好友喺外國返咗嚟,當然要約食飯啦😊😊 一早book定枱 這間炎丸水產 評價好高 充滿日本風情 唔book枱真係食唔到呀 店內裝潢充滿日本風情 主打冰燒刺身 清酒🍶生啤等等 六點半已經Full House 😏😏可見食物質素得到認同呀 朋友叫咗 生薑燒酌 薑粒加燒酌 兩者原來咁match 🥳我就鍾愛 日本 黑白啤 配上燒海鮮🦞 正 !自選 刺身拼盤 鍾意食乜就叫乜 🥳🥳甜蝦刺身 鮮甜 黏口非常新鮮 😬😬左口魚刺身 配上自家製嘅醬汁 令口感更加提升鮮味突出 👍👍三文魚刺身 非常厚切 赤貝 爽脆有口感 最愛😍😍蟹味噌甲羅燒 黑松露蟹肉甲羅燒 兩種唔同口味個人比較喜歡黑松露 店員會幫忙燒 加上青瓜絲 蟹味濃郁 一人一隻剛剛好🤪🤪鮑魚殼燒 🤩🤩超級大隻厚身上臺仲郁,可見其新鮮,店員即刻喺魚缸撈起 彈牙鮮甜 火喉控制得剛剛好🥰🥰岩手縣生蠔 意猶未盡叫多個生蠔先 岩手縣產特別肥美,蠔味濃郁,加上青檸汁更加fresh☺️☺️香蔥吞拿魚蓉三文魚籽卷 😌😌非常有驚喜,估唔到吞拿魚蓉拼三文魚仔兩者口感更特別 三文魚籽脆卜卜 加上吞拿魚綿軟嘅口感形成好大嘅 對比 口感更加提升😙😙三文魚飯團 木魚花飯團 簡簡單單有

朋友叫咗 生薑燒酌 薑粒加燒酌 兩者原來咁match
🥳

我就鍾愛 日本 黑白啤 配上燒海鮮🦞 正 !

自選 刺身拼盤 鍾意食乜就叫乜 🥳🥳

甜蝦刺身 鮮甜 黏口非常新鮮 😬😬
左口魚刺身 配上自家製嘅醬汁 令口感更加提升鮮味突出 👍👍

三文魚刺身 非常厚切

赤貝 爽脆有口感 最愛😍😍

蟹味噌甲羅燒 黑松露蟹肉甲羅燒 兩種唔同口味

鮑魚殼燒 🤩🤩超級大隻厚身

三文魚飯團 木魚花飯團 簡簡單單有兩粒米飯落肚非常滿足好鬼飽呀

場內好有氣氛 好似去咗日本咁 ,下次一定再嚟,記得book枱😛
2023-03-26 38 瀏覽
居酒屋之夜🏮焱丸水產.同朋友想熱鬧一番,食下嘢飲杯酒🍻黎居酒屋就最好不過!選擇又多,壽司、海鮮、燒物應有盡有🤩.🔺刺身單點刺身夠新鮮😍叫左幾款最鐘意食嘅甜蝦、油甘魚、三文魚🍣特別想讚油甘魚唔係雪藏個味係新鮮,放入口唔係冰架喎😙左口魚刺身比較少見,白魚黎講魚味又幾出,配埋個酸汁食幾唔錯👍🏻.🔺青瓜海藻蟹肉酢前菜好特別味道酸酸好開胃~蟹肉都唔少🦀.之後點左幾款燒物,店員會幫手燒㗎唔需要自己動手😃🔺芝士蟹肉甲羅燒🧀🔺黑松露蟹肉甲羅燒🦀甲羅燒係我每次去居酒屋必點既菜式‼️將啲蟹肉蟹膏撈埋一齊勁邪惡🤭兩款比較會鐘意後者,香味俱全黑松露味突出!.海鮮當然唔少得啦🔺鮑魚殻燒~大大隻好煙韌☺️燒汁夠入味🔺大蝦鬼殼磯燒🦐略嫌燒得燶左啲不過肉好厚身,絕對值返😃.🔺辣豆腐有少少似椒鹽豆腐,不過出面落嘅係七味粉,辣到好刺激呢🔥🤣.🔺三文魚飯糰🐠🔺木魚花飯糰🍙飯糰都幾大個,建議餡料再落多少少同埋加啲醬汁,木魚就食得多,原來木魚花又係另一種味道😌.是晚想戒戒酒於是點左兩杯果汁🍹🔺冰菠蘿梳打🍍成條好大既冰菠蘿插係道😛唔酸喎我食晒!🔺青蘋果颱風乳酸🍏朋友點名想試嘅,呢隻乳酸其他餐廳又真係少見
居酒屋之夜🏮焱丸水產

🔺刺身單點
刺身夠新鮮😍叫左幾款最鐘意食嘅

🔺青瓜海藻蟹肉酢
前菜好特別味道酸酸好開胃~蟹肉都唔少🦀

之後點左幾款燒物,店員會幫手燒㗎唔需要自己動手😃
🔺芝士蟹肉甲羅燒🧀
🔺黑松露蟹肉甲羅燒🦀

海鮮當然唔少得啦
🔺鮑魚殻燒~大大隻好煙韌☺️燒汁夠入味

🔺大蝦鬼殼磯燒🦐略嫌燒得燶左啲不過肉好厚身,絕對值返😃

🔺辣豆腐
有少少似椒鹽豆腐,不過出面落嘅係七味粉,辣到好刺激呢🔥🤣
🔺三文魚飯糰🐠
🔺木魚花飯糰🍙

是晚想戒戒酒於是點左兩杯果汁🍹
🔺冰菠蘿梳打🍍
成條好大既冰菠蘿插係道😛唔酸喎我食晒!
🔺青蘋果颱風乳酸🍏
朋友點名想試嘅,呢隻乳酸其他餐廳又真係少見
2023-03-26 59 瀏覽
食過返尋味,今日約埋朋友嚟食晚餐。首先叫咗刺身5盛,有三文魚油甘魚吞拿魚海膽和帶子。全部刺身都厚切,口感豐富,相當新鮮。朋友鍾意食肉,所以叫了火炙和牛刺身和牛壽司,和牛有少少筯,不過尚算嫩口,加上火炙後,油香爆發,入口甘香。到今日嘅重頭戲,就係磯燒海鮮!燒咗燒鮑魚格羅燒和烏賊。每一樣都好新鮮隻鮑魚上枱嘅時候仲識得郁,睇住佢喺火爐上面郁吓郁吓,真係好殘忍呀!呢度侍應會幫你燒海鮮,確保口感啱啱好,不會過熟又不會過生,又可以解放雙手,慢慢食慢慢同朋友傾偈。烏賊好大條,厚肉,加上佢嘅照燒汁,珍珍朝香帶點甜味,真係一食就想再食多幾舊。

唔洗搭飛機都好似去左日本居酒屋咁,無論係餐廳的環境、氣氛,同埋食物的質素,都令我覺得自己好似去左日本咁。.漁師2人前盛り時令海鮮刺身,當晚有油甘魚、三文魚、牡丹蝦、赤貝等,每件都好厚切,而且味道鮮甜。.青瓜海藻蟹肉酢 好好味的前菜小食。滿滿的爽口海藻加上青瓜片、蟹肉同三文魚籽,配上冰涼而又酸酸地的醋,超級開胃。.芝士蟹肉甲羅燒黑松露蟹肉甲羅燒每次去居酒屋必點的甲羅燒。店員會幫忙處理,將鵪鶉蛋加入蟹膏味噌肉,加上幾滴海鮮醬油提味。2款口味,芝士同黑松露都好好味,跟蟹肉味噌好夾。.鮑魚殼燒 超級新鮮嘅鮑魚,上枱嘅時候仲係活生生的。鮑魚肉好厚身,但係燒完之後完全唔會覺得韌,好易咬開。肉質爽脆味道甘甜。.轟炸雞哩個炸雞件好好食,外層金黃香酥,估唔到咬落可以咁Juicy,超多肉汁,雞肉同時保持軟嫩。而且本身醃至好入味,唔洗沾沙律醬都已經好好味。.北海道海鮮炒飯份量都唔少,炒飯內有魷魚,蟹籽、蝦等配料。.飲品點左巨峰提子乳酸同柚子啤酒以為係好似Frozen Beer咁既柚子啤酒,原來係加入啤子蜜的啤酒,估唔到哩個配搭又好好飲。清新的柚子甜味加上淡口啤酒香味,超級容易入口。.------------

漁師2人前盛り

青瓜海藻蟹肉酢

芝士蟹肉甲羅燒
黑松露蟹肉甲羅燒

鮑魚殼燒

炸雞

北海道海鮮炒飯
份量都唔少,炒飯內有魷魚,蟹籽、蝦等配料。

飲品點左巨峰提子乳酸同柚子啤酒

----------------
#akijai日式
#akijai尖沙咀
----------------
#焱丸水產 #尖沙咀美食 #尖沙咀 #居酒屋 #甲羅燒 #hkfoodie #hkfoodlover #foodhub #hkfood #852food #hkfoodblogger #foodie #foodiehk #yummy #hkyummy #instafood #食評 #好味 #相機食先
@flame.japanese
2023-03-19 107 瀏覽
星期五老公話出去尖沙咀,叫我睇下有咩好食,即上open rice睇, 日本菜同海鮮我就最鍾意,結果就搵左呢間類似日式居酒屋食lunch. 嚟呢度地點都好方便,入到餐廳已經知大約想食咩(之前上open rice做過功課😄) . 雖然係星期日,我又係一開門就到,所以餐廳唔算多人,好快就有得食。 當中個海鮮盆仲有專人幫燒埋,真係繞埋雙手等食.話明海鮮,新鮮食材真係好重要,呢度都做得到,其中我最鍾意係燒甲羅,蟹膏好香,好好味。遲d生日,我個妹話要嚟一次🤭
雞軟骨
2023-03-19
雞軟骨
2023-03-17 57 瀏覽
焱丸的甲羅燒是我最為難忘的,在香港幾乎找不到比他好的選擇 環境就是一般路端燒店的設計,每張桌上都有一個小燒烤爐服務一般出品黑松露蟹肉甲羅燒芝士蟹肉甲羅燒店內最佳的兩款招牌菜,同樣跟甲羅燒有關係,醬漬蟹黃入口即溶,味道鹹香濃郁,配白飯肯定是最佳搭檔加了黑松露的一款比較鹹香細膩,加了芝士的一款比較味道濃郁,各擅勝場芝士甲羅燒跟黑松露松露氣味近似,口感creamy,相當好吃岩手縣生蠔非常巨大的生蠔,一大大隻塞滿口部,加上青檸檬的調味, 令他的味道也提升了一個層次感三文魚子海膽杯10分簡單的三文魚子配海膽杯,大大塊海膽,配一些拖羅魚蓉跟飯,不俗左口魚刺身甜蝦刺身意外地左口魚刺身味道比較清淡甜蝦軟糯鮑魚殼燒活生生煮熟的鮑魚非常煙韌,而且四邊都有煮過,肯定有三文魚牛油果油酢漬這就像是一個牛油果跟三文魚蓉的組合,將個沙律一樣,入口清新而飽足溫泉蛋天婦羅 流心蛋蛋香非常濃郁,值得一試!鹽酸Sun檸檬燒酎酸味燒酒的典範,滿開胃的

焱丸的甲羅燒是我最為難忘的,在香港幾乎找不到比他好的選擇

就是一般路端燒店的設計,每張桌上都有一個小燒烤爐

一般

出品

黑松露蟹肉甲羅燒
芝士蟹肉甲羅燒

芝士甲羅燒跟黑松露松露氣味近似,口感creamy,相當好吃

岩手縣生蠔

三文魚子海膽杯

甜蝦刺身

意外地左口魚刺身味道比較清淡
甜蝦軟糯

鮑魚殼燒
活生生煮熟的鮑魚非常煙韌,而且四邊都有煮過,肯定有

三文魚牛油果油酢漬

溫泉蛋天婦羅 流心蛋蛋香非常濃郁,值得一試!

鹽酸Sun檸檬燒酎
酸味燒酒的典範,滿開胃的
2023-03-17 64 瀏覽
在低調的棉登徑街尾別有洞天,焱丸水產裡面可是藏了超多新鮮的海鮮料理,讓人一嚐就變成熟客。焱丸水產牆上貼滿各類日式海報,和代表漁市場的旗幟,漁網,海產捕撈器具等相互輝映,建構出一種獨特的海產市場氛圍。開胃小品三文牛油果酢漬賞心悅目,把三文魚切成顆粒狀,以他他的形式呈現。三文魚上面鋪上牛油果,配上口感滑順的牛油果,三文魚十分對味,慢慢咀嚼鮮味在嘴巴裡化開,酸酸的酢漬沙律與三文魚牛油果交織一起,清新得很。左口魚刺身處理上完美極致,擺盤不輸給高檔的日式料理餐廳,晶瑩剔透的左口魚刺身脆口迷人,一口咬下左口魚的鮮美迸裂在嘴中,味道純粹,不會有其他雜味,若想左口魚刺身更鮮,可醮上旁邊的柚子醋品嚐。不得了的香蔥吞魚蓉三文魚籽卷,酥脆的紫菜包覆壽司醋飯和三文魚籽,卷物上鋪滿香蔥吞拿魚蓉,香蔥吞拿魚蓉綿密不帶筋,舌頭都被融化了,亮麗的三文魚籽令卷物鮮度更上一層樓,鹹鮮韻味無窮。天氣太熱沒胃口,最適合吃冷蕎麥,吃冷蕎麥最為開胃。焱丸水產使用日本蕎麥麵,有淡淡的蕎麥清香,如果想單純的吃,可以只沾點味醂鰹魚醬油吃,如果想更有層次的吃法,就是均勻攪和鵪鶉蛋,芥末,蔥花與味醂鰹魚醬油吃,為麵體帶來另一種清爽味道,讓
天氣太熱沒胃口,最適合吃冷蕎麥,吃冷蕎麥最為開胃。焱丸水產使用日本蕎麥麵,有淡淡的蕎麥清香,如果想單純的吃,可以只沾點味醂鰹魚醬油吃,如果想更有層次的吃法,就是均勻攪和鵪鶉蛋,芥末,蔥花與味醂鰹魚醬油吃,為麵體帶來另一種清爽味道,讓人忍不住一口接一口。
我和朋友各自選喝巨峰乳酸及白桃梳打,巨峰乳酸喝得到絲絲的果香,尾韻則有乳酸的酸甜,巨峰乳酸讓人愈喝愈順口,白桃梳打冰冰涼涼,桃香撲鼻,芬芳的白桃味繚繞喉間,一片舒爽。
接著品味較重口味的燒物甲羅燒,甲羅燒可以說是焱丸水產每次必點,現在還推出二代甲羅燒,芝士蟹肉甲羅燒和黑松露蟹肉甲羅燒,大量蟹膏,蟹籽,松葉蟹肉於甲羅燒中,挺有飽足感的。
朋友最愛芝士蟹肉甲羅燒,因為甲羅燒將所有蟹精華融合,特別是蟹肉,完全不用自己動手剝殼就可嚐到一絲一絲的蟹肉,適合她這種懶人吃。店員把蟹膏,蟹肉,蟹籽,鵪鶉蛋和芝士加熱,均勻地拌在一起,芝士蟹肉甲羅燒蟹香「芝」味迴盪在口中久久不散,吃蟹的最高境界。
黑松露蟹肉甲羅燒太奢華了,除了基本甲羅燒食材,還有高貴的黑松露,黑松露蟹肉甲羅燒每一口都是極致的蟹鮮,彷彿海浪拍打著舌尖,黑松露的獨有的野菌清香為甲羅燒增添山野風味,不一會吃光光,黑松露蟹肉甲羅燒教人回味三分。
焱丸活貝大盛包括帆立貝,牡蠣,白蜆及鮑魚,我必須說烤海鮮的水準完全不會輸給刺身,光看海鮮的個頭,就知道焱丸水產肯定有認真挑過,尺寸大,焱丸活貝大盛美味度亦出色。
店員說牡蠣不能烤太久,那還是讓專業的店員來吧。果然是好牡蠣,牡蠣都是胖胖的,很嫩的樣子,牡蠣滑溜溜的就滑進嘴巴裡,朋友還把牡蠣的湯汁全部喝得一乾二淨,直嚷牡蠣無敵鮮甜。
新鮮的鮑魚就是味美,完全不需要調味,慢慢細嚼就能吃到來自大海的自然海洋味。本來朋友擔心鮑魚會不會過韌不好咬,沒想到最終沒有這個困擾,厚實的鮑魚表面烤得金黃焦香,爽彈涮嘴。
帆立貝真材實料,每顆肉質都頗飽滿,有夠厚度,絕對是水準級的海產。因為火挺旺盛,帆立貝烤起來蠻輕鬆的,即使烤過帆立貝也沒有縮水,吃上來也帶著源源不絕的海鮮味,若愛吃帆立貝的話,不妨另再追加。
等到白蜆有點冒泡泡,殼打開就能大口食用,白蜆不是那種小蜆充數,足足有五元硬幣之大,白蜆蠻好挖出來,嚼起來挺彈牙,入口就是鮮,這正是簡單的海味,讓人意猶未盡。
幾年無飛,真係好掛住日本。今晚朋友帶左我黎尖沙咀焱丸水產,止一止思鄉病先。晚餐時間好多食客,無論係餐邊的裝潢、氣氛、Menu,都令我覺得好似去左日本的居屋酒咁。香蔥吞拿魚蓉三文魚籽卷。一份6件的飯卷。滿滿吞拿魚蓉和三文魚籽,非常鮮甜。點左個漁師2人前盛,刺身新鮮甘甜,好似去左築地咁。有油甘魚、三文魚、牡丹蝦等。另外仲點左2款蟹肉甲羅燒,分別係芝士同黑松露味。2隻味都同蟹膏蟹肉好夾。加埋蟹籽同海鮮醬油調味,真係無得輸。必點推介。鮑魚殼燒好新鮮,2隻鮑魚都好厚身。燒到外層乾身,但裡面依然好肉嫩。日式炸雞轟炸雞,望落以為外層好厚好硬,但完全唔係。食落外脆內嫩,勁Juicy。最後點個飽肚嘅北海道海鮮炒飯,用料都好足,有蟹肉蜆肉蝦等。飲品點左巨峰提子乳酸同柚子啤酒,同樣易入口。

日式炸雞炸雞,望落以為外層好厚好硬,但完全唔係。食落外脆內嫩,勁Juicy。

最後點個飽肚嘅北海道海鮮炒飯,用料都好足,有蟹肉蜆肉蝦等。

飲品點左巨峰提子乳酸同柚子啤酒,同樣易入口。
2023-03-16 48 瀏覽
同事生日,請咗佢去焱丸水產食日本菜,餐廳地方不算大,但裝修擺設好有日式居酒屋格調。麻醬豆腐蕃茄沙律,蕃茄甜美,豆腐滑溜,蔬菜爽脆,伴入麻醬食好惹味!焱丸號壽司,壽司好特別,壽司卷在底層,上鋪滿海膽,吞拿魚蓉,蟹柳,帆立貝,蛋絲和蟹籽,口感層次極之豐富。蟹味噌甲羅燒,食浜燒一定少不了甲羅燒,侍應將蟹蓋放上去火爐上, 內有蟹膏, 鵪鶉蛋, 蟹籽及蔥粒,伴均勻再燒一陣就食得,熱辣辣滑嘟嘟,蟹膏鮮味十足,加上蟹籽增加口感,令人食不停口,齒頰留香!烏賊磯燒,鮮魷有口感,而且外層烤得香脆,加上醬汁調味,送酒一流。牛油炒野菜,炒得美味香濃,每一啖野菜都食到牛油香味。Suntory ,有甘醇濃厚的口感以及馥郁啤酒花香。

焱丸號壽司壽司好特別,壽司卷在底層,上鋪滿海膽,吞拿魚蓉,蟹柳,帆立貝,蛋絲和蟹籽,口感層次極之豐富。

牛油炒野菜,炒得美味香濃,每一啖野菜都食到牛油香味。

Suntory ,有甘醇濃厚的口感以及馥郁啤酒花香。
2023-03-16 24 瀏覽
剛剛整完頭髮,老公又同我去食好嘢,今次去咗尖沙咀焱丸水產,店內裝潢和風十足,如置身日本居酒屋,主打浜燒海鮮。刺身五盛:帶子鮮甜,赤身、油甘魚、三文魚,刺身新鮮肥美,油香滿溢,重有海膽入口即溶,質感細膩。鮑魚殻燒:鮑魚非常新鮮,磯燒嘅時候仲會郁動,職員會幫忙將鮑魚去殻去腸,方便進食,鮑魚都燒得比較熟,鮮味有口感。野菜天婦羅:即叫即做,外層薄薄的脆漿包住蔬菜炸,口感酥脆唔油膩,蔬菜亦好鮮甜。北海道海鮮炒飯:材料有魷魚, 蟹籽, 貝類等, 炒飯乾身唔油膩, 粒粒分明好香口。黑啤:喝起來不會有苦澀感,甚至有點偏清爽,入喉後回甘微苦,會有咖啡的苦感。

2023-03-02
5 分鐘 (堂食)
2023-03-13 2839 瀏覽
今天朋友生日,來到大家最愛的焱丸用餐。這是慶生飯之餘,也是疫情緩和後的第一餐豐盛大餐!餐廳一如以往,以懷舊日式裝橫為題。1) 三文魚牛油果油酢漬,入口即化的三文魚他他及牛油果粒,伴以新鮮爽脆的貝芽菜、沙律菜及車厘茄,富濃厚的酸甜味,非常醒胃,健康味美,是一道我最喜愛的開胃前菜!2) 香蔥吞拿魚蓉三文魚籽卷,賣相精緻,上層吞拿魚蓉入口即化,內層的三文魚子鮮甜爆汁,加上香蔥白芝麻調味,口感層次豐富,鮮味滿瀉 !3) 焱丸活貝大盛,重點全是即捕即燒,新鮮生猛,有專人幫忙燒及剪片,方便食用。鮑魚,外面充滿浜燒焦香味,內裏肉嫩彈牙,鮮香惹味!生蠔,肉質肥美結實,飽滿多汁,富濃厚醇美的蠔味,餘韻細膩持久。帆立貝及白蜆,鮮爽肉厚,肉嫩飽滿,鮮香度十足,還嚐到微弱的海水味~4) 黑松露 / 芝士蟹肉甲羅燒,松葉蟹膏肥美軟滑,濃香豐腴,拌勻鵪鶉蛋、蟹肉、蟹籽及青蔥同吃,鹹香惹味,其中爽脆的蟹籽豐富口感,讚! 個人偏愛黑松露味, 鹹香中滲出獨特矜貴的黑松露香。5) 冷蕎麥麵,麵條幼細,醇香可口,沾上混合了鵪鶉蛋、青蔥及芥末的蕎麥麵汁同吃,味道獨特滋味!6) 巨峰提子乳酸 / 白桃梳打,香甜微酸,冰涼止渴。

餐廳一如以往,以懷舊日式裝橫為題。

個人偏愛黑松露味, 鹹香中滲出獨特矜貴的黑松露香。

6) 巨峰提子乳酸 / 白桃梳打,香甜微酸,冰涼止渴。

總結: 全部食物皆鮮美滿瀉,我們吃得大滿足! 品嘗美食之餘,餐廳環境氣氛也是一大享受,與三五知己慶生打卡一流!
2023-03-09
  • 香蔥吞拿魚蓉三文魚籽卷
  • 焱丸活貝大盛
  • 黑松露蟹肉甲羅燒
2023-03-12 51 瀏覽
今日同個好耐無見嘅朋友搵左間餐聚舊,我地兩個都中意食日本野,見佢呢到好評多,就嚟試一試。入到去成間舖頭好有日本燒水產嘅風味,就連裝修都似呀!首先嚟嘅係天婦羅,大大碟,作為頭盤岩岩好呀! 我地特登order左炸蓮藕片,其實係上網睇推介,佢切得超薄,咸咸地,好入味。之後就係刺身~我地order左活赤貝/三文魚/油甘魚。不得不提嘅係三文魚,好肥好香,而且仲有5件,夠晒抵食架!而活赤貝係連殼上,好有咬口,兩個人share 都得!跟住嘅係壽司盛合,咩都有啲~海膽壽司超足料啊!話晒燒水產店,我地都叫左蟹味甲羅燒膽燒鮑魚呢度最好就係店員會幫我地燒埋架!甲羅燒再撈埋青瓜食,個口感好清新~而個鮑魚,未燒之前仲會係爐上郁下郁下真係好新鮮最後,我地兩個仲驚唔夠飽,叫多左個和牛炒飯,但點知眼寬肚窄。個炒飯又好多和牛,最後都係食唔晒!整體食物質素都好高,而且偏大碟,環境氣氛好有日本特色。

入到去成間舖頭好有日本燒水產嘅風味,就連裝修都似呀!
首先嚟嘅係天婦羅,大大碟,作為頭盤岩岩好呀!
跟住嘅係壽司盛合,咩都有啲~海膽壽司超足料啊!
話晒燒水產店,我地都叫左蟹味甲羅燒膽燒鮑魚
呢度最好就係店員會幫我地燒埋架!
甲羅燒再撈埋青瓜食,個口感好清新~
而個鮑魚,未燒之前仲會係爐上郁下郁下
真係好新鮮

整體食物質素都好高,而且偏大碟,環境氣氛好有日本特色。
2023-03-05
同朋友鍾意黎呢度,因為餐廳裝修好有日式魚市場嘅感覺,好似去咗日本咁,居酒屋,輕輕鬆鬆。朋友叫咗啤酒,我就鍾意巨鋒活乳酸梳打。三文魚,帶子刺身,同壽司都非常新鮮,厚切有口感。食海鮮最緊要新鮮,海鮮燒烤有人幫你係你面前燒,輕輕鬆鬆等食。蟹味增甲羅燒出黎,好香熱辣辣~野菜天婦羅,有番薯,菇,秋葵,魚,蝦等,唔油唔熱氣,炸粉厚度啱啱好。和牛粒炒飯,飯一粒粒,乾身,唔油,牛粒都多。炒雜菇,健康有益。好似真係置身係日本一樣,環境,服務,食物都係一流,推介!!

朋友叫咗啤酒,我就鍾意巨鋒活乳酸梳打。

三文魚,帶子刺身,同壽司都非常新鮮,厚切有口感。

蟹味增甲羅燒出黎,好香熱辣辣~

和牛粒炒飯,飯一粒粒,乾身,唔油,牛粒都多。

炒雜菇,健康有益。

好似真係置身係日本一樣,環境,服務,食物都係一流,推介!!
2023-03-11 58 瀏覽
朋友介紹我去了一家日式餐廳,點了一些菜品,其中包括左口魚刺身、焱丸號壽司、芝上蟹肉甲羅燒、黑松露蟹肉甲羅燒、麻醬替茄豆腐沙律、牛油黑松露炒野菌、香葱和牛炒飯、野菜天婦羅和鮑魚殼燒。首先,讓我來談談左口魚刺身和焱丸號壽司。這兩款刺身和壽司都非常新鮮,刺身肉質鮮美,味道清淡,而壽司的醋飯和配料非常搭配,讓人一口接一口。接著是芝上蟹肉甲羅燒和黑松露蟹肉甲羅燒。這兩款甲羅燒都非常美味,蟹肉鮮美,加上芝士或黑松露的香氣,味道非常豐富。甲羅燒的外皮烤得酥脆,內裡則是柔軟多汁。麻醬替茄豆腐沙律是一道非常清爽的菜品,豆腐口感滑嫩,加上麻醬和茄子的調味,非常爽口。牛油黑松露炒野菌也非常好吃,野菌鮮美,加上黑松露的香氣,味道非常濃郁。香葱和牛炒飯和野菜天婦羅都非常好吃,炒飯的牛肉鮮嫩,香氣四溢,而天婦羅口感酥脆,蔬菜營養豐富。最後是鮑魚殼燒,這是一道非常特別的菜品。鮑魚鮮美,加上燒烤的香氣,味道非常美味。此外,燒烤的鮑魚殼也很漂亮,讓人一邊享受美食,一邊欣賞美景。總的來說,這家日式餐廳的菜品非常豐富,味道美味,讓人食指大動。服務也非常周到,環境舒適,讓人感到非常放鬆和舒適。如果你正在尋找一家好吃的日式餐廳

首先,讓我來談談左口魚刺身和焱丸號壽司。這兩款刺身壽司都非常新鮮,刺身肉質鮮美,味道清淡,而壽司的醋飯和配料非常搭配,讓人一口接一口。

總的來說,這家日式餐廳的菜品非常豐富,味道美味,讓人食指大動。服務也非常周到,環境舒適,讓人感到非常放鬆和舒適。如果你正在尋找一家好吃的日式餐廳,我會強烈推薦這家餐廳,你一定不會失望。
  • 鮑魚殼燒
2023-03-10 75 瀏覽
出糧更係要食好d, 同事提議去尖沙咀棉登徑嘅「焱丸水產」, 食過話一定唔會令我失望。朋友醒目book定位, 估唔到人氣真係咁旺。餐廳雖然唔算大,但就好有日式feel ,真係好啱我哋一邊食一邊吹下水,打開餐牌食物種類多選擇!芝士蟹肉甲羅燒:香濃滿滿嘅蟹膏配上芝士、蟹籽、鵪鶉蛋,蟹肉、蔥花一同放係蟹蓋內,燒嘅過程我哋完全不用動手,店員在旁幫我哋燒,味道鮮得嚟有芝士鹹香惹味濃郁,亦可配埋爽口嘅青瓜絲一同食減低鹹度。壽司盛盒$268有10款唔同嘅壽司,有油甘魚、海膽、帆立貝、熟蝦、火灸左口魚、三文魚、呑拿魚、三文魚子、鯛魚、北寄貝、重加個青瓜絲小卷!壽司好新鮮,帶子同魚都厚切, 壽司飯柔軟度很好,不會散掉!。鹽燒三文魚: 一上枱就聞到陣陣魚香,魚皮煎得香脆,脆得有聲, 魚肉嫩滑中帶有微微鹽花鹹香,非常惹味。 青蘋果颱風乳酸:大大杯, 好香青蘋果味,飲落清甜清爽梳打飲品,好味!

芝士蟹肉甲羅燒:

壽司盛盒$268

鹽燒三文魚:

青蘋果颱風乳酸:
大大杯, 好香青蘋果味,飲落清甜清爽梳打飲品,好味!