2019-07-19 47 瀏覽
炎丸水產🇯🇵日式丼飯刺身磯燒海鮮,食材新鮮有日本風格嘅餐廳🎎今次食嘅雖然係lunch,但都叫左好多野食,一行二人一共叫左六樣野食兩杯野飲,因為除左一般既日式丼飯之外重有好多選擇。主菜未到已經嚟咗四樣前菜,前菜有燉蛋,沙律,麵豉湯同埋蟹肉紫菜,前菜黎講都係普普通通但真係相當豐富。講返主食,第一碟既頭盤係刺身,有左薄切口魚同埋甜蝦。對於我第一次食左口魚黎講感覺算唔錯, 口感滑溜溜,食落口感比較青甜同甘香,而且佢重有一個特製嘅醬汁,點埋醬汁黎食就變得酸酸甜甜,可以話相當開胃。而甜蝦食好新鮮,唔似一般嘅放題食落有雪味。再黎就係野菜天婦羅,不得不讚既就係天婦羅嘅渣粉唔會沾得太多食起黎唔會有好滯好飽嘅感覺。天婦羅有日本大蔥,南瓜,青椒同埋矮瓜,全部都炸到金黃鬆脆,香口既天婦羅真係令到人好開胃。之後落黎就係兩個頭盤丼飯,一個係炎丸海鮮什錦丼另一個係北海道丼。首先講下兩個丼飯嘅刺身都堆到滿滿嘅,另外佢地各自都有一個手捲跟飯,份量真係相當豐富,而 刺身都依然係好新鮮食落係冇雪味,丸海鮮什錦丼入面既刺身全部都切得好厚,刺身一共有七款,雖然刺身唔係有咩特別,但係一次過食到咁種類同咁新鮮既刺身真係好滿足。而北

再黎就係野菜天婦羅,不得不讚既就係天婦羅嘅渣粉唔會沾得太多食起黎唔會有好滯好飽嘅感覺。天婦羅有日本大蔥,南瓜,青椒同埋矮瓜,全部都炸到金黃鬆脆,香口既天婦羅真係令到人好開胃。之後落黎就係兩個頭盤丼飯,一個係炎丸海鮮什錦丼另一個係北海道丼。首先講下兩個丼飯嘅刺身都堆到滿滿嘅,另外佢地各自都有一個手捲跟飯,份量真係相當豐富,而 刺身都依然係好新鮮食落係冇雪味,丸海鮮什錦丼入面既刺身全部都切得好厚,刺身一共有七款,雖然刺身唔係有咩特別,但係一次過食到咁種類同咁新鮮既刺身真係好滿足。而北海道丼就係各切刺身飯,刺身好新鮮,種類多,堆到滿一滿,粒粒都砌到好大粒,顏色好七彩,賣相好吸引。

最後就係成餐最特別既磯燒燒物,我地叫左兩款燒物,分別係虎蝦同多春魚。首先虎蝦好大隻好新鮮,燒緊既時間已經聞到好香既燒蝦味,蝦頭有好多蝦膏,大隻既虎蝦食落重啖啖都係肉,不但新鮮而蝦肉味都好濃。另外燒完既多春魚表層有淡淡既焦香,外面有少少脆口得黎入面既魚肉同魚子都好軟綿綿,完全無雪味,食完份量十足嘅刺身飯再食呢兩款咁香口既磯燒燒物絕對係成餐好味既結尾。😋