今晚男友提議食越南菜,近近地選擇了朗豪坊的火車頭越南餐室!店面望落真的好像車卡的外型,幾有風格。餐牌價格中等,主打湯河、撈檬、叻沙及咖喱。還有甜品及越南滴漏咖啡供應。薄荷青檸梳打$ 36 調味調得不錯,像無酒精的mojito 葡萄梳打$32唔會過甜火車頭招牌湯河 $98上碟超大碗,非常足料。內有牛肉、牛丸、牛栢葉、牛𦟌同大量牛筋、羅白半生熟的牛肉片很吸引、牛𦟌厚度夠、牛筋黏口軟稔充滿骨膠原,河粉亦都爽滑。香茅牛肉米紙卷 $58米紙卷包得很紮實,附的醬汁有點似填鴨醬甜甜很開胃。咖喱牛腩 $108 牛腩份量超多,薯仔炆得好稔,醬汁夠濃稠。咖喱惹味香濃一d 都唔辣。法包 $23 用來沾咖喱食很夾。豐富足料的一頓全牛晚餐。
今晚男友提議食越南菜,近近地選擇了朗豪坊的火車頭越南餐室!

店面望落真的好像車卡的外型,幾有風格。

薄荷青檸梳打$ 36
調味調得不錯,像無酒精的mojito
葡萄梳打$32
唔會過甜

火車頭招牌湯河 $98
上碟超大碗,非常足料。

內有牛肉、牛丸、牛栢葉、牛𦟌同大量牛筋、羅白

香茅牛肉米紙卷 $58

米紙卷包得很紮實,附的醬汁有點似填鴨醬甜甜很開胃。

咖喱牛腩 $108

法包 $23
用來沾咖喱食很夾。

豐富足料的一頓全牛晚餐。
2020-06-03
  • 火車頭招牌湯河
2020-05-29 65 瀏覽
這晚約了老豆吃晚飯,老豆偏好泰菜、越菜,話想食咖哩牛腩,我醒起朗豪坊的火車頭,就同老豆去火車頭食晚飯!無論鐘意食湯河還是飯都照顧到!我當然選了我的最愛——原個菠蘿炒飯!然後就要滿足老爸的要求,點了他想吃的咖哩牛腩。再點了個小食,椒鹽軟殼蟹。老爸是很直接的人,好吃就說好吃,他說牛腩質素非常好,是坑腩部分,肥瘦適中!又淋又入味!咖哩不會太辣,適合大部分人口味,如果不吃飯,我建議點個多士,沾上咖哩汁應該好好吃!還有大大的薯仔!椒鹽軟殼蟹非常惹味,偏辣,好香脆,裡面軟綿不失鮮味!很特別,配上炸過的粟米片和生菜,層次更豐富!菠蘿炒飯好足料!好多肉鬆、腰果,還有幾隻超大隻的蝦,爽口到不得了,菠蘿又甜,非常適合夏日!飯粒分明!好滿足!點了鹹檸七和鹹檸蜜,解渴!爽!

無論鐘意食湯河還是飯都照顧到!
我當然選了我的最愛——原個菠蘿炒飯!
然後就要滿足老爸的要求,點了他想吃的咖哩牛腩。
再點了個小食,椒鹽軟殼蟹。

還有大大的薯仔!

點了鹹檸七和鹹檸蜜,解渴!爽!
2020-05-26
2020-05-27 1475 瀏覽
向朗豪坊做完facial 外面又風大雨大,跟老公在商場入面吃個晚飯就快快回家吧!4樓food court 樓層見到有間越南餐廳,反正已經很久沒有吃越南菜,一於就決定吃我很愛的越南湯河。生熟牛肉湯河食越南菜必吃之選,半生熟的牛肉+牛腩完美配搭,牛骨湯清甜可口,牛肉鮮嫩軟滑,而牛腩爽口軟淋,真的非常美味。鮮茄蟹肉蝦湯檬橙紅色的湯底望落已經非常吸引,入口蕃茄味香濃,但金不換香味比較突出,有少少蓋過鮮茄甜味,面頭放上大大舊炸軟殻蟹,軟殼蟹外層少少脆口,蟹肉保持鮮嫩香甜,另外大蝦爽口彈牙,鮮味十足,整體來講都很不錯喔!越南炸春卷春卷炸到金黃色,用生菜包住加上少少甜酸醬,脆卜卜又滋味。牛油果軟殼蟹米紙卷米紙卷外皮QQ的,軟殼蟹份量十足,食落鮮甜,配上牛油果可以減低油膩感而且又健康。馬拉盞炒通菜馬拉盞咸香惹味,通菜新鮮爽嫩。美祿哥斯拉馬來西亞特別愛飲美祿,用上比平常多一倍的美祿冲成,面頭再堆上大量美祿粉,飲落特別香濃,最驚喜反而不算太甜,甜品剛剛好。

生熟牛肉湯河

鮮茄蟹肉蝦湯檬

越南炸春卷
春卷炸到金黃色,用生菜包住加上少少甜酸醬,脆卜卜又滋味。

牛油果軟殼蟹米紙卷

馬拉盞炒通菜
馬拉盞咸香惹味,通菜新鮮爽嫩。

美祿哥斯拉

2020-05-18
2020-05-16 64 瀏覽
同朋友閒逛朗豪坊,大家都唔知想食乜,睇到火車頭越南餐廳,立馬決定試一下。兩個人坐下,朋友二話不說就直接叫了一個火車頭河粉,我依然是生牛肉檬粉,落單唔使五分鐘火車頭河粉上來了,朋友說“怎麼不熱呢?”說完自顧自的吃起來,我的生牛肉也到了,碗裡一塊蘿蔔大概有五塊牛肉,試了一下蘿蔔蘿蔔很老有筋帶苦味,至於湯和粉沒有驚喜。重點來了,朋友給我夾了三塊牛筋,我吃了第一塊的時候,就想這是什麼牛筋?怎麼這麼難嚼呢?費了九牛二虎之力才終於吃完第一塊,牛筋的口感很奇怪,感覺像食橡膠一樣的,到第二塊的時候,根本就咬不動扯不爛,我立馬放下,心裡想,這不是大陸合成的牛筋吧?香港人對食越來越不講究了嗎?難道只求溫飽了?那既然這樣還吃一百塊錢的粉幹嘛?
2020-05-16
2020-05-15 89 瀏覽
夏日炎炎,加上戴住個口罩焗住,都無咩胃口。午飯時間,見到呢間越南餐廳幾多人,午市套餐包小食同飲品,都好多選擇,決定試試。心大心細,最後揀咗香茅牛肉湯河($79),小食就揀咗牛油果素米紙卷,飲品就揀咗凍士多啤梨綠茶(跟餐唔洗加錢)。等咗一陣,米紙卷就黎喇,賣相好靚,食落感覺好清新,紅蘿蔔、粉絲、菜酸酸甜甜,幾醒胃,不過牛油果就細舊咗少少...個醬汁似稀稀地既甜醬,加花生碎。跟住到湯河,份量比想像中大,牛肉都好多,而且肥瘦適中,一咬落去有陣淡淡既香茅味,不過質感略嫌「鞋口」,牛味亦欠奉。唔知生牛肉會唔會無咁鞋呢... 河粉就好滑,湯底偏淡,要加少少魚露提鮮。至於飲品,凍士多啤梨綠茶就好似一般台式飲料,味道偏甜,有幾粒迷你士多啤梨粒粒漂浮,望住都覺得熱氣全消。埋單$79再加一,喺旺角黎講算合理。

牛油果素米紙卷

香茅牛肉湯河

埋單$79再加一,喺旺角黎講算合理。
2020-05-15
10 分鐘 (堂食)
2020-05-14 75 瀏覽
位於朗豪坊平台嘅越南野,位置方便,聽講呢間好食同有越南獨特風味,所以放工嚟試吓。頭盤先食一個大蝦柚子沙律,雖然得三隻蝦但係夠大隻爽口,成個沙律重點就係個柚子汁,好酸同埋夠哂清新開胃。因為本身我鍾意食雞翼,試吓佢個蒜香牛油雞中翼,雞翼係大隻同埋炸得好香嘅,上面有好香嘅炸蒜,入邊亦都唔會炸得太乾仲有肉汁。對雞翼好有要求嘅我都覺得好好食。火車頭招牌湯河係一定要食嘅,入邊有牛丸牛展同肥牛,真係幾足料,牛展同肥牛味道好濃,亦都同個湯底好夾,唔係出邊一般嘅越南湯河食到嘅味道。比較大碗可以兩個人share黎食。沙嗲牛肉串,牛肉串本身係好香好多汁嘅牛柳,唔會靭,點埋佢個好濃既沙嗲汁好味好好食,又唔會辣,啱哂我。最驚喜係牛油果軟殼蟹米紙卷,賣相做得好靚,入面有大大隻嘅軟殼蟹,清新嘅菜同埋青瓜,米紙又做得好薄,一啲都唔靭。重點係配嘅甜酸汁,令到成件事一啲都唔膩,推薦一試。

2020-05-13 52 瀏覽
之前都有到過大坑的分店,論環境跟地點我會比較鍾意旺角這一間,開設於旺角朗豪坊中,十分方便,店舖就在通往八樓的長電梯側,座位不多,是空放式的,所以空間感十足,門面以傳統越南火車作佈置,幾特別。厚厚的餐牌,選擇亦不少,除了單點,還有套餐供應。小食點了芒果大蝦米紙卷及蒸粉包拼扎肉,兩條芒果大蝦米紙卷雖然配撘簡單,只是將透薄的米紙包上大蝦及甜甜的芒果,配以清爽的蔬菜及香草,沾上醬汁,夏天總是很喜歡的。而蒸粉包拼扎肉賣相很不錯,蒸粉包外皮薄而煙韌,包著的是沙葛,蘿蔔,木耳等食物,最重要是粉包淋上的蔥油及炸蒜,沾上醬汁更惹味。主菜點了個街頭碎米飯,碎米飯比白米更為細粒及硬身一點,配上香茅豬扒,肉餅,豬皮及煎蛋,配撘特別,很飽肚。而簡單的蒜蓉炒雜菜,有椰菜,西蘭花,三色椒,秋葵,車里茄等,十分健康。青檸疏打是食越南菜必飲的。

厚厚的餐牌,選擇亦不少,除了單點,還有套餐供應。

芒果大蝦米紙卷

蒸粉包拼扎肉

街頭碎米飯

蒜蓉炒雜菜

青檸疏打是食越南菜必飲的。
2020-05-12
芒果大蝦米紙卷
蒸粉包拼扎肉
街頭碎米飯
蒜蓉炒雜菜
2020-05-11 140 瀏覽
終於可以出嚟唞唞氣💪但最近好多小店又唔可以坐都好多人,又有少少迫,所以我決定去啲舒服啲嘅環境🙊最好就係大型商場所以我就去咗呢間火車頭越南餐廳環境又乾淨座位寬敞☺️我同朋友叫咗個火車頭招牌湯河好大份好多配料好多牛肉有牛柏葉同牛丸等等......😋之後再叫咗個蔗蝦大大支多多肉👍唔少得梗係要叫越南炸春卷啦脆博博味道非常之唔錯再加埋個春卷醬汁非常之好味😋😋😋最後我哋叫咗個街頭碎米飯豬扒軟林林整得非常之唔錯👍飲品方面唔使講啦一定要叫一杯菠蘿百香果沙冰🍹🍹
最後我哋叫咗個街頭碎米飯豬扒軟林林整得非常之唔錯👍
飲品方面唔使講啦一定要叫一杯菠蘿百香果沙冰🍹🍹
2020-05-05 936 瀏覽
放工要去呢個商場到買嘢,出面熱辣辣都唔想再行出去搵食,就去四樓呢間越南餐廳,開放式坐位,坐得幾舒服,探完熱,捽埋酒精洗手液就可以入座!沙律首先出場,牙車快 ($58),材料有鷄肉,海蜇,椰菜絲,菠蘿蜜絲等淋上酸甜醬汁,口感有爽脆椰菜及甘荀絲,又有甜美菠蘿蜜絲,偶然食到香口花生碎,感覺清新開胃另一越南菜必食係米紙卷,幾款選擇中點左呢客香茅牛肉米紙卷 ($58),賣相吸引,每段都漲卜卜,感覺相當抵食牛肉,甘荀,青瓜及檬粉被生菜及米紙卷包住,顏色亮麗有個特色醬汁伴食,甜甜地一口咬落去,半段已經塞得個口滿滿,滋味又滿足有食當然點少得杯飲品,熱嘅日子飲杯有氣飲品確係盞,鹹檸檬七喜 ($34)同荔枝梳打 ($34),有氣中帶點生果味,爽呀!食完沙律同小食,就到主食上場,多款湯粉/檬及飯類中,湯河濕濕地易入口啦,就要左呢碗生牛肉湯河 ($79),芽菜金不換青檸及辣椒當然唔少得,趁湯熱就即刻加埋落去湯底係鮮甜嘅,再加入金不換落去就多一份香味; 牛肉就比想像中熟,但肉質入口唔嚡,而且份量都唔少; 河粉一貫滑口,食晒成碗都相當飽肚!今晚捨棄食開嘅鷄絲湯檬,改為呢碗叻沙湯粉絲 ($88),原來材料都幾豐富橙

牛肉,甘荀,青瓜及檬粉被生菜及米紙卷包住,顏色亮麗

橙黃色湯底,濃濃蝦味,豆卜索晒湯嘅味道,原隻大蝦入口爽口,亦有少量鷄絲,而所講嘅粉絲同所認識嘅有唔同,偏向似檬粉,食完都唔會漲住個胃! Good 呀!

2020-05-03 567 瀏覽
放工趁人少少去咗朗豪坊行街,晚上人流不會太密集,買東西或者吃晚飯都比較安心,昏暗嘅環境裏面見到吸引的霓虹光管,火車頭 襯托懷舊火車的裝修格調,餐牌的越南美食又很吸引,決定跟媽咪吃一餐法式越南料理。青木瓜乾牛肉 $58先來一個沙律開開胃,青木瓜爽口鮮甜,美味乾牛肉帶有一點鹹香,甜甜酸酸加上辣味,夠醒神!燒豬肉米紙卷 $58越南人氣小吃,米紙卷材料非常豐富,以薄米紙皮包住燒豬肉、蔬菜,再加上醬料一齊食用,入口口感有層次,米紙卷相當薄,感覺可以吃很多也不會胖喔!街頭碎米飯 $83我覺得個名好得意,媽咪果然有讀歷史,佢話越南戰後人們生活很艱辛,食物少而農夫會收集米粒的碎屑,所以就取名碎米飯。碎米飯擺盤都好豐富,香噴噴的香茅豬扒,脂肪夠肥美,配上肉餅、豬皮、太陽蛋、醃蘿蔔,再淋上魚露,這樣豐富美味的碎米飯真係人人愛吃。鮮茄蟹肉蝦湯檬 $108「火車頭」我所認知嘅係講緊特別牛肉粉,本來都想試吓,但係媽咪唔食牛肉,所以就轉吃另一招牌菜,鮮茄蟹肉蝦湯檬。第一眼看鮮茄湯就有一點像越式酸辣湯底,第一啖湯頭鮮甜,淡淡蟹肉香味,大蝦材料十足,湯檬口感軟滑細膩,豆腐卜吸收湯汁的精華。仲有軟殼蟹添!口感香脆鬆化,

青木瓜乾牛肉 $58

燒豬肉米紙卷 $58

街頭碎米飯 $83

鮮茄蟹肉蝦湯檬 $108

仲有軟殼蟹添!口感香脆鬆化,湯底淡淡的有蟹膏鮮味,再配以番茄辣椒,又有點像法國海鮮湯,味道酸甜鮮,當湯喝也一流。

芒果糯米飯 $58

最後嘅甜品芒果清甜,糯米飯加上少許椰汁,甜度適中,好味到極。

唔知幾時先有得飛,令我想起到越南胡志明市旅行時的所有特色街頭小吃。獨特文化又有啲法國嘅浪漫情懷,下次經過再嚟幫襯!

• 街頭碎米飯
2020-04-12 97 瀏覽
第一次到這間餐廳吃,點了一個香茅豬排飯和檬粉。豬扒香茅味不是濃,但至少不會醃到好鹹,肉質鬆軟。汁有少許bb辣,醃菜好吃。朋友也覺得好吃。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻羅漢果蜜 自己本身喜歡羅漢果味道,亦喜歡濃一點。這個濃度適合不喜歡太濃味的人,剛好入口,但飲不到蜜的味道。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻檸檬茶 朋友說喝到咖啡味。雖然是下午茶,但分量和價錢與某些越南餐廳的午餐差不多。環境舒適,整潔,服務態度良好。
第一次到這間餐廳吃,點了一個香茅豬排飯和檬粉。

檸檬茶 朋友說喝到咖啡味。
2020-03-29 709 瀏覽
與女友到朗豪坊逛街購物大半天是時候晚餐了,於商場四樓設有美食廣場,選擇了<火車頭越南餐室>,晚市剛好開始,有些下午茶食客還末離開。職員招呼我們內進。坐下環觀四周,厨房部分用了火車型狀作裝飾, 牆上 還掛着越南尖頂草帽,令餐室添上了越南色彩。 還有露台座位,環境真不錯!菜牌上很多菜式,小食,飲品,甜品……等選擇,而且賣相很漂亮,非常吸引!令人食慾大增!先點兩杯飲品……薄荷青檸梳打"凉浸浸"新鮮的薄荷葉和青檸令整杯飲品非常清新!椰汁紅豆冰紅豆冰濃濃椰香口感滑滑!沙嗲牛肉串比起一般餐廳的牛肉大件,以爲會"鞋"口,誰之非常鬆軟,很有口感點上沙嗲醬汁很惹味!椒塩軟殼蟹炸得很鬆脆,香口!蔗蝦蝦肉爽口,件頭大!吃過以上小食已感到有些飽意了,再加一碗~生熟牛肉湯河粉大家 Share……味道也很不錯!湯很香濃,呈粉紅色的牛肉很嫩滑,而且份量也不少!河粉滑滑的!感到這間餐室的食物很美味,我和女友都很滿意,下次來逛街都會再光顧!
與女友到朗豪坊逛街購物大半天
還有露台座位,環境真不錯!

先點兩杯飲品……
薄荷青檸梳打
"凉浸浸"新鮮的薄荷葉和青檸令整杯飲品非常清新!
椰汁紅豆冰
紅豆冰濃濃椰香口感滑滑!

沙嗲牛肉串

椒塩軟殼蟹
炸得很鬆脆,香口!

蔗蝦
蝦肉爽口,件頭大!

吃過以上小食已感到有些飽意了,再加一碗~
生熟牛肉湯河粉大家 Share……

河粉滑滑的!

2020-03-25
  • 沙嗲牛肉串
2020-03-27 69 瀏覽
因朋友太久沒關,而又呆在家中太久,於是約朋友外出用膳,談談近況。於是選中環境舒服,交通方便的火車頭越南餐廳。餐廳位於朗豪坊里面,座位舒服寬敞,最適合現時環境。兩人點了份 海鮮二人餐,選擇困難的朋友最合適,安排妥當而且價格相當優惠。海鮮二人餐包括蒜蓉包,龍蝦湯,原個菠蘿炒飯,馬拉盞炒通菜和兒時的椰汁涼粉珍多冰。椰湯浸波士頓大蝦印象非常深刻的龍蝦湯,用料非常充足,半份龍蝦佔了大半個碗,龍蝦湯味非常濃郁,而且陣陣椰香味,令龍蝦湯又滑又突出龍蝦味,真是齒頰留香。原個菠蘿炒飯用料也是十分充足,有大蝦,腰果,肉鬆,菠蘿,脆玉瓜...賣相真得一流。食落啖啖都帶有酸酸甜甜的菠蘿香,蛋炒飯吸了菠蘿汁,雖然有點偏軟,但配合腰果,又軟又硬的口感,十份有趣,味道也很搭配。牛油果軟殼蟹米紙卷賣相也相當吸引的一道菜,非常綠化似棵植物般。酸酸甜甜開胃食物,賣相一流。餐廳整體水準相當高,而且環境舒服,可能當下疫病關係,餐廳會送消毒濕紙巾,又用酒精抹台,非常細心和安心。

椰湯浸波士頓大蝦

原個菠蘿炒飯

牛油果軟殼蟹米紙卷

• 龍蝦湯
2020-03-01 575 瀏覽
話說又想食越南菜,咁啱經過朗豪坊,見到有間火車頭造型越南餐廳,幾得意咁所以就入左去食啦。被安排坐到近落地窗的位置,入夜後景色很美😍·☆ 生熟牛肉湯河 HKD$83生牛肉顏色紅嫩,將生牛肉浸落熱湯令生牛肉變熟,口感仍然鮮嫩,而湯頭味道頗為濃郁,河粉亦很掛湯,整體不錯啊~·☆ 春卷扎肉撈檬 HKD$79倒入酸酸甜甜既魚露撈埋檬粉一齊食,感覺十分醒胃可口👍 春卷炸得十分鬆脆,個人很喜歡😋 而扎肉質感較為紮實,可惜不是我喜歡的口感呢~·☆ 越式蒸粉包拼扎肉 HKD$68粉包外皮厚實嫩滑,裡面夾住肉碎及粉葛,口感十分爽口😋·☆ 馬拉盞炒通菜 HKD$68這裡的炒通菜味道較為港式,個人較為喜歡香辣的味道。而值得一讚嘅係炒後通菜仍然保持翠綠呢~·☆ 藍花皇家伯爵茶 HKD$55/壺用上透明的茶壺及小茶杯,很有high tea的感覺🤩 茶味十分突出,含啖啖苦澀味,飲杯茶能中和菜式的油膩👍

☆ 生熟牛肉湯河 HKD$83

☆ 春卷扎肉撈檬 HKD$79

☆ 越式蒸粉包拼扎肉 HKD$68
粉包外皮厚實嫩滑,裡面夾住肉碎及粉葛,口感十分爽口😋

☆ 馬拉盞炒通菜 HKD$68

☆ 藍花皇家伯爵茶 HKD$55/壺

2020-02-11
2020-02-29 66 瀏覽
今日收工到朗豪坊逛街,上到4樓的覓食,看到這間"火車頭越南餐室",正想食越南湯河,不用多想,進去坐底再看看餐牌。火車頭招牌湯河 $98看到這款招牌火車頭湯河正合我意,夠大碗料又足,樣樣都有包括生牛肉片、牛腩片、牛筋、牛丸和牛柏葉,湯底清甜,另配上香料、辣椒和芽菜,可以按個人喜好加入湯河中。越南炸春卷 4件 $63炸春卷外皮金黃,厚身脆口,餡料豐富,配上越式醬更有風味。蒜蓉炒雜菜 $78份量足,蒜蓉味香濃,多款青菜,再灑上脆脆加強口感。越南法包 $63法包外脆內鬆軟,中間夾有豬扒、扎肉、番茄、肝醬、酸蘿蔔、青瓜、生菜,蘸上越式醬汁香料更正。越南滴漏咖啡 $38還有地道的越南滴漏咖啡怎能不點,咖啡味香濃,還有獨特的越南咖啡味道,我十分喜歡。

越南炸春卷 4件 $63
炸春卷外皮金黃,厚身脆口,餡料豐富,配上越式醬更有風味。

蒜蓉炒雜菜 $78
份量足,蒜蓉味香濃,多款青菜,再灑上脆脆加強口感。

2020-02-25