2024-01-15 1492 瀏覽
烏蠅🪰似乎跟用餐談不上關係,但偏偏有餐廳以它命名,它就是在亞士厘道的一間川菜館。聽聞它的烤魚很出色,特意跟飯腳一起大快朵頤。環境寬敞舒適,用具擺放整齊有圍巾提供,認真貼心👍👍;有需要可向店員查詢!點了三峽烤清江魚 $348選了蒜香味,蒜味濃郁,不需外加醬料,已經非常夠味。清江魚肉質結實,煎香後下鍋,每一口魚肉都集蒜香鮮甜於一身,正😋😋。附有三款蔬菜,分別是金菇菜、雲耳及雞脾菇。由於油份足雞脾菇變得非常柔軟嫩滑,好好食,有驚喜!再來添點青菜,皇帝菜 $35,夠新鮮,喜歡它獨特的味道,也是火鍋的好拍擋主食點了四川火鍋麵 $28,火鍋麵比較耐煮,的確十分適合火鍋用,味道口感跟公仔麵相似。香口小食四川酥肉 $36,外層炸得香脆,肉質軟熟,有調味,免點醬!食烤魚常遇到糍粑這款甜品,爆醬紅糖糍粑 $28,我們這枱也來一客 😂😂喜歡它將黑糖作饀料,吃起來夠方便,而且糖量夠多,煙韌甜美!好食抵食!飲品㨂了幾款特飲,雪梨玫瑰檸蜜(凍)$28清新怡人,不算太甜!這個組合配得也蠻不錯。另一杯是黑糖桃膠鮮奶(涷)$28,奶味香濃,質感細滑。濃味火鍋對飲品需求特別大,最後再來一杯凍桂花蜂蜜 $18,淡淡的桂花香

環境寬敞舒適,用具擺放整齊

有圍巾提供,認真貼心👍👍;有需要可向店員查詢!

點了三峽烤清江魚 $348

飲品㨂了幾款特飲,雪梨玫瑰檸蜜(凍)$28
清新怡人,不算太甜!這個組合配得也蠻不錯。
另一杯是黑糖桃膠鮮奶(涷)$28,奶味香濃,質感細滑。

濃味火鍋對飲品需求特別大,最後再來一杯凍桂花蜂蜜 $18,淡淡的桂花香味,甚解渴!

6天前 0 瀏覽
🐷蒜香烤魚一打開嗰個已經聞到勁香蒜頭味,魚我哋今次揀咗青江魚,肉質夠晒厚實,食到啖啖肉。魚烤魚皮好香口,蒜味夠晒重,愛蒜人士必試!✨烤魚煲入邊仲有幾款唔同嘅蔬菜,我哋今次就有芋絲同埋木耳。🐷炸魷魚+炸薯格炸到外脆內軟,魷魚份量超級多。薯格又香又脆,🥺🩷好似以前KFC嘅味道超級鍾意,一定要點超級多茄汁一齊食。🐷海帶苗海帶苗爽口得黎又吸味,放落去烤魚度吸晒蒜頭嘅香味超正!「烏蠅館」📍尖沙咀亞士厘道29-39號九龍中心大廈地下G29號舖

🐷蒜香烤魚

🐷炸魷魚+炸薯格

🐷海帶苗
海帶苗爽口得黎又吸味,放落去烤魚度吸晒蒜頭嘅香味超正!

「烏蠅館」
📍尖沙咀亞士厘道29-39號九龍中心大廈地下G29號舖
視覺盛宴大震撼🔥原條火爐上氣勢磅礴上枱烤7-8分鐘, 一路等一路流口水😭…食到咁上下就可以加湯轉Binlo🥢雙重滿足🌟性價比一流!! 食到超滿足!! 大推!!🧚🏻‍♀️~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🧚🏻‍♀️🟢 —— 招牌香辣清江魚|小辣 少鹽 少油  $348入口第一啖真係..🤯超驚豔…魚肉肥美結實嫩滑鮮甜集於一身‼️清江魚約700-800g, 骨刺較少啖啖都係肉香辣口味濃郁✅食材吸盡湯底精華仲有金菇 雞脾菇 木耳等配料, 口感豐富色香味俱佳!! 齋食完已經好飽~🤰🏻🟢 —— 嫩滑雞肉 $68雞肉份量超足💯肉質嫩滑搭配招牌香辣湯底好惹味!!🟢 —— 墨汁墨魚丸 $48一碟十粒👍🏻爽口彈牙仲食到墨魚粒粒!🟢 —— 四川酥肉 $36酥肉熱辣辣炸起, 上枱香噴噴幾惹味~🟢 —— 蒜泥白肉 $32份量同樣唔少, 肉質爽口白嫩蒜味香濃隱藏食法😈⚠️放落去吸盡烤魚精華超正!!🟢 —— 燒雞皮 $15/2串店家新品!! 雞皮烤至金黃色, 滿口油香好邪惡🧚🏻‍♀️~~~~ ᴛʜᴀɴᴋ ʏᴏᴜ ~(˵¯̴͒ꇴ¯̴͒˵)~ ꜱᴇᴇ ʏᴏᴜ ~~~~🧚🏻‍♀️p.s. 其實想知點解叫烏蠅館🤣放心~ 環境非常
視覺盛宴大震撼🔥原條火爐上氣勢磅礴
上枱烤7-8分鐘, 一路等一路流口水😭…
食到咁上下就可以加湯轉Binlo🥢
雙重滿足🌟性價比一流!! 食到超滿足!! 大推!!

🟢 —— 招牌香辣清江魚|小辣 少鹽 少油  $348
入口第一啖真係..🤯超驚豔…
魚肉肥美結實嫩滑鮮甜集於一身‼️
清江魚約700-800g, 骨刺較少啖啖都係肉
香辣口味濃郁✅食材吸盡湯底精華
仲有金菇 雞脾菇 木耳等配料, 口感豐富
色香味俱佳!! 齋食完已經好飽~🤰🏻

🟢 —— 嫩滑雞肉 $68
雞肉份量超足💯肉質嫩滑
搭配招牌香辣湯底好惹味!!

🟢 —— 墨汁墨魚丸 $48
一碟十粒👍🏻爽口彈牙仲食到墨魚粒粒!

🟢 —— 四川酥肉 $36
酥肉熱辣辣炸起, 上枱香噴噴幾惹味~

🟢 —— 蒜泥白肉 $32
份量同樣唔少, 肉質爽口白嫩蒜味香濃
隱藏食法😈⚠️放落去吸盡烤魚精華超正!!

🟢 —— 燒雞皮 $15/2串
店家新品!! 雞皮烤至金黃色, 滿口油香好邪惡
p.s. 其實想知點解叫烏蠅館🤣
放心~ 環境非常乾淨舒適~

✏️整體評分:#foodiefairy_5分
💸人均消費:$200
📍地點:烏蠅館 (尖沙咀)
尖沙咀亞士厘道29-39號九龍中心大廈地下G29號舖
蒜泥白肉
  • 嫩滑雞肉
  • 墨汁墨魚丸
2024-04-19 0 瀏覽
午餐有唔同價錢嘅冒菜套餐揀,選擇多。湯底:今次揀咗麻辣BB辣湯底,湯底幾香,適合鐘意有少少麻辣,但又唔太濃烈嘅朋友。比較鐘意佢有d 芫荽、一pat 蒜蓉、芝麻喺面,加強香味。另外試過藤椒湯底,唔推介。個人覺得冇藤椒嘅香味,actually 係冇咩味,試過一次唔會再試。另外都有酸辣湯味,適合鍾意酸味較重嘅朋友。我個人試過幾款口味,自己比較鍾意麻辣。但留意番佢比起出邊啲麻辣湯底,係偏清少少嘅感覺,唔係一片血紅好濃郁嗰種風格。配菜:有唔同嘅蔬菜類型、仲有蓮藕片、淮山之類;肉類有牛肉、豚肉、鴨胸、牛筋、腩肉、各類丸類等等。選擇頗多。飲品:玫瑰蜂蜜唔太甜。幾好。環境:★★☆☆☆ 食物: ★★★★☆ 值得試指數: ★★★★☆
午餐有唔同價錢嘅冒菜套餐揀,選擇多。

飲品:玫瑰蜂蜜唔太甜。幾好。

環境:★★☆☆☆

食物: ★★★★☆

值得試指數: ★★★★☆

冒菜午餐
冒菜午餐
2024-04-03 135 瀏覽
之前成日食,掛住佢浸味的起心肝過嚟食,點知同以前浸味爭好遠點解可以成碗嘢紅色但冇味?問經理話轉咗配方,係咪趕住收工唔記得咗落調味食唔返以前浸味了,特登嚟食好失望
之前成日食,掛住佢浸味
的起心肝過嚟食,點知同以前浸味爭好遠
點解可以成碗嘢紅色但冇味?
問經理話轉咗配方,係咪趕住收工唔記得咗落調味

食唔返以前浸味了,特登嚟食好失望
2024-04-02 89 瀏覽
已經第二次食!上次食完覺得好唔錯今次再encore!但係今次店員同我哋落樓單要我哋等咗好耐🥹好彩佢哋發現咗之後即刻幫我哋跟返單同埋送咗個蒜泥白肉俾我哋食😛我哋叫咗麻辣海鱸魚 麻辣湯底冇得揀少有少鹽 所以佢味道比較濃郁同埋多油 今次叫咗中辣 但係佢難度都唔算好高 好似食緊小辣咁 海鱸魚嘅肉質口感結實多汁 配上麻辣湯底非常惹味 會令人忍唔住一啖接一啖食落去 舖頭嘅配菜亦都好多選擇 今次叫咗寛粉鴨血同娃娃菜 呢三樣配菜都同烤魚湯底好夾 下次會再嚟試其他口味

2024-04-01 81 瀏覽
烏蠅館食咗好多年,亦都介紹咗好多朋友嚟幫襯,朋友都話好好味,但近呢一兩年,藤椒湯味道開始變淡,出尖沙咀通常都會食佢,但水準每況愈下,有問返朋友,都話烏蠅館依段時間味道開始下降,,水準不及以往,真係好懷念以前嘅烏蠅館味道

2024-04-01
  • 8餸冒菜
由舊鋪食到新鋪 烏蠅館嘅冒菜係幾好食嘅不過個辣度同鹹度真係次次都唔一樣食到我懷疑係咪叫中辣就比bb辣叫Bb辣就比大辣呢?每一次個辣度都唔係跟張紙圈嘅辣度好似廚房random 倒出嚟咁🤦🏻‍♀️呢樣真係要改善下
由舊鋪食到新鋪 烏蠅館嘅冒菜係幾好食嘅
不過個辣度同鹹度真係次次都唔一樣
食到我懷疑係咪叫中辣就比bb辣
叫Bb辣就比大辣呢?
每一次個辣度都唔係跟張紙圈嘅辣度
好似廚房random 倒出嚟咁🤦🏻‍♀️
呢樣真係要改善下
冒菜
2024-03-23 85 瀏覽
之前嚟食午餐都係食麻辣,今次見到原來有四川酸湯,撳入去睇吓,佢話原來屬於中辣嘅辣度,因為我平時係食開小辣嘅,但係都膽粗粗試一試午餐$50有六個餸,另外加主食要加$5,今次叫咗魚腐,貢菜,海帶,鴨胸肉,腩肉同埋豆皮先講嗰個豆皮,係好厚身,唔係好似腐皮咁薄,咬落去有啲偏硬,我個人比較鍾意食腐皮多啲另外其他嘢就冇咩特別,不過魚腐就只有一粒,覺得點解原來魚腐係咁矜貴嘅四川酸湯中辣原來我都接受到,但係佢比麻辣嗰種麻嘅程度更加犀利,係一食就會覺得嘴唇麻痹,所以如果你唔鍾意麻嘅感覺就唔好叫啦另外當然亦都係重口味嘅湯底啦整體嚟講覺得呢度嘅午餐性價比幾高

另外當然亦都係重口味嘅湯底啦

整體嚟講覺得呢度嘅午餐性價比幾高
自從跟老公食辣,慢慢都食到多少少辣野,最近更愛上烤魚,放工去附近亞士厘道試下呢間冒菜! 🐠清江魚三款魚中揀左最肥美厚肉既清江魚🔥烤魚真係要辣辣地,可以揀少鹽/少油。每日跟3款不同素菜,當日就有芋絲、雲耳、金菇。配上招牌香辣(加左辣既蒜香烤魚)辣度輕柔,蒜味突出又不失魚肉原有鮮甜清江魚大大啖魚肉又無細骨,好易食! 烤魚汁加湯可以打邊爐,配菜種類繁多。點份鹵豬大腸,沾上辣湯鹵水味依然突出。鮮味濃香,口感軟熟。脆脆午餐肉,上檯先試一塊,炸得香口。放湯加熱食,外層唔會軟化,咸香麻香感! 皇帝菜大大碟,灼完保持到翠綠爽口,好新鮮! 飲品大推🍹檸檬百香果QQ有雪燕、寒天、桃膠,女仔飲真係好滋潤! 🍍滿杯金菠蘿,一啖入口好多🍍菠蘿粒,唔太甜又清爽解膩!
自從跟老公食辣,慢慢都食到多少少辣野,
最近更愛上烤魚,放工去附近亞士厘道試下呢間冒菜!

🐠清江魚
三款魚中揀左最肥美厚肉既清江魚
🔥烤魚真係要辣辣地,可以揀少鹽/少油。
每日跟3款不同素菜,當日就有芋絲、雲耳、金菇。
配上招牌香辣(加左辣既蒜香烤魚)
辣度輕柔,蒜味突出又不失魚肉原有鮮甜
清江魚大大啖魚肉又無細骨,好易食!

烤魚汁加湯可以打邊爐,配菜種類繁多。

點份鹵豬大腸,沾上辣湯鹵水味依然突出。
鮮味濃香,口感軟熟。

脆脆午餐肉,上檯先試一塊,炸得香口。
放湯加熱食,外層唔會軟化,
咸香麻香感!

皇帝菜大大碟,灼完保持到翠綠爽口,好新鮮!

飲品大推🍹檸檬百香果QQ
有雪燕、寒天、桃膠,女仔飲真係好滋潤!

🍍滿杯金菠蘿,一啖入口好多🍍菠蘿粒,唔太甜又清爽解膩!
2024-03-09 151 瀏覽
川菜是中國嘅四大菜系, 香港人都幾鍾意食川菜, 特點係清鮮醇濃, 麻辣辛香。今晚喺尖沙咀嘅烏蠅館食下烤魚, 呢度嘅香辣烤魚係招牌菜, 點咗少辣嘅清江魚烤魚。食店環境都唔錯, 樓上雅座, 地方好闊落, QR code落單好方便。原爐原條清江魚上桌, 加熱約十分鐘, 魚身開邊鋪滿爐盤, , 賣相好有氣勢, 份量非常足夠, 魚身有光澤, 肯定好新鮮。魚肉鮮甜幼滑, 肉厚多汁, 加上辣椒芫茜香蔥等香料, 口感好豐富。金菇菜, 雲耳和芋絲等配菜, 吸收烤魚汁精華, 特別滋味。美味又有份量嘅烤魚, 食完都飽咗一半。小食都幾多選擇, 四川炸魷魚炸得好香口, 魷魚爽脆有嚼口。麻辣豬耳香辣爽脆, 川式韭菜豬肉水餃皮薄饀料惹味。紅糖糍粑甜脆軟糯, 香芋地瓜丸外脆內軟, 充滿芋香, 甜滑可口。

小食都幾多選擇, 四川炸魷魚炸得好香口, 魷魚爽脆有嚼口。

麻辣豬耳香辣爽脆, 川式韭菜豬肉水餃皮薄饀料惹味。

2024-03-08 118 瀏覽
好耐都冇食過魚煲啦,今次黎到尖沙咀嘅烏蠅館到食!1.招牌香辣烤魚(青江魚)平時我就好怕食魚煲嘅,因為怕腥同怕有泥味。但依到嘅青江魚一啲都唔會腥,又冇泥味,而且魚肉夠肥,肉質夠實唔會鬆泡泡,而且佢會先煎後再落煲,所以唔怕煲我耐d肉爛晒。佢香辣嘅味道,唔會遮蓋左魚肉嘅鮮味,做得好平衝,非常之好食2.鮮淮山淮山夠晒新鮮,食落夠晒爽脆,如果鍾意食淋d,可以煲耐d等佢吸晒香辣嘅味先食,味道仲一流3.魷魚翼已經𠝹晒花,食落非常爽口,而且唔會話太縮水,所以食落都夠晒口感4.牛阪腱肉質非常靚,食落夠晒牛味,又口軟滑,岩晒打邊爐5.唐生菜好大棵,但係唔會話老,係咁e烚一烚就食到,正整體黎講,餐廳食物質素高,好岩成班人一齊食辣打邊爐啤一啤佢

好耐都冇食過魚煲啦,今次黎到尖沙咀嘅烏蠅館到食!

1.招牌香辣烤魚(青江魚)

2.鮮淮山

3.魷魚翼

4.牛阪腱
肉質非常靚,食落夠晒牛味,又口軟滑,岩晒打邊爐

5.唐生菜
好大棵,但係唔會話老,係咁e烚一烚就食到,正

整體黎講,餐廳食物質素高,好岩成班人一齊食辣打邊爐啤一啤佢

2024-03-08 99 瀏覽
<尖沙咀烤魚邊爐推介>🤩鍾意食魚又鍾意打邊爐既你, 一定要試下呢間集兩者於一身既烤魚冒菜餐廳😎 原條烤魚, 有三種款既魚可以選擇, 仲可以自選配口味 & 辣度, 梗有一款啱你口味.我選擇左<清江魚配蒜香燒> {$348}😋 ~ 呢款魚相對少骨, 而且仲好啖啖肉, 原條大大條上, 認真有份量絕對夠食. 配埋蒜香煮法, 好香好入味呀.食完烤魚, 仲可以打邊爐😍 我當然order 左至愛既韮菜餃, 另外雙拼夾埋鮮蝦雲吞, 好足料, 皮薄好味👍 仲有好多其他火鍋配料選擇, 正!呢度亦有多款甜品& 飲品可以選擇😋 我揀左<桂花桃膠>, 好香桂花味, 亦好足料好多桃膠, 夠晒養顏.🥘餐廳: 烏蠅館🍲地址: 尖沙咀亞士厘道29-39號九龍中心大厦地下G29號舖
<尖沙咀烤魚邊爐推介>🤩

🥘餐廳: 烏蠅館
2024-03-07
  • 清江魚
2024-03-01 191 瀏覽
烏蠅館🪰呢間餐廳嘅冒菜一直都好出名,好多人食!今日星期日去海港城行街之前就過嚟食一食,探一下究竟!😋😋我哋兩個人都嗌咗冒菜A餐$50 ,可以任揀六個配菜,我哋分別就揀咗肥牛🐮、雞中翼🐓芝士丸🧀、芝士腸🥓、風琴豆腐串、娃娃菜🥬、豬大腸🐖、魚腐🐟、腩肉🐽、黑豚肉🐷、金菇菜、萵筍,聽聞麻辣湯底就最有香味,所以我哋就分別揀咗小辣同埋中辣🌶️🌶️,粉麵方面,我哋就揀咗粉絲+$5 同埋 火鍋寬粉+$5,個人覺得佢$50就可以揀六個餸都幾抵,因為每一款餸都比想像中多,好似雞中翼🐔 同埋 其他丸🍢咁樣,全部都係有兩舊㗎,一次過可以食到咁多款唔同嘅配料其實都幾開心!😻😻飲品方面,我哋就揀咗兩個跟餐只需要$10嘅飲品,包括係玫瑰蜂蜜(熱)🌹+$10 同埋 可樂🥤$10,值得一提嘅係佢哋嘅可樂係玻璃樽裝,個人覺得幾有誠意!👍🏻
烏蠅館🪰

身邊好多朋友都好中意食烤魚🐟想去呢間好耐今次終於試到😋烤魚共有三款,包括珍珠斑、海鱸魚、清江魚每款各有特色,除咗大小有別仲有口感、肉質等,可根據自己喜好選擇🥰/▫️三峽烤魚-清江魚$348▫️1️⃣先選烤魚種類清江魚集鮮甜結實肥美一身🐟全條魚超多肉,重點係少骨👍🏻肉質嫩滑,大人小朋友都啱食/2️⃣後選口味招牌香辣烤魚(加入超過30種材料)可自選辣度及少鹽少油口味,食得更健康😋秘製醬汁超惹味!叫咗少辣啱啱好🔥每碟烤魚都會配每日不同嘅配菜今日係金菇、蘿蔔、雲耳/烤魚煲滾後可以開餐啦!😍㊙️先食魚、後加湯打邊爐🍲/▫️嫩滑雞柳$68▫️秘製醬汁令我同朋友諗起雞煲即刻叫咗雞柳試吓🤣果然肉質夠晒幼嫩,啖啖肉雞肉吸收晒湯底味道👍🏻/▫️四川寬粉$28▫️香辣鍋點可以唔食寬粉!寬粉口感煙韌,寬度比麵更寬能掛起更多湯汁💦同香濃湯底味道好配合煙韌控必試😋/▫️百香菠蘿氣泡$29▫️多款飲品選擇比大家解辣🤣🔥菠蘿汁係有菠蘿肉🍍加入梳打水更fresh更清新🌱/▫️滿杯金菠蘿$25▫️朋友都中意飲菠蘿系列😋呢款味道類似檸檬茶,加入有肉菠蘿汁增加口感之餘仲可以減低食物油膩感!
身邊好多朋友都好中意食烤魚🐟
想去呢間好耐今次終於試到😋

烤魚共有三款,包括珍珠斑、海鱸魚、清江魚
每款各有特色,除咗大小有別
仲有口感、肉質等,可根據自己喜好選擇🥰

▫️三峽烤魚-清江魚$348▫️
1️⃣先選烤魚種類
清江魚集鮮甜結實肥美一身🐟
全條魚超多肉,重點係少骨👍🏻
肉質嫩滑,大人小朋友都啱食

2️⃣後選口味
招牌香辣烤魚(加入超過30種材料)
可自選辣度及少鹽少油口味,食得更健康😋
秘製醬汁超惹味!叫咗少辣啱啱好🔥
每碟烤魚都會配每日不同嘅配菜
今日係金菇、蘿蔔、雲耳

烤魚煲滾後可以開餐啦!😍
㊙️先食魚、後加湯打邊爐🍲
▫️嫩滑雞柳$68▫️
秘製醬汁令我同朋友諗起雞煲
即刻叫咗雞柳試吓🤣
果然肉質夠晒幼嫩,啖啖肉
雞肉吸收晒湯底味道👍🏻

▫️四川寬粉$28▫️
香辣鍋點可以唔食寬粉!
寬粉口感煙韌,寬度比麵更寬能掛起更多湯汁💦
同香濃湯底味道好配合
煙韌控必試😋

▫️百香菠蘿氣泡$29▫️
多款飲品選擇比大家解辣🤣🔥
菠蘿汁係有菠蘿肉🍍
加入梳打水更fresh更清新🌱
▫️滿杯金菠蘿$25▫️
朋友都中意飲菠蘿系列😋
呢款味道類似檸檬茶,加入有肉菠蘿汁
增加口感之餘仲可以減低食物油膩感!