喺將軍澳單車館旁邊嘅牧羊少年咖啡館落地大玻璃可以望到出面水池同公園環境環境非常chill氣氛安靜好啱睇下書嘆杯啡呢度仲係kid friendly 嘅餐廳有提供兒童座位同餐具仲有填色紙同木顏色俾小朋友消磨時間超適合家庭聚餐餐廳食物選擇多而且餐牌轉得好密次次黎都有新鮮感意大利風乾火腿蜜糖柚子薄餅呢度嘅薄餅好有水準即叫即焗批底係薄脆款風乾火腿嘅鹹香同柚子嘅蜜甜超夾好味!煙辣腸蜜糖南瓜忌廉長通粉呢款係比較清淡嘅口味醬汁creamy帶陣陣南瓜香煙辣腸真有辣味令到成件事好有層次感幾特別生薑味噌三黃雞雖然只有半隻但份量都唔細已大部分拆骨外面燒到皮脆金黃入面肉質嫩滑多汁帶微微味噌香唔會太鹹單食都好正將意粉配成一人餐可加選小食揀左魚湯輕炒西蘭花清新健康可以balance下口味~餐飲要紅桑子乳酸忌廉芝士奶蓋外貌幾靚味道酸酸甜甜好似果汁cocktail解膩是日蛋糕係蜜糖蛋糕有啲似木糠布甸嘅製法餅碎夾住蜜味忌廉少忌廉嘅製法啱晒小朋友食同小朋友喺附近野餐或踩完單車再黎呢度食飯啱晒!
喺將軍澳單車館旁邊嘅牧羊少年咖啡館

將意粉配成一人餐
可加選小食
揀左魚湯輕炒西蘭花
清新健康
可以balance下口味~

餐飲要紅桑子乳酸忌廉芝士奶蓋

有啲似木糠布甸嘅製法
餅碎夾住蜜味忌廉
少忌廉嘅製法啱晒小朋友食

同小朋友喺附近野餐或踩完單車
再黎呢度食飯啱晒!

2025-06-10
2025-03-24 1086 瀏覽
很久沒有於將軍澳吃飯,今天約了朋友於將軍澳跑步,之後便到旁邊的將軍澳單車館地下牧羊少年吃晚餐。 這家餐廳在多處也有分店,這家分店的裝修感覺卻截然不同, 很有格調。晚飯可加$58改成晚餐, 會有前菜及甜品。前菜我們點了兩款是拉差醬雞翼(3隻)雞翼汁得香脆,肉汁仍然保留鮮嫩,醬汁帶點點辣。非常惹味。魚湯輕炒西蘭花(半份)西蘭花魚湯味濃郁紅酒燴牛面肉伴薯蓉•烤澳洲西蘭花 red wine braised beef cheek w/ mashed potatoes & australian broccoli膠原豐富而肉味超濃郁,充斥陣陣紅酒香,不肉質鬆化軟腍,骨膠原的部分還入口即溶,每一口更豐有紅酒香氣及蔬菜的甜美,滋味十足。薯蓉非常creamy。鹽麴燒比目魚伴 烤澳洲西蘭花,普羅旺斯燉菜shio koj grilled halibut w/ australian broccolini & ratatouille以鹽焗燒出來的比目魚,魚皮香脆,魚肉香滑鮮甜,這個燒製法令魚肉的味道更加提鮮,魚油慢慢滲出,滋潤細嫩的魚肉,鹽麴的微甜,鹹味由內散發著。蔬菜經烹調後它們的甜味充分地發揮出來,蕃茄本身

晚飯可加$58改成晚餐, 會有前菜及甜品

前菜我們點了兩款

是拉差醬雞翼(3隻)
雞翼汁得香脆,肉汁仍然保留鮮嫩,醬汁帶點點辣。非常惹味。

魚湯輕炒西蘭花(半份)
西蘭花魚湯味濃郁

紅酒燴牛面肉伴薯蓉•烤澳洲西蘭花

鹽麴燒比目魚伴 烤澳洲西蘭花,普羅旺斯燉菜
以鹽焗燒出來的比目魚,魚皮香脆,魚肉香滑鮮甜,這個燒製法令魚肉的味道更加提鮮,魚油慢慢滲出,滋潤細嫩的魚肉,鹽麴的微甜,鹹味由內散發著。蔬菜經烹調後它們的甜味充分地發揮出來,蕃茄本身帶點酸味,互相融合,令整道菜更昇華。

氣泡鳳梨Lemonade(凍)
有氣泡的菠蘿檸檬 酸酸甜甜的很不錯很開胃

Haagen-Dazs雪糕杯
第一次吃開心果味的,入邊帶有開心果仁,不算太甜,我幾喜歡。

紅絲絨蛋糕
甜甜的作為整餐的完結是非常好.
  • 鹽麴燒比目魚伴 烤澳洲西蘭花,普羅旺斯燉菜
幫襯勁買💛牧羊少年咖啡館🌏@thealchemistcafehk名字取自於寓言《牧羊少年》,男孩渴望認識世界,勇於追尋夢想⚓️ 分店門外喺單車館天空之鏡,岩晒靜靜地一個人諗下野睇吓書,或者同朋友傾下計🫂 Menu亦唔係普通一本膠頁餐牌,而係 做成雜誌咁嘅樣📓 仲有插圖同排版設計,感覺似一本生活雜誌🙂‍↕️入面仲會有品牌理念、手作坊、書展市集或者咖啡文化嘅內容🎈 填飽大家個胃之餘,亦放靈魂叉叉電💭咖啡羊架伴露絲瑪利燒汁🍖烤澳洲西蘭花|日本南瓜夜晚本身唔想飲咖啡,但嚟到咖啡館,點都要試吓☕️ 見呢個主食竟然有咖啡元素,真係幾有驚喜!脆面羊架再撒上咖啡粉,食落帶少少微苦嘅咖啡香,同羊架完全無違和感👍🏽 配埋rosemary燒汁,草本香氣令味道更加有層次🪴蕃薯條 佐刁草檸檬蛋黃醬🍟蕃薯條用煎pan 上碟🍳食落甜甜地,帶少少煙韌口感,配嗰個刁草檸檬蛋黃醬幾特別🍋 比普通茄汁更酸香🍅 解膩又開胃,愈食愈上癮!希臘沙律 伴初榨欖油意式黑醋汁🥗配料種類豐富,有黃色紅色車厘茄、橄欖、芝士、青瓜、洋蔥、薄荷葉、火箭菜🌱 黑醋汁酸酸甜甜,帶出蔬菜同芝士嘅鮮味!熱杞子木瓜牛奶🥛頂層奶泡夠厚又綿密,放上三粒杞子都唔沉
幫襯勁買💛

希臘沙律 伴初榨欖油意式黑醋汁🥗

希臘沙律 伴初榨欖油意式黑醋汁

熱杞子木瓜牛奶🥛

熱杞子木瓜牛奶

頂層奶泡夠厚又綿密,放上三粒杞子都唔沉底🫘 木瓜牛奶飲落口感超滑,甜度天然又適中,暖笠笠好治癒,夜晚飲特別舒服,仲有養生feel!

凍抹茶牛奶🍵

凍抹茶牛奶

高身杯中顏色層次分明,上層係灑上抹茶粉嘅奶白奶泡🥛 下層係深綠色抹茶,抹茶味濃郁💚 攪勻前帶更多甘香,攪拌奶泡後飲落更順口🧉

焙茶心太軟流心蛋糕 配 Häagen-Dazs雪糕🍂

焙茶心太軟流心蛋糕 配Haagen-Dazs 雪糕

當你切開心太軟,瞬間見到流心慢慢流出🌋 茶味香濃,亦帶有一絲焙燒後微苦,加上甜滑嘅雪糕同忌廉嘅襯托🍨

喺Cafe多數都會嗌啲小食同飲品,樣樣都要散叫其實價錢唔平🤔 呢到晚市提供以高達半價嘅優惠🈹 將主菜升級為「自由自在」套餐,一個人安靜咁享受美食💃🏻 或者同好友一齊share嘅二或四人套餐,仲可以喺唔同每個食物類別[小食/沙律/意粉/薄餅/主菜]中任揀,選擇好有彈性👻

支持良心小店💛
咖啡羊架伴露絲瑪利燒汁
蕃薯條 佐刁草檸檬蛋黃醬
希臘沙律 伴初榨欖油意式黑醋汁
熱杞子木瓜牛奶
凍抹茶牛奶
焙茶心太軟流心蛋糕 配Haagen-Dazs 雪糕
🍽️與你分享2人套餐 $428小食+意粉+主菜+飲品2杯+雪糕2杯🐂照燒汁煎乾蒜美國牛柳粒大大粒,有些軟腍,部份要花點時間咀嚼。整體而言,牛柳粒配上照燒汁和乾蒜,十分香口惹味☺️🐟鮮忌廉野菌煙三文魚長通粉同樣大件夾抵食:有不少芝士片、蘑菇和煙三文魚!忌廉醬剛好掛在長通粉上,不多也不少,味道略帶鹹香😋🐃咖啡羊架伴露絲瑪莉燒汁雖然嚐不到咖啡的味道,但羊架略帶羶香,口感軟熟;肉汁配上麵包糠、香草和露絲瑪莉燒汁,十分出色💯🍵抹茶牛奶(熱)是簡單但精美的心型拉花,抹茶味道香濃。喝到最底還看到店名刻在杯底🤗🧡杞子木瓜牛奶(熱)有幾顆香甜的杞子在面層的奶泡上,賣相可愛。橙、白色層次分明的木瓜牛奶帶點淡淡的木瓜香,跟餐不用額外加錢,值得一試🤩🍨Haagen-Dazs雪糕杯跟餐本來是兩個雪糕杯,因為其中一份轉了做芝士撻,所以我們還有一杯曲奇味哈根大師雪糕,當然味美😚🧀特濃半熟芝士撻 +$48值得加錢試試!製作需時約20分鐘,一上枱熱騰騰。芝士撻上有香甜的無花果、提子和芝士脆片等裝飾,足見店家誠意滿滿。切開後有大量流心芝士醬湧出,令人回味🥰
🍽️與你分享2人套餐 $428
小食+意粉+主菜+飲品2杯+雪糕2杯

🐂照燒汁煎乾蒜美國牛柳粒

🐟鮮忌廉野菌煙三文魚長通粉

🐃咖啡羊架伴露絲瑪莉燒汁

🍵抹茶牛奶(熱)

🧡杞子木瓜牛奶(熱)

🍨Haagen-Dazs雪糕杯

🧀特濃半熟芝士撻 +$48
2025-02-13
  • 咖啡羊架
  • 鮮忌廉野菌煙三文魚長通粉
  • 特濃半熟芝士撻
2025-01-13 2834 瀏覽
雖然係呢區出入,唔係同事講起呢區都有,都未知單車館中有呢間西餐廳。原來環境咁有FEEL,空間感夠,柔和燈光令人坐得舒服。有實體餐牌,掃QR CODE落單。食物種類由小食,沙律,薄餅意粉,肉食類到甜品都有。有二人及四人套餐,今晚就食二人餐。多款小食中,心儀呢客照燒汁煎乾蒜美國牛柳粒,一口一粒。肉質腍中帶D嚼口,照燒汁嘅咸中帶微甜,與牛肉組隊,無出事。意粉類一眼就想食呢客冬蔭公海鮮長通粉,fusion煮法唔係好多地方食得到。入口有冬蔭公獨有味道,唔會太辣但幾開人胃口嘅。海鮮料就係蝦隻與八爪魚仔,長通粉煮得有口感,沾滿冬蔭公醬汁食,有驚喜。主菜以肉類為主,豬/牛/鷄/羊/魚都有得選擇是日選擇係紅酒燴牛面肉伴薯蓉,烤澳洲西蘭花輕輕一切已經可以,入口幾嫩滑。個薯蓉都唔可以錯過,口感綿滑有薯仔味道,試過同牛面肉一齊食亦得。見到隔離枱送來薄餅,好似幾吸引,咁就再叫個千島海鮮薄餅($148),天氣冷要食多D……..哈哈!未食已見到蝦隻已平均落戶到每件薄餅,香軟拉絲芝士加埋八爪魚仔,千島醬與海鮮係好拍檔,餅底係薄脆類,多食都唔會太過飽,趁熱食。甜品有H品牌雪糕杯,味道無得揀。仲有杯餐飲,叫咗杯黑糖牛奶咖

原來環境咁有FEEL,空間感夠,柔和燈光令人坐得舒服。

有二人及四人套餐,今晚就食二人餐。

多款小食中,心儀呢客照燒汁煎乾蒜美國牛柳粒,一口一粒。

肉質腍中帶D嚼口,照燒汁嘅咸中帶微甜,與牛肉組隊,無出事。

主菜以肉類為主,豬/牛/鷄/羊/魚都有得選擇
是日選擇係紅酒燴牛面肉伴薯蓉,烤澳洲西蘭花

輕輕一切已經可以,入口幾嫩滑。

甜品有H品牌雪糕杯,味道無得揀。仲有杯餐飲,叫咗杯黑糖牛奶咖啡,香甜啡味。

一凍一熱,滿足地加上呢餐一個句號。
週五與先生前往調景嶺新開的牧羊少年咖啡館用餐。這家我們曾在葵芳光顧過的餐廳,有分店選址單車館內,重新裝潢後,文青戈感更強,更添幾分悠閒氣息。 **前菜驚喜** 二人套餐的前菜選擇豐富,我們選了蕃薯條配新推出的檸檬刁草醬。醬料酸度較預期高,但刁草的草本香氣帶來清新感,與蕃薯的甜味形成有趣對比。 **主菜表現** 「辣腸蜜糖南瓜忌廉長通粉」的組合頗具創意,南瓜與辣腸的搭配意外和諧。 「咖啡羊架」是本次亮點 - 三大塊羊架肉質鮮嫩多汁,咖啡味不濃烈卻恰到好處地平衡了羊肉的膻味,連不愛咖啡的先生也能接受。 **飲品與甜點** 套餐包含的特飲選擇令人驚喜: - 焦糖可可朱古力(先生大讚濃郁順滑) - 紅桑子乳酸忌廉芝士奶蓋(酸甜平衡) 甜點除了附送的Haagen-Dazs冰淇淋,我們另加了$48嘗試半熟芝士撻。熱騰騰上桌的芝士撻質感接近檸檬撻,濃郁綿密,值得等待降溫後慢慢品嚐。 **整體評價** 以$400餘元的二人套餐而言,食物質素穩定且有創意,環境舒適,是週末約會的不錯選擇。特別欣賞餐廳定期更新菜單的用心,這次的咖啡羊架就展現了難得的創意勇氣。

**前菜驚喜**

**主菜表現**

**飲品與甜點**
套餐包含的特飲選擇令人驚喜:
- 焦糖可可朱古力(先生大讚濃郁順滑)

- 紅桑子乳酸忌廉芝士奶蓋(酸甜平衡)

**整體評價**

將軍澳單車館新張的牧羊少年咖啡館,依舊是記憶中的美味。作為牧羊少年咖啡館的忠實粉絲,得知它在將軍澳單車館重開的消息後,我立即帶着太太前來重溫這份熟悉的美味。這次的用餐體驗不僅完美重現了記憶中的好味道,更帶來不少驚喜。我們選擇了晚市時段前來,餐廳裝潢延續了一貫的文青風格,溫暖的燈光和舒適的座位讓人倍感放鬆。前菜【蕃薯條配刁草檸檬蛋黃醬】一上桌就香氣撲鼻。金黃酥脆的外皮下是綿密香甜的蕃薯肉,搭配特製的刁草檸檬蛋黃醬,酸甜中帶着清新的香草氣息,開胃又解膩。主菜方面,【煙辣腸蜜糖南瓜忌廉長通粉】將煙燻辣腸的鹹香與南瓜的甜潤完美融合,忌廉醬汁濃郁卻不膩口,長通粉煮得恰到好處,彈牙有嚼勁。而【咖啡羊架伴露絲瑪莉燒汁】更是令人驚艷,羊架肉質鮮嫩多汁,搭配香草燒汁,層次豐富得讓人回味無窮。飲品選擇也別具心思,【焦糖可可朱古力】香濃順滑,【紅桑子乳酸忌廉芝士奶蓋】則酸甜清爽,兩者都為這頓晚餐增色不少。最讓人驚喜的是套餐附贈的甜品,我們將其中一個Häagen-Dazs雪糕升級為【特濃芝士撻】,這個決定實在太明智了!芝士撻的餅底酥脆,內餡濃郁香滑,雖然等待的時間有點長,但第一下咬口就知道是即叫即焗的,滿有誠
將軍澳單車館新張的牧羊少年咖啡館,依舊是記憶中的美味。
蕃薯條配刁草檸檬蛋黃醬

咖啡羊架伴露絲瑪莉燒汁

紅桑子乳酸忌廉芝士奶蓋
焦糖可可朱古力

最讓人驚喜的是套餐附贈的甜品,我們將其中一個Häagen-Dazs雪糕升級為【特濃芝士撻】,這個決定實在太明智了!芝士撻的餅底酥脆,內餡濃郁香滑,雖然等待的時間有點長,但第一下咬口就知道是即叫即焗的,滿有誠意。
Häagen-Dazs雪糕及特濃芝士撻

整體而言,重開後的牧羊少年咖啡館不僅保持了原有的高水準,在菜式創新和環境營造上更顯用心。這頓晚餐不僅滿足了我們的味蕾,更喚起了許多美好的回憶。如果你也是牧羊少年的粉絲,或是想尋找一間有特色的餐廳,這裡絕對值得一試!
2025-06-13
蕃薯條配刁草檸檬蛋黃醬
咖啡羊架伴露絲瑪莉燒汁
紅桑子乳酸忌廉芝士奶蓋
焦糖可可朱古力
Häagen-Dazs雪糕及特濃芝士撻
2025-06-13 0 瀏覽
今次去左食名叫 嘅二人餐主菜✨️咖啡羊架咖啡浸入羊架內,味道非常香。伴有露斯瑪利燒汁,烤澳洲西蘭花、日本南瓜,相當豐富。✨️金沙咸蛋黃鳳尾蝦意大利粉鳳尾蝦Q彈,加上咸香味道,好邪惡,惹味無窮。小食✨️參巴鮮茄煮沙白大蜆首先,最緊要係冇沙。蜆肉均黏殼,夠新鮮。飲品✨️午夜其實是生果和蔬菜製成飲品✨️紅莓奶酪刨冰很碎,飲落非常滑溜,果香十足。✨️橙汁大大杯,非常鮮甜。甜品✨️Häagen-Dazs 士多卑梨味,吾使講你都知有幾咁好味。
今次去左食名叫 [You and Me Set] 嘅二人餐

主菜
✨️咖啡羊架

✨️金沙咸蛋黃鳳尾蝦意大利粉
鳳尾蝦Q彈,加上咸香味道,好邪惡,惹味無窮。

小食
✨️參巴鮮茄煮沙白大蜆
首先,最緊要係冇沙。蜆肉均黏殼,夠新鮮。

飲品
✨️午夜
其實是生果和蔬菜製成飲品

✨️紅莓奶酪
刨冰很碎,飲落非常滑溜,果香十足。

✨️橙汁
大大杯,非常鮮甜。

甜品
✨️Häagen-Dazs
士多卑梨味,吾使講你都知有幾咁好味。
2025-06-10 0 瀏覽
🍊 餐廳名稱:牧羊少年咖啡館 (將軍澳)🐝 味道:7.5/10環境:7.5/10整體分數:7.5/10💰人均:$250+———————————————————與你分享2人套餐 💰428炙燒荷蘭汁豬肉排無諗過二人餐可以有咁大份,唔講以為係四人份量。豬肉排好腍身唔會乾爭爭,荷蘭汁濃郁黃油香略帶酸味,好開胃。冬蔭功海鮮長通粉泰式+義式嘅驚喜結合!冬蔭功湯汁濃郁酸辣完美裹住長通粉,海鮮新鮮彈牙,辣度適中,非常開胃。紅酒燴牛面肉伴薯蓉是日最佳!牛面肉燉到好軟嫩,一叉即散。結酒醬汁濃郁帶微甜,層次豐富。薯蓉綿密滑順,吸左啲醬汁後更加美味,整體搭配無可挑剔。 栗子燕麥奶沙冰驚喜之選!栗子香甜自然,沙冰打得細緻,甜度剛好。抹茶牛奶Haagen-Dazs雪糕杯
🍊 餐廳名稱:牧羊少年咖啡館 (將軍澳)🐝

炙燒荷蘭汁豬肉排

冬蔭功海鮮長通粉

紅酒燴牛面肉伴薯蓉

栗子燕麥奶沙冰
驚喜之選!栗子香甜自然,沙冰打得細緻,甜度剛好。

抹茶牛奶

Haagen-Dazs雪糕杯

2025-06-09 0 瀏覽
今日做完運動之後勁肚餓,search地圖見到有間cafe就入左黎,環境真係好乾淨好靚,播住好chill既bgm,成個人放鬆晒。野食方面我俾滿分,叫左兩個意粉,份量超足而且味道好好,烤雞肉同辣腸都落左唔少,唔會得一兩塊,另外份牛柳粒簡直超晒班,兩個人差少少食唔晒,超級大份。甜品試左佢個tiramisu,內層居然有朱古力粒,唔會太甜太膩,可以話係相當高質!飲品方面咖啡好出色,朱古力味會重少少,食完非常充實,會再去!
日式紫蘇烤雞肉意大利粉
卡魯哇咖啡酒提拉米蘇
照燒汁煎乾蒜美國牛柳粒
朱古力牛奶咖啡
芒果茉莉茶忌廉芝士奶蓋
  • 黑椒蜜糖牛柳粒
2025-06-08 0 瀏覽
牧羊少年咖啡館應該都算係我心目中好滿意嘅餐廳之一,無論係食物質素同餐廳環境都做到100分!重點係人均價錢二百零蚊就有交易,無論係拍拖約會、朋友聚會 定係 同屋企人食飯,都絕對係好唔錯嘅選擇!兩個人食最啱就係嗌呢個 —— 與你分享2人套餐 👥 $428,一個套餐包晒小食、意粉、主菜、飲品、甜品,完全唔需要額外加錢非常抵食!唔好睇小佢哋嘅小食,每一碟份量都非常多,我哋揀嘅照燒汁煎乾蒜美國牛柳粒🐮,肉質唔韌,牛味十足,非常好味!意粉嘅選擇都有唔少,我哋今次就揀咗俄式牛仔柳意大利粉🍝,呢一個意粉有酸忌廉加持,酸酸地零舍開胃!主菜方面,我朋友就最鍾意慢煮 BBQ 醬美國豬肋骨🍖伴蕃薯條🍠配普羅旺斯燉菜🥬,豬肋骨醃得非常入味,而且啖啖肉,食肉獸必嗌!呢度嘅飲品選擇真係多到爆,我自己就最欣賞佢哋嘅芝士奶蓋系列🧀,比起坊間嘅茶飲店奶蓋更加出色,大家一定要試吓!我今次就揀咗冰梨無花果白桃烏龍芝士奶蓋🍑 同埋 紅桑子乳酸忌廉芝士奶蓋🍓,奶蓋除咗Creamy又鹹香之外,佢哋嘅茶底亦都果香十足,仲有真正嘅果肉喺入面添,真材實料勁正!甜品方面,套餐已經包咗兩杯Haagen-Dazs 雪糕🍨,為呢一餐畫上咗圓滿嘅

甜品方面,套餐已經包咗兩杯Haagen-Dazs 雪糕🍨,為呢一餐畫上咗圓滿嘅句號啊!
2025-06-04 0 瀏覽
呢間餐廳我嚟過三次,食物質素普普通通,唔算特別出色,味道同期待有啲落差。不過環境真係幾好,氣氛輕鬆,適合同朋友聚會傾計😂!嗌咗唔少菜式,當中個burger性價比最高,味道OK;其他菜就麻麻地,無乜特別印象。今次見OpenRice有食評推介避風塘炒蟹肉意大利粉,特登試一試,但真心有啲失望。個意大利粉都幾辣,避風塘嘅獨特香味完全搵唔到,蟹肉又少,食落有啲唔值。

2025-06-01 142 瀏覽
算係數一數二大眾認可嘅文青Cafe,自從裝修咗之後都冇去過🙌🏻餐廳位於體育館入面,所以唔會特登經過就會食到嘅一間舖頭,大多數都係特登入去食🫣去到門口見到燈光昏暗,差啲以為冇開門,好彩見到有其他食客喺入面😂-記憶中佢價錢算係比其他Cafe稍貴少少🤏🏻但係入到去見到有個二人餐又唔算貴喎😆-🌟與你分享2人套餐 $428包小食、主菜、意粉、兩杯特飲、Häagen-Dazs雪糕🌟照燒汁煎乾蒜美國牛柳粒呢個係小食🌸牛柳粒火候掌控極好,外層焦香內裡保持嫩粉紅色,牛味好濃好多汁😍照燒汁似係少糖版本,唔太食到甜味🙌🏻炸蒜碎增加風味,食落有蒜香 ,成件事好錦上添花🌸⭐️俄式牛仔柳意大利粉說來慚愧,其實我唔知乜嘢係俄式意粉😭不過點餐嘅時候佢有得揀要唔要酸忌廉,我就揀唔要🫣整體食落去冇乜嘢好獨特嘅風味,亦都冇咩突出嘅食材,只係普通鹹鹹地有啲高湯嘅味道,不過牛柳都俾得幾多😙🌟慢煮BBQ醬美國豬肋骨成個set份量十足,4-5件肋骨夠2人分享,BBQ醬濃濃覆蓋喺每件豬肋骨上面,豬肋骨嘅骨同肉嘅份量差唔多,脂肪比例都唔錯,有瘦肉亦都有肥肥哋嘅部份😙伴碟嘅炸蕃薯條,同樣都係份量大,另外配咗個檸檬沙律醬,不過覺得太酸啦,都

🌟與你分享2人套餐 $428
包小食、主菜、意粉、兩杯特飲、Häagen-Dazs雪糕

🌟照燒汁煎乾蒜美國牛柳粒

⭐️俄式牛仔柳意大利粉

🌟慢煮BBQ醬美國豬肋骨

伴碟嘅炸蕃薯條,同樣都係份量大,另外配咗個檸檬沙律醬,不過覺得太酸啦,都係配茄汁好食啲🥰普羅旺斯燉菜用茄子、節瓜同蕃茄燴製,煮到好腍,已經喺今餐唯一嘅蔬菜🤣🤣正好平衡豬肋骨嘅濃味。

🌟宇治抹茶牛奶(凍)
禪意十足的藝術品🖼️飲落去濃郁之餘,尾段仲有微微回甘,完全唔會得個甜字。牛奶比例啱啱好,甜度亦都唔會好甜🤣覺得好飲過Starbucks🧡

🌟牛奶可可朱古力(熱)
可可味濃到黐線,但又好明顯唔係黑朱古力嗰隻味,佢就係得個濃字😆質地厚身得嚟唔會漿住個口,面頭嗰層泡泡都幾厚😙不過牛奶香就爭少少,早知唔走Cream啦🙂‍↕️飲曬應該會好膩,因為佢仲要幾大杯下🫣

🌟Häagen-Dazs雪糕
佢冇寫明係咩味嘅雪糕,結果出嚟係最近Hit到爆嘅開心果雪糕😂食到嘅係牛奶雲呢拿加好多開心果碎嘅感覺,坊間嘅開心果雪糕會再濃郁啲💪

整體食到好飽好飽,而且要讚吓佢哋嘅飲品種類好豐富🫣真係眼花撩亂🌸
2025-05-31 123 瀏覽
係單車館玩完一定會黎牧羊少年咖啡館食飯💛呢到裝修好靚😍位置舒服又樓底高同朋友黎呢到食飯真係好chill❤️呢到既選擇都多到讓人眼花繚亂🤩從前菜到主菜、沙律、Pizza、意粉,甚至甜品都有好多款我地order左兩人餐,包括小食、意粉、主菜、飲品和甜品 都係$428 性價比超高✌️❤️🔸小食: 日式唐揚一口炸雞搭配芥末蛋黃醬 炸雞外脆內嫩 不會太油膩芥末蛋黃醬都令到雞肉更加香口好食!!🔸意粉: 避風塘炒蟹肉意大利粉Amazing~~ 蟹肉份量超足 蒜香味濃郁意粉分量好多 吃起來每一口都滿滿的蟹肉香味避風塘既口味都令到意粉更香口🔸紅酒燴牛面肉搭配薯蓉和烤澳洲西蘭花牛肉燴得非常入味紅酒的香氣令肉質軟嫩 完全不柴薯蓉綿密滑順 西蘭花也烤得剛剛好 成個picture好靚🔸甜品我地加左錢轉心太軟一切都值得哈哈~ 外皮酥脆,裡面的巧克力醬流心 真係一個完美既收尾Make my day❤️📍牧羊少年咖啡館 (香港單車館)(香港)📍香港將軍澳坑口寶康路105-107號香港單車館地下G53號舖
係單車館玩完一定會黎牧羊少年咖啡館食飯💛
呢到裝修好靚😍
位置舒服又樓底高
同朋友黎呢到食飯真係好chill❤️
呢到既選擇都多到讓人眼花繚亂🤩
從前菜到主菜、沙律、Pizza、意粉,甚至甜品都有好多款

🔸小食: 日式唐揚一口炸雞

搭配芥末蛋黃醬 炸雞外脆內嫩 不會太油膩
芥末蛋黃醬都令到雞肉更加香口好食!!

🔸意粉: 避風塘炒蟹肉意大利粉

紅酒的香氣令肉質軟嫩 完全不柴
薯蓉綿密滑順 西蘭花也烤得剛剛好 成個picture好靚

🔸甜品我地加左錢轉心太軟
Make my day❤️

📍牧羊少年咖啡館 (香港單車館)(香港)
2025-05-30 128 瀏覽
呢間餐廳出面望住單車館公園,環境好靚好舒服🌳。今日同屋企人嚟食🧑‍🧑‍🧒‍🧒,4個人食咗3個意粉🍝、1個pizza🍕,好飽!意大利風乾火腿蜜糖柚子簿餅⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️蜜糖柚子🍋好夾個pizza🍕,甜甜鹹鹹咁!亦都好多芝士🧀,餅皮都好煙韌,好好食!😋避風塘炒蟹肉意大利粉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️避風塘意粉唔係好辣,但有好多蒜頭,所以好惹味🌶️!意粉份量都幾多,但蟹肉就唔係好多🦀。係重口味之選👍🏻龍蝦汁鳳尾蝦意大利粉⭐️⭐️⭐️呢個意粉蝦味唔係好濃,有4隻蝦,都幾大隻、爽口🦐,但個人比較鍾意避風塘炒蟹意粉多啲。香草青醬雞肉蘆筍意大利粉⭐️⭐️⭐️香草味好濃,意粉食落幾creamy,蘆筍都幾爽口🥦。意粉可以加$58轉set,set有小食、飲品、雪糕。小食叫咗燒汁焗八爪魚丸🐙、雞翼🍗,飲品叫咗抹茶鮮奶🍵、水果茶、蘋果肉桂檸檬茶🍎。雪糕係一杯杯嘅Haagen-Dazs 開心果雪糕🍨,好味😋。

意大利風乾火腿蜜糖柚子簿餅⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

避風塘炒蟹肉意大利粉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

龍蝦汁鳳尾蝦意大利粉⭐️⭐️⭐️

香草青醬雞肉蘆筍意大利粉⭐️⭐️⭐️
香草味好濃,意粉食落幾creamy,蘆筍都幾爽口🥦。

避風塘炒蟹肉意大利粉
香草青醬雞肉蘆筍意大利粉