2016-08-19 244 瀏覽
雖然叫居酒屋 但食物以韓國菜為主 但環境有長枱 有凹落去除鞋既卡位 甘樣又同日本餐店既環境有d 似 都幾適合 一班朋友飲杯野傾計。可能係新開 而家promote每枱客都會送下前菜你食三文魚 配 蝦 三文魚厚度適中, 蝦肉新鮮 彈牙 可以配以旁邊既菜 三色椒 一齊食唔錯韓國餐前小食可以任添 有芽菜 泡菜 黑豆 青瓜 魚干 菠菜 , 全部醃得唔錯 酸甜又帶有辣 幾開胃辣海鮮湯麵 108 蚊海鮮湯麵落足料 有好多新鮮既青口 蝦 魷魚 配以椰菜 蘿白調味 湯底淆得出色 酸辣味多 飲落一開始有海鮮鮮甜 後面既酸辣後d先發出黎,麵質係粗麵 口感煙韌彈牙 同湯底配合得幾好紅燒牛排 198 蚊用紅同白蘿白仲有肉汁整成既湯底 入面充滿住好多舊牛肋骨 牛 燘得勁林身軟滑 醬汁完全滲哂入去 食落勁juicy 而且肉同骨好易分開食得方便 ,連蘿白都盡吸醬汁 紅味辣雞肉芝士鍋 228 蚊用明火煲住一個平板鍋 側邊凹位充滿芝士碎 而中間有雞肉 年糕 青椒紅椒 洋葱 然後煲到甘上下 芝士林林地時撈埋中間既雞肉一齊食 極邪惡又好味 芝士痴住 彈牙既年糕同嫩滑既雞肉 正!半半炸雞 188 蚊一碟炸雞一半原味 一般酸甜醬
可能係新開 而家promote每枱客都會送下前菜你食

辣海鮮湯麵 108 蚊

紅燒牛排 198 蚊

辣雞肉芝士鍋 228 蚊

半半炸雞 188 蚊

一碟炸雞一半原味 一般酸甜醬

原味炸雞比較juicy口感彈牙 , 而酸甜炸雞外邊完隻醃滿醬汁 而雞肉比較有咬口 , 側邊有酸蘿白可以減少滯感
飲品方面十分特別

柚子檸檬麗塔 88 蚊

好濃既柚子汁 再加上少少既檸檬汁 上面倒吊著韓國疏打 , 飲落九少少汽 又不失生果既味道 而且兩款果汁都酸甜 十分開胃
菠蘿酒 158 蚊

原個菠蘿 用菠蘿肉整成濃稠既果汁, 類似沙冰既質感 再加上 少少韓國燒酒 , 酒精濃度唔多, 口感濃得黎密度高再帶有少少酒味 唔錯 !
2016-08-11
2016-08-19 805 瀏覽
中學同學小聚,其中一個人介紹我地黎呢間純正既韓國餐廳,一去到見到個環境已經好興奮,有得除鞋坐既矮枱,好似真係去左韓國咁佢地仲有d好貼心既特別的服務!頭盤有六小碟唔同既韓國傳統小食:泡菜、蘿蔔絲、芽菜、魚乾等等,食晒仲可以refill呢杯grapefruit pomegranate rita味道甜甜地既葡萄柚子,第一次飲呢種味,又幾好飲,加上有氣,好清新韓式炒年糕好煙靭,好有咬口。初頭以為係甜既,原來係辣既,好彩我中意食辣!仲有好多唔同既海鮮,令到成個醬汁都有陣海鮮既鮮味年糕配紫菜卷係一個set,紫菜卷好鬆脆,仲可以點埋年糕個汁食。生牛肉碎,將雪梨切條混合牛肉一齊食,牛肉本身都用醬汁醃制,甜甜地,本黎仲驚生牛肉會好怪,但食落又幾好味!雪梨爽脆配合牛肉淋淋地,口感好豐富。呢個涼拌螺肉好惹味,麻香味,有好多唔同既蔬菜,好fresh~仲有一d麵條可以撈埋黎食,螺肉仲幾大粒牛助骨即叫即燒,幫我地燒埋,唔洗搞到自己成陣燒烤味!肉質好鮮嫩,好多肉汁!!配合自家醬汁味道岩岩好,唔會太咸又或者有蘇味。呢個燒鰻魚真係冇得頂!鰻魚一啲腥味都冇,淡淡既鰻魚香,加埋蒲燒醬味道濃郁,伴飯一流!鮑魚海鮮鍋海鮮控一定
佢地仲有d好貼心既特別的服務!
Grapefruit  pomegranate  Rita
Ddeok  Bok  Gi  Set
炸紫菜卷
生碎牛肉
Gol  Baeng  Yi  Mu  Chim
牛助骨
牛助骨即叫即燒,幫我地燒埋,唔洗搞到自己成陣燒烤味!
Jang  Eo  Gui
呢個燒鰻魚真係冇得頂!
Jeon  Bok  Hae  Mool  Jeon  Gol
鮑魚海鮮鍋海鮮控一定要食!!
佢有好多種唔同既海鮮:鮑魚、魚、青口、蝦、蟹等等,仲有好多其他唔同既配料!味道好似泡菜湯,唔會好辣,海鮮一d都唔腥
刺身拼盤
肉質幾爽口,有淡淡既鮮味,需要前一日訂!
2016-08-09
Grapefruit  pomegranate  Rita
Gol  Baeng  Yi  Mu  Chim
牛助骨
Jang  Eo  Gui
  • 花肉
2016-08-18 438 瀏覽
韓國餐廳越開越多,大多是炸雞啤酒為主,今天朋友卻帶我去了一間傳統居酒屋,令我對韓食有另一番體驗。"狎鷗亭"聽到這個名字還以為是日本菜,原來韓國餐廳也可以居酒屋為名,一進去就看到一幅韓國的壁畫。店內燈光暗暗的,裝修以木色為主,還有榻榻米的座位,幸運地因為有訂枱,我們可以坐榻榻米,私隱度很高,坐得很舒適。Menu有很多選擇,冷盤/烤肉/海鮮/豬腳/炸雞/煎炒類/鍋物及飯麵都有,花多眼亂,而且每碟份量都不少。一來到,店員便為我們奉上前菜6碟,款式亦頗多。近來有promotion,每台客人都可免費獲得一盤刺身,想不到附送的刺身竟然這麼豐富。內有𩶘魚、多寶魚及鮮蝦,另有芥辣豉油可沾上。刺身甜甜的,不過魚肉並非平日吃到的那麼滑,是較為有口感的那一種,而蝦肉則爽口彈牙。柚子檸檬麗塔 $88巨型的飲料看到令人很開心,柚子配檸檬酸酸的又帶有一點點甜味,味道恰到好處,而且份量很多足夠整餐晚飯飲用。野菜牛肉卷 (半熟) $188因為朋友不想吃全生的牛肉,所以我們揀了這個做涼菜,食法是將半熟牛肉包三色椒、菜及蒜頭然後再點醬汁吃,入口感覺半熟牛肉仍然是頗生的,不過又沒有蘇味,混雜醬汁及青椒一起吃,又帶點爽口,還
一來到,店員便為我們奉上前菜6碟,款式亦頗多。
刺身

內有𩶘魚、多寶魚及鮮蝦,另有芥辣豉油可沾上。

柚子檸檬麗塔
柚子檸檬麗塔 $88

野菜牛肉卷
野菜牛肉卷 (半熟) $188

因為朋友不想吃全生的牛肉,所以我們揀了這個做涼菜,食法是將半熟牛肉包三色椒、菜及蒜頭然後再點醬汁吃,入口感覺半熟牛肉仍然是頗生的,不過又沒有蘇味,混雜醬汁及青椒一起吃,又帶點爽口,還可吃到生牛肉的鮮味。
烤雜錦牛肉
烤雜錦牛肉 $388

熱辣辣的雜錦牛肉內有很多款不同的牛肉,至於是牛的那一個部位,我就不太清楚,不過牛肉有厚有薄,吃不同款都有不同的口感,烹調時間剛好,牛肉很嫩,又有牛味,感覺有點像在吃韓牛,沾上辣醬吃令牛肉更加惹味。
芝士雞蛋卷
芝士雞蛋卷 $148

雞蛋卷鋪滿濃濃的芝士,一夾起雞蛋卷,芝士便可拉絲,雞蛋卷蛋味濃郁,伴着芝士更香更滑。
炸八爪魚雞
炸八爪魚雞 $288

這隻炸船真的很巨型,放在枱上很有睇頭,是以海賊王為主,船頭有海賊王的公仔。而船內盛載着原隻八爪魚、炸雞粒及薯角,食用時要用剪刀把八爪魚分開,還有三款醬汁可點,八爪魚炸粉不算很厚,入口亦不會很韌,而雞粒啖啖肉,不過吃完整個船感覺有點熱氣。
水冷麵
水冷麵 $98

浸在水中的冷麵,上面還有一隻雞蛋,可看到湯內還有冰塊,真的透心涼。麵質黏黏的,以為會很腍身,但入口卻剛剛好,涼涼的帶一點酸味,夏天食很開胃,另配有一碟醋及芥辣拌麵吃,我覺得就咁吃已經很清新,再點醋反而會較酸。
因為人流不多,可以慢慢的品嚐美食,環境清幽,讓大家過了一個愉快的晚上。
柚子檸檬麗塔
野菜牛肉卷
烤雜錦牛肉
芝士雞蛋卷
水冷麵
2016-08-11 435 瀏覽
一路行上黎都好多舖頭,入夜後更旺!係美麗華商場行過黎五分鐘到,係大廈入面,搭lift上一字樓,一出就係!黎到朋友已經到左,有卡位坐,燈光暗暗地,枱大又有氣氛!傾計都好有私隱。不過要早訂位,眼見呢啲枱好似得四枱到,無行另一邊,所以唔知果邊有無。前菜六小碟,正正常常,味較淡大盤冷麵其實我。。。幾鍾意只碟配菜既擺切同只碟好夾,有紅椒,雞蛋,椰菜等。有一個湯跟,本身以為係好似食喬麥麵甘,夾一“主”,浸一下湯甘。但後來覺得個麵好“lime”,好難夾,唔知幾時職員望到,就教我地成碗倒落去,連埋配菜撈勻佢,再各自加適當既辣醬。哈哈,失禮了呢個係薯粉,好彈牙爽口,本身無味,要加韓式辣醬撈先好食!辣辣地,又係冷麵,適合夏天食!甜酸辣味香脆雞因為得兩個人食,驚食唔晒,所以職員提我地可以叫半份。黎到見到真係好彩,幾大碟下,有6-8舊到。有一小碟“葉”蘿蔔,酸酸地,幾開胃既。雞可以用外脆內滑去形容。熱喇喇,剛炸起,撈完個甜酸醬佢都仲係好脆。肉質“lun”滑,醬甜甜地,酸酸地,辣味唔重,最中意!佢有香葱味,原味同甜酸味等揀,我覺得應該甜酸呢個最好味!烤曼魚個人呢碟係最好食既,可能因為自己中意食曼魚掛,哈哈。多汁
前菜
六小碟,正正常常,味較淡
大盤冷麵
其實我。。。幾鍾意只碟

大盤冷麵
甜酸辣味香脆雞
甜酸香脆雞(半份)
烤曼魚
個人呢碟係最好食既,可能因為自己中意食曼魚掛,哈哈。多汁,潄滑,個底有啲洋葱,吸晒啲曼魚汁!連洋葱都食埋。不過烤得唔係太脆,如果做到外脆內軟就perfect la !
半熟牛肉卷
餐牌有個生牛肉同呢個,唔敢食前者,所以試下呢個,佢係將生牛肉包三色椒,菜,蒜頭,再點醬油食。食落有牛既酥同生味,如果你係中意食生牛肉既應該會幾中意,加上個醬油甜甜地,幾夾既。雖然話半熟,但都幾生,如果唔食生既,就叫熟既牛肉料理會好啲。
半熟牛肉捲
刺身
好爽口!可以就甘食或者夾生菜食!前者可以食到刺身既新鮮同爽口清甜。後者有特別醬料點,夾埋生菜有另一個口感,亦無甘“濟”。蝦係熟蝦,大大只,好多肉,感覺雖然有啲唔係好夾刺身,哈哈,不過好味就無物所謂啦。
刺身
叫左兩杯非酒精飲品,好大杯,第一次甘既形式飲,好搞笑。叫左青檸紅梅同西柚石榴味,溝得唔錯,最驚啲飲品好甜又無氣,佢有沙冰,甜度剛好!正!大大杯,唔驚唔夠飲。
青檸紅梅
西柚石榴
總括黎講,呢度環境唔錯,情侶黎氣氛幾好,佢啲野食都幾大碟,加上地段問題,價格會高啲。多啲朋友黎可叫多幾碟,試多幾樣野。
甜酸香脆雞(半份)
青檸紅梅
西柚石榴
2016-08-06 346 瀏覽
今晚和朋友二人行刻意來到諾士佛臺樓上舖吃韓國菜!經過五光十色的街道,熱熱鬧鬧的酒吧,上到來「狎鷗亭居酒屋」,恢復寧靜和舒適的環境。店內充滿韓國傳統氣息,裝修設計全是由木板組成的!還有榻榻米座位,地方寬敞舒適,見到的食客大多都是韓國人,而且越夜越旺場!食韓國菜,總是有數款前菜小吃提供給食客,而且會不停為客人添加的。這類小吃都是經過加工醃製而成,常見必須有的是香辣泡菜!最喜愛的是大豆芽,銀魚仔,醃製菠菜……店員送上一碟冷盤,白灼蝦,另配上芥辣甜豉油,帶動鮮味!一看餐牌就被這隻船深深吸引住,立即加入必食行列!炸八爪魚雞$288賣相非常吸引,一大隻海賊船,朋友是海賊王的小Fans,當然要相機吃先吧!盛滿了新鮮熱辣的炸物,份量十足!少不了這個主角炸原隻八爪魚,可愛的八爪章魚腳,店員會細心地把八爪魚用剪刀分拆開,方便客人進食。外層香脆,質感有彈性!配三款醬汁,任君選擇!船旗圍繞住的魷魚圈,香脆炸薯格,還有韓式炸雞……啖啖肉的炸雞件,雞肉鬆化!炸薯格雖然是配角,但真的要讚一讚!非常好吃!外表炸成黃金色,外脆內軟!令人吃過不停!炒年糕+炸紫菜卷$130利用香辣的韓式辣醬炒年糕,年糕是圓條形的,口感煙韌
今晚和朋友二人行刻意來到諾士佛臺樓上舖吃韓國菜!
店員送上一碟冷盤,白灼蝦,另配上芥辣甜豉油,帶動鮮味!
一看餐牌就被這隻船深深吸引住,立即加入必食行列!
炸八爪魚雞$288
賣相非常吸引,一大隻海賊船,朋友是海賊王的小
Fans,當然要相機吃先吧!
盛滿了新鮮熱辣的炸物,份量十足!
船旗圍繞住的魷魚圈,香脆炸薯格,還有韓式炸雞……
啖啖肉的炸雞件,雞肉鬆化!
炸薯格雖然是配角,但真的要讚一讚!非常好吃!
外表炸成黃金色,外脆內軟!令人吃過不停!

炒年糕+炸紫菜卷$130
利用香辣的韓式辣醬炒年糕,年糕是圓條形的,口感煙韌又彈牙,十分香口又惹味!外型飽滿的小青口,炒年糕味道香濃,但都沒有奪走青口的鮮甜味!還有魷魚圈,材料十分豐富!
炸紫菜卷,外層是香脆的紫菜,裏面是鬆軟的韓式粉絲,口感有層次。

西柚石榴麗塔$88
朋友點了這杯迷人粉橙紅,是由西柚加石榴,無酒精飲品!

青檸&檸檬麗塔$88
奪目又上鏡的湖水綠,青檸和檸檬的味道帶點清新,喝起來冰凍愉快!有種泡泡沙冰的感覺,好像一顆顆浮雲!很喜歡這款特色甜酒飲品!

不經不覺,談天說地已到11:00了,但還見到有食客紛紛入座,的確是一個不錯的地方!完美的一個晚上。
2016-07-03 1082 瀏覽
很喜歡韓食的我四処找好吃的韓國餐廳。豬骨煲在香港並不普遍,但首爾的實在難忘。今日到來這餐廳也是為了豬骨煲。餐廳侍應的態度本來已經麻麻,不要緊,心想食物才是重點吧!豬骨煲到來,沒有濃濃的香味,只有應有的色水。試一口湯,味道正常的。試一囗豬骨,非常重的雪氣味,像是沒有飛過水的冷藏豬骨,豬骨中心也不熱的整個豬骨煲就像是:湯用醬開的,加上雪藏豬骨滾一滾,上面放紫蘇大蒜切出來的所謂豬骨煲

2016-07-01
2016-05-03 1606 瀏覽
朋友推薦左好耐,今日終於品嚐一下。韓國小食,店員會不停refill鰻魚燒汁搽滿係鰻魚,底下有很多洋蔥絲吸了鰻魚燒汁,好香甜。鰻魚好嫩又多汁,有小小幼骨都可以就咁食韓式包豬肉,肥瘦比例平均,帶點咸咸既味道。菜包住一塊肉加點醬汁,。D菜食哂唔洗怕,都係有得refill架最後海鮮拉麵(魷魚,蝦和青口),海鮮味道十分濃郁,紅紅既湯底不算太辣。麵煮得太冧,同好碎,唔可以好豪爽咁一大注麵咁食但都好食既店員好好禮貌,服務好好
朋友推薦左好耐,今日終於品嚐一下。
韓國小食,店員會不停refill
。D菜食哂唔洗怕,都係有得refill架
但都好食既

店員好好禮貌,服務好好
2016-05-03
2016-04-07 1486 瀏覽
一向唔會寫食評 但呢間餐廳令我第一次有衝動寫BBQ7080同一個老細開 質素都唔會差得去邊叫做有少少保證野食ok 不過不失 但價錢略貴一個鍋+豬手+水冷麵+一杯野=~$850但今次主要唔係講味道 亦唔係價錢係服務態度全程無笑容黑面 眼見對每一枱客都係咁多謝唔該 真係d客仲講得多過佢地電話bk枱態度都唔叫好得去邊如果係咁既價錢 咁既態度 去第二度可以有更好既享受。
一向唔會寫食評 但呢間餐廳令我第一次有衝動寫

野食ok 不過不失 但價錢略貴

一個鍋+豬手+水冷麵+一杯野=~$850

但今次主要唔係講味道 亦唔係價錢

係服務態度

全程無笑容黑面 眼見對每一枱客都係咁

多謝唔該 真係d客仲講得多過佢地

電話bk枱態度都唔叫好得去邊

如果係咁既價錢 咁既態度 去第二度可以有更好既享受。
2016-04-06
生日
韓國癮起,自己想食豬手,友人想食部隊鍋,記得之前睇電視盧覓雪介紹過,就去呢間啦。我地2人安排到最邊邊位,枱好細張,枱與枱之間貼得好近,好密質質,6點去到未有太多食客,隔咗一陣人多咗,真係嘈到拆天,隔成四五張枱講嘢啲聲都好應,頭都痛死,越食越無癮,未食晒,未夠一個半小時頂唔住要埋單,因為樓底矮,又好密封,密雜,啲聲音散唔倒,仲要坐正係一個好大聲炫耀自己嘅男士身旁,連佢女伴都不斷叫佢細聲啲。餐廳環境:門口入口處分兩邊用餐區,一邊比較陰暗,另一邊較光亮,我們被安排到較光亮嗰邊,枱櫈全部都是木造,有一部份包座好似茅屋咁,好有濟州島風味。當點餐時手上的餐牌(好似本書咁厚,唔係一張膠片嗰種餐牌)找極都無部隊鍋,好肯定盧覓雪係食過介紹過,仲講到點好味,跟住同待應講,待應揭咗一輪都搵唔倒,跟住攞咗一本餐牌過嚟,真係有部隊鍋,真係奇怪餐牌都有錯。豬手先到,跟住到部隊鍋,張枱細到呢兩樣嘢都放唔落,係咁迫,係咁遷就,索性有啲嘢要先攞開。豬手外表好有光澤,好似好嫩,但其實好乾身,好似切開咗好耐,擺耐咗嗰種質感,豬手微微略帶一啲炆煮豬手嘅醬汁味,配上三款醬汁及生菜一起食係可以接受,其中有款韓式麵豉醬過鹹,完全蓋

豬手外表好有光澤,好似好嫩,但其實好乾身
,好似切開咗好耐,擺耐咗嗰種質感,豬手微微略帶一啲炆煮豬手嘅醬汁味,配上三款醬汁及生菜一起食係可以接受,其中有款韓式麵豉醬過鹹,完全蓋晒所有味道,只有鹹味,食食下索性唔可以再點任何醬,因為好鹹同食唔倒豬手味道,如果無係韓國食過豬手,真係比佢欺騙咗。

部隊鍋-味道無層次,無驚喜,唔覺得好食
奇奇怪怪連通心粉都有,淨係知呢個部隊鍋放咗好多雞尾腸。

題外話:好多韓國餐廳都會有韓國待應進駐,佢地無咩問題,笑笑口,好開心咁,好客氣,但唔知點解呢到有個本地人-女待應,由帶位到埋單,甚至打電嚟訂枱,佢都保持住一股好無禮貌嘅態度,作風,語氣。
豬手
2015-09-17
2015-12-03 2273 瀏覽
一班吃貨又搵韓食地方吹水晚飯今次黎到狎鷗亭居酒屋...第二次黎預早一星期訂位...今次坐卡位...類似有一個小小既空間俾我地咁...我地發現...個度有個鐘仔...係用黎通知店員的...但一按落去...'叮噹'勁大聲...真係俾佢嚇一嚇.....笑左勁耐😂😂😂...但係成個感覺環境幾舒服的....來點餐....首先是芝士蛋卷芝士同蛋...已經是吃貨最愛吃的...這個還做得特別滑....微熱....芝士味不重...蛋甜甜的...感覺兩者配合得滑而不漏😋😋...好吃炸雞甜辣半半再來炸雞...今次order甜辣半半...原味的脆脆的..非常香口惹味...愈食愈想食...雞肉也很滑...而甜辣的...不是是否吃貨不太能吃辣....所以愈吃愈覺辣...但隨之有蘿蔔粒解辣...所以還可以的...部隊鍋每次食韓國野...都有共識order 部隊鍋....這裡的也很足料...有菇,午餐肉,腸,年糕,翠肉瓜等等...只是差了芝士....所以只覺一般...蜜瓜酒欣賞這裡的蜜瓜酒外型很夢幻...上枱時...成班吃貨'嘩'了一聲😂😂😂....酒味少濃...但也很易入口...因為有少少蜜瓜配合...所以甜甜的.
一班吃貨又搵韓食地方吹水晚飯

來點餐....首先是芝士蛋卷

炸雞甜辣半半

蜜瓜酒
欣賞這裡的蜜瓜酒外型很夢幻...上枱時...成班吃貨'嘩'了一聲😂😂😂....酒味少濃...但也很易入口...因為有少少蜜瓜配合...所以甜甜的....原粒蜜瓜也很甜...份量也多...可以3,4個人分...這個很喜歡

2015-10-29 2743 瀏覽
之前已經聽過呢間食店嘅大名,都有興趣一試,不過未有行動,終於星期二晚約齊腳可以去試,事前都做定功課,知道係好壞參半,不過熱愛韓食就點都食一次啦⋯⋯果然一上到去攞枱門口位亞姐個様已經擺明超黑,俾位你先話如果四人位想坐得舒服可以揀坐四人架位,不過要最低每人消費$200,見到佢面口已經火起仲話指定席要最低消費,但係用餐時間都係大家一樣90分鐘,其實果刻我已經想走,不過為咗同行朋友我忍你,我唯有問佢唔坐指定席坐返大圍枱有咩分別,佢只係話無最低消費囉😡頂咁我話坐出面啦⋯⋯於是佢求其咁指咗張門口枱俾我哋坐低,之後完全當你透明咗咁,啲🔥已經升到想頂,之前諗好嘅必食之選已經吞返落肚,求其㨂咗啲正常+價錢合理嘅就算數,整體感覺超差,食物口味一般,打刧價錢鞋面服務👿
全晚最正常嘅菜式
2015-10-27
5 分鐘 (堂食)
2015-10-14 2883 瀏覽
餐廳名列openrice top 10,抱住期待嘅心訂位同朋友一聚,誰不知,訂位咁簡單嘅事都可以搞到我地一肚氣。食飯當日早上餐廳打黎confirm booking, 友人因番工唔聽得電話關係,miss左佢call,就聽到佢留言好串咁話我朋友唔聽佢電話,如果2點前唔call back confirm booking,就取消左佢張枱。。。一入坐就催三催四叫我地快啲點菜,連餐牌都未睇完就催講番食物。。。。。。我地點左五樣食物,無一樣係『好食』架!!!怎至係『難食』!!! 最正常嘅係沙律,份量超少。。。。 完全無味嘅栗子糕,食唔出係栗子做,加左辣醬先有番啲味,只可當一碟普通嘅菜食。 份量較好,但牛肉好『鞋』,煮得唔入味,又無牛肉味,唔知自己食緊咩肉 一pat野冷麵,啲麵唔係一條條,係一舊!分唔開架,痴實曬。。。好林。。。apm food court間韓國野仲整得好食過呢度,仲要平好多 飲左一啖即刻擺低,唔識形容佢嘅味道,好。難。飲。本來仲想加多個海鮮窩巴,過左十分鐘,侍應話佢地整唔切,所以唔俾我地order wor.....叫飲品個時又係,叫一杯野都同我地講水吧好忙,做唔切。整體黎講,服務差,

一入坐就催三催四叫我地快啲點菜,連餐牌都未睇完就催
最正常嘅係沙律,份量超少。。。。
沙律

栗子糕

紅燒牛肉

冷撈麵

飲左一啖即刻擺低,唔識形容佢嘅味道,好。難。飲。
牛筋湯

整體黎講,服務差,食物差,環境差(又細又噪)

無下次!!!!!
2015-10-14
2015-10-11 2790 瀏覽
有進步有進步狎鷗亭居酒屋是我很喜歡的餐廳,最高紀錄曾經是一星期來三次,好跨張~上次食完之後足足半年沒有過來,遇上跳舞班的同學生日,我們又有機會到那兒慶祝印象中前菜以前是一碟碟的上,現在變成這個樣子~一份給四位的份量似乎有點少我最愛這裡的部隊鍋,每次來都會點上,份量大份夾抵食上次來食發現有點退步,今次再來,問題已經改善今次過來食部隊鍋,發現入面的材料十分足料,午餐肉和腸仔把部隊鍋,塞得滿滿的,啖啖肉,就是部隊鍋的精髓,至於味道就回復以往的風味,夠濃郁而且加入大量泡菜,令人食欲大開最後加入韓國泡麵,吸盡部隊鍋的精華,雖然有點HEAVY,但美味的食物往往就是如此啦~店員推介新菜one piece 炸八爪魚海盜船造型好可愛呀~份量也很多入面包括了炸原隻八爪魚, 炸魚圈和薯格所有東西都是炸,雖然有點熱氣,但真的好美味,尤其是那只原隻八爪魚,是一整只的炸,視覺上夠震撼~味道方面本身已經好夠味,少少咸而且充滿鮮味,但還伴上沙律汁供沾食,同時可以減低油膩感~伴碟的還有一條鯊魚,好CUTE!拍照一流~用來佐酒的理想菜色~份量之大建議四人以上才好點呀~菠羅特飲~是限定供應的在下面放了乾冰, 煙霧的效果很夢

有進步有進步

部隊鍋
我最愛這裡的部隊鍋,每次來都會點上,份量大份夾抵食

上次來食發現有點退步,今次再來,問題已經改善
one piece 炸八爪魚海盜船
店員推介新菜one piece 炸八爪魚海盜船
造型好可愛呀~份量也很多
入面包括了炸原隻八爪魚, 炸魚圈和薯格
伴碟的還有一條鯊魚,好CUTE!
菠羅特飲
菠羅特飲~是限定供應的
在下面放了乾冰, 煙霧的效果很夢幻,而且上面加了一對翼,我們一眾女士開心到嘩嘩聲
原只菠羅掏空,入面用來放酒,白色的酒飲落甜甜的好易入口,聽韓國OPPA介紹了一輪也搞不清楚到底是什麼名堂的米酒,可能我們都被OPPA迷倒,什麼都聽不進耳~好飲就好了~
掏空的菠羅沒有浪費,也是原只上,味道鮮甜多汁,用來當飯後果,酸酸甜甜可消滯~不錯也

題外話/補充資料: 四個人消費一千元左右,食得飽飽又有酒飲~在諾士佛臺萛是好經濟了
one piece 炸八爪魚海盜船
菠羅特飲
2015-10-09 3163 瀏覽
朕之前睇電視,見到啲高麗人食嗰啲安康魚好似幾香滑,但係朕上次遠征高麗時,因為行程緊密,錯過了在高麗當地親嚐安康魚既滋味,一直耿耿於懷!點知朕既貼身隨從今日同朕講,佢幫朕Check到諾士佛臺有間韓式居酒屋有呢味《炖安康魚》而且仲有正宗高麗風味添,於是朕就梗係去試佢一試啦!一上到去,就有人出黎招呼朕,不過佢係講高麗話同埋洋文既,好在朕既貼身隨從都識得聽,跟住就入左去坐底。朕此行既目的,係尊登黎食安康魚既,呢味餸香港就比較少見,所以就第一時間叫左安康魚先,另外再叫埋辣鮑魚海鮮鍋,紅燒牛排同埋炸醬麵!首先黎左炖安康魚,佢用左芽菜炒安康魚,再加埋韓國醬料,然後再炖,安康魚咬落香稔軟嫩,略帶微辣,而芽菜吸收哂啲醬料,都幾美味!炸醬麵,醬料香濃,麵底彈牙,入面仲有好多肉粒同埋洋蔥,張所有野混和,食落濕潤順口,好有高麗風味!紅燒牛排,牛排煮到好淋,白蘿白鮮甜,吸收哂啲牛味,牛排咬落鬆軟牛味香濃撲鼻,啲牛根食落膠質感幾重!讚!!!最後就到辣鮑魚海鮮鍋,主要材料當然係鮑魚啦,另外仲有魚蝦蟹,墨魚,青口仲有聖子,另外配料就當然有啲菜同豆腐喺底啦,主角鮑魚新鮮彈牙,墨魚夠爽口,加埋魚蝦蟹同聖子,再加埋豆腐,成
炖安康魚
炸醬麵
紅燒牛排
最後就到辣鮑魚海鮮鍋,主要材料當然係鮑魚啦,另外仲有魚蝦蟹,墨魚,青口仲有聖子,另外配料就當然有啲菜同豆腐喺底啦,主角鮑魚新鮮彈牙,墨魚夠爽口,加埋魚蝦蟹同聖子,再加埋豆腐,成煲海鮮不停咁煲。最後大佬出現了,就係嗰煲《海鮮湯》,成煲海鮮既精華,全部落哂落海鮮湯度,湯飲落新鮮清甜,海鮮味澎湃,大滿足!!!
-----完-----
2015-09-12
炸醬麵
紅燒牛排
2015-10-06 2710 瀏覽
返左成個禮拜工。放工梗係要同朋友relax下調劑一下。如果唔係好難做人! 約左尖沙咀食飯。周圍都好難搵位。求求奇去左間上樓川菜!點知食唔飽。其中個朋友提議轉場去諾士佛臺嘅一間居酒屋。聽到居酒屋以為一定係日本野食串燒。上到去原來係一間韓式居酒屋。我地一行四人坐係地窿枱。由於頭輪食左野。我地叫左野飲再慢慢揀食乜。侍應姐姐介紹我地飲個菠蘿特飲! 原個菠蘿咁上。最緊要係睇得。仲要有乾冰一出場就勁大霧!幾咁有睇頭!效果贏曬囉!入面係用菠蘿汁同燒酒加上果肉打成既果酒。啖啖都有菠蘿蓉。甜甜地唔多覺酒精。正!最先黎既係唔洗煮既生牛肉。個人黎講食親韓國野都會忍唔住嗌個生牛肉。話曬呢到都係同七零八零同一集團。牛肉質素同處理手法都有一手。夠新鮮又唔會冰條條或者血臨臨。呀豬媽仲會幫手撈好。唔洗自己落手牛油烤鮑魚。鐵版一上牛油果湧住黎。火喉啱啱好。唔會係過晒火位咬唔入。腍滑鮮味。唔覺意一個人啪左四隻。重頭戲就係個芝士排骨。一黎到就見到佢地用排骨年糕同芝士砌左個可愛嘅笑樣。女士們就係咁影佢同同佢影相。之後就會呀oppa出場。女士們又係咁影。佢就將溶左嘅芝士逐舊逐舊咁包住d排骨。手法非常純熟。加多幾句唔咸唔淡既韓廣

重頭戲就係個芝士排骨。一黎到就見到佢地用排骨年糕同芝士砌左個可愛嘅笑樣。女士們就係咁影佢同同佢影相。之後就會呀oppa出場。女士們又係咁影。佢就將溶左嘅芝士逐舊逐舊咁包住d排骨。手法非常純熟。加多幾句唔咸唔淡既韓廣東話。啲女士變曬心心眼。肋骨煮得透身。調味剛好帶酸中和左芝士既漏。另外側邊仲有薯蓉。蛋。牛丸同麻薯波波可以比你撈埋d芝士一齊食。

食下傾下咁就十二點。呢到氣氛唔錯。同班朋友食下野吹下水。講明居酒預左係嘈少少。咁先有氣氛嗎!