2020-02-25
喺香港打正旗號用旅遊做主題嘅食肆非常少,若干年前仲有間喺美荷樓嘅 Full Cup,到咗今時今日,怕且就剩返呢間,雖然佢嘅旅遊元素而家都所剩無幾🥺。Cafe 嘅前身係長沙灣嘅秘密花園 1981,當年我都算經常光顧,除咗食物質素 ok 之外,更加喜歡佢係一間有故事有感情嘅 cafe。到咗太子嘅牧羊少年,最初我都有幫襯,亦都參與過旅遊講座同 “以書換啡”,不過,隨住佢嘅食客愈來愈多,旅遊元素愈來愈少,我就好幾年都冇再幫襯。今次來到單車館入面呢間分店,嗰種久違嘅 cozy 同 lay back 感覺又再湧現😃,店內地方寬敞,食客不多,有部份座位仲擺放咗梳化,感覺舒服。叫咗一客晚市套餐,包括蘑菇汁澳洲牛肉漢堡配珍珠飯,泡沫蜂蜜綠茶同熱情果芝士餅。飲品同甜品屬正常水準,主菜份量就非常多,漢堡扒煎得比較硬同乾身,幸好蘑菇汁調味不俗,撈埋一齊食還算不錯。牧羊少年近幾年開嘅分店主要係喺政府文娛場地,我相信租金壓力細咗,老闆就可以花多啲心思同資源去打造 cafe 嘅風格。 所以如果想幫襯牧羊少年,我建議最佳選擇都係單車館呢間。