2022-01-03 78 瀏覽
記得之前食過炯記嘅鵝油撈麵,都幾好味😋,今日經開長沙灣見到佢,就順便入去食番餐啦😙。我點左雙拼餐-麻辣手撕雞併叉燒撈麵, 配上是日例湯,跟小食酸辣雲耳。叉燒軟淋的,而手撕雞可以點鹽焗或麻辣味道,我喜歡麻辣惹味些,手撕雞的肉質都算嫩滑,墊底有些青瓜,灑上芝麻更香。鵝油撈麵爽口又滑,亦都冇鹼水味,調味剛好不過咸。另追加了一杯熱奶茶,茶香又順滑也不錯👍。同行友人則點了叫鹽焗手撕雞併豬手撈粗,有2大隻豬手,我試了一舊,豬手很淋又入味,非常正。配了杯水蜜桃🍑梳打,說清新解渴。
加$15配了冬菇扒生菜🥬,冬菇入味,用埋佢嘅汁撈生菜剛剛好。
價錢方面又實惠, 故下次經開都會再幫襯佢的😊

鵝油撈麵爽口又滑,亦都冇鹼水味,調味剛好不過咸。
另追加了一杯熱奶茶,茶香又順滑也不錯👍。

配了杯水蜜桃🍑梳打,說清新解渴。

價錢方面又實惠, 故下次經開都會再幫襯佢的😊
2022-01-02
2022-01-02 57 瀏覽
今日嚟到位於長沙灣新開嘅炯記餐室食下午茶,餐廳裝修走小清新風格,非常闊落舒服食物款式都幾多,而且價錢親民麻辣手撕雞撈麵手撕雞撕得大細適中,皮爽肉滑,唔算好辣,少少麻味,幾開胃惹味。粗麵未入口先聞到陣陣油香,口感爽滑,配埋秘製醬油,味道帶甜,食落唔覺漏。麵條爽口彈牙,而且好索汁同鵝油,個人超鍾意。鹽焗手撕雞腸粉腸粉好夠熱,米香味足,細膩爽滑,配埋豉油、甜醬同麻醬,令味道更豐富。手撕雞鹹味啱啱好,唔會蓋過雞肉嘅鮮味。銷魂腩叉腩叉充滿光澤,厚切啖啖肉,肉質好淋,脂肪比例啱啱好,唔會好漏,食到香甜蜜汁味道。瑞士雞翼色澤均勻,醬汁味道濃郁,甜鹹平衡,夠入味,雞翼皮肉嫩滑。冬菇扒生菜冬菇細細粒好入味,而且Juicy,生菜爽口青綠。即磨咖啡咖啡香滑,烘焙味道芳香濃郁。菠蘿四季春烏龍茶菠蘿味同茶味協調得啱啱好,酸甜帶甘香,飲落清新開胃

食物款式都幾多,而且價錢親民

麻辣手撕雞撈麵

鹽焗手撕雞腸粉

銷魂腩叉

瑞士雞翼
色澤均勻,醬汁味道濃郁,甜鹹平衡,夠入味,雞翼皮肉嫩滑。

冬菇扒生菜
冬菇細細粒好入味,而且Juicy,生菜爽口青綠。

即磨咖啡
咖啡香滑,烘焙味道芳香濃郁。

菠蘿四季春烏龍茶
菠蘿味同茶味協調得啱啱好,酸甜帶甘香,飲落清新開胃
2022-01-02 71 瀏覽
📍 餐廳:炯記餐室 (長沙灣)地址:長沙灣元州街303號元州商場地下G07號舖約咗幾個朋友去食Tea,見到有間新開無耐嘅餐廳,環境舒適,裝修有格調,仲要好抵食👍👍👍1️⃣手撕雞牛角包(麻辣) $36見到唔少人叫呢款牛角包,手撕雞配牛角包又估唔到幾夾喎,牛角包牛油味夠重,中間手撕雞份量都唔少,加埋麻辣嘅香味,相當惹味,難怪咁多人食。2️⃣清湯牛魔王撈麵 $44有牛腩同牛肚響入面,好淋好入味,份量十足,加埋招牌鵝油撈麵,真係好好食。3️⃣銷魂腩叉撈麵 $40腩叉略嫌瘦咗少少,如果半肥瘦就更加正。4️⃣特龍龍蝦湯 跟餐加配+$38龍蝦味道都唔錯,但蕃茄湯底有啲搶味。5️⃣瑞士雞翼(2隻) $16甜豉油味道好香,雞翼醃到好入味,雞肉夠嫩,輕鬆咬開,非常有水準。6️⃣番石榴四秀春烏龍茶 跟餐+$10番石榴味道吸引,同烏龍茶好夾👍7️⃣荔枝梳打 跟餐+$10飲落唔會好甜,解渴一流。8️⃣是日老火湯 跟餐無味精,夠清甜。
📍
餐廳:炯記餐室 (長沙灣)
地址:長沙灣元州街303號元州商場地下G07號舖

1️⃣手撕雞牛角包(麻辣) $36

2️⃣清湯牛魔王撈麵 $44

3️⃣銷魂腩叉撈麵 $40
腩叉略嫌瘦咗少少,如果半肥瘦就更加正。

4️⃣特龍龍蝦湯 跟餐加配+$38
龍蝦味道都唔錯,但蕃茄湯底有啲搶味。

5️⃣瑞士雞翼(2隻) $16

6️⃣番石榴四秀春烏龍茶 跟餐+$10
番石榴味道吸引,同烏龍茶好夾👍
7️⃣荔枝梳打 跟餐+$10
飲落唔會好甜,解渴一流。

8️⃣是日老火湯 跟餐
無味精,夠清甜。
2022-01-01 46 瀏覽
假期就約左朋友去長沙灣睇戲,睇戲之前當然就要食下野先啦,最後我地就選擇左戲院附近商場餐廳到食入到去餐廳環境舒服,感覺似去左咖啡廳,食物款式選擇種類都好多,有小食類,麵類,牛角包類,而且價錢都相當平民,所以非常抵食炯記手撕雞$68雞肉肉質嫩滑,面頭有小小芝麻,味道香口惹味麻辣雞腎$25雞腎口感爽口,而且麻辣汁又香又辣,食得過癮清湯牛魔王撈麵$44裏面有爽滑牛肚,有嚼口牛腩,再配上撈麵,飽肚感十足瑞士雞翼$16(跟餐)瑞士汁好入味,雞翼味道香甜腩叉牛角包(下午茶)$39腩叉肥瘦適中,而且食落口有肉汁,配上香脆鬆化牛角包,口感更加豐富熱檸檬茶(跟餐配)最後叫返杯檸檬茶,暖一暖胃地址炯記餐室長沙灣元州街303號元州商場地下G07號鋪

炯記手撕雞$68
雞肉肉質嫩滑,面頭有小小芝麻,味道香口惹味

麻辣雞腎$25
雞腎口感爽口,而且麻辣汁又香又辣,食得過癮

清湯牛魔王撈麵$44
裏面有爽滑牛肚,有嚼口牛腩,再配上撈麵,飽肚感十足

瑞士雞翼$16(跟餐)
瑞士汁好入味,雞翼味道香甜

腩叉牛角包(下午茶)$39

熱檸檬茶(跟餐配)
最後叫返杯檸檬茶,暖一暖胃

地址
炯記餐室
長沙灣元州街303號元州商場地下G07號鋪
2021-12-28 77 瀏覽
喺附近放咗工之後,就過咗來食手撕雞啦~咁啱今日晏就食得勁少,於是同朋友食叫咗一個超豐富嘅二人餐!飽到呢🤣🤣🤣店面設計得好好,白色加米色,好舒服嘅配搭無諗過食手撕雞呢啲咁地道嘅嘢,都會去咗一間好似平時打卡Cafe裝潢嘅舖頭!感覺好舒服~可以同朋友吹好耐水~左思右想決定唔到,於是就叫咗呢個二人餐!下次要試下佢哋個All Day Breakfast!手撕雞牛角包好新奇~份量 :超!級!多!完全係嚇死人🤣🤣🤣鵝油撈粗果然名不虛傳!見佢色水咁深,本身仲好驚好鹹點知味道剛剛好!油香撲鼻~包裹住每條粗面~覺得太油膩嗰陣又可以飲下老火湯,冬瓜薏米湯!清新得來又滿足😋呢間最出名嘅就係手撕雞,果然同預期中一樣。唔好以為佢鹽焗冇乜顏色就冇乜味,實際上佢又有雞味再加咸香,配埋少少芝麻同青瓜襯底,口感更加豐富,送面一流~豬手先最令我意想不到!每一舊色水都超級靚~咬落去果下!!!簡直係自動融化喺口度,炆得超級林,而且充滿醬香,唔會死咸!!必叫🥺小食都唔輸蝕!雲耳正常水準,口感爽脆~麻辣雞腎有驚喜,切得非常之大舊,厚身令個口感更好,咬落嗦嗦聲,而且唔算非常辣,好適合唔食得辣嘅人過口癮😌總括而言,呢間屋村商場入邊嘅舖

店面設計得好好,白色加米色,好舒服嘅配搭

左思右想決定唔到,於是就叫咗呢個二人餐!

份量 :超!級!多!完全係嚇死人🤣🤣🤣

鵝油撈粗果然名不虛傳!
見佢色水咁深,本身仲好驚好鹹

呢間最出名嘅就係手撕雞,果然同預期中一樣。

豬手先最令我意想不到!
每一舊色水都超級靚~咬落去果下!!!

小食都唔輸蝕!
雲耳正常水準,口感爽脆~

總括而言,呢間屋村商場入邊嘅舖頭確實令我覺得有驚喜,分量多之餘每一道菜都好用心,大滿足啊!!!
2021-12-28 75 瀏覽
行過門口以為係西餐廳, 又見包括長者多街坊排隊;睇到MENU至知係FUSION菜, 但又唔貴喎!! (呢樣好緊要)銷魂腩叉炒蛋飯, 連熱飲 $58賣相唔錯, 熱辣辣香噴噴.叉燒肥瘦適中, 層次分明, 夠滑香口.滑蛋有功夫, 有水準!三扒兩撥KO哂! 手撕雞拼豬手撈麵,  連熱飲 $60豬手份量足, 夠入味夠冧, 離哂骨!同撈麵食非常夾!! 手撕雞揀咗鹽焗雞, 肉質嫩滑, 灑滿白芝麻, 夠味夠香!! 2點後出埋下午茶手撕雞牛角包(下午茶餐, 連熱飲 $36)牛角包鬆軟, 仲夾咗大量手撕雞!!!好fusion, 但好夾!!
行過門口以為係西餐廳, 又見包括長者多街坊排隊;
睇到MENU至知係FUSION菜, 但又唔貴喎!!
 (呢樣好緊要)

銷魂腩叉炒蛋飯, 連熱飲 $58

賣相唔錯, 熱辣辣香噴噴.
叉燒肥瘦適中, 層次分明, 夠滑香口.
滑蛋有功夫, 有水準!
三扒兩撥KO哂!

手撕雞拼豬手撈麵,  連熱飲 $60

豬手份量足, 夠入味夠冧, 離哂骨!

同撈麵食非常夾!!
手撕雞揀咗鹽焗雞, 肉質嫩滑, 灑滿白芝麻, 夠味夠香!!

2點後出埋下午茶
手撕雞牛角包(下午茶餐, 連熱飲 $36)

牛角包鬆軟, 仲夾咗大量手撕雞!!!
好fusion, 但好夾!!
2021-12-19
3 分鐘 (堂食)
午餐
2021-12-27 59 瀏覽
長沙灣有一間餐室專賣鵝油撈麵,難得入到黎梗係要試吓啦😋我同我朋友叫咗一人一碗撈麵、兩隻瑞士雞翼同一碗龍蝦湯 haha 見到佢嘅餐牌覺得特別吸引,所以就叫咗一碗試吓⭐️手撕雞雙拼撈麵 (拼腩叉)$60不得不講佢嘅腩叉,每一件都好靚好有口感,手撕雞仲有得選擇鹽焗嘅或者係麻辣,我自己揀咗麻辣,令手撕雞嘅味道昇華左。另外值得一提嘅就係佢最出名嘅鵝油撈麵,並唔係出邊普通嘅撈麵咁簡單,食起上嚟唔會特別乾而且有一種特別味道,配埋蝦籽簡直係啱啱好🤪⭐️炯記四寶撈麵 $70呢個份量相當足料,四寶包括手撕雞、豬手、牛腩、牛肚,真係包羅萬有,呢$70係值得嘅🤩⭐️特濃龍蝦湯 $38喺一間比較港式嘅茶餐廳叫一碗西式湯,所以唔抱住太高嘅期望。但出奇地好飲,個湯的確好濃龍蝦味🦞而且仲飲到忌廉嘅味道,值得一讚,另外佢唔會好厚粉,飲起上嚟好舒服😌推薦咁多位朋友試吓⭐️瑞士雞翼 $16覺得佢嘅雞翼幾好食幾入味,如果平番啲就好啦飲品嚟講都真係幾有驚喜,冇諗過一間港式嘅茶餐廳有咁多飲品嘅款式,仲要係好飲嘅

⭐️手撕雞雙拼撈麵 (拼腩叉)$60

⭐️炯記四寶撈麵 $70

⭐️特濃龍蝦湯 $38

⭐️瑞士雞翼 $16
覺得佢嘅雞翼幾好食幾入味,如果平番啲就好啦

炯記四寶餐室
手撕雞雙拼撈麵
特濃龍蝦湯
炯記四寶餐室
手撕雞雙拼撈麵
特濃龍蝦湯
2021-12-27 48 瀏覽
這間炯記裝修零捨唔同,有種新鮮的感覺,就連餐牌都有啲新野,今日我就食下同其他的分別🤭「菠蘿四季春烏龍茶」幾特別的口味!有點菠蘿的甜,烏龍茶有點濃😌「手撕雞雙拼撈粗-鹽焗手撕雞拼腩叉燒」鹽焗手撕雞是麻醬撈成👍🏻👍🏻 叉燒的確是肥叉👍🏻 至於撈粗,是無得頂🤣😂🤣「番石榴四季春烏龍茶」番石榴味唔太出,但配上烏龍茶剛好😊「手撕雞牛角包配龍蝦湯」相當新穎的菜式😍但又好好味呀👍🏻👍🏻 正! 如果牛角包再脆會更好呀😋😋備註:🔺套餐可以追加小食🤫🔺有高吧台,幾特別😌🔺電子落單,方便!😊

「番石榴四季春烏龍茶」番石榴味唔太出,但配上烏龍茶剛好😊

備註:
🔺套餐可以追加小食🤫
🔺有高吧台,幾特別😌
🔺電子落單,方便!😊

大間光猛o既中式餐室,地方闊落,見人推埋bb 車入o黎都仲得。餐廳以QR code 手機點餐的,佢細項比較多,跟飯定麵、跟乜o野餐飲、多唔多冰多奶,加配乜o野小食等等,自由度高,但也容易遺漏一個半個選項,不過慢慢地操作都唔難完成。我地o黎到o既時候o岩o岩搭正兩點,有下午茶餐牌,實在太好喇!一於試盡佢o既招牌菜,先來一客鴛鴦手撕雞撈麵($44 無加一),一次過有晒鹽焗同麻辣兩隻口味。d 雞幾嫩滑,鹽焗雞帶有沙薑粉o既味道,濃味香口;麻辣o個d 則呈微紅色,辣度幾高,風味唔錯。佢下面o既麵標榜住係鵝油撈麵,聽落好似好矜貴咁~ 麵質都算爽口,食落惹味得o黎,一d 都唔油膩。跟呢個餐會附一小兜雲耳作為開胃前菜,也是幾辣的。第二個餐則點o左銷魂腩叉飯($40),幾玩味o既名字。Menu 介紹佢係半肥瘦o既腩肉叉燒,實物見佢擁有一間間o既脂肪層,而最上方仲連帶一層皮,都幾特別。另一個朋友唔想食咁飽,想叫d 輕食,嗌o左個腩叉牛角包($39),裡面都係夾上一樣o既叉燒,不過淋上胡麻醬,配上鬆脆o既牛角包,相信又係另一種滋味。每個餐都可以追加小食,寫o左瑞士雞翼(2 隻,$16) 同埋特濃龍蝦湯($

鴛鴦手撕雞撈麵 ($44)
鵝油撈麵

銷魂腩叉飯 ($40)
銷魂腩叉飯

腩叉牛角包($39)
腩叉牛角包

每個餐都可以追加小食,寫o左瑞士雞翼(2 隻,$16) 同埋特濃龍蝦湯($38)。雞翼非常深色,有住甜甜o既醬汁,而龍蝦湯都比一般出面橙色o個d 深色,會飲到好濃郁蝦頭蝦膏o既味道!
瑞士雞翼 (2 隻,$16)
特濃龍蝦湯 ($38)

跟餐會附一個普通o既湯or 餐飲,但o個一個湯其實都唔差,帶點瓜同蘿蔔o既清甜,以頗重o既胡椒調味。其餘兩杯就試o左特色飲品,朋友試蕃石榴四季春烏龍茶(加$10),四季春好似最近好hit 咁。我自己就要o左杯玉桂咖啡(加$10),加o左玉桂粉,靈舍有咖啡店o既味道o架~
是日老火湯
玉桂咖啡、蕃石榴四季春烏龍茶(各加$10)
鴛鴦手撕雞撈麵 ($44)
鵝油撈麵
腩叉牛角包($39)
特濃龍蝦湯 ($38)
是日老火湯
玉桂咖啡、蕃石榴四季春烏龍茶(各加$10)
2021-12-24 66 瀏覽
烔記又開分店!這間fancy茶餐廳就是夠特別!道道菜都有特色環境:非常光猛,白晰的牆身加上數張高身的吧枱,像家CAFE服務:雖然是茶餐廳,但侍應頗有禮貌,有處身CAFE的感覺食物:二人餐$198非常豐盛的套餐!鹽焗手撕雞雖是例牌但份量夠大,鹽焗雞醬夠鹹香,適量芝麻吊起味道,入口軟稔,意想不到那麼多!差不多有近半隻雞了秘制醬皇豬手極稔!入口即溶,漿口非常,而且非常入味,口味濃郁,正!酸辣雲耳微辣小酸,有夠開胃的爽口雲耳,前菜來說很不錯鵝油撈麵鵝油香甚重,麵質口感彈牙,份量又是巨大,非常惹味~油菜簡單,清新,入口爽脆鹽焗雞腎爽脆同時鹹香重,份量同樣夠大飲品正常水平腩叉牛角包入口即溶,肥瘦均衡的叉燒不配中式包,配上西式牛角包別有一番風味,油香甚重,很有特色

環境:
非常光猛,白晰的牆身加上數張高身的吧枱,像家CAFE

服務:
雖然是茶餐廳,但侍應頗有禮貌,有處身CAFE的感覺

食物:
二人餐$198
非常豐盛的套餐!

鹽焗手撕雞

秘制醬皇豬手
極稔!入口即溶,漿口非常,而且非常入味,口味濃郁,正!

酸辣雲耳
微辣小酸,有夠開胃的爽口雲耳,前菜來說很不錯

鵝油撈麵
鵝油香甚重,麵質口感彈牙,份量又是巨大,非常惹味~

油菜
簡單,清新,入口爽脆

鹽焗雞腎
爽脆同時鹹香重,份量同樣夠大

飲品正常水平

腩叉牛角包
題外話/補充資料: 三個人,每人不用$100都已經超飽,極豐富!
2021-12-23 30 瀏覽
返工嘅地方附近開咗間新嘅餐廳,主打手撕雞牛角包,聽落好似好特別,當然要試吓佢賣相幾靚,手撕雞 + 牛角包,第一次聽到嘅配搭(可能不嬲都有,我孤陋寡聞only 😅)最後叫咗下午餐 set +錢 upgrade 上即磨咖啡返到公司食,食落口感一般,只可以話未試過可以一試;下次我會試第二樣

2021-12-17
10 分鐘 (堂食)
老公硬拉我去吃手撕雞大餐,甚麼!!我又不是手撕雞愛好者,幹嘛要全手撕雞宴?大概吃一盤就膩了吧!他說他一定要點炯記四寶撈麵,他說在網上看到很多人推薦,裡面除了有手撕雞,還豬手、牛腩、牛肚。豬手和牛腩超嫩,牙齒不好的人也可以放心吃(喂?!)重點是醬汁味道調得超好吃,雖然是滷水汁,但一點都不咸!手撕雞和麵條沾滿了醬汁好好吃。我尤其喜歡他們用粗麵,麵的味道很香!!!本來我還在煩惱要吃哪一種手撕雞餐點,才可以讓這一頓手撕雞餐不沈悶,結果就看到手撕雞牛角包🥐啥米?!就點個手撕雞牛角包配南瓜忌廉濃湯來嚐嚐。牛角包好鬆軟(๑˃̶͈̀∇˂̶͈́)و⁾⁾在牛角包裡夾了大量的手撕雞,好特別好過癮!南瓜忌廉濃湯真的是超濃郁,也超燙!我一口放進嘴裡燙到超疼(因為平常外面的湯上桌後很快就變涼了吧?)因為想吃海蜇,所以點了海蜇手撕雞腸粉,手撕雞則選了麻辣。海蜇很爽好好好好吃(。・ω・)ノ゙手撕雞變了麻辣口味,感覺更惹味!腸粉也太滑了吧~沾著滿滿的醬汁吃好邪惡又好滿足!跟餐配了杯水蜜桃梳打,老公說這杯的水蜜桃味道夠突出,甜甜的加上有氣梳打,好喝到不要不要(๑˃̶͈̀∇˂̶͈́)و⁾⁾

老公硬拉我去吃手撕雞大餐,
甚麼!!我又不是手撕雞愛好者,
幹嘛要全手撕雞宴?
大概吃一盤就膩了吧!

他說他一定要點炯記四寶撈麵,
他說在網上看到很多人推薦,
裡面除了有手撕雞,
還豬手、牛腩、牛肚。
豬手和牛腩超嫩,
牙齒不好的人也可以放心吃(喂?!)
重點是醬汁味道調得超好吃,
雖然是滷水汁,
但一點都不咸!
手撕雞和麵條沾滿了醬汁好好吃。
我尤其喜歡他們用粗麵,
麵的味道很香!!!

本來我還在煩惱要吃哪一種手撕雞餐點,
才可以讓這一頓手撕雞餐不沈悶,
結果就看到手撕雞牛角包🥐
啥米?!
就點個手撕雞牛角包配南瓜忌廉濃湯來嚐嚐。
牛角包好鬆軟(๑˃̶͈̀∇˂̶͈́)و⁾⁾
在牛角包裡夾了大量的手撕雞,
好特別好過癮!
南瓜忌廉濃湯真的是超濃郁,
也超燙!

因為想吃海蜇,
所以點了海蜇手撕雞腸粉,
手撕雞則選了麻辣。
海蜇很爽好好好好吃(。・ω・)ノ゙
手撕雞變了麻辣口味,
感覺更惹味!
腸粉也太滑了吧~
沾著滿滿的醬汁吃好邪惡又好滿足!

跟餐配了杯水蜜桃梳打,
老公說這杯的水蜜桃味道夠突出,
甜甜的加上有氣梳打,
好喝到不要不要(๑˃̶͈̀∇˂̶͈́)و⁾⁾
2021-12-18 63 瀏覽
元州商場新開左一間餐室個裝修幾靚,似後生嘅style,今日去試吓個lunch海蜇手撕雞腸粉,佢個腸粉好有驚喜,我同老公都覺得好滑,唔會差得過出邊嘅專賣腸粉小食店,而且佢嘅麻醬甜醬所有嘢都配合得好好,真係估佢唔到,手撕雞就叫咗鹽焗味道,雞肉都好滑,而且都幾入味腩叉炒蛋飯,叉燒肥肉層次分明,半肥瘦啱啱好,又唔會太乾。滑蛋味道濃,配飯食一流,如果再多啲豉油汁會更好食鴛鴦手撕雞撈麵,可以一次過試晒鹽焗同埋麻辣口味,我個人鍾意鹽焗,覺得比較入味一啲,麻辣佢係撈左啲辣油,如果更入味會再好食,個人最推介係旁邊嘅人鵝油撈麵,真係好好味,面嘅軟硬度剛好,油香味道不會太濃,真係好想食多碗

腩叉炒蛋飯,叉燒肥肉層次分明,半肥瘦啱啱好,又唔會太乾。
滑蛋味道濃,配飯食一流,如果再多啲豉油汁會更好食