2018-06-22
火車頭河粉係越南嘅傳統食物,火車頭越南餐室一早已經聽過,舊時都喺大坑食過,最近喺朗豪坊開左分店,近近地收工過來食晚飯。餐廳位於4樓,半開放式座位,門面一架列車裝潢,十分易搵。晚飯時間都幾乎坐滿,店員好快手安排左座位。由於我地之後要去上堂,所以都盡快落單,以免遲到食物選擇多,當然係主打越南野,我地諗來諗去,由於上完堂仲要食宵夜,就決定咁叫,叫一碗粉、幾個小食share火車頭招牌湯河:點火車頭最方便,兩個人share都可以,裡面有生、熟牛、牛丸、蘿白、牛柏葉、牛筋等。芽菜、青檸、辣椒粒另上,我自己食牛河就一定要加少少椒粒,正好多。湯底濃郁,份量都夠兩個女仔。生牛肉幾嫩腍,牛丸爽口,幾好食呢蒜蓉牛油雞中翼:雞翼一份四隻,牛油味唔會太重,半煎炸感覺,唔會好油膩熱氣。食落香口,脆身越南炸春卷:一份四大條,冇剪開,我好鐘意嘅越南食物之一,好多時食越南野都點的裡面配料多,皮脆煙韌。沾少少魚露,再包生菜食,冇咁熱氣冇咁漏。砵酒牛柳粒:相對較一般,一來價錢較貴,二來份量唔多。重黑椒味,砵酒味食唔出,牛粒比較熟,好在唔韌。馬拉盞炒通菜:馬拉盞重口味,送飯配粉都唔錯,而且份量足。
由於我地之後要去上堂,所以都盡快落單,以免遲到
生牛肉幾嫩腍,牛丸爽口,幾好食呢
食落香口,脆身
馬拉盞炒通菜:馬拉盞重口味,送飯配粉都唔錯,而且份量足。