2019-10-08 105 瀏覽
好耐冇食過牛朳啦, 近近地係荃灣食返餐牛朳牛魔王朋友食過荃灣呢間牛県都覺得可以返轉頭再食, 我就相信佢黎試下望望MENU, 價錢都幾抵食, 最平$88就有200g既牛朳最後我地試左3款唔同既牛朳第一款就係牛橫隔膜腹肉, 口感較腍, 牛味較其他部位濃鍾意食香濃牛味既建議食呢一款第二款就係牛側腹朳, 呢一款牛脂肪比例較高, 食落去牛油味香我就比較鍾意呢一款, 因為我本身鍾意食牛油香味第三款就係是日推介羽下牛朳, 呢一款係比較特別既部位肉質有咬感同時帶油香每朳牛朳都會配有餐廳既秘製醬汁, 但我就覺得原汁原味加少少鹽就最好味另外仲可以+$30轉5選3套餐, 可以揀飯, 薯條, 湯, 飲品或沙律薯條係必定要揀, 粗薯條好好味整體牛朳性價比高, 絕對可以encore!
好耐冇食過牛朳啦, 近近地係荃灣食返餐牛朳

最後我地試左3款唔同既牛朳
第一款就係牛橫隔膜腹肉, 口感較腍, 牛味較其他部位濃
鍾意食香濃牛味既建議食呢一款
牛橫隔膜腹肉
牛橫隔膜腹肉

我就比較鍾意呢一款, 因為我本身鍾意食牛油香味
牛側腹朳
牛側腹朳

第三款就係是日推介羽下牛朳, 呢一款係比較特別既部位
肉質有咬感同時帶油香
羽下牛朳
羽下牛朳

薯條係必定要揀, 粗薯條好好味

整體牛朳性價比高, 絕對可以encore!
2019-10-04
2019-10-06 1399 瀏覽
現在外出晚餐,人均消費都要$200。 朋友介紹荃灣有一間食日式燒牛扒的,價錢算親民,而且牛肉非常高質素,今晚就來試試。門面很簡潔,保持一貫日式風格。裏面麻雀雖小,五臟俱全,座位算多呢! 所以不用等位,很快便入座。有一處自助枱,是可以自取調味料、醬汁等。餐牌全是吃牛的不同部位, 點選任何一款牛肉再加$30,可以配5選3套餐,有薯條、沙律、湯、飲品可選,這個一定要加配,因為本身牛肉價錢不算貴,有選配食物的話,更加畫龍點睛。我們二人都加配,選了沙律、薯條、飲品,飯 是不能少的因為這裏的飯是煮得超好吃的。牛肉上桌時,是以鐵板燒般燒牛肉,廚師會先把牛肉外層都煎一下,封住肉汁,這是一成熟,視乎自己喜好,決定在熱石上燒多久。牛橫隔膜,厚厚的,啖啖肉,切下時肉質超級柔軟。我燒至五成熟便停下來, 食落口感超多肉汁,而且可以保持本身軟骨的肉質。 本來牛肉其實沒有調味的,所以直接吃就是吃生牛肉的原汁原味。牛肉味雖然不算很濃,但就以口感取勝。牛側腹, 也是啖啖肉,分量絕對夠飽。 見到牛肉紋理均勻細緻。朋友喜歡七成熟,所以燒得久一點。 切開問你仍然清晰可見, 這款肉質脂肪較多,味道會較香濃。另外在點了是日廚師推

門面很簡潔,保持一貫日式風格。

有一處自助枱,是可以自取調味料、醬汁等。

牛橫隔膜,厚厚的,啖啖肉,切下時肉質超級柔軟。

另外在點了是日廚師推介羽下牛扒。 喜歡廚師推介是因為高裡廚師每天精心挑選一些認為味道和肉質好的牛肉,每天也會不同,可遇不可求,就試試吧!

羽下牛肉,肉質非常嫩滑,入口的感覺非常香牛肉味,感覺一下牛肉香味在口腔內回盪,絕對是吃的享受。而且肉質超軟的,在石板上燒至全熟,肉質仍然柔軟,果然是廚師推介的。

朋友今次吃完石板燒肉,覺得很特別,而且肉質的確有不同,每款也只是一百多元起,所以加$30元選配食物,其實是超值的。
2019-10-03
2019-10-03 768 瀏覽
是夜去荃灣吃牛排大餐~之前經過見到大排長龍已經很想試試這間牛県的石燒牛,所以特地訂位拜訪。看菜單這裡有不同的部位可以選擇,牛肉經過濕式熟成 (Wet-Aged),令口感更軟嫩和保留了豐富的肉汁。牛排質素甚高,但價錢十分合理,200g來說都是$88 - $158左右,另外加$30可加配套餐五選三,有飯、薯條、湯、沙律、飲品選擇沙律和湯,是日餐湯是南瓜濃湯,稠密好湯,清甜暖胃。識食之選 King of the Beef 就是牛側腹扒 Flank Steak 和牛橫膈膜腹肉Hanging Tender。店家上菜的牛扒是 Rare 一成熟,即僅將牛排表面煎熟,之後放在滾燙的石板上,可按自己喜歡的熟度處理。先來了牛側腹扒,自牛胸和牛腹之間取得,油花分布密集,燒的時候劈哩啪啦,不斷聞到誘人的肉香和油香,很刺激食慾牛橫膈膜腹肉很矜貴,每隻牛只能切岀一塊 Hanging Steak,果不其然真的很嫩,而且肉味夠濃郁。配飯吃味道一流呢,肉汁豐盈,看相片也口水直流。另外也點了 Today’s Special 限量的羽下牛扒嚐嚐,即是牛肩胛中軟嫩的部位,細筋分布少,肉質香甜。石板到這刻仍是燙熱的,熱力令油脂

沙律和湯,是日餐湯是南瓜濃湯,稠密好湯,清甜暖胃。

另外也點了 Today’s Special 限量的羽下牛扒嚐嚐,即是牛肩胛中軟嫩的部位,細筋分布少,肉質香甜。石板到這刻仍是燙熱的,熱力令油脂幾乎是瞬間融化到肉片上,值得一讚!

• 牛橫膈膜腹肉
2019-10-03 52 瀏覽
今日同女朋友拍拖仔成日打邊爐/燒肉就厭啦咁岩又講起同女朋友第一次約會就係去鋸扒,「攬女鋸牛扒」咪依隻囉XD講返正題先,所以今日就走左黎荃灣依間新開無久叫「牛県」既牛扒店,重溫一下往日既青春,哈哈!門面其實望落幾靚,燈光唔會太光,又唔會太暗,營造左少少浪漫既氣氛。鋪頭入面其實已經爆哂人,仲有人係出面排緊隊,新開果然吸引到人,如果仲要好食既話就不得了,我開始好羨慕住荃灣既人。內部環境又乾淨整潔,咁多人鋸扒咁大煙都唔會煙霧離漫,抽風做得好好,地下又唔會油立立咁,無乜可以挑剔。我地點左兩份肉。依種肉叫做牛橫隔膜肉 $128/200g每隻牛就得一塊依個部位,所以係珍惜架,食落呢其實肉質幾柔嫩,牛味幾重,一切開入面仲係呈現緊粉紅色,煎得好靚;大家見到隔離有兩個醬跟埋既,就係「青醬/紅酒汁」,如果覺得牛味太勁頂唔順,或者要refresh下個口腔,我相信依隻醬幾適合你,因為果種青草既味道好濃,另外果隻紅色汁其實我食落有d似燒汁,比起前者溫和,都幾好食既。第二種呢就係牛側腹肉 $128/200g依款扒故名思義就係牛腹側邊位置,係隻牛比較少運動到既部位,所以油脂比較多,肉質會更軟熟,一切就開,我自己比較鐘
今日同女朋友拍拖仔
成日打邊爐/燒肉就厭啦

我地點左兩份肉。

牛橫隔膜

依種肉叫做牛橫隔膜肉 $128/200g

牛側腹

第二種呢就係牛側腹肉 $128/200g
依款扒故名思義就係牛腹側邊位置,係隻牛比較少運動到既部位,所以油脂比較多,肉質會更軟熟,一切就開,我自己比較鐘意食依塊多少少。

順帶一提,就係你可以+$30升級做套餐,可以比你五選三,分別係「白飯/薯條/意粉/沙律/汽水」。

總結,依間牛県我覺得非常有特色,雖然話就話唔洗點調味,不過煎到岩岩好三成熟拎出黎比你,驚唔夠熟仲可以係塊板上面整熟d,仲有出面有個自助吧,聰明既我梗係第一時間出去拎海鹽同胡椒,咁先可以食到牛既原味,同埋自助吧有「口水堅」供應,怕客人彈到成衫都係,非常貼心!

依間野!!!我會再返黎架!!!

牛橫隔膜
牛側腹
石燒牛扒係香港掀起一股熱潮,陸陸續續有好多間主打石燒牛扒既餐廳開業,今次嚟到荃灣試下呢間「牛県」。環境店舖不算大,坐位較逼,但食物上枱速度都可以。餐牌石燒牛扒分六款,分別係平鐵牛扒、上腰西冷、牛橫隔膜腹肉、牛側腹扒、小牛柳及日本A5和牛腹。本身想試日本A5和牛腹,估唔到餐廳已經售罄,就試左牛橫隔膜腹肉及牛側腹扒。牛橫隔膜腹肉(200g) $128揀左紅酒牛肉汁,牛橫隔每隻牛只可以切岀一塊牛橫隔扒,味道會較濃郁且柔嫩,切落去牛肉容易離刀,肉質帶少許沙沙口感,口感頗鬆化,加少少粗鹽調味,更加美味,油分較多,係鐵上彈油情況較厲害。+30可以五選三,分別係飯、湯、沙律、薯條及汽水中選,要左薯條、汽水及飯,可惜薯條油溫唔夠,有啲生。牛側腹扒(200g) $128呢份就加左沙律及汽水同揀左阿根廷青醬,牛側腹屬牛胸及牛腹之間既部位,帶脂肪,肉質會較有咬口,比起牛橫隔膜腹肉口感較厚實。羽下牛扒(200g) $158餐牌上冇,而係店內手寫既限定款式,羽下牛扒係位於鞍下既下部,因為牛肉既油脂分布猶如羽毛,所以被稱為,所以有呢個名稱。口感同無骨牛小排相似,食落較多筋,但牛味係三者之中最濃,不過牛橫隔膜腹肉比

店舖不算大,坐位較逼,但食物上枱速度都可以。

餐牌

牛橫隔膜腹肉(200g) $128
阿根廷青醬、紅酒牛肉汁

牛側腹扒(200g) $128
沙律

羽下牛扒(200g) $158
羽下牛扒(200g)
羽下牛扒(200g)

餐牌上冇,而係店內手寫既限定款式,羽下牛扒係位於鞍下既下部,因為牛肉既油脂分布猶如羽毛,所以被稱為,所以有呢個名稱。口感同無骨牛小排相似,食落較多筋,但牛味係三者之中最濃,不過牛橫隔膜腹肉比較岩我口味。

總括而言,呢間石燒牛扒性價比高,價錢便宜,牛扒質素唔錯,會再來幫襯!
牛側腹扒(200g)
同男朋友仔走去拍拖仔,想回味番以前拍拖鋸下扒嘅時光,見呢家食店網上評論同食物外觀上都幾得分,仲要專賣熟成牛扒,就揀左呢間新店去試試🥢🤔服務都幾到位,雖然餐廳好爆棚多到仲有客系出面排緊隊,但帶位職員除左安排位置之外都會介紹下佢地鋪牛肉嘅特質,今次揀選左兩款牛嘅💁🏻‍♀️汁醬就跟埋紅酒汁同青醬汁,兩隻醬我都配搭過,最後覺得出自助區拎鹽最明智之選,鹽🧂味將肉味調得更好👉🏻牛橫膈膜腹肉牛近肚嘅中間位置左右,可以唔系接近會郁動嘅肌肉,所食佢相對比較軟身,重牛肉味同油脂都較多,食落好juice👉🏻牛側腹扒牛側腹系牛胸同牛腹之間位置,所以脂肪比較有紋路有咬口,佢唔會話好難咬,而系質感比較實,油脂冇牛橫膈膜腹肉多,好處系冇咁快食臍肚,而口味尼講都系唔錯嘅加配5選3:👉🏻薯條、沙律、可樂🤷🏻‍♀️冇叫到飯,因為想純粹享受食牛肉多d,所以只系要左沙律同薯條做伴菜,因為處理牛肉需時,所以先俾配菜客人覺得系幾細心,好過出面好多時都系一次過上晒✍🏻總括尼講,真系諗唔到一間咁嘅細店都有番咁上下質素,佢系適合想食牛肉/牛肉控嘅朋友去,服務周到連圍裙都預備埋,都建議大家去自助調味區行一圈,可能你都揀選到更好嘅調味,我會推

青醬汁+紅酒汁

牛橫膈膜腹肉「200g」

牛橫膈膜腹肉

👉🏻牛橫膈膜腹肉
牛側腹扒「200g」

👉🏻牛側腹扒
配菜「沙律、薯條」

加配5選3:
👉🏻薯條、沙律、可樂

✍🏻
總括尼講,真系諗唔到一間咁嘅細店都有番咁上下質素,佢系適合想食牛肉/牛肉控嘅朋友去,服務周到連圍裙都預備埋,都建議大家去自助調味區行一圈,可能你都揀選到更好嘅調味,我會推介鹽同少少香草🌿帶出肉味❤️

🙋🏻‍♀️俾多啲機會唔同食店,只要樂意比機會,通常進步空間可以好大,時日有加會愈做愈好,香港人太健忘急速,對一般評價或要等既食店都唔會返轉頭,相信大家可抱著支持本地食店想法,成長對每間餐廳都十分重要,請一齊多一分抱容之心❤️。👍🏻
2019-09-30
慶祝紀念
紀念日
牛橫膈膜腹肉「200g」
牛橫膈膜腹肉
牛側腹扒「200g」
2019-10-02 35 瀏覽
今日同家姐黎荃灣行街,順便食埋晚餐啦,家姐提議想食牛肉,聽講最近好興石板上有牛肉咁食法!就搵到呢間餐廳一於黎試下啦~一入餐廳已經好香牛味😋晚餐時間人都好多,好彩等位都唔洗太內!睇睇餐牌啦,有幾種唔同既牛部分選擇,店員介紹我地叫左牛橫隔膜腹肉200g $128同牛側腹扒200g$128,仲有我地見到有A5和牛咁吸引,就叫左一份100g $98黎試埋😝另外加$30可以轉套餐 5選3 有飲品,湯,沙律,飯同薯條選擇!先黎既係凱薩沙拉,都幾新鮮,南瓜湯都好濃郁 幾好飲!薯條炸到好好食,自助式可以點好多茄汁😋正!終於黎到主角啦!超熱石板要小心,先黎會有張紙遮住牛肉,因為油脂都彈得幾厲害!當「炸炸」聲開始變細,就可以拎開張紙開動啦~牛肉上既時候都係一成熟,之後慢慢切細再係石板上煎到你想要既熟度!可以加上鹽、黑胡椒更好味!另外仲有兩款餐廳提供既醬汁:紅酒牛肉汁同阿根廷青醬!我地就兩款都叫黎試下啦~呢個牛橫隔膜腹肉牛味比較重,肉汁又多,都幾淋,點左紅酒汁都好正~另外呢個牛側腹扒脂肪比例高d,油脂多但都好好食~加少少鹽更好食~第2款既青醬都好香,點落牛肉又幾夾!嘩,仲有和牛啊,用石板自己煎,入口即溶既和
先黎既係凱薩沙拉,都幾新鮮,
南瓜湯都好濃郁 幾好飲!
薯條炸到好好食,自助式可以點好多茄汁😋正!

嘩,仲有和牛啊,用石板自己煎,入口即溶既和牛好好食😭
去到後尾石板開始凍,仲可以叫店員換過繼續食,十分好!牛肉配飯都係十分正的,肉汁配飯 好正~

我同家姐都食得好飽,牛肉好好食!下次再黎😋
2019-10-02 296 瀏覽
來到月尾都想食好D,就和友人來到荃灣牛県去享受石燒牛扒。踏進店內,已經聞到香濃牛肉味。店舖小,入面座位不多。餐廳只提供六款牛扒部位,其中五款利用濕式熟成處理,利用真空包裝技術將新鮮牛肉包膜塑型,牛肉經過熟成後會更有肉味,鬆軟多汁。另外加$30選配套餐,湯、飯、沙律、薯條、飲品,其中五選三。我們選了湯、薯條、飯和汽水。南瓜湯:香濃幼滑師父先會把牛扒煎至一成熟,然後放在高溫熱石上,而客人可按個人喜好於石板上煎至自己喜愛的熟度。上枱時有一張紙蓋住牛扒去防止油花四濺,亦有圍裙提供給客人。牛側腹扒:位於牛側腰位置,脂肪分佈平均,肉質較有嚼勁口感,油香豐富,肉味濃郁。牛橫隔膜腹肉:由於 每一隻牛只可以切出一塊hanger steak,所以較為珍貴。肉質相對柔嫩,味道濃郁,油花密布,油香味重﹗紅酒牛肉汁:紅酒味濃郁,加入意大利黑醋,可以突出濃香牛肉味。阿根廷青醬:有檸檬汁、羅勒,酸酸地開胃清新,令牛扒變得不會太膩。不過其實到自助區加鹽已經足夠。本來想吃$98 A5和牛,可惜剛好沒有來貨。所以便點了Today Special,由師傳特意採購的羽下牛扒,選自於牛肩胛中軟嫩的部位,口感與無骨牛小排相似,
來到月尾都想食好D,就和友人來到荃灣牛県去享受石燒牛扒。

踏進店內,已經聞到香濃牛肉味。店舖小,入面座位不多。

南瓜湯:香濃幼滑

不過其實到自助區加鹽已經足夠。
本來想吃$98 A5和牛,可惜剛好沒有來貨。

所以便點了Today Special,由師傳特意採購的羽下牛扒,選自於牛肩胛中軟嫩的部位,口感與無骨牛小排相似, 油花分布均勻,細筋分布少﹗

特別要提的是薯條好脆口,薯味十足,不用點茄汁都夠味!
2019-09-30
5 分鐘 (堂食)
2019-09-30 32 瀏覽
和媽媽來荃灣行逛,見到這間石燒牛扒,價格便宜,非常之吸引,於是決定在這餐廳吃晚餐。南瓜湯帶有濃濃的南瓜香,是餐廳自家製,熱辣辣非常惹味。飯採用珍珠米,粒糕香口,頂部添加一些飯素,吃起來很開胃。薯條新鮮即炸,脆口及有薯味,沾上茄汁更加美味。牛橫隔膜腹肉 200g 是來自牛橫隔膜中間部位,非常稀有,牛味濃郁且柔嫩。牛側腹扒 200g位於牛胸與牛腹之間,脂肪紋路細緻,有咬口且肉味更濃更鮮甜。羽下牛扒是牛扇甲中最軟嫩的部位,口感與無骨牛小排相似,帶陣陣的油花香。可樂及忌廉隨餐還附送飲品,食完牛扒再飲可樂,加倍滿足。

南瓜湯
帶有濃濃的南瓜香,是餐廳自家製,熱辣辣非常惹味。

採用珍珠米,粒糕香口,頂部添加一些飯素,吃起來很開胃。

薯條
新鮮即炸,脆口及有薯味,沾上茄汁更加美味。

牛橫隔膜腹肉 200g
是來自牛橫隔膜中間部位,非常稀有,牛味濃郁且柔嫩。

牛側腹扒 200g
位於牛胸與牛腹之間,脂肪紋路細緻,有咬口且肉味更濃更鮮甜。

羽下牛扒

可樂及忌廉
隨餐還附送飲品,食完牛扒再飲可樂,加倍滿足。

2019-09-30 407 瀏覽
同女朋友去荃灣廣場睇戲,路過這間鋪頭見到好多人就過去八下,原來係一間新開嘅石燒牛扒,石燒牛扒近排真係大熱,但這間比較特別,標榜濕式熟成(Wet Ageing) 牛扒,我們買完飛返轉頭過來試一下,所以先攞飛回來後,等了不久就可以入座餐廳提供六個牛扒部位,其中五款利用濕式熟成處理,同市面一般急凍牛扒好唔同另外亦有每日精選師父會把牛扒煎至一成熟,然後放在高溫熱石上上菜,客人可按個人喜好於石板上煎至心水熟度牛側腹扒 (prime beef flank steak) - 位於牛嘅則腰位置,脂肪分佈平均,油香豐富,肉質較有嚼勁同口感,而且肉味較濃,但因為纖維多,需要切成薄片吃,這樣處理就不韌,所以比較難處理,好少地方有得食,今日試到,正牛橫隔膜腹肉 (prime beef hanging tender) - 每一隻牛只可以切出一塊hanger steak,較為珍貴,味道濃郁,肉質柔嫩。之前食燒肉成日都話有牛橫膈膜食,但就是細細塊,今次終於可以當牛扒咁樣切,油花密布,油香味重除了提供岩鹽、黑椒調味之外,每款牛扒可選配一款自家特製醬汁,分別是:紅酒牛肉汁 - 紅酒味濃郁,而且加入意大利黑醋,更突出濃香

回來後,等了不久就可以入座

另外亦有每日精選

牛側腹扒 200g

牛橫隔膜腹肉 200g

紅酒牛肉汁 - 紅酒味濃郁,而且加入意大利黑醋,更突出濃香肉味

阿根廷青醬 - 有檸檬汁、羅勒,酸酸地,好清新,令牛扒變得不會太膩

日本A5和牛腹 Tomobara - 油花分佈平均,入口即溶,推出限時以優惠價$98就食到

日本A5和牛腹 Tomobara

另外加$30選配套餐,有湯、飯、沙律、薯條、汽水,其中五選三!我哋當然有轉,揀左湯、薯條同汽水

薯條 - 用粗身薯條,所以薯味很重

薯條

西洋菜湯- 超濃郁,有點似西洋菜蓉

西洋菜湯
汽水
20 分鐘 (堂食)
牛側腹扒 200g
西洋菜湯
  • 日本A5和牛腹
  • 牛橫隔膜腹肉
2019-09-29 34 瀏覽
等朋友放工,我自己搵到間小店坐低,餐廳細細間,很有日本小店的感覺! 餐廳提供不同牛的部位,客人可以根據自己口味揀不同部位同份量,而且仲有資訊提供不同部位的口感、味道,十分細心! 我們分別揀了 牛橫膈膜腹肉(200G)套餐 ,朋友配了 日本飯、南瓜濃湯和汽水,牛扒上桌時只有一成熟,可以按自己口味控制熟度,牛味好濃郁、肉質嫩滑、一d都唔鞋口👍🏻👍🏻 牛側腹扒(200G) 套餐,我配了薯條🍟南瓜濃湯同汽水! 200克的牛扒都好大份,肉質好有咬口、牛味好甜又有油脂👍🏻👍🏻👍🏻 我們仲好豪氣咁加左一份 A5和牛作為前菜,因為餐廳正在做優惠😍😍😍😍 入口即溶🤤🤤🤤 今餐大滿足,食牛必食

今餐大滿足,食牛必食
2019-09-28 46 瀏覽
石燒牛呢排開到成行成市,好似好多區都有咁...荃灣廣場附近都有呀原來!
牛県距離西鐵站唔遠,荃灣廣場行5分鐘左右就到,地方唔大但係都幾多人架喎!多數去完D衫都會有陣味,所以牛県好貼心咁俾左圍裙食客用。有Menu解釋邊個牛部位有咩特式,同不同重量,有200g, 300g 同400g。見到厚厚既牛肉真係流哂口水呀!慢慢等到佢多外熟內生,每個人都可以按自己喜好既生熟程度整!正呀~牛橫隔膜膜肉出面好少有。一隻牛只能切出一塊橫隔膜肉,噢,珍貴呢!一絲絲肉,咬口有同埋濃牛味,勁推薦。牛側腹脂肪比例多,勁香又厚。份量好夠。加多散叫嘅A5和牛腹,只得6片左右,但認真入口即溶!正正子。牛肉嫩滑得多,唔知係唔係來貨好,石板溫度又唔會過熱呢?5選3套餐可以有白飯/南瓜湯/沙律/飲品/薯條!紅酒牛肉汁同阿根廷青醬好特別呀!價錢真係中肯!荃灣既愛食牛之人有福了一定唔會令你失望!

多數去完D衫都會有陣味,所以牛県好貼心咁俾左圍裙食客用。

牛側腹脂肪比例多,勁香又厚。份量好夠。

牛肉嫩滑得多,唔知係唔係來貨好,石板溫度又唔會過熱呢?

5選3套餐可以有白飯/南瓜湯/沙律/飲品/薯條!

紅酒牛肉汁同阿根廷青醬好特別呀!

價錢真係中肯!
荃灣既愛食牛之人有福了一定唔會令你失望!
2019-09-28 43 瀏覽
好少過嚟荃灣,不過有個朋友成日約我都就唔啱時間,見佢咁有心就去佢住嘅地方食飯啦。朋友嗜肉,於是推薦到這間餐廳,主打鐵板牛肉牛扒。還好兔子下班算早,要不然可能要等候一陣才能入座。店內有6款牛扒選擇,加$30可轉套餐,分別有飯/薯條/沙律/湯/飲品選3樣,都算經濟實惠。我們分別選了牛側腹扒300g,牛橫隔腹肉200g及日本A5和牛腹,配薯條沙律和可樂。上牛扒時,會好細心地有一張紙覆蓋牛肉,以免油脂四處飛彈。另外溫馨提示:記得一定要著圍裙,否則件衫會彈到油,特別是如果有點和牛的話。先講牛側腹扒,是牛胸連接牛腹之間的部分,雖然切落有一點點韌性,但肉質有彈性食落有咬口,充滿牛肉的香味。而牛橫隔膜腹肉就係中間部位,每隻牛切到一塊架咋,兔子覺得這個很嫩口味更重,朋友就喜歡有咬感既牛側腹,兩者都有牛香,不過咬感真的差很大。醬汁分別有紅酒牛肉汁和阿根廷青醬,兔子比較阿根廷青醬,羅勒清新香味更能帶出牛肉汁的鮮美。不過最令二人驚喜的是A5和牛腹,見佢做優惠價唸住好抵點黎試下。因為要快上同比較薄,所以店員會畀筷子🥢去燒。一放塊牛落去已經有勁香既牛味飄出黎,食落去油脂好足仲好溶化,餸飯食應該一流。兔子極力推薦大

不過最令二人驚喜的是A5和牛腹,見佢做優惠價唸住好抵點黎試下。因為要快上同比較薄,所以店員會畀筷子🥢去燒。一放塊牛落去已經有勁香既牛味飄出黎,食落去油脂好足仲好溶化,餸飯食應該一流。兔子極力推薦大家要點這款和牛食。食完飯又要捧住個肚踏上回家的路了,如果明天不用上班那多好!
2019-09-25
5 分鐘 (堂食)
  • 日本A5和牛腹
2019-09-25 39 瀏覽
今日黎到牛県! 朋友一直想試石燒牛肉,咁岩荃灣西有一間,約埋一齊黎試星期一冇book台,都真係人頭湧湧! 排左分鐘先入到呢度主打五款不同部位既牛肉,都係限量供應,賣哂當日既量就無得點,證明貨源每日新鮮送到!餐廳有自助區,因為牛拱都係原味上鐵板無加調味,自己可以按個人喜好加茄汁、鹽、胡椒等等。而且加蚊可以有飯、沙律、薯條、湯、飲品,五揀三,cp值非常高同朋友點左一人一個湯,可樂,飯同薯條薯條新鮮炸起夠香脆,湯比較得別,係加左七味粉既南瓜湯厚身creamy既南瓜湯,又帶少少辣,夠惹味平鐵牛 200g,大大塊,上台既時候熱辣辣,記得小心塊鐵板!!牛肉可以食先切開,會容易控制生熟程度,太快切哂出黎會全部熟哂呢款牛脂肪比例較均衡,入口肉嫩而且明顯食到油脂香味上腰西冷 200g西冷比平鐵牛更厚身,因為肉比較紮實,切落更有手感!而且食落牛既味道比較濃,硬訛肉味濃既建議點西冷!佢配既青醬味道都唔錯,微微帶酸幾開胃!

星期一冇book台,都真係人頭湧湧! 排左分鐘先入到

同朋友點左一人一個湯,可樂,飯同薯條
薯條新鮮炸起夠香脆,湯比較得別,係加左七味粉既南瓜湯
厚身creamy既南瓜湯,又帶少少辣,夠惹味

呢款牛脂肪比例較均衡,入口肉嫩而且明顯食到油脂香味

上腰西冷 200g

西冷比平鐵牛更厚身,因為肉比較紮實,切落更有手感!
而且食落牛既味道比較濃,硬訛肉味濃既建議點西冷!

佢配既青醬味道都唔錯,微微帶酸幾開胃!
  • 平鐵牛扒
2019-09-24 61 瀏覽
喺荃灣廣場行完街去咗附近揾地方食飯,經過呢間位於享和街嘅《牛県》見佢仲有幾分鐘先開舖就已經有食客喺門口外面等,咁受歡迎當然要試。開咗舖幾分鐘,已經幾乎坐滿食客。餐牌上提供6款唔同嘅牛肉,客人仲可以揀牛扒嘅重量。上枱時,放喺高溫岩石上嘅牛扒約一成熟,牛扒表面己先煎封鎖住肉汁,客人可以按自喜好控制牛扒嘅生熟程度。另外,上枱時餐廳用張白紙將牛扒蓋住,咁就唔怕食客畀D油彈到 la👍上腰西冷 ($168/300g) - 西冷表面煎得好,牛味濃得嚟帶有油脂嘅香味,肉質有彈性唔嚡口,相當好食。牛橫隔膜腹肉 ($128/200g) - 牛肉味濃郁鮮甜,肉質軟腍柔軟,十分優質美味。牛扒有兩款不同的醬汁選擇:紅酒牛肉汁或阿根廷青醬,不過其實牛扒本身都好夠味,唔沾醬汁都己經好好食。點牛扒餐仲可以加$30,另外加點“五選三套餐”:飯、薯條、湯、沙律或汽水,沙律:紅洋蔥、青瓜、番茄仔、沙律菜……等等,配上酸酸地嘅沙律汁,清新開胃。飯:夠飯香又帶點黏口,上面灑有帶點脆脆地嘅飯素,相當香口。呢度嘅牛扒相當美味,而且價錢夠曬實惠,難怪咁受食客歡迎。

開咗舖幾分鐘,已經幾乎坐滿食客。

餐牌上提供6款唔同嘅牛肉,客人仲可以揀牛扒嘅重量。

飯:夠飯香又帶點黏口,上面灑有帶點脆脆地嘅飯素,相當香口。

呢度嘅牛扒相當美味,而且價錢夠曬實惠,難怪咁受食客歡迎。