軟 切開便秒湧出蛋汁 勁邪惡!推薦.申子居酒屋📍旺角黑布街74-76號藝興大廈地下1號舖📍銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心9樓
旺角人氣小店 @shinkohk 申子居酒屋 樓高2層
申子居酒屋
📍旺角黑布街74-76號藝興大廈地下1號舖
📍銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心9樓
2023-10-21 73 瀏覽
之前去高銅鑼灣分店食晚飯覺得非常不錯,今次黎旺角店食,晚市都十分爆滿,大家黎之前最好預訂座位。海葡萄冰菜沙律$148好耐冇食過海葡萄,配上冰菜沙律🥗口感好fresh ,非常新鮮爽口。火炙大蝦讚岐手打烏冬$168面層鋪滿櫻花蝦,湯底好香甜,大蝦燒到好香,咬落鮮甜彈牙。申子新卷$248面層係新鮮嘅吞拿魚蓉➕海膽➕三文魚籽,裡面包住脆卜卜嘅炸魚皮,食落口感豊富。唐楊脆雞$128咬落啖啖肉,外脆內而juicy,點上他他醬食就更滋味。

海葡萄冰菜沙律$148

火炙大蝦讚岐手打烏冬$168
面層鋪滿櫻花蝦,湯底好香甜,大蝦燒到好香,咬落鮮甜彈牙。

申子新卷$248

唐楊脆雞$128
咬落啖啖肉,外脆內而juicy,點上他他醬食就更滋味。
2023-10-19 76 瀏覽
最近收工行過見到一間望落都幾神秘既居酒屋,見未試過就打算入去chill 下~餐廳裝修以木質為主好日式,燈光氛暗好有feel! 好似真係去左日本啲居酒屋咁🥰-餐廳都有提供各種日式料理,由前茶到串燒,鍋物都有!我地都係入面嗌左幾樣野食😋🥢蓬鬆玉子蛋卷好厚身好鬆軟,保留左少少蛋汁唔會整到好乾,面頭醬汁有啲大阪燒風味,中間仲有大量芝士超拉絲!🧀🥢拖羅海膽卷面頭既海膽同拖羅蓉比得一啲都唔手軟,大舊到一啖食唔哂😂入面包住魚皮,口感食落好有層次好豐富🤩 🥢牛舌芯牛舌芯大大粒好有咬口,一啲都唔韌,旁邊有鹽,柚子醬同檸檬可以自由調味,推介可以吱啲檸檬汁再加柚子醬最好食!😚 🥢吉列三重芝士千層豚肉一上枱果下直接哇左岀聲😂 芝士多到爆哂岀黎,完全覆蓋左舊豚肉,食落超級邪惡!-居酒屋比我既印象係淨係飲酒食小小下酒茶,唔可以當晚飯食,點知今次試過之後真係改觀🤣好中意呢個氛圍,有機會都會再去

🥢蓬鬆玉子

🥢拖羅海膽卷

🥢牛舌芯

🥢吉列三重芝士千層豚肉
  • 極上鹽燒牛舌芯
  • 吉列千層豚肉 (三重芝士)
1K
2023-10-16 180 瀏覽
申子居酒屋是我所bookmark的餐廳之一,是次和朋友晚飯,選了在旺角店。店址設在旺角黑布街,在麥花臣遊樂場附近,位置容易找到。甫進店內,店員便領我到樓上入座,所以也沒留意到下層的環境。店內燈光較暗,不是燈火通明的那種居酒屋。蓬鬆玉子,面層澆上沙律醬及照燒汁,並灑上蔥花,已足夠惹味。玉子燒的質感好鬆軟,切件後還能見到那半熟的蛋漿,蛋味香濃!加上半溶的芝士,每一口盡是滋味感!申子新卷,壽司飯上鋪上吞拿魚蓉、海膽及三文魚子,並以炸魚皮為卷物的餡料。綿滑的三文魚蓉配上香口的脆炸魚皮,加上海膽與三文魚子,入口鮮味之餘,口感層次亦很豐富!軟芝士黑豚卷($48/串),黑豚肉片包裹著軟芝士,每一口都充滿著芝味!外層的黑豚肉片,燒得帶微微焦香,肉嫩不乾身。但和朋友每人吃一串就有點膩,share來吃會比較好。廣島蠔鍋,廣島蠔隻隻都肥美飽滿,配上娃娃菜及雜菌,湯底味道又香又鮮甜~柚子Highball,酒與梳打的比例恰好,柚子味清香不過甜。申子居酒屋設有用餐時限,上菜速度夠快,所以用餐節奏都不會太緊湊。食物味道令人滿意~~
申子新卷
軟芝士黑豚卷
柚子Highball

2023-07-08
申子新卷
柚子Highball
2023-10-16 59 瀏覽
我最近去咗一間叫申子居酒屋嘅餐廳,真係要同大家分享下我嘅食評。呢間餐廳嘅菜式真係令我驚喜,特別係佢哋嘅廣島牡蠣鍋,真係令我回味無窮!廣島牡蠣鍋係呢度嘅招牌菜式,佢哋用廣島牡蠣同埋新鮮嘅蔬菜煮成一鍋湯底。牡蠣肉鮮嫩多汁,湯底濃郁鮮甜,真係令人垂涎三尺。加埋啲蔬菜一齊燉煮,牡蠣嘅鮮味同蔬菜嘅清甜完美融合,每一口都帶來滿滿嘅滿足感。另外,我仲食咗佢哋嘅鮮蟹肉粥。粥底滑潤鮮美,入口即化。而鮮蟹肉就更加令人驚喜,肉質鮮甜彈牙,真係一種極致嘅享受。啲蟹肉同粥底嘅交融,帶出一種濃郁嘅海鮮味道,令人愛不釋手。仲有一道菜係汁煮左口魚群邊。口魚群邊肉質鮮嫩,炆煮得剛剛好,入口滋味十足。湯汁濃郁,帶有魚群邊嘅鮮味同香氣,每一口都令人回味無窮。最後,我仲食咗佢哋嘅燒牛舌芯。牛舌芯經過炭火燒烤,肉質鮮嫩多汁,帶有炭火燒烤嘅獨特香氣。每一口都能夠品嚐到牛肉嘅豐富味道,真係令人舌尖上嘅享受。總括而言,申子居酒屋係一間值得一試嘅餐廳。佢哋嘅廣島牡蠣鍋、鮮蟹肉粥、汁煮左口魚群邊同燒牛舌芯,菜式多樣化,味道鮮美。如果你想要品嚐正宗嘅日本居酒屋菜式,我絕對推薦你黎呢度試吓!你一定會對呢度嘅美食留下深刻嘅印象!

2023-10-16 82 瀏覽
間唔中就會去申子居酒屋 之前多數夜晚嚟 今次係第一次食lunch✨每次嚟都會食唔同嘅嘢 選擇多 質素依然好下午有午市優惠都幾抵食🥢凡惠顧一份 另一份就會半價 白飯仲可以免費追加🍚ꕥ 黑豚豬三重奏配日式咖喱三重奏嘅黑豚豬共有3款豬部位🐷豬腩肉帶有焦香 入口唔會太肥膩 豬肋條肉嫩多汁 帶有少少油脂同肋膜 充滿肉香 而豬頸肉軟稔得嚟有彈性咖哩汁略為稠身 不過夠香 而且仲有紅蘿蔔同薯仔🥔整體都滿意嘅ꕥ 西冷牛扒丼呢份就係半價嘅嚴選•午市割烹 有驚喜喎✨牛肉嘅份量好多 有接近20片🐂食落肉質軟嫩 牛味濃郁 簡單配燒汁同大蔥絲 已經好好味兩份套餐都包埋湯同漬物 夠晒飽飽🤰🏻

下午有午市優惠都幾抵食🥢凡惠顧一份[極尚•午市割烹] 另一份[嚴選•午市割烹]就會半價 白飯仲可以免費追加🍚
ꕥ 黑豚豬三重奏配日式咖喱
ꕥ 西冷牛扒丼
兩份套餐都包埋湯同漬物 夠晒飽飽🤰🏻
天黑黑總會想去居酒屋🏮今次就encore申子居酒屋兩年前已經去過一次覺得好好食今次要再食😝✨汁煮左口魚裙邊$148左口魚係我最愛刺身之一各種滑溜同埋有啲油脂出嚟嘅感覺實在令人回味🤤再加上魚子喺入面口感更為豐富👍🏾✨海膽炒飯$238配料豐富 有好多蝦乾同帶子粒重點加咗主角海膽喺返上面即刻昇華咗炒飯又夠晒乾身✨挪威三文魚洋蔥卷$198三文魚再卷上一堆洋蔥再配上柚子汁調味 感覺清新最重要係三文魚夠新鮮✨極上鹽燒牛舌心$128一疊都有好多粒牛舌心係超級厚切粒粒爽口彈牙 再加上鹽味味道簡直一流🥹✨廣島蠔鍋$158唔好睇小細細鍋但內裏有六隻大蠔同有好多配菜湯底濃郁 蠔又夠新鮮☺️✨ 申子居酒屋 (旺角)旺角黑布街74-76號藝興大廈地下1號舖
天黑黑總會想去居酒屋🏮

唔好睇小細細鍋
但內裏有六隻大蠔
同有好多配菜
湯底濃郁 蠔又夠新鮮☺️

✨ 申子居酒屋 (旺角)
旺角黑布街74-76號藝興大廈地下1號舖
  • 海膽炒飯
2023-10-12 76 瀏覽
今次嚟到申子食好西😆 我地去嗰日都好full 鋪頭嘅地下係吧台位 而樓上先係座位 環境比較暗幾有氣氛 🥢火炙大蝦讚岐手打烏冬 $168湯頭有海鮮嘅鮮甜 味道濃郁 飲落有d似栗米濃湯🤣 仲有大量櫻花蝦同本菇係湯到 烏冬好彈牙仲好掛湯 🥢海膽炒飯 $238一上到枱就聞到陣香味 好多海膽同蝦籽鋪係金黃色嘅炒飯上面 炒飯粒粒分明 入面仲有好多配料 唔掛得之有咁多人嗌 呢個必食!🤤🥢大蔥雞肉燒 $48大蔥同雞肉燒完都仲好多汁 雞肉無特別調味 配埋柚子鹽食令到味道更加清新🥢極上鹽燒牛舌芯 $128 食落好多汁唔好太軔 好彈牙 就咁用鹽調味可以同時食到牛肉嘅香味🥢三文魚 $68(四切)想嗌幾件刺身過下口癮 舊舊三文魚油花分明同肉質好肥美🤤🥢舞茸豚肉卷 $68舞茸爽口多汁 加埋燒到金黃色嘅豚肉真係好正♥️嗌嘅野食都好滿意對得住呢個價錢👍 下次會再encore

🥢火炙大蝦讚岐手打烏冬 $168

🥢海膽炒飯 $238

🥢大蔥雞肉燒 $48

🥢極上鹽燒牛舌芯 $128

🥢三文魚 $68(四切)
想嗌幾件刺身過下口癮 舊舊三文魚油花分明同肉質好肥美🤤

🥢舞茸豚肉卷 $68
舞茸爽口多汁 加埋燒到金黃色嘅豚肉真係好正♥️

嗌嘅野食都好滿意對得住呢個價錢👍 下次會再encore
  • 海膽炒飯
2023-10-12 56 瀏覽
星期五晚餐一定要食好啲,對自己好啲,happy Friday🤩chill下先💕💕鹽燒牛舌芯,牛舌芯做的串燒,食起來口感特別軟嫩,唔會un 口,牛味濃郁。吉列千層豚肉配三重芝士🧀️,每件豚肉夾起來都做到拉絲既效果,半溶芝士拉絲既效果真係好幸福,食落口有層次🤩蓬松玉子♥️鍾意食蛋嘅人一定要食呀,賣相已經一流,食落去有軟綿綿蛋香既感覺❤️雞腎口感勁正,食落口好爽,加上味道好突出😍手作免治雞肉棒配合埋大大既雞蛋黃,免治雞肉打得夠碎,雞味好香將大蛋黃溝埋一齊食😚冷稻亭烏冬,麵身雖然幼,不過唔會好易斷散修修咁,份量都好足夠,加埋個冷麵汁,好值得推篤👍🏼西尾配抹茶雪糕,濃濃的綠茶醬汁淋上綠茶🍵雪糕,我勁愛呀♥️

西尾配抹茶雪糕,濃濃的綠茶醬汁淋上綠茶🍵雪糕,我勁愛呀♥️

2023-10-10 83 瀏覽
午餐來到這間居酒屋用膳,原因是聽同事好評推薦。去得居酒屋都預咗貴,但同時都會對品質有較高期望。我點了厚燒玉子鰻魚丼,原價是$200 幾蚊。上餐第一眼覺得賣相很好,食落感覺正常,合格,鰻魚很滑,醬汁味道不會太濃。最有驚喜反而是,那塊厚厚的玉子燒,吃起來非常可口,原因是落了大量牛油,除了濃郁嘅蛋味還有非常濃烈的牛油味。這個非常特別的口感是一般玉子燒不會給到你的感覺。但如在健康的角度,就會覺得不妥當。麵豉湯正常質素,沒有特別。
午餐來到這間居酒屋用膳,原因是聽同事好評推薦。
麵豉湯正常質素,沒有特別。
厚燒玉子鰻魚丼
2023-10-09 67 瀏覽
已經唔係第一次去申子居酒屋,每次去都好有驚喜。今次回訪叫左四樣食物,每一樣都好好食,依然沒有失望🤤✨蓬鬆玉子同出面玉子燒好唔同,口感真係好蓬鬆。玉子燒到半熟再加埋大量芝士,配上不同醬汁非常好食🤤✨汁燒蒜片牛柳粒依個係第一次食好有驚喜!牛柳粒整到好腍身,而且牛味好濃,加上燒汁好濃郁好好食👍🏻✨三重芝士吉列千層豚肉以前黎食已經係必叫😋外脆內軟既口感加埋爆多拉絲芝士,非常好食同邪惡😋份量都多,建議多人share會比較好😋✨火灸大蝦讚岐手打烏冬依個賣相十分之靚😋大大隻虎蝦同大量櫻花蝦,湯底濃郁,而且烏冬都非常滑,好食👍🏻

✨蓬鬆玉子

• 吉列三重芝士千層豚肉
  • 汁燒蒜片牛柳粒
  • 蓬鬆玉子
2023-10-06 45 瀏覽
真係好耐無去旺角黑布街食嘢~朋友就帶我去申子居酒屋食晚餐😍可以同朋友吹水,真係好開心的一個晚上🌝而且食物都好高質,係一餐令人滿意的日式料理👍🏻✪ 申子新卷 ⌫💲248這道卷物以吞拿魚蓉同海膽為主角,再將炸魚皮捲裹在海苔同米飯中。每一口都帶來了豐富的口感和鮮美的海鮮風味。✪ 三色迷你丼 ⌫💲298這道迷你丼以三種不同的配料為亮點,包括新鮮的三文魚籽、黑魚子海膽和蟹肉蟹籽。每一口都帶來了不同的風味和質感,令人驚艷。一次過滿足三個願望。我最中意係三文魚籽,味道鹹香。✪ 火炙大蝦讚岐手打烏冬 ⌫💲168這道烏冬麵搭配了火炙大蝦,烏冬麵的口感彈牙,大蝦炙燒過,有一陣香氣,肉質彈牙。最讚的就係濃濃的蝦湯,掛係烏冬麵條上面,好惹味。【 申子居酒屋 】📌 旺角黑布街74-76號藝興大廈地下1號舖

✪ 申子新卷 ⌫💲248

✪ 三色迷你丼 ⌫💲298

✪ 火炙大蝦讚岐手打烏冬 ⌫💲168

【 申子居酒屋 】
📌 旺角黑布街74-76號藝興大廈地下1號舖
2023-10-05 57 瀏覽
旺角申子相信好多人都認識,居酒屋風格,鋪入面放滿各式古董擺設,灰色水泥牆上貼滿不同酒品既標紙,食物種類多元化。🔸火炙大蝦讚岐手打烏冬$168.00賣相吸引,火炙大蝦配以海量櫻花蝦,碗面滿的一片蝦的紅色,開邊大蝦新鮮鮮味,火炙過的蝦頭蝦膏相當甘香。手打烏冬,麵條較幼身,爽滑彈牙,配以濃稠的蝦湯醬汁,每一啖加上滿口的櫻花蝦和夾雜的海鮮菇,有少少沾麵咁。🔸明太子芝士山藥$68.00山藥烤得岩岩好,表面已經乾水,但依然保有脆度的口感,再加上芝士同鹹香明太子,相當美味。🔸舞茸豚肉卷$68.00上枱已經聞到炭火香氣,舞茸獨特菇香味伴隨豚肉,令到食落去特別焦香同惹味。🔸極上鹽燒牛舌芯$128.00好鐘意厚切成粒裝,保留到牛舌芯的口感。而且外層焦香,內裡粉嫩,火喉掌控得好好。伴碟有香蔥、岩鹽、柚子胡椒醬,推介柚子胡椒醬🔸拖羅蓉脆米餅$98.00小山般的拖羅蓉,拖羅蓉幼滑鮮香,有啖啖魚肉的口感,配伴三文魚籽、蔥花,擺放係脆米餅上,更加添一份口感層次。🔸汁煮左口魚裙邊$148.00將原條的左口魚裙邊卷起來,以火炙方式處理,甘甜既魚油緩緩滲出,濃郁甘香。魚肉面鋪上烏魚子醬及三文魚籽點綴。湯汁是清新的柚子醋味

🔸火炙大蝦讚岐手打烏冬$168.00

🔸明太子芝士山藥$68.00

🔸舞茸豚肉卷$68.00

🔸極上鹽燒牛舌芯$128.00

🔸拖羅蓉脆米餅$98.00

🔸汁煮左口魚裙邊$148.00
將原條的左口魚裙邊卷起來,以火炙方式處理,甘甜既魚油緩緩滲出,濃郁甘香。魚肉面鋪上烏魚子醬及三文魚籽點綴。湯汁是清新的柚子醋味,酸酸甜甜。層次豐富。

🔸牛蒡漬$48
鹹鹹地,醬油味濃,配酒或蟹粥應該會好夾

不過我食到10點幾,餐廳都唔係得番好多枱客,希望香港可以快d回復番「繽紛夜晚」啦🌝
  • 汁煮左口魚裙邊