2020-06-19 464 瀏覽
今日閒日同屋企人去單車館食午餐上網睇呢間咖啡室好吸引😍😍😍個環境望落好舒適 餐廳外嘅風景一流🤪🤪晏晝有lunch set 2:30打後有Tea set但係我哋今次想食意粉🍝分別叫咗個黑松露雜菌意粉😋😋同埋野菌帆立貝意粉😋😋真係即叫即做 都等咗大約10分鐘左右😶好重忌廉味 個面真係好好味 唔會話好淋個餐可以加$12飲cappuccino😋😋😋有拉花好好飲呀 抵過去間咖啡店而水果茶都好好飲之後仲可以加$28要甜品我哋叫咗蜂蜜蛋糕同埋芝士蛋糕🍰蜂蜜蛋糕有啲甜但好好味芝士蛋糕就正常
今日閒日同屋企人去單車館食午餐
芝士蛋糕就正常
2020-06-16
  • 鮮忌廉黑松露野菌意大利粉
2020-06-19 332 瀏覽
牧羊少年喺單車館打完羽毛球就去咗隔離牧羊少年食lunch,呢間牧羊少年好文青🐽,個景好靚🏖,又唔會好多人食👍🏻。.🔥黑松露雜菇意粉配橙汁$68分量唔算好大份但係黑松露都算濃郁😋😋, 而且菇嘅份量都好多,仲配埋橙汁唔使加錢👍🏻呢個價錢來講都算唔錯😭😭😭❤.🔥午市套餐加配炸薯角$29炸薯角就相對冇咁好食,雖然好大份但係比較淋身,所以最後都係食唔晒🤣🤣.但係呢間個景同埋feel實在太好,相信好快就會去多次❤❤❤❤
牧羊少年
🔥黑松露雜菇意粉配橙汁$68
呢個價錢來講都算唔錯😭😭😭❤
🔥午市套餐加配炸薯角$29
2020-06-10 596 瀏覽
呢間餐廳好得意,佢係開係單車館入面,原本對呢啲無乜信心,點知原來佢既食物質素係做得好好!-小食拼盤,乜都有啲,岩哂啲咩都想試下既人,佢所有野都係即製,全部都卜卜脆架!-荷蘭醬豬肉排,出面餐廳好少食到,佢既汁好特別,有啲似蛋黃沙律醬,但又吾係沙律醬,夾起試黎既味道好特別-千島海鮮批,好好食!蝦又大隻,個薄餅皮仲焗得好脆,啲醬又岩岩好,吾會太多又吾會太少!正過pizza hut!-鮮忌廉黑松露野菌意大利粉,佢啲忌廉味好濃郁,每條意粉都有濃濃既忌廉味,吾會話意粉同啲忌廉味分開哂,做得好好!好香!

2020-06-10 348 瀏覽
終於開學,不過只係返半日,唔想煮,放學就同2隻小怪獸出嚟食埋lunch先返去啦~嚟左單車館間牧羊少年,裝修左之後靚左好多~餐牌都轉晒~主菜叫左個拿破崙蕃茄煙豬腿肉長通粉,豬腿肉夠腍,小朋友易咬👍🏻仲有鮮忌廉黑松露醬雜菌意大利粉,黑松露醬夠香唔膩,意粉煮得岩岩好👍🏻 2碟粉既汁都好足料,一上枱相都未影得切已經俾2隻小怪獸搶住食🤣另外主菜加$38可以配個芝士薯角~今次芝士醬分開上,非常好👍🏻想食幾多就點幾多,之前係一大pat pat係薯條上面,太多太膩我就食個煙三文魚凱撒沙律,沙律好新鮮,麵包粒夠脆,沙律菜夠爽😋睇嚟裝修完之後呢度都會繼續係我地既「飯堂」🤣🤣

睇嚟裝修完之後呢度都會繼續係我地既「飯堂」🤣🤣
午餐
2020-06-02 498 瀏覽
天陰陰又落雨,一心等停雨之後再踩下單車就走咗入去食嘢。叫咗個午餐,加小食。見係$38貴貴地,一心以為係燒八爪魚丸,章魚燒之類嘅嘢,只不過係燒汁加墨魚丸。咩料?無下次。
燒汁八爪魚丸
2020-05-21 868 瀏覽
這間咖啡館見網上獲好評甚高,適逢天氣晴朗, 又困咗屋企太耐,一於约好友一起去聚下。咖啡館就在將軍澳坑口單車館裏面,一入去, 感覺好開揚, 環境亦舒適,地方都寬敞, 真係有一番文青feel呀。打開menu睇睇,價錢好公道喎 , 一個餐加配一杯飲品都係大約$80左右, 非常親民。鮮忌廉野菌煙三文魚意大利粉意大利粉口感唔錯, 硬度適中不太淋, 煙三文魚配意粉本人覺得係最佳拍檔。意式蕃茄豬扒拼香煎魚柳珍珠飯豬扒肉質鬆軟,外脆肉嫩, 味道都唔錯唔會太鹹, 分量也不少。明太子鮮蝦意大利粉這個有點失望 , 鮮蝦冇乜鲜味,普普通通, 亦沒有任何醬汁,比較有點乾, 冇乜味道。蘑菇雞扒意大利包拼芝士薯角 雞扒煎得好香口,好juicy , 塊雞扒都好厚, 食落啖啖肉, 意大利包鬆軟, 唔太硬,好食。大家都過咗個好開心嘅聚會, 已經約定下次要再嚟聚聚。

鮮忌廉野菌煙三文魚意大利粉

意式蕃茄豬扒拼香煎魚柳珍珠飯

蘑菇雞扒意大利包拼芝士薯角

大家都過咗個好開心嘅聚會, 已經約定下次要再嚟聚聚。
2020-05-18 643 瀏覽
好耐好耐都冇咩點出黎食野嚕,晚上就去左牧羊少年同左好耐冇見既朋友相聚。呢到既裝潢幾舒服,燈光昏暗之下更加有情調。因為太耐冇出黎食野,見到好多野都想試,我地就點左好多野黎試:荷蘭汁豬扒份量都幾多,豬扒既厚度都幾厚,食落口都唔算鞋,有咬口得黎都軟滑。個荷蘭汁味道偏淡,令到整體味道都偏淡。香腸拼盤有好多唔同特色既香腸,有雞肉豬肉既口味。份量尚算可以,食落去味道都唔錯,但食得耐再加埋個醬就令到味道好鹹。士拉差炸雞翼個炸雞翼炸得唔錯,一啲都唔油,味道有小小辣,但唔係辣到頂唔順個隻。雞肉炸得岩岩好,好嫩滑,值得一試。黑椒牛肉粒牛肉粒粒粒都好大件,食落去肉味濃郁,幾有咬口。只可惜味道太鹹,鹹到要飲好多水先沖啖。忌廉磨菇三文魚意粉忌廉好香滑,意粉煮得岩岩好,再加埋三文魚同磨菇增添更多既香味同層次,食落去都唔算太油膩。總括而言,食落去唔錯,但實在太鹹!

荷蘭汁豬扒

香腸拼盤

士拉差炸雞

黑椒牛肉粒

忌廉磨菇三文魚意粉

總括而言,食落去唔錯,但實在太鹹!
2020-05-17 524 瀏覽
今日同妹妹黎到位於單車館嘅餐廳午餐呢度地方超大超闊落!餐牌都算多選擇好適合大家喺度hea返半日我同妹妹分別揀左兩個午餐連餐飲餐茶用上外國品牌teapig,味道唔錯意粉份量不算太多女仔都飽肚味道都正常櫻花蝦幾香口,大蝦爽口菠菜意粉幾清爽素食之選!
今日同妹妹黎到位於單車館嘅餐廳午餐

呢度地方超大超闊落!

餐牌都算多選擇
好適合大家喺度hea返半日

我同妹妹分別揀左兩個午餐連餐飲

餐茶用上外國品牌teapig,味道唔錯

意粉份量不算太多
女仔都飽肚
味道都正常
櫻花蝦幾香口,大蝦爽口

菠菜意粉幾清爽
素食之選!
2020-04-26
5 分鐘 (堂食)
午餐
2020-05-11 641 瀏覽
【牧羊少年咖啡館】是一家以旅遊為主題的咖啡餐室,2012年10月於太子開幕。多年來,牧羊少年主力於文化集中地駐紮,在政府文化場館及K11藝術廊開設分店。牧羊少年曾多次參與罷工、將漂書收益捐至612人道基金,亦曾於沙田遊行中派發手調咖啡予同路人。將軍澳分店在2017年3月登陸香港單車館。五一長假期沿將軍澳海傍散步,順道來支持一下。單車館分店樓底極高,空間感十足。加上嚴守《預防及控制疾病(規定及指示)(業務及處所)規例》,枱與枱之間相隔多於1.5米距離,感覺非常休閒舒適。為了芝士薯角而點了厚切豬扒意大利包,預先調味的香辣薯角炸起來特別脆口,咸香中帶微辛。芝士醬香滑濃郁,令人吃不停口。豬扒雖是厚切仍保持軟嫰,醃得入味又不會過鹹。意大利包加入沙律菜、蕃茄及沙律醬,整體清新又飽肚。明太子鮮蝦意大利粉加入大量櫻花蝦,賣相與氣味俱住。鮮蝦有4、5隻,新鮮味美。意粉不過不失,如果口感可以彈牙一點,會更美味。午餐加$12可選藍莓奶酪,飲品甜度適中,大大杯的喝下冰涼清新,炎夏來一杯暑氣全消。

厚切豬扒意大利包 配 芝士薯角

牛奶咖啡
2020-04-30
10 分鐘 (堂食)
厚切豬扒意大利包 配 芝士薯角
2020-05-05 557 瀏覽
呢間餐廳係港九新界都有分店,近近地去將軍澳單車館店試試:推介菜式正宗英式早餐⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (Max : 5⭐️)素菜黃金脆魚柳⭐️⭐️⭐️⭐️推薦指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 (Max :5👍🏻)-正宗英式早餐。唔好睇小佢簡簡單單,真係跟足我地大英祖國既煮法架,同出面既Brunch 唔同除左賣相出眾,味道都唔錯。清清淡淡黎十分健康,加上隻黑松露滑蛋非常足料。份量夠成人份量!-素菜炸黃金脆魚柳,絕對令人食指大動,金黃色既內外殼,脆內軟簡直黃到發光,絕對黃色食店首屈一指既一道菜。素菜係指魚柳聯同紫菜一同去炸。除左一般咸咸地既味道仲有一浸絲絲紫菜味架。時間炸得岩岩好,內裡魚肉入口即溶。-將軍澳店位於單車館內,岩曬一家大細同樂日完,入黎嘆番個靚茶食個靚下午茶。家長們又可以係餐廳內望到小朋友係外面草地玩,同場單車館外有一大草地可以比大家玩,仲有櫻花睇添🌸🌸🌸🌸🌸!!!-店員態度良好,覆餐快靚正,請好多後生手足幫手做待應。-環境舒適優美,十分寛躺岩曬大家嘆個靚茶傾番一個下晝。人均:$118
呢間餐廳係港九新界都有分店,近近地去將軍澳單車館店試試:

推介菜式
正宗英式早餐
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (Max : 5⭐️)
素菜黃金脆魚柳
⭐️⭐️⭐️⭐️

推薦指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 (Max :5👍🏻)
-店員態度良好,覆餐快靚正,請好多後生手足幫手做待應。
-環境舒適優美,十分寛躺岩曬大家嘆個靚茶傾番一個下晝。

人均:$118
2020-04-10
2020-05-03 551 瀏覽
5🤚🏻1☝🏻黃金週嘅早餐當然要去屋企附近食「牧羊少年加啡館」La~ 5🤚🏻1☝🏻黃金週Wor😬大約9:30am-9:45am行到去,排隊等入坐,因為仲早,排隊只係用左1-2分鐘左右就坐低✌🏻我地叫左早餐D及早餐F,早餐D:漢堡配薯餅、炒滑蛋、火腿、牛角包;而早餐F  -  黑椒雞扒配炒滑蛋、火腿、牛角包。兩份早餐嘅蛋都炒得唔錯,而雞扒嘅整得唔錯,整體兩份早餐都😋😋😋跟餐加$叫左「花生🥜風暴🌪」同埋「玫瑰🌹朱古力🍫」。「花生🥜風暴🌪」- 花生迷必飲,濃郁花生配上朱古力醬😋😋😋😋「玫瑰🌹朱古力🍫」- 濃濃朱古力配對女生有益嘅玫瑰花😋😋😋😋

早餐D  -  豬柳漢堡配薯餅、炒滑蛋、火腿、牛角包
早餐F  -  黑椒雞扒配炒滑蛋、火腿、牛角包

跟餐加$叫左「花生🥜風暴🌪」同埋「玫瑰🌹朱古力🍫」。

花生🥜風暴🌪

玫瑰🌹朱古力🍫

早餐F  -  黑椒雞扒配炒滑蛋、火腿、牛角包
花生🥜風暴🌪
玫瑰🌹朱古力🍫
2020-04-27 538 瀏覽
牧羊少年咖啡館 The Alchemist Café+西式+All Day Breakfast+咖啡店+ chill 可以任座 無限時+ 原來單車館有隱世美食M1 厚切豬扒意大利包配芝士薯角 $72好食指數:⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️👍🏻醬汁幾好食 豬扒極厚 好飽肚👍🏻薯角乾脆 好食 芝士味濃厚🧐豬扒厚切 但是太乾身沒薯角乾脆汁🧐薯角略嫌過鹹
跟餐 冰果茶好食指數⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️👍🏻味道正常順帶一提 飲管是環保物料 浸得耐會斷
將軍澳寶康路105-107號香港單車館地下G53號舖Shop G53, G/F, Hong Kong Velodrome, 105-107 Po Hong Road, Tseung Kwan O星期一至五11:30 - 22:00星期一至五11:30 - 22:00電話號碼26327107喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
牧羊少年咖啡館

11:30 - 22:00

星期一至五
11:30 - 22:00

電話號碼

喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2020-04-20 722 瀏覽
疫情嚴峻,帶愛寵遠離鬧市,去單車館此處午膳,下着雨,應該清靜點,去到竟然差不多滿座,因為有限聚令,1.5米距離,枱自然少咗,我們剛剛坐低,門口就人等位。發現裝修過,燈光較光亮而柔和,櫈都換咗,加咗2架單車裝置,配合館之主旨。黑椒香蒜鴨胸意大利粉$78,鴨胸微燻,肉質有彈性,並非超级市場那種,意粉彈牙乾身,黑椒及蒜不那麼濃烈,剛剛好,食到底好多油,意粉面上有幾條紅絲,好似藏红花,食懵你呀,幾十元套餐,有此高檔料?,食出應該紅燈籠椒絲。厚切豬扒意大利包芝士薯角$82,包似江蘇餅,又無佢那樣散,有些煙靱質,豬扒不是炸,煎焗,不太香口,可用爽口及齊整形容,斜紋清晰,無豬肉味,味道及格,我的主角當然薯角,炸脆脆地有少少蒜香,佐以稠撻撻橙色車打芝士,我覺唔點都好味。食完愛寵要去sheshe,單車館厠所都關了,要跨過公園另一邊公廁,下着雨,幾狼狽!

蒜香黑椒鴨胸意大利粉
厚切豬扒意大利包 芝士薯角
2020-04-05
2020-03-29 1129 瀏覽
知道咗單車館開咗餐廳之後,一直都好想試,最近終於有機會試啦!試咗感覺都唔錯,環境好 relaxing,放假得閒嘅話好值得去。首先想講下呢杯泡沫蜂蜜綠茶,口感好似奶蓋綠茶,不過一啲都唔膩,因為佢其實只係一啲泡,冇加牛奶。甜甜地,但又唔會過甜,幾清新。其實抹茶拿鐵嘅賣相都唔錯,不過我就覺得味道麻麻哋。其實好唔好味見仁見智,不過身為抹茶控嘅我就覺得抹茶應該茶味要濃啲,呢杯算偏甜,唔太啱我嘅口味。第一個主食係煙三文魚小漢堡。個包幾脆,有啲香草味。整體口感 ok,不過就唔係個個小漢堡都有足夠嘅蜜糖芥末醬,可以再多啲。可惜煙三文魚唔夠鮮,口感唔夠滑,仲會偏腥。接住落嚟係小食拼盤,有波波腸,八爪魚丸,炸雞翼同炸薯條。波波腸同八爪魚丸口感好好,雞翼熱辣辣,炸得好脆。薯條係幼薯條,食落去係冇粗薯條咁正嘅。同埋佢本身無落鹽調味,食嘅時候可以加鹽帶出薯味。最後一個,亦都係最好食嘅主食就係雞扒漢堡啦。呢次係我第一次食竹炭包,原來味道同普通漢堡包冇分別,仲比較香。我要讚下塊雞扒,烤得好香,雞扒仲好嫩滑添!你個漢堡嘅口感好好,而且因為佢係雞肉,而唔係牛肉,所以唔會咁膩。薯條嘅評價上面講咗喇,呢度就唔講啦。最後,我

泡沫蜂蜜綠茶

抹茶拿鐵

煙三文魚小漢堡拼蜜糖芥末醬

小食拼盤

厚切烤雞扒漢堡配薯條

迷你雪糕窩夫(草莓+抹茶)

最後,我哋仲加咗一個雪糕窩夫做甜品。士多啤梨好甜,窩夫好脆,抹茶雪糕同 cream 好香濃。但係佢哋加埋一齊又唔係好夾,建議可以淨係士多啤梨加窩夫或者淨係抹茶雪糕加窩夫。

整體嚟講,無論係食物味道、賣相、餐廳環境都幾好,係值得一試嘅。但係就幾貴,唯有間唔中食一兩次啦。
泡沫蜂蜜綠茶
厚切烤雞扒漢堡配薯條
迷你雪糕窩夫(草莓+抹茶)
2020-03-03 1035 瀏覽
去過唔同分店的牧羊少年咖啡館,最中意都係將軍澳呢間,附近係將軍澳單車館,環境較清靜舒適,適合同朋友坐低嘆個下午茶。酥炸雞翼即叫即炸,色澤金黃,每件脹卜卜,腌得好入味,外脆內嫩,肉汁豐富,帶點微微辛辣,就算唔點醬汁都食得好滋味。唔想飲咖啡,就想試其它特色飲品,揀左我好中意既抹茶拿鐵,其實好多地方未必整得好飲,有d茶味太濃好少奶,有d反而太milky,牧羊少年的抹茶拿鐵拉花超級精美,入口幼滑順口,苦澀的茶味同香滑牛奶的比例配合得很好,甜度亦調教得好好,呷完一啖心情即時好起來。