2021-07-07
聽講5月喺銅鑼灣新開咗間日本蠔嘅專門店,作為生蠔愛好者又點可以錯過!🇯🇵🦪一入到去好似去咗日本咁,除咗因為係日本居酒屋嘅裝修同環境,唔少員工精通日文,成功吸引咗好多日本嘅客人。鐵盒燒生蠔作為「牡蠣小屋」嘅招牌菜之一,鐵盒燒生蠔真喺必點!將日本生蠔連同清酒放入鐵盒內,即場喺火爐上面燒,簡簡單單8分鐘就食得,仲有專人幫手開蠔殼!每隻生蠔都脹卜卜,肥美飽滿,入口爽滑鮮甜。濃厚嘅蠔味加上一陣淡淡嘅清酒香🍶,回味無窮!海膽魚子醬生蠔食完燒蠔就梗係要試埋佢啲生蠔,大大隻嘅日本珍寶生蠔食落好creamy,而且蠔味好濃。今次依隻唔單止有蠔味,仲好豪氣!喺日本頂級珍寶蠔上面,配上海膽同魚子醬,將個鮮味提升到另一個層次。彩虹貝漁師風燒彩虹貝係因為依種扇貝會有唔同顏色嘅貝殼而命名,常見有紅色、橙色、黃色、紫色。一上台已經聞到陣陣嘅奶油香味,大大粒厚嫩多汁,食落鮮美無比!Kugura彩虹魚生飯打卡一流,色彩繽紛,有海膽、魚籽、海帶、蠔等,可以倒落啲飯到撈埋一齊食,飽肚又美味!🙃我第一次係香港見到呢款飯!推介👍🏻燒羊架好夠so味!有啲啲肥肉,肥瘦適中。一嚿吾夠食!要再Encore~北海道布丁用咗黑糖,替代焦糖~
鐵盒燒生蠔
海膽魚子醬生蠔
彩虹貝漁師風燒
Kugura彩虹魚生飯
燒羊架
北海道布丁
用咗黑糖,替代焦糖~啲蛋都幾滑、幾Q彈!迷你size,減輕罪惡咁🤪
The finest Lemon Shochu soda
一棟檸檬,不惜工本!不會好重酒味!十分清新!🍋