2008-03-21 17 瀏覽
相約了朋友去花展拍照, 去前來此吃個早餐~如此的一個茶檔, 真係好耐無食過, 好懷舊~後巷風味也幾對我的口味!!奶油多烘得唔夠脆...奶油也塗得不多亦不算平均...不過咁都好, 無咁肥嘛XD朋友的豬扒丁真係好唔錯!! 丁麵有咬口, 豬扒唔鞋口, 但又唔會經化學加工得過份!!! 有點黑椒的香味~唔錯!!!檸茶有很清香的檸檬味, 篤完都唔覺佢苦澀, 有種以往未有過的清香味!!! 幾好!!! 茶底亦不錯!!!
相約了朋友去花展拍照, 去前來此吃個早餐~

奶油多烘得唔夠脆...奶油也塗得不多亦不算平均...
不過咁都好, 無咁肥嘛XD

奶油厚多
豬扒丁
2008-02-17 10 瀏覽
年假最後一個週末遠赴港島區拜年,先到較寧靜的大坑吃個lunch,車仔腸粉本是首選,但見其已搬入街舖風味大失,倒不如趁天氣仍涼坐坐街邊更妙。坐下不久,馳名豬扒麵+凍奶茶為我的配搭,再來個奶油厚多,豐富豐富!!奶油厚多先到,烘得金黃的厚麵包外脆內軟,加上厚厚麵包那種豐盈口感,實在滿足!份量剛好的練奶和牛油,令麵包更為美味,好吃!!凍奶茶顏色較深,茶味也不俗,只是甜度稍高,下次要記著少甜,相信會更好飲。豬扒麵最後才到,以外觀真的很高分,即時下數滴日清麻油,不客氣了!碎件豬扒用黑椒醃過,但不會有很濃的黑椒味,豬扒肉也很有趙頭,而且帶點肥肉,增加其嫩滑及油潤感;附帶的唐生菜更是新鮮爽脆,可以多一點就好了!麵條用上一丁,但吃來卻不太像,而且煮得過淋,軟趴趴的麵條吃來很不過癮,令我更期待那碗隱世餐蛋丁!笑臉是給厚多和豬扒,也許下次吃米粉會較穩當。

笑臉是給厚多和豬扒,也許下次吃米粉會較穩當。
2007-12-25 13 瀏覽
我平均一個月會嚟lee度食3至4次嘢食,但我覺得最值得推介會係lee度d三文治,特別係蛋牛治!!!超好味!!d蛋係有蛋汁o架,食完一份真係想再叫多一份!!另外"占醬麥多"亦是不錯選擇!!lee度招牌豬扒我自己認為一般,反而d調味料仲好味,日本麻油,我至愛嘅魚露(一定要試),仲要任你自己落!係度食嘢隨時會見到好多明星o架~
係度食嘢隨時會見到好多明星o架~
2007-11-11 18 瀏覽
又到星期六例行公事, 辦完事就過左黎食個晏.差唔多兩點, 竟然全部爆滿, 等左幾分鐘先可以坐低.拿拿臨要個豬扒米夾熱奶茶, 此地記帳用箱頭筆+硬咭紙, 不過許多時都是要自己講食過嘜野.出餐似乎慢左少少, 得一位阿姐整多士煮粉麵, 又有個別出錯單, 效率可以更好.奶茶用舊式熱水壺載, 飲到落底都冇渣, 不過如Oli 話茶唔夠香濃, 爭少少.豬扒米等左幾個字先有得食, 有幾條生菜, 厚切豬扒有五六件, 賣相不差.米粉係即食類, 而湯底我感到是福字派, 還可以, 豬扒厚就厚, 肉地未做到件件鬆化; 個味道和媽打煮的有八九成相似.我仲以為係屋企食豬扒, 唯一分別就是此豬扒較厚身, 啖啖肉, 幾過癮.如果用同樣的厚身豬扒, 我相信媽打的手勢不會比它差, 可能更好.行開大坑, 一試無妨.
又到星期六例行公事, 辦完事就過左黎食個晏.
差唔多兩點, 竟然全部爆滿, 等左幾分鐘先可以坐低.

行開大坑, 一試無妨.
2007-09-16 4 瀏覽
多得openrice 網友推薦先知原來大坑呢度仲有間咁有懷舊feel 既大排檔, 首先叫左個豬扒紅腸丁, 豬扒很juicy 口感非常好, 出面d 很少食到咁正豬扒, 跟住見其他枱d人都叫"乜乜麥多" 初時唔知係乜, 自己又跟住叫一個奶油麥多, umm..........好味到難以形容, 多士外面哄得十分鬆脆, 入面軟綿綿, 仲要係用上甜提子方包哄制, 這款懷舊面包在外面巳很難食到, 今次都係第一次食, 真係食過番尋味. 呢度係無冷氣比較熱, 雖然係街邊檔但環境絕對乾淨.
2007-09-15 14 瀏覽
早餐兩人叫咗, 豬扒紅腸丁、奶油多多奶同熱奶茶. 豬扒好似係用新鮮豬扒喎! 不過味道就唔夠蘇記好啦! 不過港島區呢講, 佢都算唔錯! 奶油多幾好, 個包幾厚! 熱奶茶都唔差啊! 不過點都唔夠泗益好. 無下次啦! 重有好多間未試!P.S. 我發覺大坑兩間大排檔都好注重衛生, 幾乾淨! 又好好禮貌, 真係估佢地唔到!

2007-09-09 7 瀏覽
它們是開office hour 的,幾經辛苦星期六不用OT才食到!!!!朱扒非常juicy,明顯是新鮮朱肉.油麥多外脆內軟!正!果然抵我趕頭趕命趕下來試一下!!!
朱扒非常juicy,明顯是新鮮朱肉.
油麥多外脆內軟!正!
果然抵我趕頭趕命趕下來試一下!!!
2007-08-03 12 瀏覽
12-Jun-2007招牌豬排一丁+ 凍檸樂豬排都幾特別, 值得一試, 沒有套餐, 絕對不便宜。夏天真係好熱, 都係遲D先再黎!
12-Jun-2007
招牌豬排一丁+ 凍檸樂
2007-04-07 7 瀏覽
上次舞火龍,夜晚晚仲未睇清大坑真正面貌,今次終可睇清。在大坑兜左個圈,炳記在安庶庇正街,加上多人幫襯,好易睇到。之前果餐仲未消化完,食唔落麵就只叫牛油多士。多士夠厚,牛油塗至邊緣角落,食落牛油味香,多士也烘得夠脆身。見人人食一丁,下次會試下。服務方面都唔錯,店員好禮貌好笑容。有人客不斷影,店員主動上前幫人客影相,又同人客傾下計。食畢,轉移到下一間。

食畢,轉移到下一間。
2007-03-27 20 瀏覽
天陰陣雨, 本非賞花好日子, 但香港花展已是最後兩天, 如果錯過便要明年請早. 出發前先去大坑醫肚, 聽聞炳記茶檔水準不錯, 一於試試.浣沙街一帶對我等攝影發燒友來說, 當然不會陌生, 炳記位於後巷中, 要找到也不算難.星期六午市也算多人, 剛好有一張檯有位可以坐下, 幸運. 望望牆上的餐牌, 相當簡單, 其實就只是公仔麵, 多士及三文治幾款, 內容當然可以自由配搭. 我要了一個豬扒紅腸麵和凍奶茶. 效率不錯, 不足五分鐘麵就送到, 大大碗賣相不錯, 紅腸是煎過的, 有5-6塊, 豬扒並非整塊上而是已經切成小塊, 兩者味道並非甚麼神來之筆, 但檯上擺放了麻油, 加幾滴進去, 再加點辣油, 整碗麵就變得香又辣, 很對我口味, 三扒兩撥便吃完. 見有人等位, 便立刻起程前往維園, 半個小時又解決了一餐.
天陰陣雨, 本非賞花好日子, 但香港花展已是
最後兩天, 如果錯過便要明年請早. 出發前先
去大坑醫肚, 聽聞炳記茶檔水準不錯, 一於試
試.

浣沙街一帶對我等攝影發燒友來說, 當然不會
陌生, 炳記位於後巷中, 要找到也不算難.

星期六午市也算多人, 剛好有一張檯有位可以
坐下, 幸運. 望望牆上的餐牌, 相當簡單, 其
實就只是公仔麵, 多士及三文治幾款, 內容當
然可以自由配搭. 我要了一個豬扒紅腸麵和凍
奶茶. 效率不錯, 不足五分鐘麵就送到, 大大
碗賣相不錯, 紅腸是煎過的, 有5-6塊, 豬扒並
非整塊上而是已經切成小塊, 兩者味道並非甚
麼神來之筆, 但檯上擺放了麻油, 加幾滴進去,
再加點辣油, 整碗麵就變得香又辣, 很對我口
味, 三扒兩撥便吃完. 見有人等位, 便立刻起
程前往維園, 半個小時又解決了一餐.
2007-03-12 12 瀏覽
豬扒咁出名一定要試啦.薑餅人差點獨吞整碗豬扒餐肉丁, 豬扒鬆軟有肉質, 似燒烤醬的汁豐富.奶醬多厚切鬆軟, good!奶茶唔算很香.
豬扒咁出名一定要試啦.

奶醬多厚切鬆軟, good!

奶茶唔算很香.
2006-12-11 12 瀏覽
肥B係呢頭返工,星期六到我收工,就走去食丁丁麵,之前都有食開,肥B食得多D,我就幾個月食一次咁,今次我叫豬扒出前一丁,豬扒都係咁入味同好淋,出前一丁個湯,肥B話佢應該落D,唔同自己屋企煮隻,但食得出真係出前一丁,肥B叫餐肉雞翼米,餐肉普通貨式,雞翼係鼓油雞翼,都係好入味同D雞翼都好新鮮,所以耐不耐就會想返去食.
肥B係呢頭返工,星期六到我收工,
就走去食丁丁麵,之前都有食開,
肥B食得多D,我就幾個月食一次咁,
今次我叫豬扒出前一丁,豬扒都係咁入味同好淋,
出前一丁個湯,肥B話佢應該落D,
唔同自己屋企煮隻,但食得出真係出前一丁,
肥B叫餐肉雞翼米,餐肉普通貨式,雞翼係鼓油雞翼,
都係好入味同D雞翼都好新鮮,所以耐不耐就會想返去食.
2006-12-01 15 瀏覽
今日因公事到天后一趟,剛好午飯時間,所以就到這裡吃個輕怡午餐,我還以為這裡有腸粉,原來是別家才有,最後叫了奶醬多和熱奶茶。奶醬多是厚多士,烘得非常香脆,好味道。熱奶茶則茶味十足,好有茶香,我還是頭一次飲到咁香茶味的奶茶呢!題外話,從未見過大牌檔用上二十多元的日本日清麻油,好有誠意,下次要試一試可以叫多菜的豬扒米。
奶醬多是厚多士,烘得非常香脆,好味道。

2006-11-27 19 瀏覽
早前看到食評已想來一試,但星期日唔開,星期六又收五點,早前終於找到時間來一試。知道這裡出色豬扒,當然要一試,我們叫了一碗豬扒丁、豬扒米、鴛鴦和茶走。豬扒丁- 出前一丁煮得久了一點,比較上偏腍,還是喜歡硬一點的,日清麻油和辣椒魚露,就幾出色,又香又夠辣,而且可以除自已喜歡,落幾多都得,在其它食店來說,真係幾少見;豬扒切得細細件,剛好一口一件,幾細心,很入味也唔算太韌,真係幾好。鴛鴦- 咖啡味偏重,茶味又太淡,普普通通。茶走- 味道唔會太甜,茶味也很出,雖然未夠香濃,但已很出色,比鴛鴦好飲得多。價錢唔貴,味道也幾好,可惜地點對我們來說,唔多方便;食完之後也幾口喝,唔知係唔係魚露的影響。地點比想象中乾淨,在舊式茶檔來說,已經很出色的了。
鴛鴦- 咖啡味偏重,茶味又太淡,普普通通。

地點比想象中乾淨,在舊式茶檔來說,已經很出色的了。
2006-11-14 16 瀏覽
繁複的大坑...多條十字街交著, 茶檔就是位於滿佈車房地舖的橫巷中, 好不容易才找到.老闆很忙, 但仍不停sell 自己豬扒是最出名的. 雖然很怕人hard-sell, 但既然到, 就不妨一試.這兒賣的除奶茶多士之外, 就是公仔麵.豬扒麵$20...其他雙拼麵$17豬扒好多醬汁,d醬好味, 豬扒厚身而且幾淋, 的確唔錯.一碗麵有菜, 豬扒份量ok, 幾抵呀.凍奶茶要分開叫, $10. 但味道略淡, 沒有一般茶檔水準.

這兒賣的除奶茶多士之外, 就是公仔麵.
豬扒麵$20...其他雙拼麵$17
豬扒好多醬汁,d醬好味, 豬扒厚身而且幾淋, 的確唔錯.
一碗麵有菜, 豬扒份量ok, 幾抵呀.