之前見到朋友喺IG post咗喺度食晚飯 好似好好食 而且裝修好特別 吧枱位置keep住有啲火焰🔥仲要食我至鐘意嘅牛 真係燒到我了 我又要去食😎焰 炭燒專門店位於銅鑼灣駱克駅 一入到嚟見到個裝修 真係好特別 微昏嘅環境好有feel 令到火焰嘅裝飾更加突出 啲火仲有得變色㗎😆每道菜店員都會逐一介紹🫶🏻夠貼心下午有套餐 我哋叫咗Set Homura🍽️由前菜到甜品總共8道菜 整體都好有驚喜▪️北海道凡立貝刺身沙律原本應該係油甘魚刺身 不過當日飛機貨返唔切✈️所以轉咗凡立貝 好新鮮好嫩 係近期食過最正嘅凡立貝 柚子醋沙律菜好清新🥗夠開胃▫️季節刺身三點店員貼心提醒食嘅先後次序🤗劍魚腩白中透粉紅 鮮甜爽口 牡丹蝦夠甜美 口感細綿帶爽🦐大呑拿魚腩油分豐富 滿滿油花感 入口溶化▪️炭燻牛舌芯師傅喺席前烹調 有得睇又有得食😆燒好上碟後會再放一件炭喺牛舌上 蓋起 送到面前時再開蓋👅牛舌芯處理得好好 中間呈粉紅色 好靚仔 帶有油香 口感十分軟嫩▫️紫蘇二重燒牛肉卷比較新鮮嘅配搭 紫蘇+醃蘿蔔+和牛 用紫菜包好🥢味道好有層次 濃郁牛味中帶有清新感▪️A5黑毛和牛柳配烏魚子入口即溶注意‼️用肉嫩油豐嚟形容係最好不過 最精彩

▪️北海道凡立貝刺身沙律
▫️季節刺身三點
▪️炭燻牛舌芯
▫️紫蘇二重燒牛肉卷
▪️A5黑毛和牛柳配烏魚子
入口即溶注意‼️用肉嫩油豐嚟形容係最好不過 最精彩係溶得嚟唔會覺得過油或過膩 呢個[剛剛好]我好滿意
▫️慢煮安格斯封門柳飯
▪️梅子冷素麵
同朋友一個要飯 一個要麵 咁就可以share試齊晒兩款🤪封門柳肉質鬆軟 牛味極濃 用嘅北海道米飯仲加咗飯素 錦上添花🌸梅子冷素麵味道帶微酸 好啱食完紅肉之後解膩 亦都好啱而家嘅天氣

食完飽飽之後 記得要飲埋蜆舞茸菇清湯 好鮮甜🥄亦會跟埋餐茶同甜品 當日雪糕有3款口味 我哋食嘅係黑芝麻 另外仲有薑味同柚子味
2023-05-21 8 瀏覽
為了慶祝母親節,和媽媽嘗試銅鑼灣的炭燒牛肉專門店。餐廳環境佈置十分有氣氛,每一張枱也有LED燈火焰襯托,無論影相、打卡,經燈火襯托下有另一番感覺。Dinner set 內容十分之豐富,當然主打就是炭燒和牛。值得一提,這個炭燒牛肉真是用炭爐去烹調,廚師會在我們吧枱細心地烹調,也可按照個人喜好,烹調各種生熟程度給顧客選擇。- 前菜三點,擺盤十分有特色,鯖魚味道香濃。- 蝦肉香甜,配上香脆的紫菜十分配合。- 這個特色的炭爐,真是這一餐的亮點,令人置身於日式居酒屋一樣。- 內裏有香脆的鵝肝,利用分子料理烹調也有另一番的味道。- 和牛拼盤,令人垂涎三尺,亦是打卡之選。- 廚師除了控制火候得宜,更利用小風扇令牛肉火力更加之平均。- 日式的壽喜燒有少量的酒香味道,水準十足。- 封門柳的牛肉飯,肉味香濃,粒粒飯香,令人感受到幸福。最後甜品香蕉拖肥蛋糕十分細滑,為母親節這餐飯畫上完美句號。

- 前菜三點,擺盤十分有特色,鯖魚味道香濃。

- 蝦肉香甜,配上香脆的紫菜十分配合。

- 內裏有香脆的鵝肝,利用分子料理烹調也有另一番的味道。

- 和牛拼盤,令人垂涎三尺,亦是打卡之選。

- 日式的壽喜燒有少量的酒香味道,水準十足。

- 封門柳的牛肉飯,肉味香濃,粒粒飯香,令人感受到幸福。

最後甜品香蕉拖肥蛋糕十分細滑,為母親節這餐飯畫上完美句號。

5月好似不停請人食飯,今次就去左呢間於銅鑼灣嘅「HOMURA焰 炭燒專門店」一入到去真係周圍都係「火」,但放心佢地枱面上個「火」好安全的!餐廳晚市分別有兩款炭燒Omakase套餐,今次就揀左十道菜嘅Dinner Set B🥰值得一提佢地係使用岩手和牛,岩手和牛油脂分布極佳且帶有濃郁香味,牛魔王真係唔可以錯過!先黎兩杯飲品🌿日替精選前菜三品前菜共有三款,分別有香甜嘅甘薯,味道濃厚嘅鮟鱇魚肝,最後有口感幼滑嘅蟹膏豆腐,三款賣相都非常精緻,作為前菜完全不失霸氣🌿季節刺身三點用最中餅皮盛上牡丹蝦、拖羅蓉及海膽,配上金箔和魚子點綴,食材用料新鮮🌿煎帆立貝配冷壓魚子煎過嘅帆立貝香味十足,最特別嘅係帆立貝下方係一個魚缸,入面仲有條金魚🐠可以等你邊食邊欣賞🌿鵝肝茶碗蒸有別於傳統嘅茶碗蒸,將蛋白化為泡沫嘅質感,內裡配有一塊煎香嘅鵝肝,做法和口感都非常特別🌿黑毛和牛刺身配熱情果黑醋和牛刺身嫩滑,配上醬汁味道酸甜,加上新鮮沙律菜,係令人十分開胃嘅一道菜色🌿炭薰牛舌芯做法令人難忘,師傅首先會將牛舌炭燒,最後喺上菜前會直接將炭放上牛舌上,再輕輕焗20秒,既可加強炭燒風味,亦可增添視覺效果🌿A5黑毛和牛酒香壽喜燒

先黎兩杯飲品

🌿日替精選前菜三品

🌿季節刺身三點

🌿煎帆立貝配冷壓魚子

🌿鵝肝茶碗蒸

🌿黑毛和牛刺身配熱情果黑醋

🌿炭薰牛舌芯

🌿A5黑毛和牛酒香壽喜燒

輕輕燒過後放入壽喜燒鍋內,充分吸收到醬汁,如喜歡嫩口嘅建議盡快享用

🌿紫蘇二重燒牛肉卷

燒牛肉配上黃蘿蔔及紫蘇葉,可平衡牛肉嘅油膩感

🌿A5黑毛和牛柳配玉子塩漬

牛柳油脂濃厚,入口即溶,配上玉子塩漬,滿足視覺及味蕾

🌿慢煮安格斯封門柳飯

封門柳味道濃郁,配上白飯超合適,不過已經開始好飽食唔落

🌿梅子冷素面

如果已經食得太飽,可選梅子冷素面,味道帶酸會比較容易消滯

🌿甜品

最後以香蕉撻及豆腐味雪糕配蜜瓜甜品作為結尾,為晚餐劃上完美句號!
2023-05-15
炭薰牛舌芯
♨️焰 Homura銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅18樓@homurahk ~Part I~♥️一開lift門非常吸晴,全店🔥火光熊熊好特別,而且燈光會變色效果好夢幻,而烹調方式用上真炭係客人面前燒香港都比較少有,牛宴套餐高質價錢合理氣氛一流👍🏻🔷柚子檸檬酒呢杯好特別酸酸地嘅柚孓酒好開胃🔷蜜瓜梳打清香蜜瓜味梳打🔷前菜三品🔸日本番薯,蟹膏凍豆腐、鮟鱇魚乾番薯好甜,蟹膏豆腐清香,鮟鱇魚乾鮮甜🔷季節刺身三點🔸牡丹蝦、劍魚腩、拖羅牡丹蝦好出色,蝦膏鮮味濃郁,劍魚好肥,拖羅入口即溶,三款刺身都屬高質貨色🔷和牛刺身沙律沙律菜配和牛刺身好出色,立即開哂胃藥預備食主菜(下篇介紹)🔷鵝肝茶蒸碗🔷清酒立貝🔷炭薰牛舌芯🔷紫蘇二重燒牛肉卷🔷A5黑毛和牛酒香壽喜燒🔷厚燒和牛配烏魚子🔷梅子冷素麵🔷慢煮安格斯封門柳飯🔷豆腐/柚子雪糕配日本蜜瓜食物:9/10抵食:8/10環境:9/10。。。 #食好西 #鐵板燒 #teppanyaki #美食日記 #美食推薦 #香港美食 #香港美食指南 #teppanyakigrill #hkig #hkfoodie #foodiehk #foodie #hkfood #foodhk
♨️焰 Homura
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅18樓
@homurahk
~Part I~
🔷柚子檸檬酒
呢杯好特別酸酸地嘅柚孓酒好開胃
🔷蜜瓜梳打
清香蜜瓜味梳打
🔷前菜三品
🔸日本番薯,蟹膏凍豆腐、鮟鱇魚乾
番薯好甜,蟹膏豆腐清香,鮟鱇魚乾鮮甜
🔷季節刺身三點
🔸牡丹蝦、劍魚腩、拖羅
🔷和牛刺身沙律
沙律菜配和牛刺身好出色,立即開哂胃藥預備食主菜
(下篇介紹)
🔷豆腐/柚子雪糕配日本蜜瓜
食物:9/10
抵食:8/10
環境:9/10

#食好西 #鐵板燒 #teppanyaki #美食日記 #美食推薦 #香港美食 #香港美食指南 #teppanyakigrill #hkig #hkfoodie #foodiehk #foodie #hkfood #foodhk #hkfoodieblogger #hkfoodblog #foodporn #foodgasm #foodstagram #sashimi #廚師發板 #omakase #sushi #好好吃 #銅鑼灣美食 #食在銅鑼灣 #炭燒 #日本和牛 #燒肉 #🔥
早排見到呢間樓上火焰主題日本餐廳以和牛做主題的炭燒午餐,仲要以優惠價HK$285/位,對於2個牛魔王來説是相當吸引的😍當日上到餐廳時,見到是全開放式吧枱,座位前有霧火效果,好酷喔!🍠 季節精品先付三品.由淡至濃的次序食:日本番薯、鮟鱇魚肝、蟹膏豆腐.鮟鱇魚肝 — 鮮甜、軟腍.蟹膏豆腐 — 上面的薄層蟹膏味濃,加分,下面的凍豆腐比較硬身啲.日本番薯 — 軟而有些少粉口,味道香甜🥚 鵝肝茶碗蒸.是分子料理版,因為質地係雞蛋泡沫,幾香滑,裡面隱藏咗一件鵝肝🥩 炭薰牛舌.先用炭爐燒烤牛舌,之後放上炭煙熏在玻璃裡一陣間,打開時炭薰味香濃,牛舌入口軟彈爽口🥩 美國牛小排配烏魚子.炭烤得牛小排,入口肉嫩可口,上面配些烏魚子,滿鹹香味的🥩 紫蘇二重燒牛肉卷.3層薄燒牛肉配2層紫蘇葉和醃漬酸瓜,入口充滿牛肉味和紫蘇葉味,同樣出色🥩 日本玉子鹽漬美國西冷Premium薄燒.話是薄燒,但其實2片都幾有厚感㗎喎!.用鹽漬的,肉質軟嫩,味道不會太鹹🥩 慢煮安格斯封門柳飯.封門柳切到6 薄片,肉質鬆軟,牛肉味勁濃,點些濃味燒醬很好味.濃味牛柳當然配白飯一流啦👏🏻🍨 開心果雪糕.味道真實而不會太甜.放在霧火前,就好

🍠 季節精品先付三品
.由淡至濃的次序食:日本番薯、鮟鱇魚肝、蟹膏豆腐
.鮟鱇魚肝 — 鮮甜、軟腍
.日本番薯 — 軟而有些少粉口,味道香甜

季節精品先付三品

🥚 鵝肝茶碗蒸

🥩 炭薰牛舌

炭薰牛舌

🥩 美國牛小排配烏魚子
.炭烤得牛小排,入口肉嫩可口,上面配些烏魚子,滿鹹香味的

美國牛小排配烏魚子

🥩 紫蘇二重燒牛肉卷

🥩 日本玉子鹽漬美國西冷Premium薄燒
.話是薄燒,但其實2片都幾有厚感㗎喎!
.用鹽漬的,肉質軟嫩,味道不會太鹹

日本玉子鹽漬美國西冷Premium薄燒

🥩 慢煮安格斯封門柳飯
.濃味牛柳當然配白飯一流啦👏🏻

🍨 開心果雪糕
.味道真實而不會太甜
.放在霧火前,就好似火焰雪糕😂

開心果雪糕

日本玉子鹽漬美國西冷Premium薄燒
開心果雪糕
咖啡
2023-05-14 14 瀏覽
這間餐廳環境充滿了氣氛,真是火辣辣,但卻是利用炭燒作為烹調,在香港真是第一次見。到了這間餐廳的主打,炭爐在現場為我們烹調美食,無論嗅覺,味覺也是新的體驗。利用分子料理烹調令食材更加之細滑。前菜:鯖魚魚味香濃,吞拿魚卻感受灸燒令到外皮有香脆的效果。蟹肉:十分之香甜,加上細滑的吞拿魚蓉,這一個真是令到口腔充滿了衝擊。和牛沙律:配上自家製的醬汁十分之開胃。扇貝:廚師火候控制得宜,配上香濃的酒,簡直是最美好的配搭。威士忌日本和牛:油脂分布平均,加上廚師火候控制得宜,入口即溶。牛肉採用炭作為煙燻的效果。日式壽喜燒:又令到牛肉有另外一點的層次。日式的梅子麵:正好為口腔平衡了一些。清甜的日本哈密瓜:實在是一個完美的句號。

前菜:鯖魚魚味香濃,吞拿魚卻感受灸燒令到外皮有香脆的效果。

和牛沙律:配上自家製的醬汁十分之開胃。

扇貝:廚師火候控制得宜,配上香濃的酒,簡直是最美好的配搭。

日式壽喜燒:又令到牛肉有另外一點的層次。

日式的梅子麵:正好為口腔平衡了一些。

清甜的日本哈密瓜:實在是一個完美的句號。
2023-05-10 120 瀏覽
這天品嚐廚師發辦的日式大餐!餐廳提供2款套餐選擇,菜式幾乎一樣,但套餐B有額外的刺身及帆立貝,而我們品嚐了10道菜的套餐B!我這天的飲品是粉紅色的日本完熟水蜜桃水果汽水。這個帶著白桃香氣的碳酸飲品,是少女眼中夢幻的飲品吧!廚師精選頭盤是自行挑選的三款一口小食。我選擇了蟹膏豆腐、吞拿魚及甘薯。我非常喜歡蟹膏豆腐,蟹膏味道濃郁,口感細滑。季節刺身的擺盤是這頓晚餐中最特別的。鮮美的蜜柑鯛、牡丹蝦及拖羅下是一個小魚缸,養著一條黑色的小魚,看著牠活潑地游泳,很是有趣!這些是我們兩個人這晚的和牛,肉量很足,而且每款肉的紋理都非常好看!和牛菜式中我最喜歡的是A5 黑毛和牛酒香壽喜燒。細膩的油香、柔軟的肉質、濃郁的湯汁的配搭,使我非常滿足!這晚記憶最深刻的一道菜是炭薰牛舌芯。廚師先燒香牛舌表面,然後把碳在食物上做出煙燻效果。這樣的烹調方法我第一次遇到,所以覺得很有趣,而且煙燻的味道很獨特難忘!這晚品嚐到的所有菜式都很美味,梅子冷素面、帆立貝配冷歷魚子、鵝肝茶碗蒸…每款都教我回味無窮!

• 炭薰牛舌
2023-05-07 22 瀏覽
非常有諗頭,成間店好似火山咁,烈火熊熊,仿火焰效果一流,感覺很有氣氛,而且價錢唔貴,價錢較高的餐套餐B都係$980一位,項目非常豐富,款款都係牛,一次過嚐唔同煮法,好好食,牛魔王萬歲!日替精選前菜三品季節刺身三點黑毛和牛刺身配熱情果黑醋煎帆立貝配冷壓魚子鵝肝茶碗蒸紫蘇二重燒牛肉卷炭薰牛舌蕊A5黑毛和牛酒香壽喜燒A5黑毛和牛柳配玉子鹽漬慢煮安格斯封門柳飯梅子冷素面甜品$980前菜有五款,每人揀三款,我揀咗甜番薯、鮟鱇魚乾及吞拿魚,細心處理,好味。牡丹蝦,崑布漬油甘魚,大拖羅,很新鮮。和牛刺身沙律,燒過一面,迫啲油出嚟,配黑醋汁沙律,酸得好開胃。鵝肝茶碗蒸用了分子料理方法,泡末是加了忌廉做嘅。煎帆立貝配冷壓魚子賣相靚。炭薰牛舌蕊放在薰炭蓋內,面前揭開做出煙霧效果,配梅子鹽等四款調味料,各適其適。酒香壽喜燒在面前加威士忌,即刻火光沖天。A5黑毛和牛柳配玉子鹽漬,面頭黃色嘅係烏魚子。最後的封門柳飯及梅子冷素面

日替精選前菜三品
A5黑毛和牛酒香壽喜燒
A5黑毛和牛柳配玉子鹽漬
梅子冷素面
甜品

牡丹蝦,崑布漬油甘魚,大拖羅,很新鮮。

鵝肝茶碗蒸用了分子料理方法,泡末是加了忌廉做嘅。

煎帆立貝配冷壓魚子賣相靚。

酒香壽喜燒在面前加威士忌,即刻火光沖天。

A5黑毛和牛柳配玉子鹽漬,面頭黃色嘅係烏魚子。

最後的封門柳飯及梅子冷素面

2023-05-04 123 瀏覽
同朋友相約出去食飯,難得可以見到大家,去到銅鑼灣一帶行睇衫,食個靚飯。搵到一間算新既店舖,可以食到刺身又可以食到和牛,超正!!見餐牌既食物同價錢都算中高價,但可以食到高級和牛已經好好。【前菜三品】前菜是泠盤,有五種給我選擇,到最後我選了煙燻鰻魚、煙燻吞拿魚赤身、醋鯖魚【季節刺身三點】賣相不錯,再襯埋背後的燈光,非常漂亮。油甘魚:非常厚實滑嫩,肉厚肥嫩,魚肉細緻甘甜拖羅:口感豐富,入口即溶,油分亦最為豐富。牡丹蝦:蝦肉肥碩,極富彈性,細綿帶爽,甘甜濃郁。【鵝肝茶碗蒸】茶碗蒸是做成分子料理,液態化咗,泡沫非常滑,再將煎香左鵝肝粒放在裡面,每啖蒸蛋都有鵝肝的味道。【黑毛和牛刺身配熱情果黑醋】炙燒刺身和牛沙律、percent隻燒過迫啲油脂出嚟【炭薰牛舌芯】牛舌芯非常厚身,肉質一流,食之前店員將炭放上牛舌上再蓋住,可做炭薰效果,入口都會帶炭燒香,碟上仲放了抹茶鹽、wasabi等調味料可配來食。【紫蘇二重燒牛肉卷】牛肉卷用上紫菜夾住,店員提醒我地要即食,味道突出,牛肉的肉勁香。內裡材料有和牛、紫蘇葉、黃蘿蔔等。很特別。【A5黑毛和牛酒香壽喜燒】A5和牛用炭火輕輕燒過,再用上白蘭地輕輕沾了和牛上令火
搵到一間算新既店舖,可以食到刺身又可以食到和牛,超正!!
見餐牌既食物同價錢都算中高價,但可以食到高級和牛已經好好。

【前菜三品】

【季節刺身三點】
賣相不錯,再襯埋背後的燈光,非常漂亮。
油甘魚:非常厚實滑嫩,肉厚肥嫩,魚肉細緻甘甜
拖羅:口感豐富,入口即溶,油分亦最為豐富。
牡丹蝦:蝦肉肥碩,極富彈性,細綿帶爽,甘甜濃郁。

【鵝肝茶碗蒸】

【黑毛和牛刺身配熱情果黑醋】
炙燒刺身和牛沙律、percent隻燒過迫啲油脂出嚟

【炭薰牛舌芯】

【紫蘇二重燒牛肉卷】

【A5黑毛和牛酒香壽喜燒】
A5和牛用炭火輕輕燒過,再用上白蘭地輕輕沾了和牛上令火更猛烈,令炙燒和牛帶點酒香香味,之後再放落熱辣辣的壽喜燒鍋內。和牛入口即溶。

【慢煮安格斯封門柳飯】
安格斯封門柳份量十足,封門柳肉味濃郁,口感豐富,軟淋得來帶點咬口,之後再配上北海道夢美人米,飯上再加了王子塩潰。絕配!!

甜品
最後上埋個甜品,豆腐雪糕,豆腐味濃郁,甜度適中,日本蜜瓜清甜多汁,真是劃上完美句號。
2023-04-23
2023-05-03 14 瀏覽
$980/人的晚市B套餐,主要吃牛,相當豐富:和牛刺身沙律-牛用火熗燒過一面,帶出油脂及香味,火箭菜沙律清新,可惜沙律醬汁略酸,如稍加甜味效果可能更佳。鵝肝茶碗蒸-與傳統茶碗蒸不一樣,以子料理方式上,不一樣的體驗,與嫩滑鵝肝合襯。煎帆立貝配冷壓魚子-帶子味濃鮮嫩,微黃焦香帶出香氣。炭薰牛舌蕊-師傅耐心燒烤再煙薰,配上4種配料:梅子鹽、岩鹽、芥末及,牛舌煙薰味濃郁。紫蘇牛肉卷-紫蘇香味,紫菜及牛肉焦香混和一起,效果奇佳。和牛酒香壽喜燒-黑毛和牛烹調功夫到位,肉質嫩滑,配以酒香,入口即化,配以疏菜同食,將肥膩感降低。和牛柳配玉子鹽-牛柳入口油脂滿溢,令人生充滿幸福感,玉子鹽應是咸蛋黃蓉制成,有啲創意。安格斯封門柳飯-封門柳沒有驚喜,但黑胡椒醬汁調制不錯,提升牛肉的味道。焰火氣氛,吃肉很夾,服務亦很好。

$980/人的晚市B套餐,主要吃牛,相當豐富:

煎帆立貝配冷壓魚子-帶子味濃鮮嫩,微黃焦香帶出香氣。

紫蘇牛肉卷-紫蘇香味,紫菜及牛肉焦香混和一起,效果奇佳。

焰火氣氛,吃肉很夾,服務亦很好。
2023-05-02 85 瀏覽
依家之前bookmark咗好想食嘅一間日式和牛,難得朋友都話試一試就一早預約好,樓層比較高層,呢個時候一打開門就已經令我心動就係吧枱火焰效果,好似火焰貼切嘅一間餐廳,睇一睇係用炭燒燒嘢食,味道一定好香,牛肉係用咗 唔洗沖去日本都喺香港可以食到😍一人前 $980ღ.日替精選前菜三品 前菜鵝肝香濃嘅鵝油份慢慢滲出,keep住紫菜中和返油膩油甘魚味淡淡甘香,口腔一陣鮮甜嘅感覺最後和牛中間粉嫩粉嫩,外邊煎香有炭燒,外脆內嫩,食完依度前菜啟動咗我胃口😆👍🏻ღ.季節刺身三點滿滿一個魚缸,放咗一條魚仔好吸睛😳魚缸仔上有三種刺身,恍如活生生刺身係你面前,新鮮嘅大蝦好鮮甜,中間一款就係油甘魚油,脂分布好平均好滑鮮味,最後就係拖羅爆滿多魚油,口感嫩滑好新鮮,好想再encore😍😍😍ღ.廚師精選頭盤 精緻嘅圖款,用上本店再上沙律,醬汁配上Sara夠晒新鮮鮮甜而去選取左和牛油脂分布好平均,牛肉在點綴金箔色好靚又好好味😋ღ.煎帆立貝配冷壓魚子用炭燒燒鵝嘅飯盒會大粒秘製醬汁,再配上係已經烹調過嘅西蘭花蓉,帶出鮮帶子香口ღ.鵝肝茶碗蒸用咗分子料理打出茶碗蒸泡沫口感creamy鵝肝同百合mix埋好夾,好特別ღ.炭

依家之前bookmark咗好想食嘅一間日式和牛,難得朋友都話試一試就一早預約好,樓層比較高層,呢個時候一打開門就已經令我心動就係吧枱火焰效果,好似火焰貼切嘅一間餐廳,睇一睇係用炭燒燒嘢食,味道一定好香,牛肉係用咗[岩手熊本黑毛牛] 唔洗沖去日本都喺香港可以食到😍

一人前 $980
ღ.日替精選前菜三品
前菜鵝肝香濃嘅鵝油份慢慢滲出,keep住紫菜中和返油膩
油甘魚味淡淡甘香,口腔一陣鮮甜嘅感覺

ღ.季節刺身三點

ღ.廚師精選頭盤

ღ.煎帆立貝配冷壓魚子
用炭燒燒鵝嘅飯盒會大粒秘製醬汁
,再配上係已經烹調過嘅西蘭花蓉,帶出鮮帶子香口

ღ.鵝肝茶碗蒸

ღ.炭薰牛舌芯
勾線經過烹調之後的放咗喺一個碟裏邊張煙霧罩住煙燻更加令到件好香口😋

ღ.A5 黑毛和牛酒香壽喜燒
之後再加咗壽喜燒湯汁加上豉油去煮黑毛和牛煮熟啱啱好好香嘅牛肉牛肉嘅膻味再加上蔬菜沖淡口腔裏面嘅味道😋

ღ.A5 黑毛和牛柳配玉子塩漬
和牛厚厚油脂分布平均夾住玉子塩漬取代海鹽獨特風格,玉子又唔會搶過牛柳嘅味道,好出色👍🏻

ღ.慢煮安格斯封門柳飯
用慢煮烹調封門柳裏面粉紅嫩嫩,鎖住肉汁外邊燒烤有微微焦炭配上白飯一齊食,簡直Perfect

ღ.梅子冷素面
梅子嘅素面感覺清淡有微酸原來都好夾,再加上粉紅色視覺效果,好吸引🤗

ღ.紫蘇二重燒牛肉卷
紫蘇夾住牛肉,再加埋個紫菜咬一口已經入口即溶外面仲要除有個脆脆紫菜,雙重口味☺️💕

ღ. 蜜瓜配雪糕🍨
最後就係甜品
蜜瓜選取日本空運到港,食落鮮甜多汁,另外有兩種嘅雪糕選擇豆腐同開心果
開心果嘅味道好夾個雪糕,而且唔會太甜,豆腐味道清淡,口感綿綿🍨✨
2023-04-20
  • 紫蘇二重燒牛肉卷
  • 梅子冷素麵
2023-04-30 12 瀏覽
哥哥生日大日子當然要好好安排美食慶祝,今晚選擇了一間特色炭火燒餐廳,滿足牛魔王哥哥。一入門口已經被bar枱上的火焰吸引住,原來只特別燈效,但像真度真的十分之高,而且非常有視覺效果,未開始食心情都好興𡚒。前菜三品餐廳每日都預備了五款前菜供客人自己選擇喜歡的,最後揀選了煙燻鰻魚、鮟鱇魚肝、煙燻吞拿魚赤身,特別喜歡鮟鱇魚肝加咗黑醋用紫菜包住,口感滑嫩細滑、入口即化。赤身用了黑胡椒調味,肉質鮮嫩而結實,極小脂肪,味道香濃。季節刺身三點最特別用了魚缸做器皿,還有魚仔在水中游來游去,超級睛😍,季節刺身有油甘魚,肉質爽嫩,魚油脂豐富;牡丹蝦刺身入口爽彈鮮甜,膠質豐富;中拖羅油脂豐富,入口即溶。黑毛和牛刺身沙律和牛刺身用炭火燒過,迫出油脂食落特別香濃嫩滑。鵝肝茶碗蒸師傅用了分子料理方式呈現,將茶碗蒸液態化成泡沫,內裏加入煎香了的鵝肝,入口泡沫creamy , 有淡淡奶香味,鵝肝的甘香油脂滲透在泡沫中,增加了陣陣鵝肝香氣。煎帆立貝配冷壓魚子北海道活帆立貝配以西蘭花醬,上面灑上用冷壓方法製成的魚子醬碎,帆立貝肉質鮮嫩多汁,沾上少許西蘭花醬,增加了一點蔬菜清甜味,而冷壓魚子帶點魚子醬鮮味,提升了帆立貝的香氣

前菜三品

季節刺身三點

黑毛和牛刺身沙律
和牛刺身用炭火燒過,迫出油脂食落特別香濃嫩滑。

煎帆立貝配冷壓魚子
北海道活帆立貝配以西蘭花醬,上面灑上用冷壓方法製成的魚子醬碎,帆立貝肉質鮮嫩多汁,沾上少許西蘭花醬,增加了一點蔬菜清甜味,而冷壓魚子帶點魚子醬鮮味,提升了帆立貝的香氣,醬油用上分子料理製作成魚籽醬形態配搭底層的魷魚麵,魷魚麵鮮甜美味,充滿膠質感。

炭薰牛舌芯
牛舌芯在席前即燒,焦香味香氣四溢,入口肉質軟腍爽口,有濃郁的牛味,肉汁及油脂從牛舌中滲出來,越嚼越香濃。碟上配上抹茶鹽、藍莓鹽、wasabi、沙律醬,最喜愛都算是藍莓鹽,沾上少許令到牛舌芯多了份果香味,挺特別。

A5 黑毛和牛酒香壽喜燒
黑毛和牛由於加入白蘭地炭燒,所以食落有香濃酒香味,和牛鮮嫩可口,配上日式壽喜燒湯底,甜豉油加上酒香,令到整個味道提升不少。

A5 黑毛和牛柳配玉子塩漬
A5和牛用炭火燒到剛剛好,面頭灑上自家製的烏魚子碎,味道咸香惹味,帶出和牛鮮味,再配上紫椰菜的酸甜味同吃,可以減低油膩感。

梅子冷素面
散發出微微的紫蘇芳香和梅子果香,將麵條浸在清涼的麵汁來吃,再加入梅子醬,味道酸酸甜甜,悶氣全消。

甜品有豆腐雪糕配靜岡蜜瓜,豆腐味雪糕香濃富豆香,蜜瓜清甜多汁,為今晚晚飯劃上完美句號。

試左間餐廳食日式炭燒肉~吧枱同廚房中間有個好似火焰咁嘅燈,仲可以較色 好啱打卡😆 不過要留意座位唔係好多 而且食完身上面會有炭燒味 記得唔好着吸味嘅衫去! lunch 相對來講,抵食啲 超級飽 如果個餐中間可以加返多啲蔬菜就更加好~同埋上菜都要預啲時間❇️ 先付三品 & 鵝肝茶碗蒸日本番薯 🍠 好甜, 仲有海膽豆腐同埋蟹膏豆腐~ 由淡去到濃咁食都幾開胃❇️ 淡雪美國牛小排啲鹽好似雪咁 牛小排有口感 仲有蔬菜伴碟❇️ 炭燻牛舌上碟個時真係成舊炭係上面 😂 炭味好出 夠juicy! ❇️ 紫蘇二重燒牛肉卷紫菜加埋紫蘇菜 中和番牛既膩感!❇️ 日本玉子塩漬美國西冷Premium 薄燒橙色嘅蛋黃鹽幾特別!薄燒油香味十足!❇️ 月見吉列牛他他飯堡超濃味既紅蛋黃 撈埋牛他他超邪惡!加咗啲脆脆同洋蔥絲, 增加口感❇️ 甜品|芝麻雪糕

❇️ 先付三品 & 鵝肝茶碗蒸

❇️ 淡雪美國牛小排
啲鹽好似雪咁 牛小排有口感 仲有蔬菜伴碟

❇️ 炭燻牛舌
上碟個時真係成舊炭係上面 😂 炭味好出 夠juicy!

❇️ 紫蘇二重燒牛肉卷
紫菜加埋紫蘇菜 中和番牛既膩感!

❇️ 日本玉子塩漬美國西冷Premium 薄燒
橙色嘅蛋黃鹽幾特別!薄燒油香味十足!

❇️ 月見吉列牛他他飯堡

❇️ 甜品|芝麻雪糕

2023-04-25 8 瀏覽
Lunch time 帶左媽咪去銅鑼灣駱克駅一間食炭燒嘅專門店😌🔥Homursa🔥點左兩個set Homura 📋⭐️桃味梳打👍🏻⭐️油甘魚刺身沙律🥗好肥美,配合埋酸汁開胃👍🏻⭐️季節刺身擺設好有特色刺身下面係一個魚缸😍因為我哋兩個都唔食牛肉嘅關係廚師好好人幫我哋換咗豬同埋羊🐐⭐️ 炭薰黑毛豬肉肥瘦剛剛好,入口即溶⭐️燒帶子大大粒,軟熟⭐️羊肉好濃郁嘅羊味,一啲都唔蘇⭐️梅子素面麵條爽口食完幾度肉可以食返啲酸嘢中和返😌⭐️甜品揀咗開心果雪糕🍦賣單嘅時候侍應姐姐🧍🏻‍♀️仲話平日仲有八五折🤩人均:$600
Lunch time 帶左媽咪去銅鑼灣駱克駅
一間食炭燒嘅專門店😌
🔥Homursa🔥
點左兩個set Homura 📋
⭐️桃味梳打👍🏻
⭐️油甘魚刺身沙律🥗
好肥美,配合埋酸汁開胃👍🏻
⭐️季節刺身
擺設好有特色
刺身下面係一個魚缸😍
因為我哋兩個都唔食牛肉嘅關係
廚師好好人幫我哋換咗豬同埋羊🐐
⭐️ 炭薰黑毛豬肉
肥瘦剛剛好,入口即溶
⭐️燒帶子

人均:$600
2023-04-18
  • 梅子冷素麵
2023-04-21 15 瀏覽
「焰 炭燒專門店」是一家位於銅鑼灣的日式餐廳,主打菜品是來自岩手縣的黑毛和牛。在這裡,你可以享受到高品質的日本料理,以及舒適和放鬆的用餐環境。黑毛和牛非常優質,肉質鮮嫩多汁,入口即化。他們的招牌菜——黑毛和牛,是必點的菜品,肉質鮮美,口感豐富。此外,他們的菜單還包括各種其他的菜品。每一道菜都非常美味,絕對能滿足你的味蕾。餐廳的裝潢很現代化,燈光柔和,讓人感到非常放鬆和舒適。此外,餐廳的服務員也非常友好和熱情,會提供詳細的菜單和酒單解釋,確保每一位客人都能享受到一個愉快的用餐體驗。