2019-08-18 41 瀏覽
今日同同事黎食Lunch🥢餐廳以木材裝潢🎏再加上一D日本飾物甚有日本風味🇯🇵我地各自揀咗一個丼飯🤗開心share北海海鮮丼🍱海膽、油甘魚、拖羅、魷魚、帆立貝、灸燒左口魚邊、吞拿魚、甜蝦等等.......😙有10數款刺身🍣每款有兩塊😎相當豐富香蔥金槍魚蓉丼🍱一大Pat金槍魚蓉🐟除左香蔥🧂另加左芝麻連飯一齊食🍚甘香美味旁邊仲有數片吞拿魚🤓其實呢兩個丼飯望落細碗🤪但份量十足🤩食到我地飽飽喔
今日同同事黎食Lunch🥢

旁邊仲有數片吞拿魚🤓

其實呢兩個丼飯望落細碗🤪
但份量十足🤩食到我地飽飽喔
2019-08-16 40 瀏覽
餐廳裝潢富特色,到處都是充滿日本風情的佈置,令人像置身日本一樣。刺身五盛賣相精美,三文魚質素更佳,色澤靚又鮮美,啖啖魚油,非常美味。油甘魚和呑拿魚同樣肉質細緻,嫩滑無比,魚味鮮濃。帶子刺身滑溜鮮甜,毫無雪藏味。海膽份量十足,新鮮creamy,毫不腥臭,啖啖滋味。焱丸海鮮沙律有多種角切刺身,包括三文魚、吞拿魚、北寄貝等,還有新鮮爽脆的蔬菜、多色椒和青瓜粒,豐富又清新。不得不試試餐廳招牌磯燒海產,店員還會即席在旁用心主理,一路燒一路散發陣陣香氣,烏賊磯燒好有風味,一點都不乾,肉質爽口彈牙,還十分厚肉,惹味得很。炸蓮藕片很有驚喜!每一片都極香脆,卻完全沒有油膩感,很乾身,像吃薯片一樣滋味,是道出色的小吃,佐酒一流。巨峰梳打冰凍解渴,每口都是濃郁香甜的巨峰提子味,好正!

油甘魚和呑拿魚同樣肉質細緻,嫩滑無比,魚味鮮濃。
帶子刺身滑溜鮮甜,毫無雪藏味。
海膽份量十足,新鮮creamy,毫不腥臭,啖啖滋味。

巨峰梳打冰凍解渴,每口都是濃郁香甜的巨峰提子味,好正!
今日下午來食飯,店鋪不滿座的情況下,侍應落錯單,又半個鐘才上菜,結果又要等。茶水冇,配菜如salad遲過主菜來。至於味道普通,店鋪環境一般,位置又窄,日本餐廳播K-pop,氣氛不對……究竟Openrice的評分準則是什麼?我感得被騙

究竟Openrice的評分準則是什麼?我感得被騙
2019-08-16
2019-08-15 864 瀏覽
今日同老婆慶祝生日,當然係食乜由佢話事。所以就嚟咗佢話食過咁多間日本磯燒水產當中最好食嘅〈焱丸水產〉作為慶祝開飯之選。第一次嚟〈焱丸〉,店內嘅裝修同氣氛都好有日式居酒屋嘅風格。店內掛滿曬好有日本特色嘅染布做裝飾,每臺上面仲有一個小小嘅磯燒爐,未開始食都已經覺得風味感十足。🇯🇵先嚟一個海鮮沙律,上面鋪滿咗各式各類大大粒嘅魚生粒,絕對唔係其他鋪頭咁樣將啲切淨嘅魚生頭頭尾尾攞出嚟又當一個菜。是日新鮮推介有池魚,成條有頭有尾咁切出來都只係$188,仲可以兩食,真係好抵!!刺身大大片好厚肉,唔使點醬油都好鮮甜。廚師大哥仲將骨位邊買嗰啲肉都刮埋出來加上蔥粒和芝麻粒等等作調味後俾我哋包紫菜食埋佢,真係所有肉都俾晒我哋,好老實。平時食開壽司都係粉粉分明的,今次呢個〈焱丸號壽司〉真係令我大開眼界!!啲料多到滿瀉曬出嚟喇!!!有海膽,帶子沙律,吞拿魚蓉同蟹柳沙律四款口味。超欣賞佢嘅海膽,勁鮮甜甘美,一啲都唔腥,質地仲好creamy!!唔怪得老婆話佢次次嚟到都會食海膽。其實老婆點都話要嚟呢間食嘅原因,我相信絕大部分都係因為呢個〈蟹味噌甲羅燒〉!!因為佢之前次次同班姊妹嚟都起碼一定一人一隻。之前去放題店食過

第一次嚟〈焱丸〉,店內嘅裝修同氣氛都好有日式居酒屋嘅風格。

啲料多到滿瀉曬出嚟喇!!!

因為佢之前次次同班姊妹嚟都起碼一定一人一隻。

之前去放題店食過磯燒。全部都要自己親力親為,正想我大顯身手之際,竟然原來係有店員幫手燒嘅??!!

我哋邊食住其它食物邊傾偈之際,店員已經好專業地幫我哋燒到個甲羅燒香噴噴。
趁佢仲熱辣辣嘅時候即刻食,每一啖都有著蟹膏獨有嘅甘味香甜,祇有一個〈鮮〉字能應用。在此刻我就看見老婆唔係咁輕易流露出嘅〈好味道飄飄然樣〉🤣

身為食肉獸嘅我當然要叫返個牛肉鍋先安樂。

喺清甜既湯底襯托之下,更能突顯出牛肉本身自己嘅甘香濃牛味。塊牛肉本身滑得呢又不失咬口,再加埋新鮮嘅蔬菜一齊煮,連蔬菜都吸收埋牛嘅精華,享受~

不要忘記窩中Q彈嘅薯粉都吸滿食牛肉同蔬菜嘅精華,絕對不能錯過。

最後老婆仲貪口爽話要叫個牛油粟米😂

差啲唔記得,頭先仲叫咗杯巨峰提子乳酸,有著濃濃嘅巨峰提子酒香,頭先一邊食住牛肉鍋一路飲,真係好爽~~

連埋老婆杯嘢飲,埋單唔使$900,食到咁多咁高質素嘅水產海鮮,超值。
  • 焱丸海鮮沙律
2019-08-15 146 瀏覽
下班來到,餐廳已經幾乎滿座。餐牌每台都有爐方便燒海鮮。點了好幾款食物,以下是我印象最深刻的。⭐️焱丸海鮮沙律$78非常足料抵食!新鮮沙律菜配上三文魚、蝦、吞拿魚刺身,三文魚的份量十分豪氣,加上沙律醬,入口酸酸甜甜好開胃呀。⭐️日式甜醬牛肉鍋$108湯頭暖暖的清甜,配料除了新鮮的牛肉、還有菇類、豆腐等蔬菜,還有粗粗的薯粉,份量足夠3人分享。⭐️烏賊磯燒$75未烤的烏賊色澤亮麗,店員一邊烤一邊刷上醬料,烏賊入口新鮮,十分爽口彈牙!
下班來到,餐廳已經幾乎滿座。

餐牌

每台都有爐方便燒海鮮。

點了好幾款食物,以下是我印象最深刻的。

⭐️焱丸海鮮沙律$78

⭐️日式甜醬牛肉鍋$108

⭐️烏賊磯燒$75

2019-08-15 99 瀏覽
上一次來已經12月了,原來平日光顧更熱鬧,不少人放工到這裡啤一啤。翻開餐牌,選擇非常多,有磯燒海產、刺身、壽司、燒物等等,一次滿足你多個慾望。⭐️乳酸$38乳酸加上梳打水的味道,很清爽。⭐️熱柚子茶$48暖暖的很開胃。⭐️原條池魚$188原條池魚刺身,魚肉呈粉紅色,入口肉質爽口緊致,略帶油香,味道鮮甜。⭐️三文魚中卷$88三文魚卷油脂充沛,配上壽司味道不俗。⭐️牛油炒野菜$52健康炒野菜,入口清爽解膩。⭐️柳葉魚$45一條條魚烤得焦香,志不在吃魚肉,裏面有很多魚卵,佐酒一流。

翻開餐牌,選擇非常多,有磯燒海產、刺身壽司、燒物等等,一次滿足你多個慾望。

⭐️乳酸$38
乳酸

乳酸加上梳打水的味道,很清爽。

⭐️熱柚子茶$48
熱柚子茶

暖暖的很開胃。

⭐️原條池魚$188
原條池魚

⭐️三文魚中卷$88
三文魚中卷

三文魚卷油脂充沛,配上壽司味道不俗。

⭐️牛油炒野菜$52
牛油炒野菜

健康炒野菜,入口清爽解膩。

⭐️柳葉魚$45
柳葉魚

一條條魚烤得焦香,志不在吃魚肉,裏面有很多魚卵,佐酒一流。
2019-08-14 30 瀏覽
朋友生日,知佢鐘意食日本野。所以決定帶佢黎呢間食飯慶祝!環境氣氛都好好,好有日本feel居酒屋🏮而呢間餐廳服務好好,好多野食選擇,仲有專人幫你燒海鮮添!唔怪得咁多人黎食啦!😄叫左個五色刺身拼盤😻😻哇!好正呀。五款刺身都係我最愛既!三文魚,海膽,油甘魚,帶子,呑拿魚😍厚切既刺身,夠哂肥美又新鮮。尤其北海道海膽,真係好creamy ,好鮮甜,好正呀😋😋仲叫左份三文魚中卷🤤配搭得幾好,有啲魚子醬,牛油果,蛋,蟹柳 卷埋一齊,一啖放入口,口感好豐富😻多重味道。三文魚夠哂鮮甜呀🤭好味。叫左杯白桃梳打 ,解一解膩。飲落好重既白桃味,甜甜地,又帶有氣,真係好解渴,正🤤叫左份 白蛤磯燒🐚睇住職員幫我地燒又幫我地調埋味,又幾好睇喎。好快就食得🤤食落好多汁,都夠新鮮,唔會話食到沙。唔錯呀!牛油炒野菜🥗🥬清清腸胃先。用左牛油去炒,所以食落好香,幾creamy.除左有雜菜之後,仲有啲菇添。夠哂爽口呀😋最後仲叫左個日式甜醬牛肉鍋🥘估唔到個份量都幾多!幾大塊牛肉呀!😍😍趁佢差唔多熟就落埋隻蛋落去🤭肥牛真係好多呀,食落好重牛味,襯埋個壽喜燒湯底,食落甜甜地。個鍋仲有好多配料,又有豆腐,冬菇,粉絲,菜等等,食哂成個鍋
朋友生日,知佢鐘意食日本野。所以決定帶佢黎呢間食飯慶祝!

叫左個五色刺身拼盤😻😻哇!

好正呀。五款刺身都係我最愛既!
三文魚,海膽,油甘魚,帶子,呑拿魚😍
厚切既刺身,夠哂肥美又新鮮。
尤其北海道海膽,真係好creamy ,好鮮甜,好正呀😋😋

仲叫左份三文魚中卷🤤
三文魚夠哂鮮甜呀🤭好味。

叫左杯白桃梳打 ,解一解膩。
飲落好重既白桃味,甜甜地,又帶有氣,真係好解渴,正🤤

食落好多汁,都夠新鮮,唔會話食到沙。唔錯呀!

牛油炒野菜🥗🥬清清腸胃先。

用左牛油去炒,所以食落好香,幾creamy.
除左有雜菜之後,仲有啲菇添。
夠哂爽口呀😋

最後仲叫左個日式甜醬牛肉鍋🥘
估唔到個份量都幾多!
幾大塊牛肉呀!😍😍

趁佢差唔多熟就落埋隻蛋落去🤭

個鍋仲有好多配料,又有豆腐,冬菇,粉絲,菜等等,食哂成個鍋,大家都好飽了🤣
2019-08-13 53 瀏覽
今日喺銅鑼灣睇完戲都成11點幾,原本諗住食下茶餐廳拉麵點知俾我哋搵到一間日本風味濃厚嘅磯燒海鮮。。一嚟就食咗個刺身三盛加限定原條池魚刺身taretare兩食,刺身有三文魚劍魚同元貝全部厚切!個人比較喜歡池魚魚味濃,口感紮實。真係冇諗過宵夜可以食蟹殻蟹膏,仲要係磯燒👍🏼👍🏼海膽帆立貝燒,海膽鮮甜味夾凡立貝嗰種海水鹽味,真係幾唔錯配搭,可一試。清酒煮蜆揮發後帶有少量清酒味嘅煮蜆,幾特別😬燒魚花魚燒得好香口唔黏骨野菜天婦羅麵粉唔太厚,炸得好脆。色澤帶淺黃,新鮮炸👍🏼巨峰乳酸食完一連串燒物,呢杯野真係唔錯唔太甜同解渴。

真係冇諗過宵夜可以食蟹殻蟹膏,仲要係磯燒👍🏼👍🏼

清酒煮蜆
揮發後帶有少量清酒味嘅煮蜆,幾特別😬

燒魚
花魚燒得好香口唔黏骨

野菜天婦羅
麵粉唔太厚,炸得好脆。色澤帶淺黃,新鮮炸👍🏼

巨峰乳酸
食完一連串燒物,呢杯野真係唔錯唔太甜同解渴。
2019-08-09
宵夜
  • 野菜天婦羅
  • 海膽
2019-08-13 45 瀏覽
喺香港呢排都悶悶不樂,對上一次去日本已經係半年前喇,作為現代人既我已經心郁郁想去旅行,好彩今晚呢餐飯真係好有去左日本既感覺。首先裝修真係好有誠意,非常有日式風情,好有家既感覺,我自己個人喜好就係特別好中意餐廳入面果陣炭爐味,真係好香。食物方面都好出色,首先叫左個沙律開一開胃,個豆腐好滑好好味,有驚喜。刺身拼盤樣樣野都好新鮮,帆立貝啖啖肉又甜,油甘魚既油脂味令人回味,個海膽更加係特別出色,色澤亮麗又勁鮮甜。壽司拼盤份量十足,刺身大大件,池魚味較溫和啖啖清香,三文魚籽更加係我最愛,海膽帆立貝都係水準之作。炸蠔天婦羅係重點推介,首先皮夠薄又香脆,蠔燒完之後仍然可以鎖住蠔汁,食到新鮮既感覺,好出色。叫左3款燒物,首先係近年好hit既蟹肉甲羅燒,啖啖既蟹肉非常甘香,呢個真係會食上癮,完全停唔到手。燒魷魚呢淨係賣相已經一流,順帶一提餐廳侍應會幫手燒既,坐定定就有得食,最啱我呢d懶人。跟住就係燒帆立貝,哈哈無錯我其實係帆立貝怪魔,我係可以食無限既帆立貝,今次刺身同燒既都食到,好滿足呀!最後梗係唔少得一啖啤酒,一啖食物啦。

最後梗係唔少得一啖啤酒,一啖食物啦。
2019-08-13 37 瀏覽
聽朋友講呢間只丸水產啲日本菜非常出色,係比較地啲嘅味道,所以肥妹仔同朋友就去咗銅鑼灣試下呢一間焱丸水產。帶子磯燒 $136咁肥妹仔呢就嗌咗個燒帶子,呢度服務好好,係會有侍應姐姐幫你燒嘅。咁佢啲帶子好大粒,好新鮮,落埋豉油一齊燒,入口啖啖肉,海鮮嘅鮮味出曬。三文魚牛油果油酢漬 $80嚟跟住再嗌咗個味淋漬三文魚,咁佢嘅三文魚呢係用醋同埋味霖醃過嘅,所以食落去嘅口感比普通點豉油芥末更加豐富一點!天婦羅 咁再嗌咗個天婦羅拼盤,天婦羅拼盤入面有炸蝦,墨魚,魚肉同埋蔬菜。 我只可以講佢啲炸粉真係做得非常之出色, 全餐最最最最好食嘅就係佢。海膽佢啲海膽對比出面嘅日本舖一啲都唔醒,食落口仲有一陣回金嘅味道,配埋紫菜一齊食,味道係非常之夾。海鮮炒飯 $78再嗌多個蟹籽海鮮炒飯,用料非常之充足, 炒飯粒粒分明,好香海鮮嘅鮮味,加上個醬油都唔錯,食完之後大滿足。

帶子磯燒 $136

三文魚牛油果油酢漬 $80

天婦羅

海膽

海鮮炒飯 $78
2019-06-05
2019-08-12 46 瀏覽
今日同男朋友慶祝生日~當然要帶佢去食好野🙊次次都一定會海鮮🤣有個fd話食過尖沙咀分店嘅焱丸水產好正,我就試下cwb呢間,近近地~餐廳裝修超日式道地feel~😍我地早放工,book左位6點半入去,未到7點已經full晒walk都冇位🙈大家想食記住book位啦~先叫左個刺身三盛同活雲丹(新鮮海膽)~唔喺度度都可以食到咁新鮮嘅海膽🤤記住要上枱就快啲包紫菜享用啦~油甘魚超肥美!咬落油脂味幾重~ 壽司盛合 超級豐富😍 每款嘅刺身都高質~ 三文魚子 好飽滿😍 海膽超鮮甜! 同活雲丹嘅品種唔同~ 壽司飯嘅份量日剛剛好~ 輪到磯燒海產啦~ 叫左個味噌甲羅燒同埋烏賊。 店員會喺旁邊悉心幫你慢慢燒好啲海鮮~ 等食就得啦🙊 味噌甲羅燒嘅蟹膏好香濃! 配搭賣蟹子 同埋青瓜絲, 加添咗脆卜卜 嘅口感,絕配! 烏賊夠晒肥美肉厚,仲要燒到好香~

2019-07-21 74 瀏覽
這間日式餐廳係我係香港數一數二最鍾意嘅餐廳,我黎過呢度食過幾次,水準依然咁好海鮮新鮮。除咗食物好之外,呢度嘅裝修好特別好有日本🇯🇵風味,好似日本居酒屋咁。置身在日本一樣每次嚟呢度必食嘅一定係「蟹味噌甲羅燒」蟹肉,鵪鶉蛋,蟹籽撈埋啲蟹膏真係冇得頂每次食兩個都唔夠,呢度D職員係會幫我地燒埋,坐定定就有得食除咗燒蟹蓋之外仲有其他海鮮都好新鮮,好鮮味

每次嚟呢度必食嘅一定係「蟹味噌甲羅燒」
蟹肉,鵪鶉蛋,蟹籽撈埋啲蟹膏真係冇得頂

每次食兩個都唔夠,呢度D職員係會幫我地燒埋,坐定定就有得食

除咗燒蟹蓋之外仲有其他海鮮都好新鮮,好鮮味

• 蟹味噌甲羅燒
2019-07-21 61 瀏覽
同朋友慶祝生日 兩條佬 最岩食呢類型既餐廳咁就一早卜左745 唔洗等 唔book應該冇位張枱比較大 坐得舒服叫左一個海鮮盤 有蜆 鮑魚 帶子 蠔 幾抵食 叫左個魷魚 叫左個蟹肉蛋 叫左個cheese魚片三文魚炒茹所有野都係有人幫手燒 比較專業sapporo啤酒 2杯最重要係一個松葉蟹鍋 特價到388 原本588 仲有和牛 不過 sold out可惜太肚餓都唔係好記得影相兩個人大約1200 質素同日本個d差不多 價錢貴少少happy dinner happy birthday bro
同朋友慶祝生日 兩條佬 最岩食呢類型既餐廳

太肚餓都唔係好記得影相

兩個人大約1200 質素同日本個d差不多 價錢貴少少

生日
2019-07-21 60 瀏覽
焱丸水產果然係日本水產龍頭,無論氣氛定係服務態度態度都係一流。帆立貝配上左岩鹽,而且店員嘅味道較得適中。去呢度梗係要食下佢啲水產我哋就叫咗凡立貝非常之鮮甜而且新鮮。店員非常細心咁幫我地剪開再配上醬汁。勁正仲有佢地熟食 我就係覺得佢哋既蠔係一大美味之一,而且每一隻都鮮甜又大隻同埋入邊會有肉汁出嚟,有時出去食蠔覺得佢哋好乾身但係呢一度竟然juice好味,果然熟食都不錯。當日我地都點左新鮮嘅飛魚而且係由日本直送,首先有幾款唔同嘅食法、我自己就最鍾意調味左既。另外佢哋仲有個超級大份嘅焱丸號!好鍾意佢入邊嘅吞拿魚配上三文魚子嘅配搭。而且每一舊有唔同嘅口感尤其是旁邊都會有沙律蝦,令到每一啖都有不同嘅衝擊。因為太鍾意食沙律所以我哋另外都點左個充滿咗夏威夷風情嘅海鮮沙律。我哋另外點左個海鮮。大蝦同菇,非常滋味,醬汁配得好好。最後都點左個炒飯作為今晚既尾聲

帆立貝配上左岩鹽,而且店員嘅味道較得適中。

我哋另外點左個海鮮。大蝦同菇,非常滋味,醬汁配得好好。

最後都點左個炒飯作為今晚既尾聲

2019-07-19 47 瀏覽
炎丸水產🇯🇵日式丼飯刺身磯燒海鮮,食材新鮮有日本風格嘅餐廳🎎今次食嘅雖然係lunch,但都叫左好多野食,一行二人一共叫左六樣野食兩杯野飲,因為除左一般既日式丼飯之外重有好多選擇。主菜未到已經嚟咗四樣前菜,前菜有燉蛋,沙律,麵豉湯同埋蟹肉紫菜,前菜黎講都係普普通通但真係相當豐富。講返主食,第一碟既頭盤係刺身,有左薄切口魚同埋甜蝦。對於我第一次食左口魚黎講感覺算唔錯, 口感滑溜溜,食落口感比較青甜同甘香,而且佢重有一個特製嘅醬汁,點埋醬汁黎食就變得酸酸甜甜,可以話相當開胃。而甜蝦食好新鮮,唔似一般嘅放題食落有雪味。再黎就係野菜天婦羅,不得不讚既就係天婦羅嘅渣粉唔會沾得太多食起黎唔會有好滯好飽嘅感覺。天婦羅有日本大蔥,南瓜,青椒同埋矮瓜,全部都炸到金黃鬆脆,香口既天婦羅真係令到人好開胃。之後落黎就係兩個頭盤丼飯,一個係炎丸海鮮什錦丼另一個係北海道丼。首先講下兩個丼飯嘅刺身都堆到滿滿嘅,另外佢地各自都有一個手捲跟飯,份量真係相當豐富,而 刺身都依然係好新鮮食落係冇雪味,丸海鮮什錦丼入面既刺身全部都切得好厚,刺身一共有七款,雖然刺身唔係有咩特別,但係一次過食到咁種類同咁新鮮既刺身真係好滿足。而北

再黎就係野菜天婦羅,不得不讚既就係天婦羅嘅渣粉唔會沾得太多食起黎唔會有好滯好飽嘅感覺。天婦羅有日本大蔥,南瓜,青椒同埋矮瓜,全部都炸到金黃鬆脆,香口既天婦羅真係令到人好開胃。之後落黎就係兩個頭盤丼飯,一個係炎丸海鮮什錦丼另一個係北海道丼。首先講下兩個丼飯嘅刺身都堆到滿滿嘅,另外佢地各自都有一個手捲跟飯,份量真係相當豐富,而 刺身都依然係好新鮮食落係冇雪味,丸海鮮什錦丼入面既刺身全部都切得好厚,刺身一共有七款,雖然刺身唔係有咩特別,但係一次過食到咁種類同咁新鮮既刺身真係好滿足。而北海道丼就係各切刺身飯,刺身好新鮮,種類多,堆到滿一滿,粒粒都砌到好大粒,顏色好七彩,賣相好吸引。

最後就係成餐最特別既磯燒燒物,我地叫左兩款燒物,分別係虎蝦同多春魚。首先虎蝦好大隻好新鮮,燒緊既時間已經聞到好香既燒蝦味,蝦頭有好多蝦膏,大隻既虎蝦食落重啖啖都係肉,不但新鮮而蝦肉味都好濃。另外燒完既多春魚表層有淡淡既焦香,外面有少少脆口得黎入面既魚肉同魚子都好軟綿綿,完全無雪味,食完份量十足嘅刺身飯再食呢兩款咁香口既磯燒燒物絕對係成餐好味既結尾。😋