2016-11-08 219 瀏覽
朋友生日,因為朋友鐘意韓國菜,就帶佢去食韓國生日飯吧。上到去地方好大,座位好寬敞。可以同朋友慢慢傾計。坐底之後就放下6碟前菜,每一碟前菜都好美味。之後點了:人蔘鮑魚雞湯:好難得係香港食到有韓國水準既人蔘雞湯,湯底味道岩岩好,好清甜,有好濃郁既人參味,讚!烤鰻魚鰻魚烤得香脆,肉質好爽口彈牙。但有點骨,美中不足。
朋友生日,因為朋友鐘意韓國菜,
就帶佢去食韓國生日飯吧。
上到去地方好大,座位好寬敞。
可以同朋友慢慢傾計。
坐底之後就放下6碟前菜,
每一碟前菜都好美味。
之後點了:
人蔘鮑魚雞湯:
好難得係香港食到有韓國水準既人蔘雞湯,
湯底味道岩岩好,好清甜,
有好濃郁既人參味,
讚!
烤鰻魚
鰻魚烤得香脆,肉質好爽口彈牙。
但有點骨,美中不足。
2016-10-22
2016-11-07 215 瀏覽
朋友生日飯,想食韓食,但因為要就朋友收工收得夜,所以揀左呢間營業時間至深夜既韓國餐廳上到去差唔多十點半,估唔到都九成滿,雖然顧客好多,但店員都服務好好,帶我地到預定好既位置,仲問我地有無咩唔食,介紹招牌菜俾我地店員首先介紹我哋食佢做緊Promotion 嘅青口魷魚麵,完全想像唔到 size 咁大,青口好鮮甜,魷魚都好爽口唔鞋,無因為做緊特價而俾次一般嘅貨色,果然冇介紹錯另外我哋再叫咗半打生蠔,海水味唔太重亦都好新鮮,算係好 creamy, 但係如果人多一啲嘅話我會建議比多50%嘅價錢食一打,會更加抵熟食方面我地叫左燒牛肋骨,牛肉整得好淋身,加埋韓式醬同菜好惹味韓式炸雞炸漿好脆,醬汁好入味,就算最後凍哂佢都仲係好脆口,算係出色燒蝦 size 好大隻,肉質好鮮嫩,蝦頭亦都有好多膏,基本上唔使點佢個醬汁已經好夠鮮味,正燒鰻魚係我其中一樣最滿意嘅嘢食,肉質好嫩滑,仲要佢用嘅唔係一般嘅日式燒汁,更加惹味人蔘雞湯係壽星女每次必叫嘅韓食,湯底好濃雞肉亦都好嫩,基本上每人可以都可以飲到兩碗以上總括嚟講今晚餐飯好滿意,除咗食物好味之外,亦都要一讚服務員超級殷勤嘅服務,感激佢建議我哋唔好叫太多嘢食,因為佢

總括嚟講今晚餐飯好滿意,除咗食物好味之外,亦都要一讚服務員超級殷勤嘅服務,感激佢建議我哋唔好叫太多嘢食,因為佢哋嘅賣點係份量好大,睇嚟下次我哋要叫多啲人嚟食先可以叫多幾款
  • 韓式炸雞
2016-11-05 1002 瀏覽
尖沙咀多韓國野食大家都知,價錢都唔平,但係正宗d既。今次搵到一間又正宗又扺食既餐廳啦,份量好足,要叫多幾個朋友先可以試更多款呀!我地叫左五款食物,一款飲品!前菜,呢間有六款咁多選擇,每款都好食,最鍾意佢個魚干仔,脆卜卜,甜甜地,好好味!韓國最出名既生牛肉,我都係第一次試,諗住會好血腥,但一d都唔會,佢有d麻油味,加上梨絲一齊食.平衡返生肉既味道!有驚喜!紅燒牛排,呢個一定要試呀,d肉炆到好LUM,有d入口即溶既感覺!入面仲有d蘿蔔,炆得好入味!幾岩送飯食!烤鰻魚,好肥美,烤到表面好香脆,但d肉質仲係好滑身,配埋佢個醬汁,好夾!炒年糕加炸紫菜卷,個年糕好多海鮮,d青口好新鮮,一d都唔老個汁唔會太濃,岩岩好,少少辣,將個紫菜卷黠少少個汁一樣咁好味,有二種食法。菠蘿酒,二個人飲岩岩好,好岩女士飲,酒味唔重,好易入口,加上佢配埋新鮮菠蘿比我地,仲好甜添!海鮮麵,係佢地今期既優惠,好清甜既湯,麵質彈牙,仲有好多海鮮,重點係面頭原隻魷魚!好抵食!呢一餐好抵食,平時食開都係細細碟但好貴,呢間好足份量!好抵食呀,下次再去!
尖沙咀多韓國野食大家都知,價錢都唔平,但係正宗d既。

我地叫左五款食物,一款飲品!

2016-10-18
2016-11-05 171 瀏覽
朋友推薦,店名無論廣州話普通話都不會讀,根據google map才找到,原來位置在比較出名的酒吧街上。之前沒有預訂幸好還有位置所以需要一小時內吃完。服務員好像真是有韓國人,人生雞湯好吃,強烈推薦。
  • 人參雞湯
2016-11-01 265 瀏覽
和朋友到尖沙咀逛街,尖沙咀有條韓國街,理所當然有很多韓國料理,朋友推介一間位於樓上的韓國餐廳,絕對適合我們談天說地,不用急著「埋單」走人。一坐下不久,侍應送上前菜,小巧別緻,味道都不錯,正好開一開我們的胃口。之後,我們點的飲品來了,賣相很吸引,是韓國餐廳盛行的把飲品樽倒轉在杯內,我們當然不會放過影相「呃like」機會。我們點了墨魚石頭窩飯、烤牛肉拼盤、芝士烤雞,和餐廳週年優惠「88元」的海鮮湯烏冬。墨魚石頭窩飯,上桌時熱呼呼,香味四溢,已經令人很期待,加上侍應還教我們如何令飯出現飯焦,大大粒的墨魚配上脆卜卜的飯焦,真的非常滿足!烤牛肉拼盤,份量很足夠,滿滿的一大碟,烤肉烤的剛剛好,牛肉充滿肉汁,新鮮的生菜夾著嫩滑的牛肉再配上韓式烤醬,真心推介!芝士烤雞,芝士多到可以拉絲,正!餐廳的週年優惠絕不欺場,「88」元海鮮湯烏冬,十分足料,青口肥美鮮甜,墨魚爽口彈牙,這個價錢絕對值回票價!

芝士烤雞,芝士多到可以拉絲,正!
臨近中秋🌝,飯局接二連三,恐怕中秋未過,兔小妹已成了月巴族族人。🙈🙈即使如此,飯依舊照吃,管他的~! 😜今晚,兔小妹就相約久未見面的中同吃飯聚舊,便選了位於尖沙咀佛士諾臺的狎鷗亭居酒屋試韓國菜。坦白說,兔小妹對韓國菜的興趣不大,總覺得不是吃又酸又辣的泡菜😨,就是吃又油又煙的韓燒。不過,既然友人是一等一韓迷,對韓菜鍾情有加,便隨她心意去試試吧。餐廳位於來到人來人往,酒吧臨立的佛士諾臺,本以為環境吵雜🙉,但其實不然。餐廳位置不太顯眼,座落在其中一座商廈的樓層,需要一點時間找找,因此,環境也相對安靜。🔇走出電梯門,一幅巨大的韓國畫像掛在餐廳門前,旁邊更掛有幾套迷你精緻的傳統韓服作裝飾,光是門面,己感受到韓國的傳統風情😎。走進去,部份座位佈置成傳統的榻榻米,放上矮小的木桌,並以木製的紙屏風相間,再掛上方型的油紙燈,極具居酒屋的韻味。💕我倆被安排坐到另一邊廂的座椅。安頓好後,餐廳職員先遞上富韓國特色的金屬碗筷,再送上六小碟不同款式的 “泡菜”。兔小妹對 “泡菜” 的印象,僅停留在那些酸酸辣辣的大白菜,想不到真正的 “泡菜” 竟可千變萬化,有芽菜、黑豆、波菜和魚乾等,而且味道並不一定只有酸辣,開胃

再送上六小碟不同款式的 “泡菜”。
兔小妹對 “泡菜” 的印象,僅停留在那些酸酸辣辣的大白菜,想不到真正的 “泡菜” 竟可千變萬化,有芽菜、黑豆、波菜和魚乾等,而且味道並不一定只有酸辣,開胃又可口~
泡菜
泡菜 - 魚乾
泡菜 - 波菜
泡菜 - 黑豆
泡菜
泡菜 - 青瓜
泡菜 - 芽菜
我倆邊吃著泡菜,邊細看餐牌。餐廳提供的食物種類的確很多呢~
!
三心兩意的我們,看得眼花撩亂,想吃這,又想吃那,總是拿不定主意🙊。幸好,得職員的細心講解和推介,我倆決定主打海鮮和燒肉,伴以一杯青檸紅莓麗塔~

由於友人訂位的同時也預訂了魚生刺身,待我倆點菜後,職員立即為我們送上~

刺身盛合” 相當有 “睇頭”~!
碟上鋪滿了片片透明晶瑩的魚生刺身,旁邊伴有四隻大蝦和一籃嫩綠的生菜,份量十足~
刺身盛合
夾起一片厚切魚生放入口中,味道十分鮮甜,肉質爽口,即使不點醬汁,也沒有半點魚腥味,非常新鮮。
而韓國人吃魚生並不像日本那樣,加上芥末點豉油,而是將魚生蘸上秘製的辣椒醬,再包上生菜捲起,一同吃下。這樣,既能品嚐到魚肉的鮮甜,爽口清新的生菜也豐富了口感。🌿🌿
刺身盛合 - 魚生
大蝦雖是配角,但味道同樣新鮮清甜,肉質結實彈牙,令人驚喜~!👅
刺身盛合 - 大蝦
兔小妹與友人同是 “蠔迷”。✌看到餐廳推介生蠔,我倆當然不會錯過的啦~!😆 以為韓國餐廳的生蠔大概比不上蠔吧的?! 那就錯了~! 一碟六隻的生蠔,大得有如半隻手掌😲,而且每隻都飽滿肥美,看得兔小妹口水直流~
生蠔
急不及待的倒進口中,整隻生蠔在口中細細醞釀,鮮甜不腥,肉積嫩滑~
蠔肉在口中爆開的一刻,香濃的蠔味衝擊味蕾,還散發著淡淡的海水味,吃得兔小妹和友人津津有味,簡直是大滿足~~!!
生蠔
說好了是晚主打海鮮,又怎可以讓它停下呢~?! 職員再送牛油烤鮑魚~!

熱騰騰的烤鮑魚,每隻都厚實肥大,份量果然十足!
牛油烤鮑魚
飄來濃濃的牛油香氣,未吃已感受到那份牛油獨有的香郁~ 將鮑魚切開🍴,乳白色而富光澤的鮑魚肉令人垂涎,放進口中,鮮甜無比,口感爽嫩,非常有嚼勁。
而濃香的牛油味不但沒有喧賓奪主,還令味道更具層次,是很讚的一道菜~!
牛油烤鮑魚
吃韓國菜,怎少得特色烤肉?! 友人點了最愛的花肉來燒一燒。🔥🔥
花肉
花肉,顧名思義其油脂分佈均勻如點點雪花❄❄,是上等貨色。餐廳的花肉,色澤粉嫩鮮紅,夾雜著點點雪白的油脂,果然名不虛傳。
花肉
夾起一片放在爐上,塗上秘製醬汁燒至七成熟,看著油脂慢慢溶化,然後嗅到肉香,
烤花肉
再包上生菜捲起一同吃,風味十足之餘,肉味香濃不膩,質感嫩滑多汁,配上爽口清甜的生菜,美味無窮
~ 難怪韓國人這麼愛吃燒肉~!
花肉
吃烤肉,配上多少的酒精方能完美😎~ 我倆各自也點了一杯青檸紅莓麗塔~ 一枝紅色的紅莓🍓果汁汽酒倒轉插入薄荷藍的青檸🍋沙冰中,顏色鮮艷,而且玩味十足~ 味道香甜中帶有淡淡的酒香,很適合不嗜酒的女生細細品嚐~🍹
青檸紅莓麗塔
偶爾,能跟好友相聚,吃頓豐富可口的飯菜,靜靜的聊聊天,人生,也該這樣的吧~!
刺身盛合
刺身盛合 - 魚生
刺身盛合 - 大蝦
青檸紅莓麗塔
2016-10-29 871 瀏覽
同朋友向諾士佛台happy hour完,又係時候諗去邊度食晚飯。大家異口同聲話想食韓國野!所以即刻search一下,發現有一間好近我地嘅韓食店。名字叫狎鷗亭。真係近到行幾步就到。內裡感覺頗舒服。微黃的燈光,傾計一流。呢度原來超多嘢食!炸雞,部隊鍋,烤肉,人蔘雞湯,不同嘅熱食都有。。。實在樣樣都想食,都唔知點揀好。揀左好一陣子,終於挑選左以下食物☺️枱上放了點前菜。有我最鍾意食嘅菠菜,芽菜,泡菜,仲有魚仔添😆蕃茄芝士沙律因為我係一個番茄同芝士控!所以見到呢兩樣野同時出現嘅時候,即刻非叫不可。樣子雖然看似平平庸庸,但佢個沙律醬汁調得超好食👍🏻酸酸甜甜的,又帶一點點蛋香味。配上沙律菜,真係超夾👍🏻烤鰻魚鰻魚好肥美。燒汁也到調得不錯。如果鰻魚外皮可以再烤得脆點,那就perfect。另外墊鰻魚底嘅洋蔥,索晒d鰻魚汁,又爽口又甜,正。燒大蝦無諗到咁大隻!!有一個成年人嘅手掌咁長!仲要開咗邊,所以可以好容易就起肉。就咁望埋去已覺得啲蝦肉好彈牙。碟上面灑了一點粗鹽。把蝦肉沾少許鹽粒,檸檬汁,更突出了蝦的鮮味👍🏻烤花肉睇名以為係豬肉。其實佢係牛肉。啲肉係用個鐵板上枱。剛上枱時啲肉仲係鮮紅色。唔知係咪放得太

蕃茄芝士沙律
燒大蝦
烤花肉
睇名以為係豬肉。其實佢係牛肉。啲肉係用個鐵板上枱。剛上枱時啲肉仲係鮮紅色。唔知係咪放得太耐,所以食起嚟啲肉有點韌。要咬好耐先呑到
烤牛肋骨
呢個牛肋骨我覺得真係好味。肉又林。甜甜的。重點係所有骨都已去掉。啖啖都是肉。用來包菜一起食,真係一流😆👍🏻
鮑魚人蔘雞湯
很大煲呢。以為好像平時叫開泡菜湯那些盤子。點知原來那麼大盤。先來渴口湯,味道很清甜。我自己加了少許鹽,味道更加突出😌👍🏻有兩隻鮑魚。鮑魚沒有煲到韌晒。雞內有糯米,栗子,紅棗,人蔘。
牛油烤鮑魚
呢個值得推介🙌🏻鮑魚嘅質地好林。比起湯那個鮑魚,好味好多倍!鮑魚有牛油嘅鹹香味👍🏻
韓式豬腳仔
自從向韓國食過豬手後,一直念念不忘。見呢度有,所以叫咗一客。店員話佢哋係用新鮮嘅豬腳炮製。食落去,味道沒有韓國那些濃。始終韓國嘅豬肉都係好味啲。不過呢度嘅豬腳都算弄得不錯。爽口,肉又不會鞋
原來呢度都有好多酒飲,早知唔使去happy hour,可以直接上黎食飯飲酒傾計。而定又發現了一個飲酒食野吹水好去處✌🏻️
2016-10-27
2016-10-25 490 瀏覽
想食好耐,今次慶祝生日,一嘗心願先,好簡單,終於食到生牛肉,先知道有幾好味!生牛肉同梨絲、鮮雞蛋一齊撈埋,凍凍的牛肉絲入口同熟的完全不同,好似食緊刺身咁,因為梨子本身清甜又多汁,加埋蛋汁伴住食,令爽身的生牛肉juicy左又口味豐富左,難得食到,又衞生又好味之後叫左碗水冷面,碗內的面口感特別,煙煙刃刃,不林不糊口,入囗幼滑, 反而爽口,個湯有肉味,涷涷地,酸酸地,入口清新,加入梨子、雞蛋好有趣海鮮湯面好大好抵食,88元真係超值!八瓜魚上枱再剪碎,好爽口好鮮,青囗好多,陣容頂盛,入口鮮甜juicy, 入面烏冬好煙刃,手打係唔同d!個湯底真係精華所在,又有海鮮香又濃郁,不禁飲埋佢炸八爪魚雞成駕海盜船上,呢套動漫主角令我老友食得份外開心!炸雞好鮮嫩,外皮香脆,肉味濃又入味!八爪魚迷的我勁like, 外鬆脆內爽口,魚圈最好味呢度特色飲品好多,呢杯西柚石榴麗塔外型勁型,酸酸甜甜的果汁,又香石榴及西柚味,𣲙凍解渴熱薑茶好喛胃,食完油炸食物清一清,正斗

熱薑茶好喛胃,食完油炸食物清一清,正斗
  • 水冷麵
  • 韓式八爪魚雞
2016-10-23 553 瀏覽
今天去了考車,可惜黃雨,肥了乙部。心裡悶悶不樂,於是女友帶了我來發洩,化悲憤為食量。放工來了尖咀的<<狎鷗亭居酒屋>>。 呢度裝修都好韓風。 入座點了餐,很快韓式小菜就上枱,共五碟泡菜。 <<豆腐伴青瓜>> 青瓜切絲放在豆腐上。豆腐入口清甜,加上青瓜絲口感又軟又爽。 <<燒大蝦>> 一碟有四隻,開半邊來燒。 大蝦夠大隻,碟上灑上鹽粒。入口又鮮又JUICY。 <<鮑魚人蔘雞湯>> 一鍋有兩假鮑魚,雞湯入口比較清淡,跟我在首爾吃的差不多。 <<香蔥炸雞>>,食韓國野,而家都好興食炸雞。呢碟炸雞都有成差十隻,上面放上了蔥絲。炸雞熱辣辣上枱,入口外皮唔會有粉的感覺,入口肉質嫩滑。 今晚這款<<青口拉麵>>在做推廣。 於是叫了來試。目測青口已經有十多隻,再加上尤魚,真是十分跨張夾抵食。 飲品則點了<<菠蘿酒>>,原隻菠蘿掏空,再將菠蘿汁,砂冰加入酒的飲品。

呢度裝修都好韓風。

入座點了餐,很快韓式小菜就上枱,共五碟泡菜。

<<燒大蝦>> 一碟有四隻,開半邊來燒。

大蝦夠大隻,碟上灑上鹽粒。入口又鮮又JUICY。

飲品則點了<<菠蘿酒>>,原隻菠蘿掏空,再將菠蘿汁,砂冰加入酒的飲品。也配以切片菠蘿上枱,夠特別。

菠蘿酒砂冰倒入酒杯,入口很有菠蘿味,也留有酒香。

2016-10-19
  • 燒大蝦
2016-10-21 430 瀏覽
去完韓國番黎好想再去多次,不過要比自己同銀包抖一抖,所以約埋個FD去居酒屋食番餐韓料理頂一頂癮,但還是止不住思念食韓國野其實少不了烤肉,韓國既烤肉真係好好味!叫左個醬烤什錦肉,入面有D牛啊雞啊幾種肉,醬汁甜甜地,好似燒汁咁,醃哂落肉裡面,肉身都好軟,唔洗特別大力咬,加埋蔥碎與洋蔥絲,甜甜地食洋蔥絲,軟林與爽口之間,不知幾正烤鰻魚也是我愛的,鰻魚肉唔算好粉而軟林,燒汁好濃但不嗆,唔會搶走左鰻魚味,一份都好肥美,仲有加上芝麻與蔥碎,旁邊還有薑絲,不過我對薑的印象不太討好,所以呢場沒它的戲~生牛肉係韓國其中一樣代表食物!係韓國經朋友介紹之後,番到黎我自己都要試試。今次呢個生牛肉同我係韓國食有少少不一樣,就係加多了生蛋同好多芝麻粒,雪梨絲亦加倍,呢個配搭反而岩我,比例上我鍾意較多雪梨絲夾生牛肉,食落比較爽口,不過麻油可以再落重手D,我鍾意食麻油味炸八爪魚雞,點佢係因為我見Menu有隻Luffy係到,Luffy迷既我緊係即點啦!呢隻海盜船有佢地自家居酒屋名既旗,船頭有隻Q版Luffy,好搞鬼!裡面有醃蘿蔔做前菜,仲有炸魷魚、炸雞同薯角,仲有3種醬點。雖然好熱氣但係好食,職員幫我地剪開一細份,食個

裡面有醃蘿蔔做前菜,仲有炸魷魚、炸雞同薯角,仲有3種醬點。雖然好熱氣但係好食,職員幫我地剪開一細份,食個時仲熱辣辣、脆脆口,咁大份一定要同FD SHARE。
飲品就叫左杯Blue Lime Lemon Rita,藍色配青色,呢個配搭好靚,視覺效果一流,飲落冰冰涼涼,有些少酒味,都不錯~
2016-08-16
5 分鐘 (堂食)
2016-10-13 278 瀏覽
諾士佛臺食群林立,可謂食晚飯首選。今晚想食韓國野,就上呢間狎鷗亭試下。*不可缺少既前菜**老闆娘極力推介既牛肉刺身*牛味重而質地薄,配埋青椒等配料,一流!* 涼拌撈豬手* 無得頂!青瓜,蘿蔔絲,蟹柳,海折等等拌上豬手肉,爽口,清新,正!*鮑魚人參雞湯* 足料,濃雞湯,一個人可以飲哂一碗。鮑魚肉嫩,雞湯香濃,超正超級正* 招牌炸雞炸魷魚 * 粉唔厚,炸得恰到好處。尤其要讚既係魷魚彈牙,有鮮味。* 魚刺身 * 唔講唔知,韓國魚刺身係興用菜包住食。鮮味得黎又夠新鮮。讚諾士佛臺總會帶比我驚喜。下次又睇下邊間食肆吸引到我
*不可缺少既前菜*

諾士佛臺總會帶比我驚喜。下次又睇下邊間食肆吸引到我

2016-10-12 962 瀏覽
第一次來到比較有韓feel既韓國餐廳,總有置身在韓劇中古式一點的感覺不過,吃的現代化了!先來的生蠔,隻隻都好大隻,仲要蠔身勁肥美,脹卜卜的,一入口好香海水味,爽滑口感之後轉成creamy感,令到口裏感覺好豐富呀!食好嘢緊係叫返d飲料,見到個菠蘿酒好特別,梗係叫啦!成個菠蘿上,入面d菠蘿酒已整成沙冰,酒味不濃但菠蘿味好香,好解渴又好特別!仲有菠蘿最後當甜品😝這裏吃燒烤絶對皇帝式享受,因為會燒埋再用鐵板上,烤花肉和烤牛舌都好啱我們胃口。花肉脂肪平均,入口甘香牛味濃,厚切會令入口保持口感,林而鬆軟,肉汁滲入配料的菇內,又入味又鮮甜,包生菜加醬料也好夾!牛舌薄切,剛剛對比,入口好滑,煎得好香,又保持到多汁,大讚!另外的海鮮蔥餅,煎得香而不燶,入面好多海鮮料,食到d八瓜魚粒增加口感,厚少少的餅底令個蔥餅更多層次登登登⋯⋯辣鮑魚海鮮鍋到!超級大份量,韓式經典的辣和勁多的海鮮打造鮮甜而辣的湯底,最吸睛是大大隻鮑魚,好爽好鮮;仲有大隻象拔蚌,又juicy 又鮮甜;還有大大隻虎蝦,嘩,一啖都唔曬入口;另外有幾種的蜆,好滑好鮮;d蟹好多,鮮甜肉厚;仲有青口、蟶子、八瓜魚、魚件、三文魚等、吸曬湯味嘅菜,好似

登登登⋯⋯辣鮑魚海鮮鍋到!超級大份量,韓式經典的辣和勁多的海鮮打造鮮甜而辣的湯底,最吸睛是大大隻鮑魚,好爽好鮮;仲有大隻象拔蚌,又juicy 又鮮甜;還有大大隻虎蝦,嘩,一啖都唔曬入口;另外有幾種的蜆,好滑好鮮;d蟹好多,鮮甜肉厚;仲有青口、蟶子、八瓜魚、魚件、三文魚等、吸曬湯味嘅菜,好似尋寶咁,尋極尋不完!
仲有最後驚喜,今個月特價的海鮮湯面,估唔到$88竟然咁抵,好大碗,仲要好多青口,好似朵花咁,青口又鮮又甜又爽;中間隻巨型八瓜魚,好爽囗,好鮮!內裏d湯面其實好似係烏冬咁,好煙勒好有口感呀!仲有個雪白香濃嘅湯底,真係好creamy又好鮮海鮮甜!
海鮮湯面
海鮮湯面
2016-10-12 1266 瀏覽
我好中意食韓國菜明明就嚟飛去韓國一聽到有人話去食韓菜我又忍唔到口都要食跟住朋友上諾士佛臺我以為係飲酒食炸雞既地方點知係一間地方好闊落既餐館見到菜牌,其實講得出既種類都有前菜,小食,燒烤,熟食,炸雞,湯類,年糕拉麵全部有銀蛋有限,今次揀左幾款試下,佢地食物質素都好有驚喜😍前菜叫左生拌牛肉上碟係一大碗牛肉加梨絲,仲有一隻生雞蛋撈埋一齊入口牛肉幾滑,不加左梨既甜同麻油既香,肉既味道略淡,不過呢碟真係好大碟,超碼4個人先食得哂講返燒烤食品: 如果唔係唸住食全燒烤,都可以叫,職員話燒埋用鐵板上食鰻魚,個汁最緊要,有人話有鰻魚汁,食咩都好味,當然魚唔可以差啦,魚質都算厚,無骨,香口既,中上質素,budget鬆動食埋無妨烤花肉,呢個我好中意😍上枱個陣已經好香!花肉切得唔太薄,有少少肥,多肉汁又夠牛味,推介呀👍🏻👍🏻👍🏻分量幾多,我地5個人食,每人都食到3至4塊架炆牛肋骨,又係必食!!牛肉唔韌,肉汁濃又甜,咪睇佢細細煲,都裝到6 7件拳頭仔連骨既肉識食梗係食埋伴碟既白蘿蔔,吸哂個汁,正呀,加多一個白飯仲好呢個鮑魚辣湯香辣之餘,夠哂鮮味,有大量貝類好似蜆,蝦,原隻八爪魚,蟹,鮑魚都3隻,湯點會唔鮮,又大
我好中意食韓國菜
明明就嚟飛去韓國
一聽到有人話去食韓菜
我又忍唔到口都要食

跟住朋友上諾士佛臺
我以為係飲酒食炸雞既地方
點知係一間地方好闊落既餐館
見到菜牌,其實講得出既種類都有
前菜,小食,燒烤,熟食,炸雞,湯類,年糕拉麵全部有

銀蛋有限,今次揀左幾款試下,佢地食物質素都好有驚喜😍
生拌牛肉
前菜叫左生拌牛肉
上碟係一大碗牛肉加梨絲,仲有一隻生雞蛋
撈埋一齊入口

烤花肉
烤花肉,呢個我好中意😍
分量幾多,我地5個人食,每人都食到3至4塊架
紅燒牛排
炆牛肋骨,又係必食!!
識食梗係食埋伴碟既白蘿蔔,吸哂個汁,正呀,加多一個白飯仲好
辣鮑魚海鮮鍋
呢個鮑魚辣湯香辣之餘,夠哂鮮味,有大量貝類好似蜆,蝦,原隻八爪魚,蟹,鮑魚都3隻,湯點會唔鮮,又大煲,加多左公仔麵無敵😋
烤牛舌
中意食牛脷既我點會放過
上枱個緊好香,不過呢個就切得好薄,好快凍就有啲韌,唔太推

其實仲有叫芝士蛋卷,不過我唔食既😂
見到好大份,有拉絲,不如同行朋友話食佢好易飽
菠蘿酒
男朋友最中意菠蘿,見到佢有菠蘿酒又叫嚟試下
原隻菠蘿裝住酒,仲有菠蘿俾返你食😂😂
入落重菠蘿味,少有啤酒味,容易飲多幾杯
一份大約酙到4至6杯左右

呢間餐廳係偏貴,不過食物質素拍得住價錢
偶然食豪啲,呢間係唔錯選擇
生拌牛肉
紅燒牛排
辣鮑魚海鮮鍋
菠蘿酒
2016-10-08 673 瀏覽
筆者熱愛韓國文化,曾經到韓國當過交流生。係韓國生活既日子,放學既時候,好鐘意用朋友去居酒屋,很享受一邊飲著米酒,一邊食烤肉,一邊聊天。當時日子實在令人懷念,想不到,回到香港,在這間餐廳能夠尋回當年感覺。在這間居酒屋位於尖沙嘴既諾士佛臺,原來諾士佛臺除左有很多酒吧之外,樓上還有各式各樣既居酒屋和餐廳。走進居酒屋,有種好似去到韓國既感覺,居酒屋既服務員有韓國人,很熱情在待我們。裡面既裝修設計很有地道特式,使用了木桌、木椅,以木作主調。餐具使用韓國人常用的金屬器具,而居酒屋掛滿了古老的韓國畫,充滿文化氣息。店員很熱情地為我們推介食物,下單後,不久便我為我們送上前菜,前菜種類多,很多元化。有代表韓國特色的泡菜、芽菜、黑豆、波菜及魚乾等等,款色豐富,十分開胃。牛油烤鮑魚等左一陣,店員便為我們送上香噴噴的牛油烤鮑魚。筆者見到一隻隻肥美既鮑魚展現在眼前,已經流哂口水。鮑魚既上面散上芝麻和蔥碎,而下面就有惹味既洋蔥絲托底,釣出鮑魚既鮮味。鮑魚既肉質爽口,味道十分鮮甜,咬落去d肉汁流進口中,簡真係味覺既享受。花肉烤肉係韓國既傳統黎既,韓國人經常都會係家自己整烤肉。所以筆者來到,緊係要試下烤花肉。烤肉可以

花肉
烤肉係韓國既傳統黎既,韓國人經常都會係家自己整烤肉。所以筆者來到,緊係要試下烤花肉。烤肉可以選擇自己燒或姐店員幫你燒,很體貼,而筆者鐘意親力親為,所以就自己烤啦。花肉既味道鹹鹹地,好惹味呀,很有韓國既味道,如果覺得太鹹,可以生菜包住再加點韓式辣醬一齊食,會好夾,味覺層次提升。生菜係無限任加既,所以唔洗怕食哂。

鹽燒大蝦
筆者見到2隻大蝦,第一時間o左嘴,估唔到隻蝦可以咁大隻。初頭以為咁大隻蝦,以為一定會好老啦,食落又唔係wo,口感竟然可以咁鮮嫩同爽口。大蝦加上海鹽一起燒,帶出了大蝦的鮮甜味,點少少鼓油一起吃,更加惹味,而且啖啖肉,好食到停唔到口,十分幸褔啊。

海鮮湯
食左咁多肉,試下個海鮮湯先,湯既味道辣辣地又有甜味,而且十分香濃。料材方面,有魷魚、青口、虎蝦及各種海鮮,份量又多,十分豐富,很足料。成個湯最吸引就係隻魷魚,有成個碗隻大,虎蝦大大隻,十分鮮甜而且很爽。海鮮既鮮甜味道已經入哂湯入面,鮮甜到極。

桃味Makgeolli
香港人一班friend 一起傾計好鐘意飲啤酒,而韓國人傾計除左鐘意飲啤酒之外,就係飲Makgeolli啦。Makgeolli係米酒黎既,酒味不濃,很香甜。而呢度既酒杯用了韓國傳統的銀兜,很地道,很有文化特色。餐廳十分有創意,提供了各種唔同口味既Makgeolli,有益力多及各種水果口味。而筆者就選左桃味,和香甜,濃濃的酒香配上桃香味道,好夾,又易入口。
總括黎講,呢度既環壞唔錯,唔有韓國特色,靜靜地,好適合一班朋友或姐同事放左工黎食下野,傾下野,飲下酒。可以一路享用韓國美食一路談天說地,簡直係享受。
2016-10-08 218 瀏覽
Lee排煲得韓劇多,都想去食下韓食!俾我係OpenRice 見到lee間,就去試一試!知我肚餓,一坐底就有六小碟俾我食😁lee個波蘿cocktail 睇得下,都幾好飲丫🍸主食方面,雜錦燒烤吾錯(牛、豬、雞)吾駛自己燒,油淋淋👍🏻 至於條魚就偏咸,個泡菜石頭飯都幾好!
Lee排煲得韓劇多,都想去食下韓食!
俾我係OpenRice 見到lee間,就去試一試!
知我肚餓,一坐底就有六小碟俾我食😁
lee個波蘿cocktail 睇得下,都幾好飲丫🍸