2023-03-11 58 瀏覽
朋友介紹我去了一家日式餐廳,點了一些菜品,其中包括左口魚刺身、焱丸號壽司、芝上蟹肉甲羅燒、黑松露蟹肉甲羅燒、麻醬替茄豆腐沙律、牛油黑松露炒野菌、香葱和牛炒飯、野菜天婦羅和鮑魚殼燒。首先,讓我來談談左口魚刺身和焱丸號壽司。這兩款刺身和壽司都非常新鮮,刺身肉質鮮美,味道清淡,而壽司的醋飯和配料非常搭配,讓人一口接一口。接著是芝上蟹肉甲羅燒和黑松露蟹肉甲羅燒。這兩款甲羅燒都非常美味,蟹肉鮮美,加上芝士或黑松露的香氣,味道非常豐富。甲羅燒的外皮烤得酥脆,內裡則是柔軟多汁。麻醬替茄豆腐沙律是一道非常清爽的菜品,豆腐口感滑嫩,加上麻醬和茄子的調味,非常爽口。牛油黑松露炒野菌也非常好吃,野菌鮮美,加上黑松露的香氣,味道非常濃郁。香葱和牛炒飯和野菜天婦羅都非常好吃,炒飯的牛肉鮮嫩,香氣四溢,而天婦羅口感酥脆,蔬菜營養豐富。最後是鮑魚殼燒,這是一道非常特別的菜品。鮑魚鮮美,加上燒烤的香氣,味道非常美味。此外,燒烤的鮑魚殼也很漂亮,讓人一邊享受美食,一邊欣賞美景。總的來說,這家日式餐廳的菜品非常豐富,味道美味,讓人食指大動。服務也非常周到,環境舒適,讓人感到非常放鬆和舒適。如果你正在尋找一家好吃的日式餐廳

首先,讓我來談談左口魚刺身和焱丸號壽司。這兩款刺身壽司都非常新鮮,刺身肉質鮮美,味道清淡,而壽司的醋飯和配料非常搭配,讓人一口接一口。

總的來說,這家日式餐廳的菜品非常豐富,味道美味,讓人食指大動。服務也非常周到,環境舒適,讓人感到非常放鬆和舒適。如果你正在尋找一家好吃的日式餐廳,我會強烈推薦這家餐廳,你一定不會失望。
2023-03-10 75 瀏覽
出糧更係要食好d, 同事提議去尖沙咀棉登徑嘅「焱丸水產」, 食過話一定唔會令我失望。朋友醒目book定位, 估唔到人氣真係咁旺。餐廳雖然唔算大,但就好有日式feel ,真係好啱我哋一邊食一邊吹下水,打開餐牌食物種類多選擇!芝士蟹肉甲羅燒:香濃滿滿嘅蟹膏配上芝士、蟹籽、鵪鶉蛋,蟹肉、蔥花一同放係蟹蓋內,燒嘅過程我哋完全不用動手,店員在旁幫我哋燒,味道鮮得嚟有芝士鹹香惹味濃郁,亦可配埋爽口嘅青瓜絲一同食減低鹹度。壽司盛盒$268有10款唔同嘅壽司,有油甘魚、海膽、帆立貝、熟蝦、火灸左口魚、三文魚、呑拿魚、三文魚子、鯛魚、北寄貝、重加個青瓜絲小卷!壽司好新鮮,帶子同魚都厚切, 壽司飯柔軟度很好,不會散掉!。鹽燒三文魚: 一上枱就聞到陣陣魚香,魚皮煎得香脆,脆得有聲, 魚肉嫩滑中帶有微微鹽花鹹香,非常惹味。 青蘋果颱風乳酸:大大杯, 好香青蘋果味,飲落清甜清爽梳打飲品,好味!

芝士蟹肉甲羅燒:

壽司盛盒$268

鹽燒三文魚:

青蘋果颱風乳酸:
大大杯, 好香青蘋果味,飲落清甜清爽梳打飲品,好味!
尖沙咀嘅「焱丸水產」一直多年都好旺,又係我地屋企人嘅賣飛佛日本餐廳,因為裝修同氣氛都好似去咗日本咁,加上一直多年d職員都服務好好,會幫我地燒埋,咁我哋自己就唔會出錯浪費咗食物。平日星期三晚市7:00pm已經全場滿座,所以我哋每次一定book定枱,walk-in唔好諗住會有位。先叫個前菜。麻醬蕃茄豆腐沙律,健康一下 😝屋企人最鍾意食三文魚,所以叫咗三文魚,三文魚腩,帆立貝刺身,全部都好新鮮,同埋厚切。黎呢度點少得叫佢嘅招牌菜,職員幫我地整個蟹味噌甲羅燒同鮑魚殼燒;鮑魚新鮮到燒緊時仲係郁緊,新鮮嘅材料唔洗調味已好味,厚肉爽口;蟹味噌甲羅燒又係好好味~最後,什錦天婦羅,入面包括多種材料,蝦,蕃薯,青椒,魚,海菭等,炸得唔油同脆口,正~黎呢度食,永冇失手,非常滿意嘅一餐!!

先叫個前菜。麻醬蕃茄豆腐沙律,健康一下 😝

蟹味噌甲羅燒又係好好味~

黎呢度食,永冇失手,非常滿意嘅一餐!!
2023-02-22
  • 蟹味噌甲羅燒
  • 麻醬蕃茄豆腐沙律
  • 刺身三盛
  • 鮑魚殻燒
  • 三文魚腩
  • 甲羅燒
《📍焱丸水產食評》by@ihungry.hk焱丸水產 @flame.japanese 係香港首間海鮮磯燒元祖店,提供多款磯燒、活魚刺身、日本主食及飲品等,水產仲要豐洲直送當日,十多款海鮮任您揀😱!今次小編就同大家分享呢間元祖店到底值唔值得去?一齊嚟睇睇👀!🌟焱丸水產亦提供生日蛋糕畫碟服務🎂,如有需要就要記得早少少Request喇!🔸『大關5點盛 - $280』▶️刺身拼盤包括三文魚、吞拿魚、元貝、馬糞海膽及油甘魚刺身非常厚身,份量亦都算多,大部分刺身都非常之新鮮,油脂分佈剛剛好,咬落口充滿魚油香氣!但小編覺得馬糞海膽唔算好新鮮,雖然色澤橙黃,但味道帶有少少腥味,未算好香甜,令小編有點失望😞!🔸『赤海老(5件) - $68』赤海老味道鮮甜🦐,肉質飽滿,十分新鮮,而且蝦頭亦充滿鮮美嘅蝦膏,呢個價錢嚟講絕對係高CP值🤗!🔸『焱丸活貝大盛 - $368』▶️包括帆立貝、牡蠣、特選貝、鮑魚及白蜆嚟到焱丸水產,除咗要試試刺身,仲一定要試磯燒海鮮!呢個海鮮套餐有齊晒小編想試嘅海鮮,每款海鮮都非常大件,特別係牡蠣有成隻手掌咁大🖐️,店員亦會親自幫手燒及切件,令小編十分驚喜!而味道方面,每款海鮮都好新鮮,肉
《📍焱丸水產食評》by@ihungry.hk

🔸『大關5點盛 - $280』
▶️刺身拼盤包括三文魚、吞拿魚、元貝、馬糞海膽及油甘魚

🔸『赤海老(5件) - $68』

🔸『焱丸活貝大盛 - $368』
▶️包括帆立貝、牡蠣、特選貝、鮑魚及白蜆
嚟到焱丸水產,除咗要試試刺身,仲一定要試磯燒海鮮!呢個海鮮套餐有齊晒小編想試嘅海鮮,每款海鮮都非常大件,特別係牡蠣有成隻手掌咁大🖐️,店員亦會親自幫手燒及切件,令小編十分驚喜!而味道方面,每款海鮮都好新鮮,肉質細嫩,海鮮係經過燒烤後亦保留到原有鮮甜,帶有少少海水咸香🌊,超正👍!

🔸『焱丸蟹嚐甲羅燒 - $68』
甲羅燒充滿蟹肉同蟹膏🦀,經過燒烤後令蟹味更出,同時亦保留到蟹嘅鮮甜,可以一試💪!

🔸『岩手縣生蠔 - $68』
必叫!必叫!岩手縣生蠔體積猶如手掌咁大🖐️,非常厚肉,口感Creamy,海水味偏重,同時亦非常甘甜,超滿足😍!

🔸『海鮮炒飯 - $78』
海鮮炒飯內加入大量海鮮粒,選用有嚼勁嘅日本米,少得粒粒分明之餘,亦斬好有獲氣🔥!特別一讚係海鮮炒飯加入大量蟹籽,令口感更為豐富,亦都令炒飯更加惹味!

🔸『巨蜂燒酌 - $48』
巨蜂燒酌加入少許燒酌🍻,酒味唔算好重,帶有清新巨峰提子味道,啱晒想小酌一杯嘅女士們,亦都啱晒用作解膩😎!

🤪iHungry肚餓指數:8/10分
2023-03-07 49 瀏覽
收工同女朋友黎到呢間朋友推薦既日本嘢,的確唔錯入到黎已經有日本既感覺刺身好新鮮,件件刺身都係大大舊又厚切!三文魚搭配海膽等 都十分好味,飯既份量唔會好大舊,一啖有兩種風味,值得推薦!呢個蟹膏真係無得頂,店員仲會幫你燒埋,完全唔洗自己郁手😋加埋青瓜絲 會令到個口感更加豐富,下次會再食!蟹腳煮出黎既蟹粥,好有鮮味!仲要份量比想像中多好多,兩個人完全夠食。d蟹腳幫你整好曬,食都好方便🤪呢間日本嘢 性價比都幾高,會再黎😬
收工同女朋友黎到呢間朋友推薦既日本嘢,的確唔錯
入到黎已經有日本既感覺
刺身好新鮮,件件刺身都係大大舊又厚切!

呢間日本嘢 性價比都幾高,會再黎😬
2023-03-06 44 瀏覽
經歷咗三年嘅帶口罩時期,政府一取消帶口罩,我哋就即刻去食餐好去慶祝一下,毫無懸念,食餐好我一定會去焱丸水產,除咗地理位置方便之外,佢佢嘅食物質素同埋個餐廳氣氛我都比好高嘅分數。經過上次嘅經驗之後,我發現嚟呢間餐廳一定要訂位,如果唔係真係有排等,首先我哋嗌咗個刺身拼盤先,真係要賀一賀佢,三文魚腩,油甘魚刺身,同埋赤背呢個組合真係冇得輸。首先三文魚腩,非常之肥美,一咬落去所有嘅魚油都擁晒出嚟,另外赤背都好鮮甜爽口。之後我就嗌咗個,我每一次嚟都會食嘅野,野菜天婦羅,有炸冬菇,秋葵,南瓜等等,唔油膩之餘仲非常之香脆。襯其他嘢食仲未到,通常我哋都會食住個炸蓮藕片去間間場,鹹香鹹香嘅味道真係好啱一齊同朋友傾偈。之後重頭戲就嚟啦,我哋就嗌咗一個原味甲羅燒同埋芝士蟹肉甲羅燒,每一次都會有一個幸福嘅感覺,呢間嘅甲羅燒仲會加埋青瓜俾你撈埋一齊,唔會太膩之餘,仲要再有口感。另外燒鮑魚亦都非常之甜美,侍應幫我哋燒到恰到好處唔會太晏,咬落去亦都非常之有質感。另外嗌咗壽司盛盒,有海膽有帶子,不過不失,不過作為一間日本餐廳,一定要食返壽司先過癮。一坐就坐咗兩個鐘,最尾我哋仲嗌埋個和牛炒飯作結,佢個飯炒到粒粒分明,亦
一坐就坐咗兩個鐘,最尾我哋仲嗌埋個和牛炒飯作結,佢個飯炒到粒粒分明,亦都非常之多和牛,一啖飯一啖和牛,除咗幸福之外都唔知可以講咩。
2023-03-02 2673 瀏覽
同事生日, 特意揀咗尖沙咀呢間主打爐端燒同日本料理嘅---焱丸水產。餐廳從外至內木系裝修加上牆上張貼日文poster, 仿如置身於日本居酒屋。每張檯上都放有專用嘅爐頭, 而所有爐端燒均有侍應協助煮理。飲品方面除咗有日本清酒, 另有少量非酒精飲品選擇。其中見到告示板上亦有特飲, 【青蘋果颱風乳酸】HK$68乳酸梳打夠汽, 青蘋果味道香甜突出, 整體唔會過甜, 青蘋果薄片摺駁成高高的, 賣相幾有特色, 而且索咗乳酸, 爽甜多汁。【三文魚腩】HK$90非常厚切, 魚油豐富, 很有魚香, 肉質幾有彈性, 非常滿足, 推介!【赤貝】HK$68赤貝爽口鮮甜, 冇腥味。【黑松露蟹肉甲羅燒】HK$72蟹膏、蟹肉、蟹籽、鵪鶉蛋、黑松露撈埋一齊燒, 甘味鮮甜濃郁, 散發淡淡嘅黑松露香氣, 蟹籽令口感更有層次, 自行加入青瓜絲夾埋一齊食, 可平衡濃度。【焱丸活貝大盛】HK$398集齊四款海鮮, 包括有活鮑魚、蠔、帶子、蜆。活鮑魚: 原隻鮑魚放上爐燒, 仲見到郁下郁下好新鮮, 侍應係煮理過程中將鮑魚內臟去除, 很貼心。口感爽彈, 鮑魚燒至邊邊位帶點焦燶, 不但食到鮑魚原來嘅鮮甜味, 仲帶少少焦香。蠔: 很肥美

每張檯上都放有專用嘅爐頭, 而所有爐端燒均有侍應協助煮理。
飲品方面除咗有日本清酒, 另有少量非酒精飲品選擇。

其中見到告示板上亦有特飲,

【青蘋果颱風乳酸】HK$68
青蘋果颱風乳酸

【三文魚腩】HK$90
【赤貝】HK$68
赤貝爽口鮮甜, 冇腥味。
三文魚腩

【黑松露蟹肉甲羅燒】HK$72

【焱丸活貝大盛】HK$398
集齊四款海鮮, 包括有活鮑魚、蠔、帶子、蜆。
焱丸活貝大盛

蠔: 很肥美, 脹卜卜, 爽而多汁, 不過味道有少少腥。

帶子: 加入了清酒燒, 淡淡酒香帶點鮮味。

蜆: 特意煮成四成熟, 蜆肉脹卜卜又多汁, 冇沙, 帶有海水味。
2023-03-01
青蘋果颱風乳酸
三文魚腩
焱丸活貝大盛
2023-02-28 77 瀏覽
同老公慶祝結婚周年,梗係要同老公食好啲啦,未試過燒海鮮, 所以同老公去焱丸水產食海鮮大餐 新鮮的水產 第一次看到生的鮑魚被放在炭火上烤...抓起的樣子...也是蠻殘忍的…. 他家的海水都是當天從日本運來的。生蠔, 大蜆新鮮度很高。鮑魚好彈牙、鮮甜,真的很好吃😋烤海鮮是他家的特色,用清酒烹調,提升了鮮美。 鯛魚刺身,刺身很新鮮,價格公道,吃出了甜味。終於知道為什麼那麼多人愛吃鯛魚,切薄片晶瑩剔透真的十分美麗,但北京的鯛魚新鮮程度不能足夠保證就是。 蟹籽海鮮炒飯新鮮炒起,少少鹹香的味道 這家的特色烤貝類,其實吃不厭,爽口鮮甜, 還希兩個食法, 包紫菜青瓜食另一風味 餐廳地方不大,在巷子深處,也算是深夜食堂的感覺,朋友聚會,吃烤海鮮喝點清酒,也是舒坦。

新鮮的水產

第一次看到生的鮑魚被放在炭火上烤...抓起的樣子...
也是蠻殘忍的….
他家的海水都是當天從日本運來的。
生蠔, 大蜆新鮮度很高。鮑魚好彈牙、鮮甜,真的很好吃😋
烤海鮮是他家的特色,用清酒烹調,提升了鮮美。

鯛魚刺身刺身很新鮮,價格公道,吃出了甜味。終於知道為什麼那麼多人愛吃鯛魚,切薄片晶瑩剔透真的十分美麗,但北京的鯛魚新鮮程度不能足夠保證就是。

蟹籽海鮮炒飯
新鮮炒起,少少鹹香的味道

2023-02-28 49 瀏覽
不嬲都鍾情於日本🇯🇵菜,今次就去咗朋友介紹既尖沙咀一間水產 除左必食嘅水產外,仲有其他刺身同熟食都好高質 😍1.黑松露蟹肉甲羅燒($72) & 芝士蟹肉甲羅燒 ($72)蟹蓋裡面滿滿嘅蟹膏,喺烤爐上一邊燒,香氣一邊湧出,鮮味濃郁,超級好味😋😍2.麻醬蕃茄豆腐沙律($58)呢個做前菜一流,食完好開胃,越嚟越肚餓🤪3.鮑魚殼燒($136)鮑魚好新鮮上碟嘅時候兩隻都仲係生牛牛不斷喺度郁,職員仲會好細心咁幫你燒,唔使擔心自己會燒得太耐或者太生4.牛油黑松露炒野菌($52)牛油同黑松露味超香,加上我平時好鍾意食菇三樣嘢係完全係超夾,超好味5. 左口魚刺身($168)分量比我想像中多,刺身超鮮甜,好易入口一啲鯹咩都冇6.焱丸號壽司($158)店鋪推介,咩款式都有,啱晒唔知食咩又好想食壽司嘅大家7.野菜天婦羅($70)炸粉啱啱好唔會太厚,啲蔬菜亦都好新鮮有唔同嘅種類,我最鍾意嘅就係南瓜,外脆內軟,仲好香南瓜嘅味8. 香蔥和牛炒飯($180)呢個炒飯師傅好好手勢,好有鑊氣,和牛亦都啱啱好好淋好易入口最後就同女朋友人一杯嘢飲,大大杯總括而言,朋友果然冇介紹錯,我六點幾嚟到已經坐咗超過一半人,坐多陣直程坐
不嬲都鍾情於日本🇯🇵菜,今次就去咗朋友介紹既尖沙咀一間水產

除左必食嘅水產外,仲有其他刺身同熟食都好高質 😍

2.麻醬蕃茄豆腐沙律($58)

呢個做前菜一流,食完好開胃,越嚟越肚餓🤪

3.鮑魚殼燒($136)

4.牛油黑松露炒野菌($52)

牛油同黑松露味超香,加上我平時好鍾意食菇
三樣嘢係完全係超夾,超好味

5. 左口魚刺身($168)

分量比我想像中多,刺身超鮮甜,好易入口一啲鯹咩都冇

6.焱丸號壽司($158)

店鋪推介,咩款式都有,啱晒唔知食咩又好想食壽司嘅大家

7.野菜天婦羅($70)

8. 香蔥和牛炒飯($180)
呢個炒飯師傅好好手勢,好有鑊氣,和牛亦都啱啱好好淋好易入口

最後就同女朋友人一杯嘢飲,大大杯

總括而言,朋友果然冇介紹錯,
我六點幾嚟到已經坐咗超過一半人,坐多陣直程坐爆人,
適合晒同朋友一齊聚餐吹吓水飲下酒,坐得舒服,環境唔錯。

當然食物亦都十分吸引,有好多種類選擇適合晒鍾意日本嘅大家,想食嘅話最好book咗位訂咗枱先。
2023-02-24 40 瀏覽
餐廳環境好日式,食物質量新鮮,當日係食午餐,叫左一個三文魚鍋,同出面餐廳唔同,平時既鍋會係煮好先出,今次係所有野都未熟,放原鍋放係gas爐煮熟,感覺新鮮,有機會會再來
2023-02-08 138 瀏覽
進入店內環境看起來不錯。 我進去嚐了嘗。 我去商店的那天 工作人員說早上剛到的新鮮食材真的很新鮮刺身 很好吃。 三文魚很厚,弄成了壽司後很好吃。 海膽好吃到讓人淚流滿面。 在日本吃的時候 我從沒想過它這麼好吃。 我最喜歡的是每次吃都燒焦的蟹殼 需要兩個底,味道有點咸,不過我一點都不介意,很香。 烤扇貝和鮑魚也是炸雞。 新鮮的,鮑魚是黑色的。 第一次吃到這種鮑魚,還是活的。 我覺得它很殘忍,但我吃了它。而且最喜歡就是他的焱丸燒貝盛盒女女不單止有新鮮的鮑魚,而且仲有帆立貝和大蜆店員加上了清酒及醬油,令到鮮甜味道10倍增加非常好食,而且燒得剛剛好唔會太過過火 事後忘到腦後,感覺渾身充滿了力量 反正都是各種好吃的,路過的千萬別錯過
進入店內環境看起來不錯。 我進去嚐了嘗。 我去商店的那天

工作人員說早上剛到的新鮮食材真的很新鮮刺身
很好吃。 三文魚很厚,弄成了壽司後很好吃。

海膽好吃到讓人淚流滿面。 在日本吃的時候
我從沒想過它這麼好吃。 我最喜歡的是每次吃都燒焦的蟹殼

而且最喜歡就是他的焱丸燒貝盛盒
女女不單止有新鮮的鮑魚,而且仲有帆立貝和大蜆

事後忘到腦後,感覺渾身充滿了力量
反正都是各種好吃的,路過的千萬別錯過
2023-02-06 152 瀏覽
每次好友帶我覓食都唔會令我失望,只有一次比一次驚喜,棉登徑一帶太多嘢食,但係我哋都鍾情正宗水產類。呢間日本老牌海鮮店為人熟悉,黎到香港一直質素係有保證,如海鮮由日本直達一定好穩陣。主打浜燒海鮮之外,仲有出名的甲羅燒。店舖佈置充滿哂日本特色,勁有日本feel,每張枱都都設有一個烤鍋,職員仲會幫你原汁原味地燒,very good !🇯🇵漁師二人前盛:當日時令刺身,今日係吞拿魚腩,大蝦,油甘魚,赤背等等,每件鮮味十足,好似坐喺黑門市場食緊嘅感覺😅🇯🇵蟹味噌甲羅燒 / 芝士蟹肉甲羅燒:前者用味噌調味,配上蟹籽、鵪鶉蛋、蔥同蟹肉,已經好鮮味。後者加埋芝士,味道更加提升,更加香濃。🇯🇵鮑魚殼燒:職員慢慢剪開鮑魚,慢慢地燒,最後只加少少醬油,簡單的燒法已經好好,就係想食到鮑魚本身嘅鮮甜,佢又唔會靭口,好稔身。🇯🇵三文魚壽司拼盤:三文魚五種食法,原味、火炙、蟹籽、海膽及黑松露,各有特色👍🏼🇯🇵牛油黑松露炒野菌:黑松露炒菇係好匹配,互相提香,簡簡單單地炒已經好香,新鮮嘅菇好爽脆。🇯🇵蟹雜炊:新鮮嘅蟹腳,清水做底,加白飯煮爛變成粥,再加埋蟹籽、雞蛋同蔥,簡簡單單嘅食材已經令到成個粥非常鮮甜。🇯🇵三文魚牛油

🇯🇵漁師二人前盛:

🇯🇵三文魚牛油果油醋漬:新鮮嘅三文魚配上健康牛油果,落少少油醋,這個沙律很清新。

🇯🇵梅乾highball : 幾粒梅乾加上highball酒,幾襯。

🇯🇵冰菠蘿燒酎:冰鎮嘅菠蘿加埋燒酒,冰冰甜甜,帶啲酒香。
2023-02-05 3400 瀏覽
#焱丸水產 真係無另我失望過😌每次來都keep 到水準,水產新鮮、店員有禮貌又有好耐心咁幫客人烤海鮮,唔怪得咁多熟客啦!我們二人同行,都係飲下日本酒,燒下海鮮,吹下水就一晚,相當愉快😊💿蟹味噌甲羅燒 $68/ 芝士蟹肉甲羅燒 $72 必點系列,香濃蟹膏配合蟹籽、鵪鶉蛋攪拌在一起,真係無得彈、真的想用來送白飯😍😍💿 漁2人前盛 $398 極度鮮味既刺身、大約有7款產物,份量都唔少、性價比高、我係每次來都一定order🤤🤤🤤💿 鮑魚殼燒 $136 ,有兩隻活鮑魚,活燒係超級軟淋,燒既時間好perfect, 沒有靭的感覺,好吃😋😋😋💿 三文魚壽司拼盤 $108,有5件、每款都有不同口味,我喜歡黑松露味三文魚壽司,你們呢?😄😄😄💿 三文魚牛油果油酢漬 $80,這個日式沙拉都好fresh, 佢地用既沙拉油好正,微酸帶微甜、用三文魚和牛油果一齊食既就正好😉😉😉💿 蟹雜炊 $128, 4條蟹腳和一碗白飯、加蔥加水就煮成一鍋鮮甜蟹味既雜炊,看似簡單,實際上用上上盛材料才是精髓、我雖然好飽,但都堅持食晒,真係好滿足啊🥰🥰🥰大家記得訂位啊!焱凡水產地址:香港九龍大沙咀棉登徑17-23号,華楓大虔地下5&6

大家記得訂位啊!

焱凡水產
地址:香港九龍大沙咀棉登徑17-23号,
華楓大虔地下5&6號鋪
Tel: 2651 9400
  • 蟹味噌甲羅燒
2023-02-02 60 瀏覽
最近幫好朋友買了蘋果最新款的iPhone 14 Pro,因為要交收緣故,便來到尖沙咀,未夠時間便來這裏吃晚飯。岩手縣生蠔$136 ,來自日本的生蠔,爽脆可口,海水味道濃郁,味道鮮甜,加些辣蘿蔔蓉、青檸汁和酸汁,可以提升味道的層次。香蔥和牛炒飯$180,和牛豐富的脂肪融入炒飯之內,令到炒飯多了一些和牛的氣味,另外炒飯粒粒分明,加上蔥粒的香氣,除了飽肚之餘,亦可品嚐和牛風味。鮑魚殼燒$136,鮑魚上枱時還在動,侍應先將內臟清除之後,林想食日本清酒,便開始進行烹煮,看到鮑魚在火上還在凍的時候,就知非常新鮮生猛。燒熟之後侍應會幫手剪開,便可吃到爽口彈牙的新鮮鮑魚了。檸檬可樂 Highball $58(Highball即是威士忌加汽水),這個highball 非常有香港特色,因為檸檬加可樂,算是香港特色飲品,將兩個特色加在一起,又是另一種風味。味道真的有點似檸檬可樂,不過又多了一層酒的香氣。

燒熟之後侍應會幫手剪開,便可吃到爽口彈牙的新鮮鮑魚了。

味道真的有點似檸檬可樂,不過又多了一層酒的香氣。

2023-02-01 167 瀏覽
尖沙咀赫德道一向多居酒屋 今次嚟到呢間好地道嘅日本居酒屋試吓🤤🍣焱丸號壽司 單睇埋相就覺得有創意 唔單止好食仲可以打卡 勁豐富😳🐟刺身5盛 啱晒每樣都想試少少既人 新鮮好食 有甜蝦刺身 三文魚吞拿魚帶子等等 🦀蟹味噌甲羅燒 喺你面前瞥 確保新鮮 我用咗個好聰明嘅做法 用咗青瓜撈埋啲蟹肉 冇咁鹹反而更加好食👍🏻鮑魚仲識得郁吓郁吓 燒佢嗰陣不斷掙扎 新鮮嘅食材加少少醬汁已經好好味🥰蟹雜炊 喺你面前整呢個飯 見着佢用蟹籽蔥花等等撈埋 加埋蟹肉已經好鮮味🫦青瓜海藻蟹肉酢 呢個夠晒特別酸酸地夠晒開胃🤤野菜天婦羅 炸得好鬆脆👍🏻麻醬蕃茄豆腐沙律 好fresh 夠哂健康🌿青蘋果颱風乳酸 造型呢個真係一百分 再加上唔係好甜少少乳酸味好開胃😍柚子啤酒 估唔到加咗少少有子甜甜地沖淡左啤酒嘅苦味 出奇地好飲🍺
青瓜海藻蟹肉酢 呢個夠晒特別酸酸地夠晒開胃🤤
野菜天婦羅 炸得好鬆脆👍🏻