2020-07-31 120 瀏覽
覆診後漫無目的於旺角閒逛,之後打算找間cafe座下,慢慢等另一半放工,但找了兩間cafe都幾多人,所以便走到朗豪坊food court找其他餐廳!最終見到一間越式餐廳的食客不算多,而且食物都幾合心水,便入內用餐!餐廳環境樓底高但翳焗,連平時點開熱飲的我也不禁破例要了一杯凍飲:越式蒸粉包⁣蒸粉包只有4小隻,味道不過不失,每隻蒸粉包的餡料份量不算特別多,而且外皮非常黏,就算已經小心翼翼的夾起也會散或爛,非常麻煩🤷🏻‍♀️提子梳打⁣提子梳打真的很一般,提子味道頗淡,完全不明點解要浸住幾粒提子乾😅感覺古怪🤷🏻‍♀️最後埋單差不多$60,這價錢應還有很多餐廳可選擇,唯一好處是不會趕客,適合打發時間!

越式蒸粉包⁣

提子梳打⁣

下午茶
2020-07-29 118 瀏覽
前排和朋友去了朗豪坊shopping,之後去左火車頭越南餐室食dinner;本身好中意食越南菜,所以好期待味道如何!酸辣去骨鳳爪:去骨鳳爪份量多,因已去骨大大方便食用;酸辣足夠令人愈食愈開胃!鳳爪口感好爽口,極之推介啊!火車頭招牌湯河:招牌湯河當然要叫黎食下!火車頭包有多款配料如牛丸,牛肉,牛展,牛筋,牛栢葉等等;牛丸彈牙,牛味香口;牛肉因是半生熟令口感很嫩口;牛展吾會乾口。湯底是用牛骨黎製成,令整個味道更增加牛香味啊!河粉可自行轉以金邊粉,口感同樣滑口又吾易斷,而且很飽肚呢!另有香葉,芽菜,辣椒以個人喜好加入在湯中的。生牛肉湯河:朋友最喜歡食生牛肉,所以特登揀左個只有生牛肉巴既湯河。生牛肉份量好多,也是嫩口又夠滑啊!另外,河粉吾會好易斷,食落很滑,朋友大讚!沙嗲牛肉串 (3串):牛肉串燒得好香口,而且啖啖juicy,牛香味十足!另外既沙嗲比較稀身,如果可以結少少的話,味道會更濃郁。芒果糯米飯:糯米飯甜甜酸酸幾開胃,糯米飯份量岩岩好;口感吾乾吾硬,所以吾算難消化,配合埋旁邊既汁一同食用,甜甜酸酸,值得推介!

2020-07-21 104 瀏覽
今日終於約左好耐冇見嘅朋友去朗豪方行街食飯🥰 行完街就黎左火車頭越南餐室🇻🇳食晚餐👏🏻佢仲有好多唔同醬汁仼君選擇好耐冇食過越式蒸粉包今日就trytry呢度嘅越南蒸粉包拼扎肉🤤 佢嘅皮好滑入面包左好多料 成個粉包好飽滿 味道較為淡 但係配上附上嘅咸醬汁就變到好好味😋食越南野緊係要試下佢嘅米紙卷啦🥴 所以我地嗌左個牛油果軟殼蟹米紙卷 軟殼蟹炸得好脆 再倒啲酸甜汁不得了!我地仲嗌左碗生熟牛肉湯河同鮮茄蟹肉蝦湯檬🤩湯河真係好好食😋湯底好飲到飲唔停口❤️鮮茄湯檬湯底就係濃嘅鮮茄海鮮湯 同牛肉湯河清新嘅口味截然不同👍🏻最後仲嗌左杯美祿哥斯拉 哇真係超好飲👏🏻非常推薦❤️再嗌左個芒果糯米飯 都好好味😆見到餐牌仲有好多選擇 真係想咩都試暈晒🤣唯有下次再黎試過!

見到餐牌仲有好多選擇 真係想咩都試暈晒🤣唯有下次再黎試過!
  • 生熟牛肉湯河
同老公去朗豪行街兼朝聖睇三眼仔派對,行到餓餓地,又想食越南野一於試吓依間火車頭啦。叫左個火車頭招牌湯河-材料十足,最愛牛筋,超冧,牛丸彈牙,分量多原個菠蘿炒飯-成日都有個迷思究竟原個菠蘿會唔會reuse, 但依個啲菠蘿超甜,同新鮮,加上大蝦多有兩隻,一上枱就聞到香噴噴,食慾大增馬拉盞炒通菜-非常惹味,唔鍾意食菜嘅我,都忍唔住食多幾條牛油果軟殼蟹米紙卷- 牛油果真係好好味,加上軟殼蟹,用生菜加米紙包著,抵銷油膩感,反而外軟內脆添

馬拉盞炒通菜-非常惹味,唔鍾意食菜嘅我,都忍唔住食多幾條

2020-07-05 73 瀏覽
23/5/2020朗豪坊越來越多唔同嘅嘢食,同埋有啲新嘅餐廳。疫情緩和之後,見到呢一間越南餐廳環境舒適就試吓。餐牌內都算多選擇,價錢合理!套餐特別抵食!通常食親越南菜我都一定叫一個拼盤,因為裏面有唔同嘅嘢食,最鍾意多選擇!另外通常都會叫一碟通菜。呢度嘅拼盤都好有特色!有個別用一個小籠裝住嘅蒸粉包!今次雖然冇叫套餐但都好抵食,仲叫咗軟殼蟹米紙卷,有一碟足料蕃茄牛腩軟殼蟹夠鮮脆!牛腩三個人都食唔晒要打包我哋下次都會再嚟試吓佢啲套餐!
23/5/2020

呢度嘅拼盤都好有特色!有個別用一個小籠裝住嘅蒸粉包!

軟殼蟹夠鮮脆!牛腩三個人都食唔晒要打包

我哋下次都會再嚟試吓佢啲套餐!

2020-06-29 75 瀏覽
去到位於旺角朗豪坊的火車頭越南餐廳,由於地理的優勢,餐廳好旺,很多人。餐廳唔係好大,侍應先幫我們量體溫,再招呼我們坐下。叫咗生牛肉湯河 - 有生牛肉和籮白葱等材料,湯底味道濃郁,十分好味。小食拼盤 - 有越南炸春卷,沙嗲雞肉串,扎肉,蒸粉包, 青木瓜乾牛肉沙律, 材料很豐富,最鍾意沙嗲雞肉串,熟度適中,唔會過老,沙嗲汁很惹味。原個菠蘿炒飯-原隻菠蘿上,材料有鮮蝦,肉鬆,腰果,青瓜,菠蘿;炒飯夠鑊氣。另外仲叫椰汁紅豆冰,很多紅豆,甜度適中,餐廳水準高,非常好味,會再來。

餐廳唔係好大,侍應先幫我們量體溫,再招呼我們坐下。

2020-06-29 54 瀏覽
上星期到朗豪坊逛街,晚餐之後看看附近有什麼餐廳可以一戰,留意到這間越南菜餐廳,久未嘗試越南菜的我決定一試先點了炸春卷作小食,外皮香脆,配合內裏飽滿多汁的餡料,加上泰式辣醬,是一道開胃的小菜越式法包,餡料同樣飽滿,而且配料配合不同的蔬菜為口感帶來不同層次,麵包質地鬆軟,有驚喜馬拉盞炒通菜,味道非常濃郁驚喜,咸香味十足菠蘿炒飯,份量非常之多,而且配料非常豐富,配以蝦仁臘腸肉鬆腰果,而且炒飯炒得粒粒分明,非常驚喜

馬拉盞炒通菜,味道非常濃郁驚喜,咸香味十足

2020-06-13 100 瀏覽
三號風球下, 胃口麻麻, 打算食越南菜開下胃口。對上幾次黎幫襯都感覺不錯, 可惜到今晚, 好印象到此為止。叫左兩碗河粉, 剛食完無耐, 休息一陣, 正想諗下飲乜之際, 侍應已經禮貌地遞上結賬單, 並連聲多謝。望向入口, 無人等位, 睇下時間, 20:17, 再睇張單, 落單時間係19:40...向職員查詢, 表示晚市有時限, 一睇18:00 以後入座, 限時90mins.結合以上資訊同感受, 我感覺到呢間餐廳, 想自我降格為快餐店, 以後唔會再主動去!
三號風球下, 胃口麻麻, 打算食越南菜開下胃口。
對上幾次黎幫襯都感覺不錯, 可惜到今晚, 好印象到此為止。
2020-06-09 114 瀏覽
12點前去到,座位任選,坐底亦無人摧落單可以慢慢睇。可以讚系所有食物熱辣辣,服務都幾快幾周到,但冷氣吾多夠要用風扇。燒豬頸肉飯餐($79)-豬頸燒的幾香同吾乾,比較肥美同爽口,米飯比較硬但汁醬幾好味。-蒜香牛油雞中翼好大隻,好有肉汁,但牛油同蒜香味吾夠。香茅牛肉飯餐 ($79)- 牛肉好似系水煮加汁,肉好乾,無任何香茅味,米飯比較硬但汁醬幾好味,但牛肉份量吾夠。-燒豬肉米紙捲,米紙比較厚同勒,豬肉亦無乜味,加條生韮菜花但吾敢生食。
12點前去到,座位任選,坐底亦無人摧落單可以慢慢睇。

燒豬頸肉飯餐($79)

-蒜香牛油雞中翼好大隻,好有肉汁,但牛油同蒜香味吾夠。

香茅牛肉飯餐 ($79)

燒豬頸肉飯餐
-蒜香牛油雞中翼
香茅牛肉飯餐
-燒豬肉米紙捲
羅漢果茶
薑茶
2020-06-09
燒豬頸肉飯餐
今晚男友提議食越南菜,近近地選擇了朗豪坊的火車頭越南餐室!店面望落真的好像車卡的外型,幾有風格。餐牌價格中等,主打湯河、撈檬、叻沙及咖喱。還有甜品及越南滴漏咖啡供應。薄荷青檸梳打$ 36 調味調得不錯,像無酒精的mojito 葡萄梳打$32唔會過甜火車頭招牌湯河 $98上碟超大碗,非常足料。內有牛肉、牛丸、牛栢葉、牛𦟌同大量牛筋、羅白半生熟的牛肉片很吸引、牛𦟌厚度夠、牛筋黏口軟稔充滿骨膠原,河粉亦都爽滑。香茅牛肉米紙卷 $58米紙卷包得很紮實,附的醬汁有點似填鴨醬甜甜很開胃。咖喱牛腩 $108 牛腩份量超多,薯仔炆得好稔,醬汁夠濃稠。咖喱惹味香濃一d 都唔辣。法包 $23 用來沾咖喱食很夾。豐富足料的一頓全牛晚餐。
今晚男友提議食越南菜,近近地選擇了朗豪坊的火車頭越南餐室!

店面望落真的好像車卡的外型,幾有風格。

薄荷青檸梳打$ 36
調味調得不錯,像無酒精的mojito
葡萄梳打$32
唔會過甜

火車頭招牌湯河 $98
上碟超大碗,非常足料。

內有牛肉、牛丸、牛栢葉、牛𦟌同大量牛筋、羅白

香茅牛肉米紙卷 $58

米紙卷包得很紮實,附的醬汁有點似填鴨醬甜甜很開胃。

咖喱牛腩 $108

法包 $23
用來沾咖喱食很夾。

豐富足料的一頓全牛晚餐。
2020-06-03
  • 火車頭招牌湯河
2020-05-29 65 瀏覽
這晚約了老豆吃晚飯,老豆偏好泰菜、越菜,話想食咖哩牛腩,我醒起朗豪坊的火車頭,就同老豆去火車頭食晚飯!無論鐘意食湯河還是飯都照顧到!我當然選了我的最愛——原個菠蘿炒飯!然後就要滿足老爸的要求,點了他想吃的咖哩牛腩。再點了個小食,椒鹽軟殼蟹。老爸是很直接的人,好吃就說好吃,他說牛腩質素非常好,是坑腩部分,肥瘦適中!又淋又入味!咖哩不會太辣,適合大部分人口味,如果不吃飯,我建議點個多士,沾上咖哩汁應該好好吃!還有大大的薯仔!椒鹽軟殼蟹非常惹味,偏辣,好香脆,裡面軟綿不失鮮味!很特別,配上炸過的粟米片和生菜,層次更豐富!菠蘿炒飯好足料!好多肉鬆、腰果,還有幾隻超大隻的蝦,爽口到不得了,菠蘿又甜,非常適合夏日!飯粒分明!好滿足!點了鹹檸七和鹹檸蜜,解渴!爽!

無論鐘意食湯河還是飯都照顧到!
我當然選了我的最愛——原個菠蘿炒飯!
然後就要滿足老爸的要求,點了他想吃的咖哩牛腩。
再點了個小食,椒鹽軟殼蟹。

還有大大的薯仔!

點了鹹檸七和鹹檸蜜,解渴!爽!
2020-05-26
2020-05-27 1474 瀏覽
向朗豪坊做完facial 外面又風大雨大,跟老公在商場入面吃個晚飯就快快回家吧!4樓food court 樓層見到有間越南餐廳,反正已經很久沒有吃越南菜,一於就決定吃我很愛的越南湯河。生熟牛肉湯河食越南菜必吃之選,半生熟的牛肉+牛腩完美配搭,牛骨湯清甜可口,牛肉鮮嫩軟滑,而牛腩爽口軟淋,真的非常美味。鮮茄蟹肉蝦湯檬橙紅色的湯底望落已經非常吸引,入口蕃茄味香濃,但金不換香味比較突出,有少少蓋過鮮茄甜味,面頭放上大大舊炸軟殻蟹,軟殼蟹外層少少脆口,蟹肉保持鮮嫩香甜,另外大蝦爽口彈牙,鮮味十足,整體來講都很不錯喔!越南炸春卷春卷炸到金黃色,用生菜包住加上少少甜酸醬,脆卜卜又滋味。牛油果軟殼蟹米紙卷米紙卷外皮QQ的,軟殼蟹份量十足,食落鮮甜,配上牛油果可以減低油膩感而且又健康。馬拉盞炒通菜馬拉盞咸香惹味,通菜新鮮爽嫩。美祿哥斯拉馬來西亞特別愛飲美祿,用上比平常多一倍的美祿冲成,面頭再堆上大量美祿粉,飲落特別香濃,最驚喜反而不算太甜,甜品剛剛好。

生熟牛肉湯河

鮮茄蟹肉蝦湯檬

越南炸春卷
春卷炸到金黃色,用生菜包住加上少少甜酸醬,脆卜卜又滋味。

牛油果軟殼蟹米紙卷

馬拉盞炒通菜
馬拉盞咸香惹味,通菜新鮮爽嫩。

美祿哥斯拉

2020-05-18
  • 生熟牛肉湯河
2020-05-16 64 瀏覽
同朋友閒逛朗豪坊,大家都唔知想食乜,睇到火車頭越南餐廳,立馬決定試一下。兩個人坐下,朋友二話不說就直接叫了一個火車頭河粉,我依然是生牛肉檬粉,落單唔使五分鐘火車頭河粉上來了,朋友說“怎麼不熱呢?”說完自顧自的吃起來,我的生牛肉也到了,碗裡一塊蘿蔔大概有五塊牛肉,試了一下蘿蔔蘿蔔很老有筋帶苦味,至於湯和粉沒有驚喜。重點來了,朋友給我夾了三塊牛筋,我吃了第一塊的時候,就想這是什麼牛筋?怎麼這麼難嚼呢?費了九牛二虎之力才終於吃完第一塊,牛筋的口感很奇怪,感覺像食橡膠一樣的,到第二塊的時候,根本就咬不動扯不爛,我立馬放下,心裡想,這不是大陸合成的牛筋吧?香港人對食越來越不講究了嗎?難道只求溫飽了?那既然這樣還吃一百塊錢的粉幹嘛?
2020-05-16
2020-05-15 89 瀏覽
夏日炎炎,加上戴住個口罩焗住,都無咩胃口。午飯時間,見到呢間越南餐廳幾多人,午市套餐包小食同飲品,都好多選擇,決定試試。心大心細,最後揀咗香茅牛肉湯河($79),小食就揀咗牛油果素米紙卷,飲品就揀咗凍士多啤梨綠茶(跟餐唔洗加錢)。等咗一陣,米紙卷就黎喇,賣相好靚,食落感覺好清新,紅蘿蔔、粉絲、菜酸酸甜甜,幾醒胃,不過牛油果就細舊咗少少...個醬汁似稀稀地既甜醬,加花生碎。跟住到湯河,份量比想像中大,牛肉都好多,而且肥瘦適中,一咬落去有陣淡淡既香茅味,不過質感略嫌「鞋口」,牛味亦欠奉。唔知生牛肉會唔會無咁鞋呢... 河粉就好滑,湯底偏淡,要加少少魚露提鮮。至於飲品,凍士多啤梨綠茶就好似一般台式飲料,味道偏甜,有幾粒迷你士多啤梨粒粒漂浮,望住都覺得熱氣全消。埋單$79再加一,喺旺角黎講算合理。

牛油果素米紙卷

香茅牛肉湯河

埋單$79再加一,喺旺角黎講算合理。
2020-05-15
10 分鐘 (堂食)
2020-05-14 75 瀏覽
位於朗豪坊平台嘅越南野,位置方便,聽講呢間好食同有越南獨特風味,所以放工嚟試吓。頭盤先食一個大蝦柚子沙律,雖然得三隻蝦但係夠大隻爽口,成個沙律重點就係個柚子汁,好酸同埋夠哂清新開胃。因為本身我鍾意食雞翼,試吓佢個蒜香牛油雞中翼,雞翼係大隻同埋炸得好香嘅,上面有好香嘅炸蒜,入邊亦都唔會炸得太乾仲有肉汁。對雞翼好有要求嘅我都覺得好好食。火車頭招牌湯河係一定要食嘅,入邊有牛丸牛展同肥牛,真係幾足料,牛展同肥牛味道好濃,亦都同個湯底好夾,唔係出邊一般嘅越南湯河食到嘅味道。比較大碗可以兩個人share黎食。沙嗲牛肉串,牛肉串本身係好香好多汁嘅牛柳,唔會靭,點埋佢個好濃既沙嗲汁好味好好食,又唔會辣,啱哂我。最驚喜係牛油果軟殼蟹米紙卷,賣相做得好靚,入面有大大隻嘅軟殼蟹,清新嘅菜同埋青瓜,米紙又做得好薄,一啲都唔靭。重點係配嘅甜酸汁,令到成件事一啲都唔膩,推薦一試。