2022-06-06 184 瀏覽
端午節一連三日假期 當然要 胃部活動一下啦😉😉一早openrice book定位 食個早晚餐 🥣 七點半前離座仲有優惠價添 而且食物上菜 更加順暢兩秒到枱👍👍澳洲極上和牛吃到飽 假日七點半前離座$288😝成十款鍋底任選, 我哋鐘爱 牛夫人秘方麻辣鍋 小辣 剛剛好🥰🥰 因為會越嚟越辣㗎呢個餐仲會有澳洲m9和牛丸兩粒 果然真係非同凡響 一咬落去 牛味濃郁非常Q彈😋😋飲品,丸類、蔬菜係自助形式,仲有特製滷肉飯!好多食材都係台灣直送😬😬澳洲和牛 m5牛肩卷 一分錢一分貨 肉質非常原來嫩,淥過兩三秒 已經食得,油脂分佈均勻🥳🥳安格斯牛小排非常值得推介 稍為瘦啲 紋理均勻清晰 牛味很濃😌😌仲有其他海鮮🦑沙白 大蝦 鯇魚片 脆肉鯇腩片 而且食材好新鮮 選擇真係超級多😍😍麻辣湯底當然要配鴨血啦 ,鮮嫩不起渣咱,encore 幾次仲有美人花膠超級厚大,估唔到 任食會有咁高質嘅花膠呢😎😎仲有好多熟食嘅小食 ,自家製飲品都可以任點㗎最尾仲可以食埋movenpick雪糕或者仙草 凍甜品🍮埋單三百蚊鬆啲,值回票價 回本冇難度😎😎兩小時不停食胃部運動 真係撐住個肚走🤣🤣
端午節一連三日假期 當然要 胃部活動一下啦😉😉

牛夫人秘製麻辣

澳洲極上和牛吃到飽 假日七點半前離座$288😝

M9和牛丸

沙白  、花膠

麻辣湯底當然要配鴨血啦 ,鮮嫩不起渣咱,encore 幾次
鴨血

仲有美人花膠超級厚大,估唔到 任食會有咁高質嘅花膠呢😎😎

仲有好多熟食嘅小食 ,自家製飲品都可以任點㗎

最尾仲可以食埋movenpick雪糕或者仙草 凍甜品🍮

埋單三百蚊鬆啲,值回票價 回本冇難度😎😎
兩小時不停食胃部運動 真係撐住個肚走🤣🤣
牛夫人秘製麻辣
M9和牛丸
沙白  、花膠
鴨血
2022-06-05 117 瀏覽
#chuchu食在荃灣📍 牛大人台灣火鍋吃到飽相信大家對牛大人都好熟悉,牛質素高,又多選擇,真係打邊爐必去 #chuchu推介🐷 好耐冇食過牛大人夜晚, 嗰晚屋企人邀請去食,🐷食過荃灣分店同旺角分店,荃灣就比較闊落,同冇咁逼!不過去大鴻輝真係要早小小去,因為係樓下排隊真係disaster🫠—————————————————————❣️ 澳洲極上和牛餐 $298 第一次叫最貴呢個set,真係好正!試晒全部牛肉, 牛肉質素極高!仲每人送咗澳洲M9和牛牛丸,追加要加錢架🙊湯底🐷嗌左鴛鴦鍋,兩種湯底開心啲!🍅台灣濃香蕃茄鍋蕃茄湯湯都幾濃,不過淥牛肉就冇咁好食!🦴牛大人紅燒牛骨鍋好濃牛骨味,好香!牛肉🥩安格斯牛小排推薦!勁好食!食左成隻牛🤣好有牛味,脂肪比例啱啱好,牛小排充滿雲石紋,好易咬,記得淥一淥好拎上黎!🥩手切封門柳新鮮!肉味好濃, 唔算好肥但肉質好滑!🥩安格斯一口牛肉粒好味!不過打邊爐都係一片片開心啲!🐮滷牛三寶要淥!唔係即食架!牛媽秘製滷牛筋、牛媽秘製滷牛肚及牛媽秘製滷大腸,三款都幾入味,好食的!🦐🐟海鮮魚有鯇魚同鱸魚,仲有海蝦沙白咁!新鮮!沙白都幾大隻又有肉, 不過嗰晚有一兩隻有小小沙
#chuchu食在荃灣
📍 牛大人台灣火鍋吃到飽
❣️ 澳洲極上和牛餐 $298

湯底
🐷嗌左鴛鴦鍋,兩種湯底開心啲!
🍅台灣濃香蕃茄鍋
蕃茄湯湯都幾濃,不過淥牛肉就冇咁好食!
🦴牛大人紅燒牛骨鍋
好濃牛骨味,好香!

牛肉
🥩安格斯牛小排

🥩手切封門柳
新鮮!肉味好濃, 唔算好肥但肉質好滑!
🥩安格斯一口牛肉粒
好味!不過打邊爐都係一片片開心啲!
🐮滷牛三寶

🦐🐟海鮮
魚有鯇魚同鱸魚,仲有海蝦沙白咁!新鮮!沙白都幾大隻又有肉, 不過嗰晚有一兩隻有小小沙!大隻海蝦,肉質好好,好彈牙!

🧊滑類
干貝鮮魚漿、澎湖花枝漿、蟹籽墨汁漿、真味牛肉漿
全部漿類都真材實料!🐷最鐘意做整落去嗰個,又有得玩又有得食!蟹籽墨汁有漲卜卜嘅蟹籽,食得出墨汁鮮!花枝漿,食到有咬口嘅花枝肉!牛肉漿好有牛味,仲濃過牛丸!

配料
好多選擇,佢哋會用一個個會裝住比你自己出去夾,感覺乾淨企理啲!介紹特別小小嘅,佢其他配料都好新鮮好好味,唔好食完咁多肉唔食菜呀🙊
🌾水蓮
係台灣先見到嘅菜,香港好小買到!係牛大人都唔係成日嗌到架,佢口感好爽,冇渣的!

🥬萵筍
厚切值得一試,索曬啲湯又係好正!
🍢風琴豆腐
其實佢係豆卜黎,索曬啲湯,佢真係好好味的!

小食
黎到🐷最喜歡嘅一part!
🦆私房鴨血(辣)
滑溜溜,好嫩滑,不過用筷子夾又唔會散!小小辣,好惹味,出面唔係周圍有得食架!

🐥士林鹽酥雞
必食!係台灣夜市嘅味道,一模一樣!皮唔會太厚,香!脆!

🥚魚香皮蛋豆腐
滑豆腐加埋皮蛋、肉鬆、秘製醬、木魚絲,真係好好味,一人一啖就食曬!
🍠梅甘酥脆薯
大推!!!!!!!🐷次次黎都食唔停口,炸到好脆,真係好熱氣,但又忍唔到口🌝

🥤飲品
好多選擇!一定要講就係牛大人signature茶!桂花烏龍、菊花普洱、白桃烏龍都好好飲,好香,又無糖又解渴!
仲有好多汽水呀、台灣7仔見到嘅飲品呀、仲有台式飲品可以加錢嗌!

🍧甜品
有Movenpick雪糕同仙草揀,不過當日雪糕口味我都一般般,就嗌左仙草凍,🐷唔鐘意紅豆就走左,店員好好加左啲芝士奶蓋比我😚有花生、小芋圓、椰果,加埋一齊好滿足!

不專業評分
👅好味指數:9/10
💰性價比:8/10
👍🏻推薦:10/10
—————————————————————
🏡地址: 牛大人台灣火鍋吃到飽 (大鴻輝(荃灣)中心) (荃灣)
荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心16樓
👉🏻宜家開左好多分店了!
#chuchu食台灣野
#chuchu打邊爐
#chuchu食放題buffet
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #人氣食店

2022-05-25
  • 台中仙草凍
  • 魚香皮蛋豆腐
  • 澳洲和牛牛丸
  • 士林鹽酥雞
2022-06-04 306 瀏覽
超高質牛肉邊爐 牛大人.星期日去左荃灣牛大人食晚餐,今次已經係第n次食牛大人,佢地嘅牛肉真係高質又抵食😋所以決定再去食晚餐✧ʕ̢̣̣̣̣̩̩̩̩·͡˔·ོɁ̡̣̣̣̣̩̩̩̩✧.由於上到去時間尚早,唔洗點等已經入得座🫶🏻當日我地坐係二人卡位,以兩人黎講空間寬敞,坐得舒服,而我地亦揀左澳洲極上和牛套餐😋.▫️澳洲極上和牛套餐 $278(7點半前離座).湯底揀咗台中蒜頭雞鍋,略帶蒜味,雞肉份量都多,味道唔會太濃💕上湯底嘅同時都會附上跟餐送嘅和牛肉丸,佢比平時嘅牛丸彈牙之外,而且仲有香濃嘅肉汁爆出黎!.主角當然係牛肉,我推介大家可以揀安格斯牛小扒同澳洲和牛M5牛肩卷🐮牛肉油脂分布均勻,食落口好有牛味,而且肉質好滑,好正🥰牛肩卷就比較大塊,油脂相對較少但同樣充滿牛味!另外餐廳都有唔同嘅配料,例如有墨魚滑,海蝦等 🦐 .餐廳中央設置左一個自取區,主要有唔同新鮮嘅蔬菜,同時亦有來自台灣唔同嘅丸類,我就特別鐘意食芋頭牛丸❣️牛丸入面有好多嘅芋頭粒!本身唔好丸類嘅我,次次黎都食佢☺️.牛大人嘅飲品亦有質素同特色,我地就拎左白桃烏龍同桂花烏龍,一樣都係好香茶味,好好飲٩(ˊᗜˋ*)و.如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我.醬
超高質牛肉邊爐 牛大人

▫️澳洲極上和牛套餐 $278
(7點半前離座)

另外餐廳都有唔同嘅配料,例如有墨魚滑,海蝦等 🦐

餐廳中央設置左一個自取區,主要有唔同新鮮嘅蔬菜,
牛大人嘅飲品亦有質素同特色,我地就拎左白桃烏龍同桂花烏龍,
一樣都係好香茶味,好好飲٩(ˊᗜˋ*)و

醬料區

每次都食梅粉炸蕃薯

Movenpick ice cream
5 分鐘 (堂食)
  • 飲品
  • 澳洲M9和牛牛丸
  • 芋頭牛丸
  • 梅粉炸蕃薯
1K
2022-05-31 845 瀏覽
2小時極上和牛吃到飽台灣鳳梨雞鍋是我的首選,原隻柔滑春雞浸泡在鍋內,湯底有鳳梨、苦瓜,先呷一口熱湯,沁出苦瓜的清香,温潤清熱,加上肥美的雞脾,吸收了湯底精華,令人食指大動。●澳洲和牛M5牛肩卷●安格斯牛小排●安格斯特選牛板腱●PRIME極級肩里肌極上和牛套餐,有多款高質牛肉,M5和牛粉色嫰紅,雪花滿佈,滾淥十多秒,口感柔軟而綿化,吸收了鳳梨雞湯,增添一份細膩肉香。極級肩里肌咀嚼時溢出豐沛肉汁,非常適合牛魔王! 牛小排充滿雲石紋,肉質軟腍,輕輕一涮,邊沿有少許肥膏,香濃牛味香散發口腔,不用沾上醬料,十分滋味。花雕酒雞件雞件軟嫩滑溜,雞肉厚實,充滿雞汁精華,咬下去淡淡酒香,令人意猶未盡。沙白/ 海蝦/ 花膠沙白脹卜卜,連同熱湯呷入口,挺身彈牙,更為提鮮。大隻海蝦,入口爽彈,花膠軟嫰可口,黏糯口感,充滿骨膠原,滋補養顏。干貝鮮魚漿/ 澎湖花枝漿/ 蟹籽墨汁漿/ 真味牛肉漿用料十足,切成一口Size倒入熱鍋中,鮮香滋味。蟹籽墨汁漿表面鋪上卜卜響的蟹籽,鮮味緊緻,洋溢墨汁的鮮香。更喜歡花枝漿,吃到帶嚼勁的花枝肉,鮮味吸引,味蕾大滿足私房鴨血(辣)推介滑溜的鴨血,像蒟蒻般嫩滑,用筷子夾起也不會散掉

2小時極上和牛吃到飽

花雕酒雞件

沙白/ 海蝦/ 花膠

干貝鮮魚漿/ 澎湖花枝漿/ 蟹籽墨汁漿/ 真味牛肉漿

私房鴨血(辣)
推介滑溜的鴨血,像蒟蒻般嫩滑,用筷子夾起也不會散掉。微微的辣香,加上煙韌的質地,愈吃愈過癮。

瓜仔雞水餃/ 台式蝦餃
蝦餃飽滿,內裡填滿彈牙的蝦肉,口感脹卜卜,啖啖鮮味。

鬼馬老油條/ 炸魚皮
脆卜卜的油炸鬼及炸魚皮,放在湯中灼數秒,油香四溢之餘,吸嗦湯底後,質感變得軟糯,增添鮮味口感。

自助區還有多款翠綠蔬菜、豬皮、墨魚丸、牛丸、蟹柳、芝士腸、魚皮餃等,冰涷衛生。最喜歡墨魚丸入口彈牙,芝士腸入口爆漿,十分滋味。最後少不了MOVENPICK雪糕,冰爽喉嚨。
2022-05-29 171 瀏覽
首先我book咗星期日中午12點,11點50分去到要排隊入場,踏正12點先至開始入場,坐得低嚟都已經12:08分左右,之後帶位職員話order左湯底後1min可以叫其他野食,但係差不多食到12:57分就話last order,過多15mins就話上埋果碗甜品比我地,到咗差唔多1:25又提我地要交枱⋯⋯最後1:30佢又再催我哋交枱!但係其實我地坐唔足90分鐘,更何況食😮‍💨容易胃痛果d真係唔好試,d食物又普通,太趕享受唔到呢度有咩好!

$162.8 (午餐)
2022-05-28 92 瀏覽
台式麻辣鍋麻辣鍋麻香味強,我覺得呢個係麻辣火鍋最基本的要求,而牛大人係麻辣的味道調教上,都做得比較平衡,辣味由辣椒同辣油提岀黎,因友人不太好辣,所以一開始把辣椒拿了岀來,避免火鍋過辣的情況,而且麻油的份量較強,可以吃到很重的麻味,配合豆腐可以媲美無老鍋,但鴨血仲差少少,藥材的配搭不會突乙,味道向甜,合我口味,麻鍋整體不錯。另外推介瀂肉飯,瀂肉的肉碎軟而淋,而且味道甜而不利,配飯一流,好食過哂其他火鍋店的瀂肉飯。
台式麻辣鍋
2022-05-28 158 瀏覽
第一次去試牛大人,見平時朋友講到好好味,於是晏晝時間去試下😀😋😋環境及服務都不錯~而且食物都新鮮。。不過澳牛來講,個人比較鍾意18 樓雞煲的澳牛😋😋.不用的"滑"...都忘了叫左邊款🙊🙈🙈好味度:⭐️⭐️⭐️.不用牛的位置😋😋.外面都有其他款的食物可以選擇同拎~.叫了蕃茄湯底😋🍅🍅.仲有好多飲品。。。其他我揀的兩款🙈🤣.肉燥飯的味道不錯啊。。朋友拎左少少試~燥肉好瘦👍🏻👍🏻👍🏻😀.最後都有甜品😋😋.我地揀左$198 x2 那個餐😋😋再加一服務費。。$39.6....兩人共$436~.食物種類的選擇都蠻多的😀👍🏻
環境及服務都不錯~

不用的"滑"...都忘了叫左邊款🙊🙈🙈
好味度:⭐️⭐️⭐️

不用牛的位置😋😋

外面都有其他款的食物可以選擇同拎~

叫了蕃茄湯底😋🍅🍅

仲有好多飲品。。。其他我揀的兩款🙈🤣

肉燥飯的味道不錯啊。。朋友拎左少少試~
燥肉好瘦👍🏻👍🏻👍🏻😀

最後都有甜品😋😋

我地揀左$198 x2 那個餐😋😋
再加一服務費。。$39.6....兩人共$436~

食物種類的選擇都蠻多的😀👍🏻
2022-04-19
2022-05-24 899 瀏覽
台式火鍋牛大人嚟咗香港咁耐我都未有機會試,因為真係好難book,今次我喺網上面預約咗荃灣大鴻輝中心嘅牛大人, 終於可以同friend試下啦🥰🥰順帶一提😄 牛大人同蠟筆小新合作,好多打卡點,仲有小新精品可以買,其中沙田店仲可以自費同小新影即影即有😃😃😃🌟荃灣分店地方都幾寬敞, 感覺好乾淨企理, 我揀咗鴛鴦湯底, 一邊係牛夫人秘製麻辣鍋, 揀咗中辣, 我覺得個麻辣好香同埋中辣辣度唔算好辣,另一邊就係牛大人紅燒牛骨鍋, 好香濃,就好似食緊紅燒牛肉麵嘅湯底一日, 推介推介👍😎🌟職員好有禮貌咁介紹點落單 ,仲送咗四粒牛丸畀我哋, 原來係澳洲和牛牛丸, 真係好好味,但係佢唔係任食項目,所以大家留意呀😅🌟我哋點咗澳洲極上和牛餐,兩小時任食,可以試晒所有款式牛肉, 牛肉質素極高, 有三款我都好推介👍👍 安格斯一口牛肉粒, 安格斯牛小排同埋手切封門柳, 特別想講封門柳,我食咗差唔多二十幾片🤣🤣非常新鮮,肉味濃郁, 雖然脂肪比例較少, 但肉質好滑又有咬口, 極力推薦👍🌟另外,餐廳嘅漿類都好新鮮,推介章魚珍珠漿同蟹子墨魚漿, 全部都值得一試👍👍🌟海鮮類都唔錯, 魚類有鯇魚同鱸魚, 另外仲有蝦同沙白等, 全部

🌟海鮮類都唔錯, 魚類有鯇魚同鱸魚, 另外仲有蝦同沙白等, 全部都好新鮮,沙白都幾大隻又有肉, 打邊爐必食👍

🌟自助區方面, 有分醬料區,飲品區同配菜區。
醬料區起碼有15種以上嘅火鍋醬料選擇,我推介佢嗰個牛肉汁我覺得配牛肉食係幾襯,仲有白飯同埋滷牛肉飯可以自取。

🌟飲品區都好多選擇,想推介佢嘅茶類,桂花烏龍, 菊花普洱同白桃烏龍都非常正。 另外佢都有台式飲品可以叫 都係透過QR code落單㗎😎

🌟配菜方面除咗好多選擇之外,我覺得佢哋啲嘢好乾淨企理,萵筍厚切值得一試。另外佢啲蔬菜質素真係唔錯,大家 要留肚呀。

🌟甜品方面有雪糕同仙草選擇,我同我個朋友都係movenpick嘅愛好者,揀咗朱古力同士多啤梨,為今餐畫上完美嘅句號🥰🥰
2022-05-20
  • 澳洲和牛牛丸
2022-05-21 146 瀏覽
📍牛大人一直都聽過鼎鼎大名嘅火鍋店《牛大人》但知道好好多人食好難book位 所以一直都未去試🥺咁啱520呢日 就諗住去食任食和牛慶祝~今次去荃灣分店 真係好多人 睇嚟真係好似傳聞中咁 長期full house🤭------------------------------今次揀咗 120分鐘澳洲M5和牛任食套餐🙈其實套餐入邊每款肉都好好食 所以我就唔特別講啦🤣但係想特別mention 三款最impressive 嘅食物🤟🏻1️⃣No.1 和牛牛丸 基本上就算係嗌最貴嘅套餐都要另外加錢先食到和牛牛丸 (價錢為$58 3粒) 🤫呢款真係好驚艷 🙊睇落外表平平無奇 但係一食落就食得出非常重牛香味 而且咬入去係非常多汁 一咬啲汁好似要噴出嚟咁🤣🤣2️⃣No.2 當然係招牌嘅澳洲M5和牛🐮有趙口但係又唔會太肥膩去到入口即溶 而且又超級重牛香味 😳3️⃣No.3 竟然係其貌不揚嘅牛肉滷肉飯🍚呢個係自助區自己裝 唔需要特登用電話點 同普通出邊嘅滷肉飯唔同呢度用牛肉整🤤食落有啲似肉鬆 但係甜甜地撈飯超級好食😋 搞到我都忍唔住食咗兩碗~------------------------------湯底方面我選擇咗鴛鴦湯
📍牛大人
一直都聽過鼎鼎大名嘅火鍋店《牛大人》
但知道好好多人食好難book位 所以一直都未去試🥺
咁啱520呢日 就諗住去食任食和牛慶祝~
今次揀咗 120分鐘澳洲M5和牛任食套餐🙈

湯底方面我選擇咗鴛鴦湯底 😚
- 牛大人紅燒牛骨湯
- 台灣鳳梨雞鍋
個人比較推薦紅燒牛骨湯 味道比較濃郁🤤而且有啲似平時食台灣牛肉麵嘅湯底~另一款台灣鳳梨雞湯就比較適合一啲喜歡清淡口味嘅朋友😗

Revisit: must✔️✔️
  • 滷肉飯
2022-05-19 105 瀏覽
自從有返晚市有堂食之後大少就立即鐵定左要食牛大人其一有佢最愛既封門柳其二有得最愛既水蓮重有佢地既鴨血都令我愛不釋手Book左19:30入座樓下都已經大排長龍上到黎牛大人,真係好旺場首先係揀咗湯底先,我哋揀選左鴛鴦鍋 - 麻辣湯選左少辣,湯底帶有嗆辣風味卻不算油膩主食就要用QR code落單因為餐桌吾算大但整體來講落單到出食物,效率都幾快✅牛小排肉質好嫩滑,鍋底一滾,只需涮兩下便要撈上來吃,肉色最好還帶點紅紅的,最好吃。✅封門柳出面好少火鍋有得食,肉味偏向比較清甜,紋路幼細,食落更嫩滑。✅和牛牛丸每人包括2粒,如果再額外要就要再課金牛汁及彈牙度都吾錯,✅鴨血大塊而且滑溜,咬落有汁,是多間台式餐廳之中最出色。✅水蓮是台灣獨有既菜,外貌比一般蔬菜纖幼,口感非常之爽脆,掛湯力強。飲品、蔬菜、醬料是自助既建議唔好一入坐就去拎😂因為好多人排隊食左一Round先去就快靚正佢多咗好多自家製嘅冷泡茶包括桂花烏龍、菊花普洱、洛神花茶⋯⋯亦有不少汽水或者其他果汁
自從有返晚市有堂食之後
大少就立即鐵定左要食牛大人
其一有佢最愛既封門柳
其二有得最愛既水蓮
重有佢地既鴨血都令我愛不釋手

Book左19:30入座

樓下都已經大排長龍
上到黎牛大人,真係好旺場

首先係揀咗湯底先,我哋揀選左鴛鴦鍋 - 麻辣湯
選左少辣,湯底帶有嗆辣風味卻不算油膩

主食就要用QR code落單
因為餐桌吾算大
但整體來講落單到出食物,效率都幾快

✅牛小排

✅封門柳

✅和牛牛丸
每人包括2粒,如果再額外要就要再課金
牛汁及彈牙度都吾錯,

✅鴨血
大塊而且滑溜,咬落有汁,是多間台式餐廳之中最出色。

✅水蓮

飲品、蔬菜、醬料是自助既
建議唔好一入坐就去拎😂
因為好多人排隊
食左一Round先去就快靚正

佢多咗好多自家製嘅冷泡茶
2022-05-16 1280 瀏覽
疫情平穩後最想再光顧的餐廳,當然少不了牛大人,這一次重回荃灣的分店食晚餐✏️位置: 8/10✏️環境: 9/10✏️衛生: 9/10✏️服務: 8/10✏️食物: 8/10位於大鴻輝中心的餐廳一如以往的舒適及整潔,但當天光顧的人明顯極多下,感覺服務沒以往的好,但仍比不少火鍋店出色牛大人120分鐘吃到飽套餐 - 澳洲極上和牛 - $318/位當然又選最高級的套餐,為的是澳洲和牛M5牛肩卷及套餐會贈送每人兩粒澳洲M9和牛牛丸🌟湯底不想太濃及太濁,這一次選擇了台中蒜頭雞鍋,蒜味夠香而又有濃濃的雞湯鮮味🌟極上和牛吃到飽每次必點的澳洲和牛M5牛肩卷及安格斯牛小排,兩者都屬嫩滑及油膩均勻,追加了好幾碟,當然也有點牛味濃郁的手切封門柳🌟美國特級安格斯牛吃到飽個人把重心前兩款牛肉,這一組只了香滑的台灣鱸魚片及滷得夠入味、淥熟一點會超稔的牛媽秘製滷牛筋及牛媽秘製滷牛肚🌟漿類比較喜歡手打旗魚漿及真味牛肉漿,都是彈牙爽口,喜歡手打丸的朋友要試試🌟餃類每次都會點福建燕餃、台式蛋餃及瓜仔雞水餃,多汁又鮮甜的瓜仔雞水餃🌟炸物類一定要食即炸午餐肉、鬼馬老油條及爽脆炸魚皮,個人最愛炸至香脆的老油條🌟海鮮類除了鮮甜海蝦外,太太每

✏️位置: 8/10

炸物及小食類

🌟炸物類

海鮮類

🌟海鮮類
除了鮮甜海蝦外,太太每次都會大量追加新鮮沙白,新鮮的海鮮就是欲罷不能

🌟小食
來到都會點士林鹽酥雞、真豬小香腸及魚香皮蛋豆腐,太太則只喜歡小香腸,確實香而爽口。我則喜歡清甜香滑的皮蛋豆腐

🌟菜類
剛入座時QR Code水蓮沒有提供,到吃飽時才再出現,所以這次只能在自取區拿了點生菜,錯過了最愛的水蓮

🌟其他
其他我只點了私房鴨血及牛媽秘製滷大腸,鴨血很鮮味出色,而滷大腸真的是必食,入味又香口

冬瓜茶

🌟特飲
永遠首選冬瓜茶,鮮甜味美,亦可自選甜度和冰量,自取區亦有暖的冬瓜茶提供

滷肉飯

🌟自取區
必取的有滷肉飯和王子麵,當然還有響鈴及各種台灣空運蔬菜及丸類。飲品方面選擇有不少,除了自家製冷泡茶、亦有多款罐裝及紙包飲品

雪糕

🌟甜品
每次最期待就是甜品紙,這一次的期間限定的雪糕又是個人最愛的芒果忌廉味Haagen-Dazs雪糕,味道討好而份量足夠

飲品區

🍽牛大人台灣火鍋吃到飽
📬地址:荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心16樓
2022-05-14
10 分鐘 (堂食)
澳洲和牛M5牛肩卷及安格斯牛小排
冬瓜茶
滷肉飯
雪糕
飲品區
荃灣———📣牛大人台灣火鍋吃到飽 📣荃灣眾安街55號大鴻輝中心16樓———最近疫情好轉,大家生活開始回復正常,又係食火鍋放題既時間,呢日來到荃灣牛大大人開餐今次選了澳洲極上和牛套餐 $318除每位送2 粒澳洲M9和牛牛丸外,仲可以任點套餐內既所有食物小妹最中意食既台式夜市小食都可以在牛大人找到,香酥鹽酥雞,香炸台式小香腸,肉鬆皮蛋豆腐等當中炸脆薯最特別,加入梅粉,口感酸甜酥脆,係最開胃既餐前小食。湯底選了台灣鳳梨雞鍋,清甜又滋補,用來滾牛肉,好鮮牛筋,豬肚,花膠,提早放湯鍋,煮軟後,入味又彈牙肉類有安格斯牛小排,澳洲和牛M5牛肩卷,安格斯牛小排,美國Prime極級肩里肌,西班牙豬五花,紐西蘭羊卷肉等~小妹最愛安格斯牛小排,油花分布均勻,入口軟滑,食到停唔到口!仲有海蝦,鯇魚片,沙白,肉丸,餃子,墨魚漿,滷肉飯,花雕雞件等食飽仲有Häagen-Dazs 雪糕食,真係開心又滿足!🌙月光太太
荃灣
———
📣牛大人台灣火鍋吃到飽
📣荃灣眾安街55號大鴻輝中心16樓
———

最近疫情好轉,
大家生活開始回復正常,
又係食火鍋放題既時間,
呢日來到荃灣牛大大人開餐

今次選了澳洲極上和牛套餐 $318
除每位送2 粒澳洲M9和牛牛丸外,
仲可以任點套餐內既所有食物

牛肉飯、鹽酥雞、小香腸

小妹最中意食既台式夜市小食
都可以在牛大人找到,
香酥鹽酥雞,香炸台式小香腸,
肉鬆皮蛋豆腐等

當中炸脆薯最特別,
加入梅粉,口感酸甜酥脆,
係最開胃既餐前小食。

台灣鳳梨雞鍋

湯底選了台灣鳳梨雞鍋,
清甜又滋補,用來滾牛肉,好鮮
牛筋,豬肚,花膠,提早放湯鍋,
煮軟後,入味又彈牙

美國Prime極級肩里肌

肉類有安格斯牛小排,
澳洲和牛M5牛肩卷,
安格斯牛小排,
美國Prime極級肩里肌,
西班牙豬五花,
紐西蘭羊卷肉等~

安格斯牛小排

小妹最愛安格斯牛小排,
油花分布均勻,入口軟滑,
食到停唔到口!

海蝦、沙白

仲有海蝦,鯇魚片,沙白,肉丸,
餃子,墨魚漿,滷肉飯,花雕雞件等

台式蝦餃、脆肉鯇魚片

高麗菜水餃、瓜仔雞水餃

炸魚皮、豬腸

食飽仲有Häagen-Dazs 雪糕食,
真係開心又滿足!

🌙月光太太

• 鴨血
  • 澳洲M9和牛牛丸
  • 士林鹽酥雞
  • 滷肉飯
  • 台灣鳳梨雞鍋
2022-05-15 134 瀏覽
牛大人火鍋質素一向都唔差,但今次午餐就真係令人失望了😮‍💨,首先坐底1:10落單,到1:35先有食物到,但也是漏單的,我選擇的是最貴的套餐,就俾晒啲平價料嚟,寫兩碟就嚟一碟,仲要得90分鐘食😓,之後追單就間中嚟一碟,然後2:10就話得返10分鐘order,真係嬲咗,佢仲過嚟收錢,我忍唔住話嘢食都未出齊過,就last order ?之後佢先話幫我追單,於是10分鐘內就到齊之前漏單的食物,但我只剩返15-20分鐘食,咁食法真係好死,明明享受都冇晒心情,呢間啲食物同服務態度都好差😮‍💨唔會再嚟食
2022-05-10 139 瀏覽
今次再戰牛大人嘅澳洲極上和牛吃到飽!好熱氣既我地揀咗健康又限定嘅醍醐蕃茄酸辣湯.加牛大人紅燒牛骨湯個蕃茄酸辣湯蕃茄味比我想像中濃郁. 酸酸甜甜好開胃紅燒牛骨湯牛味香濃. 兩份湯底都咁好食叫呢個餐其中一個重點就係佢既和牛牛丸🤤真係超級好食牛味濃厚有點油脂味. 一咬落去啲肉汁漏哂出嚟但每人得2粒. 如果可以任食就好啦🥺安格斯牛小排同澳洲和牛M 5牛肩卷都好正🤤肉味濃郁食落油脂味香台灣小食都必定叫!好似台灣腸同鹽酥雞. 超有台灣風味最近重有教主代言嘅飲品😍怕肥嘅朋友可以飲佢. 無糖無卡路里我最愛就係烏梅汁. 打邊爐飲特別解膩牛大人嘅烏梅汁同台灣飲嘅真係好似另外我仲好鍾意食佢哋啲寬粉同王子麵. 索晒啲酸辣蕃茄湯超入味最後嘅甜品仙草凍好滑嫩爽口. 同台灣食到嘅好似. 真係好滿足🤤

今次再戰牛大人嘅澳洲極上和牛吃到飽!

個蕃茄酸辣湯蕃茄味比我想像中濃郁. 酸酸甜甜好開胃

台灣小食都必定叫!好似台灣腸同鹽酥雞. 超有台灣風味

最近重有教主代言嘅飲品😍怕肥嘅朋友可以飲佢. 無糖無卡路里

我最愛就係烏梅汁. 打邊爐飲特別解膩
牛大人嘅烏梅汁同台灣飲嘅真係好似

食過咁多間台式火鍋 始終都係呢度最岩我口味之前冇晚市咁耐 今次梗係報復式消費食豪啲啦 牛大人真係冇改錯名 食咁多次牛肉質素都唔錯我同朋友食唔停口 encore咗好多round和牛和牛肉脂肪分怖好靚 而且肉質嫩滑重牛味套餐仲會送每人兩粒M9和牛牛丸牛丸亦有驚喜 牛味香濃又彈又多汁今次湯底揀咗養生阿嬤湯 食返多啲食材原味呢度除咗台式火鍋之外 台式小食亦係相當出色滷肉飯 小香腸同皮蛋豆腐都係必點推介食到最後叫埋仙草凍甜品 即時降降火仙草加埋紅豆 花生 椰果 簡直係完美句號
食過咁多間台式火鍋 始終都係呢度最岩我口味
之前冇晚市咁耐 今次梗係報復式消費食豪啲啦