2010-07-25 12 瀏覽
因為咳.. 但又想食甜嘢朋友帶了我來這裡好多人好逼呀d 位同好多人搭檯 唔係好鍾意..ummm...睇睇menu...多數係凍野 or chocolate.. 最後try try souffle ...OK la.. 麻麻only..why so many happy face?未至於咁好wor?maybe next time will try other thing ba..
因為咳.. 但又想食甜嘢
朋友帶了我來這裡
好多人好逼呀d 位
同好多人搭檯 唔係好鍾意..
ummm...
OK la.. 麻麻only..
why so many happy face?
未至於咁好wor?
souffle
$60 (宵夜)
souffle
2010-07-20 9 瀏覽
日本朋友指定要來這家店吃甜品,人多,也要排吧,幸好十分鐘左右就有位了。他們叫的都是酒店款式,而我還是簡簡單單就好。雪糕加上雜果西米露,也不會難吃成那兒去吧。當然也是如此,夠凍、生果新鮮。如果我選甜品店的話,我想,我會去sugar。不過這兒有友人的美好回憶,下次再介紹她去別的店吧‧
日本朋友指定要來這家店吃甜品,
人多,也要排吧,幸好十分鐘左右就有位了。
他們叫的都是酒店款式,而我還是簡簡單單就好。
雪糕加上雜果西米露,也不會難吃成那兒去吧。
當然也是如此,夠凍、生果新鮮。
如果我選甜品店的話,我想,我會去sugar。
不過這兒有友人的美好回憶,
下次再介紹她去別的店吧‧
10 分鐘 (堂食)
2010-06-30 42 瀏覽
Very impressive array of desserts indeed!Their signature mango spring roll (mango wrapped in pastry) is unique, creative, inspired and absolutely yummy...and the classic Molten Chocolate Cake (Chocolate Lava Cake) is exceptionally delicious. Very rich and chocolatey.Durian lovers should try their durian dessert platter too...love the durian napoleon, durian pancake and durian on top of jellies in coconut milk.I know where I should go for desserts from now on http://mochachocolatarita.blogspot.co

Durian Dessert Platter
Durian on Jellies in Coconut Milk
Durian Napoleon
  • mango spring roll
  • durian dessert platter
  • chocolate lava cake
2010-06-12 37 瀏覽
當天係下午四,五點, 已經唔係食飯時間, 個條街其實都好靜, 但該店雖然狹窄, 但都坐了好多人, 而且門外既甜品相片同款式都好吸引, 於是決定一試.友人叫了 焗冰火芝士木糠布甸 ($38) ~ 我試了一口, 味道都不錯, 不過友人話好"漏"而我的係 焗香橙朱古力軟心梳乎里拼青檸雪芭 ($40) ~ 味道好好, 又軟綿綿好似棉花糖咁, 之後食埋個青檸雪芭, 酸酸地, 味道感覺好正以上甜品即叫即整, 雖然係鋪仔, 但食物既賣相都唔馬虎, 好靚好吸引

友人叫了

而我的係

2010-06-05
2010-06-05 8 瀏覽
同公司同事食完晚餐後,就黎厚福街食甜品,因為之前聽朋友話呢間好食,所以就提議俾同事一齊試下~~好彩我地早去到,跟住我地之後仲有 4 批人黎到,門口多人到爆~~大約等左 30mins 就入到去,但 d 位都有 d 窄同迫,又因為多人既關係, 5 個人只可以坐張 4 人檯.........睇左 menu 一陣後,我地叫左:黃金夢賣相好普通........叫左冇耐就即刻黎到~ 排明係由雪櫃拎出黎啦~~ 哈哈......焗冰火芝士木槺布甸同事話好食過梳乎厘.....但我眼見好細杯 XD香橙朱古力梳乎厘 + 雪芭我食呢一個.......d「橙汁」假到爆.......根本就好似叫錯左咁,早知叫多個黑白朱古力味..........係個青檸雪芭拉返唔少分返黎~~黑白朱古力梳乎厘 + 雪芭我估呢一個會好食好多 ! 但同事話都比唔起果個焗冰火芝士木槺布甸。如果下次再黎,都係唔再試個梳乎厘,食佢其他焗既甜品~~

睇左 menu 一陣後,我地叫左:

黃金夢

焗冰火芝士木槺布甸
同事話好食過梳乎厘.....但我眼見好細杯 XD

香橙朱古力梳乎厘 + 雪芭

黑白朱古力梳乎厘 + 雪芭

如果下次再黎,都係唔再試個梳乎厘,食佢其他焗既甜品~~
2010-06-01
$40 (宵夜)
2010-06-04 9 瀏覽
今晚同朋友食完飯諗住黎呢度食個飯後甜品, 等左十幾分鐘先入得, 兩個人叫左: 朋友叫左唔知咩焗(定炸)香蕉伴雪糕$38, 我冇食, 但賣相麻麻之後朋友仔仲話好甜, 出左門口要買水飲... 我叫左個迷你大堆頭$35, 即係一埋生果+涼粉+芒果汁, 芒果好甜但得兩舊, 芒果汁好少, d涼粉水入面仲有碎冰, 其他生果可能唔當"糟"所以唔甜仲要好硬, 我連生果都食唔哂剩底半碗, 我覺得佢仲差過我係屋企自己整...坐得唔多舒服, 應該唔會再有下次...

坐得唔多舒服, 應該唔會再有下次...

2010-06-04
$36.5 (宵夜)
  • 冇...
2010-05-16 7 瀏覽
琴晚去左呢間店到食甜品,由於我地人多我地叫左好多野食:火山木槺芝士布甸,青檸雪葩,心太軟,酥皮豆腐花,朱古力梳乎離,檸檬梳乎離,佢所有野都好出色,尤其係酥皮豆腐花,佢個樣同酥皮湯冇分別,但入面就係朱古力豆腐花,好好食,而且好有創意,佢d梳乎離好幼滑,而且好夠味,心太軟d朱古力味超濃,好屈機,總括來講,呢間店真係直得一試,下之一定再去.
琴晚去左呢間店到食甜品,由於我地人多我地叫左好多野食:
火山木槺芝士布甸,青檸雪葩,心太軟,酥皮豆腐花,朱古力梳
乎離,檸檬梳乎離,佢所有野都好出色,尤其係酥皮豆腐花,佢
個樣同酥皮湯冇分別,但入面就係朱古力豆腐花,好好食,而
且好有創意,佢d梳乎離好幼滑,而且好夠味,心太軟d朱古力
味超濃,好屈機,總括來講,呢間店真係直得一試,下之一定再
去.

2010-05-08 18 瀏覽
跟朋友在尖沙咀逛街和晚飯後,順道來這裏吃甜品。等了十分鐘左右才入座。其實我們飯後已很飽,所以只點了炸香芒春卷伴芒果沙巴翁。這甜品是我每次來必叫的。沙巴翁不常有,除此家外,我只見過酒店有賣這種甜品。這價錢其實不算平宜,卻物有所值。春卷炸得香脆可口,芒果很鮮甜,各樣都很好。整個甜品甜已不漏,賣相不錯。唯一缺點是這裏的座位不太舒服。

唯一缺點是這裏的座位不太舒服。

2010-04-18 5 瀏覽
1.Sweetie Sweetie我食既甜品,其實只係將一堆唔同既野放埋一起,再加上個花奶云尼那汁....有提子,西瓜,芒果,蜜瓜....仲有大西米,細西米,椰果再加一球芒果雪糕我覺得食完飯去既朋友,兩個人食一個都夠o西數......2.青檸+芒果sobert無食唔知味道///但賣相我俾90分,超靚!!!!其實佢既味道OK,唔算天上有地下無,但食甜品不嬲唔係幾至在味道,落得口唔難食就得啦!!!!!呢間唔錯呀,又就腳,特10幾分鐘到遮!
1.Sweetie Sweetie
有提子,西瓜,芒果,蜜瓜....
仲有大西米,細西米,椰果
再加一球芒果雪糕
我覺得食完飯去既朋友,兩個人食一個都夠o西數......

2.青檸+芒果sobert
無食唔知味道///
但賣相我俾90分,超靚!!!!

呢間唔錯呀,又就腳,特10幾分鐘到遮!
SWEETIE SWEETIE
青檸sobert
2010-04-17
$36 (宵夜)
慶祝紀念
紀念日
SWEETIE SWEETIE
青檸sobert
  • Sweetie Sweetie
2010-03-22 70 瀏覽
好耐好耐無去甜蜜蜜食甜品了,今晚終於帶到肥豬黎試一試。初初見到咁多人晌門口排隊,肥豬都已經唔多想食架啦(懶過鬼…哼…),拎左飛之後,去隔離的商場兜左一個圈再返去等,等左應該都無10分鐘就已經可以入座了,其實都算快丫。我個人其實唔係好敢試新野,望左個餐牌一輪,心輪都係點番之前食過個d算數,點知肥豬話試下「焗冰火芝士木糠布甸」($38),咁…好啦…另外再叫左「炸香芒春卷伴芒果沙巴翁」($40)。「炸香芒春卷伴芒果沙巴翁」黎先,一如以往,都係咁好味……外邊的春卷皮炸到脆脆地、暖笠笠,而中間o既芒果蓉就凍冰冰,一冷一熱的感覺刺激著我地o既味蕾~~~再點埋芒果沙巴翁汁…好好味呀!不過若然春卷皮可以再脆o既就更完美了。接著係「焗冰火芝士木糠布甸」,個樣同餐牌所顯示的一模一樣,並無縮水!賣相趣緻,係用一個咖啡杯黎做容器,幾特別。侍應姐姐話個杯好熱,叫我地小心d,我曳,特登掂下隻杯耳,wow!真係好熱呀!!!!!>.< 下次唔敢喇~~~講返味道先,實在係太正了!!第一層係焗到熱熱的蛋白,中間係凍冰冰的忌廉芝士,最底層係木糠,三種滋味!肥豬話甜左少少,但係我又唔覺呢。哩個的確係一個Goo

不過若然春卷皮可以再脆o既就更完美了。

真係好熱呀!!!!!>.< 下次唔敢喇~~~講返味道先,實在係太正了!!第一層係焗到熱熱的蛋白,中間係凍冰冰的忌廉芝士,最底層係木糠,三種滋味!肥豬話甜左少少,但係我又唔覺呢。哩個的確係一個Good Try!好彩肥豬點哩個咋。不過怕肥的人士就可能唔食得了,因為熱量應該都好高下……
炸香芒春卷伴芒果沙巴翁
2010-03-20
$39 (其他)
炸香芒春卷伴芒果沙巴翁
焗冰火芝士木糠布甸
  • 焗冰火芝士本糠布甸、炸香芒春卷伴芒果沙巴翁
2010-03-03 30 瀏覽
日式蟹籽鰻魚炒飯($28)鰻魚食落好腥,可能因為冇汁既關系吧!但係整碟飯都有好多鰻魚,而且舊舊都好大舊既呢!!蟹籽配炒飯既配襯唔錯,d飯食落會變得幾爽口!!
日式蟹籽鰻魚炒飯($28):
d鰻魚食落好腥,
可能因為冇汁既關系吧!
但係整碟飯都有好多鰻魚,
而且舊舊都好大舊既呢!!

蟹籽配炒飯既配襯唔錯,
d飯食落會變得幾爽口!!
日式蟹籽炒飯~
好爽口架!
2010-02-28
日式蟹籽炒飯~
好爽口架!
2010-02-13 11 瀏覽
離晚飯還有2小時時間,一行六個女生在對抗重慶咖哩王前找個地方下腳。我早就留意到這家甜品店,難得「拖友」到尖沙咀,決定到這兒甜一甜。此店挺隱閉,不識路的要花點時間找一找了。火山木槺芝士布甸:一看menu,已經被它的外形深深吸引。這店挺「交足貨」,你看見的照片跟所得的甜品,外形沒有分別。燒蛋白上有焦糖點綴,啡黃跟雪白相配分外心曠神宜。一入口,綿軟的燒蛋白配合融化的cream cheese,漏漏的配上大量木槺,我們都吃得很滿足。當然,整杯的cream cheese都是熱量的溫床,最好找人共享,才不會有太大罪惡感青檸+芒果雪葩:我忘記店家為其起的名字,請記住它的模樣青檸雪葩微微帶酸,連著帶甜、像真度高的芒果雪葩一用進食,清新非常,加上有椰果為你帶來口感,使整個雪葩甜品不會太「齋」,是輕食之選。當然,也為其他較濃味的甜品平衡一下。心太軟:這可是吃得我們六人一同驚歎的甜品。因為地理關係,我的角度不方便拍攝岩漿湧出的一剎那,但那的確是歷史性的一刻。朱古力漿濃稠,冒著白煙傾瀉而出,與雪糕水乳交融,舀一勺雪糕,一勺朱古漿及蛋糕,蛋糕焗得剛好,朱古力漿味道恰當,冷熱交加,真想一個人獨佔酥皮豆腐花:又是外形
此店挺隱閉,不識路的要花點時間找一找了。

火山木槺芝士布甸:
燒蛋白上有焦糖點綴,啡黃跟雪白相配分外心曠神宜。

青檸+芒果雪葩:
我忘記店家為其起的名字,請記住它的模樣

當然,也為其他較濃味的甜品平衡一下。

心太軟:
這可是吃得我們六人一同驚歎的甜品
朱古力漿濃稠,冒著白煙傾瀉而出,與雪糕水乳交融,

酥皮豆腐花:
又是外形吸引的甜品。當然也噱頭十足啦,從沒吃過酥皮與豆腐花配合的甜品
說真的,不懂得怎麼吃。我們都是一口酥皮,一口豆腐花的,
不過酥皮很香牛油味,豆腐花則是十分嫩滑,這是意想不到的;可惜豆味不足,幸有焦糖水搭救。
這款是創意得分。

朱古力Soffle:
朱古力Soffle的靈魂在於朱古力漿,要Soffle本身也有朱古力味,確是可遇不可求。
這個Soffle本身亦無朱味可言,但質地輕軟討好,朱古力漿依然香濃,帶給我們滿足感了。
加上雪糕是白朱古力味的,超級軟滑香甜,搭上熱辣焗起的Soffle,沒投訴呢。

這裏的甜品均是新鮮即焗,menu上已注明要等的時間,頗負責任,所以沒耐性的人,最好三思後行。不過平均只等10分鐘,女生聚成一堂,時間過得特別快,10分鐘不過微不足道。
情人節將近,一眾單生女子一起聊天,雖沒俊男在旁,也可在甜蜜蜜過一個快樂、八卦又甜蜜蜜的tea time。
會再來的。
溶化女人心
酥皮豆腐花,滑不溜口
朱古力Soffle,魔鬼的誘惑
2010-02-13 18 瀏覽
士多啤梨拿破倫雲糕($28):個皮好薄好脆,同埋d士多啤梨醬去食,幾味道都唔錯。個雪糕就普通。而入面既士多啤梨就冇乜味,淨係得個樣。但dcream同茫果蓉就幾好味喇,因為都幾滑下既~是日甜品(送架)個「果凍」食落幾爽口。
士多啤梨拿破倫雲糕($28):
個皮好薄好脆,同埋d士多啤梨醬去食,
幾味道都唔錯。個雪糕就普通。
而入面既士多啤梨就冇乜味,
淨係得個樣。
但dcream同茫果蓉就幾好味喇,
因為都幾滑下既~

是日甜品(送架)
個「果凍」食落幾爽口。
是日甜品~
2010-02-12
  • 士多啤梨拿破倫雲糕
今日路過, 想吃點甜品, 行入去食叫了是日精選糖水 " 木瓜雪耳 " 等了成15mins, 我在位聽到一聲"叮" 及開微波爐及關微波爐的聲音, 好快看到一碗熱到出煙, 在加熱時是滾的糖水, 其實要吃用微波爐加熱的糖水, 我大可走到7仔, 何需到呢樹, 最怕d食店用微波爐番熱d食物就給客吃, 完全唔尊業, 都算,最離譜係, 此店一系列用的是5顏6色磨砂膠的碗及杯, 樣就ok, 但我知此類塑料是不能入微波爐的, 那個碗,,係熱到拎唔到的 所以當店員拎時端給我, 我第一時間拎起望碗底, 但因有東西在內看唔到清楚, 我便向店員查詢此碗係咪入得微波爐的, 竟然3個店員一齊O咀話唔知, 我仲驚, 連負責放入微波爐那個都話唔知, 超級驚於是我叫那位店員麻煩給我一個無野的碗, 那可看底部, 當我一看, 註明了只可入洗碗碟機, 及係係第5類環保物品, 完全沒有寫可入微波爐及相關溫度指示, 於是我要講解番比店員聽, 係唔入得的, 要求換涷的, 但她們說沒有, 於是她們都禮貌地叫我換第2樣, 全程我都很有禮, 所以她們都很有禮, 但真係要注意呢d, 真係會對健康有影響架, 但我相信我以後都唔會幫親了

今日路過, 想吃點甜品, 行入去食
2010-02-10
2010-02-11 23 瀏覽
11pm. 我只想坐低食甜品. 朋友suggest去厚福街.去到, 唔想再用腦, 見到呢間就入, 唔好煩.當時唔多客, 環境都算ok.不過總覺得有一絲污糟既感覺. 點解呢? 唔知... plus總覺得員工們有點頹同hea. 唔係好勤力~anyways, 由於一入門口就見到有幾台客叫心太軟, 估計呢個應該係鎮店之寶, 所以唔執輸, 叫返個先. menu上有好多款, 頭都痛. 咁就是但另外再叫一個黃金夢 (定係黃金屋呢? can't really remember... ). 因為有圖. 3個人, 又唔係好肚餓, 所以叫2個都夠既~可能又係冇乜客啦, 所以都幾快上~先上黃金夢. 見到佢個時有少少0咀~ 因為佢個器皿個樣實在有點... 點講呢... 樣衰? 好cheap? 唔知點describe, 總之我見到即時唔多有興趣想食. 一個好有plastic feel既碗已經令到我對呢個甜品打個discount. but this is probably my problem. btw, 我想講, 師傅放d配料係個bowl in a really求其manner. 你feel到佢係好冇心機咁將所
去到, 唔想再用腦, 見到呢間就入, 唔好煩.
當時唔多客, 環境都算ok.
不過總覺得有一絲污糟既感覺. 點解呢? 唔知...
plus總覺得員工們有點頹同hea. 唔係好勤力~

可能又係冇乜客啦, 所以都幾快上~

先上黃金夢. 見到佢個時有少少0咀~ 因為佢個器皿個樣實在有點... 點講呢... 樣衰? 好cheap? 唔知點describe, 總之我見到即時唔多有興趣想食. 一個好有plastic feel既碗已經令到我對呢個甜品打個discount. but this is probably my problem. btw, 我想講, 師傅放d配料係個bowl in a really求其manner. 你feel到佢係好冇心機咁將所有要放既野放入一個碗到.

講返個味道先. 我估呢個野suppose係幾凍, 但可惜事實係呢碗野只係room temperature. 溫度問題其實係好多甜品鋪都有出現, 所以係到experience到唔出奇. 呢碗野因為唔夠凍, 所以變得唔好味... 如果想問我d配料味道如何, 我只能話, 芒果幾甜. 雖然佢係奶白色, 但其實冇乜奶味. 其他野, 我輕試左一啖就冇再食過. i can say its pretty much like a楊枝金露 (because of similar ingredients).

心太軟呢... 外表幾靚. 切開個時真係會有朱古力湧出黎. 呢個要讚下, 真係真係做得唔錯~ 無論係熔左既朱古力醬定係個cake, 都唔係話好甜. 我比較鐘意食甜, 所以我覺得可以再甜d~ 不過呢個level都acceptable~ 個cake唔乾, 夠濕. chocolate cake + chocolate sauce + vanilla ice cream = pretty tasty!
可惜既係只得一個非常細少既vanilla味雪榚球~ 邊到夠? 俾多個雪榚球就good.
黃金夢
心太軟
2010-02-09
$26 (宵夜)