2022-09-25 1911 瀏覽
最近2日無意中留意到,牛大人已經於Yoho開咗一段日子,但都未同家人去品嘗過。用牛大人的網上訂位系統,成功訂到今日下午1:30。準時到達餐廳,無需等候就攞到枱,家人及自己都未幫襯過牛大人,初次品嘗,我地揀咗極上和牛餐配濃香蕃茄鍋,食物分開自助區取及用QR code點餐。肉類方面:澳洲和牛M5的質素唔錯,主打澳洲和牛再加配其他肉類,例如西班牙豬肉,安格斯牛等,整體滿意。即食食品我地叫咗鹽酥雞,味道及口感均OK,其他食品下次有機會再試。自助區有多款的火鍋丸及台式特色水餃,各有特色,可以小試,並唔係一般火鍋配料可比較。醬汁方面,都有多款可以試,我今次就只係豉油加配特級辣椒油,夠香。家人就認為腐乳醬幾特別,感覺無咁油膩。飲品方面:我試咗2款冷泡茶,較為特別及清新,如果冷泡茶唔太鍾意,仲有多款飲品可以選擇。午餐甜品有一款雪糕,試咗一杯,味道尚算OK。整體90分鐘的午餐會較為趕,未必有時間可以試晒大部分的食物 (今次並無加$30添加海鮮),希望下次可以試下。根據自己食過其他日式火鍋的經驗,牛大人台式火鍋的CP值高,食物選擇豐富,下次再幫襯我地會選擇晚餐,因為晚餐時間為120分鐘,可以品嘗多啲食品!

午餐甜品有一款雪糕,試咗一杯,味道尚算OK。

2022-09-25
無論任何天氣 火鍋癮起就會想起牛大人元朗形點開了新分店 屯門牛真的好興奮依舊全店滿座 幸好我和妹妹早就訂好位門面帶點文青風復古味 卡位坐得頗舒服食物飲品選擇一如既往豐富 食得好滿足- ◆ 極上和牛吃到飽 ◆ $𝟑𝟏𝟖 / 晚市𝟏𝟐𝟎分鐘平常都選最高級和牛任食 今次亦不例外口味向來相反 卻難得一致不愛濃味湯底選了阿嬤養生濃湯鍋 以大骨湯作為基底 加入杞子龍眼紅棗等配料 相當健康養生大量蔬菜令湯底更清甜 能吃出食材原味每位奉送兩粒M9和牛牛丸 牛味很香濃-⧫⧫ 澳洲和牛M5牛肩卷 ⧫⧫ 叫得最多的一款 豐富油花與肉比例平衡偏薄但牛味足 以任食水準來講質素甚高-⧫⧫ 台灣特色火鍋料 ⧫⧫另一賣點是手工漿 尤其喜歡蟹籽墨汁漿爽口鮮味又有墨魚粒粒 蟹籽再加強口感老油條一秒泡湯就撈起 保留它獨特酥香鴨血咬落滲出辣汁 絕對是必食最愛之一滷大腸滷牛肚愈嚼愈有味 頗得妹妹歡心 熟食有鹽酥雞燒香腸 很有台灣夜市風味-⧫⧫ 其他火鍋料 ⧫⧫海鮮如海蝦沙白質素不錯 最愛脆鯇魚腩沒想到有香港口味 花膠炸魚皮午餐肉等在自助區挾了水魷牛柏葉 少少菜菇丸類選擇豐富 不過我們目標是牛沒有試很多-⧫⧫ 飲品 ⧫⧫好多款自
無論任何天氣 火鍋癮起就會想起牛大人

酒體混濁如雲霧 微苦帶著熱帶水果香氣

⧫⧫ 甜品 - 台中仙草凍 / MÖVENPICK ⧫⧫
仙草配珍珠花生紅豆花奶 很有台灣感覺
2022-08-13
今日適逢happy friday, 當然約埋三五知己一齊大吃特吃💕我地揀咗2小時極上和牛吃到飽套餐💕台灣鳳梨雞湯底🤤清清甜甜既湯底又有啲養生feel😘😘套餐仲送左澳洲和牛牛丸🐂牛味香濃,爽口彈牙🐮大家咁耐冇去過台灣旅行, 總係好掛住夜市美食🤤朋友仔一嚟就叫左真豬小香腸🐖香脆脆既腸仔確是好食🐖另外仲叫左即炸午餐🐖厚切午餐肉再炸到酥酥脆脆的,非常香口☺️而梅甘酥脆薯🍠酸酸甜甜既梅子粉加上炸到香脆既粒粒甜薯更加係perfect match😍而夜市必食既手工大黑輪同糖醋甜不辣更加唔少得, 一定叫嚟回味一下這台灣味~~~我同朋友仔都係牛肉愛好者🐮我地叫左澳洲和牛M5牛肩卷🥩安格斯牛小排🥩安格斯一口牛肉粒🥩安格斯特選牛板腱🥩美國PRIME極級肩里肌🥩SRF美國黑牛後腿肉🥩手切封門柳🥩上腹牛五花🥩不得不說🤤牛大人既牛真係牛味香濃🤤啖啖牛肉都真係爽爆🤤encore左起碼8次🤤🤤另外叫咗北海度十勝豚🐷豚肉厚薄適中,亦唔會煮到鞋🤤另一必選item係私房鴨血🦆鴨血滑捋捋,加上秘制辣椒醬更加好食🤤除咗台灣燕餃🥟打邊爐另一最愛當然就係試晒唔同既"滑"啦🤤又有得食,又有得扮晒野做下大廚咁分落去湯中🤣我地今次就試左蟹
台灣鳳梨雞湯底🤤清清甜甜既湯底又有啲養生feel😘😘
套餐仲送左澳洲和牛牛丸🐂牛味香濃,爽口彈牙🐮

除咗台灣燕餃🥟打邊爐另一最愛當然就係試晒唔同既"滑"啦🤤又有得食,又有得扮晒野做下大廚咁分落去湯中🤣我地今次就試左蟹籽墨汁漿🦑真味牛肉漿🐂澎湖花枝漿🐙各有各特色🥰都係好食的😘

海鮮類嚟計,我同朋友仔最愛一定係脆肉鯇魚片🐟同脆肉鯇魚腩🐟鯇魚肉厚又冇咩骨🤤煮完入口香脆🤤食到停唔到口👍🏻

台灣水蓮係必定encore item🤤健康既菜菜係唔少得既🥬每次叫完都必定極速消滅🥬

嚟得牛大人除咗要飲佢地signature嘅解膩冷泡茶~白桃烏龍🍑同桂花烏龍🌼今次仲試埋台灣手工啤《撥雲霧見蓬萊仙島》🍻易入口又唔會苦😋

Like & Share social media仲免費送杯黑糖珍珠鮮奶🧋味道同出面手搖店賣嘅一樣!💕好飲

總括而言,牛肉味濃🤤性價比極高👍🏻座位闊落坐得舒服,冷氣又夠大☺️同朋友相聚又有一個高質地方👍🏻
  • 澳洲和牛牛丸
  • 澳洲和牛M5牛肩卷
  • 私房鴨血
  • 白桃烏龍
2022-09-24 58 瀏覽
牛大人D位真係好難book但真係係幾好食係香港咁多任食火鍋入面係算高質配菜多鴨血好食夜晚可以食蜆但係有時D蜆會有D唔新鮮~出面既配料都多~包心既貢丸好食水蓮都好食但牛黎講~如果食最平既價位豬肉會比較好BTW牛大人既野飲幾好飲~
牛大人D位真係好難book
但真係係幾好食
係香港咁多任食火鍋入面係算高質
配菜多
鴨血好食
夜晚可以食蜆
但係有時D蜆會有D唔新鮮~
出面既配料都多~
包心既貢丸好食
水蓮都好食
但牛黎講~
如果食最平既價位
豬肉會比較好
BTW牛大人既野飲幾好飲~
2022-06-26
15 分鐘 (堂食)
  • 鴨血
2022-09-24 73 瀏覽
元朗新開左牛大人想黎食好耐,之前係其他分店食過,隔左好耐,今次終於約埋朋友黎再食用餐時間兩個鐘,其實已經好足夠,任食真係會食到好飽,揀左澳洲極上和牛食到飽,再係唔浪費野食之下,我地都試左好多唔同既野食,超滿足首先揀左湯底先,我地揀既係單鍋,揀左牛大人推介既台灣鳳梨雞鍋,入面造足料有成大半隻雞,湯底雖然有苦瓜但一 d 都唔苦,好鮮甜飲品櫃超多選擇,d 冷泡茶樽裝外觀好吸引,打邊爐就更係要飲茶下下火,揀左桂花烏龍,好大支,並實全程飲一支都差唔多夠,另外朋友仲嗌左撥雲霧見蓬萊仙島hazy IPA, 係台灣手工啤 " 酉鬼啤酒 ", 個名好犀利咁,問番店員先知呢隻啤酒係 2022 AIBA 澳洲國際啤酒大賽拎過獎另外仲有 follow 同 like 佢地 fb 同ig 就有黑糖珍珠奶茶,好有台灣既風味麵同粉都有幾款,但係驚太飽就冇特別拎啦,另外平時常見既丸同菜都有,種類都真係好豐富下,唔會食極都係果幾樣,而且好多都好有台灣既風味,好似去左台灣咁。醬料區自己調配醬汁,整左個台灣牛肉汁 x 超多蒜,超香超正基本上全部既牛肉都好出色,一定可以食回票價牛板腱,肉味香濃,色澤已經好靚好鮮紅,亦都食得出係

基本上全部既牛肉都好出色,一定可以食回票價

牛板腱,肉味香濃,色澤已經好靚好鮮紅,亦都食得出係好新鮮

牛小排,封門柳,肉質軟腍,好香牛味,好抵嗌

牛肩卷,油脂分佈平均,肉質香嫩,瘋狂 encore

澳洲m9和牛牛丸,牛脂味超香,食落爽口彈牙

蟹籽墨汁漿,手打旗魚漿,澎湖花枝漿,分別都好高質。魚滑好嫩口,入口既融既口感

脆肉鯇,都不斷 encore, 好鮮甜爽口,魚肉好厚肉

私房鴨血,小小辣,配埋自製既辣醬汁好入味,打邊爐必食

美人花膠,大大塊

台式蝦餃,長條形既蝦餃,又幾好味

梅甘酥脆薯,encore 左勁多次,炸甜薯上面灑上酸梅粉,愈食愈開胃

真豬小香腸,台灣腸肉汁香甜,細妯塊好易入口

手工大黑輪,幾特別幾有咬口,好大塊好足料

基隆甜不辣,炸午餐肉,超常發揮冇令人失望,好似台灣夜市食既咁

水蓮,好中意既一款台灣菜都有得嗌,好新鮮一 d 都唔老

整體食材好新鮮,用料高質,價錢合理,好值得推薦,以後想食台式火鍋都會係首選

📍 牛大人台灣火鍋吃到飽元朗元龍街9號形點二期3樓A316號舖🔸澳洲極上和牛套餐 $318🍒點評時間今次去了元朗探訪朋友,朋友就帶我黎試試牛大人豪氣的她就選了最貴的澳洲極上和牛套餐這個套餐送了每人兩粒澳洲M9和牛牛丸🐮120分鐘食到飽,可以慢慢食👍🏻最後結帳前還有一人一杯雪糕🍦湯底我地揀左台中蒜頭雞鍋蒜頭味易入口,不會過於濃烈連不好蒜頭的朋友都大讚這個湯底外面自助區有飲品、丸類和各款蔬菜飲品有自家冷泡茶和台灣的蘋果西打👍🏻另外叫了一杯自費台灣手工啤酒 $68撥雲霧見蓬萊仙島Hazy IPA 🍺打邊爐最緊要啤啤佢🍻蔬菜款式都不少,還有台灣直送的各種丸類最特別是竟然有台灣的王子麵😍當然要來一包🤭肉類、海鮮、和台灣小食都是用手機QR Code落單M5和牛牛肩卷係我私心之選❤️牛味十分重👍🏻是不停encore必點的牛肉🤭台灣小食有鹽酥雞、台灣香腸、甜不辣等夜市小食::::::::::୨୧::::::::::୨୧::::::::::୨୧:::::::::::୨୧:::::::::::  好味指數😋:⭐️⭐️⭐️⭐⭐抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐⭐服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️⭐⭐環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐

📍 牛大人台灣火鍋吃到飽
元朗元龍街9號形點二期3樓A316號舖

🔸澳洲極上和牛套餐 $318

🍒點評時間
今次去了元朗探訪朋友,朋友就帶我黎試試牛大人
豪氣的她就選了最貴的澳洲極上和牛套餐
這個套餐送了每人兩粒澳洲M9和牛牛丸🐮
120分鐘食到飽,可以慢慢食👍🏻
最後結帳前還有一人一杯雪糕🍦

湯底我地揀左台中蒜頭雞鍋
蒜頭味易入口,不會過於濃烈
連不好蒜頭的朋友都大讚這個湯底

外面自助區有飲品、丸類和各款蔬菜
飲品有自家冷泡茶和台灣的蘋果西打👍🏻
另外叫了一杯自費台灣手工啤酒 $68
撥雲霧見蓬萊仙島Hazy IPA 🍺
打邊爐最緊要啤啤佢🍻

蔬菜款式都不少,還有台灣直送的各種丸類
最特別是竟然有台灣的王子麵😍
當然要來一包🤭

肉類、海鮮、和台灣小食都是用手機QR Code落單
M5和牛牛肩卷係我私心之選❤️
牛味十分重👍🏻是不停encore必點的牛肉🤭
台灣小食有鹽酥雞、台灣香腸、甜不辣等夜市小食

好味指數😋:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐

2022-09-21 62 瀏覽
📍牛大人台灣火鍋吃到飽 形點二期 (元朗)🔗元朗元龍街9號形點二期3樓A316號舖————————————————前排入左元朗見朋友,一齊去左牛大人食飯(元朗分店)🥂,新裝修d 位夠哂闊落,坐得好舒服🌟.澳洲極上和牛套餐($278)我地果日食5:30-7:30 🍻👍🏻如果7:30 後就$318加一😎🥂.我地叫左最多選擇既和牛套餐⭐️澳洲和牛M5 牛肩卷,手切封門柳,安格斯牛少排等等🌟另外,每人送兩粒M9和牛牛丸,超級多肉汁,勁濃厚👍🏻.湯底我地就簡左牛大人紅燒牛骨湯(微辣)和台中蒜頭雞鍋😎兩個湯底配搭埋濃厚既肉,好襯🥰⭐️.推薦:-澳洲和牛M5 牛肩卷-安格斯牛少排-M9 和牛牛丸-私房鴨血(大推!超入味)-鬼馬老油條.果日仲叫左台啤手工啤($68),淡淡地配搭埋荔枝果香,好易入口,好岩女仔飲🤍😚最後,仲每人送一杯movie pick 同Häagen-Dazs雪糕🍦.2個鐘任點任食,時間其實好足夠!而且店員上菜換菜既速度十分快而準,抵讚🤍😚溫馨提示:記住book 位啊🤍————————————————好食指數🥰:8/10儀式感指數🦉:6/10性價比指數💰:8/10會否再來🌟: YES.🄲🄰
📍牛大人台灣火鍋吃到飽 形點二期 (元朗)
🔗元朗元龍街9號形點二期3樓A316號舖
————————————————

澳洲極上和牛套餐($278)

推薦:
-澳洲和牛M5 牛肩卷
-安格斯牛少排
-M9 和牛牛丸
-私房鴨血(大推!超入味)
-鬼馬老油條

🄻🄾🄲🄰🅃🄸🄾🄽
#ʟᴏᴄᴋʟᴜɴᴊᴏʀ_元朗
——————————————————————-
2022-09-20 57 瀏覽
之前成日同朋友grathering次次都要出九龍先食到牛大人!今次牛大人開到嚟元朗yoho,終於唔洗下下搭車出去先食到!開到咁近緊係同老公去試試新店既質素!!我地揀咗澳洲極上和牛吃到飽套餐,一坐低就點咗個阿嫲養生濃湯鍋,試咗啖湯,即時回甘香濃韻味!呢個湯底入面有有多種養生藥,特別回甘!夠哂健康! 無咁邪惡!我地兩公婆都係食肉獸,即時用手機點返啲靚牛,澳洲和牛M5牛肩卷油脂分佈夠曬,好重牛味夠哂鮮嫩!安格斯牛小排食落口即溶!安格斯特選牛板腱油脂分布均勻,手切封門柳食落好有口感,有重牛味!另外,飲品叫咗杯《鬼啤酒》「撥雲霧見蓬萊仙島Hazy IPA台灣手工啤,少少果香超易入口, 一啲都唔苦澀,正! 唔怪之得拎過獎👍黑糖珍珠鮮奶珍珠, 珍珠煙煙韌韌,奶夠哂香濃!,只要like / follow餐廳嘅FB / IG免費即送一杯最後,我仲食埋玄米茶雪糕,超有茶香味,只係少少糖,啱哂我無咁heavy! 超級滿足!

2022-09-18 67 瀏覽
聽說人氣火鍋牛大人登陸元朗,特意跟朋友過來嚐鮮,果然超出我的預料。 人均200左右就可以有和牛放題,吃到滿意而歸。午餐可以吃1個半小時,吃到飽。 在台灣火鍋店當然要點秘制滷牛筋,鴨血和牛肚啦,和湯底絕配,私房鴨血特別滑嫩,無限續。最後點了一些主食,迷你水餃可愛味道又正,高麗菜水餃,韭菜水餃和瓜仔雞水餃都爆汁。飯後甜點得玄米茶雪糕和抹茶一樣濃郁,但比抹茶清新。自助蔬菜和丸類選擇也很多,質素也高,你能想到的種類基本都有。台灣手工啤《酉鬼啤酒》🍺撥雲霧見蓬萊仙島Hazy IPA🏖️於《2022 AIBA 澳洲國際啤酒大賽》獲獎,就連我這樣平時很少喝酒的朋友,都覺得特別好味。是一家平民也可以吃到和牛的寶藏放題店。牛大人台灣火鍋吃到飽 形點二期元朗元龍街9號形點二期3樓A316號舖

飯後甜點得玄米茶雪糕和抹茶一樣濃郁,但比抹茶清新。

是一家平民也可以吃到和牛的寶藏放題店。

牛大人台灣火鍋吃到飽 形點二期
元朗元龍街9號形點二期3樓A316號舖
2022-09-18 63 瀏覽
牛大人台灣火鍋吃到飽 在元朗形點逛街,看到這家放題前面排了長長的隊伍,忍不住進來試試。 點了極上和牛吃到飽套餐,應該是我見過和牛放題最抵的餐廳。 套餐裡SRF美國黑牛後腿肉和澳洲和牛M5牛肩卷各有特色,後腿肉厚實脆爽,和牛滑嫩入口即融。 湯底點了店員推介的牛大人紅燒牛骨鍋,台灣火鍋湯底真的太濃郁了,蘸料都不需要用,光在湯底煮過一輪就已經很香了。 台灣街市小吃選擇也很多,梅甘酥脆薯,皮蛋豆腐,士林鹽酥雞應有盡有,實現小吃自由。還有很多滑類選擇,最近季節限定是章魚珍珠漿,可以看到很多章魚腿,看得見的新鮮,還有蟹籽墨汁漿,乾貝鮮魚漿,都很新鮮好吃。
牛大人台灣火鍋吃到飽

點了極上和牛吃到飽套餐,應該是我見過和牛放題最抵的餐廳。

咁啱有啲事要去元朗🥹點知比我發現咗原來元朗新開左牛大人,已經好耐冇食過啦決定特登過嚟幫襯一下🥰質素依然仲係咁好食😛次次都食到捧住個肚走添-✤ 澳洲極上和牛吃到飽套餐 $𝟑𝟏𝟖 套餐包括超級無敵多款嘅肉類、海鮮類、魚漿等!仲有好多唔同嘅特色台灣小食例如係鹽酥雞、台式香腸!主食類仲有好多好獨特嘅台式麵食添! ✤ 澳洲和牛牛丸 多年前曾經都買過然後白烚黎食,估唔到呢度都有🥹每位仲送兩粒添!和牛牛丸採用澳洲𝐌𝟗級數和牛作原材料,有別一般牛丸食落濃厚脂香、彈力十足、啖啖油香、肉味香濃、富層次感、齒頰留香、一試難忘。 -✤ 手切封門柳 好少見邊爐仲可以叫封門柳‼️呢個封門柳牛肉味超級濃郁、肉質軟稔得黎好有口感!唔怕可以煮耐少少,依舊可以保持口感🥩 ✤ 澳洲和牛𝐌𝟓牛肩卷 一上可見其色澤鮮紅、脂肪比例分佈完美!牛肩係牛隻經常活動到嘅部位,牛筋及牛筋膜較多就係其一大特色,亦正因如此,口感比其他部位都更為明顯。澳洲和牛脂肪平均又夠肉汁,只需幾秒就可以食得🥩 ✤ 肉燥飯 估唔到仲可以自行製作珍珠米嘅肉燥飯🍚肉燥烹調得恰到好處、非常濃郁,忍唔住食晒成碗飯落肚🥹 ✤ 飲品 呢度嘅飲品真係好多元化除咗有不少罐裝飲
✤ 澳洲極上和牛吃到飽套餐 $𝟑𝟏𝟖

✤ 澳洲和牛牛丸
✤ 手切封門柳

✤ 澳洲和牛𝐌𝟓牛肩卷

✤ 肉燥飯

✤ 飲品
呢度嘅飲品真係好多元化除咗有不少罐裝飲品、自家製冷泡茶之外,我哋仲叫多咗杯台灣手工啤《酉鬼啤酒》,呢杯「撥雲霧見蓬萊仙島𝐇𝐚𝐳𝐲 𝐈𝐏𝐀」口感清新颯爽、酒液呈現金黃色帶有濃郁菠蘿味🍍相當容易入口!
第一次食牛大人,是以外賣形式,安在大學同學家中品嚐,蕃茄湯底濃郁,味道十分不錯,因此對這問食店,心中好感原來「牛大人」是一間連鎖式經營的火鍋店,在香港設有8間分店,今日跟好姊妹趁熱閙,去亞洲博覽館行工展會,之後乘搭免費穿梭巴往元朗,在形點附近落車,便即興去形點二期食牛大人,由於沒有訂座,須在場外等候30分鐘我和好姊妹,在店外研究揀選那一款湯底和套餐,最終選了90分鐘,「特級安格斯吃到飽」套餐,平日每位$168,適逢假日,每位$188(另加一服務費)這分店是新開的,所以環境很整潔丶開揚,枱與枱之間,也擺放得十分闊落,食客們能保持距離,坐得非常舒服今次我們選了阿姥養生濃湯鍋,全程用手機落單,姊妹食了很多安格斯牛肉,我就食了西班牙豬五花片,不論牛肉丶豬肉也十分新鮮,味道不錯,食物質素和水準,也算穩定在食物自取擺放區,食物的款式也很多,包括:粟米丶准山丶蓮藕片丶冬菇丶金菇,有不同的丸丶豆腐丶但菜類選擇較少,只有兩丶三款飲品區:桂花烏龍、白桃烏龍丶洛神花茶丶菊花普洱,至於其他珍珠奶茶類別,食客需自費唯一美中不足的是,食物擺放的位置,只集中在餐廳的一個角落,食客須擠在一起,令等候自助取食物的時間較

唯一美中不足的是,食物擺放的位置,只集中在餐廳的一個角落,食客須擠在一起,令等候自助取食物的時間較長,建議食物自取擺放區,可設在餐廳兩旁位置

整體而言,侍應服務態度良好,食物新鮮丶種類和款式也算多,任食90分鐘,埋單$414,人均$207,午餐價格略貴!
30 分鐘 (堂食)
2022-09-10 90 瀏覽
好耐冇食過牛大人,今日專登約左朋友book定枱去食🤤見咁耐冇食,一於嗌左個澳洲極上和牛吃到飽套餐($328),可以任食牛小排、封門柳、澳洲和牛等等,仲有一人兩粒澳洲和牛牛丸送,和牛牛丸食落帶油脂感,極重牛味~  湯底揀左大人秘方麻辣鍋同埋阿嬤養身濃湯鍋,一個濃味啲一個清啲。佢地既麻辣鍋可以話係我每次黎到必選既🤩配埋麻辣鴨血食超正!呢度出面既自助區都有好多唔同野食夾,有各類蔬菜同埋丸類,另外仲可以自己畢肉燥飯食。  牛肉質素好好同埋都上得快同埋齊,除左和牛之外,都好鍾意佢地既魚漿同埋墨汁漿,食到粒粒既餡料而且帶鮮味。等野食熟既時候可以事住佢地既台式小食,好似鹽酥雞、甜不辣、小香腸,款款都好味。  野飲方面,除左佢地既冷泡茶之外,今次我地仲嗌左佢地既手工啤《酉鬼啤酒》,佢地呢款「撥雲霧見蓬萊仙島Hazy IPA」係《2022 AIBA 澳洲國際啤酒大賽》攞過獎😳飲落真係好易入口,帶啲水果既香氣,打住邊爐飲真係好爽😌而朋友就嗌左杯黑糖珍珠鮮奶,賣相好唔錯,同出面既手搖有得fight~飲落唔會太甜,都唔錯。  食到最後仲有一人一份甜品,可以揀haagendaz雪糕或者台中仙草凍。仙草凍幾滑,有

野飲方面,除左佢地既冷泡茶之外,今次我地仲嗌左佢地既手工啤《酉鬼啤酒》,佢地呢款「撥雲霧見蓬萊仙島Hazy IPA」係《2022 AIBA 澳洲國際啤酒大賽》攞過獎😳飲落真係好易入口,帶啲水果既香氣,打住邊爐飲真係好爽😌而朋友就嗌左杯黑糖珍珠鮮奶,賣相好唔錯,同出面既手搖有得fight~飲落唔會太甜,都唔錯。  食到最後仲有一人一份甜品,可以揀haagendaz雪糕或者台中仙草凍。仙草凍幾滑,有啲珍珠、椰果、豆,飯後甜點食碗都幾滿足🥰
最近元朗新開了《牛大人》,沒想到連平日晚上也是座無虛席,人氣果然強勁,想吃的記得記得要先訂座免得白行一趟這次叫了最貴的「澳洲極上和牛套餐」,可以吃到較高級的🥩肉類如安格斯牛小排、手切封門柳、安格斯一口牛肉粒、澳洲和牛M5牛肩卷、豬雪花肉片、北海道十勝豚🐖、章魚珍珠漿等等十分豐富;還有每位贈送M9和牛牛丸兩粒,牛味超濃郁跟平日吃到的牛丸完全不同層次😋🥩肉類方面,最喜歡澳洲和牛M5牛肩卷和安格斯特選牛板腱,肉質嫩滑牛味濃郁,高質😋🥤飲品櫃有多款汽水、樽裝茶、還有自家制台式冷泡茶;另外可以掃QR code點特飲如烏梅汁、金桔椰果…另外有很多台灣配料和小食,如台式蝦餃、鹽酥雞同真豬小香腸… 自助食品區有很多坊間少見的丸類,如芋頭貢丸、香菇貢丸、奶酪蛋腸、仙台揚等等,十分豐富😍這次點了鴛鴦鍋,選了牛大人秘方麻辣鍋和台中蒜頭雞鍋麻辣鍋要了中辣,辣度很足,又麻又辣十分過癮👍🏻蒜頭雞鍋🐔湯底奶白色,有半隻雞、很多菜和蒜粒,十分足料,有香濃的蒜香味,湯底清甜可口😋最後每人送一份甜品🍦大滿足《牛大人台灣火鍋吃到飽》📍元朗元龍街9號形點二期3樓A316號舖

這次點了鴛鴦鍋,選了牛大人秘方麻辣鍋和台中蒜頭雞鍋
麻辣鍋要了中辣,辣度很足,又麻又辣十分過癮👍🏻

最後每人送一份甜品🍦大滿足

《牛大人台灣火鍋吃到飽》
📍元朗元龍街9號形點二期3樓A316號舖
2022-09-09 73 瀏覽
見到好多人話呢間餐廳無限回頭,原因有吃到飽嘅牛肉!勁正!另外,原來牛大人特別挑選「 2022 AIBA 澳洲國際啤酒大賽」,獲獎的台灣手工啤《酉鬼啤酒》「撥雲霧見蓬萊仙島Hazy IPA」獻給各位顧客,點可以唔試?🍃牛肉🍃以任食質素相當不俗,牛肉選擇夠多,今次選擇澳洲極上和牛餐 每位$318(另加一),各牛肉部位、品種皆岩應有盡有,岩曬各位「牛魔王」,真。吃到飽!特別喜歡SRF美國黑牛滿佈均勻大理石油花!也太過油膩呢!🍃湯底🍃台灣鳳梨雞鍋!有著經典古早味,湯底醇厚,口感滑順中,氣味較醇香,加上清熱的與開胃的鳳梨,豐富得來,味道入口自然,不會與食材搶戲。🍃芋頭丸🍃台灣直送芋頭貢丸!粒粒真材實料 ,超多的芋頭粒粒,作為芋頭控的我十分喜歡!口感扎實彈牙,啖咬落去滿口豬肉香同芋香味! 初次品嘗,此貢丸已成功俘虜我的心!🍃海鮮🍃除了牛肉出色之外,海鮮類表現同樣不俗。鮮甜海蝦肉質非常紮實,彈牙;新鮮沙白同樣鮮甜無沙。另外店家的魚滑類令人驚喜!章魚珍珠漿見和蟹籽墨汁漿不常見,味道夠鮮甜,蟹籽墨汁漿更添加粒粒蟹籽,口感脆卜卜!🍃小食🍃如果好掛住台灣既美食,更加可以叫秘製滷鴨舌、小香腸、甘梅酥脆薯、士林

🍃牛肉🍃

🍃湯底🍃

🍃芋頭丸🍃

🍃海鮮🍃
鮮甜,蟹籽墨汁漿更添加粒粒蟹籽,口感脆卜卜!

🍃小食🍃
如果好掛住台灣既美食,更加可以叫秘製滷鴨舌、小香腸、甘梅酥脆薯、士林鹽酥雞等,一解思鄉之愁。

豬肉也不錯!

🍃啤酒🍻
酉鬼啤酒- 撥雲霧見蓬萊仙島 400ml ($68)
得獎手工啤果然實至名歸,淡淡嘅啤酒味加上濃香荔枝果味,酒精順口不會太過霸道 ,女仔都好啱飲。

飲品方面嘅驚喜,尤其是係呢一隻包裝嘅麥仔茶,好飲到雙眼發光,有啲烘焙嘅味道,好似飲緊朱古力咁樣。