2024-02-22 1463 瀏覽
幾個月無去旅行已經好挂住日本野,所以就去左食日本居酒屋【炭兔】,餐廳主打博多料理、鮮魚料理、海鮮、串燒同蠔。餐廳氣氛超好,而且可以見到師傅整野食或者調酒,非常有特色。鐵盒燒廣島蠔:新鮮廣島蠔原隻連殼係鐵盒入面蒸、鎖住鮮味、蒸得剛熟,肉滑嫩鮮甜、濃縮曬海洋既鮮味。另外可以加錢配Raclette cheese,首先熱融左再淋上蠔,微微焦香、濃淡適中。栃尾油炸豆腐:炸豆腐炸得非常鬆脆、完全唔會覺得油、上面加左D有調味既白飯魚、鮮味十足。山芋明太子鐵板燒:個人最最最推薦呢款。山芋軟軟糯糯,少少黏、本身味道比較淡再搭配生蛋黃同明太子、提升層次感。下面燒到有少少脆,好香口。天婦羅盛合:同出面好唔同,佢地係裹住D天婦羅粒粒炸,所以extra脆口。蝦爽口鮮甜、茄子裏面juicy、南瓜超級鮮甜。薑葱醋鯖魚卷:呢個好特別、之前無食過。用昆布包住鯖魚搭配大量子薑。本身自己覺得鯖魚偏腥,但係夾埋子薑會降低左陣腥味,反而食得出鯖魚既鮮味。鰯魚伴明太子:鰯魚姐係沙丁魚,沙丁魚又係一款我會覺得腥既魚,但係加埋鹹香微辣既明太子同清甜既長葱又好match,成個味道好balance。博多和牛TKG:博多和牛雪花超靚、肥瘦

博多和牛TKG:博多和牛雪花超靚、肥瘦適中,加左少少燒肉汁同creamy既蛋黃同白飯好夾。

自家制Mont blanc:同平時出面食開既Mont blanc好唔同、栗子蓉好細緻同輕盈、入口即化,裏面再加上雲尼拿雪糕同咖啡手指餅,同個甜味balance下。
  • 鐵盒燒廣島生蠔
  • 山芋明太子鐵板燒