2018-11-13 64 瀏覽
今日又係sogo thankful week 既盛事,本小姐同好朋友放工後決定先醫飽個肚再去crazy shopping, 對於食方面好有要求,晚餐一定唔可以馬虎。 聽朋友講銅鑼灣有間好出名食炸豬扒 所以決定要去試一試 行到餐廳附近見到一條長長嘅人龍 嘩嘩嘩 我呢個朋友一定冇介紹錯一路排隊一路望下有咩嘢食 益街坊有學生外賣 好可惜 學生嘅時代已經離我太遙遠了 有張期間限定嘅poster 黃金鹹蛋燕麥豬扒飯 個賣相超級吸引 同朋友好似心有靈犀咁就係揀呢個 呢度好貼心呀 少啲飯仲可以減一蚊 佢哋嘅廚房係開放式嘅整整齊齊 坐吧檯嘅位置仲可以睇到廚師 炸豬扒 都係一種享受上枱喇上枱喇 炸豬扒超大碟 再睇埋啲 超級厚切 有成五六嚿咁多呀 鹹蛋同個炸粉mix得好平均 每一啖咬落去都有鹹蛋嘅香味同埋 結實得嚟又鬆化嘅豬扒 真係超好味我哋 仲有嗌咗個豬手撈粗 都係大大碗 豬手炆得剛剛好有咬口 撈麵嘅軟硬度適中鹵水雞翼嘅味道 好明顯係有用心嘅滷水汁再加香葉 自家調出嚟嘅味道 超級入味 仲要大大隻整體嚟講呢度 餐廳超級抵食 兩個人加埋200蚊都唔使 我哋兩個人食唔曬 要打包回家 雖然排隊要差唔多30分鐘

整體嚟講呢度 餐廳超級抵食 兩個人加埋200蚊都唔使 我哋兩個人食唔曬 要打包回家 雖然排隊要差唔多30分鐘 但係好食嘅嘢係值得等待嘅 我一定會再返嚟
2018-11-09
30 分鐘 (堂食)
2018-11-12 6454 瀏覽
豬扒飯是一些香港人很喜歡的食物,不論是茶餐廳的洋蔥汁/ 咖哩汁豬扒飯,或是日式的吉列/ 滑蛋豬扒飯,不同類型的豬扒也能吸引到「豬扒迷」。銅鑼灣素來是美食匯聚的地方,西式、日式、中式應有盡有也是理所當然的事,但由從前已經想不到在銅鑼灣的一角,竟然會有一間以豬扒為主題的餐廳。晚上到人氣食店要等排隊也是很正常的事,人龍在店外,但排隊空間甚小,大概花了20分鐘左右就有位,也不算太長時間。這餐廳的形式是邊排隊邊寫單,入座時只等待食物來便可,現今有不少餐廳都是採用這樣的形式。這餐廳的食物款式甚少,除了最出名的肉燥汁豬扒飯外,亦有豬軟骨飯、豬手飯等等,另外可以加錢加配料,還有一些小食和飲品可供選擇。「我們都是吃豬長大的。」除了玩味的字句外,牆身亦有一些帶有懷舊風味的漫畫,令環境變得有生氣。餐廳內的環境有個很大的缺點,就是開放式廚房,其實開放式廚房原本並不是一件不好的事,但是平時多在日本高級餐廳才會有的。日本高級餐廳的食物多數不會令環境有太多的油煙,可能是因為比較少油炸類的食物,或是油的份量控制得宜。但在這裡,地方比較細小也不在話下,開放式廚房又佔了餐廳不少的空間,以致客人在用餐的期間可能會不太舒適。

「我們都是吃豬長大的。」

芝麻雞翼(2隻) $26
聽說最出名的除了豬扒飯外,芝麻雞翼亦是不錯的,芝麻雞翼是日式放題中很常見的食物,香口的感覺亦是令人那麼喜愛它的原因。芝麻雞翼外皮做到足夠的香脆感。但裡面的雞肉略嫌油膩。

最初還以為橙汁會是杯裝橙汁,並沒有想到會是一樽樽的,感覺挺新鮮的。我並沒有仔細看它的包裝,但驟看飲品似是外國的產品,味道沒什麼特別,但我覺得份量可以再多一點。

厚餐肉煎蛋飯 $50
餐肉煎蛋飯在不少茶餐廳都有,所以可能有人會好奇為什麼在這裡也會有這道菜呢?厚餐肉,顧名思義有一定的厚度,其實也真是挺厚的,厚度大概是尾指長度的厚度。煎蛋方面就沒有什麼特別,只是體積比一般的煎蛋大一點。

秘製豬扒飯 (肉燥汁) $54
還記得第一次食是一年前,那時候的豬扒真係好脆,肉又大大件,無可否認真的好好喇。然後最近光顧,竟發現有炸的外皮部份好容易脫落,豬扒又軟軟的,沒以前那麼有質感,真的有點失望了。但唯一一樣值得讚的是,肉燥汁中肉燥份量算多,令整個飯不會太乾身。
20 分鐘 (堂食)
2018-11-06 379 瀏覽
上網見到依間餐廳好受歡迎,唔係好貴,又幾近公司,就決定試下。佢開十二點,十一點十左右去到,已經有幾個人等緊位😋😋因為店內位置唔係好多,不過番枱都幾快,即使等位,應該唔使等好耐☺️☺️餐牌好似唔係好多選擇但樣樣都好吸引🤩🤩最後叫咗一個特製豬扒飯配咖哩汁同一個豬軟骨飯同一個魷魚鬚🦑餐廳好貼心,有得加錢要多飯或者減錢少飯👍👍唔會浪費。等咗五分鐘左右就有嘢食😋個豬扒好厚肉,完全唔會梅或者散,個咖哩係港式咖哩,好香,唔會太辣👍不過見到格離枱個肉燥汁都好像好好食,下次要點黎試下😂個沖繩豬軟骨飯好好吃,啲豬好香好淋,同個甜甜地嘅汁好夾,仲要好好送飯。仲要讚嘅係食落覺得佢兩個飯都用日本米,啲飯粒粒分明得黎,又唔會太濕或者太乾👍魷魚鬚炸得好香,加埋蒽同喼汁,唔錯👍跟餐加$5有可樂

等咗五分鐘左右就有嘢食😋
秘製豬扒飯

沖繩豬軟骨飯

椒鹽魷魚鬚

魷魚鬚炸得好香,加埋蒽同喼汁,唔錯👍

跟餐加$5有可樂
秘製豬扒飯
沖繩豬軟骨飯
椒鹽魷魚鬚
2018-11-05 97 瀏覽
M先生聽同事說銅鑼灣有一間專吃豬的餐廳非常出名,往往都超多人,所以特別叮囑我們早點過去我們大概8點前去到,已經有一條長長的人龍在排隊了,可以先拿定菜單點下自己要吃的,一有位置就可以馬上下單,餐廳出菜快,很快就有得吃結果我們差不多等了一小時才入到去呢嗚嗚,到我們入到去時後面也有長長的人龍,但店家一早已截人龍,以免做不切,大家要吃就要在9點前來排隊啦店內一句「我們都是食豬大的」非常應景,餐廳全部有肉類的主食都是只賣豬一款,不要來說來雞或者牛啦期間限定 黃金鹹蛋燕麥豬扒飯 (HKD 65)  少飯(-HKD 1)   配 可樂 (HKD 5)燕麥+鹹蛋+豬扒到底是什麼感覺呢?答案是好味的感覺!大大塊豬扒比我的手還大,豬扒炸得香軟,少少肥膏,黃金鹹蛋鹹香味全流在豬扒裡面,加上燕麥少少脆的口感,新穎之餘但又好好食!飯淋上少少豉油吊吊味,亦唔會Dry。豬扒又大又厚,一碗豬扒飯加小食已經夠2個人食,所以我特地叫了小飯,因為仲想試試其他食物。秘製肉燥汁豬扒飯 (HKD 54)   少飯(-HKD 1)   配 忌廉 (HKD 5)M先生的是招牌原味炸豬扒,豬扒大到就黎跌出街,M先生形容炸得好香口,食落

M先生的是招牌原味炸豬扒,豬扒大到就黎跌出街,M先生形容炸得好香口,食落好滿足,相比我這份就少了鹹蛋的香和燕麥口感,但M先生仍大讚豬扒飯好好味。
麻辣炸魚蛋 5粒 (HKD 18)
麻辣醬加上彈牙魚蛋肉,辣醬麻麻辣辣,每粒魚蛋都唔算細粒,加上了炸蒜,更加香口。
椒鹽魷魚鬚 (HKD 38)
魷魚好林好易咬,絕不是好韌個種,所以好喜歡食!外層炸得都算香但不是硬卜卜脆的那種,蘸上少少醋,好味!
2人吃不用200元,最後我和M先生是捧著肚子離開的,感覺所以超值又享受的一餐!
2018-11-02 81 瀏覽
朋友說這是一間小店而又超級好味的炸豬扒呀!我馬上被吸引過來!好吧!今晚就決定去試一試’佢’!差唔多7點時間來到,都暫時不多人排隊,10mins就成功入去了,入面是一間充滿日式特式的建築風格呀!馬上就急不及待去點野食,在台上已有點菜紙,用鉛筆寫上自己想食的。是一人寫一張呀,像一蘭拉麵咁,畫上自己要食的。日本的餐廳就是有這樣的感覺呀。好緊張呀因爲望住開放式廚房入面既職員拿著一塊又一塊剛炸好的大大豬扒,真係超級吸晴呀,未食都望到流曬口水呀終於來到了,我叫的是秘制豬扒飯肉燥汁加滑蛋再加煎蛋(因為本人太愛食雞蛋了),首先,賣相我比佢100分,實在太似賣廣告既靚仔樣,又好食!豬扒一咬落去係新鮮、彈牙同鬆的口感而米飯🍚是口感一粒一粒分明而軟硬適中的感覺,還加上好好味半肥瘦鹵肉,絕對係好食過好多間係台灣店內出現過的鹵肉呀!滑蛋真很滑很滑;煎蛋煎到太陽蛋咁靚,煎到金黃的底部,望住個流心蛋黃流落d反到係100分既太陽蛋呀我朋友就叫左,佢覺得食完唔會後悔的豬扒撈粗面呀!彈牙爽口撈粗面加上秘制既醬汁,同埋淡淡肉既鹵肉加鹵肉汁,絕對是全港最好味既撈粗面;當然地再加上店內一流既炸豬扒真的是性價比十分高,大件夾抵食

好緊張呀

滑蛋真很滑很滑
係100分既太陽蛋呀

我朋友就叫左,佢覺得食完唔會後悔的豬扒撈粗面呀!彈牙爽口撈粗面加上秘制既醬汁,同埋淡淡肉既鹵肉加鹵肉汁,絕對是全港最好味既撈粗面;當然地再加上店內一流既炸豬扒真的是性價比十分高,大件夾抵食又好味!係一間非常有良心店鋪!連加一罐可樂都只是$5!係窮人恩物食堂!
實在太感動了

還有叫左一碟小食——炸尤魚,炸得剛好彈牙新鮮,很薄薄的一層粉,加上點喼汁醬油,真係十分可口可送酒的一款小食。不過我們兩個真的是太高估這裏分量,因為剛食完豬扒反,最終要撐住肚皮都要食曬炸尤魚佢!但因為真係太好味,就算冒住變肥的危險信號,也要食完它們呀

食完野準備好走,發現是很多人排隊呀!為什麼星期一的7點半到8點時間都有這麼多人,可想而知這間店是多麼受港人歡迎!所以就算係平日都要早去,就唔洗等咁耐喇

2018-10-29 83 瀏覽
Every time I walked pass the establishment, I have always wondered what this tiny restaurant serves. Until one time, my other half told me they are actually famous for my favourite dish - baked rice with tomato pork chop. We decided to go there on a Friday, the night was still young but people were already very eager to secure their seats.Finally, the long awaited, my favourite baked rice, it looked fantastic with the perfect fried egg sunny side up. But when you have longed for something that l

Finally, the long awaited, my favourite baked rice, it looked fantastic with the perfect fried egg sunny side up. But when you have longed for something that long, your expectation would have undoubtedly been raised to an unreasonable level. The rice was on par but the pork chop was not crispy enough and a bit soggy, tomato sauce being a little bit too powerful overshadowing the dish.

A big BUT, I was simply expecting too much out of a relatively tiny kitchen, the staff and chef have put in their heart and soul to cater for the needs of every customers. That’s why I always love visiting small shops because they always make you feel at home.
2018-10-26
20 分鐘 (堂食)
  • 秘製豬扒飯
2018-10-29 88 瀏覽
今日同朋友黎度依間好出名既炸豬扒飯店,地理位置有啲難揾,不過食完之後係值得一黎。我地4,5點黎到已經要等位,依間豬扒飯店既生意車水人龍,但我地都唔使等左好耐就入得去開餐。依間餐廳空間雖然不太大,但亦坐滿左好多食客,有啲係高枱,有啲係普通枱,而我地正正坐在係高枱度,高枱可以睇到師傅制作每一個客人既點菜。我地當然叫左最出名既炸豬排飯,依度啲炸豬扒非常好食,係炸到外脆內軟,麵粉唔太多,外面炸得唔太乾,而將肉汁鎖哂係入面,飯既飯量適中,唔會太多又唔會太少,加埋豉油汁,格外開胃。野飲方面我地叫左可樂。
野飲方面我地叫左可樂。
2018-10-29 70 瀏覽
星期五晚,去飲杯前先吃個快捷的晚餐。快,不代表要放棄質素。門外有條轉彎的長龍,不過人流去得很快,排第10的我們,等了大概10分鐘就可以入座。炸麻辣魚蛋皮很韌,影響了整體的彈。沒有期待的麻辣,只有丁點麻丁點辣,大眾化又不會出錯的程度。叉粒豆角蔥花炒滑蛋飯賣相不錯。喜歡豆角的爽口。對於為叉燒瘋狂的我來說,切成粒的叉燒味道和口感都沒甚特別,只可說不嚡,不乾。蛋炒得可以,雖然蛋香不太突出,勝在夠濕。整碗飯的精粹在於豉油和飯。飯幾香,濕度和硬度都控制得好,淋上適量甜豉油,豉油撈飯已夠好吃。不及上次的柚子蜜豬扒飯吸引,還可以吧,永遠第二次都沒有了wow的效果。

炸麻辣魚蛋
叉粒豆角蔥花炒滑蛋飯
賣相不錯。
2018-10-26
10 分鐘 (堂食)
2018-10-28 67 瀏覽
想吃炊豕店很久,因為之前傻呼呼的走過來,是「摸門釘」的星期日全日休息!想食就好好緊記。我被侍應制服背面吸引著,寫道:「我們都是吃豕者大的!」正確的,如同香港人款式不算多,但有一兩款招牌菜,已經夠打大佬秘製豬扒飯(咖喱汁)豬扒有如人臉這樣大,相當驚人!廚師細心幫食客切開一件件豬扒,值得加分咬下去相當鬆軟,炸得金黃香脆,那條豬皮煙煙韌韌,明顯不是雪藏豬扒而咖哩汁亦很港式,少許辣,剛剛好!秘製豬扒飯(肉燥汁)豬扒仍是大過一張人臉,肉燥汁簡直無敵,有如正宗台灣街頭的肉燥飯食過返尋味下次就算排隊都會再食!
想吃炊豕店很久,因為之前傻呼呼的走過來,是「摸門釘」的
星期日全日休息!想食就好好緊記。

款式不算多,但有一兩款招牌菜,已經夠打大佬

秘製豬扒飯(咖喱汁)
而咖哩汁亦很港式,少許辣,剛剛好!

秘製豬扒飯(肉燥汁)

食過返尋味
下次就算排隊都會再食!
2018-10-27
  • 秘製豬扒飯(肉燥汁)
2018-10-27 62 瀏覽
很好吃~超大份量!當日下午1時多,其實都差不多2點, 仍然好多人排隊, 排咗15分鐘,有得入座了~要了豬扒肉燥,轉粗面,一上枱,我心裡面嘩左一聲~好大份呀~拍了張照片,就急不及待吃了~豬扒超好味~粗面又爽口~我真係成碗清哂
2018-10-27
15 分鐘 (堂食)
2018-10-25 129 瀏覽
今晚同朋友試左呢間位於銅鑼灣既大熱飯店。朋友叫左個期間限定既黃金鹹蛋燕麥豬扒飯,我就叫左個豬扒肉燥撈麵。另外加再兩個小食,分別係芝麻雞翼同炸蝦。首先先講下個主食豬扒飯。感覺好乾,炸豬扒同鼓油飯唔係十分出色,朋友覺得豬扒肥膏位太多,個飯就十分普通。至於我果個炸豬扒撈麵,我自己就覺得豬扒可以一試,但不是吃過最好味的豬扒。至於個肉燥撈麵也是一般。無乜特別,也不是十分好味,汁好像不夠多。小食就真係不太好味,炸蝦有點炸過龍,雞翼亦比較乾。食完成餐飯感覺係乾爭爭。喉嚨有點不舒服!
豬扒飯
2018-10-25
2018-10-23 78 瀏覽
這家店最近很紅,很多foodies 也有介紹。•星期六晚8:00左右到,等了約半小時便可入座。一人填一張下單紙(可能因為有每人最低消費的原故),此舉十分不環保。•1️⃣ 秘制豬扒撈粗面 (配咖哩汁) $56 — 豬扒的肉質很軟滑,比鼎泰豐的美味🤤。撈粗麵不及幼麵美味。-咖哩汁微辣,沒有特別。-2️⃣ 沖繩豬軟骨撈幼麵 $58 — 豬軟骨肉質嫩滑👍!撈幼麵麵質爽口,加上甜甜的醬汁,令人大快朵頤。😋3️⃣ 辣味海蜇 $18 — 價錢平,份量多,味道帶點酸辣。⚠️ 加$5 有罐裝可口可樂,真的很便宜😍。回頭指數:7/10(想再吃撈幼麵👍)-Ig: myfoodmylife4

這家店最近很紅,很多foodies 也有介紹。

撈粗麵不及幼麵美味。
咖哩汁微辣,沒有特別。

⚠️ 加$5 有罐裝可口可樂,真的很便宜😍。

回頭指數:7/10(想再吃撈幼麵👍)
Ig: myfoodmylife4
2018-10-22 63 瀏覽
今日去左銅鑼灣行街 經過呢間炸豬排店好多人排隊就等我都試下先 😃條龍好長呀 不過都好快有得係去大約等左15分鐘睇完個餐牌都覺得幾抵食 大約60蚊左右點左個小食 辣味海蜇酸酸地有小小辣 主要係佢好爽口覺得好好味 佢比較多汁 所以一啲的唔會乾爭爭呀朋友點左沖繩豬軟骨飯啲餸好多 鋪滿晒成碗飯除咗豬軟骨之外仲有蓮藕同埋滷蛋 豬軟骨好林 肉質一咬就可以撕開而且軟骨位置都炆到變咗膠狀所以入口算係入口即溶而且呢一個醬汁 甜甜地所以就算肉嘅份量好多 都唔覺得好膩另外小食重點左酥炸鳳尾蝦炸得非常之脆哦!而且蝦肉都好彈牙而我自己就點左肉操汁秘製豬扒飯豬扒好大件 切開咗三件見到豬扒好厚而且冇乜脂肪 肉質亦都好滑雖然係炸 但都唔覺得好油膩而佢嘅肉燥亦都好好味用黎送飯真係一流
今日去左銅鑼灣行街

而且呢一個醬汁 甜甜地
所以就算肉嘅份量好多
都唔覺得好膩

另外小食重點左酥炸鳳尾蝦
炸得非常之脆哦!
而且蝦肉都好彈牙

雖然係炸 但都唔覺得好油膩
而佢嘅肉燥亦都好好味
用黎送飯真係一流
2018-10-22 67 瀏覽
大大塊炸豬排肉燥飯😍塊豬排仲要係啱啱炸好架🤤識食一定係加煎蛋同埋咖哩汁/肉燥🍳因為跟飯啲肉燥唔算好多🤔麻辣炸魚蛋都好好食,個辣醬麻得黎一啲都唔辣,食完啲魚蛋我就將淨番嘅辣醬同乾蒜倒落我碗飯都撈黎食🤤真係超好食呢~
大大塊炸豬排肉燥飯😍
塊豬排仲要係啱啱炸好架🤤
識食一定係加煎蛋同埋咖哩汁/肉燥🍳因為跟飯啲肉燥唔算好多🤔
真係超好食呢~
2018-10-18 84 瀏覽
今天比老婆飛=.= 路經銅鑼灣.專程去試下豬排飯,pm去到都已經全院滿座=.= ,叫左個秘製豬排飯 (咖哩汁) 加煎蛋 , 豬排好食既,仲好大塊,咖哩汁分開上,加分不過就好普通,不要有期望,咖哩汁有一大舊薯仔,唔食都唔係損失,好硬唔係熟透,反而隻煎荷包蛋有驚喜,我本身好喜歡食蛋,咩煮法都喜歡食,炊豕店隻煎蛋好有蛋味,燶邊,好有誠意.......
秘製豬扒飯 (咖哩汁)
2018-10-18
秘製豬扒飯 (咖哩汁)