2023-02-17 33 瀏覽
><店員表示餐廳每日會新鮮拎貨 所以可以問下當日推介食材白飯魚乾/鱈魚乾($58)下酒小食 鱈魚乾易咬開細小白飯魚堆疊成微脆魚乾入門廚師發辦套餐($588)煙三文魚沙律 伴分子料理細緻泡沫 睇得又食得鐵板海鮮兩品黑松露牛油帶子帶子已經清理乾淨 飲埋精華原汁原味蒜蓉鮑魚輕輕一拮就離殼爽彈軟腍 蒜蓉味好香鐵板肉類一品原塊雞扒帶點焦香蘸嘅醬汁很搭配澳洲牛柳粒($238)方塊粒 中間仍粉嫩柔軟得很 炸蒜片好香宮城縣厚切黑豚扒($288)豐沛肉汁 厚切都軟嫩炒飯唔油膩 炒得乾爽甜品紅豆金箔多士Kirin / Red horse 生啤($88)><><><><><><><><><><><燚大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖
店員表示餐廳每日會新鮮拎貨
所以可以問下當日推介食材
白飯魚乾/鱈魚乾($58)
下酒小食 鱈魚乾易咬開
細小白飯魚堆疊成微脆魚乾
入門廚師發辦套餐($588)
煙三文魚沙律

爽彈軟腍 蒜蓉味好香
鐵板肉類一品
原塊雞扒帶點焦香
蘸嘅醬汁很搭配
澳洲牛柳粒($238)
方塊粒 中間仍粉嫩
柔軟得很 炸蒜片好香
宮城縣厚切黑豚扒($288)
豐沛肉汁 厚切都軟嫩
炒飯
唔油膩 炒得乾爽
紅豆金箔多士
Kirin / Red horse 生啤($88)
><><><><><><><><><><><

大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖
一間木屋好隱秘長期關閉,按鈴推門而入黑紫色格調環境細細得2-3 張檯,留意有個魚缸係頂部幾有趣。其實係期待已久既鐵板燒,雖然連字(燚)都未識讀,初嚐鐵板燒Omakase特別興奮🤭入門級$588/pp VS 季節限定級 $788/pp👉🏽經濟效益黎講,入門級足夠🤘🏽 季節限定就係多左前菜(溫泉蛋) 、海帶豆腐麵豉湯、沙律好似靚啲,肉類可以揀牛柳✿ ✿ ✿ 入門級 Omakase ✿ ✿ ✿❥ 三文魚菠蘿沙律菜配旁邊黑醋汁泡泡🫧,口感新穎❥ 鐵板海鮮两品鉄板焼き海鮮(2種類)擺盆超靚仔🥹黑松露牛油汁帶子 - 浸住滿滿牛油汁,黑松露超多,帶子新鮮日本蒜蓉蟶子 - 蒜蓉香口,蟶子爽口❥ 越南特大虎蝦 $108 (追加)2 隻蝦超爽口新鮮,蟹膏煮成汁特別唔錯👍🏽❥ 鐵板肉類一品鉄板焼き肉(1種類)Teppanyaki Meat (1 Type)只有雞 or 豚肉揀,都試左宮崎厚切黑豚扒 👉🏽唔韌,蘸牛油汁,油香唔錯鐵板雞 👉🏽搭配醬汁特別係菜汁,似燒汁味,雞嫩滑緊緻,推介食雞🙌🏼❥ 炒飯チャーハン中規中矩❥ 甜品デザート熱焦糖多士 紅豆金箔凍多士 ❥ KaRin麒麟 $88好大支!酒量差啲都一個

入門級$588/pp VS 季節限定級 $788/pp

✿ ✿ ✿ 入門級 Omakase ✿ ✿ ✿

❥ 三文魚菠蘿沙律菜
配旁邊黑醋汁泡泡🫧,口感新穎
鐵板海鮮二品

❥ 鐵板海鮮两品
鉄板焼き海鮮(2種類)

擺盆超靚仔🥹
黑松露牛油汁帶子 - 浸住滿滿牛油汁,黑松露超多,帶子新鮮
日本蒜蓉蟶子 - 蒜蓉香口,蟶子爽口
越南特大虎蝦

❥ 越南特大虎蝦 $108 (追加)
2 隻蝦超爽口新鮮,蟹膏煮成汁特別唔錯👍🏽

❥ 鐵板肉類一品

只有雞 or 豚肉揀,都試左
宮崎厚切黑豚扒 👉🏽唔韌,蘸牛油汁,油香唔錯

❥ 炒飯

✿人均:$ ₈ ₀ ₀

鐵板海鮮二品
越南特大虎蝦
2023-02-12 635 瀏覽
燚 📍大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖━大埔都有鐵板燒店😲 仲要係法日fusion我地嗰日嗌咗一個季節限定廚師發辦套餐($788 +10%)再加單點━🥗 沙律▶︎ 火腿包住沙律菜 旁邊係干邑泡沫 另外配有菠蘿同番茄仔 ▶︎ 食落幾清新 唔會過鹹or唔夠味 ▶︎ 泡沫係有少少甜味同酸味 幾神奇😂好味指數:●●●●◯━🥚 前菜▶︎ 魚子醬配日本溫泉蛋 ▶︎ 蛋黃呈橙紅色且蛋香濃郁 加埋魚子醬嘅少少鹹味都幾夾👍🏻好味指數:●●●●◐━🐚 鐵板海鮮兩品▶︎ 今次嘅海鮮係扇貝同鮑魚 每樣都有兩隻▶︎ 扇貝加咗黑松露 鹽等 調味幾重手 肉唔大不過幾新鮮 而且冇沙 ▶︎ 至於鮑魚就係用咗蒜蓉 鐘意佢蒜蓉調味唔會太油or重口 係有少少甜味嗰種 🫶🏻▶︎ 另外配上同沙律唔同嘅柚子海鹽泡沫 幾創新😲好味指數:●●●●◯━🦐 越南特大虎蝦 $108 +10%▶︎ 虎蝦被切成兩塊 而蝦頭係另外煎香嘅最後上菜前會加上蝦膏蝦油 ▶︎ 肉質都彈牙爽脆 亦食到蝦膏味好味指數:●●●◐◯━🦪 廣島蠔 $108 +10%▶︎ 三隻燒廣島蠔 會配上蔬菜碎粒▶︎ 蠔嘅熟度適中 都冇乜腥味👌🏻好味指數:●●●◯◯━🥩 鐵板肉類一品▶︎ 肉類選擇豐富

📍大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖

▶︎ 三隻燒廣島蠔 會配上蔬菜碎粒
▶︎ 蠔嘅熟度適中 都冇乜腥味👌🏻
好味指數:●●●◯◯

🥩 鐵板肉類一品
▶︎ 肉類選擇豐富 我地就嗌咗牛同揀咗五成熟 會配上炸蒜片 wasabi 同埋黑椒鹽
▶︎ 牛嘅厚度同顏色幾吸引 食落汁水都豐富 而且唔會肥膩🤟🏻

🐷 宮城縣厚切黑豚扒 $288 +10%
▶︎ 嗌肉好少會嗌豬肉 但呢個豬扒有驚喜! 一大塊厚切豬扒配上秘製菠蘿醬汁
▶︎ 豬扒肉味重過牛添😲 不過冇豬腥味 而且唔油膩 肉汁都keep到 👍🏻

🍚 炒飯
▶︎ 見住師傅炒飯係好治愈嘅過程 整體係蛋炒飯 最後仲會加上一隻大蝦🦐
▶︎ 食落粒粒分明 唔會好油 而且蛋量都幾足🤣

🍵 湯
▶︎ 味噌湯 仲有朵好似花嘅豆腐😗
▶︎ 味噌湯唔會好鹹 合格合格👌🏻

🍨 甜品
▶︎ 最後嘅甜品係紅豆多士
▶︎ 係Good ending! 因為多士底酥脆 上面嘅白色部分清爽而不甜膩 紅豆蓉都唔太甜😆

午餐
2023-02-12 25 瀏覽
📍燚💡大埔今次黎左間隱世既鐵板燒,完全係靠朋友推介再睇openrice先知既,夠多人讚🥰黎到門口真係好低調又有d神秘感,木門隱秘閂埋,㩒鐘就有人開門,入面燈光好有feel,位置唔多,有d似包箱😂想食既真係要book定位💓首先入去揀咗個入門鐵板燒set($788)前菜係 Smoke salmon salads🐠擺盤非常靚,有好多柚子味泡泡包圍着食物,新鮮沙律菜配煙三文魚加上黑醋,酸酸地開胃鐵板海鮮🦞有兩隻大蟶子,同埋蒜蓉鮑魚,兩樣都非常新鮮,鮮味十足🥹💓點埋側邊有子鹽泡泡色將海鮮嘅鮮味提出😍鐵板肉類-雞肉一樣上枱買盤都好精緻😍雞肉質厚實,表面煎得焦香,點上柚子醬好清新大蝦炒飯炒飯炒得粒粒金黃分明,蝦爽口大隻,望到佢炒夠哂鑊氣湯-海帶豆腐麵豉湯師傳刀工非常之好,豆腐切得好有心思,cc分明😆甜品-吉士紅豆醬多士細細塊但真係好滋味,好岩作為完結另外仲散叫左d試下北海道刺身級帶子($138)帶子大大粒煎得金黃色爽口彈牙,帶子下便放咗個黃瓜,兩度簡直好似藝術品咁😍上面仲放咗黑松露,側邊有泡泡都係柚子味🫧澳洲牛柳粒($238)牛🐄柳粒揀咗五成熟,非常鮮嫩冇牛香,側邊放咗少少竹炭鹽,店員提如果想味道更
📍燚
💡大埔

首先入去揀咗個入門鐵板燒set($788)
前菜係 Smoke salmon salads🐠

鐵板海鮮🦞

鐵板肉類-雞肉

大蝦炒飯
炒飯炒得粒粒金黃分明,蝦爽口大隻,望到佢炒夠哂鑊氣

湯-海帶豆腐麵豉湯
師傳刀工非常之好,豆腐切得好有心思,cc分明😆

甜品-吉士紅豆醬多士
細細塊但真係好滋味,好岩作為完結

另外仲散叫左d試下

北海道刺身級帶子($138)

澳洲牛柳粒($238)
牛🐄柳粒揀咗五成熟,非常鮮嫩冇牛香,側邊放咗少少竹炭鹽,店員提如果想味道更出可以點煮嚟食

廣島蠔($108)
蠔🦪有三隻,一樣大大隻好飽滿肥美,伴碟仲有蘿蔔粒、蒜蓉醬、香蔥鹹鹹地,加埋黎食好夾

生啤($88)
食好嘢點少得飲返兩杯🍻

#大埔美食 #大埔美食 #美食日記 #食好西 #大滿足
#香港美食指南 #香港美食 #香港美食 #香港
#hkfoodie #hkfood #bbq #hkfoodie #homekong#hkrestaurant #hkiger #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkig #hkfoodshare
#foodiesinternationalchat #globaleats
#indiandailybread

2023-02-11 19 瀏覽
話說之前大股東出左國,見到我同大K食左好西,所以返到黎香港就拉住我話要食好西,好啦🥰搵多2搵,發現原來大埔都有得食鐵板燒,而且係住宅區附近,1於試下佢👻今日叫既係冬季限定廚師發辦套餐,有以下既野食:- 沙律- 前菜- 鐵板海鮮兩品- 鐵板肉類一品- 炒飯- 湯- 是日甜品先黎既係沙律前菜,Parma Ham加上龍珠果,第1次用Parma Ham包住菜食,唔錯👍龍珠果好甜,可以開開胃食其他野,連平時Carton唔食既車厘茄,Carton都食埋,正😋海鮮2品有黑松露扇貝同蒜蓉鮑魚,見到廚師先用黑松露及牛油做出source,之後再煮扇貝,好香,食落亦好夠味👍蒜蓉鮑魚亦好新鮮,非常爽口,蒜蓉亦都調得好香,食完好滿足🥰然後既鐵版肉類一品,有豬同牛既選擇,而我地因為2個人食,所以可以試曬2款🤪牛柳非常鮮味,加上蒜片同芥末,非常好食👍而豬扒加上牛油🧈後,豬扒就更香更好食😋食完肉就要返啲五穀類,大蝦蛋炒飯,大蝦非常新鮮彈牙,但因為已經食到9分飽 (加上飲埋啤油😆)所以食唔曬🙈呢到除左食野,飲野都值得提下,雖然我係飲麒麟啤酒,但原來佢地有隻啤酒叫Red House,唔係到到有得飲架,而且重俾其他啤酒酒精

今日叫既係冬季限定廚師發辦套餐,有以下既野食:

- 沙律
- 前菜
- 鐵板海鮮兩品
- 鐵板肉類一品
- 炒飯
- 湯
- 是日甜品

呢到除左食野,飲野都值得提下,雖然我係飲麒麟啤酒,但原來佢地有隻啤酒叫Red House,唔係到到有得飲架,而且重俾其他啤酒酒精高,有成11.7度,如果有興趣不妨試下🥰

總結:地方寧靜,入到去試去左第2個世界咁👍食物質素唔錯,重有唔同既酒俾我選擇,飲住啤酒食鐵板燒,爽呀👻新界既朋友仔,如果唔想去咁遠,呢到係個好選擇😋
2023-01-05
  • 鐵板海鮮兩品
2023-02-11 26 瀏覽
🌟大埔隱世鐵板燒🌟#高質海鮮肉類有朋友介紹 去左大埔呢間鐵板燒食野啦😚地方都幾隱蔽 但唔算難揾地方小小 唔算大 應該只有十幾個座位 真係要book定位🤗有唔同款ge 套餐選擇 但係我同朋友都唔想食澱粉質 所以揀咗散叫!首先一人一杯生啤!食鐵板燒又點可以冇啤酒呢😃🌼KIRIN 麒麟🌼Sapporo🌼鱈魚乾🌼白飯魚乾-兩種魚乾 點咗沙律醬都係咁好食🌼南非孔雀鮑魚 $288-一份3隻-清除左內臟 洗乾淨-再用煎香左金黃色嘅蒜蓉 搭配爽口彈牙嘅鮑魚好Juicy🌼廣島蠔 $108-一份3隻 每隻蠔都好大隻-只係將每隻蠔表面煎到金黃色-但咬一啖 仲係有好juicy ge肉汁😃😃-仲有一堆爆香左嘅香蔥蘿蔔碎-唔會好膩🌼越南特大虎蝦 $108-叫咗兩份 有4隻-隻隻都有滿滿蝦膏食完晒海鮮 唔係好夠喉再叫咗兩份肉類🌼澳洲牛柳粒 $238-有7粒 8粒牛柳粒-有幾種唔同配菜做伴碟 幾種唔同嘅口味- 💁🏻‍♀️脆炸蒜片- 💁🏻‍♀️wasabi- 💁🏻‍♀️胡椒鹽-再加上牛柳粒好稔 有幾種唔同嘅享受🌼澳洲羊扒 $288-肥美羊扒2件 好稔-仲有一個菠蘿汁伙碟 有別於一般薄荷醬 又甜又酸😋 幾正呀!❣️最正就可以望住
🌟大埔隱世鐵板燒

• 廣島蠔
  • 南非孔雀鮑魚
  • 澳洲羊扒
2023-02-10 28 瀏覽
今天是女朋友生日,預約了這間鐵板燒餐廳,這裡的食物品質非常高。鐵板燒雞肉主要食材是新鮮的雞肉和香料。這道菜的特點是雞肉肉質鮮嫩,味道香甜,再配上一些香料和調味料,更加美味。黑松露牛油扇貝黑松露牛油扇貝是一道經典的海鮮料理,主要由新鮮的扇貝和黑松露牛油組成。扇貝是一種常見的海鮮,具有濃郁的鮮味和肉質鮮嫩。而黑松露牛油則是一種高級的食材,味道香甜,風味濃郁,可以增加扇貝的風味。豆腐雪糕豆腐雪糕是一種特別的冰淇淋,它的主要成分是豆腐和牛奶。這種雪糕的特點是口感軟滑,不像一般的冰淇淋那樣冰冷,而是有一種溫暖的口感。這裡還有一個很棒的特點,就是它的環境很清新,很安靜,很適合一家大小共進晚餐。餐廳的裝修很漂亮,風格獨特,擁有一個舒適的用餐環境。

鐵板燒雞肉

黑松露牛油扇貝

豆腐雪糕

2023-02-09 21 瀏覽
每逢農曆初五開工,我們都會找一間高級餐廳來鼓勵一下自己,今年選的這家「燚」法日fusion鐵板燒,每道料理擺盤儼如法國菜般精緻,設多款omakase套餐及單點,套餐有四款,價錢由入門廚師發辦套餐$588 至珍稀廚師發辦套$1380!入門廚師發辦套餐$588🥗沙律~煙三文魚包裏沙津菜 加上黑醋,酸酸哋,不錯大餐前的開胃菜。🦀鐵板海鮮兩品~帆立貝同聖子本身已經好鮮甜,鐵板上煎一煎,香氣撲鼻,配合鮮嫩蘆筍,加黑松露牛油汁及柚子泡泡一齊食,令海鮮鮮甜味更加突出。🥩鐵板肉類一品在用料上都不手軟,選用高質素嘅肉類,我哋分別叫咗席燒秋田雞及宮崎縣厚切黑豚扒:~雞扒juicy嫩滑,配蒜香牛油汁 ~而豬扒則配菠蘿汁,燒煎火喉啱啱好,肉質有彈性,唔會嚡,醮上伴碟的菠蘿蔬菜醬汁,味道甜甜酸酸,好正。🍚炒飯~飯炒得乾身,粒粒分明,配合蛋 、蔬菜、爽彈大蝦🍤,美味佳餚。🍮甜品~紅豆蓉🫘很療癒不甜膩之外,搭配焦糖多士,仲加上食用金箔,矜貴又特別。

入門廚師發辦套餐$588

🥩鐵板肉類一品
~雞扒juicy嫩滑,配蒜香牛油汁

🍮甜品~紅豆蓉🫘很療癒不甜
膩之外,搭配焦糖多士,仲加上食用金箔,矜貴又特別。
2022-12-26
2023-02-08 26 瀏覽
今次聽朋友介紹,去左大埔食鐵板燒,餐廳位於大埔舊墟,門口相當隱閉,唔係熟人都好難揾到。為免對菜式大傷腦筋,於是叫了廚師發辦套餐,將煩惱轉移比廚師。餐廳以西日fusion鐵板燒為主打,雖然舖仔細細,但有前酒店大廚坐陣,食物質素自然有保證😌🥗沙律沙律新鮮,有羽衣甘藍、日本蓮霧、青瓜、車厘茄及生菜,伴黑醋汁好醒胃😌🦐鐵板海鮮兩品海鮮分別有虎蝦及南非孔雀鮑魚,虎蝦配蝦頭膏汁,口感爽口彈牙,與醬汁好夾;鮑魚腍身帶嚼勁,配獨子蒜蓉醬好惹味,另蝶豆花海鹽泡泡可提鮮且特別😌🥩鐵板肉類一品選用秋田的比內地鷾可是日本的名牌雞,原因就在於它長得慢、身形又小,非常難培育;但其肉質不柴、油脂又香。鐵板牛柳牛柳是在牛脊上的肉 , 是和牛最嫩處形狀頭闊尾窄,這個位置肌肉沒有太多運動,所以肌肉纖維不粗糙,軟嫩並帶有較少油脂的稀有部位 , 吸收肉汁,肉質嫩。蝦抄飯大蝦抄飯相當甘香,但味道稍為偏淡。甜品甜品係紅豆撻,紅豆數量繁多,配埋cream,一飽口福。

為免對菜式大傷腦筋,於是叫了廚師發辦套餐,將煩惱轉移比廚師

🥗沙律

🦐鐵板海鮮兩品

🥩鐵板肉類一品

鐵板牛柳
牛柳是在牛脊上的肉 , 是和牛最嫩處

蝦抄飯
大蝦抄飯相當甘香,但味道稍為偏淡。

甜品
甜品係紅豆撻,紅豆數量繁多,配埋cream,一飽口福。
2023-02-06 20 瀏覽
放完長假,工作開始有壓力,搵埋友人放工鬆一鬆。來到太和食鐵板燒。🚪口是深啡色木門,按鐘入去,燈光略暗。餐牌野食幾吸引,好快點左野鐵板燒野食。Smoke Salmon Salads擺盤靚,首次品嘗黃色茄仔,挺香甜。魚肉帶一層薄薄的煙香,點到即止。 煙熏味道濃烈,魚肉較有彈性,色澤鮮豔,口感肥美豐滿,脂肪條紋清楚利落。apanese Hiroshima Oyster🦪廣島蠔肉質肥美飽滿,甘香可口。Hokkaido Scallop😋北海帶子,大大粒,面上陪襯黑松露珍珠,爽口彈牙。South African Abalo南非鮑魚三隻,口感獨特,鮮嫩Q彈,面上蒜蓉香噴噴。Australian Beef 🥩澳洲牛肉medium,甚有驚喜,吃起來軟嫩,口感佳!KIRIN 麒麟🍺自己唔飲酒,朋友鐘意,叫左兩杯。整體而言,服務好,擺盤靚,食物滋味。👍

餐牌野食幾吸引,好快點左野鐵板燒野食。

Smoke Salmon Salads

apanese Hiroshima Oyster🦪
廣島蠔肉質肥美飽滿,甘香可口。

Hokkaido Scallop😋
北海帶子,大大粒,面上陪襯黑松露珍珠,爽口彈牙。

South African Abalo
南非鮑魚三隻,口感獨特,鮮嫩Q彈,面上蒜蓉香噴噴。

Australian Beef 🥩
澳洲牛肉medium,甚有驚喜,吃起來軟嫩,口感佳!

KIRIN 麒麟🍺
自己唔飲酒,朋友鐘意,叫左兩杯。

整體而言,服務好,擺盤靚,食物滋味。👍
2023-02-05 21 瀏覽
🔹️燚🔹️今晚彷如去左一個神秘既國度,位置太和附近有間隱世既法日fusion鐵板燒餐廳,有別於一般店舖既門面,充滿禮秘感,只見木門緊閉,發現旁邊有個門鐘就按了下去,有店員開門並有禮介紹店舖有幾款價格既omakase可選擇,價格由$588到$1388不等,都分別有前菜、海鮮、肉類、季節料理供應,但今一次同朋友決定散點🤤🥢鱈魚乾 ($58)鱈魚乾外層少少薄脆,微甜味道,覺得就咁進食有點悶可以配沙律醬食🥢北海道煙三文魚特式沙律 ($88)煙三文魚包裹著新鮮既沙律菜,點配柚子同黑醋做成既泡泡,真係升級左整個味道,最後食埋菠蘿有種清爽感覺🦐越南大虎蝦 ($108)用蝦頭膏做成汁,再煎煮大虎蝦,可以完整咁食晒大虎蝦所有精華既部位🥢北海道刺身級帶子 ($138)北海道刺身級帶子這道菜擺盤好精緻,底部係翠肉瓜,中間刺身級帶子有小煎香過,再放上魚子醬及小許金箔係表面,更香口更滋味🤤🐄澳洲牛柳粒 ($238)同朋友叫左五成熟既牛柳粒,牛柳粒軟嫩易咀嚼,另外附上薄脆香口蒜片可以單食🤤 Wasabi 點配微微刺激味蕾,味道竟然唔錯🐖宮崎縣厚切黑豚扒 ($288)黑豚扒跟菠蘿汁,可以用作解膩消滯及提鮮之用🥢鵝肝炒飯
🔹️燚🔹️

🥢鱈魚乾 ($58)

🥢北海道煙三文魚特式沙律 ($88)

🦐越南大虎蝦 ($108)

🥢北海道刺身級帶子 ($138)

🐄澳洲牛柳粒 ($238)
Wasabi 點配微微刺激味蕾,味道竟然唔錯

🐖宮崎縣厚切黑豚扒 ($288)
黑豚扒跟菠蘿汁,可以用作解膩消滯及提鮮之用

🥢鵝肝炒飯 ($198)
炒飯做到粒粒又唔會煮得太乾太油膩,鹹香味十足,更可大大啖食上一塊鵝肝,朋友都話好滿足

🍺Red Horse Beer ($88)
店員推薦Red Horse,話酒精濃度偏低,口感溫順且帶點甜味,好適合女仔飲🍻
2023-02-04 25 瀏覽
呢間鐵板燒好隱世同與世隔絕feel~唔係朋友介紹都唔會知😂而且佢哋大木門係關閉,要禁鐘先開門,而且入面坐位唔多,所以真係勁隱世入門廚師發辦套餐 ($588)沙律煙三文魚加黑醋,酸酸地幾開胃鐵板海鮮兩品帆立貝用黑松露同牛油汁一齊煎,所以好香鮑魚好彈牙好惹味鐵板燒肉雞扒好juicy,調味啱啱好宮城縣厚切黑豚扒肉質好軟腍唔un,幾好食大蝦炒飯粒粒分明,不過調味有啲淡牛奶雪糕冇咩牛奶味🥲Overall係個幾特別嘅體驗~

入門廚師發辦套餐 ($588)

沙律
煙三文魚加黑醋,酸酸地幾開胃

鐵板海鮮兩品
帆立貝用黑松露同牛油汁一齊煎,所以好香
鮑魚好彈牙好惹味

鐵板燒肉
雞扒好juicy,調味啱啱好
宮城縣厚切黑豚扒
肉質好軟腍唔un,幾好食

大蝦炒飯
粒粒分明,不過調味有啲淡

牛奶雪糕
冇咩牛奶味🥲

Overall係個幾特別嘅體驗~
不單因為好味,價錢合理,最重要是那份與廚師除了食客更建立有一份朋友的感覺。今次再捧場簡單點了燒秋田雞和宮崎豬,保持一貫水準,皮脆汁多肉味濃,海鮮則選了黑松露扇貝和蒜蓉鮑魚,香氣撲鼻又新鮮配上伴碟食材轉眼已清碟,靜靜欣賞廚師炒飯的功架,粒粒米飯香脆伴以鮮蝦,味覺超正,侍甜品時,淺嘗冰凍生啤,與廚師除了討論食材,更閒話家常,天下大事,暢所欲言,實在歡暢,甜品是名貴金箔紅豆多士配雲呢拿吉士醬,細細片但好滋味。

2023-01-31
2023-02-03 33 瀏覽
📍 燚 (大埔)大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖約咗朋友係大埔覓食,見到低調又不浮誇嘅門面,有一種與別不同嘅感覺,就入去試試佢。👉北海道刺身級帶子💰138😋😋😋😋.3/5大大粒北海道帶子煎到兩面金黃,底下放黃瓜,面層放魚子醬,都幾夾。👉 澳洲牛柳粒💰238😋😋😋😋.3/5牛柳粒煎煮到五成熟左右,肉質相當軟嫩,伴碟有脆蒜片再點少許竹炭鹽,成個味道就提升咗,好味🤤👉宮城縣厚切黑豚扒💰268😋😋😋😋.2/5大大塊,啖啖肉,肉質好林,而且好有豬味,完全無雪藏味,不得了!點埋伴碟嘅蜜糖牛油就更好食 😋👉日本雞💰258😋😋😋😋.3/5雞肉皮脆肉嫩,咬下仍然充滿肉汁,配上少有的欖菜汁。旁邊有用櫻桃蘿蔔雕成的蘑菇,吃下口感爽脆。👉和牛炒飯💰298😋😋😋😋.3/5和牛炒飯每粒炒飯都好金香可口,粒粒分明,和牛好香牛味好香濃,而且配埋和牛油既油香簡直係畫龍點睛💓💓👉生啤💰$88😋😋😋😋.3/5咁好味嘅嘢食,點小得飲返兩杯,好有日本🇯🇵感覺回頭:yesyesyes,餐廳好有feel🤭🤭🤭適合同慶祝既餐廳☺️#kermit食在大埔
📍 燚 (大埔)
大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖

💰298

👉生啤
💰$88
😋😋😋😋.3/5
咁好味嘅嘢食,點小得飲返兩杯,好有日本🇯🇵感覺

#kermit食在大埔

🌟近排返工太辛苦,決定搵啲好嘢食吓😍🌟見到OpenRice有好多like,於是就去book位試吓廚師發辦鐵板燒🌟我哋叫咗$588嘅入門廚師發板鐵板燒餐🌟食鐵板燒又點可以冇咗生啤呢🍺🍺🤣🤣😋沙律嘅醬汁,打成泡泡😋沙律菜新鮮配埋三文魚,清新嘅前菜⭐️睇住廚師處理係另類嘅享受👍🏻😋海鮮方面有大聖子,同埋貴妃蚌😋海鮮絕對新鮮,鮮味十足😋 控制火候啱啱好😋配埋柚子鹽泡泡醬汁,好特別,帶出海鮮嘅鮮味😋肉類方面可以我哋揀咗雞肉同埋豬肉😋每一個擺盤都好精緻用心😋絕對值得讚賞,佢個火候控制😋肉類烹調絕對啱啱好,唔會話過熟過韌😋主食有大蝦炒飯😋日本米飯炒到粒粒金黃香脆😋飽足感十足😋甜品方面有吉士紅豆醬多士😋作為一餐完美嘅結束總結,推薦喺特別節日或者紀念日或者想放鬆吓食吓好西嘅時候試吓佢呢個廚師發辦鐵板燒
🌟近排返工太辛苦,決定搵啲好嘢食吓😍

🌟我哋叫咗$588嘅入門廚師發板鐵板燒餐

🌟食鐵板燒又點可以冇咗生啤呢🍺🍺🤣🤣

😋沙律嘅醬汁,打成泡泡
😋沙律菜新鮮配埋三文魚,清新嘅前菜

⭐️睇住廚師處理係另類嘅享受👍🏻

😋海鮮方面有大聖子,同埋貴妃蚌
😋海鮮絕對新鮮,鮮味十足
😋 控制火候啱啱好
😋配埋柚子鹽泡泡醬汁,好特別,帶出海鮮嘅鮮味

😋肉類方面可以我哋揀咗雞肉同埋豬肉
😋每一個擺盤都好精緻用心
😋絕對值得讚賞,佢個火候控制
😋肉類烹調絕對啱啱好,唔會話過熟過韌

😋主食有大蝦炒飯
😋日本米飯炒到粒粒金黃香脆