記得曾幾何時一位韓國朋友帶我來這晚餐,當時已令我未能忘懷,味道正宗,環境甚有韓式風格其中這個位置很有傳統韓國風格,最適合跟姊妹聊聊吃吃飲品係一貫韓式飲品,大大杯的倒轉飲料柚子檸檬麗塔HKD88味道酸酸甜甜,好開胃生拌牛肉HKD158係必點的它沒有牛肉的血腥味,反而來得清甜微酸微辣的味道望上去感覺像漢堡扒呢將生牛肉配上雪梨絲,生蛋黃等拌匀口感既軟且爽脆,濃淡得宜入口甘香,值得推介而這個青口麵係必食必推介,就這一大碗就足夠2~3人份量由於最近推廣只需HKD88就可享用份量十足,單單青口就超過10隻上,加原隻八爪魚味道濃烈而不膩魷魚彈牙煙煙韌韌,青口滲入了湯的精華後,味道更鮮甜配上麵同吃,更是一絕,熱湯配上有口感有鮮味的食材,確是美味無窮!這裡無論味道,食物選擇性都多,就算再多光顧數次也不嫌惡!
其中這個位置很有傳統韓國風格,最適合跟姊妹聊聊吃吃
飲品係一貫韓式飲品,大大杯的倒轉飲料
柚子檸檬麗塔HKD88
味道酸酸甜甜,好開胃
生拌牛肉HKD158係必點的
它沒有牛肉的血腥味,反而來得清甜微酸微辣的味道
望上去感覺像漢堡扒呢
將生牛肉配上雪梨絲,生蛋黃等拌匀
口感既軟且爽脆,濃淡得宜
入口甘香,值得推介
而這個青口麵係必食必推介,就這一大碗就足夠2~3人份量
由於最近推廣只需HKD88就可享用
份量十足,單單青口就超過10隻上,加原隻八爪魚
味道濃烈而不膩
魷魚彈牙煙煙韌韌,青口滲入了湯的精華後,味道更鮮甜

這裡無論味道,食物選擇性都多,就算再多光顧數次也不嫌惡!
2017-01-04 2421 瀏覽
狎鷗亭居酒屋是朋友提議這間食肆,睇個名一直以為是一間日本餐廳,入到餐廳內都仲以為係食日本菜,因見餐廳內的裝潢都很有日本feel, 後來望清楚才知這間是韓國料理。坐下後,侍應先送上前菜6小碟,非常細緻及醒胃,有泡菜,芽菜,沙律,青瓜,青菜和魚干仔。好好味及爽脆。望下餐牌,食物種類都多款,唔似一般的韓式料理餐廳就只有韓燒甘悶。所以我地今晚不再韓燒,轉食其他食物。燒鰻魚很大塊,這個價錢能食到甘大塊,真是超值,超市都未必買到。鰻魚很肥美,魚肉夠彈牙又厚身,而且亦夠鮮甜甘香,魚脂夠均勻,令人再三回味。今晚很幸運,因今晚有新鮮八爪魚,我地亦order了試試。聽朋友講過佢地係韓國食過八爪魚刺身,八爪魚的吸管會吸吮很實很強力地吸吮,很難扯開,今晚我真的能夠感受到。八爪魚刺身送上時,雖然切得細件,但亦能見到八爪魚的身體還在郁動著,真正新鮮生猛。雖然我很喜歡食剌身,但八爪魚刺身未必岩我,因八爪魚很難咬開,而且還要和牠在口內角力。感覺還是食煮熟的八爪魚好啲。這是我個人感覺。但對於喜歡食八爪魚刺身的朋友就不要錯過。除了做了八爪魚刺身外,我們點了一個海鮮㷛,可以將八爪魚烚熟黎食。見師傅將八爪魚在㷛上剪牠,亦見牠
前菜6小礏
燒鰻魚
八爪魚剌身
除了做了八爪魚刺身外,我們點了一個海鮮㷛,可以將八爪魚烚熟黎食。見師傅將八爪魚在㷛上剪牠,亦見牠在㷛內郁動。八爪魚不要煮太耐,不然會太靭難開,略為焯熟就可以食,鮮甜爽脆肉質。
辣鮑魚海鮮鍋
其實這個海鮮煲亦很超值,內有金菇,豆腐,鮑魚,蜆,大蝦,蟹,青口,八爪魚仔等材料。材料新鮮,鮮甜,用這些新鮮材料做出來湯底極有海鮮味,很清甜。每款材料不是一兩舊,絕不馬虎,數量都幾多。湯底有少少辣味,我朋友唔食得辣都可以接受到。
科羅娜麗塔
這兩杯飲品非常之大杯,這個價錢可以接受的。青檸檸檬麗塔比科羅娜麗塔味道較濃一點和甜一點,不過青檸檸檬麗塔的檸檬味偏重點,甜甜酸酸很開胃。而科羅娜麗塔就比較清淡點,感覺很清新。雖然上面插住支酒樽,但溝埋一齊就唔覺酒精味很重,非常好。

整體食物質素和服務態度不錯。臨走前隔離檯有人生日,餐廳亦會播放生日歌攪攪氣氛,很是窩心。
燒鰻魚
八爪魚剌身
科羅娜麗塔
又係一間要限時既餐廳, 限時要係九點前交枱, 八點四十五分已經攞定張單俾你, 等你準備埋單, 食物方面不錯!今年另一生日飯, 我楝左哩間韓國餐廳, 唔係只有燒烤或炸雞, 仲有好多下酒小吃....選擇種類有好多, 係一間不錯既韓國餐廳!一坐底就有六小碟前菜...每款都, 唔知食完有冇得添加呢?蔬菜沙律, 唔係配麻醬個隻汁, 隻汁帶少少酸甜, 好味..啲菜都好新鮮!烤牛舌, 初時睇圖以為係自已燒, 原來係已燒好, 鐵板上碟配上生菜加少許辣醬食...., 雖然個鐵板會熱住既牛舌, 但係啲牛舌又冇話會過熟鹽燒雞串, 好普通既一款餸, 不值得叫...冇特別韓式炒年糕, 都係普通野, 但係夠味, 有少許辣...年糕煮得好入味最後加多樣餸, 鐵板辣雞腳, 等左好耐先上枱, 啲雞腳炆得好淋, 好入味, 好夠辣, 如果唔食得辣既人, 千祈唔好叫, 哩個餸用黎送酒一流呀, 最後我地都每人叫左支啤酒送雞腳...

一坐底就有六小碟前菜...每款都
, 唔知食完有冇得添加呢?
, 雖然個鐵板會熱住既牛舌, 但係啲牛舌又冇話會過熟
烤牛舌
鹽燒雞串, 好普通既一款餸, 不值得叫...冇特別
鐵板辣雞腳
2016-11-25
慶祝紀念
生日
鐵板辣雞腳
2016-12-29 5574 瀏覽
今天有友人帶路到諾士佛臺覓食,在眾多食店中獨獨推薦了狎鷗亭,一定有其過人之處吧? 韓國菜吃過不少,但裝潢得這麼傳統的韓式居酒屋還真是初體驗。特別喜歡那半「席地而坐」的隔間,甚有傳統風味,又有私密性。 餐牌上大部分食物都附有圖片,就算不熟悉韓國食物也可以看圖點菜 XD 店員也會很親切的作推介呢! 點菜後店員送上各式前菜共六碟,分量也不少不會吃三兩口就沒了。泡菜辣中帶酸,再加上辣薯仔和辣芽菜,全都惹味開胃。怕辣的話也有不辣的前菜或是沙律,也是不錯的開胃菜。 招牌菠蘿酒用原隻菠蘿盛載,因為混入了菠蘿茸所以質地較稠,入口帶點甜還有果香味,頗易入口,也可以加菠蘿片增加口感~ 活魚刺身需要提前預訂,剛好當天有客人預訂,多出的食材讓我們沾了光~XD 除了𩶘魚與鱆紅魚,還有平常較少吃到的多寶魚,片片切得透薄,脂肪不多魚鮮味較明顯,韓式食法原來是用生菜將刺身包起來吃呢! 牛油烤鮑魚上面灑上芝麻和蔥花,簡簡單單卻有提香作用。烤過的鮑魚仍然濕潤,牛油融化後沾滿了鮑魚,慢慢咀嚼更能感受鮑魚的鮮味。 涼拌豬仔腳分量意外的多,吃的時候將豬仔腳、配料和醬汁混合,因為是涼拌的關系口感特別清爽,

涼拌豬仔腳分量意外的多,吃的時候將豬仔腳、配料和醬汁混合,因為是涼拌的關系口感特別清爽,就算有肉也不覺膩味。

友人大力推薦這道紅燒牛排,直說不可錯過…

掀開蓋子已聞到濃濃香氣,牛小排炆得軟稔超入味,囗感香滑,真想點一碗白飯把醬汁也吃光!的確是大大推介!

店家最近推廣的青口湯麵又是另一亮眼點

一大碗麵上鋪著滿滿數十隻青囗再加原隻八瓜魚,絕對是4人分量,但優惠推廣只要$88!!!!也太划算了吧...

青口肉不大,但吸收了湯汁後濕潤微咸,配麵吃剛好。原隻八爪魚尺寸不小,八爪魚鬚最彈牙!性價比超高啊!

吃得肚子撐破,終於懂了友人大力推介的原因。傳統的韓式風味,超大分量加上平民價錢,性價比之高真的很適合作為朋友聚會場所,吃多了也不心疼呀!下次再來吧~!
2016-12-29
  • 牛油烤鮑魚
  • 涼拌豬仔腳
  • 青口湯麵
2016-12-25 3965 瀏覽
這間上樓韓式餐廳,所以都比較濶落,周圍都有韓式佈置,更有些塔塔米,可以和三五知己暢談,唔會被人騷擾先嚟了6 小碟前菜,酸酸辣辣,令到胃口大空。食咗無咁肚餓,可以慢慢選擇食什麼見到餐牌圖文並茂,已經相當吸引,每樣都想叫,之後索性問店員有那些招牌菜。現在餐廳做梗推廣~青口麵, 好抵食。好多藍青口,熱騰騰的,青口食落好新鮮,青口多到睇唔到麵,更有尤魚多款海鮮,令到湯底很甜。韓國手打麵做得好彈牙,我覺得好香蛋味。一啖湯,一啖麺,好滿足。烤牛舌 這個薄切牛舌,好爽,加了些葱和芝麻,食落好香。咬下更有些汁,份量不少。涼拌豬仔腳 平時食得多,涷豬仔腳,依個涼拌豬仔腳講得上是沙律豬仔腳。有差唔多10款配料,唔顏六色,好靚。豬仔腳唔肥,皮都好薄。將醬料一起撈匀,酸酸地,好開胃,豬仔腳有點彈牙,好爽。因為有青瓜,甘荀,椰菜等作配料所以唔覺豬仔腳肥。正辣鮑魚海鮮鍋 相當大和豐富的一個海鮮鍋,用料十足。 鮑魚,大蝦,豆腐,金菇,蟹,青口。令到滿滿的。今晚餐廳有鮮八爪魚,好難得。我地叫了一隻。當煮到熟時,店員幫我們將八爪魚剪細,方便進食。鮮鮑魚很爽好,彈牙。蝦超級大隻,剝了蝦頭,還好多肉吃,正。八爪魚熟咗,靭靭
這間上樓韓式餐廳,
辣鮑魚海鮮鍋
鮮鮑魚很爽好,彈牙。蝦超級大隻,剝了蝦頭,還好多肉吃,正。八爪魚熟咗,靭靭地湯感覺好得意.湯底酸酸辣辣,當海鮮滲出了鮮味,湯底更加好飲。 豆腐,金菇菜吸收了湯底的精華,相當好味。
辣鮑魚海鮮鍋
今次食了不一樣的韓國菜,好有新鮮感,好味
2016-12-22 348 瀏覽
夜晚諗住食韓國菜咁啱經過呢間。先黎六碟前菜,最好食我覺得係個菠菜同埋芽菜。跟住就叫左個青口湯麵。超超超多青口,好鮮味,個湯底唔會太鹹,上面仲有舊好大嘅魷魚,麵條質地彈牙。再黎個炸雞一半辣一半唔辣。炸得好脆好香,雞肉滑身。再叫埋兩渣酒分別係荔枝cocktail同埋益力多cocktail。酒味比較輕適合一路食一路飲都唔怕醉。最後叫左一細枝閃粉酒,閃粉係果肉做成,酒味就比較強(稍稍)。總括黎講呢間係一間好高質嘅韓國餐廳,值得推介
夜晚諗住食韓國菜咁啱經過呢間。
先黎六碟前菜,最好食我覺得係個菠菜同埋芽菜。
再黎個炸雞一半辣一半唔辣。炸得好脆好香,雞肉滑身。
總括黎講呢間係一間好高質嘅韓國餐廳,值得推介
2016-12-10 273 瀏覽
有一段時間真係好迷韓國菜,連生日都要食韓國野!狎鷗亭聽就聽得多,但食就真係第一次,不過一定會再去,點解?海鮮葱餅好食,但如果地道d,多d韭菜更好!燒烤我地叫左兩款,豬腩肉同牛肋骨,因為張枱細左少少,唔想放上枱燒會太熱又成身味,於是店員幫我地燒完先上枱,雖然好味,但唔會再咁做,始終自己燒完即刻食係好味好多!炒粉絲好好食!不太油,有少少甜味好正!比我食哂成個都得呀!芝士豬肋骨,搞笑既店員將盆豬肋骨砌成個人樣咁好可愛呀!飲品方面,大杯又好飲,玩左我地成10分鐘去影相,菲林殺手呀!完全無酒味,大愛!一定一定會再黎,無趕人走,見我地係慶祝生日仲比個拍埋牆無咁嘈既枱我地,好貼心呀
有一段時間真係好迷韓國菜,連生日都要食韓國野!
狎鷗亭聽就聽得多,但食就真係第一次,不過一定會再去,點解?

海鮮葱餅好食,但如果地道d,多d韭菜更好!
炒粉絲好好食!不太油,有少少甜味好正!比我食哂成個都得呀!
芝士豬肋骨,搞笑既店員將盆豬肋骨砌成個人樣咁好可愛呀!
慶祝紀念
生日
2016-12-08 3389 瀏覽
曾幾何時, 每次有飯局, Girls night out, 諾士彿台總會是選擇之列, 這裡就如九龍區的蘭桂坊, 華洋共存, 食店也滿有特色, 是品味的保證. 那些, 都是曾經的事了...最後一次去這裡, 應該已是3,4年前, 那時和剛相識的朋友坐在某酒吧外, 看着她吸着水煙, 說着感情的事... 似乎很遙遠, 這位朋友也成了人生中其中一位過客, 但一些記憶, 一些感覺, 拼湊成完整的人生. 生命中也免不了走過很多過客, 都是成長的印記, 能伴隨着自己一直走的, 要的是多麼糾結的緣份. 人大了, 份外珍惜每一段緣. ​重臨舊地, 為的是聚舊, 也一拼迎新...舊是很久不見的友人, 新是帶着小吃貨去聯誼, 做做歡樂小姐, 樓下那些酒吧絕沒可能適合, 今次選的是在諾士佛台訖立了多年的元老級韓式餐廳 -狎鷗亭. 早已久仰大名, 試還是第一次. 穿過樓下滿滿的人潮, 來到一幢頗舊式的大廈, 不起眼的入口, 再乘一層電梯, 切合傳統韓式居酒屋格調.一入門撲鼻傳來一陣古樸木香, 沒有很細緻的佈局, 全店以木器傢俱為主, 帶着一絲的殘舊感, 見證着該店的資歷. 放置着傳統的擺設和掛畫, 久違了的古早味

一入門撲鼻傳來一陣古樸木香, 沒有很細緻的佈局, 全店以木器傢俱為主, 帶着一絲的殘舊感, 見證着該店的資歷. 放置着傳統的擺設和掛畫, 久違了的古早味, 反而多了一種詳和親切感.

獨立榻榻米廂座更有日式居酒屋味道, 很適合大夥人聚餐.

餐牌中的食物種類簡直是把新舊韓食滙集一起, 選擇眾多, 傳統的石頭飯, 鍋物, 前菜, 燒烤, 炒年糕, 炸雞等等當然少不了, 同時可見幾張分開的menu, 有時下流行的芝士排骨, Rita特飲等, 可算十分與時並進, 推陣出新, 沒有落伍.

傳統韓國料理必然會先送上數碟免費的醃菜, 記得學生年代最開心是去吃韓國燒烤, 數十元就可無限添醃菜, 對於零用錢不多的學生來說, 已是一餐平價buffet, 樂得半天了.

六小碟醃菜有傳統泡菜, 菠菜, 芽菜, 沙律, 小魚干, 醃青瓜, 味道也夠傳統.

食物的價錢絕不算平, 但上枱時方發覺玄機...原來每碟都相當相當有份量, 這絕對是意料之外. 即使如我們胃口如此大, 最後也打包了幾盒回家.

野菜三文魚卷($188)

吃慣了三文魚刺身, 來個野菜三文魚卷, 原以為是預先卷好, 原來是一片片三文魚刺身, 伴以三色椒, 洋蔥, 生菜絲等野菜.

自行卷起再點傳統的wasabi醬油或蔥花醬油來吃. 三色魚片薄切, 野菜夠fresh爽口, 這種吃法雖然有點費時, 但又幾新穎, 口感豐富, 味道也比較清新健康.

涼拌豬仔腳 ($288)

又是超級巨型, 賣相色澤相當吸引, 細看之下, 除了上層整齊排列好一片片薄切豬手外, 下層全是蔬菜, 切得工整有序, 顏色豐富, 相當美觀.

附上一碟醬汁, 吃時自行添芥末醬. 豬腳用滷水方式調製, 皮層剔透彈牙, 肉層結實, 口感豐富涼快, 拌以微辣的醬汁和野菜同吃, 能減去肥膩感.

炸八爪魚雞($288)

仍然鐘愛韓式炸雞, 但只吃雞有點悶, 來一客炸八爪魚雞, 有雞有八爪魚. 上枱時都給其他食客報以注目禮, 的確很觸目. 炸雞和原隻炸八爪魚放在一巨大木船上, 船頭那水手公仔, 還有插上有餐廳標誌的旗幟, 很有海盜船的味道, 玩味十足.

原隻八爪魚炸真的比較少見, 份量十足, 夾起時也感受到重量和下墮力. 貼心的附上剪刀, 吃時自行切開, 醬汁有燒汁, 茄汁, 辣汁和芝士粉, 岩晒我們這些醬怪. 八爪魚是有一點韌, 跟體積有關, 但也相當惹味有嚼勁, 八爪魚不易入味, 所以有點偏淡, 吃時加上醬汁就好了.

炸雞反而很驚喜, 表面不油膩之餘, 肉質鮮嫩多汁, 沒有熱氣感覺, 份量也不少. 翻起兩位主角, 原來下層還藏着薯格, 絕對是飽肚之選, 很抵食.

鐵板燒LA牛肋骨($168)

又是不計成本之作, 個人超愛牛肋骨, 那種肉和骨香混和的味道不是其他部位可比擬的. 牛肋骨配以燒烤汁, 微甜不太鹹, 入味又不鞋不韌, 圍着骨位的筋也可吃掉, 吃得乾乾淨淨毫不浪費, 伴以野菌片是最佳的組合. 另附上韓式辣醬和生菜, 可捲起作生菜包, 再加點辣泡菜, 味道和層次感更昇華.

芝十豬肋骨($288)

新餐牌中的一款熱門食品, 這種鐵板芝士排骨可算是流行韓食中的代表作, 作為老派韓式料埋店, 也趕上潮流推出. 巨型的鐵盤, 擺得滿滿的食物, 還特意做了個可愛樣子, 細看之下為何有一點小女的影子...哈哈, 有趣極了.

那鋪了三分二滿的芝士碎, 真的十分十分慷慨, 芝士價錢不便宜, 鋪滿這盤成本一定不低, 旁邊於了烤好的豬肋骨, 還有柱型年糕, 店員連gas 爐一併端上, 一邊加熱至芝士全溶掉, 拉絲...然後繞在排骨上.

周邊的4小格放有芝士魚蛋, 薯蓉, 炒蛋和芝士碎, 份量實在超大超多, 很有誠意.

豬肋骨很稔軟, 肉嫩不鞋, 惹味不乾, 圈上芝士一起吃, 煙韌美味, 讓人想一吃再吃. 年糕亦很有嚼勁, 但不宜煮太耐, 否則會變硬.

店員會主動來把芝士捲在排骨上, 但我比較喜自己動手, 好好玩...芝士魚皮有流心芝士, 味道香濃滑溜.

水冷麵($98)

近年頗鐘情的一款食品, 貪其口感冰冷, 麵質煙韌彈牙, 配以清而甜醬汁, 自行加入蘿蔔茸, 味道配合得無話可說. 上層加了一隻流心温泉蛋, 清新開胃, 是大魚大肉中的清泉.

海鮮鍋($88)

特價食品, 最後才上枱, 那豐富程度嚇了我們一大跳. 面盤大的碗鋪滿8成青口, 保守估計至少有3-40隻, 還有原隻八爪魚, 下層是拉麵, 份量夠6個人吃了. 不計成本到如斯田地, 實在由衷欣賞.
小試了青口, 有很香的蒜蓉和酒味, 拉麵好彈牙, 湯底清淡鮮甜, 味道相當好. 最後眾人戰鬥力已完全消失, 唯有打包回家, 難得店方很細心的把麵和湯分開盛, 不致麵身浸在湯中過久變稔, 影響口感, 到了翌日翻熱仍能保持爽彈, 可見麵的質素高超.
飲品方面我們分別試了西柚石榴Rita(前) 和青檸檸檬Rita(後) (各$88)

這種倒轉酒樽的設計喜歡韓食的朋友不會陌生. 西柚石榴味很似Fruit Punch, 加入Sparkling water, 更解渴清新. 青檸檸檬帶酒精, 湖水綠的賣相很fresh很吸引, 但我就沒有試了.

沒想過這一餐是如此的震撼, 當時下餐廳把食物portion越變越細之時, 竟然還有一間老牌食店如此不惜工本, 碟碟都大得讓人嘩然, 單價雖不算便宜, 但人多每人才花貴二百多元, 就能又食又拎, 實在超值至極. 唯一問題是這裡只適合大夥人來吃, 二人點一款已沒有Quota了再吃其他了, 如果可以推出一些價錢實惠, 份量又小一點的, 可吸引更多情侣來吃.

比起新派食店的霎眼嬌, 傳統食店的確更有存在價值, 那讓人稱心, 沒壓迫感, 懂變通的服務態度, 付出價錢和得到的滿足完全成正比. 難怪多年來, 捧塲客不絕.
2016-11-08
尖沙咀諾士佛臺係飲酒既勝地,其實依家係個度既商廈都開左唔少食肆~ 今日收工就同左同事黎呢間 聽個名,就知唔係新派韓野 (食過幾間新派韓食都係麻麻), 我都係鐘意食番D韓國傳統野~ 呢度既裝潢都係傳統木製家具,卡位仲要除鞋入架~ (黎呢度食飯唔好著穿窿襪啦) 另一個愛傳統韓食,就係因為呢D前菜啦~ 呢度既前菜好有水準,尤其泡菜,係我鐘意既鮮泡菜,爽口又清甜~ 同埋全部前菜都係有質感的,食到係新鮮製,唔係霉淋淋個D~ 淨係睇個餐牌,已經睇左我半個鐘~@@ 真係多野到呢~ 最開心係有圖有真相,一睇就知食乜~ 如果多人黎,仲可以食呢3個大堆頭,可惜今晚人丁單薄,唯有放棄~ 店員話黎個特價海鮮窩試下 HKD 88 一上台~嚇親,咁既SIZE 88 蚊,我唔知有冇聽錯~@@ 青口大約估計有廿幾30隻,雖然係細細隻SIZE, 但隻隻飽滿~ 蜆仔就細粒左少少,仲有成隻魷魚~@@ 同埋,仲有成個麵底~@@ 其實 2個人黎,淨係食呢個都已經飽哂啦~ 呢個海鮮窩味道就普通D,唔算好突出,如果加埋泡菜落去,我覺得會仲正~ 店員驚我地食唔慣生牛肉 推介呢個半熟牛 ~野菜牛肉卷~ 一片片半熟的牛肉,

今日收工就同左同事黎呢間

另一個愛傳統韓食,就係因為呢D前菜啦~

同埋全部前菜都係有質感的,食到係新鮮製,唔係霉淋淋個D~

淨係睇個餐牌,已經睇左我半個鐘~@@ 真係多野到呢~

最開心係有圖有真相,一睇就知食乜~

店員話黎個特價海鮮窩試下 HKD 88

一上台~嚇親,咁既SIZE 88 蚊,我唔知有冇聽錯~@@

蜆仔就細粒左少少,仲有成隻魷魚~@@

同埋,仲有成個麵底~@@

其實 2個人黎,淨係食呢個都已經飽哂啦~

店員驚我地食唔慣生牛肉

推介呢個半熟牛

~野菜牛肉卷~

一片片半熟的牛肉,色澤亮麗~ 不過就好凍 (原來係凍食的)

用雪到冰冰的牛肉包住蔬菜黎食,呢個食法幾得意~

(應該係金菇肥牛卷的高級牌)

半熟牛肉一D都唔韌, 加埋新鮮蔬菜一齊食,感覺好清新,食多幾塊都無問題

可能係凍食的關係,牛肉無咩味,不過可以點WASABI 豉油同醬汁

呢度既特飲有好多款揀,有酒精同無油精都有架~叫左2杯試試~

APPLE CIDER, 大家都成日見~

呢度既冰溶得比較快,好處係唔使飲耐~ 溝到淡哂

壞處咪好快飲哂囉~HAHA ~

呢個 PINEAPPLE COCONUT RITA ,其實咪係 PINA COLADA囉

不過咁樣加啤酒飲估唔到又幾好味~ 極之易入口~

呢度因為無爐,所以D燒肉都係同你燒埋的~

咁樣食,好似無左燒肉的感覺添~

不過就唔使成身油煙味囉~

肉黎講得燒得幾靚 (一定靚過我燒)

不過唔知係咪肉切得較薄,感覺有D硬~

牛舌同菇菇就好正,有焦香味又JUICY

呢個炆牛腩,真係正到爆呀~

牛腩超淋超入味,味道有D甜甜的

就連個底既蘿蔔都炆到入哂味,成個變左醬油色, 可想而知炆左幾耐~

用呢個黎送飯,可以食2大碗~

再黎一個辣豆腐湯~

料好足,不過辣度比想像中淺,無左個種刺激感~

傳統韓食竟然都有炸雞,而且仲整得唔錯~

外層炸得很脆,入面既肉仲好JUICY,而且放耐左外皮都唔會變淋~

估唔到係諾士佛臺咁西式的地方,都有間咁傳統的居酒屋

地方夠私隱之餘,盤盤都係大大件

一大班朋友黎呢度可以SHARE多幾樣野食~
2016-10-30
  • 野菜牛肉卷
  • PINEAPPLE COCONUT RITA
  • 炆牛腩
  • 炸雞
2016-11-23 301 瀏覽
我諗唔係太多人知呢度有間咁正嘅韓食。淨係裝修都好靚好舒服 坐低即刻叫左個生牛肉當前菜食,雪梨超多汁勁正。經理介紹話今日sashimi好靚可以試下 因為唔係日日有。決定叫左兩個味道 一個raw 、一個就拌salad食🙌🏽 除左mix with基本salad veggie 外仲加蘋果,辣醬。我投票俾佢 好開胃💕主菜之一 青口八爪魚湯麵呢個超抵食 面盤咁大碗之餘青口超多 都係$88😵味道原自青口嘅鮮味 下底有韓式粗麵🍜主菜二 紅燒牛排呢個其實唔平($198)但好多人食過都話正 果然冇錯🐃肉煮得好入味 軟熟 濃度帶甜令成個熱鍋唔會感覺好燥。由一開始坐低朋友已經話要試菠蘿酒 特式係佢用original pineapple 去載 刮肉就放側邊 因為有菠蘿肉原故 酒嘅狀態似沙冰 🍨外賣左半份炸雞返屋企💕個皮仲好脆🐓👍🏻👍🏻
主菜之一 青口八爪魚湯麵
主菜二 紅燒牛排
因為有菠蘿肉原故 酒嘅狀態似沙冰 🍨
外賣左半份炸雞返屋企💕個皮仲好脆🐓👍🏻👍🏻
2016-11-22 1368 瀏覽
呢度嘅食物種類多到呢... 由街邊小食炒年糕、辛辣麵,到到湯鍋、炸雞、拌飯乜都有,所以真係好多嘢想食,想吓想吓就叫到成枱都係...點完菜發現原來筷子座係好可愛嘅臘腸狗冇耐侍應就送上六小碟。呢度嘅前菜除咗有大路嘅kimchi、魚仔、大荳芽,同菠菜之外,仲有好特別嘅茄子,辣辣哋甜甜哋好開胃[韓式魚生]除咗新鮮彈牙嘅魚生外,個醬亦係重點韓式豆瓣醬再加咗麻油、青辣椒,同蒜頭,好香口。食完個口雖然會臭,但真係好好味。不過如果有生菜或芝麻葉包住食會更好[生碎牛肉,$158]生牛肉係我最愛嘅韓國菜式之一生雞蛋黃令牛肉更加滑身,亦冇腥味;梨絲就令生牛肉唔會太膩,亦增加甜味同口感🏻正[青口麵,$88]餐廳呢排做緊promotion,呢個咁大碗咁多青口咁大隻魷魚喺面嘅麵,$88咋冇理由唔試湯頭有海鮮嘅清甜味,青口新鮮飽滿,魷魚亦彈牙[紅燒牛排,$198]牛肋骨炆到腍到冇牙都食到而且又易甩骨,所以即使有嚿大骨喺度都近乎係啖啖肉,加上炆得十分入味,餸飯一流[拌刺身,$158]呢個「沙律」入面刺身都幾多,仲有蘋果、芝麻葉、洋蔥、生菜,同甘荀個醬同韓式拌飯個醬好似,所以如果加碗飯就已經可以做到個韓式拌飯,可以食到
點完菜發現原來筷子座係好可愛嘅臘腸狗
[韓式魚生]

除咗新鮮彈牙嘅魚生外,個醬亦係重點
[生碎牛肉,$158]

生牛肉係我最愛嘅韓國菜式之一
🏻正
[青口麵,$88]

冇理由唔試
湯頭有海鮮嘅清甜味,青口新鮮飽滿,魷魚亦彈牙
[紅燒牛排,$198]

牛肋骨炆到腍到冇牙都食到
[拌刺身,$158]

個醬同韓式拌飯個醬好似,所以如果加碗飯就已經可以做到個韓式拌飯,可以食到一餐
[菠蘿酒,$158]
原個菠蘿挖空,再裝菠蘿味嘅酒入去,gimmick十足
挖出嚟嘅菠蘿肉仲可以做飯後果

仲有驚人大發現
啱啱食咗咁多蒜頭,自知個口奇臭... 但食完菠蘿後個口冇咗朕臭味呀!

呢一餐係眼闊肚窄之過,食到飽到爆開
不過好開心,因為好好味好滿足,就算餐飯唔平但都值返呀
2016-11-19 298 瀏覽
尖沙咀多韓國餐廳就人人都知,但口味同價錢就人人都各執一詞。今晚約咗朋友聚一聚,同行友人極力推介佢哋嘅《生拌牛肉》同《紅燒牛排》,咁一於就試下啦。未夠7點到達,但有一半嘅枱已經有客,店員好快手安排到枱俾我哋。門口有大大嘅掛畫裝飾有置身於韓國嘅感覺坐定定之後,店員先好六小碟前菜款款都好好味,泡菜辣味剛好,餸飯一流左上《辣海鮮湯》$220(如果唔食辣得嘅朋友,唔建議你order)辣味剛剛好,好足料,有大蝦,青口、蜆、魷魚,鍾意食海鮮嘅朋友就一定要試上中《炸八爪魚雞》$288呃like必叫,大大隻船放上原隻炸八爪魚,旁邊再放滿炸雞店員上菜之後俾時間我哋相機食先,之後就好細心咁將八爪魚分件炸得夠乾身,外面脆卜卜,入面夠曬彈牙,再配埋3款醬汁右上《紅燒牛排》$198炆嘅時間剛剛好,未放入口已經能夠骨肉分離,應該用咗大量嘅蘿蔔一齊去炆,所以醬汁好夠甜味,餸飯一流。右2《炒年糕+炸紫菜卷》$130同出面食到嘅差唔多,辣度適中,紫菜卷包住粉絲去炸,炸到脆卜卜,餸年糕食出奇地好夾。右下《烤鰻魚》$138鐵板上,鰻魚夠肥美,鰻魚底嘅洋蔥吸收曬鰻魚汁嘅甜味,餸飯又係一流。大圖《生拌牛肉》$158第一次喺香港食
尖沙咀多韓國餐廳就人人都知,但口味同價錢就人人都各執一詞。

門口有大大嘅掛畫
裝飾有置身於韓國嘅感覺
坐定定之後,店員先好六小碟前菜
款款都好好味,泡菜辣味剛好,餸飯一流
6小碟前碟
左上《辣海鮮湯》$220
(如果唔食辣得嘅朋友,唔建議你order)

上中《炸八爪魚雞》$288
呃like必叫,大大隻船放上原隻炸八爪魚,旁邊再放滿炸雞
店員上菜之後俾時間我哋相機食先,之後就好細心咁將八爪魚分件
炸得夠乾身,外面脆卜卜,入面夠曬彈牙,再配埋3款醬汁

右上《紅燒牛排》$198

右2《炒年糕+炸紫菜卷》$130

右下《烤鰻魚》$138

大圖《生拌牛肉》$158
第一次喺香港食生牛肉,牛肉色澤紅潤,配上生蒜、生雞蛋、梨絲,攪拌完夾住一齊食好好味,牛肉鮮甜好滑,值得一試。
飲品有無酒精嘅《西柚石榴麗塔》$88
大杯size,好爽!
Graprfruit  Pomegranate  Rita
整體食物質素幾好,份量又夠大份,環境舒服,約朋友食飯傾偈係幾唔錯嘅選擇,而且店員細心有禮!!
6小碟前碟
Graprfruit  Pomegranate  Rita
  • 韓式八爪魚雞
2016-11-16 444 瀏覽
星期五梗係同同事去威啦!尖沙咀咁多酒吧,但又無乜野食見到openrice呢間食韓風野再加飲酒岩曬我地呢d放工港女啦haha先叫一個外星人炒年糕同餐牌有些少出入但我覺得唔錯架都佢變左炒蛋同埋芝士芝士溶左沾年糕好好味炸魷魚香脆即食麵索左d辣汁都唔錯年糕好煙un!正啊!成個煲都幾大個6個女仔食完都有d飽不過我地梗係要繼續食啦哈 女仔鍾意食咩啊?生冷野囉!之後梗係叫12隻生蠔來自new zealand的生蠔肥美又大隻一d都唔腥相反有淡淡的海水味加埋檸檬汁同特制韓式醬真係一流完全帶出到個鮮味食到我地真係想叫多輪哈哈不過又想試其他野…所以…我地叫了牛油烤鮑魚重重的牛油味鮑魚邊烤得香脆夠林,又夠鮮真係好好味啊我地6個食到狂爭之後梗係黎到飲酒環節因為韓式所以呢度的酒都係燒酒做base叫了個益力多燒酒成jar架係!好正佢溝得好好飲,一d都唔苦但又飲得出燒酒個味女仔飲呢d真係好快醉易入口啊嘛真心覺得唔錯野食又好味酒又好飲下次再黎食啊!
星期五
梗係同同事去威啦!

尖沙咀咁多酒吧,但又無乜野食

見到openrice呢間食韓風野再加飲酒

佢變左炒蛋同埋芝士

芝士溶左沾年糕好好味

炸魷魚香脆

即食麵索左d辣汁都唔錯

年糕好煙un!正啊!

成個煲都幾大個

6個女仔食完都有d飽

不過我地梗係要繼續食啦

哈 女仔鍾意食咩啊?生冷野囉!

之後梗係叫12隻生蠔
生蠔
來自new zealand的生蠔肥美又大隻
一d都唔腥

相反有淡淡的海水味

加埋檸檬汁同特制韓式醬真係一流

完全帶出到個鮮味

食到我地真係想叫多輪哈哈

不過又想試其他野…

所以…我地叫了牛油烤鮑魚
牛油烤鮑魚
重重的牛油味
鮑魚邊烤得香脆

夠林,又夠鮮真係好好味啊

我地6個食到狂爭

之後梗係黎到飲酒環節

因為韓式

所以呢度的酒都係燒酒做base

叫了個益力多燒酒
益力多燒酒
成jar架係!好正
佢溝得好好飲,一d都唔苦但又飲得出燒酒個味

女仔飲呢d真係好快醉

生蠔
牛油烤鮑魚
益力多燒酒
2016-11-14 782 瀏覽
個人推介指數分8 (10分為滿分) - 小小提示, 不要只看MENU 的相片來點菜, 真實的食物是非常之多, 如不是很多人分享, 請自行衡量各人的食量才點菜, 否則就肯定要安排打包呢. 食物味道方面應該比新潮的韓食為地道, 沒有那麼重口味, 醬料和食物也多是分開的, 讓你能多點品嚐食物的原味.為了慶祝小女14個月生日, 我和太太決定食豪些(又是借口), 今晚決定去一間聽聞了很久但從未到訪過的韓食, 希望能好好享受一個美妙的晚上.  由於今天有工人姐姐支援, 加上我和太太這兩名超級大吃貨, (再加一個新晉小吃貨BB), 我不理會這裡食物份量大的提示, 爽快地點了五餸一主食, 心想誓要把你們清掉. 好了好了, 不消一會, 開胃的前菜到了, 有我最愛的泡菜和魚仔, 兩款味道也很醒胃, 特別是泡菜, 酸和辣度配合得剛好, 無疑 賜給更大的吃量. 野菜三文魚卷又是一個醒胃的前菜, 比起一般日本料理店, 三文魚實沒有那麼肥美, 但從紋理上看得出也是中上的貨色. 以三文魚來包着三色椒, 洋怱絲, 生菜絲, 和最重要的蒜片, 點小小醬油, 比起平日以日芥末來吃, 別俱風味, 既能吃到魚香和辛辣, 但又

野菜三文魚卷

又是一個醒胃的前菜, 比起一般日本料理店, 三文魚實沒有那麼肥美, 但從紋理上看得出也是中上的貨色. 以三文魚來包着三色椒, 洋怱絲, 生菜絲, 和最重要的蒜片, 點小小醬油, 比起平日以日芥末來吃, 別俱風味, 既能吃到魚香和辛辣, 但又沒有那樣嗆鼻, 萛是不錯的組合.
涼伴豬仔腳
這個食法有點像新年的撈起, 在豬手上淋上特製芥末汁, 和週邊的菜疏撈混來吃. 豬手口感爽脆,充滿着骨膠原, 夾雜菜疏來食, 沒有一點肥膩.
炸八爪魚雞
這道菜就是減去我戰鬥力主角, 單看MENU 完全不知其份量. 到上枱我也嚇了一跳, 就像去日本料理叫一隻最大的剌身船, 不過下面不是是冰, 換上的是一件件炸雞球, 上面更鋪着完隻炸大八爪魚.  雞球比八爪魚出色得多, 完全做到外脆來軟, 一點也不像是雞肉, 軟綿綿的, 不知不覺吃了四五球. 八爪魚味道略感清淡, 必要以醬料來伴食, 在炸醬加點調味會更佳
鐵板牛仔骨
也常說牛仔骨是我最愛之肉, 肉味濃, 怎煮也不會老, 這味牛仔骨確是用中上等食材,肉味很濃郁 , 夾以生菜和泡菜來吃, 非常惹味, 特別是近骨位的膠質, 咬下去肉味滲出來. 如果能煮得更焦一點, 味道應該會更佳.
豬肋條芝士年糕
單看賣相也覺吸引, 長長的軟溶芝士, 平日一見到就狼吞虎嚥地狂食, 可是吃到這裡, 實在有點full了, 只能慢慢地品嚐. 豬肋條奄得相當入味, 共本不用卷芝士也很好吃, 反而芝士包着年糕, 在口肉又香又軟又滋味, 真的要說句, 很幸福呢, 頓時有份冬日來了的感覺.
水冷面
自從在韓店吃過這個韓國主食後, 基本上每到韓店我也會點這個料理, 一來面酸酸甜甜, 不論在食前和食後也是一個很好的消化劑, 二來味道清涼, 不會加重肚子的負載. 這個面基本元素也有了, 雖然有點飽, 但吃後反而感覺輕鬆了.
最後戰果, 也是難逃打包的命運, 主要是牛肋骨和炸物, 其他大致也能完成, 我們也對自己的食量很自豪, 今晚小bb也幫了一點忙, 希望佢越戰越强.

總体來說, 這裡價錢可能略貴了點, 但如果以份量計算, 每道菜也絶對找萛.
兩小口來吃的話要有心理準備外帶, 如果是一排好友聚會, 這裡實是一個很好的地方.
順便一提, 這裡的員工非常細心有禮, 特別打包做到一絲不苟,贊.
2016-10-05
2016-11-08 219 瀏覽
朋友生日,因為朋友鐘意韓國菜,就帶佢去食韓國生日飯吧。上到去地方好大,座位好寬敞。可以同朋友慢慢傾計。坐底之後就放下6碟前菜,每一碟前菜都好美味。之後點了:人蔘鮑魚雞湯:好難得係香港食到有韓國水準既人蔘雞湯,湯底味道岩岩好,好清甜,有好濃郁既人參味,讚!烤鰻魚鰻魚烤得香脆,肉質好爽口彈牙。但有點骨,美中不足。
朋友生日,因為朋友鐘意韓國菜,
就帶佢去食韓國生日飯吧。
上到去地方好大,座位好寬敞。
可以同朋友慢慢傾計。
坐底之後就放下6碟前菜,
每一碟前菜都好美味。
之後點了:
人蔘鮑魚雞湯:
好難得係香港食到有韓國水準既人蔘雞湯,
湯底味道岩岩好,好清甜,
有好濃郁既人參味,
讚!
烤鰻魚
鰻魚烤得香脆,肉質好爽口彈牙。
但有點骨,美中不足。
2016-10-22