2022-03-20
吃到飽大滿足台灣火鍋任飲任食 - 牛大人台灣火鍋雖然天氣開始熱番, 但都無損我中意食放題同打邊爐既心, 呢次CK就約埋朋友黎到旺角食台式火鍋放題, 自武漢肺炎疫情爆發後, 大多餐廳都生意大跌, 什至要結業, 但呢家牛大人似乎無呢個情況之餘, 當晚仲係全場爆滿, 而已仲要等足一個鐘先入得場, 可見人氣仍然高企 !餐廳位於商場地庫, 落到黎已經見到有幾十人係度等緊, 非常誇張 ! 餐廳都知道食客等待過程中可能會企得攰, 都好貼心咁設立左十多個坐位。入到餐廳後, 餐廳內大部分都係卡位, 而大檯都會以活動式隔板分隔, 環境、座位睇落都算闊落同光猛。餐廳設有自助醬料區, 混醬款式多而且整潔, 間中都見到職員會清理台面。飲品方面有熱飲, 仲有個大雪櫃, 除左罐裝汽水, 仲有餐廳自家製既樽裝茶品幾款。丸類同埋蔬菜類就分類放係盒中, 夠哂衛生 !我同朋友都係食牛既愛好者, 而且食野從來唔睇價錢, 所以就唸都唔唸就揀左價錢最貴既【極上和牛餐】HK$288/位。【極上和牛餐】送每個客人兩粒和牛牛肉丸, 佢既優點係對比任食既牛丸更多汁彈牙 !大部分火鍋配料都係以scan QR code方式落單, 款式多多,
我同朋友都係食牛既愛好者, 而且食野從來唔睇價錢, 所以就唸都唔唸就揀左價錢最貴既【極上和牛餐】HK$288/位。【極上和牛餐】送每個客人兩粒和牛牛肉丸, 佢既優點係對比任食既牛丸更多汁彈牙 !大部分火鍋配料都係以scan QR code方式落單, 款式多多, 尤其係牛既種類,肉類都係薄切, 色澤解嫩,稍為烚幾秒就食得,唔會餓親客人!而海鮮方面,有海蝦、脆肉鯇魚片、蜆。海蝦質地彈牙, 但可惜無乜鮮蝦味; 脆肉鯇魚片有鮮魚味, 而且魚皮位好爽口; 蜆好有驚喜, 又大隻又肥美, 最重要係無沙!手打滑款式多, 但我同朋友只係揀左花枝滑同埋墨魚滑, 花枝滑中仲加入左花枝粒, 增加口感層次!除左火鍋配料, 更可以淺嘗少量台式小食, 一口鹽酥雞、台灣香腸。
湯底方面, 就揀左台灣鳳梨雞鍋, 入面有半隻雞, 不過鳳梨味其實唔太突出, 但勝在湯底味道極之清甜, 而且十分肯定唔係味精湯, 因為我地食完成餐邊爐, 都唔洗要狂飲水解口渴。
飲品方面, 我同朋友極之中意餐廳自家製既茶品, 每款茶都有淡淡茶香, 而且係無糖, 健康又清新 ! 岩哂我呢D又中意食又怕肥既人 ! 如果以上飲品都唔岩既話, 有幾款餐廳既即沖特飲, 可以自選甜度同冰量架!
甜品方面,食得七七八八後, 每個客人獲送一杯movenpick雪糕食架!
牛大人台灣火鍋吃到飽 (荷李活商業中心)
地址:彌敦道610號地庫
電話:39539360
營業時間:星期一至日 12:00-18:00(疫情期間,去之前記得打去問清楚營業時間先呀!)