2019-07-18 60 瀏覽
今天難得終於約了很久沒見的朋友,於是找到了這間可以聊天喝酒舒適的居酒屋,非常開心。🏮枱櫈都係用木整嘅,整個環境有去左日本嘅感覺麻醬番茄豆腐沙律清新切片蕃茄,麻醬很惹味,胃給開了。刺身三盛厚切既油甘魚、三文魚、帶子好有口感,一次過滿足晒我哋,超級新鮮,賣相一流!甜蝦刺身甜蝦就最啱我啦,看得到的新鮮,超鮮甜。三文魚中卷蟹肉、蛋、牛油果,新鮮食材愈食愈開胃。三文魚子帆立殼燒店員會幫你燒埋,Make sure 我們不會under or overcook 而浪費了新鮮食材。燒好會放埋係我會面前。魚汁好濃,口感嬓滑鮮甜。醬油木魚帆立殼燒店員細心地烤煮木魚,肉質紮實口感豐富,食到停不了口。北海道海鮮炒飯粒粒炒飯,但又保留了日本米的軟綿口感,推薦!浦霞Sake幾易入口,平時不喝酒的我也再來一杯呢!

枱櫈都係用木整嘅,整個環境有去左日本嘅感覺

麻醬番茄豆腐沙律
清新切片蕃茄,麻醬很惹味,胃給開了。

刺身三盛

甜蝦刺身
甜蝦就最啱我啦,看得到的新鮮,超鮮甜。

三文魚中卷
蟹肉、蛋、牛油果,新鮮食材愈食愈開胃。

三文魚子帆立殼燒
燒好會放埋係我會面前。
魚汁好濃,口感嬓滑鮮甜。

醬油木魚帆立殼燒
店員細心地烤煮木魚,肉質紮實口感豐富,食到停不了口。

北海道海鮮炒飯
粒粒炒飯,但又保留了日本米的軟綿口感,推薦!

浦霞Sake
幾易入口,平時不喝酒的我也再來一杯呢!
2019-07-11 67 瀏覽
放工之後去飲野,決定去呢間位於銅鑼灣居酒屋。店內環境還原度高,有種錯覺以為自己身處東京XD...食品種類多,但記緊要留意牆上告示牌,因為有很多合時令之海鮮只會列明在告示牌上,想食到當日既靚海鮮一定一定要留意,同埋一定一定要向店員查詢,可能有意想不到驚喜。最後,整返兩粒飯糰,完成當晚晚餐,帶黎完 美 結 局 。**女店員 好 好 好 (重要野打三次) 親切,老闆應該要加(佢)人工!**
放工之後去飲野,
決定去呢間位於銅鑼灣居酒屋。

店內環境還原度高,
有種錯覺以為自己身處東京XD...

最後,整返兩粒飯糰,完成當晚晚餐,帶黎完 美 結 局 。

刀貝及蠑螺
鮑魚
柴魚花飯糰
  • 白蛤磯燒
2019-07-10 61 瀏覽
最近去完日本,一直好掛住日本嘅燒海鮮🤤所以黎左試下香港版。我們已預先訂了座,所以到達後已即時入座。我們見到餐牌,好似日本嘅磯燒店。價錢都合理。店員好好會幫客人燒埋。我地點了以下幾樣。甲羅燒加大蜆,甲羅燒加熱後,有濃濃嘅蟹味,像日本當地一樣,如果可以拌飯一起食更好😍大蜆好新鮮,睇住佢一路煮一路開口😆食落好鮮甜😋我們也點了刺身。😋海膽非常新鮮,份量也很多😍我們還點了和牛鍋🤤和牛入口嫩滑😍最後主角花咲蟹🦀係期間限定,店員還夾了牠給我們睇,還是活活生生😍蒸熟後很多蟹膏,肉質結實鮮甜🤤這間店推介大家去嘗鮮🥰

我們也點了刺身。😋海膽非常新鮮,份量也很多😍

我們還點了和牛鍋🤤和牛入口嫩滑😍

這間店推介大家去嘗鮮🥰
2019-07-09 41 瀏覽
路過銅鑼灣,又走左去焱丸食好西。叫返兩杯醒神夏日凍飲,巨蜂提子乳酸甜甜開胃,鹽酸酸的檸檬燒酎都好易入口,味道都好特別。刺身來到好靚,味道都好新鮮。三文魚富士山就拿來影相打卡一流,好大好高!重點係用料十足。焱丸海鮮沙律食都唔錯,又健康又爽口。例牌必叫蟹味噌甲羅燒,見到已經留晒口水,又香又超新鮮蟹味,要慢慢品嚐。再來白蛤和烏賊磯燒,兩樣都鮮甜帶少少海水香,美味!最後再來梅酒煮海老同溫泉蛋天婦羅,勁飽都忍唔住清晒,廚師手勢都依然有保証!焱丸果然好有質素!

再來白蛤和烏賊磯燒,兩樣都鮮甜帶少少海水香,美味!

2019-07-08 203 瀏覽
日式水產店開到成行成市,呢間店食落真係貨真價實首先前菜叫咗蟹籽蟹柳薯仔沙律,簡單嘅生菜上面有一早預備好嘅薯仔沙律,薯仔切粒,大小適中,加上少量嘅青瓜,大量嘅蟹柳絲,蟹籽同蛋黃醬,冰涼清新三文魚洋蔥卷更係將前菜嘅水準帶上一個層次,多種材料口感豐富入面嘅洋蔥絲帶刺激性,好爽口,包住香滑嘅三文魚片,仲有醬油漬最上面有薄切radish,蛋黃醬同黑魚籽,食落脆卜卜又夠清新,十分推介名堂響噹噹嘅龍神卷~壽司小卷好多魚生片!有兩隻白身魚,鮪魚赤身,三文魚,松葉蟹肉小卷入面包住蟹籽同海膽,好鮮味,加上簡單嘅海苔絲同蔥絲,整體味道好夾食日本嘢最後先食熟食,浜燒海鮮十分新鮮由海鮮上枱到正式食落肚,都有專人幫你整,而且呢度啲店員手勢好純熟每隻白蜆都脹卜卜開口透氣,雖然受熱唔係好均勻,有蜆要遲啲開口,不過店員都係仔細咁去料理與此同時甲羅燒就落咗鵪鶉蛋搞勻,全程都唔使我哋郁手燒香嘅蟹膏,蟹籽,蟹肉,蛋,蔥,撈埋一齊,口感好獨特,味道又濃郁店員將啲白蛤嘅殼沿住中間剪去,食落方便好多,真係有落功夫最後嘅蜆肉十分juicy,磯燒鎖住海水嘅鮮味
日式水產店開到成行成市,呢間店食落真係貨真價實

蟹籽蟹肉薯仔沙律

三文魚洋蔥卷更係將前菜嘅水準帶上一個層次,多種材料口感豐富
三文魚洋蔥卷

龍神號

龍神號

白蛤磯燒

食日本嘢最後先食熟食,浜燒海鮮十分新鮮

與此同時甲羅燒就落咗鵪鶉蛋搞勻,全程都唔使我哋郁手
蟹味噌甲羅燒

店員將啲白蛤嘅殼沿住中間剪去,食落方便好多,真係有落功夫

最後嘅蜆肉十分juicy,磯燒鎖住海水嘅鮮味

2019-07-07 37 瀏覽
天氣長期都咁悶熱,其實都唔知食乜嘢好!朋友突然諗起呢一間日本磯燒食吓海鮮同壽司,好啱啲一個天氣食!首先來個焱丸刺身沙律,雖然魚生係頭頭尾尾,但都幾新鮮!開胃嘅醬汁啱啱好!刺身亦都好肥美!帶子好鮮甜!又好大隻!螺肉亦都好爽而且新鮮!超正!刺身肥美而且好厚肉!貝殼類極之鮮甜!天氣咁熱食啲壽司當然最好不過!刺身海膽都好新鮮,creamy!磯燒類選左元貝燒完後不太乾,幾得意炸雞亦都揸得好香脆!入面仲有好多肉汁好juicy!新出嘅蘋果梳打亦都幾好飲,不會太過甜。

刺身肥美而且好厚肉!

貝殼類極之鮮甜!

磯燒類選左元貝

燒完後不太乾,幾得意

炸雞亦都揸得好香脆!入面仲有好多肉汁好juicy!

新出嘅蘋果梳打亦都幾好飲,不會太過甜。

去開日本或者台灣旅行嘅人聽到XX水產就知係食日本野,或者係有好多新鮮海鮮食嘅地方。今次朋友帶我地食呢一間係日本嘅磯燒店,同其他的香港嘅日本餐廳好唔一樣。外表好似居酒屋,內裏裝潢你佈置真係好似日本嘅餐廳,好有feel。餐廳入面有水缸,入面養咗好多海鮮,材料新鮮之餘,餐廳亦有好多烹調方法去處理食材。係服務方面,員工嘅態度都好好,見到張枱啲嘢食食晒會幫手清走空碟,仲好貼心咁幫我地燒埋同介紹食法。當然,嘢食嘅味道同埋質素高先係重點喇!首先,介紹下個前菜先,呢個麻醬蕃茄豆腐沙律,入面有豆腐、蕃茄、生菜、青瓜、紅椒、粟米片。豆腐嘅體積唔會切到好細,亦都唔會好大舊,女仔放入口啱啱好,豆腐好滑的有好有口感,唔太硬亦唔粉。蕃茄切片後仍然好多汁,師傅刀工整齊,最重要係新鮮唔酸,蔬菜清新爽脆,青瓜爽口,粟米片唔會有好濃郁嘅調味粉味,整體食落去相當開胃。最緊要係個沙律汁,個麻醬香得來唔會太濃稠,配搭生菜剛剛好。啱晒而家夏天行完街,入咗鋪頭第一時間想食啲涼爽嘅嘢。之後上碟嘅係炸蠔,一隻都有三隻手指咁大,香脆得來好香蠔味,啱晒愛蠔之人!不過一碟有四隻咁多,如果兩個人食嘅話可能會覺得有啲heavily😂 不過佢有沙

當然,嘢食嘅味道同埋質素高先係重點喇!

之後上碟嘅係炸蠔,一隻都有三隻手指咁大,香脆得來好香蠔味,啱晒愛蠔之人!不過一碟有四隻咁多,如果兩個人食嘅話可能會覺得有啲heavily😂 不過佢有沙律醬同檸檬,係兩樣醬汁調味下,都食得晒架!

講完前菜,講下去日本餐廳最啱食嘅壽司刺身。今次叫咗個三盛刺身,入面有帶子、三文魚、同油甘魚,油甘魚爽口唔腥,帶子嫩滑鮮甜肥美、三文魚厚切,鮮甜肉質嫩滑好有口感。三種色澤潤澤,啖啖鮮甜,食得出食材好高質。呢個價錢,值啊!

跟住推介呢個壽司大家一定要食!呢個用餐廳名定嘅壽司,焱丸號壽司, 我諗一定稱得上係鎮店之寶,上菜嗰陣時都俾佢嚇親,三件特大軍艦壽司,上面有滿到無得再滿嘅帶子邊海膽、吞拿魚茸及蟹柳絲,仲有大大粒三文魚籽伴碟,真係食過返尋味。從來冇見過有用了咁高質同豐富嘅壽司。帶子邊好爽口;海膽相當鮮甜,一啲苦澀味都冇;三文魚籽好大粒,咬落去啲汁出晒嚟;吞拿魚茸香滑鮮甜,一啲腥味都冇;蟹柳絲又大條又乾爽,咬落又甜有口感。飯嘅質感軟熟乾爽,紫菜香口爽脆。整體來講成個焱丸號壽司好有口感好有層次。

跟住都推介一下大部分人嚟到呢間餐廳,都會用到嘅烤爐。每張枱嘅隔離都有一個烤爐,如果你哋點單嘅海鮮係需要烤製嘅話,職員會係你地面前即場烤製。 換句話嚟講,你哋食到嘅海鮮係新鮮熱辣辣上台嘅。呢個宾燒點都要試!因為佢唔加任何嘅調味料原汁原味食海產佢嘅新鮮海鮮味係最能夠突出。
今次我地試咗個帶子、白蛤同大蝦,三種海鮮都好鮮甜肥美,燒得岩岩好又唔老。

日式甜醬牛肉鍋
呢個鍋比較似日式嘅牛肉野菜粉絲火鍋,下面一直有爐加熱,令食物唔會因為凍咗而變得唔好食。係湯底方面,味道香濃甘甜,好似壽喜燒,不過味道比真正嘅壽喜燒會淡少少。牛肉同蛋係慢火下烹調,鮮味、質感同口感剛剛好,牛肉又鮮又嫩又甜,一啲都唔嚡口。跟鍋有隻生雞蛋,將生雞蛋係湯滾時打入鍋,大約分幾鐘,就有隻甜甜地嘅流心蛋食喇!
鍋入面仲有好多蔬菜香菇同粗粉絲,真係相當十分足料啊,當湯底啲汁滲入菜同粉絲中,除咗蔬菜嘅鮮甜味更帶有濃郁嘅壽喜燒汁味道。

當然食咗咁多炸嘢同燒物,有杯冰涼嘅嘢飲,係食嘅過程會更開心🥳於是我點左一杯巨峰梳打,唔太甜,氣亦唔會太夠,清爽冰涼,爽到底!個人舒坦晒!
  • 白蛤磯燒
2019-07-05 58 瀏覽
餐廳佈置十分日式,好似置身喺日本食飯一樣[麻醬番茄豆腐沙律,$58]番茄去咗皮,口感非常好,值得一讚麻醬另上,份量可以自己控制,但我自己就鐘意落多啲,因為同沙律菜實在太夾[香蔥吞拿魚卷,$80]碎蔥嘅微辛同吞拿魚蓉嘅脂香,比例恰到好處,好味[梅酒煮海老,$48]我非常鐘意飲梅酒!但用梅酒煮餸真係第一次食。蝦肉爽口彈牙,再吸收梅酒嘅甜味,整個配搭非常出色,而且蝦頭好多羔,同朋友分一人一隻根本唔夠喉[日式甜醬牛肉鍋,$108]份量驟眼望落好似好少,但其實食落就知原來好多料!牛肉、葛粉同豆腐嘅底下,有好多蔬菜同菇另附一隻生雞蛋,可以用作沾醬、令牛肉更滑又得,打落個鍋度熟食又得[烏賊磯燒,$75]喺呢間餐廳食磯燒,最開心就係有人幫你燒埋烏賊放喺爐上燒到乾身之後就掃上燒汁剪成圈圈後又再一次掃上燒汁,令到烏賊嘅鮮味更加提升燒到啱啱好唔會韌,食落爽口,鮮味十足[芝士魚旦,$35]外表雖然平平無奇,但燒完過後芝士夾心變流心,同彈牙嘅魚旦口感成對比,味道又好夾記住要趁熱食![刺身大関5奌盛,$280]5款刺身分別係帆立貝、三文魚、吞拿魚、油甘魚,同埋海膽。款款新鮮海膽更加係非常鮮甜。刺身水準不錯,下次可
餐廳佈置十分日式,好似置身喺日本食飯一樣
[麻醬番茄豆腐沙律,$58]
番茄去咗皮,口感非常好,值得一讚

[香蔥吞拿魚卷,$80]
碎蔥嘅微辛同吞拿魚蓉嘅脂香,比例恰到好處,好味

[梅酒煮海老,$48]

[日式甜醬牛肉鍋,$108]

[烏賊磯燒,$75]
喺呢間餐廳食磯燒,最開心就係有人幫你燒埋
烏賊放喺爐上燒到乾身之後就掃上燒汁
剪成圈圈後又再一次掃上燒汁,令到烏賊嘅鮮味更加提升
燒到啱啱好唔會韌,食落爽口,鮮味十足

[芝士魚旦,$35]
記住要趁熱食!

刺身大関5奌盛,$280]
海膽更加係非常鮮甜。刺身水準不錯,下次可以試埋龍蝦、象拔蚌
2019-07-02 75 瀏覽
為左慶祝朋友成功做到飛機師,今日就同佢黎食大餐celebrate!celebration當然要熱熱鬧鬧先開心放鬆,所以揀左呢間好有濃厚日本風味既焱丸水產吃磯燒海鮮!成間餐廳都好有日本居酒屋feel,再聽著勤快既歌,真係人都放鬆好多。刺身3盛 + 原條池魚刺身好新鮮!夠厚切所以食得好滋味!仲點左是日精選刺身池魚,完全食得出刺身都係新鮮由日本空運到港,所以好新鮮鮮甜。焱丸號壽司壽司係軍艦,上面有超級多料,分別有海膽、蟹柳、三文魚籽、蛋絲、味付三文魚,上邊嘅材料已經完全蓋過上面既壽司,所以啖啖都好滿足,大愛呢個!下次都要再食。蟹味噌甲羅燒有蟹膏、蟹肉、蟹籽、鵪鶉蛋同蔥花,所有配料撈埋一齊燒,好香好好味,雖然膽固醇好高不過都唔理咁多啦😆店員服務好好,會係旁邊幫手燒同提點。海膽帆立貝燒帆立貝好大隻好厚身,加埋海膽一齊食味道層次又唔同。白蛤磯燒雖然白蛤細細隻無咩肉,不過肉質鮮甜,用酒燒過之後可以食到淡淡酒味+海水味,估唔到又既match。野菜天婦羅天婦羅炸得好脆唔油膩,新鮮炸好就即刻上檯好好食。花魚半條一向都鍾意食燒魚,今日就食花魚,好多肉好香魚味,外皮燒到微微焦好香口。巨峰提子乳酸食得咁豐富當日

刺身3盛 + 原條池魚

焱丸號壽司

蟹味噌甲羅燒

海膽帆立貝燒
帆立貝好大隻好厚身,加埋海膽一齊食味道層次又唔同。

白蛤磯燒

野菜天婦羅
天婦羅炸得好脆唔油膩,新鮮炸好就即刻上檯好好食。

花魚半條

巨峰提子乳酸
食得咁豐富當日要飲杯消濟d既飲品。巨峰提子乳酸夠曬消濟開胃。
2019-07-02 60 瀏覽
老公一聲「想吃磯燒」,我便帶他來到銅鑼灣的焱丸水產吃個豐富磯燒午餐。餐廳裝潢有夠和風,令人如去了一個小旅行。《麻醬蕃茄豆腐沙律 $58》先以沙律打底。份量大,蔬菜新鮮爽口,配上胡麻醬一流!《炸蓮藕片 $35》透透薄薄的很香脆,而且有些鹽咸很開胃,覺得比薯片還好吃,令人一片接一片。《刺身5盛 $280》是日有三文魚、海膽、帶子、吞拿魚和油甘魚。每件都厚身鮮甜,三文魚夠肥美有脂香。《三文魚富士山 $78》其實是三文魚刺身覆蓋著壽司,三文的份量不少,再加上爆汁鮮味的三文魚籽,入口味道豐富又飽肚。《牛油炒野菜 $52》野菜爽甜,帶牛油香變得惹味。《蠔鍋飯 $88》蠔有四隻都很肥美,另外有炒香了的洋蔥,令整體都很美味。主角 磯燒 來了,付隨有高湯作調味。職員會幫忙燒製海鮮,所以我們乖乖等吃。《大虎鬼殼磯燒(1本)$116》x2蝦很大隻,當然肉多又厚,入口很鮮又爽彈,不用多加調味都有夠鮮甜。《白蛤磯燒 $45》白蛤肉肥美鮮甜,入口多汁,回味。日間不想喝酒,於是點了兩杯非酒精飲品:《蘋果燒酌 $58》&《白桃梳打 $52》

餐廳裝潢有夠和風,令人如去了一個小旅行。

《麻醬蕃茄豆腐沙律 $58》
先以沙律打底。份量大,蔬菜新鮮爽口,配上胡麻醬一流!

《炸蓮藕片 $35》

刺身5盛 $280》

《三文魚富士山 $78》

《牛油炒野菜 $52》
野菜爽甜,帶牛油香變得惹味。

《蠔鍋飯 $88》
蠔有四隻都很肥美,另外有炒香了的洋蔥,令整體都很美味。

《大虎鬼殼磯燒(1本)$116》x2

《白蛤磯燒 $45》
白蛤肉肥美鮮甜,入口多汁,回味。

日間不想喝酒,於是點了兩杯非酒精飲品:

《蘋果燒酌 $58》&
《白桃梳打 $52》
2019-06-14
2019-07-01 213 瀏覽
焱丸水產是我超喜歡光顧的日本菜店,因為這裡所供應的海鮮全是日本直送,能嚐到正宗的日式風味海鮮,所以我挺推薦朋友們來一吃,當然他們吃過後亦跟我一樣成了焱丸水產的粉絲。麻醬蕃茄豆腐沙律如小山丘般高,份量十足,順口程度一下子被我們掃空了,切成絲狀的生菜,顆狀的青瓜萬分清爽,酸酸的蕃茄加上滑溜的豆腐,搭配濃香的麻醬,好不開胃。大虎鬼殼磯燒生來就是舌尖上的主角,不用調味,烤一烤已經好吃。碩大的虎蝦烤得漂亮,蝦肉飽滿,鮮甜又彈牙,我們吃得合不攏嘴。馬刀貝火喉剛好,張開貝殼那刻,肥美的貝肉呈現我們眼前。馬刀貝嚐起來非常過癮,頗有彈性,一口咬下還會噴出甘甜的湯汁,令人愛不釋口。野菜天婦羅多達五款蔬菜,冬菇,大蔥,青椒,南瓜和蕃薯,天婦羅炸得很到位,集香酥脆於一身,南瓜與蕃薯香甜味美,冬菇肥厚多汁,大蔥清甜,青椒爽口,毫不油膩,極力推介。香蔥金槍魚蓉丼鋪滿金槍魚蓉和蔥花,用料一點也不手軟,旁邊還附上手卷,可以把魚蓉添加手卷吃,一餸兩吃。焱丸的香蔥金槍魚蓉丼吃來別有一番風味,紅潤的金槍魚亦極度新鮮,不用五分鐘碗底空空如也。北海海鮮丼包羅萬有,三文魚色澤鮮美,口感滑彈,油甘魚油脂豐腴,海膽甘甜,入口即化。北
麻醬蕃茄豆腐沙律、大虎鬼殼磯燒、馬刀貝磯燒、野菜天婦羅、香蔥金槍魚蓉丼、北海海鮮丼

麻醬蕃茄豆腐沙律

香蔥金槍魚蓉丼

北海海鮮丼

北海海鮮丼包羅萬有,三文魚色澤鮮美,口感滑彈,油甘魚油脂豐腴,海膽甘甜,入口即化。北寄貝扎實富彈勁,吞拿魚蠻有厚度,帶子肉質柔嫩,蝦隻海味濃厚,甜甜的玉子令人意猶未盡,醋飯的微酸微甜與海鮮極為相襯。
青蘋果颱風乳酸

青蘋果颱風乳酸給人活力萬分之感,旁邊一整條鹹鹹甜甜的蘋果片相當吸睛,濃濃的青蘋果香味伴隨乳酸的酸酸甜甜,立即擄獲我的歡心。
白桃梳打

白桃梳打甜滋滋的白桃果香遇到梳打小刺激的氣泡,產生微妙的作用,加上冰涼的快感,一番過癮,實在好喝,朋友默默地喝過不停。
麻醬蕃茄豆腐沙律
香蔥金槍魚蓉丼
北海海鮮丼
青蘋果颱風乳酸
白桃梳打
2019-06-30 66 瀏覽
經常看到旅遊節目內別人吃磯燒吃得相當滋味,令我一直心痕痕。經朋友介紹去了這間位於謝斐道一蘭旁邊的焱丸水產,和很久沒見的朋友品嚐海鮮夜。麻醬番茄豆腐沙律番茄、豆腐再配上沙律菜。麻醬分開上,這樣就可以保留沙律新鮮爽脆,不會讓dressing蓋過鮮味。是一道非常開胃菜!刺身三盛油甘魚、三文魚、帶子每件刺身嘅份量都係大大件,每件都切得好厚,而且魚身有光繹,肉質又肥美,食落口感一流甜蝦刺身必叫的甜蝦刺身,鮮甜好味,肉質又嫩滑三文魚中卷內有蟹肉、蛋、還有我最喜愛的牛油果,再鋪上三文魚在外面,每一口都是滋味滿瀉。三文魚子帆立殼燒店員會幫忙放在爐上燒,火候控制得十分適當,嫩滑香脆,精華盡在湯汁裡。醬油木魚帆立殼燒最有驚喜的一道菜,一上菜就很香魚醬油味,已經開始飽的我們竟然把整個魚食得乾乾淨淨。

麻醬番茄豆腐沙律

刺身三盛
油甘魚、三文魚、帶子

甜蝦刺身
必叫的甜蝦刺身,鮮甜好味,肉質又嫩滑

三文魚中卷

三文魚子帆立殼燒

醬油木魚帆立殼燒
2019-06-29 53 瀏覽
焱丸水產-來一餐慢活的海鮮午餐星期日下午,走到銅鑼灣街頭,難得不擁擠,走著走著,忽然懷念日本海鮮市場的味道,於是就來到了焱丸水產。先來一客焱丸海鮮沙律 ($78), 蔬菜上盛載滿滿的切粒三文魚、吞拿魚及油甘魚刺身,視覺效果已經滿分。而生菜既爽口又充滿水分,配上有咬口的刺身,帶來十分refreshing的感覺。北海道海鮮丼 ($150) 有三文魚、吞拿魚、甜蝦、海膽、三文魚子、八瓜魚、玉子、帶子,及北寄貝,陣容認真豪華。其中甜蝦肉質十分之爽,而八爪魚亦難得沒有「靱」的感覺,加上極鮮甜的海膽,就知道款款都是優質食材。另一驚喜是三文魚雜菇牛油 ($48),師傅精心焗製,令三文魚變得十分之香,而雜菇亦添上淡淡的牛油味,認真越食越開胃。本人不是常常吃炸物,但聽聞這裡的牡蠣吉列 ($80)十分不俗,就決定試試。一口咬下去,就發現炸皮既香脆,又不過於油膩,而裡面的蠔肉鮮美柔軟,十分滿意。來到了期待而久的磯燒,店員很用心為我們燒製三文魚籽帆立殼($80)以及醬油木魚帆立殼 ($75),他先為兩款食物淋上刺身用的Sake,大約3分鐘後,再加上海鮮汁,令食材更加惹味。上碟後,先試三文魚籽帆立殼($80),
焱丸水產-來一餐慢活的海鮮午餐

來到了期待而久的磯燒,店員很用心為我們燒製三文魚籽帆立殼($80)以及醬油木魚帆立殼 ($75),他先為兩款食物淋上刺身用的Sake,大約3分鐘後,再加上海鮮汁,令食材更加惹味。上碟後,先試三文魚籽帆立殼($80),燒熟後的三文魚籽帶來像蛋一般的口感,帆立貝當然十分彈牙,最驚喜的是伴碟的金菇,吸收了醬汁,令人回味無窮。而醬油木魚帆立殼 ,湯底像蕃茄和海鮮味混合,帶來不一樣的清新的鮮味。

不得不提的是這塊黑板,上面列出由日本空運的精選海鮮,就像今次品嘗的馬刀貝燒,入口有淡淡的海鹽味,肉質豐厚,亦咬勁十足,十分不俗。

花了個多小時,享受完整個海鮮盛宴,最後以梅乾燒酎( $48)及Suntory 黑啤 ($68)作結,總算在繁擾的氣氛下,好好地慢活一下。
焱丸水產🇯🇵CP值極高之日本餐廳.第二次去食焱丸水產😋依然無令小編失望‼️超值兼勁好味😁.Set Lunch🌟🔺北海道丼有飛魚子、海膽、北寄貝、三文魚、八爪魚🐙、蟹柳同玉子,超級齊料😍海膽甜,飛魚子夠鮮夠脆,係蟹柳同玉子較平凡🤣仲有三文魚手卷,三文魚堅厚切!🐠🔺焱丸海鮮雜錦丼則以粒粒角切刺身為主,絕不吝嗇全碗都舖滿刺身🐠🐟有三文魚、油甘魚、呑拿魚、玉子,全部都好有油香㗎!青瓜粒同魚籽則帶出另類口感😍仲附有牛油果手卷🥑.個套餐有晒前菜、青瓜芝麻醬沙律🥗、面豉湯同茶碗蒸🥚,茶碗蒸出色啊非常滑😌食完超飽足!😙.🔺左口魚刺身第一次試刺身,多數係燒熟左然後做壽司🍣!薄切好似透光咁,呈白色,店員建議點𡊰個酸汁食,不過還是覺得就咁原味好啲😉🔺甜蝦刺身🦐款甜蝦比平日的較長,食落又幾甜喎很不錯☺️👍🏻🔺野菜天婦羅🌽炸物做得幾好,皮夠薄夠脆,蔬菜有茄子🍆、南瓜、蕃薯同秋葵,個天婦羅汁係熱住上,好少見呢!🔺柳葉魚🐠最後到燒爐既部份嚕🔥🔥其實唔洗自己燒因為有專人幫手!魚身望落幾肥美,面頭灑上芝麻,不過小編係有點怕呢類多骨既魚🙈🔺磯燒大虎蝦🍤整隻開邊蝦燒住,超級香的🍤😍咬落好爽口,唔洗調味都好鮮味,正啊😁.而小食必
焱丸水產🇯🇵CP值極高之日本餐廳
第二次去食焱丸水產😋依然無令小編失望‼️超值兼勁好味😁
Set Lunch🌟
🔺左口魚刺身
🔺甜蝦刺身🦐
款甜蝦比平日的較長,食落又幾甜喎很不錯☺️👍🏻
🔺野菜天婦羅🌽
🔺柳葉魚🐠
🔺磯燒大虎蝦🍤
而小食必須要加返杯野飲,咁先圓滿㗎嘛!巨峰葡萄🍇同白桃梳打🍹大大杯,解渴最爽!
2019-06-29 43 瀏覽
裝潢好有日本風格, 座位又整齊又闊, 坐得好舒服。另外好想講店員態度好好, 用心介紹食咩最正, 又會推介岩你要求既款式, 岩哂心大心細咩都想試既朋友。香蔥吞拿魚卷麻醬蕃茄豆腐沙律 : 日式麻醬加上新鮮蕃茄, 好滑既豆腐, 數款沙律菜, 前菜食得清淡少少, 留返後勁醬汁焗原雙魷璣燒梅酒煮海老: 梅酒味超重, 蝦好大隻, 同埋出乎意料, 好入味。下次一定再食芝士魚旦: 以為係真係圓型既魚旦, 原來好似三文治甘!!燒熱左D芝士食好正, 不過可以再大塊D芝士就仲正,哈鳥賊璣燒 : 燒得乾左DD, 不過不失, 最開心係全程都有待應幫你燒野食,服務好貼心刺身5盛,包括有三文魚、帶子、夠哂厚身好新鮮既油甘魚、吞拿魚、海膽海膽係真正既重點, 好甘甜, 無腥味, 超新鮮

香蔥吞拿魚卷

醬汁焗原雙魷璣燒

海膽係真正既重點, 好甘甜, 無腥味, 超新鮮

2019-05-22