2020-06-29 1026 瀏覽
鏞記停業裝修, 甘飯館也早已因租約期滿結業, 想不到最後能夠在這武漢肺炎繼續生存的甘家餐廳是甘牌燒鵝, 而且早已將其向亞洲其他地方發展, 但無論是香港本家還是在台灣或新加坡的分店, 評價也是好壞參半. 究竟連鏞記也被拿走的米芝連一星, 她何德何能可以維持下去! 簡單一碟七十多元的燒鵝飯, 配上酸薑皮蛋, 價錢並不太貴, 但只要見兩種不同顏色的燒鵝, 我心裏面涼了一節, 皮和肉毫無優異之處, 唉! 感覺很差. 至於酸薑皮蛋, 我也沒有興趣作評價了. 相比之下, 鏞記其實一點也不差.
2020-06-27 943 瀏覽
今日星期五,食晏時間去咗灣仔一間好出名食燒鵝嘅餐廳,叫「甘牌燒鵝」食Lunch這間連續6年獲得「米芝蓮一星🌟」嘅餐廳,之前見到好多人排隊;今日大約1:45PM去到,過左食晏繁忙時間,得2-3人等,好快有位入座後我叫咗「堂食套餐」,這個套餐只係逢星期一至五早上十一時半至下午二時先有,我揀左i. 燒味套餐:「A. 甘牌燒鵝飯套餐 $74」ii. 跟套餐小食:手拍青瓜iii. 跟套餐餐飲:老火靚湯價格💰:$74味道😋:一般

i. 燒味套餐:「A. 甘牌燒鵝飯套餐 $74」
ii. 跟套餐小食:手拍青瓜

甘牌燒鵝飯
甘牌燒鵝飯套餐
2020-06-26
2020-06-20 651 瀏覽
今次和朋友心血來潮,想到這家出名的燒鵝店,此家店已連續多年成為米芝蓮的店。我們叫外賣回酒店吃。價錢一點也不便宜,下裝的燒鵝加滷豆腐鵝肝,兩碗瀨粉和一碟油菜已經要300多元。回到酒店打開一看,就看見燒鵝10分新鮮,皮上有一層油,看下去也覺得很好味。鵝肉鮮嫩多汁,鵝肉的油脂層不是很後,但吃下去很香。重點在它的皮,脆啊!好吃得不得了!再配上瀨粉,是絕配,太美味了。滷豆腐和鵝肝也不錯,只是鵝肝略肝了些,不像法國鵝肝那樣嫩。
2020-06-04 819 瀏覽
由於疫情關係,晚飯時間去到這間餐廳終於不見人龍排隊,便立即入去試試。首先叫咗一個冷盤香醋黑木耳,味道都是預期的,不錯。跟住再叫皮蛋子薑,皮蛋子薑是非常夾啲,好好味。但$14一份就貴左少少,沒什麼功夫呢!再叫多個小食,鹵水蛋,食落鹵水味不夠香濃,不過,$10隻,還可接受。主角:甘牌燒鵝,要了一份例牌$155,看圖份量好似好多,實質用了很多豉油豆放厎,賣相真係呃到人🙁,味道一般,沒驚喜。肉質不夠軟滑。真的不覺得值這個價。試過就算⋯⋯
首先叫咗一個冷盤香醋黑木耳,味道都是預期的,不錯。
試過就算⋯⋯

2020-05-30 646 瀏覽
路過見到,竟然唔洗排隊?! 即刻入去試試。 老闆應該幾有家庭觀念,亦有人情味,連燒鵝師父個樣都畫埋落去。叫個上庄試下。本來想試埋鳳肝,但晚上六時已經沽清了。望落唔錯都算多肉個底仲有d蠔油豆,好懷舊講番隻鵝,個皮真係香到不不得了,有陣炭燒味!除左係澳門JW食過片皮鴨食過呢陣炭燒香之外,今次再食到,外皮仲係保持到脆身!肉汁非常甘香!就算底下部份都好多肉!食燒鵝係油嫁喇,但佢d油非常咁香,咁先食得有價值!個汁真係超正,叫左碗白飯撈晒佢個汁!個撈面都係超正,功夫非常到家!完全無簡鹼水味,又彈牙,仲要中間剪左一刀,方便食客,好多時係老麵家先會做,呢個麵真係一流,好難得!! 配既湯仲好重胡椒味,非常夾!唯一係,我地隻腳放係枱底個庄時,油到跣腳。估唔到燒鵝上庄有油,張枱個下庄都呼應番。
路過見到,竟然唔洗排隊?! 即刻入去試試。

叫個上庄試下。本來想試埋鳳肝,但晚上六時已經沽清了。

望落唔錯

都算多肉

個底仲有d蠔油豆,好懷舊

配既湯仲好重胡椒味,非常夾!

2020-05-30 522 瀏覽
甘岩黎灣仔依邊,同朋友四圍行吓~午餐時段上網睇下灣仔有咩出名餐廳,諗住試吓都好~見附近有間甘牌燒鵝好出名,就黎試吓~燒味飯黎講..算貴....不過佢甘出名,可能好好食..值依個價掛...但食落~真係好鬼普通,比普遍燒味店好食少少甘囉...但個量好細..我女仔食...食完成個餐都無飽肚感~建議唔係小鳥胃的話,記得落單個時叫多飯~而老火湯又係普通feel, 好彩唔係味精湯既味,都ok既~講真~香港四圍都有燒味飯食,我比依個價食普通野,食唔出驚艷位係邊?why甘出名?鴨皮又唔係脆、肉又唔係嫩、分量又唔係大...我真係覺得成件事性價比好低...sor..我食唔飽真係嬲左!兩個套餐埋單$150,依個價我可以係大排檔食四碟燒味飯..一樣有碗湯送~總結,食燒味唔洗簡佢,性價比低,除非你錢多唔care~

總結,食燒味唔洗簡佢,性價比低,除非你錢多唔care~
近期,因為公司要大型盤點,需要常到店舖工作,而店舖地點係灣仔,岀名多美食嘅商業區,所以,每次外岀用膳都會特登覓食,睇下有咩好食嘅餐廳,可以同大家分享,今次首先分享米芝連一星又係鏞記酒家之後嘅甘牌燒鵝。甘牌燒鵝係鏞記酒家後人開嘅,而且仲係米芝蓮一星餐廳,既然講到咁堅,當然要去打個卡,試食睇下係咪真係咁正啦!一向唔係飯桶嘅我,今次嗌咗瀨粉,而且食燒鵝當然要配瀨粉啦。由於,我係下午大概一點半左右,食飯時間用餐,剛剛好只係等幾個人就有位,店舖細小,但座位都舒服及乾淨嘅。而且,有午市套餐提供選擇,七十幾至八十幾元左右,其實都只係多一個小食同餐飲,我同同事就分別嗌咗滷豆腐,及手拍青瓜,可以兩款小食都試到,滷豆腐入味、手拍青瓜清脆爽口。燒鵝油雞瀨粉 $76 (4/10)燒鵝皮唔夠脆,已經係最大敗筆,完全無左烤鵝嘅香味,肉質偏鞋,油雞係普通嘅白切雞,肥瘦適中,配薑蓉食,味道正常唔太特別。燒鵝叉燒瀨粉 $76 (5/10)叉燒味道正常,瘦叉燒為主,肉質淋,啱晒瘦身一族嘅OL。總結: 七十六蚊一碗燒味粉麵,加一服務費之後,八十幾蚊埋單。價錢一啲都唔平,但平平無奇嘅燒味,岀名嘅燒鵝,一啲都唔好食!燒得唔夠香

滷豆腐、手拍青瓜

燒鵝油雞瀨粉

燒鵝油雞瀨粉 $76 (4/10)

燒鵝叉燒瀨粉

燒鵝叉燒瀨粉 $76 (5/10)
叉燒味道正常,瘦叉燒為主,肉質淋,啱晒瘦身一族嘅OL。

總結: 七十六蚊一碗燒味粉麵,加一服務費之後,八十幾蚊埋單。價錢一啲都唔平,但平平無奇嘅燒味,岀名嘅燒鵝,一啲都唔好食!燒得唔夠香、唔夠脆、唔夠薄,皮肉分離,肉質偏鞋,豪無味道。油雞普通,無太特別。唯一比較好嘅係叉燒,肥瘦均勻。以呢個水準,普通燒臘舖都做得到,而且價錢比甘牌便宜。
2020-04-28
2020-05-19 428 瀏覽
味道真的不行,特別油特別老,真的是肉眼可見的脂肪層,就不能選一些瘦一點的鵝嗎?以為是正宗的廣式燒鵝,結果不咸不甜,似乎有點芝麻醬的味道,一點都不正宗,比較適合外國人的口味,怪不得評得上米其林餐廳。價格也貴,分量小,性價比太低了。
2020-05-10 457 瀏覽
烧鹅端上来,除了骨头就是肥油,味道还不如广东一般小店的烧鹅。鹅肝也不好吃,做得很老,像猪肝一样。和慕名而来的,太失望了,以后不会再光顾。真的想不明白这个米其林一星怎么来的,可能是外国人没吃过烧鹅吧。
2020-04-30 691 瀏覽
灣仔甘牌燒鵝,過去多是內地客,時值疫症,人龍暫且不見,行人路疏通了。早上訂單,黃昏取貨,對方說曾遇上很多流單,所以問得很徹底,叮囑不要走單。一隻燒鵝分兩盒裝,附帶一樽醬汁及酸梅醬,為確保質素不受影響,在取貨後半小時內食用。開盒,落醬油,顯得很有色澤,賣相也吸引。然而,並非所想像中可口,又或者是期望過高了,蘸上醬汁也可以豐富口感,但味道與肉質不過爾爾,皮不是太脆,肉也不太嫩滑,只算是一般貨式。平時一般餐廳的燒鵝瀨的鵝肉也可以媲美,若以這隻約六百塊的燒鵝,並不是物有所值。

2020-04-26
外賣自取
2020-04-27 348 瀏覽
This shop was usually having a long queue. But recently there was no queue so decided to have a try.However, the experience is quite bad. The bbq goose is worse than even average bbq shop. The meat is dry, the taste is not goo.Dont know why there was long queue for this shop. Will not return again.

2020-04-26 484 瀏覽
冒著米芝蓮嘅名號而來,但係完全無米芝蓮餐廳該有嘅服務同環境,不過呢D都唔緊要,燒鵝好食就得。我同朋友一人點左一個烧鹅腿濑同招牌燒鵝套餐飯,見到燒鵝賣相好似好好就打包左一份例牌。但係老實講,瀨粉真係好一般,完全唔係广东式瀨粉應有嘅綿滑質感,好似粗米线,完全吸收唔到湯头,令人好失望。燒鵝都係好一般,以為賣相好就好食,點知D肉梅曬,口感實在唔好。打包個只燒鵝摞翻屋企都無人食。
2020-04-10
2020-04-11 568 瀏覽
排了两个多小时的队才吃上的烧鹅,传说中的米芝莲一星烧鹅,感觉大家都是慕名而来,而且都是内地人居多。烧鹅味道一般吧,不算惊艳,价钱略贵,肉质还不错,就是有点腻,可能太肥油太多。叉烧还行,和普通烧腊店的差不多吧,不是特别突出。总的来说没有什么特色,这个价格不太值得。
2020-04-05 424 瀏覽
最近来港外国人多了,不敢出门吃饭,只好叫外卖来应付一下。叫了之前吃过的这家烧鹅,点了之前吃过的招牌烧鹅饭,但是味道就不一样。烧鹅皮卖相不好,已经完全软掉,没有光泽,肉质有点硬,没有了新鲜烧鹅的香味和口感,不知道是放了太久还是什么原因,反正以后不会再点外卖了。
2020-04-01
2020-04-03 557 瀏覽
次次經過都見到人排隊,這陣子疫情嚴重,比較少人,不用排隊!😅今次和兩個朋友一起吃,點了招牌燒鵝,加幾碟小食,😝聽說這間燒味是著名燒鵝,但係完全唔覺得有什麼特別,皮不脆,肉不嫩,沒有肉汁,溫度也不是很熱😭本人最喜歡吃熱的東西,再好味的東西,涼了也變得不好吃!!😌起初以為這間餐廳那麼出名,燒鵝一定會很出色,例如皮脆多肉汁,怎知道一咬………😑😑比很多燒味舖頭還要差😨真的希望越大失望越大😂他們的燒鵝醬,倒是比燒鵝好吃😂不再去了
次次經過都見到人排隊,
這陣子疫情嚴重,
比較少人,不用排隊!😅
今次和兩個朋友一起吃,
點了招牌燒鵝,加幾碟小食,😝
聽說這間燒味是著名燒鵝,
但係完全唔覺得有什麼特別,
皮不脆,肉不嫩,沒有肉汁,
溫度也不是很熱😭
本人最喜歡吃熱的東西,
再好味的東西,
涼了也變得不好吃!!😌
起初以為這間餐廳那麼出名,
燒鵝一定會很出色,
例如皮脆多肉汁,
怎知道一咬………😑😑
比很多燒味舖頭還要差😨
真的希望越大失望越大😂
他們的燒鵝醬,倒是比燒鵝好吃😂
不再去了