2010-02-10 24 瀏覽
那天真的好忙,ㄧ天內食咗幾間食店!食完晚飯,我哋仲去咗厚福街間甜蜜蜜,食咗我人生第ㄧ個台式甜品 - 上年 hit 爆嘅層層冰冰! 這個朱古力味冰冰,D 冰固然係凍凍地脆脆地啦!佢 D 冰冰嘅朱古力味淡淡地,唔太濃;但加埋朱古力醬、朱古力粒粒,個味道幾好,唔洗擔心甜到飛起,因為Wow 笨人(我本人–催世安的笑爆口音!有冇睇ㄚ?哈哈哈…笑爆咀!)雖然極愛甜品,但卻受不了那些漏到飛起的感覺!我仔仔同 Y君的囡囡就覺得超好味!可惜,可愛嘅妹妹由於肚痛,只能淺嚐!略嫌那些配搭嘅啫喱粒味道太淡,如果佢肯加可樂味啫喱粒就好了!$45貴唔貴?好貴ㄚ尖沙咀! 朋友 Y 說沙田河畔花園有得食,仲好好味添;都只係 $20 幾蚊乍!下次請返佢囡囡食先!P.S.: - 可惜果道地方太窄,坐得唔耐!
好貴ㄚ尖沙咀!
食先!

P.S.: - 可惜果道地方太窄,坐得唔耐!

2010-01-16
$45 (其他)
慶祝紀念
生日
2010-01-22 20 瀏覽
甜蜜蜜d甜品好似幾出名, 去食個dinner順便可以試埋佢d甜品$50晚餐包飲品&是日甜品, 主菜有十幾款可以揀, 不過D款式麻麻地講真份量唔大, 勝在有甜品搭夠就啱啱好兩個人叫左兩個set1.大蝦海鮮牛油飯, 有大蝦一隻, 幾隻中蝦, 青口、蟹柳、魚塊每樣都係得一舊, 個汁配合得好好, D飯食落就冇意大利飯咁lup口, 只可惜d飯超少... 2.黑椒豬扒意粉, 感覺上份量多少少, 其實都有好多洋蔥, 不過個豬扒好好味, 煮得入味而且好林果日既是時日甜品都唔錯, 朱古力pie雪糕, 個pie其實係個蛋撻皮上面裝住舊朱古力軟蛋糕, 連個雪糕都好味過人, 因為裡面仲有朱古力碎, 正!其中一個甜品加左$30由是日甜品轉心太軟, 好好味!勁多朱古力醬流出黎, 個蛋糕又夠軟熟, 正價要$42不過佢地D service就麻麻地, 唔係太友善, 地方亦坐得迫迫地
講真份量唔大, 勝在有甜品搭夠就啱啱好

兩個人叫左兩個set
大蝦海鮮牛油飯
是日甜品
2010-01-14
大蝦海鮮牛油飯
是日甜品
2010-01-10 18 瀏覽
焗酥皮朱古力豆腐花:酥皮包住好稀既朱古力汁+豆腐花焗,我就覺得好怪囉,又食唔到朱古力味!不過傻baby話好味喎...黑白朱古力梳乎厘:梳乎厘好soft,有蛋香不過冇乜朱古力味,而雪糕係白朱古力味,我好中意^^總括泥講都ok既...不過價錢就貴左少少囉~

總括泥講都ok既...不過價錢就貴左少少囉~
黑白朱古力梳乎厘
焗酥皮朱古力豆腐花
$40 (宵夜)
2010-01-04 30 瀏覽
十二月下旬早前跟I Love Cake的太子爺傾過心太軟的製法,他說偶跟海逸酒店甜品總廚Benny拿下的recipe跟他所見的由出入,他說牛油朱古力麵糰內應該加入朱古力的,偶聽得三魂不見七魄,心太軟明明就是靠溫度控製做到外層定形,芯還是滲流的效果,他卻堅持很多甜品小店都是這版本的。重點不是皮不酥亦不夠甜栗蓉蛋糕,亦不是味道平平不會難吃的橙味梳乎厘,而是吃起來勉強流芯,流著來的朱古力漿味道濃郁,但外層味道卻不如芯般濃郁,也充斥著「粉糠」的嗆味,到埋單時,看到不應該看到的一盤加入朱古力「夾芯」心太軟,這夜,跟嗜甜的編輯好友吃到遍地眼鏡碎...
十二月下旬

外層與軟芯是兩個不同味道。
橙味梳乎厘,味道最平實的一味。
栗蓉蛋糕,大堆頭港式甜品。
雖然非正宗做法,但太子爺說的話,是對的...
橙味梳乎厘,味道最平實的一味。
2009-12-21 15 瀏覽
my first time of visiting this little shop.heard that it's famous, and lots of artistes come to this shop.i ordered "是日糖水": 芝麻糊+湯圓it lacked sesame aroma, and was with a very rubbery texture... i would say it looked like 鼻涕... not very black in color, may be too much rice / too less sesame seeds.the 湯圓 were very soft, not chewy enough.perhaps i made the wrong order of sth traditional in a shop that's famous for its "fusion" dessert. yet i wonder if it is not that into the traditional chinese de

i ordered "是日糖水": 芝麻糊+湯圓

perhaps i made the wrong order of sth traditional in a shop that's famous for its "fusion" dessert. yet i wonder if it is not that into the traditional chinese desserts, why offers it?
2009-12-20
2009-12-20 26 瀏覽
心太軟 - 好味粟子酥 - 普通朱古力梳乎厘 - 梳乎厘入口即溶、甜度適中、配與青檸雪芭(不是原配,雖自行order),一流!木糠布甸 - (太甜、中間一舊硬芝士、很膩)
2009-12-18
$50 (宵夜)
慶祝紀念
生日
朱古力梳乎厘
TEA時間去左甜蜜蜜食午餐 雖然吾哂排隊,但都差吾多坐滿哂人TEA SET都係$2X,有野飲+甜品~甜品仲要吾係係奶凍+雪糕球!抵食!!叫左鰻魚蟹籽炒飯($27),飯夠乾身,但無咩味,配鰻魚就好好食!不過鰻魚又吾多。。。甜品普通LA~不過係送既又吾同同MAMA嗌多左個 芒果春卷伴芒果沙巴翁($40)呢個甜品就好好味LA!外脆內軟,外熬內冷,好過隠D沙巴翁個面烤過~面有D焦糖~好食!MAMA都話好好味~整體來講~好味又抵食!!
TEA時間去左甜蜜蜜食午餐

雖然吾哂排隊,但都差吾多坐滿哂人

TEA SET都係$2X,有野飲+甜品甜品仲要吾係係奶凍+雪糕球!抵食!!

甜品普通LA~不過係送既又吾同

同MAMA嗌多左個 芒果春卷伴芒果沙巴翁($40)
呢個甜品就好好味LA!外脆內軟,外熬內冷,好過隠
D沙巴翁個面烤過~面有D焦糖~好食!MAMA都話好好味~

整體來講~好味又抵食!!
鰻魚蟹籽炒飯
tea set 既甜品 幾好食
芒果春卷伴芒果沙巴翁
2009-12-11
鰻魚蟹籽炒飯
tea set 既甜品 幾好食
芒果春卷伴芒果沙巴翁
今晚飯後想食甜品,在尖沙咀區內,找一家甜品店突然想試下一些從未光顧過的甜品店,於是選擇這一間在厚福街這條小巷內的甜品店原先在店外徘徊了一會,想看看Menu有否合口胃的甜品吃呢?近來天氣漸漸涼,唔太想吃雪花冰再與同在厚福街內,斜對面、打著對台的人氣雪花冰甜品店糖仁佳作比較既然我唔想吃雪花冰,而甜蜜蜜主打的,還是其他花款的甜品在這個比對下,便選擇入內一入店內,便聞到陣陣而濃烈的甜品香味這些香味或是班戟的香、又或是蛋糕的香,實難以找出源頭但可以肯定的是,既增加食客的食慾,又為店內襯托、配搭出一種香甜的味道這種的化學作用,實在唔錯!店內裝修以橙色為主,燈光也偏黃,令食客有一種較溫暖的感覺這也是這店的優膀之處唯一的缺點反而是其店舖地理,位處一條小巷的差不多盡頭位置,旁邊又有糖仁佳夾攻叫了一份香橙朱古力梳乎里+青檸雪芭賣相不俗的,黃色的梳乎里,與青色的雪芭,形成對比味道也唔錯,梳乎里幾鬆軟而不至一夾就散,而且整得幾香梳乎里內夾著朱古力漿,更覺好味青檸雪芭味道亦唔差,酸酸甜甜幾開胃這份梳乎里+青檸雪芭,便構成一份酸甜而味道適中、不太濃烈的甜品我甚至覺得,這份應該是餐前的開胃小食,多過是飯後甜品這份香
今晚飯後想食甜品,在尖沙咀區內,找一家甜品
原先在店外徘徊了一會,想看看Menu有否合口胃的甜品吃呢?
近來天氣漸漸涼,唔太想吃雪花冰
再與同在厚福街內,斜對面、打著對台的人氣雪花冰甜品糖仁佳作比較
既然我唔想吃雪花冰,而甜蜜蜜主打的,還是其他花款的甜品
在這個比對下,便選擇入內
一入店內,便聞到陣陣而濃烈的甜品香味
這些香味或是班戟的香、又或是蛋糕的香,實難以找出源頭
這種的化學作用,實在唔錯!

店內裝修以橙色為主,燈光也偏黃,令食客有一種較溫暖的感覺
這也是這店的優膀之處

叫了一份香橙朱古力梳乎里+青檸雪芭
賣相不俗的,黃色的梳乎里,與青色的雪芭,形成對比
味道也唔錯,梳乎里幾鬆軟而不至一夾就散,而且整得幾香
梳乎里內夾著朱古力漿,更覺好味
青檸雪芭味道亦唔差,酸酸甜甜幾開胃
我甚至覺得,這份應該是餐前的開胃小食,多過是飯後甜品
這份香橙朱古力梳乎里+青檸雪芭,份量方面就麻麻了,唔算太份,只剛剛好夠一個人吃
如果兩個人share來吃,就唔多夠喉了!
正因為其份量不大份,賣價成四十元一份,便覺得唔算好抵食
但無論如何,這份香橙朱古力梳乎里+青檸雪芭,都算唔錯既

第一次進入店內,當我見到甜蜜蜜號稱做甜品專門店,卻同時提供其他的晚飯菜單
我會有點覺得,這店一定是生意欠佳,於是粗製濫造,連咖啡牛腩飯也賣埋

但吃過一次其出品的甜品,又唔差喎
加上Openrice內的評價也不差,看來其甜品專門店的名堂,也是正確的!
香橙朱古力梳乎里+青檸雪芭
店內裝修以橙色為主,燈光也偏黃
2009-10-26
$40 (宵夜)
香橙朱古力梳乎里+青檸雪芭
店內裝修以橙色為主,燈光也偏黃
2009-10-19 26 瀏覽
在美麗華商場吃過晚餐後,又係甜品時間。步行到厚福街,在糖仁街和甜蜜蜜之間,我們選了後者。生意難做,甜品舖也要供應飯麵以增加收入。我們一心來吃甜品,就不考慮咸點了。要兩客心太軟,一份芒果春卷伴芒果沙巴翁。兩客心太軟的賣相、流心程度以致味道都差不多,水準一致。外表幾精緻的,只嫌雪糕不夠太球;用刀破開,流心程度令人滿意,不過朱古力漿可以再濃郁一些,同埋未夠暖心;還有一枝脆條,香脆可口。公平一點來說,水準已不錯,只是自己吃心太軟吃刁了咀。芒果春卷伴芒果沙巴翁,外皮脆口,裡頭藏著鮮甜的芒果肉,必然好吃;沙巴翁經烤過,提升香氣,還吃得出點點的酒香及蛋香,美味。正餐之後再吃兩款甜品,才算圓滿。

正餐之後再吃兩款甜品,才算圓滿。
尚算流心
芒果沙巴翁
2009-10-18 12 瀏覽
我地一行3人....叫了3個....一個係心太軟...一個焗布甸+青檸雪糕...同一個撈物...個心太軟..真係做到外脆內暖....真係好味........仲要唔需要..好快就有....個芒果汁撈生果就一般...個布甸.....有d橙皮的....我唔太鍾意橙...但都可以接受.....最好食係個青檸雪糕...唔係好酸ga喎..好清新感覺.....好正...下次會再去.....
我地一行3人....叫了3個....

個芒果汁撈生果就一般...

心太軟.....真係外脆內暖....好好味道~~
唔記得係咩...左:就芒果汁再撈落d生果度....普通左d...
個布甸都可以...但最好味係個青檸雪糕
2009-10-15
心太軟.....真係外脆內暖....好好味道~~
個布甸都可以...但最好味係個青檸雪糕
平日做野都唔係好開心..順心, 是日 lunch 要出外食, 禁就約左個老死去甜蜜蜜食野 + 吹下水..... 2 個人 order 左 2 個 lunch set ( 主菜 + 甜品 + 飲品 = $38 ) share 一齊食.主菜1) 焗海鮮白汁公仔麵 我未食過焗公仔麵架, 原來都幾得, 不過佢個面唔似焗過囉 2) 燒香橙汁鴨胸天使麵 (原本係飯, 我地問可否轉天使麵, 佢話冇問題.... GOOD ) 夏天食 D 有生果既菜色係好好既, 會令人好開胃 , 而鴨胸都有成 4-5 件, 亦唔同平時係街買到個 D , 佢似係新鮮整既大大件厚厚地.甜品是日得 2 款選擇 : 1) 豆腐花, 2) 拿破崙朱古力雪糕. 我同我老死唔洗講.... 2 個都係要拿破崙朱古力雪糕 . 正... 食完開心返晒 飲品我 : 熱檸檬柚子蜜 -- 1 般野 老死 : 熱檸檬百花蜜 -- 幾好飲, 好有花味為一差少少就係 d 服務員, 好似未訓醒, 要人講多幾次, 落左 order 之後又走黎問多次 ( 我見幾枱客都係禁 ) 真係要改改啦... 好滿足既一餐, b

主菜
1) 焗海鮮白汁公仔麵
我未食過焗公仔麵架, 原來都幾得, 不過佢個面唔似焗過囉
夏天食 D 有生果既菜色係好好既, 會令人好開胃

甜品
. 正... 食完開心返晒

飲品
我 : 熱檸檬柚子蜜 -- 1 般野
老死 : 熱檸檬百花蜜 -- 幾好飲, 好有花味

好滿足既一餐, blessing
尋晚食完D咁既垃圾食物, 今晚點都唔待薄自己架啦~ 去親厚福街, 通常一下子就衝左入唯一/越南野度, 次次經過呢間甜品舖, 望下個 menu 就去左果兩間~ 點解? 無他既, 明知佢甜品舖, D Set 又咁平, 唔敢對佢D野食有期望。 今日入去, 都係本住甜品為上既心態, 點知就有意外驚喜! 一份Dinner: 一杯凍飲, 一份正餐, 一份是日甜品, 盛惠$50, 唔使加一, 想自選甜品, 可以比多$30, menu 甜品任簡。當然我都唔傻, 問一問, 今晚甜品係雲石芝士餅併雪糕... 我吓左一聲... 收你果$50 仲要有咁大入甜品? 咁正餐會唔會唔掂架? 首先上台既係凍檸蜜: 無咩特別, 檸味同蜜味好好, 唔會過甜, 叫做打左少少強心針~ 之後係個西蘭花海鮮焗出前一丁(配西班牙汁)先上: 芝香撲面, 芝士好香濃, 而且好足料! 跟住到我千諗萬諗先決定到既大頭蝦併海鮮牛油飯: 一上台已經比賣相吸引住... 睇到好靚既白汁, 入面有蝦, 青口, 魚柳, 蟹柳, 當然唔少得主角開左邊既大頭蝦! 上面仲有d蘿蔔苗同蟹子, 拌勻食好 refresh! 對尋日個怨氣一掃而空~ 最後甜品登場,
尋晚食完D咁既垃圾食物, 今晚點都唔待薄自己架啦~

今日入去, 都係本住甜品為上既心態, 點知就有意外驚喜!

最後甜品登場, 雪糕幾有奶味, 最欣賞佢舊雲石芝士餅, 好濃 cheese 味, 食落口不膩, 上多幾件都食到~

埋單一百蚊正, 服務就一般啦, 多後生仔鐘意嘻嘻哈哈, 有時掛住玩聽唔到人叫佢~ 尋晚既二百幾蚊, 我寧願用晒黎食呢間囉~
Main Course 既質素絕對好好, 同UCC可以平分秋色, 比起 Waraku 更勝一點~
呢個價錢, 似乎第時去到厚福街要揀野食要更苦惱了~
凍檸蜜
西蘭花海鮮焗出前一丁(配西班牙汁)
大頭蝦併海鮮牛油飯
雲石芝士餅併雪糕
2009-10-08
西蘭花海鮮焗出前一丁(配西班牙汁)
大頭蝦併海鮮牛油飯
雲石芝士餅併雪糕
2009-10-04 4 瀏覽
食甜野真係會開心D架WOO!!!知佢收12點,,但因為好唔開心既關係,,11:30搭的士黎,..傻左.叫左心太軟~~黎到呢間好似一定要ORDER甘..次次黎既水準都KEEP到...~正呀,,呢個D味會濃D~~所以之後仲ORDER左個青檸SOBET BALANCE返D味..~~個SOBET都OK既..,但成日都唔夠凍,,食落好酸....~但配合返佢本身D MANGO..都算係唔錯既ITEM!!~~~好彩12點後都仲好多人,,,冇趕人走~~~~~但野食未上哂就要埋單... ~~ 好似唔係好專業WO呢個做法..........

• 心太軟
  • 青檸SOBET
2009-09-14 3 瀏覽
星期六同朋友食完飯嚟左呢度食糖水,9點幾已有人等位了,我們六個人等左一陣就有位,都算快呀,我叫左一個休果涼粉,我覺得好甜,可能太多糖水的關係吧,但生果都算新鮮的.朋友們叫的都是不同的,有兩個叫了青檸雪芭配芒菓冰打成的雪糕,一個叫左荔枝玉露,也是有一些荔枝再加一些雲妮那打成的沙冰,另外兩個叫芒菓西米露,一個叫左芒菓撈撈,唔知係咪呢個名,佢地都話好味的呀.

2009-09-12
$34 (宵夜)
2009-09-07 27 瀏覽
8月27日(星期四)晚,吃完美味串燒後,部份食友嚷著要去“溝貨”,因女友還想吃甜品,我便提議去厚福街吃甜品,眾人沒有異議下便跟著我和女友去做甜魔。一行約十人來到厚福街,見到“糖仁街”有人排隊,我就先去「甜蜜蜜」等位,待檸茶兄去完798探路後亦剛好有位,十個人就坐在小小的長檯。女友點了這裡的招牌之一「焗酥皮豆腐花」,我就要一客雪糕窩夫。酥皮包著用細小的盅盛裝的豆腐花再焗,豆腐花尚算滑溜,沒有加糖水,祇靠酥皮上面的朱古力醬來調味,若未吃過的應該覺得不錯;我的雪糕窩夫賣相也頗精美,窩夫是即叫即製的,夠熱和口感鬆軟,雖然雪糕祇是一般貨色,但伴著窩夫來吃,味道和口感都很好。吃完甜品,時候也不早了,也是分道揚鑣的時間了!

吃完甜品,時候也不早了,也是分道揚鑣的時間了!
焗酥皮豆腐花
雪糕窩夫