2021-12-27 34 瀏覽
天氣轉冷,最適合打邊爐,所以今日午餐就約了朋友打邊爐。今日去的店舖在尖沙咀內街,最近才新開幕。整個裝修都令人感覺幾舒服,木系設計,配深藍梳化。一來到就點了個鴛鴦鍋,牛骨鍋和椰子雞鍋各有特色,個人喜歡牛骨鍋多點,市面夠少有這湯底。比起豬肉,更喜歡牛肉,所以要了好幾碟牛肉,很嫩滑。食物種類都算幾多,飲品選擇亦很多。而且咪做大嘥鬼,電子落單時,食物可以以件來點,因應個人食量決定,既不會浪費,又可以試多點不同種類。

一來到就點了個鴛鴦鍋

比起豬肉
,更喜歡牛肉
,所以要了好幾碟牛肉,很嫩滑。

2021-12-27 47 瀏覽
聖誕節當然就唔少得同朋友出去食好西啦 無意中發覺以前大喜屋嗰個位轉咗做一間火鍋放題 價錢唔係好貴 就試一試佢 入到去裝修同以前大喜屋真係好唔同 座位好闊落又好坐 而且環境舒服 燈光光猛我哋叫咗中間價位嘅90分鐘火鍋放題 因為我哋都想試唔同嘅湯底 所以叫咗鴛鴦鍋 一邊係呢度出名嘅麻辣鍋 另一邊係椰子雞 麻辣鍋味濃夠辣 椰子雞湯底本來以為會有椰青水帶甜 但係實際上呢度嘅椰子雞湯其實係鹹嘅為主 我哋嗌嘅餐大概有十多款嘢食係喺手機app度落單 包括有特級肩胛肉眼 豬肉片 手打墨魚丸 韭菜餃 炸午餐肉 炸響鈴 炸魚皮 鴨血等等 除此之外出面亦有沙律吧 甜品吧 飲品吧 同埋好多唔同嘅丸類 蔬菜 炸物 熟食 甚至乎有一包包原裝嘅出前一丁等等 超級多選擇特級肩胛肉眼雖然未至於非常軟淋 但係食落唔會有渣 豬肉片帶點爽口 係好食嘅 另外炸響鈴都夠脆 浸落湯幾秒即刻夾上嚟加啲蒜蓉食冇得嘆 蔬菜丸類新鮮乾淨 當日出面嘅炸物有炸雞粒同埋炸小肉包 由於我哋係佢開門冇幾耐 算係第一輪就食 食果陣仲香脆熱辣辣 另外其實仲有好多嘢食質素都唔錯 但係實在太多不能盡錄 飲品選擇同樣有好多 除咗成日係台式火鍋店見嘅自製茶類
飲品選擇同樣有好多 除咗成日係台式火鍋店見嘅自製茶類 包括白桃烏龍茶 玫瑰花茶 洛神花茶等等 仲有唔同嘅汽水 解茶 果汁 甚至乎連清酒 梅酒都有得任飲
最後甜品環節我試咗EKSELENCE咖啡味雪糕批 呢個牌子第一次見同食 雖然其實食落唔係太有咖啡味 但係都真係算幾好味 朱古力脆皮夠厚夠脆 雪糕亦夠滑 整體黎講性價比算係唔錯 而且呢度員工嘅服務態度真係都幾好 上菜速度快又冇漏單 整體嚟講其實呢度會係一個唔錯嘅打邊爐新地點
2021-12-24 1707 瀏覽
之前經過加連威老道見愛賓商業大廈有商鋪還在裝修中,這兩天已見開業了,原來是一間麻辣火鍋店"牛駅"。 今晚約了同事一試,樓梯步上一樓,眼前一亮! 地方光亮闊落,原木色屏風間格卡位, 牆壁上以東瀛風格圖案作裝飾非常悅目。 喜見食物區擺放有別於其他火鍋店既衞生又新穎,熟食,冷盤,,丸類火鍋配料,甜品,雪糕雪條,冷熱飲品即磨㗎啡……等。尤其甜品雪糕,雪條,生果,沙律,啤酒日式清酒,梅酒飲品款式多和精緻。部分蔬菜特別用水浸着備用,令食材更新鮮……爲客人設有圍裙備用,非常細心啊! 120分鍾火鍋放題,分時段收費;有三份既定的主打牛肉套餐~1) 美國精選牛套餐; 19:30前離座 $ 17819:30~21:30 入座 $ 198小童及65 歲任何時段 $ 1182) 美國特級肩胛肉眼餐 $ 218 收費同樣分別是;$ 258 $238 $ 1583) 澳洲和牛片餐 $ 258 收費分別 ; $ 298 $ 278 $ 198 我們五時入座了,在多款湯底中選了一個 鴛鴦鍋……胡椒豬肚+椰子雞鍋 + $ 48再選套餐;肉類;美國特級肩胛肉眼餐~除肩胛肉眼片外還有……美國
今晚約了同事一試,樓梯步上一樓,眼前一亮!

部分蔬菜特別用水浸着備用,令食材更新鮮……
爲客人設有圍裙備用,非常細心啊!

120分鍾火鍋放題,分時段收費;
有三份既定的主打牛肉套餐~

1) 美國精選牛套餐;

$ 258 $238 $ 158

3) 澳洲和牛片餐 $ 258
收費分別 ;
$ 298 $ 278 $ 198

我們五時入座了,在多款湯底中選了一個 鴛鴦鍋……

胡椒豬肚+椰子雞鍋 + $ 48
再選套餐;
肉類;
美國特級肩胛肉眼餐~
除肩胛肉眼片外還有……
美國牛肩胛片
美國豬梅肉片
澳洲羊肉片
特製豬大腸等。+其他十多款 QR
Code 下單海鮮,炸物等任點火鍋配料。
海鮮類有;
熟帶子,青口,廣島蠔,虱目魚片,鮮蝦等。
再加自取火鍋配料……非常豐富啊!
豬肚湯底濃郁,椰子雞湯清甜飄香!

電子下單快而準!

沙律配有多種醬汁,最愛柚子醋汁酸甜醒胃!
新鮮水果十分新鮮!

幾款牛肉中都各有韻味!
美國特級肩胛肉眼比較特出,肉味濃郁鮮甜,肩胛肉和豬梅肉片軟滑甘香 , encore又encore非常滿足!

蔬菜新鮮爽脆!

熟食~
麻辣小龍蝦夠惹味又刺激!
炸雞也相當香脆!

冷盤中的韓式泡菜辣道非常醒胃,日式帶子邊甜甜爽口惹味十足!
中式藥膳雞肉質較淋有酒香。

除了枝裝和罐裝飲品外還有自家制每天新鮮入樽的各款冷泡茶,洛神花茶等。

甜品時間~
飽嚐火鍋滋後,精彩美味的熱情果奶凍,木糠布甸,馬卡龍,心型小蛋糕,朱古力蛋糕……多款精美特別的雪糕雪條……等。令人 目不暇給!

除了火鍋食材新鮮外最欣賞是有質素的冷熱熟食和沙律甜品等。
制作細緻認真!
是個享受的火鍋晚餐!
2021-12-23
  • 自家制冷泡茶
  • 甜品
2021-12-24 82 瀏覽
尖沙咀新開咗「牛駅麻辣火鍋放題」🆕價錢唔貴,所以就揀咗澳洲和牛片餐🇦🇺.牛駅秘製麻辣鍋🍲麻辣惹味🌶.肉類🥩有澳洲和牛片🐄美國特級肩胛肉眼片🐮美國牛肩胛、美國豬梅肉片🐖澳洲羊肉片🐏和牛片肉味香濃🐂而且切得都幾厚🔪食落幾有口感😆其他肉片都唔錯.火鍋配料🥢花鵰酒雞翼🐓秘製豬大腸、手打蝦丸🦐油炸鬼、薑汁豬肝、炸魚皮🐟炸響鈴、炸芋頭、炸午餐肉、鴨血🦆雲吞、魚皮餃🥟蝦丸彈牙足料👍🏻鴨血大塊,浸落麻辣湯好正😬.沙律冷盤🥗有泡菜蘿白、麻辣豬脷👅帶子群邊、生果🍈沙律菜🥬幾款質素同味道都幾好😉另外有沙律醬、和風沙律汁、日式芝麻醬、海鮮醬🤗.小食🥢有台式肉燥飯🍚麻辣小龍蝦🦞唐揚炸雞🐔麻辣小龍蝦入味香辣,而且好易剝☺️.蔬菜及丸類🍢🥦種類頗多,推介芝士牛丸🧀多汁又有濃郁芝士🤤.麵食🍜有南瓜刀削麵🎃菠菜麵、出前一丁😌.甜品🍮有雪糕🍦馬卡龍、3.6牛乳布甸🥛木槺布甸、蕃薯糖水等🍠仲有唔同雪糕批🧁🍨個人最鍾意3.6牛乳布甸,牛奶味好rich😋.飲品🥤有冷泡茶🍵汽水、果汁🧃支裝飲品、熱茶、咖啡☕️另外有梅酒、清酒🍶🥃
牛駅秘製麻辣鍋🍲麻辣惹味🌶
蔬菜及丸類🍢🥦種類頗多,推介芝士牛丸🧀多汁又有濃郁芝士🤤
麵食🍜有南瓜刀削麵🎃菠菜麵、出前一丁😌