2022-01-18
今日去開長沙灣做嘢,朋友推介有一間餐室係新開左唔夠一個星期。呢間「炯記餐室」都好大間,裝修幾型格,好光猛,仲有卡位坐得好舒服。我同朋友叫左兩個主食,仲加配左雞翼和生菜全日早餐 $98~ 呢個全日早餐好豐富, 個人覺得最驚喜係個鹽焗手撕雞牛角包,牛角包皮脆內軟,又大個,配埋手撕雞真係出奇地好味,手撕雞好幼細好香鹽焗雞味。德國腸皮脆豬肉餡好Juicy. 炒蛋份量好多,好香牛油同埋奶味,滑到你唔信!銷魂腩叉係佢哋嘅招牌菜,肥瘦油脂分佈平均,食落口有啖啖甘香味!炯記四寶撈麵 $70~四寶撈麵配料同樣好豐富,手撕雞我揀左麻辣,少少麻少少辣感覺真係好爽!豬手、牛腩同埋牛肚都炆得超級淋,仲好香滷水味。重點係佢個鵝油撈麵,粗身嘅撈麵用上鵝油,比一般嘅撈麵更加香,食落口麵質滑但一啲都唔油膩。撈麵配埋一碗中式老火湯,完全冇加味精,好飲鵝油生菜 $14~ 生菜份量好多,配埋鵝油,生菜不單只新鮮仲有陣陣甘香味瑞士雞翼(兩隻)$16~ 雞翼好香瑞士汁,肉質好滑,食落甜甜地好醒胃。食咗咁多嘢都係$198,全日免收加一,雖然價錢係街坊價,但係食物質素超級高,地方又舒適。
我同朋友叫左兩個主食,仲加配左雞翼和生菜
全日早餐 $98
炯記四寶撈麵 $70
撈麵配埋一碗中式老火湯,完全冇加味精,好飲
鵝油生菜 $14
~ 生菜份量好多,配埋鵝油,生菜不單只新鮮仲有陣陣甘香味
瑞士雞翼(兩隻)$16
~ 雞翼好香瑞士汁,肉質好滑,食落甜甜地好醒胃。