2016-10-23 770 瀏覽
今天朋友帶我來觀塘這家玉桃軒午膳,這裡裝修高雅簡潔,餐枱擺位空間感足夠,就算滿坐食客也不覺嘈雜。這裡可説是水滾茶靚、出品有水準、服務又周到。午餐食品款式蠻多,價錢又實惠。燒腩仔外皮卜卜脆,腩肉香嫩,味道不會過鹹,很有水準。菜心苗青翠軟嫩有菜味,沒有下油很健康。長長的燒茄子不油不膩,茄子味重之餘,還釀了爽彈的鯪魚肉,沒有醬汁的部份也很好吃。點心拼盤有香芋雞粒餃、鲜蝦莧菜餃、潮州粉粿、雞包仔和薑汁千層糕各-件。每款不但賣相精緻,還真的做到皮薄餡靚、用料新鲜,味道更勝很多酒樓的出品。咕嚕肉醬汁酸甜度剛好,薄薄的-層剛好黏著稔香的肉排上,只是略為大件,如-口-粒就更好了!菜肉餃有4大粒,外皮軟滑,豬肉爽鲜,上湯有大地魚的味道,沒有味精的感覺,連伴隨的幾條生菜也很爽甜。细看晚餐和酒席的菜單款色多而價錢相宜。下次可以和家人來飯聚呢!
這裡可説是水滾茶靚、出品有水準、服務又周到。
午餐食品款式蠻多,價錢又實惠。
脆皮僥腩仔
燒腩仔外皮卜卜脆,腩肉香嫩,味道不會過鹹,很有水準。
白灼有機菜心苗
菜心苗青翠軟嫩有菜味,沒有下油很健康。
原條燒茄子
$26.5
五式點心拼盤
$26.5
菠蘿咕嚕肉
$15.8

2016-10-14
2 分鐘 (堂食)
脆皮僥腩仔
  • 菜肉雲吞
  • 點心拼盤
  • 燒茄子
2016-10-22 1783 瀏覽
我和媽媽的假期總是不一致 我放的銀行假 而媽媽大多只能在平日偷閒這天因有婦科檢查 我選擇在平日放自己一天假 也難得地請媽媽喝頓茶 我們早上十一點左右入座幸好還是早市 而且平日來也更加划算既然想當孝順女 當然豪一點豁出去蒜茸鮮蝦春卷  20.5我和媽媽都很喜歡蒜味的東西 這個春卷很夠味 蝦肉也不少 而且炸得一點不油膩醬皇蒸鳳爪  13.8早市優惠只售13.8 十分抵食調味剛好 不會死鹹 醬汁不黏稠蜜桃冰梅骨  42因為我很喜歡吃咕嚕肉不過吃多了也想試試看其他的媽媽說這個味道跟咕嚕肉很類似 果真如此 排骨很酥脆 是現點現炸的 撘配酸酸甜甜的醬汁很開胃不過份量少了點 性價比不是很高薑蔥牛柏葉  20.5跟其他茶樓比 這真是貨真價實牛柏葉比例很多 而且每塊都爽身有咀嚼感玉桃蝦餃皇  33.5中規中矩蝦子夠大 但沒有很鮮白灼菜心苗  38失望的一道菜明明菜心是當造 但異常老身 而且不夠熱重點是定價太高啦韭黃鮮蝦腸粉  25.5皮薄滑溜 但餡料不夠飽滿 看起來很瘦削哈哈瑤柱鮮蝦灌湯餃  25.5很有驚喜!喜歡這種湯包的感覺 而且瑤柱很鮮甜 加點醋一絕薑汁燉鮮奶  13.8口感很棒 可惜太甜啦 要得
我和媽媽的假期總是不一致

也有很多較難看見的點心
重點是和媽媽渡過了一個很愉快的時間

以上。
2016-10-20
$138 (早餐)
蒜茸鮮蝦春卷
$ 20.5
薑蔥牛柏葉
$ 20.5
瑤柱鮮蝦灌湯餃
$ 25.5
2016-10-21 1311 瀏覽
這天一位觀塘區的朋友相約喝茶, 朋友強烈推介一家離他家並不近而位於工廠區的樓上茶樓. 說是價格廉宜而食物抵吃質素不錯. 便即管去一試. 一出地鐵站走幾步後, 走進鱷魚恤中心的電梯大堂. 人流之多比APM有過之而無不及. 令我有點驚訝. 裝修上是較新潮的酒樓格局, 應該是想同步接多些婚宴而設置的裝修. 入座的時間, 只是11點多未到12點, 但座上已坐了個9成滿. 以工業區加上樓上舖來說相當難得. 周六12點前的早市點心價格並不高. 相信這是滿座的一大因素. 一般喝茶的習慣還是自備茶葉, 因有時與朋友的口味不同及自備的大紅袍性質較溫和, 較合自己的脾胃. 由於朋友比預定早到, 早已挑好了點心. 整餐最喜愛的一款小食, 牛展的鹵水入味, 上面淋上些許麻油更添香味. 蝦餃, 燒賣是酒樓的必點之選, 這裡的質素做得頗好, 可惜是蝦餃只有兩顆, 但價格相對廉宜了. 炸雲吞脆卜卜, 沾甜酸醬吃很開胃, 咸水角中規中矩, 但$15的價格有3件確是不錯. 义燒酥的外皮做得酥脆, 义燒內饀濃味香甜. 蝦腸及义燒腸的皮若得做得較薄會更好. 內饀的味道則OK.茄子吸收了醬汁的味道, 魚肉沒腥味, 不錯. 牛

由於朋友比預定早到, 早已挑好了點心.
五香鹵牛展
蟹籽燒賣皇
五柳炸雲吞
金珠咸水角
义燒酥
义燒酥的外皮做得酥脆, 义燒內饀濃味香甜.
韮黃鮮蝦腸
蜜汁义燒腸粉
蝦腸及义燒腸的皮若得做得較薄會更好. 內饀的味道則OK.
豉汁煎釀茄子
茄子吸收了醬汁的味道, 魚肉沒腥味, 不錯.
山竹牛肉球
牛肉不會過多粉, 吃起嫩而多汁.
上湯菜肉水餃
菜肉水餃味道平平, 細細碗有4,5粒份量不錯.
薑汁燉鮮奶
朋友點了一份自己吃, 說奶滑薑香.

翻食指數: 80分.

味道水平平均給4星, 交通便利, 中午飲茶的點心價格不俗.

(此指數平衡店舖交通, 味道, 環境, 價格... 等等, 個人作出的評價.)
2016-10-15
  • 金珠咸水角
  • 蜜汁义燒腸粉
  • 韮黃鮮蝦腸
2016-10-21 258 瀏覽
已經唔係第一次嚟玉桃軒呀 , 喺觀塘apm嚟講 ,佢算係一間比較有質素嘅酒樓。 而且價錢又公道 所以 我哋 經常 都會 嚟呢度 食飯 。今日 係妹妹 嘅生日 我同媽媽 三個人 呢到 玉桃軒。我哋 叫咗 三個餸 ,分別係 清蒸石斑 。加豉油雞 。一份為$268石斑蒸出嚟蒸得非常適中,肉質嫩滑豉油雞 。皮脆肉滑,再加上有蒜頭甜醬油,推介帶子茄子煲$88 帶子好硬,但茄子就非常入味。

清蒸石斑 。加豉油雞 。一份為$268
石斑蒸出嚟蒸得非常適中,肉質嫩滑
豉油雞 。皮脆肉滑,再加上有蒜頭甜醬油,推介
帶子茄子煲$88
帶子好硬,但茄子就非常入味。
2016-10-20 411 瀏覽
公司前輩將會提早退休, 平時都好照顧新人, 又肯幫人, 其實好唔捨得,不過亦要尊重佢的選擇。所以放工專登約前輩食飯, 多謝前輩的教導。前輩中意中式菜, 地點又想係觀塘, 係觀塘搵酒家酒樓實在太易啦 !但係要搵一間好既都要花些時間 ! 先搵左地方近港鐵站, 再睇下佢地的食評, 見到玉桃軒評價唔錯, 所以就決定呢間,訂左6:45分, 自己都早到左 ! 當時未有好多顧客, 環境好新淨, 加上無乜人又靜靜地 !侍應好快上左前茶, 特別既係唔係一般的花生, 而係, 加上係暖暖地又少少辣味 ! 好易入口 ! 而且木耳比花生更加有益啦 !前輩好快趕完工作黎左啦 ! 我地睇下餐牌先, 價錢都比想像中便宜呀 !最後揀左3個小菜 :鎮江醋排骨煲 $83乾蒜粉絲海蝦煲 $108金銀蒜蝦乾蒸茄子 $78其實我想叫片皮鴨, 但係前輩想幫我慳荷包, 所以先無叫呀 ! 反而見到隔離枱有人ORDER,侍應仲好好咁顧客 : 片皮時要淨皮定要連肉 ?? (平時侍應真係唔會咁細心, 好可惜我地2個人食唔到啦 !!)叫左2碗白飯, 餸都好快黎齊啦 !乾蒜粉絲海蝦煲 海蝦有4大隻, 好新鮮 ! 大蝦唔會煎得老, 肉質彈牙夠爽。
但係要搵一間好既都要花些時間 !
侍應好快上左前茶, 特別既係唔係一般的花生, 而係[木耳], 加上係暖暖地又少少辣味 !
好易入口 ! 而且木耳比花生更加有益啦 !
鎮江醋排骨煲 $83
乾蒜粉絲海蝦煲 $108
金銀蒜蝦乾蒸茄子 $78
叫左2碗白飯, 餸都好快黎齊啦 !
乾蒜粉絲海蝦煲
海蝦有4大隻, 好新鮮 ! 大蝦唔會煎得老, 肉質彈牙夠爽。連埋粉絲配搭一流,
粉絲雖然係配角, 但都要大讚, 因為粉絲做得夠乾身, 完全唔油。而且汲收晒蝦的鮮味,
就咁食都大讚 !
鎮江醋排骨煲
鎮江醋夠濃, 又唔會酸得太過, 底部用上洋蔥. 鎮江骨真係用上排骨部位 ,
所以每一件都係有肉連埋骨, 咬落下連埋筋一齊食, 簡直令你停唔到口。
金銀蒜蝦乾蒸茄子
由於食左兩款味道較濃的餸, 所以食返一道較清淡的蒸茄子。
欣賞蝦乾夠大隻, 食落有蝦味 !
繼續同前輩傾下講下飲下茶, 時間都差不多, 侍應竟然問我地食唔食糖水 ??? 而家係香港較高級的酒樓係唔會提供糖水, 問返侍應, 原來只限平日星期一至四先有得送呀 !!
糖水係紅荳沙, 唔會好甜, 做到紅荳起沙。而且係免費真係好窩心呀 !
食左咁多野都係3百幾蚊, 環境又寧靜, 好新淨。用黎食飯一聚真係一流。
2016-10-17 548 瀏覽
約了舅父仔食晚飯, 與官塘APM相連的鱷魚恤大厦是一個好去處, 至於論經濟底吃的一定選這家!相信這味菜頗受歡迎因大部份客人也選擇了極品燒鵝! 至於茶市價錢也很實惠而晚市餐牌如下:這裡選擇頗多, 看過餐牌我們也叫了一個套餐鮮雜菌海皇豆腐煲, 這個菜的配菜有洋蔥、蔥頭、蒜頭、蒜子、西芹、蔥、青椒…份量十足而雜菌有秀珍菇、冬菇、 草菇、磨菇…新鮮味美, 海皇有墨魚仔、 貴妃蚌、珊瑚蚌… 很和味, 原因是主角是貴精不貴多並入味十足的豆腐, 熱辣辣又香又滑, 至於鹹味也剛剛好由於舅父是很喜歡吃豆腐的, 我們也選擇了這個豉汁帶子蒸豆腐, 這味菜出乎意料地鮮甜味美, 帶子與豆腐不單止很夾, 也很滑, 豉汁蒸是特別入味, 火喉及時間調教得剛剛好這條薑蔥蒸石斑仔, 有斤半重, 蔥花及薑絲 的味道滲入剛熟鮮甜嫩滑的魚肉中, 舅父仔話一家酒樓最重要是懂得蒸魚的學問, 看看魚的眼睛及面珠肉, 便知道這條魚是新鮮游水魚, 而至於時間及調味與不同重量及品種 的魚配合, 便能夠把魚弄得滑捋捋燒味拼盤拼盤當然是燒肉最好味, 皮脆肉滑 兩分脂肪八分瘦肉, 最適合我們這些怕肥肉的客人粟米魚肚羹, 由於我很喜歡吃喝湯或
相信這味菜頗受歡迎因大部份客人也選擇了極品燒鵝!
至於茶市價錢也很實惠
而晚市餐牌如下:
這裡選擇頗多, 看過餐牌我們也叫了一個套餐
粟米魚肚羹, 由於我很喜歡吃喝湯或羹之類的東西, 這個不錯的選擇, 粟米的香味濃郁, 配上魚肚, 很有嚼口
最後當然少不了紅豆沙糖水, 不單料很足夠, 火侯肯定也充足 才能把果皮的味道帶出來

2016-07-21
8 分鐘 (堂食)
$152.3 (晚餐)
  • 清蒸石斑仔
公公婆婆最近扭計話要日日飲茶,仔女孫仔孫女就開始左飲茶接力賽,今日輪到我!我就揀左呢間觀塘友介紹既玉桃軒,叉燒係招牌菜又係我最愛!明爐叉燒皇 $60叉燒肥瘦均勻,夠腍身及入味,色水好吸睛,微微焦香加上秘制蜜汁相當美味旁邊的蜜豆帶點煙un ,公公讚口不絕!是必點的菜式啊黃金炸豆腐粒 $38豆腐粒炸得金黃,外邊薄對層十分脆,豆腐嫩滑,加上炸蒜粒同吃夠香口迷你鮮蝦蛋白炒飯 $48炒得乾身香口,不油膩,略嫌菜粒太少瑤柱鮮蝦灌湯餃 $31.5非常薄的皮,包裹著大量蝦,還有豬肉發其他材料,十分足料鮮蝦菠菜餃 $26.5皮薄,晶瑩剔透,煙煙unun,包裹著菠菜及蝦仁,餡料足,十分飽滿!
明爐叉燒皇 $60

旁邊的蜜豆帶點煙un ,公公讚口不絕!

是必點的菜式啊
黃金炸豆腐粒 $38

迷你鮮蝦蛋白炒飯 $48

炒得乾身香口,不油膩,略嫌菜粒太少
瑤柱鮮蝦灌湯餃 $31.5

非常薄的皮,包裹著大量蝦,還有豬肉發其他材料,十分足料
鮮蝦菠菜餃 $26.5

2016-10-15 428 瀏覽
這晚因為要和長輩吃飯, 所以還是找間好一點的酒樓閒話家常。記得之前跟老細到過玉桃軒飲茶環境和食物也不錯, 於是就訂了位準時七點在這兒開餐。觀塘的玉桃軒相信主打是宴會聚餐的酒樓, 裝修的格調都較華麗, 枱與枱之間較多空間。可能這晚時間較早, 又是平日, 顧客不算多, 可以靜靜地談天聚舊也不錯。不要以為這類中式酒家菜價同樣"高貴", 其實平時的小菜晚飯價格都與一般連鎖酒樓差不多。酒樓的小食茶芥是少不免的, 但這個前菜的味道確不錯, 抵食過那些小碟花生或拍青瓜。涼伴雲耳爽口中帶點微辣, 加入了榨菜絲就更惹味了。因為長輩很客氣, 我們這晚就只點了三個餸菜。上湯焗波士頓龍蝦 (配伊麵) 是這晚的特價海鮮精選, 我也很久沒有吃過這個餸了。龍蝦肉自然鮮甜彈牙, 而且波士頓龍蝦較為大隻多肉, 啖啖肉那幾個龍蝦球真的吃得很開心。伊麵亦不會煮得過火, 還是可以輕易夾起的麵條, 真的很怕那些煮糊的麵。而且上湯不算過咸, 與還帶點蛋香的伊麵配上一起吃剛好。這個醬皇彩椒炒花膠顏色漂亮, 紅黃綠搶眼的三色令人食慾大增。初時我以為彩椒的份量較多, 但原來花膠的數量也不少。每件花膠筒都幾大件, 有近半隻筷子般長。質感

因為長輩很客氣, 我們這晚就只點了三個餸菜。
初時我以為彩椒的份量較多, 但原來花膠的數量也不少。每件花膠筒都幾大件, 有近半隻筷子般長。質感較軟身, 但浸發時間適宜, 不會太膠質太淋, 還有點口感。因為花膠本身沒有什麼味道, 所以醬皇就作了味道的話事人。偏濃味但又不會過咸, 帶點海鮮的咸香和微辣, 這個餸佐飯確是不錯。不過我不太喜愛西芹,  正盤算剩下一堆西芹是否有點"核突"...發現原來長輩很喜愛吃西芹的, 太好了! 我很"識做地"把大部份的都送到她的碗裏。
最後一個上的小菜是秘製鎮江骨煲, 煲中都是一字排和洋蔥, 放在熱辣辣的煲中, 香氣大溢。

炸過的一字排骨肉質幾淋, 肥瘦亦適中。不過我就覺得味道好像欠了少少, 不太夠濃度, 感覺這個鎮江骨應該再多帶一點酸才好吃。
酒樓最後還送上紅豆沙做甜品, 紅豆都幾大粒幾好咬的。

這間酒樓除了環境舒適外, 餸菜也不會太"重口味", 加上價錢都唔算貴, 幾適合一家人的聚餐。
2016-10-15 459 瀏覽
最近同老公常常食西餐,感覺都有點膩,今晚終於重投中菜既懷抱。今晚揀左在嬤嬤家附近的玉桃軒,平時好多酒擺,去前一定要打個電話問下。做開婚宴既酒樓,門面當然有相當程度既靚。紅色reception好搶眼,內有大水晶燈。我地好早去,無咩人,但食食下發現都坐滿了。Menu好豐富但我地兩個人兩個胃,只可點三樣菜。《片皮鴨》片皮鴨原隻上,部長即場表演比我地睇,幾下手勢就片好一隻鴨,好精彩。燒鴨燒得好好,表皮好香脆,肉質好嫩滑,中間有少少膏油流出。味道香濃既燒鴨配兩小件青瓜,兩小條青蔥,用麵粉皮包好,味道口感都配合得好好。一食就停唔到口,兩個人慢慢食竟然可以KO到一隻鴨,可見有幾好味道。《海皇翠塘滑豆腐》豆腐係自家製既,直接倒入碟內蒸,好似蒸水蛋甘。豆腐面鋪滿鮮蝦帶子等等。入口滑一滑,吸收左海鮮味道,鮮甘有豆味。幾吸引又考功夫既豆腐菜式,而佢地都處理得好唔錯。《蟹籽帶子賽螃蟹》呢道菜十分大碟頭,賽磅蟹底部有好多西蘭花,上面有帶子同蟹籽。賽磅蟹既蛋白香滑,有海鮮既鮮味又有蛋香,配少少黑醋吊一吊味更精彩。飽到行唔郁,埋單四百有找,性價比甚高。
Menu好豐富但我地兩個人兩個胃,只可點三樣菜。
《片皮鴨》
《海皇翠塘滑豆腐》
蟹籽帶子賽磅蟹
《蟹籽帶子賽螃蟹》

飽到行唔郁,埋單四百有找,性價比甚高。
2016-10-12
蟹籽帶子賽磅蟹
2016-10-13 315 瀏覽
住九龍東的"我們這一家"雖然媽子是芝賢妻良母, 不過有時見佢咁辛苦, 都會搵d日子外出吃飯, 唔使夏日炎炎起廚房煮飯比我地食老人家就鐘意食中菜, 加上至少幾個人頭, 都會揀番起酒家開飯是晚揀左apm連住的鱷魚恤中心, 我地放工過去又超方便平時假日都會經過呢條路去做gym, 每每見到一大條長龍到樓上飲茶平日反而輕鬆d, 唔使排隊搭lift上去一入到大堂, 很寬闊的環境, 客人已佔7成入座率坐低後立即望下菜單先圍餐一定唔少得, 不過我地4大1小, 用不著所以都係散點為主也因為老人家有痛風, 所以很多食物都不能吃, 一家人就緊係要遷就下啦侍應先送上茶及前菜 (其實很多酒樓都會放下這些收費的前菜)不過呢度既前菜唔係酸蘿蔔或花生的簡單野入面有甜酸菜, 豆乾等醃菜, 都叫有誠意一點, 收費都覺得值一點前菜好少會吃光, 但今晚大家都把它吃光了~周圍的環境都開揚夠光原來想吃的片皮鴨, 不過買完即止, 無緣了所以改為燒味拼盤, 但沒想過當中沒有叉燒4色燒味都很好吃, 尤其燒腩仔, 外皮脆脆的, 肥瘦適中油雞也夠味, 多肉又唔肥接下來的都是家常小菜, 因為爸爸痛風只能點這些金銀蛋肉碎浸白菜, 雖然沒有賣相
住九龍東的"我們這一家"

唔使夏日炎炎起廚房煮飯比我地食

是晚揀左apm連住的鱷魚恤中心, 我地放工過去又超方便

平日反而輕鬆d, 唔使排隊搭lift上去

一入到大堂, 很寬闊的環境, 客人已佔7成入座率

坐低後立即望下菜單先

圍餐一定唔少得, 不過我地4大1小, 用不著
所以都係散點為主
侍應先送上茶及前菜 (其實很多酒樓都會放下這些收費的前菜)
不過呢度既前菜唔係酸蘿蔔或花生的簡單野

前菜好少會吃光, 但今晚大家都把它吃光了~
周圍的環境都開揚夠光
原來想吃的片皮鴨, 不過買完即止, 無緣了
所以改為燒味拼盤, 但沒想過當中沒有叉燒
4色燒味都很好吃, 尤其燒腩仔, 外皮脆脆的, 肥瘦適中

油雞也夠味, 多肉又唔肥
接下來的都是家常小菜, 因為爸爸痛風只能點這些
金銀蛋肉碎浸白菜, 雖然沒有賣相, 但有得食又有得飲 (湯)

足料的一味餸, 加了咸蛋的菜湯很有下火感覺, 不過單飲會咸了一點
大人細路都鐘意食的蜜桃咕嚕黑豚肉
平日多數用嘅係菠蘿, 可能會比較酸

呢度改用甜美的蜜桃, 老人家唔會食到"咪"哂眼

黑豚肉件件外皮酥脆, 炸粉也適中, 也不會過肥, 又沒有一件是粉多, 唔錯
本想點西蘭花, 但爸爸不能吃

於是改為健康的"南瓜鮮菌炒帶子"$148

賣相是不討好, 而且價錢有感偏貴, 若改用大粒厚身的帶子會值回票價

不過味道是還可以的
吃畢後, 原來晚飯都有糖水送架

嘩...竟然係滋潤十足的雪耳木瓜南北杏蜜棗糖水, 正呀!!

仲要係料多~ 耳水仲爽口的

為晚餐添上完美句號
2016-10-11
  • 蜜桃咕嚕黑豚肉
My mother-in-law has been working in Kwun Tong area for several years, thus she will know any good food around that vicinity. She recommended us to try this dim sum restaurant at Kwun Tong as it served quality dim sum at an affordable pricing. The Graces restaurant has 3 branches in Hong Kong. When we reached shortly after 11am on Friday, we were quite surprised to see that the place was almost full even on a weekday. The restaurant was huge, by Hong Kong standard. Without waiting for very long,
When we reached shortly after 11am on Friday, we were quite surprised to see that the place was almost full even on a weekday. The restaurant was huge, by Hong Kong standard. Without waiting for very long, we were assigned a table by ourselves.
The price of dim sum was categorized into 3 timing: morning (8am-12pm), noon (12pm-2pm) & noon tea (2pm-430pm).  There are also 5 different pricing for dim sum as well, quite common in Hong Kong. After 1030am, they do sell their full range of dishes.
Mapo Tofu
Mapo Tofu – There is a lot of ingredients used in this dish. It consists of tofu, mushrooms and some veggies. It was a pity that we did not order any rice as the gravy will go well nicely with the rice. Tofu has thoroughly absorbed those sauce into it and it taste soft and delicious.
Roasted Goose
Roasted Goose – It was ok at best. The meat was tender and soft, but the skin was not crispy enough. It was also too oily as well.
Wolfberry and osmanthus jelly
Wolfberry and osmanthus jelly – The size of each piece was generally bigger than those I have eaten at typical dim sum houses. Jelly was slightly tougher, but as a whole the taste was sweet with a slight scent of herbs.
Shrimp with XO sauce rice noodle roll – Portion was quite generous and the texture of it was soft as well. Shrimp was spread on top of the roll instead of stuffing them inside the roll. I prefer the shrimp to be inside the roll as I could not taste much shrimp when I need to separately pick out those shrimp.
2016-10-10 243 瀏覽
平時,又要返工,好難得有機會一家大小去飲茶,星期日,個仔又要上課外活動,極少在早上齊人在家。今日,適逢是假日,個仔又唔需要上課外活動,可以齊整地去飲返餐茶,開懷大食,儘情享受過個早午餐。到左茶樓樓下,已見到人龍在排隊乘坐電梯上樓歎茶。數盞的水晶吊燈,加上簡潔明亮的裝修。客人早已滿座了。孖寶套餐,鴛鴦海鮮炒飯,白汁鮮蝦大大隻,爽口彈牙,清翠菜粒。茄汁雞柳洋蔥繪飯,汁多,每粒飯,都黏上,濕潤,增加食慾大開。鹹水角,即叫即炸,熱辣辣,燙口,外脆嫩糯,內裹餡料不足,菜譜蝦米夠香口。蝦餃餃皮夠薄,內包著兩隻大蝦,蝦飲爽脆,鮮味,筍絲鮮甜,咬落,流汁。小籠包皮薄,餡肉鮮味多汁,食落啖啖肉,夾入湯汁,鮮味無窮!
到左茶樓樓下,已見到人龍在排隊乘坐電梯上樓歎茶。
數盞的水晶吊燈,加上簡潔明亮的裝修。
客人早已滿座了。
小籠包皮薄,餡肉鮮味多汁,食落啖啖肉,夾入湯汁,鮮味無窮!
2016-10-08 371 瀏覽
之前到觀塘多是到工廈尋食,但是次到該區主要是探望住在附近的長輩,所以就到了他們推介的酒樓飲茶。*********************玉桃軒就跟一般連鎖茶樓般,裝潢富麗堂皇,明亮整潔,座位都頗為寬敞。蝦籽燒賣皇($25.5)燒賣就如一般茶樓般,一籠四粒,肉質結實而嫩滑,味道不錯。玉桃蝦餃皇($33.5)蝦餃同樣一籠四粒,蝦餃皮微彈而不過厚,蝦肉結實爽彈,是我每一次飲茶比點的點心之一。黑松露帶子炒飯($98)炒飯炒得都算乾身,油量不會過多,有淡淡黑松露香味,帶子雖然份量不太多,但入口微彈,整體味道不錯。

*********************

蝦籽燒賣皇($25.5)
燒賣就如一般茶樓般,一籠四粒,肉質結實而嫩滑,味道不錯。
蝦籽燒賣皇
玉桃蝦餃皇($33.5)
玉桃蝦餃皇
黑松露帶子炒飯($98)
黑松露帶子炒飯
題外話/補充資料: 茗茶: $9/位
2016-09-28
蝦籽燒賣皇
黑松露帶子炒飯
2016-10-07 196 瀏覽
近排係觀塘做野,晏晝果餐都係呢棟成棟都係酒樓既大廈解決。其實間間都唔錯,樓底高,空間大,落地玻璃可以睇景,好適合工作完一個上午黎抖一抖玉桃軒食過幾次,因為中意佢既叉燒,個蜜汁無得輸今次就無食叉燒,試其他。斑球煎米粉,石斑啖啖肉好滑,炸漿脆而薄,煎米粉底面剪到好香,加埋個汁食另外叫左個素,上湯浸勝瓜,清甜,雲耳爽脆~南瓜小籠包,皮薄餡多,都幾鮮味,不過就食唔到南瓜味~另外一提,呢間俾服務比較好既一間,經理同侍應都有笑容有禮貌,食得開心。
近排係觀塘做野,晏晝果餐都係呢棟成棟都係酒樓既大廈解決。

玉桃軒食過幾次,因為中意佢既叉燒,個蜜汁無得輸
今次就無食叉燒,試其他。

另外叫左個素,上湯浸勝瓜,清甜,雲耳爽脆~

南瓜小籠包,皮薄餡多,都幾鮮味,不過就食唔到南瓜味~

2016-10-05 221 瀏覽
第一次去呢間食晚飯,員工態度勁差,而且不斷埋枱執枱面嘢,係不斷!!!計都傾唔到,差不多全部當晚侍應嘅態度都冇乜反應,淨係執嘢比佢執到我地叫走叫埋單都可以係勁差態度對客人架,好嬲呀…
叫埋單都可以係勁差態度對客人架,好嬲呀…
2016-10-05
慶祝紀念