2017-05-24 175 瀏覽
成日經過都見爆丼屋咁多人排隊,一早已經想食,咁岩有日5點幾已經係MK,條隊唔算長,一於排一排。等左45分鐘左右,入得!我叫左個甜蝦盛丼,朋友叫左火灸盛丼。對於我個甜蝦盛丼,只可以話,潮流真係一切!唔係咁多人排隊其實佢一D都唔特別。先講爆丼,係嘅,佢冇呃你,個碗咁細要爆都唔係好難,但要話比大家知真係好細碗。至於甜蝦,唔係話特別甜,完全唔值148!仲要比左2包即食紫菜係咩玩法?出面日式餐廳比紫菜都有heart啲,比D包壽司紫菜你呀,即食紫菜真係多謝哂!仲要唔知係咪多人,服務唔太好,好串。(去得MK食野都預左佢唔好,但起碼唔好比人感覺唔好先啦唔該)簡單黎講,我去過唔會再去,亦後悔自己浪費左45分鐘排隊時間及$148。

我叫左個甜蝦盛丼,朋友叫左火灸盛丼。

2017-05-20 176 瀏覽
non-persistent quality and quantity... 😵size of the bowl has been reduced when compared to the last time we visited in March...😵canadian uni is missing.... $238we asked the staff when it's served and they said due to the shortage of supply and thee they hv used 2 types of Japanese sea urchin and 1 from Korean ... wonder why this wasn't mentioned when we made the order 🙄 this is totally different from the last time as well 😡😵 ox tongue is over-grilled and very tough $48😶runny cheese mochi but the

😶runny cheese mochi but the mochi isn't chewy $45

😉salmon belly is accepted $45
💰$441 not a good bargain as the quality dun sound
2017-05-19
$221 (宵夜)
2017-05-18 351 瀏覽
呢間爆丼屋出晒報紙又響旺角,正常時間都要排晒長隊。一心諗住有個5點鐘既機會去食呢間野滿足下自己。點知又希望越大失望越大。事關望見個餐牌, (雖然我應該睇清楚先份) 發見完來全天候都得一個menu。仲要個起步位都成$130 。 一件污兩件穢。就點高價少少的食物開心一下。未到食既時候都feel 到呢度始終係旺角,收你成舊水個飯都係好似 譚仔咁既service 。個飯黎到見到D魚生都一般新鮮。同圖片都幾大出入。仲有既係份量其實唔多,但感覺就好似有好多魚生Pet 左響個飯上面。以男仔既speed..加埋佢係凍野... 15分鐘就食左舊幾水落肚。只可以話idea 唔錯,但旺角始終係旺...做唔到日本野果度休閒既感覺。
呢間爆丼屋出晒報紙又響旺角,正常時間都要排晒長隊。

個飯黎到見到D魚生都一般新鮮。同圖片都幾大出入。

2017-04-27
2017-05-16 155 瀏覽
見雜誌介紹,身邊亦有很多朋友試過一致好評,一直心郁郁想試終於抽時間約朋友黎依間試下一早聽聞長期都要排長龍朋友因為放假,佢好醒目地早左到拎定飛去等位我大約七點去到,等左大約10 分鐘就入得了(朋友大約1840到)隔離台d 爆丼好吸引隔離飯香三文魚火山盛丼我地係三文魚狂😈厚切三文魚粒配鱆魚粒、呑拿魚蓉-賣相幾吸引,刺身都新鮮-D 飯都幾多下!!不過我地食得哂,一粒飯都冇浪費🤤-P.S 45 分鐘之前,朋友仲食左梳乎厘,朱古力奶同埋兩隻雞翼,居然有人大食過我🐷-爆丼後,佢仲話要食甜品。女人天生有兩個胃🙄
見雜誌介紹,身邊亦有很多朋友試過
一致好評,一直心郁郁想試
終於抽時間約朋友黎依間試下
一早聽聞長期都要排長龍

朋友因為放假,佢好醒目地早左到拎定飛去等位

我大約七點去到,等左大約10 分鐘就入得了
(朋友大約1840到)
隔離台d 爆丼好吸引
隔離飯香

三文魚火山盛丼
我地係三文魚狂😈
厚切三文魚粒配鱆魚粒、呑拿魚蓉-
賣相幾吸引,刺身都新鮮-
D 飯都幾多下!!不過我地食得哂,一粒飯都冇浪費🤤
爆丼後,佢仲話要食甜品。女人天生有兩個胃🙄
2017-05-12 252 瀏覽
晚上在旺角睇完29+1, 十點半其他地方冇乜嘢食,見冇左人龍諗住試下, 點知就中伏啦, 海膽完全唔新鮮, 比起旺角某啲賣手捲嘅地方仲差, 其次左口魚好靭, 其他魚生都唔算太新鮮, 只係一般超市或者自助餐水準, 仲要紫菜係分開比包獨立紫菜你, 我都未見過日本餐廳會比包獨立紫菜。 價錢仲要係偏貴完全唔值。 都唔明點解會咁多人排隊, 完全係劣食, 唔使排隊我都唔會去, 何況咁多人排隊, 都唔知嗰一百個正評係點樣黎嘅, 嗰啲人應該冇味覺。
2017-05-11
$200 (宵夜)
2017-05-12 219 瀏覽
近期興起食魚生丼飯,呢間爆丼屋名乎其實非常爆,經常見門口好多人等位,今日可能係平日又時間尚早,唔太多人,等十幾分鐘就有位啦。三文魚火山盛丼 $128三文魚,吞拿魚蓉,玉子火灸盛丼 $148三文魚,左囗魚裙邊,帶子,松葉蟹棒(其實即蟹柳)和生蛋從相片睇兩碗丼飯都很澎湃的樣子,但實際上飯碗並不大,以呢個份量而言價錢偏貴了。雖然份量不大但還好魚生都頗新鮮肥美,比例上亦不算太小,每款3-4片最有驚喜應該是這個飯素,加入後令原本平平無奇的白飯升華十倍就算冇其他配菜都香口美味。總括而言味道ok但沒有驚喜。

三文魚火山盛丼 $128
三文魚,吞拿魚蓉,玉子

火灸盛丼 $148
三文魚,左囗魚裙邊,帶子,松葉蟹棒(其實即蟹柳)和生蛋

最有驚喜應該是這個飯素,加入後令原本平平無奇的白飯升華十倍
就算冇其他配菜都香口美味。

總括而言味道ok但沒有驚喜。
10 分鐘 (堂食)
2017-05-08 143 瀏覽
平時經過旺角,呢間餐廳既等位人數都係爆滿,好期心推使下,今日咁岩去開旺角行街,就去等一等,試一試佢有幾吸引喇。點左呢個四重火山盛丼,入面有蟹肉、拖羅蓉、海膽同三文魚籽,黎到果陣真係嚇一嚇親,點解可以咁高既,成座山咁,真係好誇張。對住佢,真係唔知由邊到食起好,哈哈XD不過食材尚算新鮮,無咩雪味,而且因為有多款食材,口感都好豐富。可惜真係太大碗既關係,我盡哂全力都KO唔哂,可能呢碗野都係岩男仔食量多D

下午茶
2017-05-07 160 瀏覽
由日本流行到香港相信好多人都鐘意食丼飯。唔知大家有無試過旺角爆紅爆丼屋既丼飯呢? 我就無,所以要去試下。三文魚火山盛丼 $128 賣相好吸引,新鮮程度一般。火焰盛丼 $135 : 有帶子﹑三文魚﹑左口魚﹑蟹柳,帶子特別大片肥美。

三文魚火山盛丼 $128 賣相好吸引,新鮮程度一般。

2017-05-06 180 瀏覽
今天和友人來到旺角一間很火紅的丼屋日本餐廳晚餐。一直都很想試試它傳說中很彭湃的爆丼飯,但由於它不接受訂座 而它的人龍也太誇張了。沒有超強耐性真的不用來。今天我們大約6點半來輪候,等到了大約8點終於可入座了(對……等了大約個半鐘,青春就是這樣流逝了……)我們點了前菜燒牛舌、招牌四重火山盛丼、三色海膽盛丼、火焰盛丼。燒牛舌:肉身頗軟多汁,不會燒得太過火,很可口。四重火山盛丼: 包括有松葉蟹肉、三文魚籽、加拿大海膽、拖羅蓉,材料頗新鮮,沒有怪味。賣相真的很誇張吸引。三色海膽盛丼: 海膽頗新鮮,沒有怪味,個口即溶,感到每一口都是脂肪,頗膩。火焰盛丼: 用料也是很足,頗新鮮, 但也是頗膩。食到下層終於明它們為什麼那麽彭湃,因它底下的米飯很多,堆滿成座山似的,所以我們每碗丼也剩下頗多飯。坦白說,它的價錢偏貴,同樣價錢在旺角或尖沙咀有很多其他選擇,而且人龍太誇張了,我想應該不會再來了。
燒牛舌:肉身頗軟多汁,不會燒得太過火,很可口。
火焰盛丼: 用料也是很足,頗新鮮, 但也是頗膩。

2017-05-05
90 分鐘 (堂食)
  • 三色海膽盛丼
  • 四重火山盛丼
2017-05-06 213 瀏覽
次次晚上經開爆丼屋門口都會見到長長人龍,閑閑地都要等一個鐘先有得食。今日難得一早嚟到旺角見到門口冇乜人就緊係要試吓佢嘅午市套餐。點選完套餐後侍應會奉上前菜一客 蒲燒鰻魚盛丼平時好少叫鰻魚,今次就試下佢有咩唔同。唔好睇佢好似細細碗咁,就以為唔會飽。食食下你就會知道食晒係好飽。講返鰻魚肉質好厚身,講真都幾好食帆立貝三文魚盛丼刺身好新鮮(午市套餐都只係$70)真係好抵食不過店舖座位位置就比較窄身咗啲。如果想同朋友暢談就比較麻煩。

點選完套餐後侍應會奉上前菜一客

蒲燒鰻魚盛丼

平時好少叫鰻魚,今次就試下佢有咩唔同。
唔好睇佢好似細細碗咁,就以為唔會飽。
食食下你就會知道食晒係好飽。

講返鰻魚肉質好厚身,講真都幾好食

帆立貝三文魚盛丼

刺身好新鮮(午市套餐都只係$70)
真係好抵食

不過店舖座位位置就比較窄身咗啲。
如果想同朋友暢談就比較麻煩。
2017-05-01
2017-05-05 210 瀏覽
本人特別鍾情於日本美食 經朋友介紹下試下呢間人氣爆燈嘅餐廳 每次經過門口都大排長龍 一於入去試下見到呢碗牛肉飯份量十足 牛肉夠嫩口 重牛味重點係隻蛋黃 整爛隻蛋黃啲汁流曬落去 加埋啲飯一齊食 簡直去咗另外一個層次 食一碗夠曬飽另外試多個三文魚帶子飯 帶子味道鮮甜 三文魚好重魚油香味 其實好想試埋其他 可惜胃只有一個

見到呢碗牛肉飯份量十足 牛肉夠嫩口 重牛味

另外試多個三文魚帶子飯 帶子味道鮮甜 三文魚好重魚油香味
其實好想試埋其他 可惜胃只有一個
2017-05-03 175 瀏覽
坐位太小。安排位置不好。東西不是真的大到⋯⋯⋯200多不如放題。下次難幫襯。小孩千萬不能去。服務生態度又不好。東西牛排還可以。其他真的不值得。我本請朋友吃飯三個人坐兩個人位置還很擠⋯⋯不安排就是等⋯我等了一小時最後還是坐兩人位。氣死
2017-05-03 176 瀏覽
難得放假可以訓到十一點幾 全日冇野要做既感覺真係好 可惜女朋友又約左人 自己一條友悶悶地冇理由仲要屈係屋企咁慘 緊係要對自己好啲!! 一直都想試下爆丼屋 難得得閒就決定去試下出到旺角又唔係好多人 仲以為假期實會迫爆旺角 去到門口又真係得幾個人等緊咋堝 我等左十分鐘就已經有位啦 一坐低 餐牌都唔洗睇直接叫個海膽飯 我好清楚自己係為海膽而尼 平時睇相已經覺得個海膽飯好澎湃 見到實物直頭嘩一聲 唔理啦食左先講!!好興奮咁食第一啖 咦苦既?唔緊要 應該係有三款海膽既 第二啖 嘩有啲料到堝 我好怕腥味但哩款海膽真係冇腥味 食完一啖好想即刻食第二啖 口感濃郁 甜度都算高 恕我見識少 人生第一次一次過食咁多海膽 都總算冇令我失望 不過坦白講一次過食咁多海膽都幾漏 下次都係的埋女朋友尼share好啲
2017-05-01
10 分鐘 (堂食)
午餐
2017-04-26 682 瀏覽
自問唔係大胃王,食放題好少回本⋯咁岩今晚天氣又濕又熱,想食下刺身又唔想食太多飯,爆丼屋算係唔錯選擇,人均$150但已經飽到食唔哂佢出名餸多飯少,名副其實,岩哂我呢個唔太鍾意食飯既小朋友。佢嘅飯落咗壽司醋調味,小小暖,配搭舖向上邊涼涼地嘅刺身,幾啱夏天食。海膽尚算鮮甜,配飯幾夾。火焰盛丼舖滿火灼刺身,配合蛋汁,每口飯都心滿意足我見有人批評呢度刺身唔夠好食,但我份人比較中肯,如果你俾$150但要求酒店級嘅質素係冇可能,以人均$150蚊消費來講,佢係合格既~

北海豐盛丼
火焰盛丼舖滿火灼刺身,配合蛋汁,每口飯都心滿意足
2017-04-24 619 瀏覽
話說最近腸胃不好不能吃太多生冷野,這家店偏偏有個蓋飯滿足到我唔食得又想食既慾望,就係呢個火焰盛丼喇!食左一半已經飽飽地;佢D飯幾好食,食唔晒有D可惜。呢個餐包埋面豉湯~CP值很高, 會再去的!
2017-04-23
外賣送餐