2020-05-13 52 瀏覽
之前都有到過大坑的分店,論環境跟地點我會比較鍾意旺角這一間,開設於旺角朗豪坊中,十分方便,店舖就在通往八樓的長電梯側,座位不多,是空放式的,所以空間感十足,門面以傳統越南火車作佈置,幾特別。厚厚的餐牌,選擇亦不少,除了單點,還有套餐供應。小食點了芒果大蝦米紙卷及蒸粉包拼扎肉,兩條芒果大蝦米紙卷雖然配撘簡單,只是將透薄的米紙包上大蝦及甜甜的芒果,配以清爽的蔬菜及香草,沾上醬汁,夏天總是很喜歡的。而蒸粉包拼扎肉賣相很不錯,蒸粉包外皮薄而煙韌,包著的是沙葛,蘿蔔,木耳等食物,最重要是粉包淋上的蔥油及炸蒜,沾上醬汁更惹味。主菜點了個街頭碎米飯,碎米飯比白米更為細粒及硬身一點,配上香茅豬扒,肉餅,豬皮及煎蛋,配撘特別,很飽肚。而簡單的蒜蓉炒雜菜,有椰菜,西蘭花,三色椒,秋葵,車里茄等,十分健康。青檸疏打是食越南菜必飲的。

厚厚的餐牌,選擇亦不少,除了單點,還有套餐供應。

芒果大蝦米紙卷

蒸粉包拼扎肉

街頭碎米飯

蒜蓉炒雜菜

青檸疏打是食越南菜必飲的。
2020-05-12
芒果大蝦米紙卷
蒸粉包拼扎肉
街頭碎米飯
蒜蓉炒雜菜
2020-05-11 140 瀏覽
終於可以出嚟唞唞氣💪但最近好多小店又唔可以坐都好多人,又有少少迫,所以我決定去啲舒服啲嘅環境🙊最好就係大型商場所以我就去咗呢間火車頭越南餐廳環境又乾淨座位寬敞☺️我同朋友叫咗個火車頭招牌湯河好大份好多配料好多牛肉有牛柏葉同牛丸等等......😋之後再叫咗個蔗蝦大大支多多肉👍唔少得梗係要叫越南炸春卷啦脆博博味道非常之唔錯再加埋個春卷醬汁非常之好味😋😋😋最後我哋叫咗個街頭碎米飯豬扒軟林林整得非常之唔錯👍飲品方面唔使講啦一定要叫一杯菠蘿百香果沙冰🍹🍹
最後我哋叫咗個街頭碎米飯豬扒軟林林整得非常之唔錯👍
飲品方面唔使講啦一定要叫一杯菠蘿百香果沙冰🍹🍹
2020-05-05 936 瀏覽
放工要去呢個商場到買嘢,出面熱辣辣都唔想再行出去搵食,就去四樓呢間越南餐廳,開放式坐位,坐得幾舒服,探完熱,捽埋酒精洗手液就可以入座!沙律首先出場,牙車快 ($58),材料有鷄肉,海蜇,椰菜絲,菠蘿蜜絲等淋上酸甜醬汁,口感有爽脆椰菜及甘荀絲,又有甜美菠蘿蜜絲,偶然食到香口花生碎,感覺清新開胃另一越南菜必食係米紙卷,幾款選擇中點左呢客香茅牛肉米紙卷 ($58),賣相吸引,每段都漲卜卜,感覺相當抵食牛肉,甘荀,青瓜及檬粉被生菜及米紙卷包住,顏色亮麗有個特色醬汁伴食,甜甜地一口咬落去,半段已經塞得個口滿滿,滋味又滿足有食當然點少得杯飲品,熱嘅日子飲杯有氣飲品確係盞,鹹檸檬七喜 ($34)同荔枝梳打 ($34),有氣中帶點生果味,爽呀!食完沙律同小食,就到主食上場,多款湯粉/檬及飯類中,湯河濕濕地易入口啦,就要左呢碗生牛肉湯河 ($79),芽菜金不換青檸及辣椒當然唔少得,趁湯熱就即刻加埋落去湯底係鮮甜嘅,再加入金不換落去就多一份香味; 牛肉就比想像中熟,但肉質入口唔嚡,而且份量都唔少; 河粉一貫滑口,食晒成碗都相當飽肚!今晚捨棄食開嘅鷄絲湯檬,改為呢碗叻沙湯粉絲 ($88),原來材料都幾豐富橙

牛肉,甘荀,青瓜及檬粉被生菜及米紙卷包住,顏色亮麗

橙黃色湯底,濃濃蝦味,豆卜索晒湯嘅味道,原隻大蝦入口爽口,亦有少量鷄絲,而所講嘅粉絲同所認識嘅有唔同,偏向似檬粉,食完都唔會漲住個胃! Good 呀!

2020-05-03 567 瀏覽
放工趁人少少去咗朗豪坊行街,晚上人流不會太密集,買東西或者吃晚飯都比較安心,昏暗嘅環境裏面見到吸引的霓虹光管,火車頭 襯托懷舊火車的裝修格調,餐牌的越南美食又很吸引,決定跟媽咪吃一餐法式越南料理。青木瓜乾牛肉 $58先來一個沙律開開胃,青木瓜爽口鮮甜,美味乾牛肉帶有一點鹹香,甜甜酸酸加上辣味,夠醒神!燒豬肉米紙卷 $58越南人氣小吃,米紙卷材料非常豐富,以薄米紙皮包住燒豬肉、蔬菜,再加上醬料一齊食用,入口口感有層次,米紙卷相當薄,感覺可以吃很多也不會胖喔!街頭碎米飯 $83我覺得個名好得意,媽咪果然有讀歷史,佢話越南戰後人們生活很艱辛,食物少而農夫會收集米粒的碎屑,所以就取名碎米飯。碎米飯擺盤都好豐富,香噴噴的香茅豬扒,脂肪夠肥美,配上肉餅、豬皮、太陽蛋、醃蘿蔔,再淋上魚露,這樣豐富美味的碎米飯真係人人愛吃。鮮茄蟹肉蝦湯檬 $108「火車頭」我所認知嘅係講緊特別牛肉粉,本來都想試吓,但係媽咪唔食牛肉,所以就轉吃另一招牌菜,鮮茄蟹肉蝦湯檬。第一眼看鮮茄湯就有一點像越式酸辣湯底,第一啖湯頭鮮甜,淡淡蟹肉香味,大蝦材料十足,湯檬口感軟滑細膩,豆腐卜吸收湯汁的精華。仲有軟殼蟹添!口感香脆鬆化,

青木瓜乾牛肉 $58

燒豬肉米紙卷 $58

街頭碎米飯 $83

鮮茄蟹肉蝦湯檬 $108

仲有軟殼蟹添!口感香脆鬆化,湯底淡淡的有蟹膏鮮味,再配以番茄辣椒,又有點像法國海鮮湯,味道酸甜鮮,當湯喝也一流。

芒果糯米飯 $58

最後嘅甜品芒果清甜,糯米飯加上少許椰汁,甜度適中,好味到極。

唔知幾時先有得飛,令我想起到越南胡志明市旅行時的所有特色街頭小吃。獨特文化又有啲法國嘅浪漫情懷,下次經過再嚟幫襯!

• 街頭碎米飯
2020-04-12 97 瀏覽
第一次到這間餐廳吃,點了一個香茅豬排飯和檬粉。豬扒香茅味不是濃,但至少不會醃到好鹹,肉質鬆軟。汁有少許bb辣,醃菜好吃。朋友也覺得好吃。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻羅漢果蜜 自己本身喜歡羅漢果味道,亦喜歡濃一點。這個濃度適合不喜歡太濃味的人,剛好入口,但飲不到蜜的味道。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻檸檬茶 朋友說喝到咖啡味。雖然是下午茶,但分量和價錢與某些越南餐廳的午餐差不多。環境舒適,整潔,服務態度良好。
第一次到這間餐廳吃,點了一個香茅豬排飯和檬粉。

檸檬茶 朋友說喝到咖啡味。
2020-03-29 709 瀏覽
與女友到朗豪坊逛街購物大半天是時候晚餐了,於商場四樓設有美食廣場,選擇了<火車頭越南餐室>,晚市剛好開始,有些下午茶食客還末離開。職員招呼我們內進。坐下環觀四周,厨房部分用了火車型狀作裝飾, 牆上 還掛着越南尖頂草帽,令餐室添上了越南色彩。 還有露台座位,環境真不錯!菜牌上很多菜式,小食,飲品,甜品……等選擇,而且賣相很漂亮,非常吸引!令人食慾大增!先點兩杯飲品……薄荷青檸梳打"凉浸浸"新鮮的薄荷葉和青檸令整杯飲品非常清新!椰汁紅豆冰紅豆冰濃濃椰香口感滑滑!沙嗲牛肉串比起一般餐廳的牛肉大件,以爲會"鞋"口,誰之非常鬆軟,很有口感點上沙嗲醬汁很惹味!椒塩軟殼蟹炸得很鬆脆,香口!蔗蝦蝦肉爽口,件頭大!吃過以上小食已感到有些飽意了,再加一碗~生熟牛肉湯河粉大家 Share……味道也很不錯!湯很香濃,呈粉紅色的牛肉很嫩滑,而且份量也不少!河粉滑滑的!感到這間餐室的食物很美味,我和女友都很滿意,下次來逛街都會再光顧!
與女友到朗豪坊逛街購物大半天
還有露台座位,環境真不錯!

先點兩杯飲品……
薄荷青檸梳打
"凉浸浸"新鮮的薄荷葉和青檸令整杯飲品非常清新!
椰汁紅豆冰
紅豆冰濃濃椰香口感滑滑!

沙嗲牛肉串

椒塩軟殼蟹
炸得很鬆脆,香口!

蔗蝦
蝦肉爽口,件頭大!

吃過以上小食已感到有些飽意了,再加一碗~
生熟牛肉湯河粉大家 Share……

河粉滑滑的!

2020-03-25
  • 沙嗲牛肉串
  • 生熟牛肉湯河
2020-03-27 69 瀏覽
因朋友太久沒關,而又呆在家中太久,於是約朋友外出用膳,談談近況。於是選中環境舒服,交通方便的火車頭越南餐廳。餐廳位於朗豪坊里面,座位舒服寬敞,最適合現時環境。兩人點了份 海鮮二人餐,選擇困難的朋友最合適,安排妥當而且價格相當優惠。海鮮二人餐包括蒜蓉包,龍蝦湯,原個菠蘿炒飯,馬拉盞炒通菜和兒時的椰汁涼粉珍多冰。椰湯浸波士頓大蝦印象非常深刻的龍蝦湯,用料非常充足,半份龍蝦佔了大半個碗,龍蝦湯味非常濃郁,而且陣陣椰香味,令龍蝦湯又滑又突出龍蝦味,真是齒頰留香。原個菠蘿炒飯用料也是十分充足,有大蝦,腰果,肉鬆,菠蘿,脆玉瓜...賣相真得一流。食落啖啖都帶有酸酸甜甜的菠蘿香,蛋炒飯吸了菠蘿汁,雖然有點偏軟,但配合腰果,又軟又硬的口感,十份有趣,味道也很搭配。牛油果軟殼蟹米紙卷賣相也相當吸引的一道菜,非常綠化似棵植物般。酸酸甜甜開胃食物,賣相一流。餐廳整體水準相當高,而且環境舒服,可能當下疫病關係,餐廳會送消毒濕紙巾,又用酒精抹台,非常細心和安心。

椰湯浸波士頓大蝦

原個菠蘿炒飯

牛油果軟殼蟹米紙卷

• 龍蝦湯
2020-03-01 560 瀏覽
話說又想食越南菜,咁啱經過朗豪坊,見到有間火車頭造型越南餐廳,幾得意咁所以就入左去食啦。被安排坐到近落地窗的位置,入夜後景色很美😍·☆ 生熟牛肉湯河 HKD$83生牛肉顏色紅嫩,將生牛肉浸落熱湯令生牛肉變熟,口感仍然鮮嫩,而湯頭味道頗為濃郁,河粉亦很掛湯,整體不錯啊~·☆ 春卷扎肉撈檬 HKD$79倒入酸酸甜甜既魚露撈埋檬粉一齊食,感覺十分醒胃可口👍 春卷炸得十分鬆脆,個人很喜歡😋 而扎肉質感較為紮實,可惜不是我喜歡的口感呢~·☆ 越式蒸粉包拼扎肉 HKD$68粉包外皮厚實嫩滑,裡面夾住肉碎及粉葛,口感十分爽口😋·☆ 馬拉盞炒通菜 HKD$68這裡的炒通菜味道較為港式,個人較為喜歡香辣的味道。而值得一讚嘅係炒後通菜仍然保持翠綠呢~·☆ 藍花皇家伯爵茶 HKD$55/壺用上透明的茶壺及小茶杯,很有high tea的感覺🤩 茶味十分突出,含啖啖苦澀味,飲杯茶能中和菜式的油膩👍

☆ 生熟牛肉湯河 HKD$83

☆ 春卷扎肉撈檬 HKD$79

☆ 越式蒸粉包拼扎肉 HKD$68
粉包外皮厚實嫩滑,裡面夾住肉碎及粉葛,口感十分爽口😋

☆ 馬拉盞炒通菜 HKD$68

☆ 藍花皇家伯爵茶 HKD$55/壺

2020-02-11
  • 生熟牛肉湯河
2020-02-29 66 瀏覽
今日收工到朗豪坊逛街,上到4樓的覓食,看到這間"火車頭越南餐室",正想食越南湯河,不用多想,進去坐底再看看餐牌。火車頭招牌湯河 $98看到這款招牌火車頭湯河正合我意,夠大碗料又足,樣樣都有包括生牛肉片、牛腩片、牛筋、牛丸和牛柏葉,湯底清甜,另配上香料、辣椒和芽菜,可以按個人喜好加入湯河中。越南炸春卷 4件 $63炸春卷外皮金黃,厚身脆口,餡料豐富,配上越式醬更有風味。蒜蓉炒雜菜 $78份量足,蒜蓉味香濃,多款青菜,再灑上脆脆加強口感。越南法包 $63法包外脆內鬆軟,中間夾有豬扒、扎肉、番茄、肝醬、酸蘿蔔、青瓜、生菜,蘸上越式醬汁香料更正。越南滴漏咖啡 $38還有地道的越南滴漏咖啡怎能不點,咖啡味香濃,還有獨特的越南咖啡味道,我十分喜歡。

越南炸春卷 4件 $63
炸春卷外皮金黃,厚身脆口,餡料豐富,配上越式醬更有風味。

蒜蓉炒雜菜 $78
份量足,蒜蓉味香濃,多款青菜,再灑上脆脆加強口感。

2020-02-25
2020-02-22 68 瀏覽
火車頭在大坑的第一間分店已經開始光顧,最近知道旺角都有分店,便來到了。越南滴漏咖啡$38,咖啡味道濃郁,加上適當的煉奶,便成了正宗的越南滴漏咖啡。火車頭招牌湯河$98,另加牛腩片$16。內有生牛肉、牛腩片、牛筋、牛丸、牛柏葉,其中以牛筋最為軟滑。加點金不換、青檸和指天椒,便成了一個正宗的越南火車頭湯河。牛骨湯底味道香甜,如果再熱一點就更佳。香茅胡椒大蜆炒粉絲$98,蜆肉爽口彈牙,而蜆肉、肉碎和胡椒的味道滲入粉絲內,令到味道更豐富。芒果糯米飯$58,想不到越南菜,都有芒果糯米飯,可惜味道不及泰國的芒果糯米飯,喜歡新產品的可以一試。

2020-02-10 57 瀏覽
Yum Vietnamese restaurant@Langham Place MKMy families and I went to a Vietnamese restaurant called “Locomotive Contemporary Vietnamese Cuisine” (火車頭越南餐室) located in Shop 12, 4/F, Langham Place, 8 Argyle Street, Mong Kok旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓12號舖.The whole kitchen is decorated in interesting locomotive form!!“Satay beef skewers”沙嗲牛肉串HKD$65/3 skewers 串The beef is tender, soft ,juicy and succulent!!..Affordable price!!Highly recommended!!“Curry beef brisket rice noodles soup”咖喱牛腩湯河HKD$83..Generous portion o

旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓12號舖.

“Satay beef skewers”
沙嗲牛肉串
HKD$65/3 skewers 串

咖喱牛腩湯河
HKD$83

Generous portion of beef brisket!!Big chunks!!

Noodles are al dente!!

Highly recommended!!

南乳燒雞
HKD$128/half bird (半隻)

The skin is superrrrrrrr golden brown and crispyyyyyyyyyyy!!

“Prawn and mango rice paper rolls”
大蝦芒果米紙卷
HKD$68/2 pcs

Tangy, sweet and zesty!!

Light,Healthy and yum!!
  • “Curry beef brisket rice noodles soup” 咖喱牛腩湯河
  • “Crispy roasted chicken with fermented ted bean curd sauce” 南乳燒雞
  • “Satay beef skewers” 沙嗲牛肉串
2020-02-06 92 瀏覽
由於呢排比較早食晏又無好多時間食晚餐,所以就揀咗下午茶時段嚟呢度試試招牌嘅火車頭湯河。因為係下午茶時間,所以舖面都唔算多人,亦都唔洗等位。一場嚟到,無理由唔試吓火車頭招牌湯河嘅一送到上嚟,真係好大碗!!相信夠我飽一個晚上。不過當開始食嘅時候,就覺得湯底嘅味道唔係太好飲,好似有浸叔味咁⋯同平時喺越南餐廳食嘅味道好唔同⋯係異常地奇怪。另外,雖然好足料,但係啲牛係多筋嘅,即使係生牛肉,亦都係非常鞋身⋯湯河亦都唔係特別好食⋯ 無expect過比呢個價錢食嘅湯河質素比起其他平一半嘅餐廳仲要差

因為係下午茶時間,所以舖面都唔算多人,亦都唔洗等位。

一場嚟到,無理由唔試吓火車頭招牌湯河嘅
火車頭招牌湯河

一送到上嚟,真係好大碗!!相信夠我飽一個晚上

2020-01-23
$107.8 (下午茶)
2020-02-03 51 瀏覽
Visited Locomotive Contemporary Vietnamese Cuisine to try their lunch sets, ordered a pork chop rice paper roll and rare beef pho. The rice paper roll had fresh crisp lettuce and crunchy carrots with the pork chop, and you can really taste the distinct lemongrass flavour. It also comes with a peanut dipping sauce on the side which goes well with the roll. The rare beef pho had good quality beef and broth, and thankfully the broth was hot enough to make sure all the beef was cooked through. The monk fruit honey drink is very soothing and not overly sweet. Really appreciate that there are plenty of choices for both the appetizer and the main course!
2020-02-02 90 瀏覽
上次食過之後真係覺得好好味😋原來佢逢一至五仲有lunch set💓差唔多價錢但係配埋小食同飲品 好抵食‼️-香茅牛肉撈檬🐮上次試左豬扒麻麻 所以今次就食牛肉😋啲牛切到好薄身 所以唔鞋🥰啲牛味好濃 呢個有啲驚喜✨不過就乾身左少少🙈佢lunch set同平時嘅份量一樣 所以都係滿滿一大碗🤤啲牛肉有好多塊 雖然好薄但係每塊都好大塊💓啲配菜都係有好多 將啲蔬菜絲撈埋落去 真係好colorful好吸引😍口感超豐富‼️-法式牛柳粒紅飯🍅牛柳嘅肉味都好濃 肉質好嫩滑多汁😍原本以為佢係有好多菜墊底 冇乜肉🙈但係原來都有唔少 粒粒都好厚肉好大舊💓佢加咗好多洋蔥同埋甜椒一齊炒 所以啲肉食落甜甜地😚個紅飯食落都係偏甜~我expect應該係酸酸地🤔所以肉又甜 飯又甜食落就有啲滯😣-小食嗌左:牙車快沙律🥗原本以為佢係小食 份量應該得好少🤣但係原來都有一大兜😍呢個好特別酸酸甜甜👍🏻除咗蔬菜絲之外 仲有好多雞柳🤤好特別 佢仲加咗啲芒果肉入去 食落好fresh😋-五色素菜紙米卷🌯估唔到呢款淨係得菜 冇肉 又唔會好dry 都幾好食😋加左啲牛油果落去🥑食落好creamy🤤
香茅牛肉撈檬🐮
法式牛柳粒紅飯🍅
小食嗌左:
牙車快沙律🥗
五色素菜紙米卷🌯
2020-02-02 59 瀏覽
平時去朗豪坊都係食隔離嗰間沙律同包🙈見唔太多人 今次就黎食下越南野🇻🇳-香茅豬扒撈檬🐷 $79媽咪嗌左呢個~都有幾多塊豬扒 每一塊都好厚😋肉質幾嫩 唔鞋口🤤不過佢應該用鬆肉粉/梳打粉醃過🤔醃得over左 好大陣味😣成個粉嘅份量都幾多 好大碗🤩配菜都有好多:青瓜絲、炸蒜片、洋蔥絲、椰菜絲同埋蔥花✨撈完之後成碗野好colorful💓好香好清新 口感好豐富‼️再加埋佢啲魚露 好好味😚-鮮茄蟹肉蝦湯檬🦀🦐 $108我嗰碗啲配料好豐富😍佢有一隻炸軟殼蟹、一堆蟹肉、幾隻鮮蝦同埋龍蝦卷💓蟹肉份量一啲都唔少 堆埋左成堆喺中間‼️隻炸軟殼蟹冇分開上 所以就比啲湯浸到淋左😣不過佢都唔細隻 有幾多肉🤤啲蝦同蟹肉都好有鮮味✨個湯底係蕃茄湯🍅一啲都唔稀 做到勁傑 係好似蕃茄蓉咁🤩勁濃番茄味 仲加左半個蕃茄喺入面🥳不過個湯偏甜 一啲酸味都冇🙈我自己就麻麻 鍾意酸啲👅配菜有炸蒜片、香蔥、芫荽、芽菜苗、蝦米同埋幾舊豆卜😋啲料多到食晒碗麵都仲有淨🤣好抵食!最鍾意係佢啲檬粉 索晒啲味但係都冇淋到 仲好爽口彈牙👍🏻-香茅牛肉紙米凍卷🐮$58啲紙卷做到好薄身好晶瑩通透 好煙韌🤩仲爆晒餡😍入面唔止夾住左啲香茅牛肉 仲包左好多檬粉、
香茅豬扒撈檬🐷 $79
香茅豬扒撈檬🐷

鮮茄蟹肉蝦湯檬🦀🦐 $108
香茅牛肉紙米凍卷🐮$58
啲紙卷做到好薄身好晶瑩通透 好煙韌🤩仲爆晒餡😍入面唔止夾住左啲香茅牛肉 仲包左好多檬粉、蔬菜絲、牛油果仲有啲生菜🥬成舊咬落好爽口彈牙 好清新✨佢隔離嗰個係甜醬再加啲花生碎🥜我覺得唔點就咁樣食舊凍卷已經好好味 清清地😚雖然佢睇落好似好細舊 但係食落都幾飽肚🙈
鮮茄蟹肉蝦湯檬🦀🦐
香茅豬扒撈檬🐷