2018-11-03
上星期約左姐妹去尖沙咀行街街,行到咁上下就當然要揾食架啦! 唔知係咪近排秋風氣,好有食肉既衝動! 所以我話不如食韓燒啦! 點知姐妹話我膚淺,話食燒肉都可以食日燒既je! 佢就講早排食過"牛繁", 話覺得唔錯,所以帶我去試!見佢講到咁好,就聽下佢話啦,呵!牛繁似係連鎖式經營既燒肉店,見佢介紹東京/上海/越南都有好多分店,都幾唔錯! 出奇地去到店面,見到燒野食既爐好袖珍,台比一般韓燒既大,油煙亦唔算多,好有一種日式餐廳既簡約feel!坐低望住份menu,真係好多牛可以選擇啊,真係望落都心心眼! 咁肚餓,我當然二話不說咁叫左個推介既 "牛繁三點盛合"啦!三點盛合就當然有3款牛啦! 呢度最好既係上碟果陣會有個牌仔表示果款係咩肉,唔係食完都唔知食左d乜! 三款牛就有"上級牛五花/中落牛肋肉/特上澳洲胸腹肉",每塊都唔會太大片, 全部入口size, 食起上來好爽!每款牛望落都好肥美!咪睇呢度個爐仔細細,燒起上來好夠力,而且店元勤換鐵板,所以燒得好爽! 牛五花紋路好靚, 咬落去好香牛味,充滿油脂!好味啊! 牛肋肉呢,肉質就最彈牙啦,好似牛舌咁有口感,但就更加嫩滑,正!胸腹肉呢,咪睇係薄薄一片,但其
胸腹肉呢,咪睇係薄薄一片,但其實最有牛味! 配埋特調既醬汁,燒起上來好香濃!
食燒肉又點可以無啤酒,呢度有得叫我最愛既Asahi! 燒肉配啤酒,真係一絕啊!
燒肉既野,點會只叫一個盛合就夠? 姐妹話要再叫d好野, 任性咁叫左個"特上霜降牛五花"!
叫得極上果然係唔同d既,有好靚既油花,而且每塊都厚切! 肉質比上級牛五花更正,嚼起上來更有牛味! 而且入口size既好處就係,一塊接住一塊係咁食,真係好爽啊!
牛牛食到咁上下啦,就想食下其他肉。所以繼續叫肉食!今次都左個"豚雞三點盛合",有豬頸肉/豬五花/雞頸肉! 呢個最特別既係3款肉都用左柚子鹽醃,好香口,酸酸地,好開胃! 最特別既係雞頸肉喎,估唔到可以薄薄咁切到一片片,食起上來唔肥又好有雞味!唔錯!
食左咁多肉,真係好滿足,解左我既燒肉隱!正當覺得飽飽地既時候,見到旁邊台台都叫左個飯,問落原來係大人氣既"霧島溫泉蛋飯"!呵,忍唔住又叫多個飯食! 呢個飯真係不得了!原來用d飯包住隻溫泉蛋,再係上面晒滿海苔/芝麻,好正! 飯入面既溫泉蛋震下震下咁,好得意,撈埋一齊黎食,d飯充滿蛋香,好好味,果然係大人氣!
食埋個飯就真係勁飽啦!真係好滿足啊