2022-07-06 92 瀏覽
120分鐘好夠時間,湯底夠味,選擇亦多。仲有甜品選擇。但餐桌好細,叫多少少野都擺唔到。而且一張大長枱分成好多個兩人座位,聽到都睇到晒左右兩邊食客講咩做咩,非常擠逼。
120分鐘好夠時間,湯底夠味,選擇亦多。仲有甜品選擇。
《不斷回訪的台式火鍋店》📍牛大人相信大家都一定聽過牛大人呢間好出名嘅台式火鍋店 出名牛肉高質而且又抵食~呢間都算係我同男朋友平時諗唔到食咩都一定會去嘅食堂🤭推薦三樣我覺得係必食嘅比大家第二市場真滷肉飯同坊間嘅滷肉飯唔同牛大人嘅滷肉飯係滷牛肉而唔係豬肉 所以充滿牛香味😚和牛牛丸呢款牛丸唔係任食 係隨套餐附送一份 但不得不說呢隻和牛牛丸真係好高質 一咬開就爆汁 而且真係食得出濃烈嘅牛肉味 唔係好似坊間咁撈埋豬肉整成!🤔澳洲和牛M5牛肩肉個人認為呢款肉係咁多款肉之中最嫩滑 好值得試🫣Revisit: 10000000%😙🙌🏻
《不斷回訪的台式火鍋店》
📍牛大人
相信大家都一定聽過牛大人呢間好出名嘅台式火鍋
出名牛肉高質而且又抵食~
呢間都算係我同男朋友平時諗唔到食咩都一定會去嘅食堂🤭

Revisit: 10000000%😙🙌🏻
  • 和牛牛丸
  • 滷肉飯
  • 澳洲和牛M5牛肩卷
之前有個朋友成日同我推薦食牛大人話湯底好正~~原來佢有好多款養生湯底好似去左台灣甘🇹🇼我地果日去果間係荃灣店環境係超大間😇點左台灣濃香蕃茄鍋🍅佢地個鍋係比平時出面打邊爐既大好多兩個人食到最後都吾洗要求加湯佢地主要係用手機落單📱入邊有勁多款台式小食如:士林鹽酥雞,魚香皮蛋豆腐佢會一份份量都係少少,可以試佢好多款野食,吾會浪費食物👍🏻另外出面自助吧都有超過30款食物可以自取有蔬菜同好多丸類😇佢既飲品櫃有勁多款飲品選擇~~有好多款佢地自家製既健康茶☕️不過佢地最特別係有Anson Lo 教主代言既OOHA🥤好緊貼潮流🤣🫶🏻如果都吾岩,仲可以點APP內既台式飲品,例如:冬瓜茶最後仲有甜品時間🍨有Movenpick雪糕,仲有台式既仙草凍💛💛牛大人係我去過既火鍋店最多款食物同飲品去選擇一定會食到好滿足地離開😆😆
之前有個朋友成日同我推薦食牛大人
佢地個鍋係比平時出面打邊爐既大好多
兩個人食到最後都吾洗要求加湯

佢地主要係用手機落單📱
入邊有勁多款台式小食
如:士林鹽酥雞,魚香皮蛋豆腐
佢會一份份量都係少少,
可以試佢好多款野食,吾會浪費食物👍🏻
另外出面自助吧都有超過30款食物可以自取
有蔬菜同好多丸類😇

佢既飲品櫃有勁多款飲品選擇~~
有好多款佢地自家製既健康茶☕️
不過佢地最特別係有Anson Lo 教主代言既OOHA🥤
好緊貼潮流🤣🫶🏻
如果都吾岩,仲可以點APP內既台式飲品,
例如:冬瓜茶

最後仲有甜品時間🍨
有Movenpick雪糕,
仲有台式既仙草凍💛💛

牛大人係我去過既火鍋
最多款食物同飲品去選擇
一定會食到好滿足地離開😆😆
2022-06-29
2022-07-03 54 瀏覽
星期日晚上去一坐低就點牛同其他野食!頭兩轉都正常既係d份量唔一樣囉諗住係星期日人多汁錯左算啦咪叫多d幾轉!點知去到第三轉打後d單好似消失左咁點極野都冇野,叫人幫我地跟跟d單佢就走去推野食出黎d車仔到事但拎兩三份黎,人叫一次就拎一次每次都係得兩三份,5個大男人右點會食得飽呢😓咁驚既就唔好做任食啦!呢間野唔會再黎,未黎既睇到我呢個食評都唔洗再考慮唔好去土。垃圾垃圾垃圾垃圾垃圾垃圾垃圾垃圾垃圾垃圾垃圾
2022-07-03
  • 飲品
2022-07-01 89 瀏覽
終於可以連放三日假,所以喺假期前夕就嚟呢度打邊爐。我哋嗌咗120分鐘澳洲極上和牛吃到飽,19:30前離座就$278(未連加一),假期前夕每位另外+$10。我哋都試咗好多嘢,以下就重點介紹吓部分食物~牛肉🔸牛大人紅燒牛骨鍋湯底濃郁香醇,仲有好多湯渣可以食。🔸安格斯牛小排呢款牛最好食,油脂分布平均,牛味香濃。🔸澳洲和牛M5牛肩卷呢款比較有咬口,都幾大塊。🔸澳洲和牛牛丸每人免費有兩粒,啖啖肉好彈牙,牛味亦好豐富。豬肉🔸北海道十勝豚平日打邊爐我比較少食豬,但呢隻比較特別,質素拍得上和牛嗰種口感同埋味道。小食🔸士林鹽酥雞🔸梅甘酥脆薯🔸真豬小香腸🔸爽脆炸魚皮呢四款真心推薦,炸皮好香脆,肉類夠嫩滑彈牙。🔸台式蝦餃🔸澎湖花枝漿試咗一啲餐廳推介嘅台式火鍋料理,呢兩款幾有驚喜,啖啖肉好滋味。飲品🔸撥雲霧見蓬萊仙島 $68/杯 (400ml)台灣直送嘅啤酒,味道清爽、唔會好苦,口感輕盈順滑,容易入口。🔸冰河青桔梳打只要讚好餐廳嘅FB或者IG page,就可以免費享用一杯。青檸同柑橘嘅味道清新自然,大大杯又幾解渴。雪糕食到最尾職員會比張咭仔,可以揀甜品。我哋要咗期間限定嘅Häagen-Dazs西瓜士多啤梨味,

牛肉
🔸牛大人紅燒牛骨鍋
湯底濃郁香醇,仲有好多湯渣可以食。

🔸安格斯牛小排
呢款牛最好食,油脂分布平均,牛味香濃。

🔸澳洲和牛M5牛肩卷
呢款比較有咬口,都幾大塊。

🔸澳洲和牛牛丸
每人免費有兩粒,啖啖肉好彈牙,牛味亦好豐富。

豬肉
🔸北海道十勝豚

小食
🔸士林鹽酥雞
🔸梅甘酥脆薯
🔸真豬小香腸
🔸爽脆炸魚皮
呢四款真心推薦,炸皮好香脆,肉類夠嫩滑彈牙。

🔸台式蝦餃
🔸澎湖花枝漿

飲品
🔸撥雲霧見蓬萊仙島 $68/杯 (400ml)

🔸冰河青桔梳打

雪糕
食到最尾職員會比張咭仔,可以揀甜品。我哋要咗期間限定嘅Häagen-Dazs西瓜士多啤梨味,真心好正,消暑一流,又唔會太甜。

我哋坐喺窗邊位,望住出邊嘅高樓大廈打邊爐又幾賞心悅目。兩個鐘真係食唔停口㗎😋
2022-06-28 96 瀏覽
牛大人的極上和牛食到飽套餐,真的食極都唔會有討厭的一日,是日同HONEY再來荃灣店食,真的好掛住佢的和牛牛丸,湯底我哋揀咗麻辣,我同HONEY都系主功澳洲和牛M5牛肩卷,最有SUPRISE就系北海道十勝豚肉,北海道十勝豚肉真的好重豬味,香濃又好食,真的同澳洲和牛M5牛肩卷有得比~~另外佢地的丸類當中,雞肉丸真的我最愛,仲有我HONEY最愛食的手切封門柳,都KEEP到水準,澎湖花枝漿,鴨血,豬皮、墨魚丸、牛丸、蟹柳、芝士腸、魚皮餃等等等等真的好滿足,另外飲品都系無什麼太大分別,食埋個台中的甜品,120分鐘真的好足夠。
牛大人的極上和牛食到飽套餐,真的食極都唔會有討厭的一日,

是日同HONEY再來荃灣店食,真的好掛住佢的和牛牛丸,
湯底我哋揀咗麻辣,

真的好滿足,
另外飲品都系無什麼太大分別,

食埋個台中的甜品,120分鐘真的好足夠。
2022-06-26
2022-06-28 89 瀏覽
同朋友聚會,當然要去食放題,唔駛下下就住就住,鍾意食咩都得,今日同朋友去左荃灣牛大人食邊爐放題。牛大人有3款套餐選擇,我地簡左澳洲極上和牛$288(另加一服務費)可以任食靚和牛。餐廳用QR落單之外,出面自助吧亦有大量不同款的丸類、蔬菜類、麵類可以選擇。最正就係鐘意佢大大個雪櫃,有自家茶、罐裝飲品,都有好多款選擇因為我地全部都唔食得辣,所以我地簡左阿嬤養生鍋,入面湯底好足料,味道鮮甜。我地第一時間一黎就點了3款肉,有安格斯特選牛板腱、安格斯牛小排、澳洲和牛M5牛肩卷,3款肉最軟腍係澳洲和牛M5牛肩卷,油花平均,好重牛味,我地encore 左好多次,食完真係回晒本。每人贈送澳洲M9和牛牛丸2粒,以個係必食,一咬落去爆多汁,牛味好濃郁,食多多都唔夠喉。除左牛好食之外,另外海鮮、台灣直送餃類、台灣直送漿類、小食都一樣出色。最後快樂不知時日過,好彩侍應提醒仲有15分鐘夠鐘,我地拿拿聲食埋杯雪糕,真係飽到上心口,

2022-06-27 70 瀏覽
「食過番尋味」絕對能形容我這個火鍋奴對牛大人的嘉愛。今天久未見面的朋友約飯局,又被我拉到這間火鍋店用膳。餐廳以三款牛肉套餐及九款湯底選擇,而最昂貴的澳洲極上和牛餐,可任選三款套餐內的所有食品。鑑於都是吃辣同道,我們要了牛大人秘方麻辣鍋的湯底。牛大人秘方麻辣鍋 -我們選了中辣,湯底香濃,並有花椒等藥材令到湯底十分辛香濃烈,基本上要了這個湯底,都不用去醬料區打轉。安格斯牛小棑 -油脂較多但均勻,沾滿麻辣湯汁而入口即溶,不愧為招牌菜式,不可不點!手切封門柳 -比較珍貴的封門柳反而不帶太多油脂,入口肉汁掛齒香濃,肉質鮮嫰帶嚼勁。和牛牛丸 -以和牛而製的竹丸很有嚼頭,是一款限定食品,每粒大顆而彈口,肉汁多而鮮。水連 -台灣特產的水連,很是爽口,每次來吃都會吃不停口。鴨血 -麻辣火鍋必點恩物,鮮甜的鴨血沾滿湯汁後,加上充滿彈性的質感,實在令人不得不愛。海蝦 -個頭大絕不敷衍欺場,而且肉感爽嫰,鮮味十足。
「食過番尋味」
絕對能形容我這個火鍋奴對牛大人的嘉愛。

今天久未見面的朋友約飯局,
又被我拉到這間火鍋店用膳。
餐廳以三款牛肉套餐及九款湯底選擇,
而最昂貴的澳洲極上和牛餐,
可任選三款套餐內的所有食品。
鑑於都是吃辣同道,
我們要了牛大人秘方麻辣鍋的湯底。

牛大人秘方麻辣鍋 -
我們選了中辣,湯底香濃,
並有花椒等藥材令到湯底十分辛香濃烈,
基本上要了這個湯底,都不用去醬料區打轉。

安格斯牛小棑 -
油脂較多但均勻,沾滿麻辣湯汁而入口即溶,
不愧為招牌菜式,不可不點!

手切封門柳 -
比較珍貴的封門柳反而不帶太多油脂,
入口肉汁掛齒香濃,肉質鮮嫰帶嚼勁。

和牛牛丸 -
以和牛而製的竹丸很有嚼頭,是一款限定食品,
每粒大顆而彈口,肉汁多而鮮。

水連 -
台灣特產的水連,很是爽口,
每次來吃都會吃不停口。

鴨血 -
麻辣火鍋必點恩物,鮮甜的鴨血沾滿湯汁後,
加上充滿彈性的質感,實在令人不得不愛。

海蝦 -
個頭大絕不敷衍欺場,而且肉感爽嫰,鮮味十足。
2022-06-27 82 瀏覽
呢間想食好耐終於有時間同老公試下!好多人都讚正點都要試下😎.🌟極上和牛吃到飽 $318/1位難得來食緊係食豪d和牛任食2小時吃到飽🥰加$50要了鴛鴦鍋,無辦法老公太想食辣🤣牛夫人秘方麻辣鍋點了中辣,我以為會食到最後都係太辣放棄😂老公就話辣得好爽食得開心🥰jo就點了阿嬤養生濃湯鍋,jo大愛有紅棗、蔥、娃娃菜,濃厚薑口味飲落好養生,鮮甜好飲完全唔想點醬汁破壞🤣送了澳洲和牛牛丸濃厚牛味又多汁可惜要加錢先可以點😮‍💨.落單用apps,上菜都算快,仲有個自助區,超多野飲、菜、丸同醬汁!jo拎左白桃烏龍味道清新好夾火鍋解膩,丸推介花枝丸勁彈牙入面仲大粒魷魚好好食👍🏻 滷肉飯又係推介一試台灣的味道🥰.🌟必點推介➡️澳洲和牛m5牛肩卷:牛味濃厚質感淋身打邊爐一流👍🏻➡️手切封門柳:一樣牛味濃但呢款會有咬口啲一樣正➡️蟹籽墨汁漿:墨魚滑好正,有咬口粒粒墨魚和蟹籽,好鮮味味道相當特別大推👍🏻.打完邊爐仲有甜品或movenpick雪糕大滿足🥰jo對呢間評價都幾高,上菜快又多選擇坐得舒服食物又高質價錢又唔貴,一定再encore!
呢間想食好耐終於有時間同老公試下!好多人都讚正點都要試下😎

🌟極上和牛吃到飽 $318/1位

🌟必點推介
➡️澳洲和牛m5牛肩卷:牛味濃厚質感淋身打邊爐一流👍🏻
➡️手切封門柳:一樣牛味濃但呢款會有咬口啲一樣正

打完邊爐仲有甜品或movenpick雪糕大滿足🥰
2022-06-26 2113 瀏覽
諗起打邊爐 我間唔時都會想嚟返牛大人 因為呢間除咗打邊爐仲可以食啲台灣小食 而且價錢上叫和牛套餐都比起坊間好多火鍋店正 CP值相對高😆 例牌都係揀咗澳洲極上和牛套餐 而且呢間可以任食兩個鐘時間上幾好 唔洗趕時間既打邊爐先係好邊爐💖只係平日晚飯時間都相對好full 唔想起門口等車塞得耐 大家記得book位🥹湯底方面我揀咗台灣鳳梨雞鍋 湯底出面唔多覺有 味道清甜 間唔時抖下唔食麻辣 嚟到叫呢個都係唔錯既選擇嚟😇澳洲和牛M5牛肩卷一如既往油脂分佈睇落都好平均 食落肉味濃 薄切令食落相對無咁飽膩☺️美國SRF極黑牛肩胛肉眼 食落脂香無咁多 瘦 肉味再濃郁一啲 增肌減脂既人士選擇呢個部位可以食返兩碟😏而普通既牛五花肉 相然係價位平點既肉但質地相對彈牙 無騷味亦有脂香得嚟幾軟滑 都幾好食😌見到格離有叫海蝦都大隻下 但收工食飯 我就懶得剝蝦殼就無叫🤣今次特別推介下佢既沙白 今次我哋返兜左好多次沙白 嚟到大大粒 真係夠新鮮 嚟咗幾次都係肉彈鮮甜 無沙👍🏻 我fd就幾鐘意佢個魯肉飯 食落同出邊啲有分別 但幾好食 佢食完仲添多咗一碗仔🤣而每次嚟我都會叫梅甘酥脆薯同油條 我個人幾鐘意裡面蕃薯香甜軟熟 外皮夠脆

而每次嚟我都會叫梅甘酥脆薯同油條 我個人幾鐘意裡面蕃薯香甜軟熟 外皮夠脆口之餘仲有酸梅粉味道酸甜開胃 而油炸鬼就一件4件兩個人share 岩岩好 食落夠脆口

最後甜品 見到有Häagen-Dazs今次新出期間限定既口味 西瓜士多啤梨可以揀 我哋都貪新鮮試咗呢個口味 食落味道都唔算奇奇怪怪 係幾特別 打完邊爐食都幾舒服😌係滿足既一餐
  • 台灣鳳梨雞鍋
  • 水蓮
  • 澳洲和牛M5牛肩卷
2022-06-24 989 瀏覽
戒左牛肉咁耐,終於大解放,梗係要去食返餐牛大人先啦。呢度乜牛都有,唔同部位有唔同嘅口感同埋味道,揀咗最貴嗰個餐就乜都食得,而且價錢都唔貴。其中我自己最鍾意食手切封門柳,無論淥幾耐都係咁林,唔怕會老。湯底揀左個菠蘿雞,除左有半隻雞之外,仲有啲蜆肉,菠蘿肉,白菜同苦瓜,不過喺未淥嘢之前個湯其實就冇乜味。除咗牛肉出色之外,佢依家仲有個期間限定嘅十勝豚肉,同樣地都幾好食,大大塊啖啖肉,而且豬味都濃。而佢呢度嘅羊肉都唔錯,聞落去好似好騷咁,但係其實食落又冇乜味,因為我都比較怕騷。海鮮方面都有啲魚肉同埋蝦,佢啲下都幾大隻,同埋都幾彈牙,唔會有霉咗嘅情況出現,不過唔知係咪說得太耐,好似冇乜蝦應該有嘅鮮甜味。然後佢另外仲揀咗個墨汁墨魚滑,見佢寫住台灣直送必點,又黑蚊蚊咁幾特別,所以叫咗嚟試吓,佢仲有啲粒粒墨魚肉,口感唔錯,幾彈。另外仲試咗佢哋嘅牛筋,估唔到佢哋啲牛筋咁林,食完都覺得自己吸收左滿滿嘅骨膠原,幾值得試。佢呢度有個小食係鴨血,見佢本身應該係麻辣汁,雖然試菜時係熱嘅,不過職員會叫客人淥熟咗先再食,但咁樣淥完其實舊鴨血已經冇晒味,可能要食麻辣湯底嘅人係鴨血先得。最後甜品佢會有雪糕同埋仙草俾人揀,
戒左牛肉咁耐,終於大解放,梗係要去食返餐牛大人先啦。

最後甜品佢會有雪糕同埋仙草俾人揀,我哋就揀咗一個雪糕一個仙草,為今晚嘅晚餐畫上句號。
2022-06-23
60 分鐘 (堂食)
2022-06-24 75 瀏覽
已經唔係第一次食牛大人,但真係第一次食M5和牛放題呢個set,先知道原來呢個set先至會每人送2粒M9嘅和牛牛丸,真係好好食,重質紥實有咬口,而且肉汁好豐富,牛味濃郁,值得一試!☺️湯底有8款,我哋揀左養生鍋,味道清淡啲,唔會蓋過和牛嘅味道,鍾意惹味啲嘅人就唔係太啱呢款湯底喇應該🤫而另一重點當然係任食嘅M5和牛牛肩肉,雖然薄,但勝在每塊都夠大塊,幾好食的,美國牛小排都唔會輸蝕,比起牛肩明顯油花分布較好👍🏻仲有幾款專係台灣直送嘅食材,鴨血當然唔少得,仲有丸類,手打滑及蛋餃,都係出面放題冇嘅配料,好感動🥹自助配料同自家製嘅冷泡茶款式幾多,而且仲可以喺app度叫冬瓜茶,平時一杯閑閑地一杯手搖冬瓜茶都要$30啦,黎到牛大人一定要叫☺

2022-06-22 81 瀏覽
成日都想男朋友食牛大人,但都要好早bk位先有,今次終於食到,所以就叫咗個極上和牛吃到飽套餐。自助吧有得拎野飲,包括咗啲茶同埋汽水,有洛神花茶、白桃烏龍、桂花烏龍。而另外一邊就有醬油同坤調味料。餐廳主要係電話落單,但亦都係自助吧提供咗啲蔬菜同埋肉丸,仲有魷魚同埋牛柏葉等。極上和牛嗰餐仲包咗澳洲和牛牛丸,個牛丸好juicy,同埋好多牛味。我地叫咗牛夫人秘方麻辣鍋既中辣,食落都幾辣,但個麻味都好夠。落咗冰豆腐吸哂啲汁,真係夠晒味。除咗邊爐料,啲台式小食都吾錯,特別係個鹽酥雞,啲雞肉好滑好juicy。要特別提既邊爐料係蛋餃,個蛋皮包得好好,落咗湯吾會爛。一定要讚既係澳洲和牛M5牛肩肉,肉質好滑,而且個油脂分布岩岩好。最後仲有個椰汁仙草凍作為甜品

要特別提既邊爐料係蛋餃,個蛋皮包得好好,落咗湯吾會爛。

最後仲有個椰汁仙草凍作為甜品

2022-06-21 96 瀏覽
本身我地對食都唔係太高要求,只要坐得舒服食物又唔差就ok啦。但今次真係差到要寫個食評紀錄一下。環境,服務都非常差,食物一般。座位太窄,6個大人坐張似4人坐嘅枱,真係肥啲都坐唔落。又熱又焗,好似無開冷氣咁。地下非常滑,每次出去攞野都一步一驚心。不會再食牛大人。🤥
但今次真係差到要寫個食評紀錄一下。
環境,服務都非常差,食物一般。
座位太窄,6個大人坐張似4人坐嘅枱,真係肥啲都坐唔落。
又熱又焗,好似無開冷氣咁。
地下非常滑,每次出去攞野都一步一驚心。
不會再食牛大人。🤥
2022-06-21
  • 菊花普洱
  • 鴨血
2022-06-21 76 瀏覽
牛大人台灣火鍋吃到飽 (大鴻輝(荃灣)中心)荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心16樓基本上而家打邊爐已經唔係淨焗限於冬天啦,香港人一年四季都咁鐘意打邊爐,火鍋放題既餐廳開到成行成市,其中近呢兩年我覺得<牛大人>做得愈黎愈有聲有色,分店愈開愈多,今晚就同左朋友黎荃灣分店記得如果黎幫襯係一定要book位,基本上walkin真係唔使唸,實唔會有位。。晚市放題有3款套餐可以選擇,最大分別當然係取決於牛肉既質素啦,最後我地決定豪一豪佢,揀左最高價位既澳洲極上和牛套餐食物方面,呢到好方便只要有手機用QR Code落單就得啦,非常環保而且漏單既情況亦都大大減少。。而我地當然係主攻食靚牛啦,最鐘意就係澳洲M5 和牛,牛肉既脂肪分佈好平均,望落好似雪花咁靚,我地總共叫左起碼10 盤以上,真係好癲呀,而其他火鍋配料選擇都好多,有部份仲可以自取既,值得一讚最後當然要食埋甜品先至完滿啦,朋友就揀左Movenpick既朱古力味雪糕,而我就每次都會揀台灣仙草凍,仙草既口感幼滑,仲有我最鍾意嘅珍珠同埋芋圓,真係好吸引架
牛大人台灣火鍋吃到飽 (大鴻輝(荃灣)中心)
荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心16樓