2021-04-23
放工同朋友去左尖沙咀食飯,我地去左九龍中心大廈附近覓食,我地揀左去食烤魚,因為實在太耐無食喇,我諗對上一次已經係同中學同學北上食,而家見到突然心引起又想食~.共有六款口味可以選擇,三辣三唔辣,因為我唔係好食得辣,所以我就揀左個唔辣嘅蒜香烤魚同加左幾款配菜放落烤魚中當打邊爐。仲有叫到三杯飲品~.黑糖桃膠鮮奶黑糖珍珠鮮奶就聽得多,黑糖鮮奶配桃膠唔知點架呢? 鮮奶好醇厚,好好香奶香味,黑糖味道唔會好甜,而至於桃膠方面,估唔到同黑糖鮮奶都幾夾,軟軟地又易咬,毫無違和感,整體黎講都幾夾。菊花普洱入口有陣陣菊花清香,普洱可以消滯解膩,冰冰涼涼好消暑。碧螺春茶香味十足,有少少冷泡茶嘅感覺,都幾岩打邊爐果時飲。蒜香烤魚(多寶魚)我地揀左蒜香口味,成盤魚都有海量蒜蓉,魚類有三款揀,分前係龍躉魚、三刀魚同多寶魚,我地就揀左多寶魚,每份烤魚鍋裡面三個時令素菜,當日有雲耳、蘿蔔同雞脾菇三樣材料同條魚都煮得非常入味,有好濃郁蒜香。多寶魚啖啖肉,魚肉都好入味,肉質都幾嫩滑,一啲魚腥味都無,魚骨有但又唔係好多,幾好食!食到咁上下,我地就叫職員加湯準備加料打邊爐。海帶結一碟都幾多,煮煮下拎起黐滿哂蒜蓉,食起上黎好入味
黑糖桃膠鮮奶
菊花普洱
入口有陣陣菊花清香,普洱可以消滯解膩,冰冰涼涼好消暑。
碧螺春
茶香味十足,有少少冷泡茶嘅感覺,都幾岩打邊爐果時飲。
蒜香烤魚(多寶魚)
食到咁上下,我地就叫職員加湯準備加料打邊爐。
海帶結
一碟都幾多,煮煮下拎起黐滿哂蒜蓉,食起上黎好入味。
鴨血
而家掀起鴨血熱潮,好多地方都有鴨血食,而家呢到都有喇~ 鴨血滑嫩可口,香而不膩。
四川寬粉
煮左一陣就入哂味,食落口幾煙韌,十分推介!