2020-08-22 1180 瀏覽
單車館冇開,以為呢間野應該冇咩人食,點知去到要排隊,原來因為限聚令,佢每枱只坐兩個人,仲要隔到好開,所以要等位,不過算等得快,本身前面排10個人左右,我地都只係等左10-15分鐘就入得,我地好好彩坐窗邊位既卡位,坐得好舒服。食物方面,我地叫左一個芝士三文魚意粉$78,同埋豬扒包配薯角$82,意粉份量少左d,但芝士味好香好濃,三文魚同蘑菇都好多,幾好食,而豬扒包都唔錯,豬扒好厚,薯角幾脆,仲配左個好好食既芝士醬,兩個餐都送飲品,咖啡同生薑檸檬茶味道比較淡,不過不失。侍應服務都有禮貌唔錯,埋單$160,不設加一,下次會再食。

侍應服務都有禮貌唔錯,埋單$160,不設加一,下次會再食。
2020-08-19 920 瀏覽
餐廳位於單車館地下,樓底高,很有空間感。如果坐窗邊的位置,可以望住公園景,有遠離煩囂的感覺。套餐點了鮮忌廉黑松露醬雜菌意大利粉。意粉不是多汁的那種,吃起來一點也不會覺得膩口。配黑松露醬,炒得很香。意粉和配料的味道和比例都岩岩好。但份量偏小。跟餐配了冰水果茶。有新鮮香橙和蘋果。味道清甜解渴。還點了一份心太軟配朱古力雪糕。心太軟很出色,一切開便流出朱古力來。朱古力流心又濃又甜。配搭雪糕,一冷一熱最佳享受。
餐廳位於單車館地下,樓底高,很有空間感。
如果坐窗邊的位置,可以望住公園景,有遠離煩囂的感覺。

配黑松露醬,炒得很香。
意粉和配料的味道和比例都岩岩好。但份量偏小。

跟餐配了冰水果茶。有新鮮香橙和蘋果。味道清甜解渴。

。朱古力流心又濃又甜。配搭雪糕,一冷一熱最佳享受。

• 心太軟配朱古力雪糕
2020-08-19 587 瀏覽
疫情嚴峻,差不多食咗一個月外賣,要放愛寵~不羈的馬,出去走走,現情緒病徵。行行小徑,往單車館此處,打完風應該少人,果然2人限聚令,祗得3枱客,好安心!鮮忌廉野菌帆立貝意粉,帆立貝厚身,中心嫩滑,散發海鮮味,好過昨晚自煮~樓上買來急凍。忌亷微甜,奶少,所以不太香,但滑,所以不膩,意粉有質感,彈,煙韌,珍珠菇,香草,洋葱,都是忌廉最佳拍檔。厚切雞扒意大利包,雞扒邊燶脆香,中間熟而有汁而不乾,有味而不咸,夾蛋黃醬,蕃茄,生菜,伴薯角,車打芝士醬,又是視覺與味覺享受!要加配玉桂蘋果茶,分解芝士及薯條油膩感。我要揀可外望及看水池位置,看着樹木被風吹搖曳,有時大有時细,不同樹,不同風姿,前面人工池,水面水波蕩漾片片,風吹或過濾泛起效果,那有分心動、風動襌理,總之喜歡看。風雨之後,尋鳥聲,那麽多蝴蝶出沒,黑色黃班,淺綠藍邊,黑框淺點,有拍翼,飛翔, 凌空收翼……,煞是好看!

鮮忌廉野菌帆立貝意粉

厚切雞扒意大利包

鮮忌廉野菌帆立貝意粉,厚切雞扒意大利包

2020-08-02
2020-08-17 478 瀏覽
呢間牧羊少年喺單車館入面,玻璃窗夠晒大,喺度Hea夠晒舒服,有微微嘅陽光照住啲食物,心情好啲食嘢都開胃啲。佢之前有個好似係鴨胸炒意粉好好食,不過最近好食好似冇咗,唔知係咪轉咗MENU。卡邦尼長通粉幾Creamy,冇Beans果啲意粉咁膩,都OK;明太子意粉鮮味,唔錯;加錢就有得配藍莓乳酪沙冰,味道好,但啲冰有啲太多,搞到啲沙冰好似飲兩下就冇晒咁。整體嚟講食物都幾好食嘅,不過佢最正都係個位置,同埋坐得夠舒服,啲枱全部都大大張,唔會話好迫,所以Weekend嚟hea都幾好架。

2020-08-08
20 分鐘 (堂食)
2020-08-11 437 瀏覽
鮮忌廉菠菜長通粉 $72多汁,長通粉掛到汁,有口感,但有少少油膩,菇既份量可以多少少中和返個忌廉。意式蕃茄豬扒拼香煎魚柳珍珠飯 $78蕃茄汁濃,夠鮮茄既酸味,豬扒正常可再煎多陣,就香口d,魚柳火喉唔夠,配珍珠米,整體正常。。📍位置特別,單車館後門入口,假日要等位。📍平日下午茶比較抵食,同朋友聚會唔錯。
鮮忌廉菠菜長通粉 $72

意式蕃茄豬扒拼香煎魚柳珍珠飯 $78

📍位置特別,單車館後門入口,假日要等位。
📍平日下午茶比較抵食,同朋友聚會唔錯
2020-06-18
10 分鐘 (堂食)
2020-08-07 442 瀏覽
滿城疫情肆虐之下單車公園的牧羊少年咖啡館,很難得的有好氣氛今星期5要坐卡位還要等位午餐送一個飲品上面的乳酪下面的冰凍Latte加12$很好喝-望出去又境色怡人這個咖喱煎雞扒拼魚柳白飯餐只係68$非常吸引幾大的煎雞肉3塊雖然味道麻麻地,無什麼鮮味,但仍然飽肚的。咖喱汁有鮮蕃茄粒,比較醒胃,你想想:這樣價格,就會感覺良好.魚肉也是很普通,沒有什麼鮮甜味,一片,主要是賣大包,感覺豐富的-又有魚..….又有雞😜一個冰凍飲共80$茶餐廳都未必可以.這珍珠白飯就不夠咬口和 彈性少許「罕」不好吃-我們都吃少許算數.

滿城疫情肆虐之下

又有魚..….
又有雞😜
一個冰凍飲
共80$
茶餐廳都未必可以.

這珍珠白飯
就不夠咬口和 彈性
少許「罕」
不好吃-
我們都吃少許算數.
2020-08-07
10 分鐘 (堂食)
2020-08-02 470 瀏覽
係屋企困左幾星期,難得同屋企出去食個晏雖然要等位同分開坐,但可以自己霸個大卡位haha😗之前食過葵芳既牧羊 TKO尼間就裝俢靚啲有feel啲 野食都好食喎!咖啡好飲過葵芳個間我自己覺得😌食個lunch$100有找 外賣自取仲7折!希望香港快啲好返(林鄭唔好再玩野)可以出去再揾野食😋😋😋
係屋企困左幾星期,難得同屋企出去食個晏
雖然要等位同分開坐,但可以自己霸個大卡位haha😗
食個lunch$100有找 外賣自取仲7折!
希望香港快啲好返(林鄭唔好再玩野)
可以出去再揾野食😋😋😋
2020-08-02
2020-08-01 374 瀏覽
牧羊少年咖啡館☕️🌍🚴‍♀️The Alchemist Café隱藏於單車館內的某一角落,有一間以「旅遊」為主題的咖啡店 。店內除了提供各種西式美食、甜品和咖啡,還收集了不同國家的旅遊書和雜誌,絕對是旅行愛好者休閒的場地!👅💓🍴「未來的信」✔️放慢生活的步伐,你可一邊品嚐咖啡,一邊寫下當刻的心情,然後讓店員會在未來指定的時間寄給你/朋友。📝💌📫「漂書」✔️家中有舊書該如何處理?你可選擇將舊書捐給咖啡店來換取優惠券,讓更多人明白閱讀的樂趣。📚📖📒𝙎𝙖𝙩 𝙣𝙚𝙖𝙧 𝙩𝙝𝙚 𝙘𝙤𝙧𝙣𝙚𝙧 𝙖𝙩 𝙑𝙚𝙡𝙤𝙙𝙧𝙤𝙢𝙚 𝙋𝙖𝙧𝙠, 𝙩𝙝𝙚𝙧𝙚 𝙞𝙨 𝙖 𝙩𝙧𝙖𝙫𝙚𝙡-𝙩𝙝𝙚𝙢𝙚𝙙 𝙘𝙖𝙛𝙚 𝙩𝙝𝙖𝙩 𝙤𝙛𝙛𝙚𝙧𝙨 𝙢𝙤𝙧𝙚 𝙩𝙝𝙖𝙣 𝙟𝙪𝙨𝙩 𝙛𝙤𝙤𝙙, 𝙘𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙙𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩𝙨, 𝙗𝙪𝙩 𝙢𝙤𝙧𝙚 𝙞𝙢𝙥𝙤𝙧𝙩𝙖𝙣𝙩𝙡𝙮, 𝙖 𝙨𝙚𝙣𝙨𝙚 𝙤𝙛 𝙚𝙭𝙥𝙡𝙤𝙧𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣 𝙖𝙗𝙤𝙪𝙩 𝙩𝙝𝙚 𝙬𝙤𝙧𝙡𝙙. 𝙏𝙧𝙖𝙫𝙚𝙡 𝙗𝙤𝙤𝙠𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙥𝙤𝙨𝙩𝙘𝙖𝙧𝙙𝙨 𝙖𝙧𝙚 𝙨𝙩𝙧𝙪𝙣𝙜 𝙤𝙪𝙩 𝙚𝙫𝙚𝙧𝙮𝙬𝙝𝙚𝙧𝙚 𝙛𝙤𝙧 𝙮𝙤𝙪 𝙩𝙤 𝙜𝙧𝙖𝙗 𝙨𝙤𝙢𝙚 𝙘𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚, 𝙧𝙚𝙖𝙙 𝙖𝙣𝙙 𝙧𝙚𝙡𝙖
牧羊少年咖啡館☕️🌍🚴‍♀️
The Alchemist Café

👅💓🍴

「未來的信」

「漂書」

𝙎𝙖𝙩 𝙣𝙚𝙖𝙧 𝙩𝙝𝙚 𝙘𝙤𝙧𝙣𝙚𝙧 𝙖𝙩 𝙑𝙚𝙡𝙤𝙙𝙧𝙤𝙢𝙚 𝙋𝙖𝙧𝙠, 𝙩𝙝𝙚𝙧𝙚 𝙞𝙨 𝙖 𝙩𝙧𝙖𝙫𝙚𝙡-𝙩𝙝𝙚𝙢𝙚𝙙 𝙘𝙖𝙛𝙚 𝙩𝙝𝙖𝙩 𝙤𝙛𝙛𝙚𝙧𝙨 𝙢𝙤𝙧𝙚 𝙩𝙝𝙖𝙣 𝙟𝙪𝙨𝙩 𝙛𝙤𝙤𝙙, 𝙘𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙙𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩𝙨, 𝙗𝙪𝙩 𝙢𝙤𝙧𝙚 𝙞𝙢𝙥𝙤𝙧𝙩𝙖𝙣𝙩𝙡𝙮, 𝙖 𝙨𝙚𝙣𝙨𝙚 𝙤𝙛 𝙚𝙭𝙥𝙡𝙤𝙧𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣 𝙖𝙗𝙤𝙪𝙩 𝙩𝙝𝙚 𝙬𝙤𝙧𝙡𝙙. 𝙏𝙧𝙖𝙫𝙚𝙡 𝙗𝙤𝙤𝙠𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙥𝙤𝙨𝙩𝙘𝙖𝙧𝙙𝙨 𝙖𝙧𝙚 𝙨𝙩𝙧𝙪𝙣𝙜 𝙤𝙪𝙩 𝙚𝙫𝙚𝙧𝙮𝙬𝙝𝙚𝙧𝙚 𝙛𝙤𝙧 𝙮𝙤𝙪 𝙩𝙤 𝙜𝙧𝙖𝙗 𝙨𝙤𝙢𝙚 𝙘𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚, 𝙧𝙚𝙖𝙙 𝙖𝙣𝙙 𝙧𝙚𝙡𝙖𝙭💓🌏❤️!

𝙏𝙝𝙚 𝙘𝙖𝙛𝙚 𝙖𝙡𝙨𝙤 𝙥𝙧𝙤𝙫𝙞𝙙𝙚𝙨 𝙩𝙝𝙚 𝙛𝙤𝙡𝙡𝙤𝙬𝙞𝙣𝙜 𝙨𝙚𝙧𝙫𝙞𝙘𝙚𝙨:

✔️𝙎𝙚𝙣𝙙 𝙖 𝙥𝙤𝙨𝙩𝙘𝙖𝙧𝙙 𝙩𝙤 𝙩𝙝𝙚 𝙛𝙪𝙩𝙪𝙧𝙚-𝙨𝙚𝙡𝙛/ 𝙛𝙧𝙞𝙚𝙣𝙙𝙨 (𝙃𝙤𝙣𝙜 𝙆𝙤𝙣𝙜 𝙧𝙚𝙜𝙞𝙤𝙣𝙨 𝙤𝙣𝙡𝙮)

✔️𝑫𝒐𝒏𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 𝒐𝒇 𝒃𝒐𝒐𝒌𝒔 𝒊𝒏 𝒆𝒙𝒄𝒉𝒂𝒏𝒈𝒆 𝒇𝒐𝒓 𝒄𝒂𝒔𝒉 𝒄𝒐𝒖𝒑𝒐𝒏𝒔

1️⃣香蕉窩夫 🍌🧇🍫🍦HKD$98
Banana Waffle with chocolate ice-cream
味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️⭐️
份量分(Size):⭐️⭐️⭐️
環境(Environment):⭐️⭐️⭐️⭐️
服務(Service): ⭐⭐⭐⭐

👍🏻The decent waffle is very flavourful, which infused with toppings such as ice-cream and banana. The chocolate sauce that drizzled all over the waffle adds a great deal more.

👎🏻價錢比較貴 (Slightly overpriced)😿👀

✔️ 牧羊少年咖啡館 (將軍澳, Tseung Kwan O)
將軍澳寶康路105-107號香港單車館地下G53號舖
2020-07-29 466 瀏覽
牧羊少年咖啡館 The Alchemist Café+西式+咖啡店+將軍澳黃店🏠環境:+ chill 可以任座 無限時+ 環境舒服,樓底高,空間感大+ 原來單車館有隱世美食‼️ 日落巴黎 $98好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ waffle 熱辣辣 外脆內軟 一流 ✅ 有朱古力醬 可以淋...... 有朱古力✅overdose 一口waffle 一口cream 一口香蕉 一啖雪糕咁食最正‼️ 凍玫瑰可可朱古力 $48好食指數:⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️✅ 玫瑰味重 但同朱古力味唔太夾📍將軍澳寶康路105-107號香港單車館地下G53號舖Shop G53, G/F, Hong Kong Velodrome, 105-107 Po Hong Road, Tseung Kwan O⏰星期一至五11:00 - 22:00☎️ 電話號碼 26327107📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
牧羊少年咖啡館
The Alchemist Café

+西式
+咖啡店
+將軍澳黃店

🏠環境:
+ chill 可以任座 無限時
+ 環境舒服,樓底高,空間感大
+ 原來單車館有隱世美食

📍將軍澳寶康路105-107號香港單車館地下G53號舖

⏰星期一至五
11:00 - 22:00

☎️ 電話號碼 26327107

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2020-07-13 590 瀏覽
今日去咗單車館打球,打完之後就去咗牧羊少年咖啡館到食晚餐。叫咗個 三文魚意大利粉再加個好好食嘅甜品同埋明太子鮮蝦意大利粉,好香明太子味,意粉質感好好檸檬利賓納冰水果茶
今日去咗單車館打球,打完之後就去咗牧羊少年咖啡館到食晚餐。

叫咗個 三文魚意大利粉
再加個好好食嘅甜品

同埋明太子鮮蝦意大利粉,好香明太子味,意粉質感好好

檸檬利賓納

冰水果茶
2020-07-06 544 瀏覽
去完單車館一身汗,已經唔想周圍走,竟然俾我發現有間cafe係館內✌️仲要一入到去落地玻璃,樓底仲幾高下,感覺好舒服好休閒🌞🌱。可能係疫情既關係,都幾多人係平日下午既時間帶住電腦👨‍💻WORK FROM RESTAURANT。講左咁耐,呢間cafe就係「牧羊少年咖啡」。✨Special: 落地玻璃望住個湖,鄰近單車徑,好岩一家大細黎。💓黑椒香蒜煙鴨胸意大利粉:食落好香口,煙鴨胸又唔會覺得過咸,蒜香味都算幾重,不過份量略嫌少。💓鮮忌廉野菌煙三文魚意大利粉:食落幾creamy,唔會覺得好乾身,材料都幾足,不過整個份量略嫌少🤤💓芝士薯角:由於唔夠喉既關係,另外加左$38要左份芝士薯角,個芝士醬好濃香,但食幾多條時,覺得有點膩,所以最後我都係點返茄汁。不過薯角真係整得好香脆🤗🍟我呢d愛🍟之人,完全抗拒唔到!🌸假期比較多人於單車館內外出沒,故位置比較FULL。

🌸假期比較多人於單車館內外出沒,故位置比較FULL。
芝士薯角
鮮奶咖啡
2020-07-03
芝士薯角
鮮奶咖啡
2020-06-27 671 瀏覽
太耐冇同friend一齊食嘢,就決定喺近少少嘅地方,搵間食物質素唔差又可以傾偈嘅餐廳。見到好多人介紹牧羊少年,咁就一於試吓。佢有唔同嘅包,小食,Pizza,飯同意粉。食物選擇都算好多。帆立貝意粉 - 有兩粒大大粒嘅帆立貝   而意粉嘅忌廉汁都好好食      ($ 72)厚雞扒意大利包拼芝士薯條 - 麵包唔係平時食開嘅方包  呢隻比較有咬口  而雞扒都好厚  同多汁      ($ 82)雞肉pizza - 唔係太過特別  但味道唔差     ($ 108) 個人看得海鮮Pizza更好食。藍莓芝士餅 - 芝士味唔算太濃  而且餅底有少少散  ($45)我哋五個人order左4個set,1個pizza,同兩份甜品,套餐包埋嘢飲,我哋都食到好飽。但因為太餓所以有啲嘢食冇影到。而且都幾多人,所以如果想食最好預早Book位先,咁就唔洗等。

2020-06-12
  • 藍莓芝士餅
  • 帆立貝意粉
  • 雞扒意大利包拼芝士薯條
  • 帆立貝意粉,
2020-06-26 392 瀏覽
避開煩忙時間黎到呢間牧羊少年咖啡館,係唔多人嘅環境下,叫左簡單嘅意粉同一杯檸檬茶一路望住出面個靚景,再慢慢品嚐眼前嘅食物瞬間感到心靈嘅慰藉😂呢間店嘅waffle 更好食可惜食完先記得要影相🤣
避開煩忙時間黎到呢間牧羊少年咖啡館,
係唔多人嘅環境下,
叫左簡單嘅意粉同一杯檸檬茶
一路望住出面個靚景,
再慢慢品嚐眼前嘅食物
瞬間感到心靈嘅慰藉😂
呢間店嘅waffle 更好食
可惜食完先記得要影相🤣
2020-06-25 455 瀏覽
將軍澳嘅黃店💛🎗因為近嘅關係,其實已經食過好幾次了個環境幾舒服,鍾意佢樓底高,空間感大,唔會話同隔離檯好近咁☺️☺️·✨鮮忌廉野菌煙三文魚意粉 $78好滿意呀😍黃店都要好食㗎👍🏻佢三文魚好多,野菌好多,汁又夠creamy,意粉份量都好多🥳有啲cafe味道唔差但份量少真係好扣分,呢間就啱哂大食嘅我🤪·✨意式蕃茄豬排拼香煎魚柳珍珠飯 $78如圖所見,有四舊豬一舊魚,魚柳嘅比例會唔會少咗啲😂😂咁啱冇哂魚定咩🧐個蕃茄汁ok唔酸,豬排同魚柳都正常呀,而個飯都比餐牌所示嘅多👍🏻·✨Latte☕️ (+$12)幾濃,有少少苦澀✨冰果茶🍹 (跟餐)好好好甜,記住叫少甜😂
將軍澳嘅黃店💛🎗
因為近嘅關係,其實已經食過好幾次了

✨鮮忌廉野菌煙三文魚意粉 $78
好滿意呀😍黃店都要好食㗎👍🏻
✨意式蕃茄豬排拼香煎魚柳珍珠飯 $78
✨Latte☕️ (+$12)
幾濃,有少少苦澀
✨冰果茶🍹 (跟餐)
好好好甜,記住叫少甜😂
2020-05-06
2020-06-23 297 瀏覽
今日同fd剪完頭髮之後 介紹黎呢間食😃支持黃店系列😄門口要系單車館入去 呢到座位闊落 位同位隔到好開 我同fd都系叫M5鮮忌廉野菌帆立貝意大利粉 $72 野飲 我叫凍嘅檸檬利賓納朋友叫cappucino 要加$12 個意粉好食 有兩大粒帆立貝👍🏻上面加左芝士 意大利粉系粗面 煮到岩岩好 面硬 岩哂我口感嘢飲就冇乜特別 不過朋友話佢杯咖啡好飲個泡打得密 拉花都靚 以加$12黎講 CP值高我地望住個單車公園食飯 景色一流👍🏻另外呢間餐飯系唔收加一架🥳
今日同fd剪完頭髮之後 介紹黎呢間食😃
支持黃店系列😄