2023-05-04 125 瀏覽
同朋友相約出去食飯,難得可以見到大家,去到銅鑼灣一帶行睇衫,食個靚飯。搵到一間算新既店舖,可以食到刺身又可以食到和牛,超正!!見餐牌既食物同價錢都算中高價,但可以食到高級和牛已經好好。【前菜三品】前菜是泠盤,有五種給我選擇,到最後我選了煙燻鰻魚、煙燻吞拿魚赤身、醋鯖魚【季節刺身三點】賣相不錯,再襯埋背後的燈光,非常漂亮。油甘魚:非常厚實滑嫩,肉厚肥嫩,魚肉細緻甘甜拖羅:口感豐富,入口即溶,油分亦最為豐富。牡丹蝦:蝦肉肥碩,極富彈性,細綿帶爽,甘甜濃郁。【鵝肝茶碗蒸】茶碗蒸是做成分子料理,液態化咗,泡沫非常滑,再將煎香左鵝肝粒放在裡面,每啖蒸蛋都有鵝肝的味道。【黑毛和牛刺身配熱情果黑醋】炙燒刺身和牛沙律、percent隻燒過迫啲油脂出嚟【炭薰牛舌芯】牛舌芯非常厚身,肉質一流,食之前店員將炭放上牛舌上再蓋住,可做炭薰效果,入口都會帶炭燒香,碟上仲放了抹茶鹽、wasabi等調味料可配來食。【紫蘇二重燒牛肉卷】牛肉卷用上紫菜夾住,店員提醒我地要即食,味道突出,牛肉的肉勁香。內裡材料有和牛、紫蘇葉、黃蘿蔔等。很特別。【A5黑毛和牛酒香壽喜燒】A5和牛用炭火輕輕燒過,再用上白蘭地輕輕沾了和牛上令火
搵到一間算新既店舖,可以食到刺身又可以食到和牛,超正!!
見餐牌既食物同價錢都算中高價,但可以食到高級和牛已經好好。

【前菜三品】

【季節刺身三點】
賣相不錯,再襯埋背後的燈光,非常漂亮。
油甘魚:非常厚實滑嫩,肉厚肥嫩,魚肉細緻甘甜
拖羅:口感豐富,入口即溶,油分亦最為豐富。
牡丹蝦:蝦肉肥碩,極富彈性,細綿帶爽,甘甜濃郁。

【鵝肝茶碗蒸】

【黑毛和牛刺身配熱情果黑醋】
炙燒刺身和牛沙律、percent隻燒過迫啲油脂出嚟

【炭薰牛舌芯】

【紫蘇二重燒牛肉卷】

【A5黑毛和牛酒香壽喜燒】
A5和牛用炭火輕輕燒過,再用上白蘭地輕輕沾了和牛上令火更猛烈,令炙燒和牛帶點酒香香味,之後再放落熱辣辣的壽喜燒鍋內。和牛入口即溶。

【慢煮安格斯封門柳飯】
安格斯封門柳份量十足,封門柳肉味濃郁,口感豐富,軟淋得來帶點咬口,之後再配上北海道夢美人米,飯上再加了王子塩潰。絕配!!

甜品
最後上埋個甜品,豆腐雪糕,豆腐味濃郁,甜度適中,日本蜜瓜清甜多汁,真是劃上完美句號。
2023-04-23