2008-05-17 10 瀏覽
試過幾次午飯時間到炳記,人實在太多,為求可以飽餐一頓,此後都只選五點幾去。可惜炳記營業時間十分隨意,有時比較早關門,有時抵達已關門。食過呢間大排檔幾次,每次都必定選豬扒麵/米。單拼豬扒份量大,雙拼的豬扒份量少,吃過一次雙拼,此都都不吃雙拼了。之前見網友食評提過蛋牛治不錯,可惜我食那次沒有蛋汁流出,比較乾身。一碗豬扒麵或米都$20,不包飲品略嫌貴了點,若要加杯奶茶要另加$10。但豬扒真係好食,厚身不un,不咸,加上醃料,切開一小件,方便易食。試過五點幾到炳記人也實在太多,沒有座位,轉往附近茶餐廳,同樣吃豬扒麵,又咸又薄,一路吃只可以一路回味炳記的豬扒呢。

2008-05-04 15 瀏覽
3點3有點肚餓,左揀右揀決定去炳記。平時午餐時間已不少人,估不到下午餐時間更加多。只打算輕食,每人一杯凍飲後,再叫一客豬扒多士。麵包夾住的豬扒不少,沒有一點剩餘空隙。豬扒肉厚入味又鬆化,最重要是一點也食不到雪藏味道。個人覺得夾麵包比配公仔麵或米粉更好,因為麵包也吸了豬扒的醬汁,連帶麵包也入味呢。
3點3有點肚餓,左揀右揀決定去炳記。

平時午餐時間已不少人,估不到下午餐時間更加多。

只打算輕食,每人一杯凍飲後,再叫一客豬扒多士。

豬扒多士
豬扒多士
2008-04-02 7 瀏覽
終於有機會到炳記試一下黑椒豬扒公仔面,才二十元,平。豬扒厚切,但並不鞋口,正。黑椒味很香。公仔面亦對辦,煮得剛好。不過,來這裡卻不應抱不切實際的期望,始終豬扒好食就算了,我食的那天下雨,環境比較亂和臟。不過,想不到在檔裡竟看到明星師奶在食面,更一行人大談揍女經,才知道炳記是明星食堂,失敬失敬。

2K
2008-03-29 24 瀏覽
食完cheesecake 食個勁遲的lunch, 0黎呢度0既目的只有一個-- 豬扒公仔麵($20).先飲杯熱奶茶($10), 茶多過奶, 唔滑又稀稀的, 唔多0岩口味.豬扒公仔麵熱辣辣, 未食已經聞到好香黑椒及洋蔥汁(?) 0既味, 而且厚切豬扒望落好juicy, 好吸引! 先食豬扒, 果然好juicy, 幾腍又完全唔梳打, 汁亦惹味, 好食! 公仔麵淥得剛好, 夠晒爽口, 食得滋味. 另外仲有唐生菜幾條, 不過1) 我本身唔鍾意食唐生菜, 2) 其中一塊葉上有隻螞蟻浮屍, 結果放棄了成堆.呢度同中環勝香園一樣係茶檔, 衛生環境麻麻+ 要mou 街+ 要食二手煙都預0左, 不過食完個肚無事, 算啦; 招呼唔錯, 阿叔們幾好人!埋單$30, 當然抵食. 下次會試試多士.

埋單$30, 當然抵食. 下次會試試多士.
2008-03-28 36 瀏覽
這裡的豬扒,肉質鮮嫩,切件的肉眼扒透着醬油和黑椒的香味,而且生菜鮮甜,榨菜脆口,再加上幾滴甘香麻油,令整碗米粉,非常美味!而熱奶茶亦調教得濃淡適宜,茶香撲鼻,確實做得不錯呢!豬扒米+ 熱奶茶:30元*150th*

而熱奶茶亦調教得濃淡適宜,茶香撲鼻,確實做得不錯呢!

豬扒米+ 熱奶茶:30元

*150th*
2008-03-24 32 瀏覽
1-3-08 (六)上次因鄰桌有客人抽煙,又沒有其他座位,所以沒有光顧就走了。事隔數日再來,老闆認得我們,建議我們坐在對面馬路邊那張小桌,他說那裏空氣清新,不過要曬太陽。坐下叫了豬扒麵和熱奶茶。和煦的陽光照得人舒服極了,除去外套,感覺是寒冬終於過去了,獨特的街頭風味,像偷來一點悠閒,一些寫意。等了一會,陽光好像變了臉,變得十分猛烈。只好再向老闆“求救”。他立即建議我們轉去另一邊坐,他要先搬桌上的東西,再把桌子搬過去……。豬扒麵調味略濃,但頗鬆軟,麵煮得剛好,不會過腍。奶茶茶味再濃一些就好,不過都頗滑。T再叫了一個醬多,厚厚的多士兩邊微脆,中間軟,非常有水準。茶檔也有五星級服務,開心的一餐。
1-3-08 (六)

茶檔也有五星級服務,開心的一餐。
2008-03-21 17 瀏覽
相約了朋友去花展拍照, 去前來此吃個早餐~如此的一個茶檔, 真係好耐無食過, 好懷舊~後巷風味也幾對我的口味!!奶油多烘得唔夠脆...奶油也塗得不多亦不算平均...不過咁都好, 無咁肥嘛XD朋友的豬扒丁真係好唔錯!! 丁麵有咬口, 豬扒唔鞋口, 但又唔會經化學加工得過份!!! 有點黑椒的香味~唔錯!!!檸茶有很清香的檸檬味, 篤完都唔覺佢苦澀, 有種以往未有過的清香味!!! 幾好!!! 茶底亦不錯!!!
相約了朋友去花展拍照, 去前來此吃個早餐~

奶油多烘得唔夠脆...奶油也塗得不多亦不算平均...
不過咁都好, 無咁肥嘛XD

奶油厚多
豬扒丁
2008-02-17 10 瀏覽
年假最後一個週末遠赴港島區拜年,先到較寧靜的大坑吃個lunch,車仔腸粉本是首選,但見其已搬入街舖風味大失,倒不如趁天氣仍涼坐坐街邊更妙。坐下不久,馳名豬扒麵+凍奶茶為我的配搭,再來個奶油厚多,豐富豐富!!奶油厚多先到,烘得金黃的厚麵包外脆內軟,加上厚厚麵包那種豐盈口感,實在滿足!份量剛好的練奶和牛油,令麵包更為美味,好吃!!凍奶茶顏色較深,茶味也不俗,只是甜度稍高,下次要記著少甜,相信會更好飲。豬扒麵最後才到,以外觀真的很高分,即時下數滴日清麻油,不客氣了!碎件豬扒用黑椒醃過,但不會有很濃的黑椒味,豬扒肉也很有趙頭,而且帶點肥肉,增加其嫩滑及油潤感;附帶的唐生菜更是新鮮爽脆,可以多一點就好了!麵條用上一丁,但吃來卻不太像,而且煮得過淋,軟趴趴的麵條吃來很不過癮,令我更期待那碗隱世餐蛋丁!笑臉是給厚多和豬扒,也許下次吃米粉會較穩當。

笑臉是給厚多和豬扒,也許下次吃米粉會較穩當。
2007-12-25 13 瀏覽
我平均一個月會嚟lee度食3至4次嘢食,但我覺得最值得推介會係lee度d三文治,特別係蛋牛治!!!超好味!!d蛋係有蛋汁o架,食完一份真係想再叫多一份!!另外"占醬麥多"亦是不錯選擇!!lee度招牌豬扒我自己認為一般,反而d調味料仲好味,日本麻油,我至愛嘅魚露(一定要試),仲要任你自己落!係度食嘢隨時會見到好多明星o架~
係度食嘢隨時會見到好多明星o架~
2007-11-11 18 瀏覽
又到星期六例行公事, 辦完事就過左黎食個晏.差唔多兩點, 竟然全部爆滿, 等左幾分鐘先可以坐低.拿拿臨要個豬扒米夾熱奶茶, 此地記帳用箱頭筆+硬咭紙, 不過許多時都是要自己講食過嘜野.出餐似乎慢左少少, 得一位阿姐整多士煮粉麵, 又有個別出錯單, 效率可以更好.奶茶用舊式熱水壺載, 飲到落底都冇渣, 不過如Oli 話茶唔夠香濃, 爭少少.豬扒米等左幾個字先有得食, 有幾條生菜, 厚切豬扒有五六件, 賣相不差.米粉係即食類, 而湯底我感到是福字派, 還可以, 豬扒厚就厚, 肉地未做到件件鬆化; 個味道和媽打煮的有八九成相似.我仲以為係屋企食豬扒, 唯一分別就是此豬扒較厚身, 啖啖肉, 幾過癮.如果用同樣的厚身豬扒, 我相信媽打的手勢不會比它差, 可能更好.行開大坑, 一試無妨.
又到星期六例行公事, 辦完事就過左黎食個晏.
差唔多兩點, 竟然全部爆滿, 等左幾分鐘先可以坐低.

行開大坑, 一試無妨.
2007-09-16 4 瀏覽
多得openrice 網友推薦先知原來大坑呢度仲有間咁有懷舊feel 既大排檔, 首先叫左個豬扒紅腸丁, 豬扒很juicy 口感非常好, 出面d 很少食到咁正豬扒, 跟住見其他枱d人都叫"乜乜麥多" 初時唔知係乜, 自己又跟住叫一個奶油麥多, umm..........好味到難以形容, 多士外面哄得十分鬆脆, 入面軟綿綿, 仲要係用上甜提子方包哄制, 這款懷舊面包在外面巳很難食到, 今次都係第一次食, 真係食過番尋味. 呢度係無冷氣比較熱, 雖然係街邊檔但環境絕對乾淨.
2007-09-15 14 瀏覽
早餐兩人叫咗, 豬扒紅腸丁、奶油多多奶同熱奶茶. 豬扒好似係用新鮮豬扒喎! 不過味道就唔夠蘇記好啦! 不過港島區呢講, 佢都算唔錯! 奶油多幾好, 個包幾厚! 熱奶茶都唔差啊! 不過點都唔夠泗益好. 無下次啦! 重有好多間未試!P.S. 我發覺大坑兩間大排檔都好注重衛生, 幾乾淨! 又好好禮貌, 真係估佢地唔到!

2007-09-09 7 瀏覽
它們是開office hour 的,幾經辛苦星期六不用OT才食到!!!!朱扒非常juicy,明顯是新鮮朱肉.油麥多外脆內軟!正!果然抵我趕頭趕命趕下來試一下!!!
朱扒非常juicy,明顯是新鮮朱肉.
油麥多外脆內軟!正!
果然抵我趕頭趕命趕下來試一下!!!
2007-08-03 12 瀏覽
12-Jun-2007招牌豬排一丁+ 凍檸樂豬排都幾特別, 值得一試, 沒有套餐, 絕對不便宜。夏天真係好熱, 都係遲D先再黎!
12-Jun-2007
招牌豬排一丁+ 凍檸樂
2007-04-07 7 瀏覽
上次舞火龍,夜晚晚仲未睇清大坑真正面貌,今次終可睇清。在大坑兜左個圈,炳記在安庶庇正街,加上多人幫襯,好易睇到。之前果餐仲未消化完,食唔落麵就只叫牛油多士。多士夠厚,牛油塗至邊緣角落,食落牛油味香,多士也烘得夠脆身。見人人食一丁,下次會試下。服務方面都唔錯,店員好禮貌好笑容。有人客不斷影,店員主動上前幫人客影相,又同人客傾下計。食畢,轉移到下一間。

食畢,轉移到下一間。