2023-02-13 23 瀏覽
情人节前夕与女朋友定了这家日料炭烧专门店,内心激动无比😍这家炭烧专门店一进门,虽然店铺不大,但店内装饰令我非常震惊,尤其是配有雾气的灯光,惟妙惟肖🤩菜品我们选了套餐B,非常的丰盛1. 先付三品:分别是精致紫薯,黑鱼籽三文鱼以及蟹膏鸡蛋豆腐,每一口都是新奇,每一口都是不一样。2. 季节刺身三点:分别是带子,大虾和三文鱼,刺身再独特一些更好。印象深刻的是底盘是水池加小金鱼,别是一番风味在心头。3. 火炙和牛刺身配意大利香草汁:这个有特色,入口即化的和牛加上香草汁,入口即化,牛油配上香草汁回味无穷。4. 草莓酱生蚝:生蚝现开非常的新鲜,配上草莓酱,一口吞下去清爽丝滑。5. 鹅肝茶碗蒸:最好吃的一道菜,鸡蛋与鹅肝充分融合,难以忘怀。尾调在口中荡漾。6. 炭熏牛舌:独特的一道菜,黑炭在牛舌之上,木炭味充分融入到富有弹性的牛舌当中7. 紫菜二重烧牛肉卷:味道尚可,一口将紫菜包肉吞入口中,甚是满足。8. 寿喜汁精选和牛肉眼薄烧,摆盘精致,和牛肉味浓厚。9. 炭烧白鳝:肉质筋道,配上山药泥,让人难忘。10. 和牛肉粒:一口和牛是我的最爱,配上师傅准备的一头大蒜🧄和炸蒜片,瞬间就被我吃光啦😍11. 海鲜
情人节前夕与女朋友定了这家日料炭烧专门店,内心激动无比😍

菜品
我们选了套餐B,非常的丰盛

8. 寿喜汁精选和牛肉眼薄烧,摆盘精致,和牛肉味浓厚。
9. 炭烧白鳝:肉质筋道,配上山药泥,让人难忘。
11. 海鲜土瓶烧,很有特色,一个杯中当中有很多种类的海鲜加上现煮的汤,鲜在心头。
12. 和牛他她饭堡:最后一道主食,与蛋黄混开后回味无穷。
整体还是不错的,喜欢吃日本料理和烤肉的朋友可以来尝试😍😍😍
先付三品
草莓酱生蚝
  • 炭薰牛舌
  • 月见吉列和牛他他饭堡
2023-02-11 185 瀏覽
 銅鑼灣一帶多美食,今天與朋友在駱克道,駱克駅18樓嚐嚐這家"焰"主打炭火燒的料理店。餐廳裝飾頗特別,吧枱前以變色的 火焰作效果爲環境增添不少氣氛!我們選了一份午餐  $ 680 / 位有八道菜+甜品,餐飲等。刺身三點非常亮麗的賣相!刺身下是玻璃魚缸,還見小魚游動着,北海道帆立貝,牡丹嘏,大拖羅都 晶瑩剔透非常新鮮!邊吃邊賞魚十分愉悅!還帶點春天的浪漫……鵝肝茶碗蒸鵝肝剁碎融入滑滑的蛋內充滿濃郁甘香。鮑魚凍餅用飯托底鮑魚質地清甜爽滑又彈牙,面層是冰凉高湯啫喱,切成片狀,沾上鮑魚肝醬特別甘美!在 品嚐鮑魚期間師傅已開始爲我們準備炭火了……牛小排,牛舌,黑毛和牛,美國西冷Premium等。在幻彩火焰下觀看着師傅專業手藝~炭薰牛舌上碟了~在牛舌心上放一礴炭再用玻璃盅薰片刻 ……打開!飄出 一縷炭香!除了沙律伴菜還有芥茉籽醬~先吃原味的!爽!嫩!甜!甘香!一讚師傅的功夫了得! 時間拿捏得非常準確!入口油脂滲出滿腔甘香!至今回味!紫蘇二重燒 牛肉卷香脆 紫菜包著紫蘇葉,牛小排,和牛他他, 醃 蘿蔔絲帶出了爽脆的口感 味道層次也很豐富。黑毛和牛肉眼頂厚燒入口即溶! 甘香! 肥而不膩!配以雪白
我們選了一份午餐  $ 680 / 位

有八道菜+甜品,餐飲等。
刺身三點
非常亮麗的賣相!刺身下是玻璃魚缸,還見小魚游動着,
北海道帆立貝,牡丹嘏,大拖羅都 晶瑩剔透非常新鮮!
邊吃邊賞魚十分愉悅!
還帶點春天的浪漫……
鵝肝茶碗蒸
鵝肝剁碎融入滑滑的蛋內充滿濃郁甘香。
鮑魚凍餅
用飯托底鮑魚質地清甜爽滑又彈牙,面層是冰凉高湯啫喱,
切成片狀,沾上鮑魚肝醬特別甘美!
在 品嚐鮑魚期間師傅已開始爲我們準備炭火了……
牛小排,牛舌,黑毛和牛,美國西冷Premium等。
在幻彩火焰下觀看着師傅專業手藝~
炭薰牛舌
除了沙律伴菜還有芥茉籽醬~
先吃原味的!爽!嫩!甜!甘香!
一讚師傅的功夫了得! 時間拿捏得非常準確!
入口油脂滲出滿腔甘香!至今回味!

紫蘇二重燒 牛肉卷
黑毛和牛肉眼頂厚燒
入口即溶! 甘香! 肥而不膩!
配以雪白的淡雪塩(比一般塩較淡味的)巳經很夠味!
加上香脆蒜片真是 錦上添花!
玉子鹽漬美國西冷Premium 薄燒
薄西冷配有黃青小胡瓜和薯蓉,
西冷簿片由於少脂肪一般吃到的都是較遜色一點 的口感,但今次是吃得最嫩的一次!與燒功有 莫大關係……
配上咸咸香的蛋黃茉味道很有層次感!
梅子冷素麵 ~
清凉爽口幼滑的麵條,味蕾感到清新無比!
加入脆米多重口感,小匙的漬梅子也不用,湯汁的味道已足夠。
甜品~
選了薑味雪糕和㗎啡
這個午餐給我的印象是精彩又美味!火焰的 變幻刺激了功能情緒興奮!環境舒服! 師傅 出色的製作!員工姐姐服務態度親切!很窩心喔!
這份午餐的內容組合很豐富,有飽足感和滿足感!視覺味覺都亨受!超值!
下次會再來"焰"!
2023-02-09
  • 鵝肝茶碗蒸, 鮑魚凍餅,炭薰 牛舌, 紫蘇二重 燒牛肉卷, 玉子鹽漬 美國西冷 薄燒, 梅子冷麵
公司同事食過呢間之後讚口不絕,猛咁話性價比高,叫我哋一定要去幫襯下,今日就同朋友過嚟幫襯下,睇下係咪真係咁好食,我哋兩個人揀咗dinner set B,同朋友分別揀咗日本蜜瓜梳打,同日本白桃梳打,季節精品先付三品,這道菜擺盤精美,順序係番薯甘露>煙三文魚配黑魚子包哈密瓜>蟹膏豆腐,番薯軟稔清甜,煙三文魚配黑魚子包哈密瓜, 哈密瓜清甜多汁, 配上煙三文魚同黑魚子好夾, 味道豐富多層次,最後最濃味嘅蟹膏豆腐蟹膏味濃郁, 豆腐表面輕輕火炙過, 令到蟹膏嘅味道更加突出,季節刺身三點,用玻璃器皿盛載,見到有魚仔喺下層游黎游去,好得意,打卡一流,北海道帆立貝﹑牡丹蝦﹑大拖羅﹑油甘魚,因為朋友不吃生蝦,所以其中一份季節刺身三點,師傅很細心地換走了牡丹蝦,刺身很新鮮,而且厚切,北海道帆立貝爽口鮮甜,牡丹蝦鮮味彈牙,大拖羅入口即溶,魚脂係口中爆發,油甘魚幼滑細膩,肥美鮮香,火炙和牛刺身配意大利香草汁,和牛係A5岩手縣黑毛和牛,火炙和牛刺身包住日本嘅芽蔥,面頭有啲黑魚子,旁邊係意大利香草汁,和牛刺身輕輕火炙過,油花均勻豐富,入口即溶,輕輕火炙過後,和牛的香味散發出來,配上意大利香草汁,令和牛的滋味更昇華,
日本白桃梳打&日本蜜瓜梳打
同朋友分別揀咗日本蜜瓜梳打,同日本白桃梳打,
季節精品先付三品,
這道菜擺盤精美,
順序係番薯甘露>煙三文魚配黑魚子包哈密瓜>蟹膏豆腐,
番薯軟稔清甜,
季節刺身三點,
北海道帆立貝﹑牡丹蝦﹑大拖羅﹑油甘魚,
刺身很新鮮,而且厚切,
油甘魚幼滑細膩,肥美鮮香,
火炙和牛刺身配意大利香草汁
火炙和牛刺身配意大利香草汁,
和牛係A5岩手縣黑毛和牛,火炙和牛刺身包住日本嘅芽蔥,
面頭有啲黑魚子,旁邊係意大利香草汁,
和牛刺身輕輕火炙過,油花均勻豐富,
入口即溶,輕輕火炙過後,和牛的香味散發出來,
配上意大利香草汁,令和牛的滋味更昇華,
鮑魚凍餅,
師傅用咗慢煮嘅方法去煮鮑魚,煮鮑魚個汁就整咗個啫喱,
嚿飯係用咗日本北海道夢美人米(係北海道攞獎嘅A級米),
碟上面嘅醬就係用鮑魚肝秘制出黎嘅,
一道菜,可以有幾種食法,幾種滋味,
鵝肝茶碗蒸
鵝肝混合埋蛋一齊蒸,當然仲有高湯啦,
亦加有少少柚子粉同芥辣,
一入口,超級香滑,鵝肝嘅味道濃郁,齒頰留香,
岩手縣A5黑毛和牛片,牛柳粒,牛小排, 牛脷心,秋刀魚,白鱔,
炭薰牛舌
這道菜師傅真係用炭爐炭燒,師傅灑了一點點炭鹽和黑椒稍稍調味,
牛舌入口軟嫰,有濃郁的牛味,
吃兩口原味後,可以再點芥辣沙律醬(上面附有芥末籽),
同牛舌都好夾,別有一番風味,
紫蘇二重燒牛肉卷
師傅會輕烤紫菜確保香脆,
包裹住牛小排,和牛他他,黃蘿蔔絲和紫蘇葉,
味道豐富,紫蘇葉香得來又不會蓋過牛脂的香味,
迷你版嘅壽喜燒,A5和牛加白蘭地,煮嘅時候酒香滿溢,
食嘅時候仍然有酒味,加上壽喜燒的咸甜味,正,
還有其他配料:有白菜﹑豆腐﹑芋絲﹑南瓜同冬菇,超豐富,

季節幽庵燒&炭燒白鱔
秋刀魚和白鱔炭燒後外皮帶點焦香,魚肉仍然細嫰彈牙,
伴碟有秋葵和山芋醬,
蜜糖焗大蒜
岩手縣A5和牛牛柳粒,燒得外脆內嫰,肉汁仍然很豐富,
大蒜用蜜糖焗咗一小時,入口軟稔,蒜味不重,容易入口,又健康又好食,
海鮮土瓶燒
加咗啲冧酒去煮,飲到酒味同海鮮嘅鮮味融埋一齊,味道多層次,
有蝦﹑白身魚﹑舞茸菇同雞肉,
蝦鮮甜味美,彈牙有酒香,
舞茸姑爽口,白身魚同菇都大件,厚身,
月見吉列和牛他他飯堡
個蛋黃係日本蘭王蛋黃,好有蛋香,
飯都係北海道夢美人米,煙韌有咬口,灑咗少少蔥同吉列炸脆增加口感,
配料有紫洋蔥和七彩芝麻,
裡面藏著嫰滑嘅和牛他他,油脂浸進飯粒,連埋所有配料,每一口也很享受,
梅子冷素麵
梅醬配上傳統冷麵汁,口感清爽消膩,素麵爽滑,
甜品
甜品是薑味雪糕配蜜瓜,薑味雪糕好特別,而且不會過甜,
蜜瓜清甜多汁,為這頓晚餐畫上一個完美的句號。
總結:
餐廳很有特色,用特別效果整到好似有火焰咁,很有視覺效果,打卡一流,
餐桌和餐具均乾淨衛生,食材高質,師傅亦處理得宜,
師傅風趣幽默,用餐很開心,
很適合朋友聚會或情侶拍拖吃飯。
日本白桃梳打&日本蜜瓜梳打
蜜糖焗大蒜
2023-02-04 112 瀏覽
每個位前都有火的效果,影相好靚,而且燈的顏色可以由店員調較,每道餸菜配襯不同顏色的火,影相打卡都有排影。Dinner set B | $980 一人前季節精品先付三品。番薯甘露: 味道清甜,肉質帶少少粉狀。煙三文魚: 三文魚包着鮮甜的哈蜜瓜,上面有幾粒黑魚子。火炙蟹膏豆腐: 蟹膏味十分濃郁,火炙面帶點焦香季節刺身三點極度吸睛的設計,想等條魚游到前面,影相都影好耐,好欣賞把白色傘好突出。。北海道帆立貝: 鮮甜大隻。油甘魚: 因為不食生蝦,師傅換了油甘魚,油甘魚厚身有兩塊。大拖羅: 想不到刺身三點中會有大拖羅,好肥美,油份好重火炙和牛刺身配意大利香草汁A5 岩手縣黑毛和牛,包著日本牙蔥,旁邊的是意大利香草汁。和牛刺身經火炙後半熟仍帶點紅色,點香草汁食不會覺得好膩。鮑魚凍餅慢煮鮑魚,畫碟的是鮑魚肝醬。另一邊是鮑魚高湯整成的凍啫喱,配上北海道夢美人A級米,飯粒帶點煙韌。鮑魚肝醬味道濃郁,齒頰留香。鵝肝茶碗蒸鵝肝混合了蛋來蒸,有高湯芡汁、芥末及柚子粉,鵝肝味道在蛋中好突出,蛋滑溜。炭燻牛舌牛脷芯加了炭鹽及黑椒去炭燒,最後把燒熱的炭放在牛舌上,上枱時蓋蓋焗了一會。一打開蓋炭燒味好香,牛舌沾上了炭香
Dinner set B | $980 一人前
季節精品先付三品
。番薯甘露: 味道清甜,肉質帶少少粉狀
。煙三文魚: 三文魚包着鮮甜的哈蜜瓜,上面有幾粒黑魚子
。火炙蟹膏豆腐: 蟹膏味十分濃郁,火炙面帶點焦香
季節刺身三點

。北海道帆立貝: 鮮甜大隻
。油甘魚: 因為不食生蝦,師傅換了油甘魚,油甘魚厚身有兩塊
。大拖羅: 想不到刺身三點中會有大拖羅,好肥美,油份好重
炭燻牛舌
牛脷芯加了炭鹽及黑椒去炭燒,最後把燒熱的炭放在牛舌上,上枱時蓋蓋焗了一會。一打開蓋炭燒味好香,牛舌沾上了炭香味
,而且牛舌烤得熟度剛好,不韌又爽,配上芥末籽芥辣沙律醬減輕膩感。
紫蘇二重和牛卷
用炭爐烘乾的紫菜,包著牛小排及火炙過和牛他他,放在擺設上的小手,十分有趣。
蘿蔔絲帶來甜味,加上紫蘇葉中和了和牛的油脂感。
季節幽庵燒 / 炭燒多春魚
餐牌上二選一,我們每款要了一份。幽庵燒第一次聽,原來跟西京燒類似,用不同的醬料醃燒而成。
秋刀魚好濃味,油份好重,外皮燒得好脆,中間包著紫蘇葉,去了一點膩感。白鱔厚身肥美,配菜是長芋蓉及秋葵,生芋加了豉油及芥末調味,容易入口,而且好健康。
壽喜汁精選和牛肉眼薄燒
師傅加了白蘭地去燒,搶火效果一流。小碗的壽喜燒內有南瓜、豆腐、冬菇、芋絲等,和牛肉眼十分嫩滑,壽喜燒汁甜度調較得宜,我引不住喝了幾口。
日本玉子塩漬和牛柳粒
岩手縣A5和牛粒,油香極豐富,絕對能滿足和牛愛好者。
配上蜜糖焗了一小時的大蒜,蒜粒焗得淋,不會辣口。碟邊的紅雞蛋黃鹽漬,提供不同的味道,不會因只食和牛而覺得單調。
海鮮土瓶燒
食完油份極高的A5和牛,有由白身魚、蝦、舞茸菇、雞肉為配料的清湯。壺帶點古雅,飲完再自己斟,幾有趣。
梅子冷素麵
梅子汁酸爽開胃,匙羹上的醬更酸,可以按自己的份量加入。另有蔥花、炸米通,整個麵清涼。
月見和牛吉列他他飯堡
正中間有蘭王蛋黃,一直只聽聞蘭王蛋但未食過,今日終於試到真身。
北海道夢美人米,有紫洋蔥、蔥花、七彩芝麻、吉列脆脆,吉列脆脆稍為油一點。
甜品
雪糕有薑味、雲呢拿、菠蘿味,薑味雪糕不會太辣,易入口;蜜瓜清甜。
蜜瓜梳打 | $38
一共十三道菜,這個價錢比起omakase 好抵食,整個套餐舖排不會令人食完有種好膩的感覺,真心推薦。權師傅細心,又掌握到牛肉生熟度,抵讚!
  • 海鮮土瓶燒
  • 壽喜汁精選和牛肉眼薄燒
  • 季節刺身三點
  • 季節精品先付三品
  • 炭薰牛舌
  • 日本玉子塩漬精選和牛柳粒
  • 鵝肝茶碗蒸
  • 梅子冷素麵
🍱季節精品先付三品-前菜分別是甘露番薯、煙三文魚配哈密瓜黑魚籽、火炙蟹膏豆腐。🍣季節刺身三點- 打卡必叫!下面有只小鬥魚在游來游去 刺身有帶子、牡丹蝦和拖羅,全部都很新鮮很厚切。🐂火炙和牛刺身配意大利香草汁-微微炙烤過的和牛搭配香草汁和芽蔥 油脂豐富🥄鮑魚凍餅- 鮑魚高湯凍和肝醬搭配著鮑魚和米飯一起吃 鮑魚很彈 不過可以再軟嫩一點~🥚鵝肝茶碗蒸-很濃郁的鵝肝燉蛋 上面還撒了點柚子粉和芥末 很鮮嫩很好吃🐂炭薰牛舌-先用炭烤之後再用備長碳煙薰過 牛舌厚度剛剛好 很爽口彈牙 搭配著芥末蛋黃醬甜甜的很解膩🐂紫蘇二重燒牛肉卷- 脆脆的紫菜包著和牛、紫蘇葉和黃蘿蔔絲建議一口吃完喔 不然就會像我一樣爆汁🐂壽喜汁精選和牛肉眼薄燒-加了點白蘭地酒進去 所以能品嘗到一點點酒味🐟季節銀鱈魚-很彈牙的銀鱈魚 超級新鮮 奶味很濃🐂日本玉子鹽漬精選和牛柳粒-表皮煎的偏焦 裡面卻很有水份但不油 搭配著咸蛋黃鹽又是另一種風味🫖海鮮土瓶燒- 裡面有蝦雞肉等… 湯很鮮很好喝~拿著茶壺上的很可愛🍚🍜月見吉列和牛他他飯堡/梅子冷素面-飯份量很大口感很粘糯,搭配著炸洋蔥和濃郁的生雞蛋和牛他他,有點重口! 梅子冷素面冰冰涼涼 裡

🐟季節銀鱈魚-很彈牙的銀鱈魚 超級新鮮 奶味很濃

🍚🍜月見吉列和牛他他飯堡/梅子冷素面-飯份量很大口感很粘糯,搭配著炸洋蔥和濃郁的生雞蛋和牛他他,有點重口! 梅子冷素面冰冰涼涼 裡面還有紫蘇葉 酸酸甜甜比較解膩~

🍈甜品-雪糕搭配蜜瓜 雪糕選了抹茶和姜味的 都挺不錯的 蜜瓜也很甜
2023-01-27 37 瀏覽
新年當然係要食好西!呢晚食正正來到食omakase🥰呢間餐廳叫焰,真係每枱面前都有火焰好有gimmicks!.🌟Dinner set $980/一位➡️ 季節精品先付三品➡️ 季節刺身三點➡️ 火炙和牛刺身配意大利香草汁➡️ 鮑魚冰餅➡️ 鵝肝茶碗蒸➡️ 炭薰牛舌➡️ 紫蘇二重燒牛肉卷➡️ 壽喜汁精選和牛肉眼薄燒➡️ 季節幽庵燒/炭燒白鱔➡️ 日本玉子塭漬精選和牛柳粒➡️ 海鮮土瓶燒➡️ 月見吉列和牛他他飯堡/梅子冷素麵➡️ 甜品.超級多野食🤩先付三品係甜番薯、煙三文魚和蟹膏豆腐,最喜歡豆腐軟熟彈牙,濃厚嘅蟹膏口味😋擺係日式盒入面好精緻!.到刺身真係嘩一聲!成個金魚缸捧上來,入面仲有金魚游嚟游去,擺盤100分👍🏻 刺身肥美鮮甜好好食🤤.火炙和牛刺身入面日本芽蔥,配上意式香草汁,入口即溶和牛,上面魚子醬,一啖一口,矜貴好食😌 .鮑魚冰餅用上南非孔雀鮑魚,配上得獎北海道夢美人飯口感煙韌,飯上面係鮑魚汁啫喱果凍,加埋鮑魚干醬,令鮑魚更濃味,超級好食🤤.鵝肝茶碗蒸上面係高湯芡汁加入少許柚子粉同Wasabi,鵝肝已經blend哂係蛋漿入面,香濃鵝肝同冬菇嘅味道帶點柚子清香,加上蛋勁細滑!!好好味😋.到燒烤😍望住師傅係我地
🌟Dinner set $980/一位
➡️ 日本玉子塭漬精選和牛柳粒
➡️ 海鮮土瓶燒
➡️ 月見吉列和牛他他飯堡/梅子冷素麵
➡️ 甜品

到燒烤😍望住師傅係我地面前燒好治癒🥰A5和牛岩手縣黑毛和牛超級好食,大愛炭薰牛舌滿滿炭香味道,好厚身口感一流👍🏻牛柳粒牛味濃,配上手工蛋黃鹽好特別,蒜仲加左蜜糖味道無咁搶容易入口!

食哂牛同海鮮仲有個壽喜燒已經勁飽,但素麵好彈牙味道清新真係太好食(係食哂😂)最後甜品雪糕蜜瓜好高質大滿足🥰
2023-01-25 252 瀏覽
今晚朋友帶我去呢間新餐廳,剛剛開業無耐已經好評如潮,真係不得不試。打開lift門, 已經被氣氛所吸引, 每張檯都有仿火焰做裝飾, 食物打卡都滿有儀式感。Dinner 有兩個價錢, 揀咗$980/位呢set季節精品先付三品甘露蕃薯;味道香甜,口感軟糯。煙三文魚配哈蜜瓜黑魚子;口感清新,加左黑魚子增加香味。火炙蟹膏豆腐;滑嘟嘟嘅豆腐加上濃郁蟹膏,一淡一濃,好味。季節刺身三點呢個好得意,下面有條金魚游下游下,上面放左刺身,帆立貝厚肉肉質彈牙;牡丹蝦大隻鮮甜;拖羅油脂不得了,入口甘香。火炙和牛刺身配意大利香草汁用火輕輕燒下帶出和牛本身油脂香味,加左芽葱味道清新。鮑魚凍餅用左慢煮方法去煮鮑魚,口感軟林唔韌,旁邊有鮑魚肝醬一齊食,更香濃。鵝肝茶碗蒸蛋香嫩滑,鵝肝味道濃郁。炭薰牛舌用左備長炭去燒,牛舌爽口彈牙,配左芥末籽醬另一個風味。紫蘇二重燒牛肉卷有和牛他他,牛小排,牛肉味重,紫蘇葉清新,蘿蔔絲增添口感。壽喜汁精選和牛肉眼薄燒和牛加左少少白蘭地帶有酒香,壽喜汁甜甜地配上入口即溶嘅和牛,真係超級好味。炭燒白鱔師傅燒到皮脆肉嫩,起肉勢好完全無骨。旁邊的山芋泥口感綿密。日本玉子塩漬精選和牛柳粒牛柳粒口感

Dinner 有兩個價錢, 揀咗$980/位呢set

季節精品先付三品

甘露蕃薯;味道香甜,口感軟糯。
煙三文魚配哈蜜瓜黑魚子;口感清新,加左黑魚子增加香味。
火炙蟹膏豆腐;滑嘟嘟嘅豆腐加上濃郁蟹膏,一淡一濃,好味。

火炙和牛刺身配意大利香草汁
用火輕輕燒下帶出和牛本身油脂香味,加左芽葱味道清新。

鵝肝茶碗蒸
蛋香嫩滑,鵝肝味道濃郁。

炭薰牛舌
用左備長炭去燒,牛舌爽口彈牙,配左芥末籽醬另一個風味。

紫蘇二重燒牛肉卷
有和牛他他,牛小排,牛肉味重,紫蘇葉清新,蘿蔔絲增添口感。

炭燒白鱔
師傅燒到皮脆肉嫩,起肉勢好完全無骨。旁邊的山芋泥口感綿密。

日本玉子塩漬精選和牛柳粒
牛柳粒口感軟腍,師傅用左蛋黃加鹽整成玉子塩,牛肉味加上蛋香,正!原個蒜頭加左蜜糖焗,完全無左蒜頭臭味同辣味,反而口感軟糯香甜。

海鮮土瓶燒
味道清新,食完牛肉之後解一解膩。

月見吉列和牛他他飯堡
用左蘭王蛋黃,蛋香濃郁,師傅提我地要拌勻先食,咁樣口感會更佳。

甜品
揀左豆腐味雪糕,豆香濃,唔會太甜。蜜瓜爽脆。
2023-01-12
2023-01-25 43 瀏覽
跟朋友來試試新店,全部座位都是吧臺位,每座位枱前都有煙噴出來,的確幾符合餐廳主題~焰。經過廚師介紹,決定點個B餐試試。。。。。。季節精品先付三品:甜薯仔,煙三文魚,燒蟹膏豆腐。全部都是凍食,好好味,淺嚐後再到主食。季節刺身三點:帆立貝,吞拿魚腩,牡丹蝦。碗下面有條魚仔在游,加上一把太陽傘,打卡位,加上刺身十分新鮮,超正。火炙和牛刺身配意大利香草汁:少許魚子醬作點綴,酸酸甜甜好清新。鮑魚凍餅:用上了南非鮑魚,上面是高湯啫喱,醬是鮑魚的肝造的,下面墊了少許飯,幾種味道,好豐富。鵝肝茶碗蒸:蛋內的鵝肝發揮作用,令整個茶碗蒸都很香濃,而且蒸得好滑。炭薰牛舌:將牛脷燒至5成熟再用炭燻了一下,非常美味。紫蘇二層燒牛肉卷:紫菜包著和牛他他粒和牛肩肉,充滿了牛的鮮和肉香。壽喜汁精選和牛肉眼薄燒:特調的壽喜燒一人迷你火鍋,裝了一片大大的和牛包圍整個鍋,既香且甜。鱈魚西京燒:配菜是秋葵和山藥磨成的蓉,濃香魚味夾蔬菜清新味。日本玉子鹽漬精選和牛柳粒:加了蜂蜜焗過的原隻蒜頭,好清甜,和牛粒本來已經很有牛香味,再加蘭王蛋的鹽漬碎,又是另一種食法。海鮮土瓶燒來一杯熱湯暖暖胃,感覺既溫暖又滿足。梅子冷素麵,勁開胃,

炭薰牛舌:將牛脷燒至5成熟再用炭燻了一下,非常美味。

海鮮土瓶燒
來一杯熱湯暖暖胃,感覺既溫暖又滿足。

梅子冷素麵,勁開胃,應該做前菜,哈哈。

甜品是豆腐味雪糕配日本蜜瓜,甜蜜蜜的。

廚師簡單介紹都說主要用料是岩手黑毛和牛,北海道珍珠米等等,都是高質食材,特別烹調,不錯的晚餐。
2023-01-24 189 瀏覽
新開不久的日本料理店,作為吃貨的我就預約了和好朋友來新店一試,一開電梯門就到店,環境不錯,呈U型的吧枱圍住料理枱。可以看著師傅處理料理挺賞心悅目的,我們都選了Dinner Set B豪氣一下。季節精品先付三品日本薯,煙三文魚子,蟹膏凍豆腐由淡至濃去品嚐,打開味蕾的開胃菜,最讚的是蟹膏豆腐,蟹濃得來沒有蓋過豆乳的香季節刺身三點北海道帆立貝,牡丹蝦,大吞拿超特別的刺身碗下有小魚在游泳,大吞拿十分甘香肥美,愛不釋手火炙和牛刺身配意大利香草汁,魚子醬及岩手黑毛和牛配上酸爽的香草汁,簡直一絕南非鮑魚凍餅,啫喱凍湯,鮑魚肝臟汁三種吃法,不同口味,有鮮味有海味鵝肝茶碗蒸配上濃稠高湯在蛋上,很有味道炭薰牛脷炭爐即燒,之後再用炭煙燻,濃炭香牛脷軟綿綿紫蘇二層燒牛肉卷由火灸和牛他他加上牛肩脊配薄紫脆紫菜,一啖入口,層次豐富,口味非常特別壽喜汁精選和牛肉眼薄燒大大塊和牛索滿了壽喜燒汁,師傅說湯可喝,因為是特別調製過,不會過甜。炭燒白鱔配淮山蓉秋葵,新穎食法,滑潺潺的菜式日本玉子鹽漬精選和牛柳粒用了蜜糖4小時焗蒜減低了辛辣味,多了一分香甜味,和牛粒沾上蘭王蛋漬碎,咸咸香香海鮮土瓶燒暖暖的海鮮在杯中加上熱辣辣的

季節精品先付三品
日本薯,煙三文魚子,蟹膏凍豆腐

季節刺身三點
北海道帆立貝,牡丹蝦,大吞拿
超特別的刺身碗下有小魚在游泳,大吞拿十分甘香肥美,愛不釋手

南非鮑魚凍餅,啫喱凍湯,鮑魚肝臟汁
三種吃法,不同口味,有鮮味有海味

鵝肝茶碗蒸
配上濃稠高湯在蛋上,很有味道

炭薰牛脷
炭爐即燒,之後再用炭煙燻,濃炭香牛脷軟綿綿

紫蘇二層燒牛肉卷

炭燒白鱔
配淮山蓉秋葵,新穎食法,滑潺潺的菜式

日本玉子鹽漬精選和牛柳粒

海鮮土瓶燒
暖暖的海鮮在杯中加上熱辣辣的湯,清新得來層次豐富

月見吉列和牛他他飯堡
蘭王蛋漬拌勻和牛他他,北海道珍珠米配炸脆脆洋蔥,濃香的生蛋包住粒粒飯,好味非常

甜品~日本時令蜜瓜,超香甜軟糯。

整餐都非常特別和出色,師傅每道菜都有作介紹,亦在我們等待的時候與我們閒聊,所以感覺特別親切。
提早係農曆新年前同好姊妹一聚, 選址銅鑼灣新開樓上特色餐廳「焰」。打開lift門, 環境開揚, 全吧檯式設計, 昏暗燈光環境, 再配合吧檯上仿火爐特色燈光, 滿有氣氛。晚市分別有兩個價錢套餐選擇, 而我地就揀咗Dinner set B HK$980/位套餐不包括飲品, 需額外散叫, order咗支白桃梳打 HK$38前菜-季節精品先付三品 甘露蕃薯: 質地林, 味道甜甜的煙三文魚包住哈蜜瓜, 再以黑魚子點聚, 入口咀嚼, 鹹香中帶點清甜蟹膏豆腐: 滑得近乎入口即溶, 蟹膏濃郁甘香刺身三品擺盤極具心思, 小金魚係下層迷你魚缸中游走, 頂層放上油紙傘做裝飾, 完全滿足視覺享受, 相機食先! 刺身分別有鮮甜肥美帆立貝、赤蝦, 同埋厚切兼魚油澎湃嘅拖羅。火炙和牛刺身: 和牛被輕輕火炙過, 口感軟嫩不帶筋, 牛脂豐富, 配意大利香草汁, 令原本比較淡味嘅和牛, 帶出多少少肉味。鮑魚凍餅米飯:選用北海道最No.1夢美人米飯做底, 加上了鮑魚高湯啫喱, 令飯質濕潤帶淡淡鮮香; 配上鮮甜爽口唔硬嘅慢煮鮑魚, 再沾伴碟鮑魚肝醬一齊食, 鮮味更突出。鵝肝茶碗蒸:超足料, 將鵝肝跟蛋混合而成, 超嫩滑入口即

前菜-季節精品先付三品
甘露蕃薯: 質地林, 味道甜甜的
蟹膏豆腐: 滑得近乎入口即溶, 蟹膏濃郁甘香

火炙和牛刺身

鮑魚凍餅米飯:

鵝肝茶碗蒸:
超足料, 將鵝肝跟蛋混合而成, 超嫩滑入口即溶, 啖啖充滿鵝肝甘香同埋蛋嘅香甜, 還加入了蓮子百合, 增加層次。

然後就到燒物環節, 近距離欣賞師傅即席煮理過程, 食物均以炭爐所燒, 保留了原始炭燒香。

炭燻牛舌配法國芥末籽醬:
牛舌以炭火燒後切件, 將炭火放於玻璃罩內形成炭燻效果。

牛舌厚切, 中心keep嫩紅, 口感好爽又juicy, 陣陣炭香,口感juicy爽彈。沾芥末籽醬食, 更加惹味。

紫蘇二重燒牛肉卷:
脆紫菜夾住岩鹽牛小排、和牛他他、紫蘇葉、醃漬羅白, 整件入口, 紫菜極脆, 咀嚼時紫蘇香氣最為突出, 滲出淡淡肉香, 層次仲好豐富。

炭燒白鱔:
鱔皮未夠脆, 不過鱔肉鮮味爽彈, 配有秋葵同埋山芋。

壽喜燒精選和牛肉眼薄燒:
再一以火焰滿足視覺, 燒嘅過程中加入了威士忌, 做出火焰效果; 再放於熱辣辣嘅壽喜燒湯汁中, 而和牛肉眼口感軟滑, 湯汁中還加入了索汁嘅黃牙白、芋絲、東菇, 湯汁唔會過鹹, 甜甜地。

日本玉子鹽漬精選和牛柳粒:
和牛柳粒牛脂超澎湃, 配蛋黃鹽漬食可平衡到些少油膩。伴有熟蒜頭經海鹽同埋蜜糖調製過, 蒜肉口感林得如律子, 甜甜地。

海鮮土瓶燒:
茶杯中放了爽口蝦球、魚柳、毛茸菇, 把土瓶燒中嘅海鮮湯加入杯中慢慢享用, 有助平衡剛才口中嘅油膩感。湯汁甘香清甜, 飲落喉嚨舒服, 帶點點回甘。

月見吉列和牛他他飯堡:
色彩豐富, 飯底選用北海道夢美人米, 口感帶點嚼勁, 而和牛他他經灸燒, 迫出了油香, 將含豐富日本曉嘅蛋黃汁、脆脆、洋蔥絲撈埋一齊食, 香氣又有層次, 仲有少少洋蔥嘅搶口感…

最後送上甜品-自選三選一口味雪糕:
豆腐雪糕配蜜瓜:
2023-01-12
2023-01-23 28 瀏覽
朋友係要見之又帶我食好野呢個SET好出色,無論係賣相定味道季節先付三品甘露煮番薯:甜甜地幾開胃煙三文魚配哈密瓜:呢兩樣野食好夾,鹹甜加埋中和左蟹膏豆腐 燒過:好香好特別,味道唔錯刺身三品包咗深海池魚 牡丹蝦 中拖羅影完一大輪,諗住開始夾嘅時候發現原來下面有金魚游緊水,絕對係賣點。刺身新鮮大片,魚肉肥美,幾滿意火炙和牛刺身 芽蔥 芽菜 意大利香草汁唔好睇佢好的骰,少食多滋味鮑魚凍餅其實係慢煮鮑魚+啫喱+飯可以先加慢煮鮑魚肝汁食,汁用左鮑魚糕湯然後再加啫喱+北海道夢美人米 一齊食兩種食法都唔錯鵝肝蒸蛋 鵝肝打碎左喺蒸蛋入面,令到有蛋香之餘又有鵝肝味,兩者唔會搶咗對方嘅味道,上面仲有啲柚子汁,撈勻一齊食好fresh,唔會好膩店員會先上左我地既肉比我地睇再燒炭薰牛脷 一嚟到店員就介紹用咗岩手縣黑毛和牛,上面會加咗炭,令到入口有炭香味。可以先試原味,再加芥末籽醬 一齊食紫蘇二重奏牛肉卷 佢個賣相出嚟真係好精緻,用隻手放上牛肉卷。紫菜同埋紫蘇包住和牛他他,牛小排,醃製蘿蔔,食落去紫菜好香又好脆,入面嘅牛肉汁好豐富,令我念念不忘🤭🤭壽喜汁精選和牛肉眼薄燒用炭爐燒過嘅肉眼,再加咗白蘭地輕輕燒一下,酒咪
朋友係要見之又帶我食好野
呢個SET好出色,無論係賣相定味道

季節先付三品
甘露煮番薯:甜甜地幾開胃
煙三文魚配哈密瓜:呢兩樣野食好夾,鹹甜加埋中和左
蟹膏豆腐 燒過:好香好特別,味道唔錯

刺身三品
包咗深海池魚 牡丹蝦 中拖羅
刺身新鮮大片,魚肉肥美,幾滿意

火炙和牛刺身 芽蔥 芽菜 意大利香草汁
唔好睇佢好的骰,少食多滋味

其實係慢煮鮑魚+啫喱+飯
可以先加慢煮鮑魚肝汁食,汁用左鮑魚糕湯
然後再加啫喱+北海道夢美人米 一齊食
兩種食法都唔錯

鵝肝蒸蛋

店員會先上左我地既肉比我地睇再燒

炭薰牛脷

紫蘇二重奏牛肉卷

壽喜汁精選和牛肉眼薄燒
用炭爐燒過嘅肉眼,再加咗白蘭地輕輕燒一下,酒咪唔會好重但又做到晚火辣辣嘅感覺🔥

季節幽庵燒
秋刀魚幽庵燒 秋刀魚比較濃,油份多,柚子粉,包住紫蘇葉
秋葵長芋融

玉子加鹽焗
蒜頭加蜜糖焗

海鮮土瓶燒
佢係非一般嘅湯,將個湯加入去個瓶,而海鮮會另外分開放,方便可以自己夾,加上個湯會加入左gin酒,但又唔會超級濃嘅酒味,幾有特色

月見吉列和牛他他飯堡Or梅子冷素面

同朋友嚟食當然一人叫一款
和牛他他飯堡要撈勻啲蛋一齊食,入面仲有啲吉列脆脆,食落口感好豐富

梅子冷素面
賣相同味道都好鍾意❤️
食落去比較flesh,而且唔鍾意食熱野嘅我好啱食
記得加埋側邊嘅梅子醬一齊食味道更加特別

雲呢拿雪糕配香甜蜜瓜
一定係先食蜜瓜再食雪糕,咁樣先唔會掩蓋左好香甜嘅蜜瓜

我地仲叫左酒飲,酒最令我驚訝你可以轉🙀

仲有環境幾好,而家每一枱真係一個師傅招呼,有人叫酒會所有人勁齊心叫口號勁齊心,仲有前面既火可以轉院好迷幻呀,好開心好滿足既一餐
稱得上色香味俱全 非常滿足的一餐!季節精品先付三品甘露煮蕃薯煙三文魚配哈密瓜蟹膏豆腐季節刺身三點北海道帆立貝 牡丹蝦 大拖羅新鮮不在話下最驚喜係有條嘅魚仔係碗內游下游下 賞心悅目火炙 和牛刺身配意大利香草汁加少許岩鹽 達至提鮮效果鮑魚凍餅伴碟有鮑魚肝醬 米飯採用北海道夢美人米粒光澤晶亮雪白配鮑魚高湯啫喱紫蘇二重燒牛肉卷岩手縣嘅威士忌和牛 非常珍貴油脂帶有特別濃郁的香味配紫蘇葉將味道提昇 更有層次又可減膩炭熏牛舌廚師會放舊炭喺面令煙燻味更香濃加埋芥末蛋黃醬 惹味可口日本玉子塩漬精選和牛柳粒伴碟嘅鮮橙色粉末其實係玉子鹽漬和牛粒燒得外皮焦香 同時保持肉汁月見吉列和牛他他飯堡面層加左吉列脆脆配上軟綿嘅和牛肉質一軟一硬 口感非常豐富

稱得上色香味俱全 非常滿足的一餐!

甘露煮蕃薯

面層加左吉列脆脆
配上軟綿嘅和牛肉質
一軟一硬 口感非常豐富
2023-01-23 126 瀏覽
🍺✨眨吓眼又到年尾,辛苦咗成年打工仔都係時候獎勵吓自己,首先要食餐好嘅。就近銅鑼灣京都廣場找到「焰」,主打精緻日本菜,炭燒料理,餐廳同時亦有不少打卡位。🌟廚部出菜位置,就喺餐廳正中央。廚師可與客人互相交流。四周擺放各種經典擺設。最注目嘅當然係吧枱前的火焰效果~感覺到有暖暖嘅火爐圍住,而顏色亦可以調校,增添不少氣氛。✴️Suntory 生啤🍺🍺易入口,冰凍順喉,配任何食物都係Perfect✨晚市套餐有兩款,各有特色。Dinner Set B $980 1人前✴️季節精品先付三品火炙蟹膏凍豆腐黑魚子醬,蟹膏味道濃郁,凍豆腐入口滑溜,三文魚肥美,甜番薯,相當精緻美味嘅前菜😋👍🏻✴️季節刺身三點大拖羅,魚油豐富入口溶化。😋赤蝦刺身大隻鮮甜!北海道帆立貝肉質甜美。✴️火炙和牛刺身配意大利香草汁岩手縣A5黑毛和牛捲着日本牙蔥和食用花瓣,矜貴又美味,黑毛和牛細細片都感覺到柔軟😋✴️鮑魚凍餅採用南非孔雀鮑魚,面層凍啫喱用鮑魚肝臟熬煮汁醬而成,充滿鮑魚味道!而鮑魚則以慢煮手法製作,keep 到肉質柔軟。米飯來自北海道日本得獎米。✴️鵝肝茶碗蒸面層的獻汁滲滿鵝肝香氣,和嫩滑蒸蛋融為一體,蛋香十足~超美味嘅茶碗蒸!✴️炭
🍺✨

就近銅鑼灣京都廣場找到「」,主打精緻日本菜,炭燒料理,餐廳同時亦有不少打卡位。🌟

✴️Suntory 生啤🍺🍺
易入口,冰凍順喉,配任何食物都係Perfect✨

晚市套餐有兩款,各有特色。

Dinner Set B $980 1人前
✴️季節精品先付三品
✴️季節刺身三點
大拖羅,魚油豐富入口溶化。😋
赤蝦刺身大隻鮮甜!
北海道帆立貝肉質甜美。
✴️火炙和牛刺身配意大利香草汁
✴️鮑魚凍餅

米飯來自北海道日本得獎米。
✴️鵝肝茶碗蒸
✴️炭薰牛舌
特意把燒紅嘅炭放在牛舌上,製造煙燻嘅味道和效果。牛舌爽口夠嫩,配合煙燻嘅味道也十分夾。
✴️紫蘇二重燒牛肉卷
採用岩手縣和牛,又名威士忌和牛,伴以黃蘿蔔絲,以紫菜包裹着,仲有味道獨特嘅紫蘇葉,入口味道豐富。
✴️季節幽庵燒/炭燒白鱔 or 西京燒銀鱈魚
各試一款。都是以炭燒主理,白鱔外皮夠脆肉質爽彈肥美,炭香十足。
西京燒銀鱈魚亦好嫩滑,較為入味。
✴️日本玉子塩漬精選和牛柳粒
和牛角切口感一流,一口咬落充滿肉汁和油脂香氣~一啲都唔韌嘅牛柳粒,厲害!
另有一瓣蜂蜜焗蒜,甜甜地蒜味溫和,配合日本玉子塩漬,花心思又講究👍🏻🌟超美味!
✴️和牛壽喜燒
即席烹調,熱辣辣超溫暖嘅和牛壽喜燒😍😍
油脂分布平均入口超柔軟,近乎不用咀嚼,壽喜燒湯汁還好不算太甜,啱我口味。還配有日本南瓜、芋絲、椰菜、東菇,豐富回味!
✴️海鮮土瓶燒
土瓶承載着海鮮高湯,可以自斟自飲。湯底清徹鮮甜。內有舞茸菇、蝦球、白身魚(鯛魚),矜貴精緻。❣️♨️
✴️月見吉列和牛他他飯堡/梅子冷素麵
同樣各試一款。
高成本採用蘭王蛋😍配合紫洋蔥、吉列碎,撈勻和牛他他,真的滋味萬分!😋

梅子冷素面,冰涼清新,可以另加酸梅醬增加酸度,十分醒胃。
✴️甜品
薑味雪糕,薑味濃郁不辛辣。簡單配以哈密瓜肉清甜美味😋👍🏻

一共13道菜,每道菜都落足心機,賣相味道同樣高質,已經期待下次再到訪❣️🍴
2023-01-23 43 瀏覽
今日約妹妹銅鑼灣辦年貨,shopping完梗係搵好嘢食,嘆返餐,傾過飽。駱克道駱克駅樓上18樓《焰》是個好地方,店內全是吧檯,以餐廳名字為主題,餐桌前有一個疑似火焰的燈光效果設備,好靚,店員可以為你遙控改變火焰顏色,環境燈光氣氛好神秘。晚餐Set B有些項目可以二選一,大家選唔同的,可以share試多幾款。[季節精品先付三品(前菜)]精美日式食物盒盛載,賣相已經相當吸引,甜蕃薯香甜~煙三文魚哈密瓜卷配黑魚子好醒胃~火炙蟹膏豆腐又香又滑~店員建議由右至左食起,啖味至濃味。[刺身三點]上菜時驚喜見到有條觀賞魚喺海鮮刺身下面游來游去,帆立貝、牡丹蝦及大拖羅,樣樣新鮮,樣樣美味。岩手縣A5黑毛和牛刺身配意大利香草汁~入口即溶和牛卷住幼幼的牙葱,牛脂含量好高,裝飾用的食用花都可以食。鮑魚凍餅~慢煮南非孔雀鮑魚,面層是鮑魚高湯汁煮啫喱凍,底層有北海道特A級米,配合碟上特製鮑魚肝醬汁更覺滋味。鵝肝茶碗蒸~面頭加入柚子醬及wasabi,鵝肝蓉放入 蒸蛋內,入口好滑,一邊吃一邊聞到蛋香。炭薰牛舌心~師傅席前預備這道菜,揭開玻璃蓋時聞到陣陣炭火烤味,然後夾起上面熱烘烘嘅炭,加入芥末籽芥辣沙律醬的牛舌,爽口
[季節精品先付三品(前菜)]
精美日式食物盒盛載,賣相已經相當吸引,
甜蕃薯香甜~
煙三文魚哈密瓜卷配黑魚子好醒胃~
火炙蟹膏豆腐又香又滑~
店員建議由右至左食起,啖味至濃味。
[刺身三點]
上菜時驚喜見到有條觀賞魚喺海鮮刺身下面游來游去,
帆立貝、牡丹蝦及大拖羅,樣樣新鮮,樣樣美味。
岩手縣A5黑毛和牛刺身配意大利香草汁~
鮑魚凍餅~
鵝肝茶碗蒸~
炭薰牛舌心~
師傅席前預備這道菜,揭開玻璃蓋時聞到陣陣炭火烤味,
然後夾起上面熱烘烘嘅炭,加入芥末籽芥辣沙律醬的牛舌,爽口美味。
紫蘇葉燒牛小排卷~
熱辣辣燒起,用脆卜卜紫菜包住,上面醃製的黃蘿蔔絲可以中和和牛的油膩感。
岩手縣A5和牛薄片~
此岩手縣牛又名威士忌 和牛,採用威士忌酒渣餵飼和牛,

迷你壽喜燒,香濃牛味,惹火烤製,和牛入口即溶,非常嫩滑。
岩手縣A5黑毛和牛牛柳粒~
配合日本玉子鹽漬,蜜糖焗蒜頭,入口鮮甜,唔會好大陣蒜味。
燒白鱔配山芋蓉及秋葵~
白鱔烤得好香,
配合新鮮山芋蓉及秋葵,特別健康。
海鮮土瓶燒~
鰹魚湯用茶壺盛載放暖爐上保温,蝦仁、錭魚片、舞茸菇及雞肉,這個鰹魚湯,好鮮甜。
月見吉列和牛他他飯堡~
採用新鮮蘭王蛋,與吉列和牛他他混合撈好,配合爽脆紫洋蔥,一度特別的日本菜式。
最後甜品有三款雪糕,我揀咗豆腐味。
整體上食物質素屬上品,店員服務態度值得讚,殷勤有禮,適當時候收碟,然後上下一道菜。
2023-01-18
2023-01-22 27 瀏覽
今日好有情調,揀了一間專食炭燒嘅地方,一坐低就叫了一個柚子檸檬酒。好特別的環境裝修。用LED特製的一個特必效果的火爐。以配合整體味覺享受的感覺!晚餐有兩款選擇。我哋喜歡試不同多款台菜,所以選擇了dinner set B. 先付三品:包括日本蕃薯,煙三文魚,蟹膏豆腐。廚師推介是這樣次序的食法!煙三文魚好鮮味。蟹膏豆腐上面配以洋蔥及海帶。這個配合令整體味道更加多層次感。刺身三點:包括油甘魚,牡丹蝦,中拖羅最特別之處,他們用了一種很特別的手法以魚缸配以一條活生生的魚上這道菜。上邊就放了這些時令刺身。味道非常之濃郁及新鮮!特別是中拖羅油脂味深重岩手縣黑毛和牛刺身:牛味非常濃郁配以牙蒽一起的食法。鮑魚凍餅;北海道夢美人做的壽司飯,再配南非孔雀醬油煮鮑魚!鮑魚質感非常厚肉,所以好有咬口。鵝肝 茶碗蛋:蛋是沾滿了鵝肝,好味到極點!因為是用鵝肝打溶一起蒸。非常濃郁再配以Wasabi 同柚子,充滿驚喜!勁喜歡這個,回味無窮!炭薰牛舌:用炭爐燻燒了牛舌心再配以芥末籽,蛋黃醬。味道豐富,牛味香濃紫蘇二重燒牛肉卷:紫菜放在炭爐上輕輕令紫菜更乾身脆口,再配上紫蘇及蘿蔔在和牛小排上面,參口感較腍,牛肉味重。鱔山芋

先付三品:
煙三文魚好鮮味。

刺身三點:
包括油甘魚,牡丹蝦,中拖羅
味道非常之濃郁及新鮮!特別是中拖羅油脂味深重

岩手縣黑毛和牛刺身
牛味非常濃郁配以牙蒽一起的食法。

鮑魚凍餅;

鵝肝 茶碗蛋:

炭薰牛舌:
用炭爐燻燒了牛舌心再配以芥末籽,蛋黃醬。味道豐富,牛味香濃

紫蘇二重燒牛肉卷:

鱔山芋秋葵/醬油燒銀鱈魚:
魚味非常鮮嫩及肉質脆爽。

和牛肉眼薄燒壽喜汁:
很香滑,油香重,配多些蔬菜!而壽喜燒汁不會太過甜,不會掩蓋了牛的味道。

日本玉子塩漬和牛柳粒配以蜜糖焗蒜頭:
岩手縣和牛柳粒非常軟腍,最花功夫的地方就是選了日本雞蛋黃,加以整碎後加少少落和牛柳粒一起食。味道更加富層次感。

海鮮士瓶燒,意思是海鮮湯:
這個甜是清甜,非常特別,用了日本魚,雞肉蝦,湯底是以舞絨茹鰹魚加昆布。

梅子冷素麵 /和牛他他飯:
可以二選一,兩個餐,各一試下!
果然麵是梅子味,非常開胃。而飯牛味深入了飯裏面食落又非常之滋味。肉味都唔錯,算濃!