招聘中
$17,300+
月薪
見到身邊好多朋友都吃過牛大人台式火鍋🤩, 這間人氣爆燈的火鍋店🥰, 平日大約五點鐘到達已經場內爆滿😳。 今次到牛大人分店, 位於旺角彌敦道瓊華中心9樓。 店內以簡約設計為主, 我們坐在窗口位置, 光線充足。 第一次就試下澳洲極上和牛吃到飽套餐$248 🌟( 晚上七點半前離座 ) ,120分鐘用餐時間, 湯底有9款選擇,牛大人紅燒牛骨鍋好特別, 一於試下。店內用QR Code落單好方便👍🏻, 每次上菜速度好快,澳洲極上和牛餐有十幾款不同的肉類任食, 每一款都新鮮肉汁豐富🤤, 特別是澳洲M5和牛牛肩卷肉味濃郁,油花分佈均勻。 除了肉類之外, 設有火鍋自助區,有幾十款火鍋配料,丸類、蔬菜和麵類。 熱食我推介鴨血,滑嫩可口, 必點美食啊!😋👍🏻飲品方面有幾款冷泡茶、 各款汽水和自家製台式飲品等等, 打邊爐又點少得啤酒, 點了一款啤酒叫流水落花🍺$48, 入口清爽解渴,淡淡花香, 味道特別。 最後甜品Movenpick 或台中仙草凍,台中仙草凍解辣又不太甜。整體而言餐廳食物質素好, 上菜速度快, 性價比超高的台式火鍋店。🉐👍🏻

羊肉

鴨血

流水落花

2021-04-12
羊肉
鴨血
流水落花
冷泡茶
我同左朋友去食牛大人呀!自從試完安平燒肉,就好想試埋佢嘅主線「牛大人」  啦!不過首先我想講,我係牛大人度食得最多並唔係牛肉,反而係沙白大蛽!超大隻新鮮肥美彈牙爽滑好食到不得了!我食左50隻左右🤣我點左火鍋M5和牛吃到飽套餐我點左一個湯底就算, 唔加錢要雙拼了, 因為我覺得煮熟完個味唔係差得好多, 我又唔食辣, 所以試左佢地個鳳梨湯底, 好似幾特別~由於我地兩個人去, 旺角店都好旺下, 所以坐位有D迫, D野食要疊山咁疊起, 好吃力, 要逐碟KO先可以食到下一碟超多唔同類型嘅野食, 真心樣樣都好好食超靚靚的間紋和牛肉 彈牙爽身,好食,重牛味間紋果片牛肉,幾靚~~澳洲和牛M5牛肩肉,呢個反而一般,唔夠雪花果個咁爽滑彈牙,有咬口d稀有封門牛肉,封門牛肉係好少量的肉品,所以會係比較上細碎,還不錯墨魚汁滑 / 魚滑 / 墨魚滑 /八爪魚滑,每一隻都好有特色,食得出佢係新鮮做,因為有哂原粒食材打成膠,一粒粒刮落火鍋度食,好彈牙好香甜,正!八爪魚滑,魚滑系列中最愛呢一款😍好似係叫沙白。我足足食左50隻左右,無誇張,ORDER左最少4次, 食到成檯都係蛽殼,超肥美又好食,比我食到絕種都似。另外仲有好
我同左朋友去食牛大人呀!

自從試完安平燒肉,就好想試埋佢嘅主線「牛大人」  啦!

我點左火鍋M5和牛吃到飽套餐

超多唔同類型嘅野食, 真心樣樣都好好食

超靚靚的間紋和牛肉

彈牙爽身,好食,重牛味
間紋果片牛肉,幾靚~~

八爪魚滑,魚滑系列中最愛呢一款😍

好似係叫沙白。

另外仲有好多好正嘅野食, 我覺得魚片好好食~~~

豬頸肉都好好食, 勁肥, 食少少就算 哈哈

花膠, 呢個煮完吸哂D鳳梨湯汁好好味, 不過我一開始就煮, 唔想夾雜太多肉味, 咁食法會清新D

📍牛大人 Master Beef
地址:旺角彌敦道628號瓊華中心10樓
2021-04-06
5 分鐘 (堂食)
  • 沙白
  • 和牛
高質和牛任食台式火鍋盛宴晚餐有120分鐘任食任飲 有三個plan選擇 我地揀咗澳洲極上和牛套餐 $298🍲湯底方面有超過九款以上選擇咗紅燒牛骨湯同阿麻養生白湯牛骨湯好濃味 淥完都唔洗掂豉油 白湯就有好濃滋補藥材味..🥩食物選擇好多除咗自助吧有丸類 菜類 響鈴等等之外 當然亦有不少台灣火鍋常出現既鴨血、豬血糕,蛋餃,水菜,油炸鬼比大家order.牛肉食過咁多間任食呢間肉質最嫩滑牛味濃 脂肪比例好平均 而且牛肉一定唔會有根 必點大蜆同牛小排 比m5和牛更高質..🥤飲品茶類非常有心,自家製有白桃烏龍,桂花烏龍,菊花烏龍⋯我地仲order咗店內主打啤酒-落火流水,配火鍋一流。.最值得讚係上菜速度神速,收野效率都好快,絕對回哂本

高質和牛任食台式火鍋盛宴

牛肉食過咁多間任食呢間肉質最嫩滑
牛味濃 脂肪比例好平均
而且牛肉一定唔會有根
必點大蜆同牛小排 比m5和牛更高質

最值得讚係上菜速度神速,收野效率都好快,絕對回哂本
2021-04-03 415 瀏覽
❣️呢間牛大人下午六點鐘未夠竟然已經門口有人排隊都知道有啲料到,食完知道真係名不虛傳🤫…🤟推介🤟🐂澳洲和牛m5 牛肩卷: 油脂比例適中, 香滑柔軟口感一流 ,如果唔係 夏天想減肥我會食多幾碟😅留返quota食「牛板肩 亅🥩,因為冇乜脂肪但牛味香濃😋, 口感有咬口,自然不自覺食多幾塊🤓🍑台味白桃烏龍茶,菊花普洱, 無糖真材實料,茶葉泡製,消滯一流!🍵🐂牛筋本身已經做得好入味好淋身,再浸入埋鳳梨雞湯底,味道好夾, 每碟分量不多,令我覆桌再覆桌😝🍻呢杯「流水落花 」令本身都唔係好飲啤酒嘅我驚覺原來啤酒都可以咁好味, 係升級花香更好味版的「16X4」, 女仔都好啱飲🤩連魚皮墨魚滑等都係高質之作,呢個價錢咁多正嘢,性價比一流🎉✨牛大人大部分食物 精緻高質, 叫的食物分量每次 都剛剛好, 食幾多叫幾多 唔怕叫多咗浪費食物~~~~~📍牛大人台灣火鍋吃到飽 (瓊華中心)旺角彌敦道628號瓊華中心9樓~~~~~

🤟推介🤟

自然不自覺食多幾塊🤓

~~~~~
📍牛大人台灣火鍋吃到飽 (瓊華中心)
旺角彌敦道628號瓊華中心9樓
~~~~~
2021-03-27 3932 瀏覽
牛大人一個價錢吃到飽,這家火鍋店開業以來一直人氣爆燈,口碑不錯,所以筆者一直想試,可惜開業初只有walk in 排隊,所以一直等待到開通了網上訂座才光顧。別以為網上預約是一件容易的事情,因為網絡只會在特定時段開通,而且每次只開通預約一星期的日子,而且開放的名額不多,有時一開通預約服務數小時內某些分店的時段已滿約。所以預約成功,也是值得高興的事。牛大人是採用一個價錢吃到飽的方式收費,客人只需用智能電話掃瞄QR code, 就可以自助下單,按類別任點餐牌上的肉類、海鮮和台式小吃。筆者是女生,考慮到有機會吃不下這麼多單品,就選了中$248價位的美國SRF極黑牛吃到飽套餐。餐廳更設有自助火鍋配料吧,客人可外出座位,選擇自己喜歡的醬料、丸類、蔬菜和麵類等配菜。吃火鍋,鍋底當然十分重要,在三心兩意下,筆者點了鴛鴦鍋,分吃是阿嬤養生濃湯鍋和牛大人秘方麻辣鍋,有辣有唔辣,正合嗜辣與不嗜辣的朋友所好。📍阿嬤養生濃湯鍋- 湯內有桃膠,杞子,大白菜等,味道清甜,滋補養生。📍牛大人秘方方麻辣鍋- 點選的是小麻辣,麻辣味道也足,肉類燙後不蘸醫料亦夠味。環境方面,二人餐桌是一張大圓桌,中間加了塊木板,分隔成兩張二

環境方面,二人餐桌是一張大圓桌,中間加了塊木板,分隔成兩張二人桌,當食物到齊時,感覺還是會有點擠迫。

餐廳任吃的肉類都非常新鮮,而且下單後食物很快就送達,亦沒有漏單情況。相中的羊和牛肉質量都不錯,但看到輪桌的豬肉片會比較多油脂,所以都沒有下單了。

嗜辣的朋友建議把肉類放在麻辣湯內燙,先吃一片不點醬料的肉類,味道麻辣鮮香,感覺很不錯。

魚滑墨魚滑新鮮美味,同樣是任點任吃項目。

在自助火鍋配料吧內有各式各樣的食物,同樣也是任取。

筆者取了點蔬菜,豆製品和丸類。

飯品方面,客人亦可自助到雪櫃任選,除了一般的汽水外,更有餐廳自家製的茶類,更可用自助下單服務點烏梅汁、冬瓜茶等清熱飲品。

餐廳另提供額外收費項目的肉類,可惜筆者是眼闊肚窄型,單是任點任吃的項目也未能一一品嚐,所以就不額外付費享用了。性價比高,食物選擇種類多並新鮮,值得一試。

👅 味道:4.5/5
💰CP值:4.5/5
🕴🏻服務:4.5/5
🔰餐廳環境:4/5
🍽 餐廳:牛大人台灣火鍋吃到飽
🌐地址: 旺角瓊華中心9樓全層
2021-03-19
2021-03-22 1263 瀏覽
上星期和太太試了這家自稱有台式風味的牛肉火鍋,真的不行。到達時候人都算多,大部分都有訂位,亦有walkin客人等候。湯底:薑母鴨鍋,沒有鮮味反而好重調味,相信要遷就冰鮮味,飯後喉嚨非常乾,愛好味精者推薦可試火鍋料:澳洲和牛牛肉相信在店內未有妥善儲存,有少許變“益”感覺,試了兩碟情況都類似,雖然為主打菜不過都被迫放棄了!反而兩粒限定牛丸及其他蔬菜好新鮮,值得一試。飲品及甜品:飲品選擇比較豐富,但甜品就相對不吸引。

飲品及甜品:飲品選擇比較豐富,但甜品就相對不吸引。
2021-03-09 1692 瀏覽
台灣牛大人火鍋聽個名就有來頭、一于去試吓先.個場好大、我食7點到9點、咁大埸差不多坐滿,出去拿野食都要排隊呀,叫左個手切封門柳幾好吾錯,牛小排都幾正,佢送咗個澳洲m9和牛牛丸爆汁、叫咗個台灣鳳梨計鍋、個湯底D湯好濃有半隻雞有菜有沙白好足料,仲有蝦同沙白都新鮮、仲有其他好特別嘅飲品桂花烏龍、洛神花茶、係一間唔錯嘅火鍋店、下次會再去
  • 牛大人紅燒牛骨鍋
2021-03-09 1397 瀏覽
一路都冇機會去試,次次都勁多人排隊,終於早兩個月比我試到la。佢有好多台式小食可以任點,同埋配料選擇好多,淨係講丸類都有超過十款。  今次我揀既係美國SRF極黑牛套餐($208),湯底就揀左鴛鴦湯底,牛大人秘方麻辣鍋同埋牛大人紅燒牛骨鍋。兩款湯底都好濃味,但係我就有啲後悔兩個湯底都揀咁濃味既,一路食落去會感覺有啲太多,應該揀一個濃既湯底,一個清啲既湯底,咁樣會好啲。  呢度既配料好似丸類、菜就係出去出面夾既,但係都仲有好多台式小食同埋肉類係可以坐係個位到用QR code 落單,如果唔想出去攞嘢食,或者驚疫情唔係太衛生既話,可以淨係用QR code 落單,都好多野食揀。 好欣賞呢度既係,呢度落單要既嘢,係真係會比足你,同埋黎得好快,唔會好似一啲其他放題店咁你點10碟佢先攞1碟比你。同埋呢度既牛係真係幾唔錯,唔會太肥,有幾種唔同既牛既位揀。同埋呢度我覺得必點既係鴨血,配埋個麻辣湯底食好正。同埋個人私心覺得炸午餐肉都好好食,雖然放題食午餐肉好似好唔抵🤭仲有好多嘢食都好好食,好似蟹籽墨汁漿、台式蛋餃、竹炭海鮮丸、芋頭貢丸,呢啲都係係其他火鍋放題到冇乜點見過既嘢。同埋黎到呢到一定要食佢地既台式小

仲有好多嘢食都好好食,好似蟹籽墨汁漿、台式蛋餃、竹炭海鮮丸、芋頭貢丸,呢啲都係係其他火鍋放題到冇乜點見過既嘢。同埋黎到呢到一定要食佢地既台式小食,好似鹽酥雞、肉燥飯、甜不辣、小香腸,款款都好味。雖然係放題,但係呢啲小食既質素絕對高過放題既水準。特別鍾意佢既鹽酥雞,唔會太乾,雖然稱唔上好好食,但係以放題黎講,已經算係好高質。

係呢度一路烚下烚下,一路飲佢地既茶,感覺冇咁肥膩。我試左佢地既桂花烏龍,好好,唔甜,清清地,中和翻打邊爐既油膩。  個人覺得牛大人係真係好食既,同埋個質素絕對對得住個價錢。
2021-02-21 1413 瀏覽
終於試到牛大人!我地11:50分到已經見到好多人拎左飛準備入場!好彩我地都入到第一輪!叫左198既餐,新年再加20蚊!我地叫左麻辣同埋白肉酸菜既火鍋湯底入到去設有飲品、菜、魚蛋等等既自助區而肉方面就QR Code落單,過程都好快而且好方便!冷泡茶要一讚,好好飲!D牛都好好味,而花枝漿同牛肉漿都好好味!整體黎講,都抵食同埋值得下次再食!
終於試到牛大人!
叫左198既餐,新年再加20蚊!
我地叫左麻辣同埋白肉酸菜既火鍋湯底
入到去設有飲品、菜、魚蛋等等既自助區
而肉方面就QR Code落單,過程都好快而且好方便!
冷泡茶要一讚,好好飲!
D牛都好好味,而花枝漿同牛肉漿都好好味!
整體黎講,都抵食同埋值得下次再食!
2021-02-15
10 分鐘 (堂食)
2021-02-21 1312 瀏覽
今日嚟旺角食牛大人!😍食肉獸表示興奮🥰中午過嚟食有午市90分鐘放題~有三款放題可以揀,我同朋友都揀咗$198一位嘅極上和牛~$200都唔使真心抵😹環境乾淨座位闊落!!食得超舒服👍🏻湯底有好多隻可以揀,我哋想補啲keke 就揀咗台灣鳳梨雞鍋🥳真材實料 大大隻雞 仲見到有啲苦瓜係底~雞味濃郁 岩哂我呢種鍾意食雞嘅人haha原來只要like牛大人fb 就有一杯珍珠奶茶飲🤣一坐低即刻like咗!然後我哋叫咗好多碟極上和牛😍質量真心高 紋路清晰均勻 顏色鮮艷👍🏻食落超嫩~另外仲有五花豬同醉雞可以揀🥰飲品櫃超大~超多野揀🤣除咗市面必備嘅野飲,仲有牛大人嘅自製冷泡茶!個樽幾靚haha仲要好多味揀 我哋揀咗桂花烏龍 入口就係濃郁嘅烏龍茶~散發住陣陣桂花味 冇落糖超健康😂打邊爐飲仲可以解膩😹食多啲野!自助吧好多野揀~各類丸類齊全~蔬菜🥬又新鮮 未食已經流晒口水!仲有台灣小食可以叫🤣超推台灣小香腸!!!一個人食兩三碟都得🤣味道超讚!最後嚟個甜品~係豆腐味嘅雪糕~

最後嚟個甜品~係豆腐味嘅雪糕~
2021-02-06 1109 瀏覽
牛大人——台式火鍋店仲算係唔錯嘅一間,120分鐘任食包保食到飽,當中美國極黑黃牛套餐最抵食,款式多之餘亦都只係$200左右(未計+1),仲有好多台灣嘅特色小食例如鹽酥雞、牛肉漿、排骨酥、鴨血同埋豬血糕。仲有唔少蔬菜揀,咁就可以食肉又少啲油膩感。飲品就可以試吓冬瓜茶同冷泡茶嘅桂花烏龍,當食得太多重口味就可以refresh一下,啱晒打邊爐!跟餐每個人仲可以嗌多一份雪糕食!上次食有特別限定嘅芋圓豆腐花當糖水食添!
2021-02-04 1195 瀏覽
一入到去帶位職員會同你落湯底先 有8款湯底可以揀 亦可以雙拼 湯底都係出面放題搵唔到 牛嘅種類比一般嘅放題餐廳多 可能因為係地庫收唔到電話 但牛大人都好貼心地係入座張單下面show個WiFi user account同PW 大家落單個時唔駛左望右望搵WiFi😂😂呢度網上點餐 免去職員收紙落單嘅時間同落漏單嘅情況 食物都好快上枱今次森仔叫既係90分鐘極上和牛吃到飽。佢包括各種上級的牛肉,豚肉和雞肉,例如: 澳洲和牛牛肩肉,安格斯牛肉,西班牙五花腩,上腹牛五花,西班牙豚肉,花雕醉雞件。不同既肉類均各有特色和風味🥰🥰🥰🥰而森仔最鍾意❤️既係澳洲和牛牛肩肉。因為佢既牛味最濃烈,同時油脂分布最平均,食落口有咬感之餘,亦軟硬適中😍😍正丫喂!同時,佢亦有好多特色食材,如:麻辣鴨血,豬大腸,牛肚,墨魚滑,元貝魚滑,手打特色牛滑,豬肉滑,海鮮滑,花枝滑等等😎😎😎配上牛大人最出名的湯底:牛大人紅燒牛骨湯鍋,一絕。湯底採用優質牛腿骨熬製的,能充分帶出了牛骨濃郁的香氣和味道,同時亦在湯底中注入了牛骨的高度營養物質,特別係蛋白質和骨膠原😎😎👍🏻👍🏻保身!而特龍的湯底更加適合重口味的人士🥸🥸🥸打邊爐嘅配菜全部用有蓋
牛嘅種類比一般嘅放題餐廳多

今次森仔叫既係90分鐘極上和牛吃到飽。

不同既肉類均各有特色和風味🥰🥰🥰🥰
而森仔最鍾意❤️既係澳洲和牛牛肩肉。

配上牛大人最出名的湯底:牛大人紅燒牛骨湯鍋,一絕。
而特龍的湯底更加適合重口味的人士🥸🥸🥸

打邊爐嘅配菜全部用有蓋食物盒裝住 夠晒衛生 菜類都綠油油 好新鮮 職員見到配菜得返少少會即刻拎入厨房fill 效率滿分

打邊爐一定要有嘢飲,平時打邊爐放題大多都係得紙包罐裝飲品,茶飲都係得烏龍茶😶 但牛大人唔止有平時放題有嘅飲品,仲有樽裝嘅鮮泡茶,女友平時鍾意沖茶飲,慣咗飲無糖茶,打邊爐飲消滯解喝唔少得😚😚 我哋飲咗菊花普洱、桂花烏龍同白桃烏龍,三款都好好飲,白桃烏龍佢食邊嗌好好飲,最後飲咗三枝~🤣🤣
2021-01-29 790 瀏覽
夜晚九點幾去拎位點知爆場,等咗一個鐘大約11點先入去食。朋友嚟過食牛大人好多次,所以Menu方面我都全權交俾佢發板😂湯底叫咗鴛鴦湯底,一個麻辣湯底一個番茄湯底。牛嘅部份都唔錯,上菜都快,成餐飯來講我最欣賞嘅係卜卜蜆!!!同埋嘢飲!!卜卜蜆超級新鮮!新鮮到有海水味😂不過卜卜蜆要配番茄湯底先食到嗰隻鮮味!用麻辣湯底就會比個湯底掩蓋左!淨係呢個蜆我起碼叫咗六轉嘢飲部份都係好出色,完全有去咗台灣嘅感覺,冬瓜茶甜甜地配麻辣湯底就啱啱好🤣但係小食嘅部份就麻麻哋,所以食咗一次就冇再叫。不過整體性價比超高會再encore會再嚟食㗎!

湯底叫咗鴛鴦湯底,一個麻辣湯底一個番茄湯底。

2020-11-10
60 分鐘 (堂食)
2021-01-22 1556 瀏覽
禁晚市堂食之前有機會食到好受歡迎嘅牛大人,嗰陣有得網上訂座好方便,慳番唔少等位嘅時間。太掛住台灣嘅麻辣火鍋所以揀咗牛夫人秘方麻辣鍋,湯底係用牛骨同多種辣椒、花椒同藥材熬成,真材實料而且色香味俱全,開頭嗌小辣嘅我地食食下覺得唔夠喉,店員俾咗辣醬我地再加辣,辣度十足真係台灣嘅味道!肉類分三種等級,第一次食就試下中價嘅美國極黑牛-當中嘅安格斯特選牛板腱同美國極黑牛下肩胛都好夠肉味,雖然油花冇和牛咁靚但感覺冇咁肥,依個質素我地都已經好滿意。食麻辣火鍋當然唔少得鴨血,牛大人嘅私房鴨血大件又嫩滑,一定要無限追加;仲有牛媽秘制滷牛肚同大腸,滷得入味再加埋麻辣湯汁,鍾意食內臟嘅必試。火鍋料更加有台灣直送嘅干貝鮮魚漿、澎湖花枝漿同真味牛肉漿等,我就最鍾意花枝漿,食到粒粒花枝口感豐富又彈牙。自助火鍋配料區都好多選擇,推介萵筍、茼蒿、金菇、水魷、響鈴,全部都同麻辣湯好夾,索晒啲辣汁好鬼正。飲番樽包裝好靚嘅自家冷泡茶解解膩,最後食埋碗台中仙草凍,滿足晒想食台式火鍋嘅癮😌P.S. 食物太豐富嘅關係今次冇食到啲台灣特色小吃,下次一定會再挑戰!

牛夫人秘方麻辣鍋

安格斯特選牛板腱、美國SRF極黑牛下肩胛
西班牙豬五花片

台中.仙草凍
牛夫人秘方麻辣鍋
私房鴨血
干貝鮮魚漿、澎湖花枝漿
牛大人出名一派籌就冇晒位,所以我同朋友去食平日午市😗😗湯底今次試台灣鳳梨雞鍋和紅燒牛骨鍋😚鳳梨雞鍋無鳳梨味🙈但清清地 幾特別😃 牛骨湯係必點!😚😚😚上次試已經覺得牛骨湯好正😆😆(好味過麻辣)肉類用手機點,配菜和飲品出去自己扲😋佢嘅肉唔係話高級/好好食,但呢個放題價錢係市面上真係贏曬‼️肉類每分份量唔多,所以可以試晒所有餸菜❤️配菜有好多唔同丸同埋蔬菜。牛大人嘅飲品好出名,有幾款冷泡茶揀。所有店員服務好好,好nice! 所有野加埋就係牛大人咁多人去嘅原因❤️❤️
牛大人出名一派籌就冇晒位,所以我同朋友去食平日午市😗😗

肉類用手機點,配菜和飲品出去自己扲😋