2018-02-13 313 瀏覽
下午行經見有爆丼屋,見portion 好大又多入去試下,坐低我們兩位點了一個三文魚火山盛丼一個同D小食,落order 的服務員話新年其間要一人落一客 丼order ,我說門口有寫明嗎?她说沒有,她要我們點兩個小食代替,我覺得好小家,如有最低消费應在門口贴上說明,不應坐低落order 才說,而且餐廳音樂太大嘈吵。
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀爆丼屋其實都可以話係香港既網紅店😝😝⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀事關每次黎到,都總係大排長龍😳😳即使係平日,都依然門庭若市😳⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀今次就特登試左佢款過年丼!d三文魚籽真係多到滿瀉😍😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣爆丼屋顧名思義即擅長用不同食材,堆砌成各種滿溢的丼飯,堪稱視覺效果驚人,呃like神器,而廚房則由曾任半島大廚的Tony師傅主理😎⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣盤滿缽滿三文魚籽丼💲238💭至少都有2-300粒三文魚籽😳😳💭粒粒都爆漿,誠意滿滿😍😍💭中層則鋪滿拖羅魚蓉🤤🤤💭意為味道增添多一個層次😎💭建議可以配埋紫菜食,自製壽司💭可惜食得多都係會漏😣味道唔算出色💭最好約多幾個fd去食,確保唔浪費😆💭不過勝在意頭十足,夠晒應節😝😝⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2⃣一番海老蟹丼💲258 (推介👍🏻)💭兩隻牡丹蝦超新鮮!啖啖肉!💭第一次食龍蝦蝦膏,好濃郁超鮮😍💭松葉蟹腳已經拆左殼🤤🤤當刺身食💭但味道無平時煮熟既咁多汁味美😭⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀3⃣
爆丼屋其實都可以話係
香港既網紅店😝😝
事關每次黎到,
都總係大排長龍😳😳
即使係平日,都依然門庭若市😳
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
今次就特登試左佢款過年丼!
d三文魚籽真係多到滿瀉😍😍
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣盤滿缽滿三文魚籽丼💲238
💭至少都有2-300粒三文魚籽😳😳
💭粒粒都爆漿,誠意滿滿😍😍
💭中層則鋪滿拖羅魚蓉🤤🤤
💭意為味道增添多一個層次😎
💭建議可以配埋紫菜食,自製壽司
💭可惜食得多都係會漏😣味道唔算出色
💭最好約多幾個fd去食,確保唔浪費😆
💭不過勝在意頭十足,夠晒應節😝😝
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2⃣一番海老蟹丼💲258 (推介👍🏻)
💭兩隻牡丹蝦超新鮮!啖啖肉!
💭第一次食龍蝦蝦膏,好濃郁超鮮😍
💭松葉蟹腳已經拆左殼🤤🤤當刺身
💭但味道無平時煮熟既咁多汁味美😭
3⃣博多煙燻味鳥伴牛油果💲68
💭第一次食生雞肉,好刺激😆😆
💭其實食落似煙燻三文魚🤔
💭又似厚切煙燻火腿既味道🤔
💭夾埋洋蔥同牛油果食都幾新奇😍
💭作為嚐鮮都不錯,但未必會再戰😏
🔘現凡惠顧送爆丼屋利是封一套
🔘每套六個,數量有限,送完即止 ⠀
⠀⠀⠀⠀
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
2018-02-07 213 瀏覽
星期日未夠六點,係旺角諗起爆丼屋就打算試一試佢,點知已經開始排隊,香港已經變成咩都要排隊嘅城市。場內非常狹窄,被安排係八人長枱中間位,成餐飯起左四五次身,同隔離貼到實咁坐,郁都唔敢郁。三色海膽丼其實冇想像咁大碗,手掌大小左右海膽OK冇腥臭味,其中一種海膽味道好淡,不過整體OK不斷食到脆嘅野,以為係因為海膽燒過有D焦,食到尾忍唔住睇下,原來係刺狀嘅野,................嗯。呢個價錢,呢個環境,我有好多好啲嘅選擇。
星期日未夠六點,係旺角諗起爆丼屋就打算試一試佢,
點知已經開始排隊,香港已經變成咩都要排隊嘅城市。
場內非常狹窄,被安排係八人長枱中間位,成餐飯起左四五次身,
同隔離貼到實咁坐,郁都唔敢郁。
三色海膽丼
其實冇想像咁大碗,手掌大小左右
海膽OK冇腥臭味,其中一種海膽味道好淡,不過整體OK
不斷食到脆嘅野,以為係因為海膽燒過有D焦,
食到尾忍唔住睇下,原來係刺狀嘅野,
................嗯。

呢個價錢,呢個環境,我有好多好啲嘅選擇。
2018-02-04
10 分鐘 (堂食)
2018-02-03 576 瀏覽
這是我的第一個食評,因為平日懶惰,但是這餐令人難忘,十分不開心的晚餐,即使要寫夠200字才可以評哭臉,我也會有耐心的打夠200字😊餐廳外面人龍很長,於是十分好奇也排了個隊。 等待26桌,用時約半個小時,因為有90分鐘用餐限制🚫 進門之前店員會讓你先落單,隨便看一看餐牌,大約都要150+一個丼,店員也會推薦很貴的餐給您😊 一進門,簡直傻眼,知道香港土地問題嚴重,但是這間餐廳可以安排兩個人擠在大多數香港餐廳的一人座位,比快餐店的座位還擠喔,就算顧客想坐寬敞一點,店員也會善意勸告你乖乖擠著吧。 於是我以為食物很厲害,點了兩個餐,抱歉不記得具體哪兩個,喔,有一個是火焰盛丼(看推薦菜式想起來的)真的很‘好吃’,壽司飯超級酸,刺身也並不新鮮。寫到這裡,字數算是夠了,總結一句:食物售賣的十分貴,也很不好吃,加上不人道的座位安排,反正就是一生黑😃
2018-02-03
2018-01-27 574 瀏覽
爆丼屋好多朋友介紹我去食但次次行過都勁多人排隊, 今次特登早D去排. 好在唔係等左好耐. 四重火山盛丼 $298一放上枱, 已經想大叫, 實在好大碗啊, 真係名不虛傳. 拖羅蓉堆到成座山禁高, Menu話個拖羅蓉用左赤身, 甜蝦, 劍魚腩, 帆立貝, 紋甲魷魚, 三文魚籽一齊剁碎,  佢望落好似剁得好碎, 但咬落都好有口感.  海膽顏色鮮黃, 超新鮮, 超鮮甜三文魚籽多到跌晒落地, 松葉蟹肉 好有蟹味
爆丼屋好多朋友介紹我去食
但次次行過都勁多人排隊, 今次特登早D去排.
好在唔係等左好耐.

四重火山盛丼 $298
一放上枱, 已經想大叫,

實在好大碗啊, 真係名不虛傳.

一齊剁碎,
 佢望落好似剁得好碎, 但咬落都好有口感.

海膽顏色鮮黃, 超新鮮, 超鮮甜
三文魚籽多到跌晒落地,
松葉蟹肉 好有蟹味

2018-01-23 733 瀏覽
每次經過爆丼屋呢間人氣食肆,都會條長長既人龍嚇親,呢間主打丼飯既人氣熱店開左好似一年幾,以超大碗分量突圍而出。雖然坊間一直有傳言佢其實名過於實,大碗係大在飯多,掀開上面d餸其實下面都係飯,呢次經過見到條隊又唔係話特別長,就同幾個fd過黎試下。一望Menu就覺得眼花繚亂,好多食材都係日本直接空運過黎,好似連大廚都係猛料,話係半島酒店度做過,選擇困難症真係死得,不過我地同行四個人都千辛萬苦揀左3個丼。爆盛慢燒牛肉丼,牛肉切薄片,顏色粉嫩約7成熟,一層一層以人手將牛肉鋪係飯上面形成一座「肉山」,不過因為d牛肉唔係特別肥,所以咬起身有d「鞋」。但最後淋係座「肉山」上既Washabi忌廉汁頗為加分,酸酸咪咪咁有助中和左牛肉既油膩感。賣相的確係好吸引既,但味道只係正常,不過佢既分量值得狗衝。三色海膽盛丼,承惠$238,小小碗上面鋪滿海膽,顏色金黃燦爛,口感超creamy,而且好香,聞落去有陣海水味。尤其係中間最上面個層海膽,入口即溶,軟綿綿咁係條脷化開。將海膽、蛋黃同飯撈埋一齊,每粒飯都被海膽包裹著,鮮甜包著香甜,就算成碗食曬,都唔會話特別「漏」。火焰盛丼($145),係3個丼入面唯一一個有少少令

2058 瀏覽

火焰盛丼($145),係3個丼入面唯一一個有少少令我失望既。因為個丼上檯之後既份量好得Menu圖片既一半。呢個丼有三文魚片、蟹柳、帶子仲有一個生既蛋黃鋪面,經過火炙後略帶焦香,但食物既味道中規中矩,唔係特別驚艷。

爆丼屋如果但論視覺效果真係贏曬,影相呃Like真係一流,但係食物既味道真係一般。不過爆丼爆丼,真有d爆到滿瀉,4個人人均計埋加1就大概140蚊,唔可以話唔抵既,因為一定飽!
2018-01-13
15 分鐘 (堂食)
  • 三色海膽盛丼
2018-01-19 780 瀏覽
仲記得2017年年頭,無意中行過山東街發現新開嘅爆丼屋,當時已經係晚上9點半,所以冇乜人等位就入咗去試,叫咗兩個丼同勁爆蟹籽沙律,當時個丼真係眼前一亮,三文魚籽滿到瀉,亦係極新鮮晶瑩剔透果種。之後各大KOL爭相報導,令爆丼屋一舉成名,成為人氣長龍店,我就再冇食過。今日突然間想食,於是行去攞飛,發覺唔係太多人等位,餐廳入面亦有不少空位,好快就有得入座。四重火山盛丼 顧名思義呢個丼有四種材料三文魚籽、蟹肉、吞拿魚蓉同加大拿大海膽,同之前d三文魚籽多到瀉嘅丼相比,今日呢個顯然欠震撼感!再者三文魚籽新鮮度欠奉,幸好冇鯹味但欠缺鮮味,外貌睇起嚟亦未見當初嘅瞐瑩剔透。蟹肉冇蟹味,吞拿魚蓉顏色暗淡,大海膽都係一般般 !一番海老蟹丼  個賣相一般般啦,有牡丹蝦、蟹腳、龍蝦羔(其實食唔出係乜羔)同藍色嘅蝦籽,同樣地d蝦同蟹都無鮮味,d蟹腳仲水汪汪咁!      跟丼這個麵士湯,入面係有d紅蘿蔔片,但味道偏鹹。點解香港嘅食店絕大部分都唔能夠保持水準?!

一番海老蟹丼

跟丼這個麵士湯,入面係有d紅蘿蔔片,但味道偏鹹。

點解香港嘅食店絕大部分都唔能夠保持水準?!
2017-12-13
2018-01-18 389 瀏覽
聽左好耐既爆丼屋,排隊既人龍永遠都係甘多人,終於我都要黎試下喇!好彩朋友先去拎飛朋友排左半個鐘,去到就入得。丼飯款式唔多,愛好海膽既我,見到好多人叫三式海膽飯我對眼發晒光喇!視覺享受手機食完就到我食喇喎海膽都算甜、算新鮮。依個價錢同質料比想像中要好味!仲送左二包紫菜,可以包住食。如果送多幾包就更好更外叫左蟹子沙津。嘩~啲蟹子多到....多到我用黎送我既海膽飯,一樣襯又好味下次會再來食難怪人龍一直未減退
朋友排左半個鐘,去到就入得。

丼飯款式唔多,愛好海膽既我,見到好多人叫三式海膽飯
我對眼發晒光喇!

視覺享受
手機食完就到我食喇喎
海膽都算甜、算新鮮。
依個價錢同質料比想像中要好味!

仲送左二包紫菜,可以包住食。
如果送多幾包就更好

更外叫左蟹子沙津。嘩~啲蟹子多到....

多到我用黎送我既海膽飯,一樣襯又好味

下次會再來食
難怪人龍一直未減退

2018-01-18 713 瀏覽
諗返上次食海膽飯已經係東京之行嘅事,所以心血來潮去試試前排好hit嘅爆丼!💥🍚呢度海膽丼用咗三款唔同嘅海膽,分別來自加拿大、韓國,同埋我最期待嘅北海道🤤🤤北海道海膽份量最多最靚仔,Size中挺嘅海膽肉瓣瓣分別,食落creamy唔苦澀😆👌🏼中間長身大大片嘅加拿大貨質感較厚實,咬落爽口啖啖肉,仲食到少少海水鮮味🌊😋後面較細片嘅韓國出品反而最甘甜,加埋隻鵪鶉蛋黃撈飯,真係滿足哂我想飛過日本嘅願望!🤪🤣呢碗大堆頭到「爆」嘅丼更加足料!🤣🤣入面有哂鮮松葉蟹肉、海膽、三文魚籽,同埋用左赤身、甜蝦、劍魚腩、帆立貝、魷魚、三文魚籽整嘅拖羅蓉。三文魚籽鮮度色澤都唔錯,拖羅蓉如果唔剁咁蓉,保留更多粒粒咬口會更好!

三色海膽盛丼

呢碗大堆頭到「爆」嘅丼更加足料!🤣🤣
2017-12-21
30 分鐘 (堂食)
三色海膽盛丼
2018-01-17 244 瀏覽
聞說爆丼屋一直人氣高企,無時無刻都有人等位,於是百忙抽空嚐一嚐它的味道。三色海膽盛丼 -當侍應把飯送到枱上,場面是震撼的、驚訝的。整碗飯鋪滿了海膽,中間放了一個蛋黃,而海膽表面用火槍輕輕燒過,令它散發出一陣淡淡的焦香,倍加層次。海膽新鮮,口感豐富,每口飯都拌著海膽,夫復何求。燒鰻魚丼-鰻魚份量十分多,而每件都肥大肉厚,沒有腥味,中間配上溫泉蛋,白飯混上蛋黃和鰻魚汁,令人垂涎三尺,感覺就好像去了東京一樣。

2018-01-15 371 瀏覽
終於同老公去爆丼屋一嚐 三色海膽飯,真係好好好正,好好好味😋。加埋一人一隻大大隻牡丹蝦🦐及新鮮赤貝,真係超大滿足👍🏻。吾怪之成日都咁多人,連遊客都吾放過。真心會再去幫襯
2018-01-14
買了票在新寶看電影,在附近吃午飯再去看電影。平日經過豉油街看見這店很多人在等候,這次就去試試,在日本吃過魚生丼後一直很掛念,順便一解思鄉之情大概等了半小時就有空位,可能店內很忙,侍應們都沒有理會我們。點餐後大概等了十五分鐘就到餐了。這個慢燒牛肉盛丼,賣相與red rock的燒炙牛肉飯。滿心歡喜可以在香港再嚐日本的味道,但牛肉煮過頭了,非常韌。沙律汁太多,令到飯吃起來太濕。$108來說,這份量實在太少了。這個三文魚火山盛丼,要來拍照「呃like」就很好,吃下去就像在吃橡皮擦一樣,沒有味道之餘韌得很。吞拿魚蓉又是沒有味道,整頓飯都不知道是在吃甚麼。所以這間餐廳真的可以不用試,亦不用再試。
買了票在新寶看電影,在附近吃午飯再去看電影。

慢燒牛肉盛丼
這個慢燒牛肉盛丼,賣相與red rock的燒炙牛肉飯。
三文魚火山盛丼
所以這間餐廳真的可以不用試,亦不用再試。
2018-01-05
30 分鐘 (堂食)
2018-01-13 285 瀏覽
基本上食品和預期差不多,但由於飯不是用珍珠米,整體出來的效果就不像是「日本丼」,加上環境實在太擠,旁邊的人又在不停的聊天,有點影響了吃飯的心情。但以這個價錢也應該是差不多了!
2018-01-09 350 瀏覽
呢間鋪頭之前人氣極盛,成日都要排長長嘅龍,今日經過旺角,見到竟然冇乜人排,就即刻攞咗位先!呢度主要係以唔同形式嘅刺身丼飯為主,食材仲好新鮮添,因為鋪滿左飯嘅表面,多到滿寫咁滯,所以就叫做爆丼!我點左個一番海老蟹盛丼,一黎到已經俾佢嘅份量嚇親,都怕一個人會食唔晒。松葉蟹腳刺身鮮甜味美,完全唔帶腥味。加上蟹刺身獨有嘅質感,oishiiiiiii!牡丹蝦肥美爽口,帶黏性,又係超級鮮甜。最後再以甜美幼滑嘅龍蝦膏同蟹籽拌飯,超滿足!

牡丹蝦肥美爽口,帶黏性,又係超級鮮甜。

最後再以甜美幼滑嘅龍蝦膏同蟹籽拌飯,超滿足!

2018-01-08 313 瀏覽
除左係日本食過咁爆的丼,香港確實少吖!來到旺角見到間“爆丼屋”,聽個名都唔知有幾爆,同個朋友叫左兩款,到左先知,真係同張相一樣的,平時d圖同真相都有好大差別,但今次係真的😂。我叫左個鰻魚,以為得個樣啦,點知都幾香口,唔多骨,口感即刻加分。