2019-06-24 62 瀏覽
早前聽到朋友介紹長沙灣新開左間熱石板牛扒,今次有時間就出去試下啦!同深水埗間「三triple steak」一樣都係以自助形式為主去經營。首先o係售賣機到揀左食邊款牛先,然後再揀份量。每款牛同份量價錢都會有少少唔同,不過整體黎講大概100-150左右就有交易啦今次同朋友一齊黎食,我地分別嗌左一個牛肩肉眼180g ($80) 同一個牛柳200g ($120)o係講d牛扒之前,講下間店ge環境先。店入面ge角落位放置左d沙律呀,飯呀,湯呀,餐具等所需品以沙律、湯同飯都係免費增添。o係飯隔離有樽紫菜鹽ge調味料,所以用黎送飯。另外湯就係蕃茄牛肉湯牛肉湯黎講,d牛肉都唔會煮到太韌。不過蕃茄同味增味太濃,所以牛肉味唔重。終於黎到重頭戲啦!熱石板牛柳先講左我自己呢個200g 牛柳先,一黎到就已經聽到d肉汁o係熱石板上ge滋滋聲第一刀切入去個陣,見到入面係全生架~所以最初切都幾難切,要慢慢大大力咁切落去基本上塊牛柳一掂到塊熱石板就熟啦,所以食個陣先切,就唔怕塊牛柳過熟。然後牛柳本來就比較淋d同多肉汁d,所以用黎撈飯就一流啦!200g 黎講,其實都幾多。基本上食晒成舊牛柳已經飽,不過咁多汁唔撈飯好似有d
首先o係售賣機到揀左食邊款牛先,然後再揀份量。

o係講d牛扒之前,講下間店ge環境先。
店入面ge角落位放置左d沙律呀,飯呀,湯呀,餐具等所需品
以沙律、湯同飯都係免費增添。

o係飯隔離有樽紫菜鹽ge調味料,所以用黎送飯。

另外湯就係蕃茄牛肉湯
終於黎到重頭戲啦!
熱石板牛柳

然後牛柳本來就比較淋d同多肉汁d,所以用黎撈飯就一流啦!
200g 黎講,其實都幾多。基本上食晒成舊牛柳已經飽,不過咁多汁唔撈飯好似有d對唔住自己!
所以點都扚d飯食下先得!

然後我朋友就叫左180g ge牛肩肉眼,相比起牛柳,肉眼就比較韌。
不過肉眼就較多肉汁同血水,味道都還好ge!以$80就有交易黎講,性價比都幾高架

食之前記得去條圍裙遮一遮住,免得d油會等到自己d衫喔~

最後整體黎講,我覺得呢間相比起「三triple steak」有少少失色。因為d味道唔夠「三triple steak」ge香。
不過以價錢同等候時間的確比「三triple steak」優勝。 (始終三triple steak 閒閒地都要等30至60分鐘不等)
如果真係好想食而且又好餓的話,可以試一試呢間!
2019-06-21
2019-06-24 49 瀏覽
呢期hit既飲食潮流非石燒牛扒莫屬,用一塊加熱到好高好高溫既石板燒住一煎到一成熟既牛肉,食客可以隨心所欲切牛肉既大小同埋控制舊牛肉既熟度,岩曬咁多位鐘意自己黎既朋友仔。一入到餐廳就係用自助機落單岩曬啲怕羞朋友仔🙈,今次👦🏻就㩒左牛肋骨排👧🏻就㩒左牛肩肉眼,之後交飛俾店員就可以啦,提提大家拎定條圍裙先呀。坐低之後,店員就話👦🏻👧🏻知檯面上個三隻碗有咩用途,分別係食沙律、食飯同飲湯;沙律、湯、白飯都係自助同埋任食(咁多位朋友仔當然要量力而為,唔好浪費食物呀😫),沙律係椰菜絲&車厘茄,另外可以揀胡麻汁or柚子沙拉汁;日式牛肉湯就👦🏻👧🏻都覺得好好飲,佢係有啲似雜菜湯加牛肉,完全唔係普通既麵豉湯,都幾有誠意,👦🏻👧🏻都飲左幾碗。食左一陣自助吧,啲牛扒就上檯啦,店員會用張抹手紙蓋住舊牛肉先,千奇唔好咁快拎開佢,因為高溫既石板上面有啲油,佢一直煎緊舊牛肉,啲高溫既油係會不停四濺,所以之前提大家要拎既圍裙呢個時候就好有用,不過都唔可以煎一面煎太耐🙈,因為個一面會燶左,所以等一陣就記住要翻一翻面同切開佢,煎一煎中間個面,👦🏻👧🏻都鐘意食牛肋骨排,因為入口肉質比較淋身,肉味都較另一款重同突出,鐘意食牛肉

食左一陣自助吧,啲牛扒就上檯啦,店員會用張抹手紙蓋住舊牛肉先,千奇唔好咁快拎開佢,因為高溫既石板上面有啲油,佢一直煎緊舊牛肉,啲高溫既油係會不停四濺,所以之前提大家要拎既圍裙呢個時候就好有用,不過都唔可以煎一面煎太耐🙈,因為個一面會燶左,所以等一陣就記住要翻一翻面同切開佢,煎一煎中間個面,👦🏻👧🏻都鐘意食牛肋骨排,因為入口肉質比較淋身,肉味都較另一款重同突出,鐘意食牛肉既朋友仔一定要揀牛肋骨排呀!

每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)
味道 : 4.5 / 5
環境 : 3.75 / 5
外觀 : 3.75 / 5
價錢 : 3.75 / 5
服務 : 3.75 / 5
回頭率 : 4 / 5
總分 : 23.5 / 30

性價比:呢間餐廳既味道真心好驚喜,但係食完就要預左成身油煙味,約左人既記住帶定除味產品,除左呢件事之外,呢間都係一間👦🏻👧🏻一致推薦既餐廳🤤
  • 牛肋骨排
2019-06-23 55 瀏覽
平時這條街道人流唔多但我同老公覓食時接過單張就入店食進店時店員協助點餐要在販賣機點你需要的牛扒類每款牛有三種克數我們點了牛柳及牛肩肉眼主菜未到我們先食自助的沙律老公食了一碗至在食下纖維反而我對熱湯有興趣主要紅,白蘿蔔片,牛肉粒足料的下火湯水主菜終於到店員提醒我們小心熱熱石板上沒有油,但很熱掀起紙就見到熱石上的牛柳按自己喜歡的熟度在石板上煎幾下拌以喜馬拉雅山岩鹽,黑椒帶出牛肉的肉味牛肩肉眼多筋老公都唔太喜歡不過他覺得肉眼的牛味比我的牛柳更重可惜珍珠米飯較硬我其實中意軟身的飯整體而言,這間牛店係值得再去
平時這條街道人流唔多

我們先食自助的
沙律老公食了一碗
至在食下纖維
反而我對熱湯有興趣
主要紅,白蘿蔔片,牛肉粒
足料的下火湯水

主菜終於到
店員提醒我們小心熱
熱石板上沒有油,但很熱
掀起紙就見到熱石上的牛柳
按自己喜歡的熟度
在石板上煎幾下
拌以喜馬拉雅山岩鹽,黑椒
帶出牛肉的肉味

牛肩肉眼多筋
老公都唔太喜歡
不過他覺得肉眼的牛味
比我的牛柳更重

可惜珍珠米飯較硬
我其實中意軟身的飯

整體而言,這間牛店係值得再去
2019-06-20 60 瀏覽
今晚行經深水埗西九附近,本來想食'三'果間,但因門外有很人輪候,知道附近有間牛極是新開的,所以便行去試一下。地方比時下一般同類型店舖,座位較為寬敞,有卡位坐,不用背貼背咁坐,飯,湯,沙律又是自助任食,這點的而且確是個吸引賣點。微熱,可能放得耐在飯煲內熱住,所以比較硬風乾生菜絲,可加沙律醋或麻醬湯亦不,是麵豉湯,而是牛肉湯。湯窩打開時是很熱的冒煙,但回位置時喝一啖,竟然只是微溫。今晚食西冷 可能我今晚真是不太幸運,西冷上枱時已有九成熟一成生,而不是一成熟九成生,唉,我沒有即時向侍應反應,只是將西冷快快切開放在沙律碗上,以免因為繼續放在熱石上而變成well well well done。我望向其他客人枱上食物,切開時都不是太熟,都有5成熟架啦。雖然食物上有失望,但環境尚算舒適,售賣機旁的侍應哥哥仔親切有禮。只是抽風系統不太好,今晚只是4枱共11人同時食用,整間鋪已充滿油煙。當我走時,先前在售賣機旁的侍應哥哥仔問我食物有咩意見,我最後都忍唔住同佢講塊西冷上枱時已經熟晒,個侍應哥哥仔都好有禮貌同我講,會向廚房反應返,下次可以再黎試。當然啦,每間鋪如食過一次是有問題,通常都會隔一排再試,比好一次

微熱,可能放得耐在飯煲內熱住,所以比較硬

風乾生菜絲,可加沙律醋或麻醬

今晚食西冷

當然啦,每間鋪如食過一次是有問題,通常都會隔一排再試,比好一次機會先判死刑,不再去食

2019-06-19
10 分鐘 (堂食)
2019-06-19 59 瀏覽
行開深水埗,醒起開咗間日式熱石牛扒店,即刻去打個卡先!係電腦商場直行大約10分鐘就到,鋪頭位於民居,但唔難搵,我地星期五晚去,去到啱啱好仲有一張枱,唔洗等位,正!呢間牛扒店採用咗日本拉麵店嘅點餐方式,姐係先係門口用機點餐,選完食物之後俾錢,就可以坐底等食店鋪都採用咗自助形式,可以自取湯,水,沙律,飯同醬汁食住沙律等話咁快就10分鐘,牛扒上枱了!上枱時牛扒穿住枝牙籤同張抹手紙,避免啲油彈親顧客,非常細心!蒜片亦為牛扒點綴不少。牛扒上枱時一成熟,食客可以自選熟度,想要幾熟有幾熟就貼塊牛扒係石板幾耐,唔洗3秒嗰面已經變曬色可見石板非常熱!牛肩肉眼啱曬啲想平食牛扒過下口癮,即使叫400g都只係$160咋!而想食好少少可以試下和牛,非常有牛味,入口即溶,好味
行開深水埗,醒起開咗間日式熱石牛扒店,即刻去打個卡先!

店鋪都採用咗自助形式,可以自取湯,水,沙律,飯同醬汁

可見石板非常熱!

牛肩肉眼(180g)

和牛(300g)
2019-05-03
牛肩肉眼(180g)
和牛(300g)
  • 和牛
2019-06-14 140 瀏覽
我和男友也超愛吃牛!聽講深水埗開了這間專吃牛的,當然要過黎試下🤤依間餐廳係長沙灣站出口近d,行2,3分鐘就到。進到餐廳後,裝飾偏向和風。餐廳裹充滿了牛的香味!🤪他是採取自助形式,坐下後自行出去點餐,有不同部位的牛,也可以選擇幾重,幾大件,更可以選和牛!!醬料,飯,湯,沙律也是自助形式,我喜歡食佢ge沙律,配上芝麻醬🤗餐廳很細心,有圍裙提供,就算放工著裇衫黎食都唔怕啦😝主菜黎啦!依塊係牛肩肉眼180g 只需要$80,價錢真係便宜!石板非常之熱❗️大家可以自行燒到想要的程度👏牛柳肉比牛肩肉厚身。切開後裏面仍是紅色,不會太肉,再2邊煎一下便可以食😻切晒一粒粒吃,超香👍石版仍然非常之熱,仍然在出煙😁如果大家覺得調味不足,可以落一些鹽和黑椒, 但個人認為不落才可以吃到牛的原味!🥳因為飯可以任添!所以大家不用怕吃不飽,瘦身的女士也可以吃多一點椰菜沙律😋

依間餐廳係長沙灣站出口近d,行2,3分鐘就到。

進到餐廳後,裝飾偏向和風。餐廳裹充滿了牛的香味!🤪

餐廳很細心,有圍裙提供,就算放工著裇衫黎食都唔怕啦😝

石板非常之熱❗️大家可以自行燒到想要的程度👏
  牛肩肉眼180g

牛柳肉比牛肩肉厚身。

切開後裏面仍是紅色,不會太肉,再2邊煎一下便可以食😻
牛肩肉眼180g

切晒一粒粒吃,超香👍石版仍然非常之熱,仍然在出煙😁

2019-06-12
2019-06-11 69 瀏覽
收工行去深水埗試下新開張 牛極我同我妹一人一款女仔黎講夠食了🥳1. 牛肋骨比較多汁同冇咁韌肉質軟,易入口2. 牛肉眼比較乾但都好食唔會好似香口膠咁咬極都唔斷撈飯都不錯👌🏻👌🏻可配黑胡椒加喜瑪拉雅山岩鹽,肉更加入味沙律/飯/湯係任裝架~~細碗:湯中碗:飯大碗:沙律餐具都係自己拎沙律/飯/湯自取位置~肉上枱,我同我妹抬頭望一望說明書話切到一小塊照燒我地照做,一邊切一邊油彈起唔怪得食客會著圍裙🤣🤣🤣🤣值得一試
收工行去深水埗

2. 牛肉眼
比較乾但都好食
唔會好似香口膠咁咬極都唔斷
撈飯都不錯👌🏻👌🏻

可配黑胡椒加喜瑪拉雅山岩鹽,肉更加入味

沙律/飯/湯係任裝架~~
細碗:湯
中碗:飯
大碗:沙律

餐具都係自己拎
沙律/飯/湯自取位置~

肉上枱,我同我妹抬頭望一望說明書
話切到一小塊照燒
我地照做,一邊切一邊油彈起
唔怪得食客會著圍裙🤣🤣🤣🤣

值得一試
  • 牛肩肉眼
  • 牛肋骨
2019-06-09 74 瀏覽
又新開一間燒牛食肉控當然要去試一入門口首先到右邊揀選心水牛牛,購買票券店員會擺好碗,餐具放自助位,可自己攞自助bar有白飯、湯、前菜沙律任食記得白飯要加紫菜湯係日式牛肉湯,沙律係椰菜絲有不同醬汁俾大家點如果怕油會淺到就自取圍裙啦牛肋骨排200g $100超厚超大舊,上菜時已經放在板上,吱吱作響,建議唔好放太耐,因為無用火燒住,石板熱度好快降溫,可以一邊切片一邊比佢自己燒,肉質有如牛仔骨,牛味濃郁,肉好彈牙,根位有咬口。牛肩肉眼180g $80都好厚好大件,肉質算嫩,有牛味。
又新開一間燒牛
食肉控當然要去試

一入門口首先到右邊
揀選心水牛牛,購買票券
店員會擺好碗,餐具放自助位,可自己攞

自助bar有白飯、湯、前菜沙律任食
記得白飯要加紫菜
湯係日式牛肉湯,
沙律係椰菜絲
有不同醬汁俾大家點

如果怕油會淺到
就自取圍裙啦

牛肩肉眼180g $80
都好厚好大件,肉質算嫩,有牛味。

牛肩肉眼180g $80

2019-06-09 1290 瀏覽
一進入餐廳先用自助點餐機選擇心水牛扒類型和重量,總共有六款,包括牛肩肉眼、牛肋骨排、西冷、牛柳、日本和牛,和每月推介!然後可以按自己需要選擇牛扒的重量!之後後把單交給店員,便可以到去自助吧!自助吧有沙律、麵豉湯、白飯和檸檬水,全部都是任食任飲,不用額外付費,一定吃到飽,非常抵食!沙律的椰菜絲切得好幼細,而且很新鮮,配合柚子醋,清新開胃!麵豉湯十分足料,有海帶豆腐蘿白和南瓜,不錯!主角很快送到,以火山石板上送上,餐廳提供的牛扒都是一成熟!將牛扒切成小塊於熱石上烤,再按個人喜好燒至理想熟度! 牛肩肉眼牛肩肉眼啖啖肉,牛肉味濃郁,內裏充滿肉汁,口感嫩滑,送飯一流!牛肋骨牛肋骨因為帶骨,肉的分量相對較少一點!但牛肋骨這部位的牛肉味更香濃,脂肪和筋腱含量較多,肉質富油脂和彈性!我另外,餐廳有三款醬汁可以選擇,有胡麻汁、辛味芥末燒汁和自家製燒肉汁!餐廳還有提供喜瑪拉雅山岩鹽和黑胡椒,個人喜歡加少許鹽和胡椒,更能更升牛肉的原味!

沙律的椰菜絲切得好幼細,而且很新鮮,配合柚子醋,清新開胃!

麵豉湯十分足料,有海帶豆腐蘿白和南瓜,不錯!

牛肋骨

2019-06-09 56 瀏覽
講起食牛排,一定係近期大熱之選石燒牛排,深水埗最近開了兩間,聽聞這間比較好吃,今日約了好友一起試試。一入餐廳,門口旁邊便有一部自助點餐機,下單後便可到自助區取沙律、麵豉湯及白飯,這些都是任吃的。店內還會提供一次性的圍裙,以避免燒牛排的時候,油花會弄到衣服。沙律淋上柚子汁,十分開胃呢自助區亦提供3款醬汁,分別是辛辣芥末燒汁、胡麻醬和燒肉汁,大家可自行拿取。牛肋骨排 (180G)店家會把牛排烤到一成熟,然後可以利用石板的熱力,依喜好烤成自己想吃的熟度。牛肋骨排肉質嫩滑,牛味尚算濃郁,乎合價格。牛肩肉眼 (300G)肉眼排帶點厚度,烤的時間要掌握好,不然會過熟,肉質會變老,不好入口。肉眼比較瘦,可能是牛肩部位,油脂比較少,不過肉汁非常多,也好吃。

沙律淋上柚子汁,十分開胃呢

牛肋骨排 (180G)
牛肋骨排肉質嫩滑,牛味尚算濃郁,乎合價格。
牛肩肉眼 (300G)
2019-06-04
10 分鐘 (堂食)
  • 牛肋骨排
🎐熊妹一早聽聞過呢間《牛極》引進日本點餐高科技的牛扒店🥩,仲要咁近水樓台,終於今日相約好牛🐮的貓叮一齊試下!📌晚上七點半🕢黎到,都過大半場坐左人,得返啲小二人枱。📌順帶提一提,要人齊先入得,否則需在門外排隊等候🚶🏻‍♂️🚶‍♀️。📌內裡的裝潢天花同牆身都掛上日本風格的掛簾海報🎏,餐廳仲播放著日本特色的激安歌🎶🎵,成件事就好似融入左日本風情🎎。📌自己揀好位或者店員安排好位置後,就可以走到門口的自動販賣牛扒機🎰去點餐喇!📌價錢同牛扒款式係圖文並茂,非常易明操作。1️⃣先揀選好想點的牛款🥩及重量⚖️,然後再點選飲品🥤。2️⃣再按確定後入錢付款,香港巿面流通的紙幣💵$10、$20、$50、$100同$500都受理,而且要慢慢逐張逐張入,如果唔係就會感應唔到而失靈喇,另外💰散銀$1、$5、$10都可以用架。3️⃣最後自動販賣機右上↗️會出張點餐單據🧾,將單據交給店員,店員就會根據食客的座位遞上食物。🍱📌如果有咩唔明,其實有位店員🕴🏻駐守在旁從旁指導,有任何疑問都可以請教她。📌揀完牛扒之後就可以去到自助區任裝飯,任勺湯,任夾沙律同任斟水,所有野真係任裝唔嬲架。醬料區有辛味芥末燒汁,胡麻沙拉汁同自家製燒肉汁,用來沾牛肉

📌晚上七點半🕢黎到,都過大半場坐左人,得返啲小二人枱。
📌價錢同牛扒款式係圖文並茂,非常易明操作。

1️⃣先揀選好想點的牛款🥩及重量⚖️,然後再點選飲品🥤。

醬料區有辛味芥末燒汁,胡麻沙拉汁同自家製燒肉汁,用來沾牛肉扒食的。

湯真係煲得好好味,係蕃茄牛肉湯,有好多配料,大根片、紅蘿蔔片、洋蔥,最緊要有牛肉粒煲出來,好濃味,熊妹係飲完一碗又一碗,都飲飽嚕。

沙律🥗其實係生椰菜絲🥬撈上柚子醋汁,酸酸地幾開胃,又有啲菜食,清新啲。

牛肩肉眼180g,$80
熊妹就揀選了牛肩肉眼180g,夠食喇。

廚房部會預先♨️煎好牛肉的外層,再放上熱石板上🧱送上客人處,免得血淋淋💉上枱。
一大件牛肩肉眼呈上眼前,就要趕快切件烤熟內部,免得外層會被石板烤得過熟。

牛肩肉眼
登登🤗,熊妹自間切得幾靚喎
,肉眼中間都有啲血水,要盡快翻邊烤熟。熊妹其實就唔係幾鐘意食太生的肉,所以都係烤熟啲先。

自助燒的好處就係自己想食幾成熟就自己調理,舊舊唔同熟度又🉐,但真係要金睛火眼👀睇實火喉🔥,因為熱石板都真係好夠熱下,一不留神就會烤過龍喇。🤨
都幾有牛味,唔點汁都好原汁原味,不過側邊有少少牛根位,熊妹覺得韌左啲,吐哂唔要嚕。

西冷200g,$130
📌貓叮就想試下西冷,話食牛扒緊係要試西冷。

西冷
西冷似係容易熟啲喎,係咪肉質比較淋啲呢?一不留神,一邊的西冷都燒得熟熟焦焦的,貓叮鐘意食7成熟,所以覺得燒過龍了。熊妹就覺得幾好味,外皮焦焦脆脆的,肉質比肉眼還軟冧一點,果然食牛扒都係要食西冷。

📌好飽呀,熊妹任飲湯任食沙律塞飽哂個肚。真係幾抵食,咁高質的牛肉扒,由點餐到進食都係全自助形式,有得玩又有得食,絕對物超所值喇!

📌其實咁樣提供單一的食物,省卻了很多客人揀食物的時間,快吃快走的速食文化又可以加速⏩食客的人流;自助形式裝飯裝湯裝水又少很多服務的需求,機器負責點單又做埋結帳環節🧮,相對可減少很多人手,成個餐廳經營的模式係非常新穎,雖然人地日本科技已經流行好耐,但識得運入黎香港大搞並打衝頭炮☄️係好有生意頭腦🧠,難怪深水埗店新開張不久受歡迎👏🏻到已經擴展到旺角有分店喇,抵《牛極》成功的!
2019-06-06 37 瀏覽
最喜歡食牛的我,深水埗最近有兩家用石板來燒牛肉的店,有一家排滿滿的,每一次都要排最小兩小時!真的氣死我,後來發現在青山道195A號雅怡居開多了一家,名稱不同,但食的方法完全一樣,好吧,等我試一下,有什麼分別吧。裝修風格都是非常日本風的,有古典一點的燈籠,牆上掛了幾片日本風的畫,門口隔壁有一個售賣機,先到這裡購買想食的東西,在拎票到位置上等送餐,非常方便清晰。購票後在裡面有一個位置放滿白飯,湯,沙拉,醬料,餐具等等,坐下後會有服務員過來放下3個碗,一個給你拿湯,一個拿白飯,一個拿沙拉,非常貼心,還是任食的,白飯有紫菜碎可以加上去,配菜已經好好食。重頭戲來了-牛肩肉眼300g-上菜的時候有一張白紙放在上面,裡面是一塊一成熟的牛肩肉,拿開紙後,切開一塊塊,慢慢轉身等它熟,牛肩肉的肉質非常厚,嫩滑,不可以燒太久,會老掉,肉汁非常多,一咬下去整口都是肉汁,在加上一口白飯,超配的。下一次我要食一下和口,感覺一下滿口油的感覺。
最喜歡食牛的我,深水埗最近有兩家用石板來燒牛肉的店,
有一家排滿滿的,每一次都要排最小兩小時!真的氣死我,
好吧,等我試一下,有什麼分別吧。
裝修風格都是非常日本風的,有古典一點的燈籠,
牆上掛了幾片日本風的畫,
門口隔壁有一個售賣機,先到這裡購買想食的東西,
在拎票到位置上等送餐,非常方便清晰。
購票後在裡面有一個位置放滿白飯,湯,沙拉,醬料,餐具等等,
重頭戲來了-牛肩肉眼300g-
上菜的時候有一張白紙放在上面,裡面是一塊一成熟的牛肩肉,
拿開紙後,切開一塊塊,慢慢轉身等它熟,
牛肩肉的肉質非常厚,嫩滑,不可以燒太久,會老掉,
肉汁非常多,一咬下去整口都是肉汁,在加上一口白飯,超配的。

下一次我要食一下和口,感覺一下滿口油的感覺。
2019-06-06 12 瀏覽
最近香港多了很多石板燒,有一點像鐡板燒,但它是直接一成熟上菜,自己燒成自己想要的熟度,我覺得很好.我今天回家經過看到深水埗新開的一家,在沒人排隊之下,立刻去試試看!!進店先在旁邊的一部機購買,有幾款牛選擇,還有份量,都算細心,我選擇了牛肋骨排300g,拿住飛仔進去找位置了.它們是半自助的,叫了住菜牛,找了位置,就有會三個不同的碗給你,在外面有白飯,日式牛湯,沙拉,醬料給你食,要無限的,另外還有水都可以拿,但是如果想喝可樂就要10塊錢.我的牛到了,真的算大份,來的時候會有一張紙放在上面,怕你給油炸到,一成熟的牛放在一個超級熱的石板上面,切開一塊一塊,換個位置等它慢慢燒,我比較喜歡食生一點,所以我燒了幾分鐘就會了,配上白飯,非常好食,牛肋骨排肉味超濃,每一口都可以食到牛肉汁在流出來,因為我沒有煮太久,所以好嫩,真的是非常非常完美,在喝幾碗湯,滿足呀!!!
最近香港多了很多石板燒,有一點像鐡板燒,
但它是直接一成熟上菜,自己燒成自己想要的熟度,我覺得很好.
我今天回家經過看到深水埗新開的一家,在沒人排隊之下,
立刻去試試看!!進店先在旁邊的一部機購買,有幾款牛選擇,
在外面有白飯,日式牛湯,沙拉,醬料給你食,要無限的,
另外還有水都可以拿,但是如果想喝可樂就要10塊錢.
我的牛到了,真的算大份,來的時候會有一張紙放在上面,
怕你給油炸到,一成熟的牛放在一個超級熱的石板上面,
切開一塊一塊,換個位置等它慢慢燒,我比較喜歡食生一點,
所以我燒了幾分鐘就會了,配上白飯,非常好食,
牛肋骨排肉味超濃,每一口都可以食到牛肉汁在流出來,
2019-06-05
適逢日頭要幫朋友去深水埗拎啲野🙉還掂拎完撞正Lunch Hour🍴🤤咁啱經過早前食過既呢間半自助扒房🍴🤤🥩趁連早餐都未食又忍唔住入黎食返塊扒扒先開工啦🤤位於深水埗青山道既牛極🐮🥩🤤雖然話就話喺深水埗🙈但其實喺長沙灣站A2出口行過黎仲近🙉🤪大家唔好喺深水埗落車行冤枉路啦🤣🤪呢度雖然係一間半自助扒房🐮🤤但裝潢格局設計都仿如進入日本某角落居酒屋🤪再配合柔和既烏絲燈光同仿居酒屋內既燈籠🏮💡簡約既環境裝修牆上掛上唔同既擺設掛飾🐮☺️更有香港最近開始流行既自助點餐機🤩好讓食客品嚐牛扒之餘享受玩點餐機既樂趣🤪牛肩肉眼 (180G) (💸80)食扒扒另外有自助區供應沙律、麵豉湯及白飯😆而且任添任食確係抵食🤪🥗🍚而小肥今次Order左180克肉眼既份量例牌少食多滋味😆更以賣相一流既高溫石板保持絕佳口感及牛扒溫度😆本身以3成熟上枱再以高溫石板煎香🤤原塊以石板煎香能鎖住肉汁肉質滑嫩Juicy之餘🤤肉眼扒比西冷扒較少脂肪😆脂肪比較更均勻☺️🥩配合黑椒及岩鹽更帶出扒香鮮味😋🔥灑上乾蒜帶出更多口感🤤沙律同麵豉湯就中規中矩但相比上一次食啲白飯濕身左勁多嚴重影響口感🙇🏻‍♂️🍚希望店方改善一下啦🙇🏻‍♂
適逢日頭要幫朋友去深水埗拎啲野🙉

再配合柔和既烏絲燈光同仿居酒屋內既燈籠🏮💡
簡約既環境裝修牆上掛上唔同既擺設掛飾🐮☺️
更有香港最近開始流行既自助點餐機🤩
好讓食客品嚐牛扒之餘享受玩點餐機既樂趣🤪

牛肩肉眼 (180G) (💸80)
食扒扒另外有自助區供應沙律、麵豉湯及白飯😆
而且任添任食確係抵食🤪🥗🍚
灑上乾蒜帶出更多口感🤤
沙律同麵豉湯就中規中矩
但相比上一次食啲白飯濕身左勁多嚴重影響口感🙇🏻‍♂️🍚
希望店方改善一下啦🙇🏻‍♂
牛肩肉眼 (180G)

2019-06-04
牛肩肉眼 (180G)
2019-06-04 48 瀏覽
鍾意食牛肉嘅我點可以唔試吓最新出嘅鐵板牛扒 呢間餐廳最特別嘅地方就係每塊牛扒會預先煎成一成熟 再放上去鐵板上面 所以每位客人都可以按着自己鍾意嘅生熟程度去煎塊牛扒 今次就試咗呢度嘅兩款牛扒 分別係牛肩肉扒同埋牛肋骨 餐廳最貼心嘅地方就係可以比客人無限量添食白飯沙律同埋湯!性價比好高呀 亦可以預先調配左自己鍾意嘅醬料 同埋每一張餐枱上面都會有喜馬拉雅山岩鹽同埋胡椒俾你調味牛扒! 牛肩肉扒煎至五成熟入口近乎即溶,好香牛脂味,超嫩超柔軟 油脂豐富又有口感 加埋岩鹽更加可以提升牛肉嘅味道牛肋骨紋理細緻且肉筋也少,味道濃厚而強烈 係牛口感柔軟的部位,肉味十足 令人食唔停口
鍾意食牛肉嘅我點可以唔試吓最新出嘅鐵板牛扒
所以每位客人都可以按着自己鍾意嘅生熟程度去煎塊牛扒

今次就試咗呢度嘅兩款牛扒
分別係牛肩肉扒同埋牛肋骨
亦可以預先調配左自己鍾意嘅醬料

牛肩肉扒
煎至五成熟入口近乎即溶,
好香牛脂味,超嫩超柔軟
油脂豐富又有口感
加埋岩鹽更加可以提升牛肉嘅味道

牛肋骨
紋理細緻且肉筋也少,
味道濃厚而強烈 係牛口感柔軟的部位,
肉味十足 令人食唔停口